рибено масло какви са ползите и вредите от него?

Рибено масло и ползата му за здравето

Топ ползи и начини на употреба. За изгаряне на мазнини и отслабване. При депресия и за нерви. За подобряване на паметта и интелигентността. При високо кръвно. При болки в ставите и артрит.

Още в текста: При псориазис. За зрение.

При главоболие. Възпалени венци и пародонтоза. За щитовидна жлеза и Хашимото. При шизофрения. При акне. При атеросклероза. За черен дроб. Странични ефекти. Как да познаем качественото?
Какви са ползите от популярното рибено масло и как най-пълноценно да ги усвоим?

Мазнините, които се съдържат в плътта на рибите и които сме свикнали да наричаме рибено масло, по същество са омега-3 киселинни етил естери. Повечето от нас, като неспециалисти, наричат тези компоненти омега-3 мастни киселини. Приемайки прословутото рибено масло под някаква форма, ние сме убедени, че правим нещо добро за здравето си.

Ползите от въпросното рибено масло са в това, че по-успешно се изгарят поетите и продуцирани мазнини в човешкото тяло; намаляват се стойностите на лошия холестерол, предотвратява се образуването на плаки и склероза на кръвоносните съдове – а с това намалява и рискът от инфаркт и инсулт. С рибено масло може успешно да се контролира и съдържанието на триглицериди в кръвта.

Ползата от прием на рибено масло освен в състоянието на сърдечно-съдовата система и липидната характеристика, е в по-успешното лечение на възпалителни заболявания в ставите, подобрена памет и концентрация, нормализиране на кръвното налягане, лечение на кожни заболявания – включително псориазис, балансиране на ензимното и хормоналното равновесие (edna.bg).

Качественото рибено масло съдържа ейкозапентаенова и докозахексаенова киселина. Това са незаменими мастни киселини, които човешкото тяло не произвежда и трябва да се приемат с храната. Дори е за предпочитане това да става с хранителни добавки, за да се предпазим от органични токсини и живак, съдържими в морските и океански риби (framar.bg). Рибено масло приемаме под формата на капсули с дозирано съдържание; самостоятелно или в комбинация с още полезни компоненти.

Освен вътрешното приложение компонентът рибено масло има и външно – той е включван в мехлеми и кремове за лечение на кожни заболявания, упорити рани и изгаряния, защото ускорява регенерацията на тъканите и предотвратява възпаления и гнойни усложнения. Рибено масло например съдържа популярният продукт дефламол, който може да се използва и при слънчево изгаряне на плажа.

Вижте преди да продължите подробния ни материал за ползите от рибено масло, как се пие, как се маже и т.н.

https://www.lekar.bg/2018/06/25/%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B8/

За изгаряне на мазнини и отслабване

рибено масло
Приемът на рибено масло помага за липидния обмен

Омега-3 мазнините действително съдействат за оптимално разграждане на мазнините в тялото и за липидното равновесие. Бързото разграждане и трансформацията на мазнините в енергийни единици не допуска както високи стойности на лошия холестерол, така и създаването на мастни депа и трупането на килограми (framar.bg).

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Доброто рибено масло регулира обменните процеси в организма. Популярна е теорията, че с рибено масло може да се постигне забележима редуцкия на килограмите. Възможно е да има подобен ефект, но само ако с рибено масло се балансира метаболизмът и това е част от комплексна програма за отслабване. Акцентът в нея задължително трябва да бъдат физическите натоварвания, двигателна активност при намален калориен прием. С две думи – работещата класическа рецепта: повече движение и по-малко заседяване на трапезата.

Добавките – капсули с рибено масло, наистина имат място в програмите за отслабване като допълнителен компонент. Съвременната форма на прием с подходящи капсули спестява неприятната специфична миризма на полезното рибено масло. Оптималната доза за възрастен е 6 капсули по 15 мг; ефектът може да се почувства след редовна продължителна употреба.

Все пак не бива да нарушаваме максимата, че много добро не е на добро: не прекалявайте с приема на рибено масло! То е буквално противопоказано при специфична алергия към компоненти в него, при бъбречна недостатъчност и камъни в бъбреците, при туберкулоза и хиперфункция на панкреаса.

При депресия и за нерви

рибено масло
Рибено масло на капсули: така е по-добре от стария вариант с шише и лъжица

Приемът на рибено масло съдейства за преодоляването на депресии и манийната фаза на биполярни разстройства – това бе доказано експериментално преди две години от екип на Indiana University в САЩ. Оказва се, че потреблението на рибено масло въздейства на определени мозъчни зони, чиито функции обикновено се нормализират само с помощта на доста силни медикаменти (puls.bg). Използването на точно определени дози рибено масло в продължение на 4-5 седмици постига резултати, които за същото време с обичайните хапчета не могат да се получат. При това – без специфичните странични ефекти. Облекчаване на депресивни симптоми и готовност за преодоляване на стресови състояния се наблюдават в до 80% от случаите с терапии чрез рибено масло.
При потребители без подобни заболявания приемът на рибено масло подобрява качеството на биохимичните процеси, които засягат висшата нервна дейност. Оптимизира се предаването на сигнали по нервните пътища, балансира се състоянието на психиката при натоварвания и преумора.

Подробно описваме дозировката и как се дава на деца и възрастни ТУК:

https://www.lekar.bg/2018/06/20/%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0/

За подобряване на паметта и интелигентността

рибено масло
В какви дози да вземаме рибено масло?

Мозъкът е този орган на човешкото тяло, който съдържа най-висок процент дълговерижни мазнини, т.е. омега-3 мастните киселини са от изключително значение за изграждане и функциониране на главния мозък. Омега-3 подобряват кондицията на мембраните в мозъчните клетки, което подобрява свързаността и екипното им действие. Подобряват се проводимостта и способността за съхраняване на информация – това е важно за паметта и концентрацията. Хората, които редовно имат в менюто си храни с описаните качества или приемат рибено масло, рядко развиват Алцхаймер и дълго съхраняват пълноценни мозъчните си функции. Счита се също, че приемът на рибено масло може да подобри резултатите при тестове за интелигентност с до 13% (vzonata.com).

При високо кръвно

Както споменахме по-рано, приемът на рибено масло предотвратява отлагането на мастни плаки по стените на кръвоносните съдове и тяхното втвърдяване и чупливост. При добра кондиция и пропускливост на кръвоносните съдове, както и при стойности на холестерола в нормативни граници, се неутрализира една от главните причини за високо кръвно налягане. Така че – с рибено масло може да се реализира ефективна профилактика срещу хипертония и тази възможност не бива да се игнорира (vzonata.com).

При болки в ставите и артрит

Специалисти съветват хората, които страдат от болки в ставите и артрит, да приемат редовно по две чаени лъжички рибено масло на ден. Това чувствително намалява необходимостта от прием на болкоуспокояващи (pharmacy-bg.com). В този случай виждаме в действие противовъзпалителния ефект от приема на рибено масло с вълшебните омега-3 мастни киселини. Като съдейства за овладяването на възпалителния процес, приетото рибено масло позволява по-лесен контрол върху артрита и последиците от прогресията му върху ставите. Всички болкоуспокоителни, които се приемат в подобни случаи, имат странични ефекти и се отразяват на здравето на стомаха и основно на черния дроб. Приемът на рибено масло може да намали приема на медикаменти като ибупрофен и диклофенак с до 30%.

При псориазис

Приемът на рибено масло и външното му локално приложение върху кожата с плаки значително подобряват състоянието при псориазис (puls.bg). Съветът на специалистите е рибено масло да се приема отделно от други медикаменти, само по възможност в комбинация с витамин D.
Псориазисът е свързан с прекалено бързо зреене на епителните клетки, което причинява нарушаване на естествените процеси в клетъчната подмяна и образуване на плаки с мъртви клетки под формата на люспи и залющвания. С помощта на рибено масло се въздейства върху всички метаболитни процеси и скоростта на клетъчния обмен започва да се нормализира. При външно прилагане на рибено масло проблемните места се изчистват по-лесно, а кондицията на младия кожен слой се подобрява, тя оптимизира баланса си на течности, става еластична.

За зрение

Установено е, че с възрастта в очната ретина се натрупват молекули на токсични вещества и това сериозно отслабва и уврежда зрението. При възрастни хора, в чието меню редовно е имало мазни риби, тези промени се срещат много рядко. Извод: въпросното рибено масло неутрализира токсичните молекули, не допуска тяхното натрупване в ретината и така зрението се съхранява в добра форма (bolenzdrav.com). Профилактиката с рибено масло се оказва работещ вариант за предотвратяване на дегенеративните процеси в ретината, присъщи на хората на възраст над 50 години.

При главоболие

Нови изследвания се фокусират върху храните, които могат да причинят главоболие. Сред тях изненадващо се оказват например киселото мляко, ядките, кашкавалът. Същевременно има наблюдения върху храни и хранителни компоненти, които действат в обратна посока и – познайте! – коментираното рибено масло е сред тях. Счита се най-общо, че с рибено масло се балансират метаболитните процеси и се ускорява освобождаването на тялото от токсини, които са в основата на “аварийни” действия за нерви и кръвоносни съдове (bb-team.org).

Възпалени венци и пародонтоза

Високо пречистеното рибено масло действа на възпалителните огнища – включително тези в устната кухина. Омега-3 мазнините са важен фактор в овладяването на болестните процеси при възпаления на венците и пародонтоза. Има редица изследвания, които потвърждават тезата и които доказват чрез реални резултати оздравителния ехект върху здравето на устната кухина, както и косвено оттук – на сърдечно-съдовата система и опорно-двигателния апарат (revita.bg).

За щитовидна жлеза и Хашимото

Приемът на пречистено рибено масло е полезен и при болестни отклонения на щитовидната жлеза, включително автоимунния тиреоидит на Хашимото (framar.bg). Приетото рибено масло съдейства за неутрализиране на възпалителните процеси в щитовидната жлеза, които са в основата на повечето последващи отклонения от нормалните й функции. С помощта на витамини и рибено масло се попълват дефицитите на организма и се балансира хормоналното равновесие; симптоматиката на заболяванията е под контрол (framar.bg).

При шизофрения

Качественото рибено масло е от доста голямо значение за нормалното функциониране на нервната система, баланс на психиката и устойчивост на стрес. Доказано е, че при хора с психична лабилност терапията с рибено масло може да помогне за преодоляването на някои психични нарушения, които могат в по-късно време да се изявят в шизофрения (zdraven.bg). Доброто рибено масло стабилизира състоянието на нервната система, подобрява проводимостта на нервните сигнали и прави психиката устойчива, адаптивна при стрес и резки неблагоприятни промени на външните условия.
Повлияването на подобно заболяване от приема на рибено масло предлага нов ракурс за генезиса на шизофренията: възможно е проявата й да има връзка с начина, по който организмът използва омега-3 мастните киселини.

Дайте мнение и Вие тук!

При акне

Експериментални изследвания на екип от САЩ са доказали, че приемът на 3 г рибено масло дневно в продължение на три месеца чувствително подобрява състоянието на кожата с акне в умерена до тежка степен. Обяснението е в способността на омега-3 мастните киселини от приетото рибено масло да действат като мощен антиоксидант и да упражнят противовъзпалителния си ефект. Освен това приемът на рибено масло регулира производството на себум – компонент, производен на епитела, който поддържа влажността и еластичността на кожата и косъма. Свръхпроизводството на себум, съчетано с натрупване на мъртви клетки и провокирано от замърсяване и бактериални въздействия, е в основата на неприятните обриви при акне (biopogled.com).

При атеросклероза

С рибено масло се намаляват стойностите на лошия холестерол в кръвта, а това предпазва от склеротични промени – втвърдяване на кръвоносните съдове, стесняването им поради натрупваните холестеринови плаки (medical.bg). Активните съставки на полезното рибено масло отпускат стените на кръвоносните съдове и подобряват тяхната устойчивост и еластичност. Така се разчита на едно пълноценно кръвоснабдяване, нормално хранене на периферните зони и на главния мозък с предпазване на “командния пулт” от влошено предаване на нервните сигнали и дегенеративни промени в мозъчната дейност.

За черен дроб

Сред добавките, препоръчвани за укрепване здравето на черния дроб, е и разглежданото рибено масло. Като цяло то подкрепя имунната система и оптимизира функциите на черния дроб. Някои специалисти са на мнение, че доброто рибено масло може да въздейства за излекуване от хепатит С. Същевременно е изказвано и предупреждение да не се прекалява с дозите, тъй като приемът на по-големи количества може да провокира нежелани ефекти с последици за черния дроб. Проблемът е, че с продължителния прием на рибено масло в организма попадат и немалка част от токсините, които са натрупани в плътта на рибите.

Странични ефекти

За ползата от прием на рибено масло се говори толкова активно, че са възможни увлечения – т.е. предозиране или потребление в рискови групи с неприятни и дори опасни последици. С приема на рибено масло при всички случаи трябва да са много внимателни бременни, хора със сърдечна недостатъчност – застойни състояния, диабетици, склонните към кръвоизливи, с алергия към риба и рибни компоненти (bg-zonata.com).
Ако приеманото рибено масло не е качествено, то рискът от токсикоза нараства; това натоварва черния дроб, създава стомашни проблеми, може да причини киселини, дискомфорт, диария. Реална е опасността от кръв в урината, витаминна токсичност заради витамините D и А, увеличени стойности на кръвната захар и лошия холестерол.

Как да познаем качественото?

За да се предпазим от страничните ефекти, трябва на всяка цена да имаме мнението на личния си лекар за възможните – за нас – ползи от приема на рибено масло. Същевременно трябва да сме сигурни, че приемаме качествено рибено масло.

Как да го разпознаем на богатия пазар за хранителни добавки?

Важно условие е да се чете внимателно листовката на продукта доброто рибено масло има съдържание на омега-3 в диапазона 300-700 мг в един грам рибено масло. Ако на етикетчето липсва такава информация, както и уверението, че маслото е молекулярно пречистено – значи си имате работа с продукт от ниско качество.

Не избирайте най-евтиното, защото то със сигурност е от нискокачествена суровина.

Откажете се и от капсулите enteric coated – прекалено здравата капсула може би трябва да прикрие дъха на гранясало рибено масло. Търсете продукт от утвърден производител и купувайте от аптека, а не от случайни агенти – след като ви продадат вашето рибено масло, те никога повече няма да дойдат при вас (zdrave9.bg).

Ето и подробен текст за избора на хубавото рибено масло. Какво може да се намери у нас, на каква цена и в какви случаи кое да предпочетем ТУК:

https://www.lekar.bg/2018/06/22/%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0/

Не пропускайте да споделите материала ни за рибеното масло в социалните мрежи, ако той или някой от другите, към които даваме линкове, са ви допаднали. Това би ни насърчило да направи още и още хубави и подробни разработки за здравето!

https://youtu.be/fcI4T-CEq5I

Първоначално публикувано на:08.07.2015 @ 13:57

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

доплер

Доплер. Изследване на глава, крака и др. Цена, как и къде се прави

Доплер и Доплеров ефект: ето какво да знаем по темата. Защо се правят Доплерови изследвания, …

Едно мнение

  1. Людмила

    Какво ще кажете за производителя Фортекс Нутрасютикалс оод.? Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *