тест за астигматизъм
Как се прави тест при астигматизъм? Онлайн? При лекаря?

Тест за астигматизъм. Как се прави онлайн и при лекаря?

Тест за астигматизъм: защо да сме наясно със здравето на очите си. Можем ли да направим тест за астигматизъм у дома? Тестовете, които се прилагат – начин на употреба.

Лесен тест за астигматизъм може да покаже какво е състоянието на очите ни и застрашени ли сме от здравословни проблеми в тази посока. Астигматизъм е проблемът, който затруднява доброто виждане на света наоколо; заради него светът е “размазан”, с неясни контури и непознаваем, уморителен и дразнещ.

Особености на зрението и симптоми на астигматизъм

Това състояние на зрението ни възниква, ако е нарушена пречупващата способност на роговицата или лещата. В повечето случаи става дума за патология на роговицата – изкривяване, заради което формата й не е сферична, а овално-хоризонтална. В резултата на това зрителният орган пречупва светлината с грешки, а върху ретината се образуват едновременно няколко фокуса. Някои от тези сбъркани фокуси са пред, други – зад ретината.

Наличието на няколко фокуса едновременно в едно и също око кара образите да се изкривяват и размазват. Вместо права линия човекът с астигматизъм вижда вълни; освен това му е трудно да прецени кои предмети се намират близо до него и кои са отдалечени. Възможно е астигматизъм да развият и двете очи, както е възможно да бъде засегнато само едно око.

тест за астигматизъм
Очилата са най-достъпният начин за корекция след тест за астигматизъм

Симптомите на астигматизъм най-просто се описват ето така:

 • Заобикалящата действителност се възприема като в мъгла, всички контури се разливат;
 • Очите се изморяват много бързо при четене, работа с компютър или изпълнение на дейности, които изискват напрежение на очите;
 • Засегнатият човек често е с главоболие, особено след гледане на телевизия или работа на компютър.

Дали наистина се касае за астигматизъм или има друг проблем? Това лесно може да се установи с помощта на специалния тест за астигматизъм. Важно е да се знае, че такъв тест се прави при добро осветление и в спокойна обстановка. При провеждането му не трябва да изпитваме потребност се навеждаме, да се накланяме напред или встрани, да гледаме с присвити очи.

Какво представлява един тест за астигматизъм?

Специалният тест за астигматизъм позволява да се установи дали пациентът има някакви зрителни отклонения. Слаба степен на астигматизъм – до 0.5 диоптъра, практически не дава отражение на зрението и не причинява дискомфорт, но все пак при тестуване това дребно отклонение ще бъде уловено. Тогава трябва да се потърси офталмолог, който да прецени има ли нужда от някаква корекция или не.

 • Всеки може да направи у дома простичък тест, като нарисува на лист хартия решетка – линиите трябва да са две успоредни групи, пресичащи се под прав ъгъл; да са равни по дължина и дебелина, с един и същи цвят. След това започваме да въртим пред очите си листчето с решетката. Ако зрението ни е нормално, чертежът ще изглежда един и същ във всяка позиция. На хората с астигматизъм обаче ще им се струва, че видът на линиите постоянно се променя: ту са прави, ту вълнообразни, начупени, с различен цвят.

Тази особеност във възприемането е резултат от неправилна кривина на роговицата; това е причината окото да се фокусира точно само в някои позиции на наблюдавания обект.

Правила за провеждане на тестовете

Преди да започнем изпълнението на един или друг тест за астигматизъм, трябва да сме наясно с правилата за провеждането му. Това е важно за точността на резултатите, които ще получим. И така – кои са правилата?

 • Задължително е да се отпуснем, да сме спокойни и да не мислим за нищо, което може да ни развълнува;
 • Тестът трябва да се провежда при включено осветление;
 • Компютърният монитор трябва да се разположи така, че по него да не се появяват отблясъци или огледални изображения;
 • Картинката с теста трябва да е на едно и също ниво с очите;
 • Тестуването се прави поред с дясното и с лявото око; пасивният за момента орган се закрива с ръка, без окото да се затваря;
 • Трябва да се избере оптималното разстояние между очите и екрана, при което тестуваният се чувства най-комфортно;
 • Фотосите с тестови изображения се разглеждат с двете очи, следва кратка пауза, 8-10 мигвания – и се минава на следващия фотос.

Популярни тестове за астигматизъм

Съществуват доста тестове за астигматизъм, които са лесни за разбиране и провеждане – дори от неспециалисти и в домашна обстановка. Достатъчно е да се проучат указанията и да се спазят правилата за провеждане, за да се получи достатъчно точен резултат. Разбира се, всяко съмнение за болестно отклонение трябва да се сподели с офталмолог.

1. Звездата на Сименс

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

тест за астигматизъм

Това е най-точен информативен тест с картинка, на която е изобразена т.н. звезда на Сименс. Представлява съвкупност от лъчи, еднакви по цвят и размер, които са разположени по радиусите на окръжност – видимо от центъра към периферията, на равни разстояния един от друг. Изображението се гледа последователно с всяко око поотделно. Ако липсва патология, здравият пациент вижда следното:

 • Точните линии започват леко да се размазват;
 • В средата на звездата започва да се формира сив фон;
 • Линиите в центъра уж се виждат ясно и точно, но лекичко започват да се обкръжават с бели и се оформя кръг;
 • При промяна на разстоянието между очите и рисунката у пациентите с добро зрение центърът на кръга променя размера си.

При астигматизъм човекът няма да вижда овал, а друга фигура. Ако това се установи самостоятелно, задължително трябва да се потърси добър очен лекар.

2. Разходящи лъчи

тест за астигматизъм

За този тест се очаква да закриете с ръка едното око, а с другото да наблюдавате рисунка на разходящи лъчи. Изображението напомня циферблат на часовник. След това изпълняваме наблюдението по същия начин с второто око. Има проблем, ако всяко око вижда картинката по различен начин; касае се за следните разлики:

 • Удвояване или утрояване броя на лъчите;
 • Някои линии са по-светли от другите;
 • Някои линии са очертани ясно, други са размазани.

3. Успоредни линии

тест за астигматизъм

Тестът с успоредни линии трябва да се провежда при силна светлина, за предпочитане дневна. Успоредните линии трябва да са нанесени по вертикала и по хоризонтала и да се наблюдават последователно с всяко око. Ако пациентът ги вижда в еднаква степен черни и точно очертани, няма проблем. Ако някои линии изглеждат сиви или различно плътни, трябва да се търси офталмолог.

Таблица на Сивцев

Това е популярната таблица с букви – големи и малки, която виси на стената на всеки очен кабинет. Таблицата съдържа 12 реда печатни букви; размерът им намалява отгоре надолу. Отляво на всеки ред е означено в метри разстоянието, от което човек със здраво зрение може да определи коя е буквата: 50 м за най-горния ред и 2.5 – за най-долния. Отдясно на всеки ред е означена в условни единици остротата на зрението при четенето на буквите от разстояние 5 метра. Нормално е зрението, ако човекът вижда с всяко око десетия ред от пет метра.

Има специална формула, по която лекарят изчислява остротата на зрението, като проверява как пациентът възприема буквите с различна големина. При проблеми пациентът трябва да приближава таблицата с половин метър на всяка проверка, докато се установи от какво разстояние разпознава буквите от най-горния ред.

Дайте мнение и Вие тук!

1. Как сами да си я направим? При наличието на съвременната техника и интернет не е трудно да се намери и “извади” въпросната таблица в pdf-файл, ако сме решили да си я имаме у дома. За да е в естествен размер, тя трябва да е с точно изчислен мащаб, по-скоро да я осигурим при разпечатването в 100-процентов размер. Ширината и височината на буквите от всеки ред трябва да са еднакви, например в първия ред 70 мм, във втория – 35 и т.н. , в десетия – 7 мм. Снабдяваме се с хубава хартия за принтер – три листа формат А4, лепило или скоч.

2. Разпечатване на принтер. Грамотните в използването на компютри и принтери хора няма да се затруднят да разпечатат последователно трите сегмента на таблицата и да ги сглобят. Възможно е да има технически несъвършенства, които са поправими “ръчно”, с дооформяне на изображенията – те трябва да са еднакво плътни и черни. Сглобената таблица се окачва така, че десетият ред букви да е на нивото на очите ни.

3. Как да тълкуваме резултатите? Не бива да се правим на доктори и да тълкуваме самодейно резултатите от теста с таблицата на Сивцев. Понякога резултатите зависят от странични фактори, за които трябва да си даваме сметка.

мнения, отзиви, коментари, форум

Така например таблицата трябва да е осветена по един и същи начин, без значение в коя част на деня и при какви външни условия, слънце или мрачно време. Затова се практикува тестуване на изкуствено осветление с една и съща интензивност, при затъмнено помещение. Самата таблица трябва да е равномерно и добре осветена.

 • Както споменахме, вляво на всеки ред е означено D – разстоянието в метри, от което буквите се четат, ако зрителната острота е нормална, т.е. равна на единица.
 • Отдясно се означава V – остротата на зрението от пет метра. Остротата на зрението се определя поотделно за всяко око. За разпознаването на всяка буква се дават 2-3 секунди и по допуснатите грешки се преценява дали са налице някакви проблеми.

Хората реагират по различен начин, опитвайки се да самооценят състоянието на зрението си, затова ползата от подобни експерименти е спорна. Някои например се смущават, ако се окаже, че виждат добре и най-ситните букви и приемат, че са далекогледи. Всъщност в подобни случаи се касае за острота на зрението, която е над средностатистическите норми, т.н. орлово зрение.

След анонса на материала за далекогледството продължаваме надолу с видео тест за астигматизъм:

Далекогледство (хиперметропия). 8 начина за лечение. Симптоми

Не си струва да изпадаме в паника и ако някой ден установим, че зрението ни се е влошило. Остротата на зрението е силно зависима от психологическото състояние. Негативните емоции и стресът разстройват нормалната работа на зрителната система, което причинява временно влошаване. Достатъчно е човек да си почине добре и всичко си идва на мястото.

Видео тест за астигматизъм

Следващото видео може да ви помогне да проверите чувствителността на зрението си и зрителната памет. Любопитното е, че верни отговори дават само 2% от хората!

Лечение на астигматизъм

При лечението на астигматизъм се прилагат няколко методики:

Най-често пациентът получава назначение за оптична корекция на зрението чрез контактни лещи или очила; тях може да подбере само опитен офталмолог, след като установи всички характеристики на патологията. Очилата си остават и най-достъпният начин за компенсиране на астигматизма. Тази методика обаче има и минуси – нарушаване на пространственото възприятие, ограничаване на страничното зрение, дискомфорт при носенето на очила и пр.

Контактните лещи избягват много от тези недостатъци, но и при тях има минуси. Така например много пациенти усещат лещите като чуждо тяло в очите; винаги има и риск от травмиране или инфектиране на окото.

При наличието на медицински показания нерядко се налага и оперативно вмешателство. Най-радикалната процедура е т.н. астигматична кератомия. Същността й е в нанасянето на няколко разреза по периметъра на роговицата – това дава възможност за корекция на роговичната кривина. В днешно време подобни корекции се правят с помощта на лазер. При всички случаи, независимо от по-точното и щадящо въздействие, оперираният преминава през доста дълъг възстановителен период.

Най-ефективно лечение е лазерната кератомилоза. При него се работи на два етапа: в първия се отнема част от роговицата, във втория се отстраняват патологиите и се връща обратно отнетата тъкан. Счита си, че подобни операции могат да се правят и на деца. Много е важно във всички случаи със зрителен дискомфорт или смущения да се търси специалист, за да се спечели време и лечението да започне час по-скоро.

Астигматизъм при деца: 5+ начини за лечение. Симптоми

Изводи

Тест за астигматизъм – това наистина е нещо полезно. С негова помощ можем самостоятелно и без пари да проверим наред ли е всичко с очите ни. Ако се окаже, че има някакъв проблем – веднага трябва да се търси офталмолог. Квалифицираният специалист ще назначи необходимите изследвания и ще подбере най-подходящата терапия.

Източници:

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Как се слагат изкуствени мигли? - 06

Как се слагат изкуствени мигли? А как се махат в домашни условия?

В този материал ще ви запознаем с точните и практични отговори на въпросите “Как се …

2 коментара

 1. Радка Толева

  Здравейте,имам астигматизъм,но съм на 64 години и ми предлагат само корекция с очила.Има ли смисъл да настоявам
  за тази операция-лазерна кератомилоза, и кой в България я прави?

  • При астигматизъм, нищо не помага, аз и очила носих и на лазерна операция се подложи и резултата нулев. Носете си очилата и се радвайте, че въобще виждате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!  АБОНИРАЙ СЕ!
  АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

  Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

  Публикуваме рядко, не пропускайте!   АБОНИРАЙ СЕ!
   АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

   Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

   Публикуваме рядко, не пропускайте!    АБОНИРАЙ СЕ!
    АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

    Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

    Публикуваме рядко, не пропускайте!     АБОНИРАЙ СЕ!
     АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

     Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

     Публикуваме рядко, не пропускайте!      АБОНИРАЙ СЕ!
      АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

      Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

      Публикуваме рядко, не пропускайте!       АБОНИРАЙ СЕ!