хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни начини за пресичане на хрема при дете. Спиране на сополи. Домашен лек за зелени сополи.

Знаете стария афоризъм: хремата се лекува за 7 дни с лекарства и за седмица – без лекарства. Но както и да се шегуваме, щом се появят секрети, искаме светкавично облекчение.

Хремата има свойството да се проточва. А и с нея се чувстваме наистина болни, дори при липса на други симптоми. Разказваме за бързите средства срещу хрема!

Как да постигнем моментално спиране на хрема?

Промивка на носа
  • Промивка със сода: няма по-лесен, евтин и достъпен начин. В чашка кипната вода сипваме 1 с.л. сода и бъркаме да се разтвори напълно. Една чаша е за една процедура. Прекарваме водата през носната кухина, както е показано на рисунките по-долу. Ако го направим преди лягане, нищо чудно да се събудим без хрема;
  • Промивка с газирана вода: отваряме бутилката, за да изветрее газировката. Промиваме на порции през 1/2 ч. Преди сън мажем ноздрите отвътре с мед. Този метод е бърз, ако го започнем при първи признаци на хрема.
Загрявка на носа

Сваряваме до твърдо две яйца и леко ги охлаждаме. При използване те трябва да са топли, но не и хладни. Притискаме по една половинка към носните кухини, за да се загреят и да се отвори дишането.

Компрес с лук и чесън

Природните антисептици са отлични помощници в терапията на хрема. При първи симптоми настъргваме на ситно лук и чесън и ги завиваме в салфетка. Притискаме към носа. Съдържанието ще „изсмуче“ хремата.

Тампон с алое, мед и лук
  • 2 с.л. настърган лук + 1 ч.л. мед + 100 мл затопленка вода, за 30 мин. В течността топим памучни тампони и ги разполагаме върху носа за 10-15 мин.
  • Втори вариант: 1 с.л. мед + 1 с.л. алое. В ноздрите накапваме по 4-5 пъти до пълно оздравяване.
Как да спрем хремата за 5 минути?

В това видео в предаването на Гала се показва как да спрем хремата с масаж и по други начини за няколко минути. В заглавието пише 2, но всъщност са 5 или повече. Вижте и другите начини по-долу, които са даже още по-добри:

Още рецепти за домашни капки за нос по-долу!

Лесно пресичане на хрема при дете

Лесно и бързо се лекува хрема, когато изтичащия от носа секрет е рядък, течен. Но ако излиза сгъстена жилава или засъхнала маса, то лечението е съвсем различно. Във втория случай трябва да се намери начин за размекване и втечняване на сополчетата, така че те да станат на течност и да се изведат напълно от кухините.

моментално спиране на хрема
Детската хрема е деликатна работа
“Демир

С други думи: не позволявайте на секретите да засъхват, защото нещата стават доста по-трудни!

При мъниците до 1 г. не бива да се ползват спрейове и аерозоли. Само и единствено капки. Запомнете това, защото ако „фъшнете“ в носа на бебе, има опасност създаденото високо налягане на пробие слуховия канал и да повреди слуха.

  • Физиологичен разтвор: забележете, че говорим за физиологичен, а не за солен разтвор. Купува се от аптека или се приготвя строго спазвайки съотношението 1 ч.л. сол на 1 л вода. От този разтвор се накапват по 1-2 к. в ноздра примерно на половин час. Ще очаквате моментът, когато гъстата слуз ще се превърне в течност – тогава тя буквално ще потече навън;
  • Капки кърма: няколко капки в носа на бебето са способни да го облекчат. Лекарите твърдят, че тази рецепта е нелепа и са прави само в случаите на бактериална инфекция. Тогава млякото ще се превърне в идеалната хранителна среда за вредоносните микроорганизми.

Лекарите наричат нелепи и рецептите със сок от цвекло и морков, но те наистина помагат на бебетата, както свидетелстват много майки. Ще дадем формулата по-долу при капките за нос. Все пак внимавайте, защото някъде се предвижда и лук, а той причинява изгаряне.

