мерене на кръвно апарат
Какви мнения съществуват за различните апарати за кръвно: Sanitas, Сендо, Омрон и другите.

Мнения за Sanitas и другите апарати за кръвно налягане

Какви мнения съществуват за различните апарати за кръвно: Sanitas, Сендо, Омрон и другите. Измерване на кръвно налягане с пръст на ръката (показалец), с пръстен, с линия и игла. С телефон.

Мерене на кръвно, апарат за кръвно – това не е тема за хора от третата възраст, на която по-младите гледат с насмешка. Вече не: статистиката е безпощадна и потвърждава, че сърдечно-съдовите заболявания стремително се подмладяват.

Цифрите са страшни: всяка втора смърт в света е свързана с хипертонията, а високото кръвно непрекъснато смъква възрастта си. През ХХ век медицината създаде множество медикаменти, с чиято помощ артериалното налягане може да се контролира успешно. Същевременно техническият прогрес позволява този контрол да е точен и лесен; много бързо да се установяват отклоненията и да се реагира адекватно и незабавно.

Как се мери кръвно; с електронен апарат, методи

Артериалното налягане – това не са просто две цифри, а отражение на работата, която извършва цялата сърдечно-съдова система на човека. За да получим достоверни показатели, трябва да сме наясно как точно да измерим кръвното налягане.

Апаратът за мерене на кръвно може да бъде механичен или електронен. Механичният е по-точен, по-надежден и по-евтин. Лошото е, че без странична помощ точното измерване няма как да стане. Електронният апарат е по-удобен за домашна употреба. Просто трябва да си нахлузите маншета, да изпълните операцията за измерване и да отчетете стойностите на малкия екран.

Съдържание:

Широко разпространено е мнението, че електронният апарат за мерене на кръвно не е точен; при няколко поредни измервания той винаги показва различни резултати. Това всъщност не са грешки и различията се дължат на високата точност на апарата. Той улавя и отчита и най-малките колебания в кръвното налягане. Затова се препоръчва да се направят три поредни измервания и да се приеме за приблизително точна средната отчетена стойност.

Има и полуавтоматични апарати, при които помпите ръчно за стягане на маншета, след което резултатите от измерването се появяват на екран. Като цена един такъв апарат е по средата между механичния и електронния.

В зависимост от това – къде се поставя пристягащият маншет, измерването може да стане над лакътя, на китката и на пръст (последното е най-малко точно).

мерене на кръвно апарат
Механичният апарат за мерене на кръвно е считан за много надежден

Важно условие за точното измерване е и плътното прилягане на маншета към ръката. Какво още трябва да се направи, за да имаме точни показатели при мерене на кръвно?

  1. Един час преди измерването не се приемат напитки с кофеин – чай, кафе, кока-кола;
  2. Час-час и половина не бива да се пуши;
  3. В деня, когато има планирано мерене на кръвно, не се приема алкохол;
  4. Пикочният мехур се опразва преди меренето – ако той е пълен, резултатът може да се повлияе с до 10 мм;
  5. Няколко минути преди процедурата пациентът да е в състояние на пълен покой, със стабилизирано дишане.
Още в текста: Точно мерене на кръвно, апарат за кръвно – кой е най-добър. Защо трябва да следим стойностите на кръвното налягане. Правила за мерене с апарат, с телефон; приложение за андроид. Мерене на кръвно без апарат – народни методи, доколко са надеждни. Какъв апарат за мерене на кръвно да си купим.
На коя ръка се мери кръвното?
“Фигурин

Този въпрос често кара хората, решили сами да си мерят кръвното, да изпитват колебания. Обикновено те се опитват да си спомням на коя ръка им го е мерил лекарят при последното посещение при него.

Ако искаме да действаме правилно, първо трябва да проведем нещо като процедура за определяне на “точната” ръка. За това е необходимо известно време, но пък ще можем да разчитаме в бъдеще на точност. Ето какво трябва да се направи:

  • Измерва се налягането на всяка ръка по десет пъти, с интервали от по три минути. Всички резултати се записват.
  • Изчислява се средната стойност за всяка ръка;
  • Сравняват се резултатите и се избира ръката, при която показателите са по-високи; в бъдеще мерете кръвното само на тази ръка. Ако стойностите се окажат еднакви, прилагайте следния алгоритъм: левичарите мерят на дясната ръка – и обратно.

Вижте и ТОВА:

На коя ръка да мерим кръвното и пулса

Кога се мери кръвно?

Първото измерване на артериалното налягане се прави сутрин, един час след събуждане. Ако си го измерите веднага след събуждането, ще получите стойността на нощното налягане – налягането на спящия организъм, което като правило е по-ниско.

Повторно кръвното се мери в удобно за човека време, като се спазват вече описаните правила.
За трети път мерете само ако се почувствате зле, например боли ви глава или ви се вие свят. Това е важно за хипертониците – особено ако кръвното “играе” или се правят промени в лекарствената терапия.
Ако приемате определени медикаменти за кръвно от дълго време и при всекидневните замервания показателите са стабилни, може да преминете към облекчен режим и да мерите веднъж на три дни, сутрин.

мерене на кръвно апарат
Точното мерене на кръвно позволява навреме да се реагира при проблем

Меренето по десет пъти на ден не е информативно и не е полезно; то въздейства негативно на психиката на пациента, особено ако е по-възрастен. Освен това непрекъснатото помпене и пристягане на ръката може да увреди кръвоносни съдове, които и без това при напреднала възраст са крехки.

Как се работи с апарат за кръвно правилно?

При измерване с механичен апарат за кръвно трябва да спазваме следния ред на действията:

  • Нахлузваме маншета върху избраната ръка – така, че долният му ръб да е на два сантиметра над лакътната свивка;
  • Фиксираме маншета и проверяваме дали стрелката на апарата е на нулата;
  • Ориентираме се по пулсациите къде точно в лакътната свивка да поставим датчика на стетоскопа;
  • Напомпваме до 180-200 мм; ориентираме се по предишни замервания за приблизителни стойности и нагнетяваме около 20 мм повече;
  • Бавно започваме да отпускаме винтила на апарата, като следим поведението на стрелката и се вслушваме за тоновете в слушалките. Появата на първото почукване дава горната стойност, т.е. систоличното налягане. При пълното затихване на пулса отчитаме долната стойност или диастоличното налягане.

При електронните апарати цялата философия е да натиснеш копчето “старт”. Разбира се – първо трябва да се намести задължителният маншет. Ако не е поставен правилно, апаратът не дава подход към измерването – на монитора трябва да се появи “ОК”. Видите ли тези букви, смело натискате бутона за измерване. Маншетът се нагнетява сам и малко след това мониторът показва резултата. Когато е достигната горната стойност, апаратът издава звуков сигнал и маншетът се отпуска. Следва обявяване на резултатите, горна и долна граница на кръвното. Някои апарати записват тези резултати и при необходимост може да се проследи динамиката на здравословния проблем.

Други особености

За да чуем точно тоновете, трябва да сме убедени, че слушалките на стетоскопа са чисти;

Измерването е най-добре да се прави в седнало положение, с гръб опрян на облегалката на стола; краката се изпъват напред;

Ръката се обляга на масата и мускулите се отпускат; маншетът трябва да е на нивото на сърдечния мускул;

Ако при измерването тоновете не се чуват добре, ръката с маншета се повдига леко и няколко пъти я сгъваме и разгъваме.

Мерене на кръвно с телефон (смартфон)

Съвременната техника позволява кръвното да бъде проследявано без традиционните апарати – а чрез устройства и приложения към мобилните джаджи (iPhone, iPad и iPod.). Т.н. сензорни технологии дават възможност да се измерва кръвното налягане и сърдечната честота; данните да се съхраняват и сравняват, да бъдат споделяни с личния лекар или кардиолог; да бъдат актуализирани терапии и пр.

Програма за измерване на кръвно

При наличието на 4G мрежа е възможно да се работи с приложения, които следят сърдечната дейност на човека-приносител на мобилния телефон. При констатиране на отклонения програмата включва аларма; възможна е и опция за информиране на семейството или лекаря. Разбира се, за ползването на подобни приложения и програми трябва да разполагате с модерен телефон, да ползвате директно мрежата, да сте достатъчно грамотен за реакциите си след подобни сигнали.

Приложение за андроид
мерене на кръвно апарат
Кардио приложенията са още една възможност- да си следим кръвното по телефона

Приложението Cardiograph може да проследи сърдечната дейност, ако разполагате с подходящия телефон с камера и си го снемете – безплатно! Механизмът е следният: включена светкавица и пръст, опрян върху камерата, дават възможност на устройството да проследи движението на кръвта, т.е. пулсациите и да сумира ударите на сърцето за контролно време – минута. Първата версия на приложението има екранен дизайн, напомнящ медицинска апаратура, включително с бутафорна, “декоративна” кардиограма, която не отчита реално обичайните сърдечни данни.

Приложението Blood Pressure (BP) Watch пък има опции за съхраняване на данни от проследяване на кръвното налягане, анализ по матрица, отчитане на средни стойности и отклонения за определен период от време. Запознавайки се с подобни продукти си даваме сметка, че все пак добрите стари апарати за мерене на кръвно си остават най-надеждният вариант.

Програма (мобилно приложение) за айфон (iphone)

Стойностите на кръвното налягане и пулса могат да са компоненти в приложения от типа Healthbook, чиято задача е да проследява общото здравословно състояние и да алармира за настъпващи отклонения. Този тип мобилни приложения имат за цел да документират физическата активност и показателите, които са свидетелство за протичането на най-важните жизнени процеси. Едно мобилно приложение може не само да регистрира определени стойности, например ударите на сърцето в минута – по пръстов отпечатък върху камерата, но и подробности като броя на крачките за 24 часа например. Освен това може да се направи архив и да се съхраняват данни за определен период, да се сравняват и да се отчитат и анализират промени.

Часовници с апарат за кръвно

От години са познати и се ползват ръчни часовници, чрез които е възможно постоянно да се следи артериалното налягане и настъпващите в стойностите му промени. Такива продукти имат доста световни марки като Сони и Касио, а като успешен и лесен за обслужване е споменаван швейцарският STBL Medical Research Ag (puls.bg). Измерването на сърдечните импулси става с помощта на пиезорезистивни нишки, които са втъкани в каишката на часовника и се предават на малък екран. В някои случаи този екран е втори, след този на смартфон, с който часовникът е свързан. Чрез USB-кабел данните могат да се изпращат до компютър и да бъдат проследявани от друг потребител (медицинско лице).

Часовникът – за разлика от апарата за мерене на кръвно – следи кръвното постоянно и без извършване на специални действия за обслужването на това измерване.

Може ли да се разчита на такова измерване?

Потребители коментират, че показанията при измерване с часовник се повлияват от позицията на ръката и движенията й. В повечето случаи създателите на подобни устройства непрекъснато ги усъвършенстват, като в движение правят и паралелни замервания по всички показатели – включително пулс и кръвно, с обичайните за това апарати.

Други препоръки при мерене с телефон

При мерене на кръвно с умни устройства – телефони, часовници и гривни, препоръката обикновено е да се изпълняват препоръките в стандартните програми или съветите на лекаря, които има достъп до данните. В сила са препоръките, валидни и при измерването на кръвно с апарат – по отношение на хранителния режим, цигарите и физическата активност.

Препоръки в такива случаи могат да дадат специалистите, разработващи подобни устройства. Съществува например продукт на Withings за измерване на кръвно – нещо като “умен” маншон, който се поставя около ръката над лакътя. Продуктът отчита артериалното налягане и пулса и предава резултатите чрез кабел на личния iPhone до здравен портал. Чрез интернет лекуващият може да проследи здравословното състояние на пациента си и при необходимост да се намеси.

Правила за измерване на кръвно налягане

Споменатите по-горе условия, при които меренето на кръвно дава точен резултат, се превръщат в база за препоръчителни правила. Спазването им гарантира адекватно проследяване на стойностите и колебанията, предизвикани от външни въздействия или фактори на здравословното състояние.

Експресно сваляне на кръвно. Лекарства и билки за бързо смъкване на налягането

Измерване на кръвно налягане в легнало положение

Всъщност точни стойности на кръвното налягане могат да се получат при замерване както в легнало, така и в седнало положение. Най-важно е положението на ръката, която ще е “терен” на изследването. В легнало положение ръката се разполага край тялото, приповдигната до нивото на гърдите. Счита се, че тази позиция повишава стойностите на систолното налягане и понижава тези на диастолното. Понякога все пак не е възможно да се действа по друг начин поради здравословното състояние на пациента.

Измерване на кръвно след хранене

Трябва да се знае предварително, че храненето е сред факторите, които променят стойностите на кръвното налягане. Затова кръвното по правило не се измерва след хранене.

Разчитане на данните при мерене на кръвно

След трикратно измерване на кръвното и установяване стойностите на систолно и диастолно налягане, те се сравняват с познатите – обявени за нормални при здравия човек. Оптималното е 120 – за високата граница, систолно налягане, налягане при изтласкване на кръвта от сърцето; и 80 – за ниската граница, диастолно налягане, налягане във фаза пълнене на сърцето. Стойностите се означават подобно на обикновена дроб – 120/80. За нормални се приемат 120-129 на 80-84. При 140-159 на 90-99 се говори са лека хипертония, при 160-179 на 100-109 за средно тежка и при 180/110 и повече – за тежка. Под оптималните стойности се коментира състояние на ниско артериално налягане, хипотония (framar.bg).

Близки граници на кръвното

Близки граници на кръвното – т.н. събиране на граници, се получават при някои смущения на сърдечната дейност. Симптомите на подобно състояние са главоболие и световъртеж, гадене, слабост. Ако събирането на границите е в ниските стойности, например 90/100, вероятно става дума за проблеми на вегетативната нервна система и това е проява обикновено при хипотония. Състоянието се регулира с прием на тонизиращи напитки – кафе, чай или солен айрян.

Дайте мнение и Вие тук!

По-опасно е, когато се съберат границите към високите стойности. Такова състояние налага незабавна лекарска намеса и проблемът не търпи отлагане. То е свързано с голямо натоварване на кръвоносните съдове и ако някой от тях не издържи, могат да се случат драматични епизоди с тежки последици, например инсулт. И в двата случая на близки граници регулирането изисква компетентна медицинска помощ.

Променливо кръвно

По принцип кръвното налягане не е постоянно; то се променя в зависимост от множество фактори. Така например кръвното е различно в различните части на деня, като най-високо е сутрин. Променя се при външни въздействия като стрес, смяна на среда с различна температура и пр. Променя се при хранене, прием на напитки, при настъпили здравословни проблеми и пр. Дотук става дума за промени, които помагат на организма да се адаптира към различни условия.

Има и такива състояния, които са свързани със здравословен проблем; при тях колебанията или флуктуациите на кръвното варират в доста широки граници за кратко време. Задачата в такива случаи е да се установи причината и да се предприемат адекватни мерки.

Разлика в кръвното на лява и на дясна ръка

Обикновено при мерене на кръвно последователно на двете ръце показателите са с известна неголяма разлика; в рамките на 5 мм тя се счита за нормална. Ако обаче поазателите за систоличното налягане се различават с 20 мм, а на диастоличното – с 10, това е знак за проблем при кръвообращението, възможно стеснение на артерия и пр. В такива случаи обикновено се провеждат по още няколко измервания, за да се потвърди или отхвърли разликата. Може също да се направи едновременно замерване на двете ръце и впоследствие да се продължи с изследванията, за да се установи характерът на възникналия здравословен проблем. Възможните смущения засягат тежки епизоди като мозъчен инсулт или инфаркт в най-лошия случай.

Други правила и съвети

Една подробност, на която немалко хора не обръщат внимание, са стойностите на т.н. пулсово налягане. Това е разликата между систоличното и диастоличното кръвно налягане. Хората се тревожат, ако например систоличното се вдигне над 140 мм, но още по-тревожно е, ако в същото време диастоличното падне под 80-90. Такива отклонения нерядко се отбелязват при хората в напреднала възраст.

Повишаването на пулсовото налягане се определя в медицината като предвестник на значителни нарушения в организма. По-високите му стойности свидетелстват за нарастващ до 2-4 пъти риск от разширение на сърцето, инфаркт на миокарда и инсулт, както и от смъртен изход при подобни събития.

Методи за измерване на кръвно налягане без апарат

Може ли да се измери кръвното налягане без апарат? Отговорът е положителен: възможно е. Достатъчно е да имате под ръка някои обичайни битови предмети и да изпълняване последователно набор от прости действия, и ще можете да установите дали налягането е високо или ниско.

Всъщност има признаци, които субективно могат да ви насочат към проблем с кръвното. Ето ги:

  • При повишено налягане  може да усетите гадене, тревожност, главоболие, ускорен пулс, “прескачане” на сърцето, притъмняване пред очите, затопляне и почервеняване на лицето, задушаване, поява на отоци.
  • При понижено налягане симптомите са сънливост, усещане за слабост и безсилие, болка в тила, затруднена концентрация, гадене, отслабване на пулса, влошена координация на движенията, недостиг на въздух.

Ако подобни признаци ви накарат да си мислите, че има проблем с кръвното – а нямате под ръка апарат, можете да направите импровизирано измерване с някой от следващите методи.

Мерене на кръвно с пръст, с показалец
Ето как може да се измери кръвното без апарат

Тази методика е съвсем проста и е известна и практикувана по цял свят. Главното при нея е да засичате правилно времето на измерване и да направите елементарно аритметично изчисление. Ето как се прави:

  • Седнете удобно пред маса, на стол с права облегалка; опрете гръб в нея;
  • Поставете дясната ръка на масата, като се постараете китката да е на височината на сърдечната област;
  • Отпуснете се и няколко минути си мислете за нещо приятно;
  • Поставете пръстите на лявата ръка върху китката на дясната, опипайте пулса; освободете предварително дясната ръка от пристягащи маншети, каишки, гривни и пр.;
  • Пребройте пулсовите съкращения за 30 секунди и умножете показанията по две.

Нормалните стойности на пулса са в диапазона 60-80 удара в минута. Ако вашето изчисление показва стойност под 60 налягането е понижено, а ако е над 80 – повишено.

Мерене на кръвно с пръстен (златен?) и шивашки метър или линия

Ако трудно напипвате пулса по този начин, може да използвате друг метод – чрез обикновена линийка, шивашки метър, игла, конец, импровизиран отвес. За последното може да използвате предмет, който лесно се завързва с конец и изпълнява свободни махове – венчална халка, игла за шевна машина, гайка.

Ето как се прави:

  • Поставете на ръката си линийка с дължина 20-25 см, не повече. Линийката трябва да легне върху вътрешната страна на ръката, като нулата е откъм китката, а другият край е обърнат към лакътната сгъвка.
  • Вземете тънък конец с дължина 50-60 см и завържете за единия му край избрания предмет, да кажем халка. Бавно приближете халката към китката и я фиксирайте към нулата; тя не трябва да докосва линийката – но колкото по-близо се намира до нея, толкова по-точно ще показва;
  • Започнете да местите “отвеса” над ръката плавно и бавно; след няколко сантиметра ще забележите, че пръстенът започва да се люлее леко отляво надясно; запомнете на кое деление от линийката се е случило това и умножете по 10 – това е ниският показател на кръвното налягане;
  • Продължете да движите висящия пръстен към лакътя – той ще се залюлее още веднъж и това ще е високият показател за кръвното. Ако например точките на люлеене са 9 и 14, то кръвното е 140/90.

Тази методика може да се изпълнява също с гъвкав шивашки метър вместо твърда линийка, а вместо пръстен на конеца да се надене игла. В този случай дължината на конеца, за който е нанизана иглата, е около 7-10 см (framar.bg).

Други начини

Има и други начини да разберем дали кръвното налягане е в норма. Ако притиснем “жилката” на едната китка с пръстите на другата и пулсирането продължи – кръвното е високо; ако затихне веднага, значи е понижено.

Характерът на болката при главоболие също е идентификатор. Ако болката е силна и пулсираща и обхваща темето и тила – повишено е; при понижено болките са тъпи и разпъват челото и слепоочията. Често такива състояния възникват след сън.

Освен това повишеното кръвно кара лицето да почервенее, дори се очертават кръвоносните съдове. Такова състояние е придружено със задушаване, пищене в ушите, мушици и жълти петна пред очите, тъпа болка в сърдечната област. При пониженото лицето бледнее и става сивкаво. Човекът с ниско кръвно реагира болезнено на силната светлина, усеща миризмите и звуците много остро.

В търсене на добър апарат за кръвно налягане, качества, цена

Ако искате да контролирате кръвното си налягане, без апарат за измерването му това няма как да стане. Собственият апарат вкъщи е необходим по няколко причини:

  • Да се проверява кръвното в спокойна обстановка, без влиянието на синдрома “бяла престилка”. Известно е, че паниката в такива случаи повишава стойностите му.
  • Да се проверява вършат ли работа таблетките, които трябва да държат под контрол високото кръвно. Ако терапията не работи, навреме да се замени с друга.
  • Да преценим ефективни ли са мерките, които предприемаме като промяна на начина на живот: физическа активност, хранене, билки и пр. Ако в резултат от усилията кръвното намалява, значи посоката е вярна и може да бъде продължено по същия начин.

Остава да решим и последното: с каква сума разполагаме и как доставчиците са ни “навили” да изберем именно техния продукт.

Апарат на Микролайф, с живачен стълб и др.

Microlife е един от световните лидери в разработването и производството на диагностично медицинско оборудване за лично и професионално използване. Апаратите за измерване на кръвно налягане са от най-ценените сред тях. Има модели с просто управление – електронни и механични, автоматични и полуавтоматични, с индикатор за правилно надяване на маншета, с памет за определен брой измервания. Апаратите могат да са за работа над лакътя или на китката. Има модели с приложена технология за диагностициране на предсърдно мъждене.

Тази фирма  е разработила и системата WatchBP, която се състои от три апарата и има опции за клинично и домашно проследяване стойностите на кръвното налягане, за еднократно измерване  и за проследяване в продължение на седем дни. Данните се транспортират чрез интернет-връзка до база данни за лекуващия; подлежат на анализ, корекция на терапията или намеса при необходимост. Механичните апарати са на цена 35-50 лв, а електронните – около 110-180.

Апарати за кръвно Омрон, с голям маншет и др.

Клинично тествани, апаратите Omron също претендират за надеждност и точно измерване. Не са евтини; полуавтоматичният вариант M1Plus струва около 90 лв; за измерване в случая напомпваме маншета ръчно, а резултатите се отчитат на специален дисплей. Апаратът може да прави 1500 замервания с един комплект батерии, засича неравномерен пулс, автоматично отчита средна стойност след три последователни измервания за сеанс.

Доста скъпият модел НВР-1300 всъщност е апарат за професионалисти; може да работи точно в агресивна професионална среда; съвместим с няколко размера на маншета; батериите се презареждат и има индикатор за движение на ръката. Ако при измерването пациентът се раздвижи, меренето прекъсва автоматично и се подновява след пет секунди. Цената на този апарат е 583.80 лв.

Апарат Сендо (Sendo)- Смарт, Адванс

Популярните японски апарати Сендо са представени като достъпни, точни-надеждни, лесни за експлоатация в домашни условия. Достатъчно е едно натискане на бутона – без специални регулации, за да получим екзактните показатели за състоянието на артериалното налягане. Продават се с петгодишна гаранция и по думите на производителя са придобивка за дългосрочно използване.

мерене на кръвно апарат
Сендо е сред най-купуваните апарати в последно време

Моделът Смарт  е за китка; компактен, удобен за носене в чанта; има вградена система за предпазване кръвоносните съдове на китката. Подходящ за хора под 45-годишна възраст – при по-възрастните апаратът дава отклонения заради дегенеративните промени в кръвоносните съдове. Апаратът може да се купи за около сто лева.

Моделът Адванс е с хипоалергенен маншет и индикатор за неправилно поставен маншет; има функция HIRA за разпознаване на отклоненията от сърдечния ритъм. При засечени неравномерни стойности на пулса апаратът ги категоризира в една от четири групи на риска и препоръчва мерки, например незабавно посещение при лекар или ново проследяване на стойностите. Цената е около 140 лв.

Апарат Санитас (Sanitas)

Санитас е немски продукт за автоматично измерване на кръвно налягане и пулс; алармира за отклонения в сърдечния ритъм, с удобен маншон и дисплей с едри цифри. Запаметява данни за четирима потребители – по 30 измервания. Цените варират от 25 до 30 лв в зависимост от доставката. Намират се онлайн и по обяви.

Апарат Ситизен

Подобни опции предлага и марката Ситизен; популярен продукт е СН 453 на цена около 80 лв. Електронен апарат с автоматично напомпване и изпускане на въздуха; има памет за 90 измервания, засича отклонения в пулса и нарушен сърдечен ритъм.

Апарат Тенсовал

Хартман Тенсовал е още една надеждна марка апарати за кръвно; електронни, с универсален маншон – за обиколка на ръката от 24 до 42 см. Измерва автоматично кръвно и пулс. Има модел за китка – за 76 лв, или стандартни, надлакътни – Дуо Контрол L, Дуо Контрол  II L, Дуо Контрол II M. Цените на тези модели варират от 120 до 130 лв; имат опции за измерване при слаб пулс, работят с вграден микрофон, гарантират точно измерване в ситуации на аритмия и хипертензия.

Прочутият апарат Тranstek tmb 1491 a

Този апарат е доста популярен заради възможността да разполагаме с добър продукт на сравнително ниска цена, струва не повече от 35 лв. Електронно устройство за бързо измерване на артериално налягане и пулс. Според техническата характеристика има точност на измерването за кръвно +/– 3 мм, и за пулс +/– 5%.

Промоции в Техномаркет и Технополис

Големите търговски вериги често пускат на промоция различни апарати за мерене на кръвно. Като потребител всеки от нас не е безразличен към възможността да си купи изгодно нещо необходимо – а коментираните апарати наистина са необходимост за всеки дом. Тук всеки решава сам: може да се купи простичък апарат на промоция и тай да работи точно, или да се бръкнем за нещо скъпо, което ще ни вдига кръвното допълнително по една или друга причина. Въпросът е да се ориентираме в пазара и да сме наясно дали за същите пари, с които ни примамват от веригите, не можем да придобием по-добър модел, по-съвършен и точен.

Източници: Как измерить артериальное давление; * Без тонометра.

Апарат Riester

Няколко модела механични апарати за мерене на кръвно от тази марка са представени на родния пазар. При представянето им се акцентира върху качествата точност и здравина; има опция за работа с лява и с дясна ръка; ръчно напомпване и отпускане на маншета. Принципът на работа е класическият, апаратът е препоръчван по-скоро за професионалисти. Цените са около 140 лв.

Апарат UniMark, говорещ на български

UniMark BP 1307 е електронен апарат за мерене на кръвно налягане и пулс; измерените стойности се съобщават на български – с предупреждение, ако пулсът е забавен или ускорен или ако кръвното е извън нормалните стойности. Апаратът струва 70-80 лв, с него се работи лесно; елементарно е – натиска се само един бутон. Удобен за самостоятелно измерване, подходящ за възрастни потребители и незрящи.

И един лесен начин за

лечение на високо кръвно с билки

вижте видеото:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

атеросклероза лечение симптоми

Атеросклероза: Какво е? Причини, симптоми и методи на лечение

Какво е атеросклероза ♠ Симптоми ♠ Сърце ♠ Горни и долни крайници ♠ Главен мозък ♠ Причини ♠ Фактори на риска ♠ Видове ♠ На …

Едно мнение

  1. Александров

    Благодаря за статията!!! Беше наистина полезна!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *