вестибуларен апарат
Проблемният вестибуларен апарат реагира с прилошаване и загуба на равновесие

Мъки с вестибуларен апарат – неспасяемо ли е?!

Ако внезапно губите равновесие или трудно го запазвате, проверете здравето на вашия вестибуларен апарат! Възможно е моментно нарушение или заболяване да е причина за проблем – в повечето случаи отстраним.

Какво е вестибуларен апарат и каква роля изпълнява?

Анатомичното описание на един вестибуларен апарат може да ви засипе с изреждането на термини и непознати думи.

Достатъчно е да проумеете, че във вашия вестибуларен апарат – това е в сектор от лабиринта на вътрешното ухо – има сложно “конструирана” система от сетивни клетки, полутечна материя и кристали калциев карбонат.

Тази система реагира на всяко движение и изпраща по нервни пътища сигнали до главния мозък. Съответната мозъчна зона реагира с ответни сигнали, чрез които се командват движения на тялото за запазване на равновесието.

Ясно е, че ако в тази система нещо се обърка, ще залитате, ще ви притъмнява, ще ви прилошава – а може и да припадате.

Проблеми с вашия вестибуларен апарат – какви могат да са те?

Вестибуларният апарат е много чувствителен: влияе се от смяна на височина, температурни аномалии, движение с превозно средство, влага, напрежение и преумора. Отклонения във функционирането му могат да настъпят и при проблеми с обмяната.

Реакциите на всеки човек са индивидуални, адаптацията и чувствителността към бързо променящи се външни условия и стрес – различна. Основните симптоми за проблеми с даден вестибуларен апарат са световъртеж, прилошаване, загуба на равновесие. Ето кои са най-разпространените здравословни проблеми с отношение към състоянието на един вестибуларен апарат, според sega.bg:

  • Черепно-мозъчна травма, при която раненият със стресиран или увреден вестибуларен апарат не е в състояние да пази равновесие. В зависимост от характера на травмата някои дефицити във функциите на пострадалия вестибуларен апарат могат да бъдат трайни.
  • Болест на Мениер – заболяване на вътрешното ухо, при което страдат функциите на вътрешното ухо заради влошено кръвооросяване или продукция на по-голямо количество слухова течност – по описания на doctorbg.com.
  • Двустранен вестибуларен дефицит – наблюдава се при възрастни хора, които преживяват отслабване на вестибуларни функции заради тъканни промени. Като временно състояние на един вестибуларен апарат това може да е и последица от прием на някои антибиотици.
  • Затруднени функции на вестибуларен апарат под въздействието на психогенни фактори – стрес, депресия, състояния на тревожност.
вестибуларен апарат
Вестибуларен апарат – един сложен, изключително чувствителен механизъм

Даден вестибуларен апарат може да има проблеми също поради свръхпродукция на хормони от щитовидната жлеза, да е “разцентрован” поради токсини от медикамент, да е потискан от растежа на някакъв тумор.

 

Лечими ли са отклоненията в работата на един вестибуларен апарат?

вестибуларен апарат
Проблемният вестибуларен апарат реагира с прилошаване и загуба на равновесие

Ако няма необратими тъканни увреждания, проблемите на един “страдащ” вестибуларен апарат са лечими. Подходите са два:

  1. Чрез специална лечебна гимнастика, която съдейства за възстановяване на връзките в апарата и нормализира функциите му. Специалистите обаче предупреждават, че усвояването на комплексите трябва да става под контрола на рехабилитатор. Освен това началната фаза е свързана с влошаване на състоянието – нещо, което отказва много хора да продължат. Според здравната статистика пълното възстановяване на вестибуларен апарат с отклонения по този начин продължава около два месеца.
  2. Медикаментозно (или хирургично) лечение на основния болестен проблем, който е причина за промяна в състоянието на даден вестибуларен апарат. В голяма част от случите се касае не за енцефалит и тумори, както повечето пациенти предполагат. Касае се за стрес и реакции на нервната система: нещо, което не е безобидно, но което подлежи на лекарствени въздействия.

Лекарства за вестибуларен апарат

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Ето и някои добри лекарства за вестибуларен апарат, както и публикации, в които те са описани по-подробно:

Дайте мнение и Вие тук!

Най-популярното от тях е Вестибо, за което имаме материали на сайта.

Второто най-известно, това е Бетасерк. Но в текста по-долу ще намерите и други.

https://www.lekar.bg/2015/11/21/%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%BA/

Още една ценна публикация за лекарствата и билките при световъртеж (виене на свят) и шума в ушите, който се появява в резултат от смущения на вестибуларния апарат и свързания с него орган на слуховото възприятие:

https://www.lekar.bg/2015/09/25/%D1%88%D1%83%D0%BC-%D0%B2-%D1%83%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5/

Какви са опасностите от виенето на свят и как да се справим с него.

https://www.lekar.bg/2014/10/16/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%B6-2/

Вижте и това упражнение, което помага изключително много. Споделете и по-долу в коментарите лекарствата за вестибуларен апарат, които сме пропуснали!

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

далекогледство очила, операция, диоптри

Далекогледство (хиперметропия). 8 начина за лечение. Симптоми

Далекогледство: проблем ли е това и какво представлява. Причини; видове далекогледство или хиперметропия. Очила, лещи, …

Едно мнение

  1. Zdraveyte az sisto stradam ot si6ta bolest, predi tri godini otidah v sofiq i tam utocniha che v ednoto mi uho ne cuva 27 protsenta a drugoto 67 protsetna ise diljalo na tova, znaci pri vseki pristim pocva damise vie svat i zaedno stova pocvam da povristam tova prodiljava okolo 6, 8 casa nqkide dokato spre, kakvo tqbva da napravq …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!
АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!