Задна хрема е състояние, при което секретите от възпалената носна лигавица не могат да бъдат отстранени през естествените пътища и се стичат назад към гърлото. Задният ринит е често срещан при деца; негова особеност е, че обикновено лечението започва с известно закъснение – тъй като липсва характерното отделяне на секрети от носа, възрастните известно време не могат да разберат какъв точно е проблемът.

За стичащия се секрет повече ТУК:

Коя рецепта за задна хрема е ок? Билки, Виброцил или Инфуназал?

Спиране на сополи по бързия начин

Уникален метод идва при нас от Азия и ни предлага нетрадиционно справяне с хремата – без лекарства, капки, инхалации или друго.

Масаж срещу запушен нос за 5 минути

Чрез въздействие върху определени точки се активират скритите ресурси на тялото. Подобрява се кръвообращението, премахва се възпалението, повишава се защитната функция. Масажът премахва и болката, която идва от мускулното напрежение.

Как да спрем хремата за 5 минути
Лечението на всяка хрема опира до избора на точния инструмент

Последният довод е, че точковият масаж не струва нищо и не може да навреди, така че нищо не коства да се опита.

  • Изпълнение: масажът е в определени точки по лицето с цел отпускане и стимулиране на нервната система и нормализиране на функционалността на тъканите. Откриването на точните точки за въздействие в зоната на възпалението не е сложно. Само да натиснем на точното място,  и то ще откликне недвусмислено – и най-незапознатия ще разпознае специфичната чувствителност, дори болка, парене чак до обливане с пот.
  • Техника: точките се обработват с топли ръце, като натискът е нежен, без излишно натискане. Плавно и със средна сила се изпълняват масажни движения. Правилната процедура провокира лека болезненост, но дотам.пресичане на хрема при дете
  • Точки при хрема: ноздрите (1), външните ъгълчета на очите (2), между веждите, където се закрепят очилата (3) и крайчецът на ушите (4). Отделяме на всяка точка по 1 мин., а след края на процедурата се препоръчва да си полежим известно време и да се отпуснем.
Разтривка на краката

Тук на помощ идва горчицата – готов сос или суха, на прах. Предварително загряваме краката в гореща вода и подсушаваме. Намазваме добре с горчица или я насипваме в чорапите и ги обуваме преди сън. Никога не правете това, ако е налице и извънредна температура.

Инхалации

Инхалациите могат да се правят с различни билки, но класика си остават сода и лайка. Трябват ви 2-3 чаени лъжички лайка, половин чаена лъжичка сода и литър вода.

Лайката се залива с врялата вода и се оставя да се запари няколко минути, след което се навеждате над съда с голяма хавлиена кърпа на главата; пускате содата и започвате да вдишвате с носа и устата.

Такива инхалации могат да се правят 4-5 пъти на ден; условието за успех е след тях да си останете вкъщи. Освен лайка използвайте бял равнец, мащерка, босилек.

спиране на хрема при деца

Вършат работа и етеричните масла от тези билки, а също и масла от мента и евкалипт.

Още средства

Сребърната вода е способна да унищожава над 650 вида болестотворни микроорганизми. Това я прави добър вариант за лечение на хрема: той е подходящ както за възрастни, така и за деца. Необходимо е в предварително почистените ноздри да се капнат по 2-3 капки сребърна вода, 4-5 пъти на ден.

Клеева тинктура представлява спиртен разтвор на прополис, е едно от ефективните природни средства за лечение на хрема. Разчита се на антисептичното, антивирусно и антибактериално действие на пчелния продукт.

5 капки клеева тинктура се накапват в 10 мл физиологичен разтвор. От така получената течност се капе в носа на всеки половин час по 3-4 капки, но не повече от 4 пъти за деня. На следващия ден процедурите се разреждат на час-два, след което на още по-големи интервали до три пъти дневно по 3-5 капки. Рецептата е подходяща за деца.

хрема и домашен лек за зелени сополи
При алергична хрема няма температура

Спиране на кашлица

Народни формули за лечение на кашлица + хрема:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Сок от моркови: измиваме и почистваме морковите и ги настъргваме на максимално ситно. Изстискваме сока и го прецеждаме през марля. Получава се много фина течност, с която мажем лигавицата на носа през няколко часа;
  • Инхалации с лук: същата процедура като с моркова, но няма да изстискваме сок, а настъргания лук разстиламе в чиния. Болният не навежда над чинията, за да вдишва луковите изпарения. Нека се пази необходимата дистанция, за да не се получи зле с очите.
  • Живовляк: само от едно листо ще приготвим отлично отхрачващо средство. Премахваме дръжката, а листото попарваме. След това го мачкаме да пусне сок. Сокът кипи 1-5 мин. и се приема 3 Х 1 с.л.;
  • Мляко с масло и мед: 250 мл мляко кипва и се охлажда до комфортна температура за пиене. Добавяме по лъжичка масло и мед. Отпиваме на мънички, бавни глътки през нощта. Бързо смекчава кашлицата и сгрява отвътре. Такова лекарство се възприема добре от децата, ако нямат алергия към средството и нег. съставки.

Справяне с упорита хрема

При много упорита хрема впрягаме на работа „тежката артилерия“, а именно капки на нос, които достигат до най-дълбоките части на носната кухина.

хрема и спиране на упорити сополи при деца
Народната медицина също има принос в лечението на хрема
Домашни капки
  • Каланхое: няколко капки, изстискани от листата, идеално изчистват носните кухини и помагат за преборване на болестта;
  • Зеленчуков сок: 1 с.л. сок от морков + 4-5 к. зехтин + 2-3 капки чеснов сок. Схемичката за ползване е: 3 Х 2 к.;
  • Цвекло с мед: 4-5 к.  сок от цвеклото и 2-3 ч.л. мед разбъркваме до еднородна течна маса. Ползва се 3 Х 3 к.;
  • Чесън: заливаме 5 скилидки със 100 мл завряла  вода и оставяме за 3 ч. Смесваме сокчето с 1 ч.л. зехтин или ленено масло. Ползва се на капки 3 Х 2 в ноздра;
  • Медени капки: на водна баня топим 1 ч.л. мед и разреждаме с 1ч.л. минерална вода. Тези капки не са за деца, защото проявяват алергия. Ползвайте 6 Х 2 к.;
  • Алое: изцеждаме сок от 2-3 здрави листа на възраст над 2 г. Минаваме го през марля и го накапваме така, чист, 5 Х 3 к.;

Домашните капки позволяват да се избегне медикаментозен ринит, да се развие сухота или дразнение на лигавицата. Но винаги пробвайте за алергична реакция към избраното средство.

Лечение на хрема с ракия

Тази рецепта ще предпочетем, ако имаме простуда и носът е потекъл. Ще ползваме ракия или водка, без значение. Приложението е по два начина – вътрешно и външно, за разтривки и компреси. Алкохолът загрява и ускорява оздравяването.

  • Ракия с мед: 50 г липов мед и 50 г алкохол. Разбъркваме и слагаме на водна баня. Нагряваме, но не позволяваме да кипне. След това охлаждаме до стайна температура и изпиваме. Тази напитка помага на тялото да се справи с простудата и го зарежда с полезни съставки от меда.
  • Тампон при запушен нос: напоено с ракия памуче втъкваме в ноздрите и след това съзнателно се опитваме да дишаме през тампоните. Бързо ще усетите облекчаването;
  • Тампон в ушите: това е другото място, където памучето с ракия ще помогне на настинката и ще намали проявите на хрема. Дръжте 15 мин.

Кой друг лек за хрема е добър?

Ако нищо дотук не е помогнало, да загреем нослето с малко сол. Процедурата се провежда четвърт час преди сън. Загряваме в тигана малко сол и прехвърляме в платнена торбичка. След леко охлаждане притискаме към носа.

Как да постигнем моментално спиране на хрема?
Ефективни начини за спиране на сополи

Междувременно в 120 мл завряла вода пускаме 5 г цвят лайкаи след 20 мин. прецеждаме. Добавяме и 5 мл сок от каланхое. Получаваме чудесни капки, които накапваме с пипетка по 2 – 3 на брой през 6-8 часа.

Тази комбинация има противовъзпалително и антисептично действие, отлично се справя с микробите.

И още една силна формула: 5 г липов цвят запарваме под капак за 30 мин., добавяме мед на вкус и пием 3-4 Х 120 мл. Напитката укрепва имунитета и изчиства от бактерии и вируси.

Жълти сополи. Какво значат?

В края на простудата или грипа организмът започва да се освобождава от загиналите патогенни бактерии, от отмрели епителни клетки и други отпадъци, генерирани през болестта. Това означава, че пикът е минал и е започнало оздравяването.

Тогава до момента течните сополи стават гъсти, мътни или жилави и придобиват жълт или зелен цвят. Въпреки че секрецията е гъста, не се наблюдава събирането и в ноздрите и няма запушване. Дишането е свободно. В този смисъл жълтите секрети са добър знак за оздравяване.

Но не винаги е така. Има и други причини за оцветяване на сополите в жълто и зелено.

  • Гноен процес – той придава зелен оттенък на секрецията. Получава се при усложнения при синузит, бронхит, пневмония, отит и др. възпалителни процеси. Секретите придобиват изразен цвят и миришат на лошо, буквално на гной. Като допълнение болният се влошава, не може да спи, слаб е, има болки и повишена температура;
  • Аденоидит – допълнителната сливица понякога прави проблеми и провокира гнойни процеси. Те се отразяват по същия начин като описания по-горе;
  • Инфекциозни патологии – жълти гъсти секрети с неприятен мирис, евентуално с примес на кръв и гной свидетелстват за активен ръст на патогенни микроорганизми;
  • Алергия – тъмножълти сополи маркират появата на сенна хрема. Те се отделят обилно, заедно със сълзене на очите, обрив, понякога кашлица. Жълта прозрачна слуз показва поява на алергия към прашец или домашна прах;
  • Съдоразширяващи препарати – продължителния прием води до зависимост, нарушава нормалното състояние на лигавицата, развива хронична хрема с жълто-зелена секреция;
  • Чуждо тяло в носа – то също причинява хронично възпаляване, което може да се усложни. Ще разпознаем по простия факт, че секретите излизат само от едната ноздра – там, където е попаднала чуждата частица;
  • Зловонна хрема – това е отделна патология с името озена. Идва от атрофия и гнойни процеси. Познава се по жълтите корички с остър мирис, който се чувства от разстояние.
Справяне при жълти и зелени сополи

Инфекциозните и гнойни процеси изискват намесата на антибиотични средства. При синузит и други подобни състояние се предпочитат Цефтриаксон, Биопарокс и съответно антибиотични капки. Продължителността на лечението е до 10 дни.

Разпространени антибиотични капки са тези с тобрамицин. За тях ТУК:

Тобрадекс. Капки за нос, за уши и очи. По колко се слагат и как? Тобрекс

Принципно антибиотичните капки са доста ограничен брой. Нерядко специалистите изписват за нос капки за уши или за очи.

Макситрол или Гентазон? Капки нос и за очи. Мнения

Едно от ефикасните средства за промиване са капките Коларгол, които съдържат сребърни йони.

Ето и още лекарства, които помагат в дадения случай:

  • Противовъзпалителни, температуропонижаващи лекарства – Ибупрофен, Парацетамол. Премахват общите симптоми на заболяването;
  • Съдосвиващи капки – с действащи в-ва оксиметазолин или нафазолин;
  • Антихистамини – Зодак и др. Отстраняват отока от носната лигавица и алергичните реакции;
  • Муколитици, капки с разреждащо действие – Синупрет, Муконазал и др. Помагат при наличие на гъста, лепкава секреция, която трудно се отделя и изчиства от проходите;
  • Хормонални препарати – Преднизолон, необходим за премахване на силното подпухване, което спира дишането;
  • Хомеопатични средства – таблетки Коризалия, Цинабсин добре се справят с възпалителните процеси в носоглътката и укрепват имунитета. Ето едно известно и харесвано средство:

Цинабсин е спасението от хрема и синузит!

  • Комплекси средства при наличие на кашлица и др. симптоми;
  • Спрей-форми: Еуфорбиум, Муконазал, Виброцил, Ксилорин, Ноал. Разнообразието от спрей-форми за лечение на хрема е не по-малко, отколкото при капките за нос. Нормално е при избора да се съобразим дали става дума за остро състояние или за хронична хрема, дали ще облекчаваме дишането си при настинка или пристъп на сенна хрема.

Видео: как се прави промивка на нос

Видео: как бързо да се справим с хрема и простуда чрез йога

Видео: задна хрема 

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

лечение на алкохолизъм лекарства билки клиники

Отвращаване от алкохол и лечение на алкохолизъм в домашни условия

Явно, бързо и тайно лечение на алкохолизъм в домашни условия. Видове ефикасно лекарство против алкохолизъм. …

7 Мнения

  1. Много изчерпателна и полезна статия

  2. имасумак

    Пробвайте с тампон памук със спирт в ушите – перфектен лек, но трябва да се прилага непрекъснато поне 2-3 дни. На петата минута хремата спира и носът се отпушва. И внимавайте – памука се слага в ушите, не в носа!

  3. Да добавя към препоръката на имасумак
    преди да поставите тампона със спирт или одеколон в ухото. Намажете ухото с някаква мазнина – крем, масло, вазалин и др. каквото имате под ръка. Просто както при мазането на ръцете с крем. Не да се стича мазнината. И едва тогава поставете тампона в ухото и ушната мида. В противен случай може да Ви се олющят(обелят) ушните миди, особено ако имате по-нежна или суха кожа. Това с тампона действа, само когато тампона се постави първият или втория ден от началото на хремата. Още нещо: действието е тогава, когато и в двете уши поставите тампони. А ефекта е най-голям когато се преспи през ноща с тези тампони. Т.е през ноща не бива да се махат, независимо дали са изсъхнали или не.

  4. Пробвай и Кармолис, работи много добре и помага за бързото изчистване на носа от сополи.

  5. Злата R.

    Всички знаем как да спрем хремата за 5 минути с тези акупресурни точки за масаж около носа и между веждите. Има и други публикации по темата, но е най-добре човек да си ги намери сам, защото те са плаващи. Тези точки всъщност са болезнени при натиск, когато имаме хрема и лесно се напипват. После ги масажираме силно, докато спрат да болят и усещането стане като изтръпнало. Така наистина за 5 минути хремата си заминава.

  6. Стоянов

    За моментално спиране на хрема аз използвам ракия – и като масаж, и вътрешно. Трябва да хванеш жена си или майка си да те разтрие здраво с ракия и после да поспиш завит малко време. Всъщност хремата е била пресечена веднага, а заспиването е следствие. Истината е, че нещата в живота се лекуват трайно чрез сън. Пак става моментално, но си трябва и да дремнеш. Докато спи, у човека се пробуждат лечебните сили.

  7. Ваня Ангелова

    За пресичане на хрема при дете най-добре е ако не ви помогнат Виброцил и всякаквите там кафяви капки, да пробвате с изцеден лук. Но не бива да се прекалява, за да не навредите на носната лигавица. По една капка в носа е достатъчна. Ще има малко рев, няма начин. Също хубави са капки със сребърна вода и клеева тинктура. Детето бяга и не е съгласно, но трябва да го убедите така, че да остане в добро настроение. И разбира се, масажирането на точките е много добро. А също и научете самото дете само да се масажира за бързо пресичане на хремата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *