тест за астигматизъм
Как се прави тест при астигматизъм? Онлайн? При лекаря?

Тест за астигматизъм. Как се прави онлайн и при лекаря?

Тест за астигматизъм: защо да сме наясно със здравето на очите си. Можем ли да направим тест за астигматизъм у дома? Тестовете, които се прилагат – начин на употреба.

Лесен тест за астигматизъм може да покаже какво е състоянието на очите ни и застрашени ли сме от здравословни проблеми в тази посока. Астигматизъм е проблемът, който затруднява доброто виждане на света наоколо; заради него светът е “размазан”, с неясни контури и непознаваем, уморителен и дразнещ.

Особености на зрението и симптоми на астигматизъм

Това състояние на зрението ни възниква, ако е нарушена пречупващата способност на роговицата или лещата. В повечето случаи става дума за патология на роговицата – изкривяване, заради което формата й не е сферична, а овално-хоризонтална. В резултата на това зрителният орган пречупва светлината с грешки, а върху ретината се образуват едновременно няколко фокуса. Някои от тези сбъркани фокуси са пред, други – зад ретината.

Наличието на няколко фокуса едновременно в едно и също око кара образите да се изкривяват и размазват. Вместо права линия човекът с астигматизъм вижда вълни; освен това му е трудно да прецени кои предмети се намират близо до него и кои са отдалечени. Възможно е астигматизъм да развият и двете очи, както е възможно да бъде засегнато само едно око.

тест за астигматизъм
Очилата са най-достъпният начин за корекция след тест за астигматизъм

Симптомите на астигматизъм най-просто се описват ето така:

  • Заобикалящата действителност се възприема като в мъгла, всички контури се разливат;
  • Очите се изморяват много бързо при четене, работа с компютър или изпълнение на дейности, които изискват напрежение на очите;
  • Засегнатият човек често е с главоболие, особено след гледане на телевизия или работа на компютър.

Дали наистина се касае за астигматизъм или има друг проблем? Това лесно може да се установи с помощта на специалния тест за астигматизъм. Важно е да се знае, че такъв тест се прави при добро осветление и в спокойна обстановка. При провеждането му не трябва да изпитваме потребност се навеждаме, да се накланяме напред или встрани, да гледаме с присвити очи.

Какво представлява един тест за астигматизъм?

Специалният тест за астигматизъм позволява да се установи дали пациентът има някакви зрителни отклонения. Слаба степен на астигматизъм – до 0.5 диоптъра, практически не дава отражение на зрението и не причинява дискомфорт, но все пак при тестуване това дребно отклонение ще бъде уловено. Тогава трябва да се потърси офталмолог, който да прецени има ли нужда от някаква корекция или не.

  • Всеки може да направи у дома простичък тест, като нарисува на лист хартия решетка – линиите трябва да са две успоредни групи, пресичащи се под прав ъгъл; да са равни по дължина и дебелина, с един и същи цвят. След това започваме да въртим пред очите си листчето с решетката. Ако зрението ни е нормално, чертежът ще изглежда един и същ във всяка позиция. На хората с астигматизъм обаче ще им се струва, че видът на линиите постоянно се променя: ту са прави, ту вълнообразни, начупени, с различен цвят.

Тази особеност във възприемането е резултат от неправилна кривина на роговицата; това е причината окото да се фокусира точно само в някои позиции на наблюдавания обект.

Правила за провеждане на тестовете

Преди да започнем изпълнението на един или друг тест за астигматизъм, трябва да сме наясно с правилата за провеждането му. Това е важно за точността на резултатите, които ще получим. И така – кои са правилата?

  • Задължително е да се отпуснем, да сме спокойни и да не мислим за нищо, което може да ни развълнува;
  • Тестът трябва да се провежда при включено осветление;
  • Компютърният монитор трябва да се разположи така, че по него да не се появяват отблясъци или огледални изображения;
  • Картинката с теста трябва да е на едно и също ниво с очите;
  • Тестуването се прави поред с дясното и с лявото око; пасивният за момента орган се закрива с ръка, без окото да се затваря;
  • Трябва да се избере оптималното разстояние между очите и екрана, при което тестуваният се чувства най-комфортно;
  • Фотосите с тестови изображения се разглеждат с двете очи, следва кратка пауза, 8-10 мигвания – и се минава на следващия фотос.

Популярни тестове за астигматизъм

Съществуват доста тестове за астигматизъм, които са лесни за разбиране и провеждане – дори от неспециалисти и в домашна обстановка. Достатъчно е да се проучат указанията и да се спазят правилата за провеждане, за да се получи достатъчно точен резултат. Разбира се, всяко съмнение за болестно отклонение трябва да се сподели с офталмолог.

1. Звездата на Сименс

“Фигурин

тест за астигматизъм

Това е най-точен информативен тест с картинка, на която е изобразена т.н. звезда на Сименс. Представлява съвкупност от лъчи, еднакви по цвят и размер, които са разположени по радиусите на окръжност – видимо от центъра към периферията, на равни разстояния един от друг. Изображението се гледа последователно с всяко око поотделно. Ако липсва патология, здравият пациент вижда следното:

  • Точните линии започват леко да се размазват;
  • В средата на звездата започва да се формира сив фон;
  • Линиите в центъра уж се виждат ясно и точно, но лекичко започват да се обкръжават с бели и се оформя кръг;
  • При промяна на разстоянието между очите и рисунката у пациентите с добро зрение центърът на кръга променя размера си.

При астигматизъм човекът няма да вижда овал, а друга фигура. Ако това се установи самостоятелно, задължително трябва да се потърси добър очен лекар.

2. Разходящи лъчи

тест за астигматизъм

За този тест се очаква да закриете с ръка едното око, а с другото да наблюдавате рисунка на разходящи лъчи. Изображението напомня циферблат на часовник. След това изпълняваме наблюдението по същия начин с второто око. Има проблем, ако всяко око вижда картинката по различен начин; касае се за следните разлики:

  • Удвояване или утрояване броя на лъчите;
  • Някои линии са по-светли от другите;
  • Някои линии са очертани ясно, други са размазани.

3. Успоредни линии

тест за астигматизъм

Тестът с успоредни линии трябва да се провежда при силна светлина, за предпочитане дневна. Успоредните линии трябва да са нанесени по вертикала и по хоризонтала и да се наблюдават последователно с всяко око. Ако пациентът ги вижда в еднаква степен черни и точно очертани, няма проблем. Ако някои линии изглеждат сиви или различно плътни, трябва да се търси офталмолог.

Таблица на Сивцев

Това е популярната таблица с букви – големи и малки, която виси на стената на всеки очен кабинет. Таблицата съдържа 12 реда печатни букви; размерът им намалява отгоре надолу. Отляво на всеки ред е означено в метри разстоянието, от което човек със здраво зрение може да определи коя е буквата: 50 м за най-горния ред и 2.5 – за най-долния. Отдясно на всеки ред е означена в условни единици остротата на зрението при четенето на буквите от разстояние 5 метра. Нормално е зрението, ако човекът вижда с всяко око десетия ред от пет метра.

Има специална формула, по която лекарят изчислява остротата на зрението, като проверява как пациентът възприема буквите с различна големина. При проблеми пациентът трябва да приближава таблицата с половин метър на всяка проверка, докато се установи от какво разстояние разпознава буквите от най-горния ред.

Дайте мнение и Вие тук!

1. Как сами да си я направим? При наличието на съвременната техника и интернет не е трудно да се намери и “извади” въпросната таблица в pdf-файл, ако сме решили да си я имаме у дома. За да е в естествен размер, тя трябва да е с точно изчислен мащаб, по-скоро да я осигурим при разпечатването в 100-процентов размер. Ширината и височината на буквите от всеки ред трябва да са еднакви, например в първия ред 70 мм, във втория – 35 и т.н. , в десетия – 7 мм. Снабдяваме се с хубава хартия за принтер – три листа формат А4, лепило или скоч.

2. Разпечатване на принтер. Грамотните в използването на компютри и принтери хора няма да се затруднят да разпечатат последователно трите сегмента на таблицата и да ги сглобят. Възможно е да има технически несъвършенства, които са поправими “ръчно”, с дооформяне на изображенията – те трябва да са еднакво плътни и черни. Сглобената таблица се окачва така, че десетият ред букви да е на нивото на очите ни.

3. Как да тълкуваме резултатите? Не бива да се правим на доктори и да тълкуваме самодейно резултатите от теста с таблицата на Сивцев. Понякога резултатите зависят от странични фактори, за които трябва да си даваме сметка.

Така например таблицата трябва да е осветена по един и същи начин, без значение в коя част на деня и при какви външни условия, слънце или мрачно време. Затова се практикува тестуване на изкуствено осветление с една и съща интензивност, при затъмнено помещение. Самата таблица трябва да е равномерно и добре осветена.

  • Както споменахме, вляво на всеки ред е означено D – разстоянието в метри, от което буквите се четат, ако зрителната острота е нормална, т.е. равна на единица.
  • Отдясно се означава V – остротата на зрението от пет метра. Остротата на зрението се определя поотделно за всяко око. За разпознаването на всяка буква се дават 2-3 секунди и по допуснатите грешки се преценява дали са налице някакви проблеми.

Хората реагират по различен начин, опитвайки се да самооценят състоянието на зрението си, затова ползата от подобни експерименти е спорна. Някои например се смущават, ако се окаже, че виждат добре и най-ситните букви и приемат, че са далекогледи. Всъщност в подобни случаи се касае за острота на зрението, която е над средностатистическите норми, т.н. орлово зрение.

След анонса на материала за далекогледството продължаваме надолу с видео тест за астигматизъм:

Далекогледство (хиперметропия). 8 начина за лечение. Симптоми

Не си струва да изпадаме в паника и ако някой ден установим, че зрението ни се е влошило. Остротата на зрението е силно зависима от психологическото състояние. Негативните емоции и стресът разстройват нормалната работа на зрителната система, което причинява временно влошаване. Достатъчно е човек да си почине добре и всичко си идва на мястото.

Видео тест за астигматизъм

Следващото видео може да ви помогне да проверите чувствителността на зрението си и зрителната памет. Любопитното е, че верни отговори дават само 2% от хората!

Лечение на астигматизъм

При лечението на астигматизъм се прилагат няколко методики:

Най-често пациентът получава назначение за оптична корекция на зрението чрез контактни лещи или очила; тях може да подбере само опитен офталмолог, след като установи всички характеристики на патологията. Очилата си остават и най-достъпният начин за компенсиране на астигматизма. Тази методика обаче има и минуси – нарушаване на пространственото възприятие, ограничаване на страничното зрение, дискомфорт при носенето на очила и пр.

Контактните лещи избягват много от тези недостатъци, но и при тях има минуси. Така например много пациенти усещат лещите като чуждо тяло в очите; винаги има и риск от травмиране или инфектиране на окото.

При наличието на медицински показания нерядко се налага и оперативно вмешателство. Най-радикалната процедура е т.н. астигматична кератомия. Същността й е в нанасянето на няколко разреза по периметъра на роговицата – това дава възможност за корекция на роговичната кривина. В днешно време подобни корекции се правят с помощта на лазер. При всички случаи, независимо от по-точното и щадящо въздействие, оперираният преминава през доста дълъг възстановителен период.

Най-ефективно лечение е лазерната кератомилоза. При него се работи на два етапа: в първия се отнема част от роговицата, във втория се отстраняват патологиите и се връща обратно отнетата тъкан. Счита си, че подобни операции могат да се правят и на деца. Много е важно във всички случаи със зрителен дискомфорт или смущения да се търси специалист, за да се спечели време и лечението да започне час по-скоро.

Астигматизъм при деца: 5+ начини за лечение. Симптоми

Изводи

Тест за астигматизъм – това наистина е нещо полезно. С негова помощ можем самостоятелно и без пари да проверим наред ли е всичко с очите ни. Ако се окаже, че има някакъв проблем – веднага трябва да се търси офталмолог. Квалифицираният специалист ще назначи необходимите изследвания и ще подбере най-подходящата терапия.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

астигматизъм и наклон на главата

Астигматизъм. Подробно за неясното виждане

Какво е астигматизъм. Причини. Симптоми. Лекува ли се и какво е неговото лечение (начини за …

2 Мнения

  1. Радка Толева

    Здравейте,имам астигматизъм,но съм на 64 години и ми предлагат само корекция с очила.Има ли смисъл да настоявам
    за тази операция-лазерна кератомилоза, и кой в България я прави?

    • При астигматизъм, нищо не помага, аз и очила носих и на лазерна операция се подложи и резултата нулев. Носете си очилата и се радвайте, че въобще виждате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *