Мъки с вестибуларен апарат – неспасяемо ли е?!

Ако внезапно губите равновесие или трудно го запазвате, проверете здравето на вашия вестибуларен апарат! Възможно е моментно нарушение или заболяване да е причина за проблем – в повечето случаи отстраним.

Какво е вестибуларен апарат и каква роля изпълнява?

Анатомичното описание на един вестибуларен апарат може да ви засипе с изреждането на термини и непознати думи.

Достатъчно е да проумеете, че във вашия вестибуларен апарат – това е в сектор от лабиринта на вътрешното ухо – има сложно “конструирана” система от сетивни клетки, полутечна материя и кристали калциев карбонат.

Тази система реагира на всяко движение и изпраща по нервни пътища сигнали до главния мозък. Съответната мозъчна зона реагира с ответни сигнали, чрез които се командват движения на тялото за запазване на равновесието.

Ясно е, че ако в тази система нещо се обърка, ще залитате, ще ви притъмнява, ще ви прилошава – а може и да припадате.

Проблеми с вашия вестибуларен апарат – какви могат да са те?

Вестибуларният апарат е много чувствителен: влияе се от смяна на височина, температурни аномалии, движение с превозно средство, влага, напрежение и преумора. Отклонения във функционирането му могат да настъпят и при проблеми с обмяната.

“Фигурин

Реакциите на всеки човек са индивидуални, адаптацията и чувствителността към бързо променящи се външни условия и стрес – различна. Основните симптоми за проблеми с даден вестибуларен апарат са световъртеж, прилошаване, загуба на равновесие. Ето кои са най-разпространените здравословни проблеми с отношение към състоянието на един вестибуларен апарат, според sega.bg:

  • Черепно-мозъчна травма, при която раненият със стресиран или увреден вестибуларен апарат не е в състояние да пази равновесие. В зависимост от характера на травмата някои дефицити във функциите на пострадалия вестибуларен апарат могат да бъдат трайни.
  • Болест на Мениер – заболяване на вътрешното ухо, при което страдат функциите на вътрешното ухо заради влошено кръвооросяване или продукция на по-голямо количество слухова течност – по описания на doctorbg.com.
  • Двустранен вестибуларен дефицит – наблюдава се при възрастни хора, които преживяват отслабване на вестибуларни функции заради тъканни промени. Като временно състояние на един вестибуларен апарат това може да е и последица от прием на някои антибиотици.
  • Затруднени функции на вестибуларен апарат под въздействието на психогенни фактори – стрес, депресия, състояния на тревожност.
вестибуларен апарат
Вестибуларен апарат – един сложен, изключително чувствителен механизъм

Даден вестибуларен апарат може да има проблеми също поради свръхпродукция на хормони от щитовидната жлеза, да е “разцентрован” поради токсини от медикамент, да е потискан от растежа на някакъв тумор.

 

Лечими ли са отклоненията в работата на един вестибуларен апарат?

вестибуларен апарат
Проблемният вестибуларен апарат реагира с прилошаване и загуба на равновесие

Ако няма необратими тъканни увреждания, проблемите на един “страдащ” вестибуларен апарат са лечими. Подходите са два:

  1. Чрез специална лечебна гимнастика, която съдейства за възстановяване на връзките в апарата и нормализира функциите му. Специалистите обаче предупреждават, че усвояването на комплексите трябва да става под контрола на рехабилитатор. Освен това началната фаза е свързана с влошаване на състоянието – нещо, което отказва много хора да продължат. Според здравната статистика пълното възстановяване на вестибуларен апарат с отклонения по този начин продължава около два месеца.
  2. Медикаментозно (или хирургично) лечение на основния болестен проблем, който е причина за промяна в състоянието на даден вестибуларен апарат. В голяма част от случите се касае не за енцефалит и тумори, както повечето пациенти предполагат. Касае се за стрес и реакции на нервната система: нещо, което не е безобидно, но което подлежи на лекарствени въздействия.

Лекарства за вестибуларен апарат

Ето и някои добри лекарства за вестибуларен апарат, както и публикации, в които те са описани по-подробно:

Най-популярното от тях е Вестибо, за което имаме материали на сайта.

Второто най-известно, това е Бетасерк. Но в текста по-долу ще намерите и други.

https://www.lekar.bg/2015/11/21/%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%BA/

Още една ценна публикация за лекарствата и билките при световъртеж (виене на свят) и шума в ушите, който се появява в резултат от смущения на вестибуларния апарат и свързания с него орган на слуховото възприятие:

https://www.lekar.bg/2015/09/25/%D1%88%D1%83%D0%BC-%D0%B2-%D1%83%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5/

Какви са опасностите от виенето на свят и как да се справим с него.

https://www.lekar.bg/2014/10/16/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%B6-2/

Вижте и това упражнение, което помага изключително много. Споделете и по-долу в коментарите лекарствата за вестибуларен апарат, които сме пропуснали!

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

One comment

  1. Zdraveyte az sisto stradam ot si6ta bolest, predi tri godini otidah v sofiq i tam utocniha che v ednoto mi uho ne cuva 27 protsenta a drugoto 67 protsetna ise diljalo na tova, znaci pri vseki pristim pocva damise vie svat i zaedno stova pocvam da povristam tova prodiljava okolo 6, 8 casa nqkide dokato spre, kakvo tqbva da napravq …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *