Домашни маски за черни точки
премахване на черни точки в домашни условия с вакуум уред и лепенки

Премахване на черни точки в домашни условия. Маски

Как се прави домашни маски за черни точки? С желатин, с белтък, с мед. Мнения и препоръки за премахване на черни точки в домашни условия с вакуум уред и лепенки

Запушването на порите със секрет от мастните жлези изглежда некрасиво и нехигиенично. По-лошото е, че мястото се възпалява и поражда дискомфорт.

Черни точки не се изстискват, а се изсмукват с маски или вакуум. За подобни процедури не е задължително посещение в салон. Те се правят успешно и у дома.

Топ домашни маски за черни точки

Ефективните маски изчистват порите от запушващите ги субстанции. Те работят на три етапа:

  1. размекват съдържанието на порите,
  2. излющват горния слой на епидермиса (благодарение на което се изчистват недълбоките комедони)
  3. и изтеглят от дълбочина кожната мас.

Произведени са достатъчно готови маски, ще ги разгледаме по-нататък. Те са отлична опция, но скъпа, а домашните маски струват стотинки.

Премахване чрез маска с желатин

Желатин действа бързо и меко, при това маската с него се прави лесно и е само от две съставки – желатин и мляко.

  1. Смесваме равни количества от компонентите и оставяме да бухнат (времето за това е указано на опаковката). За едно лице е достатъчно да получим общ обем на маската от 60 мл.
  2. Бухналият желатин нагряваме и още веднъж разбъркваме, за да получим еднородна каша. Нанасяме я на лицето, желателно с четка. Ако ползваме ръка, нека е дезинфекцирана със спирт.

Първият слой втриваме, а останалите нанасяме на тънко, докато свърши разбърканото количество. Ще изминат около 20-25 мин. до пълното засъхване на маската. Получава се желатинов филм. Захващаме го от единия край и внимателно го отлепваме. С него се отлепват и мастните замърсявания от порите.

Тази маска се прави максимум 3 пъти седмично.

cherni-tochki-01

Почистване с белтък или яйце и лимон

#1 Само с белтък

“Фигурин

Белтъкът подсушава и излющва отпадъците от повърхността. Прави лепкав филм, както желатина, но по-тънък и се къса. Все пак помага, ако нямаме друго под ръка.

Отделяме белтъка от 1 голямо яйце, трябва да получим поне 40-50 г. Разбиваме на пяна и нанасяме върху проблемните зони.

Държим до пълно изискване, което отнема около половин час. Образува се тънък филм, който се сваля трудничко, но се постига с практиката. Накрая е задължително да се хидратираме.

Маската се прави максимум веднъж седмично.

Вижте непременно и ТОВА: Как да изберем готова маска за черни точки, на каква цена, какви видове има и как се ползват? Как да си приготвим домашна маска за черни точки със сода, с активен въглен и други рецепти.

#2 Яйце и лимон

Тази рецепта е по-агресивна, почиства категорично. Може да я смекчим като добавим и малко мед. Иначе основните съставки са 2 яйца и лимонов сок. Смесваме, разбиваме и нанасяме на слоеве. Те не се отлепят, а се отмиват.

Маска за черни точки с мед

Медът има противовъзпалителни качества и с него бързо заздравяват микроповреди по лицето – драскотини, пъпчици и пр. Медът нормализира мастната секреция, изтегля съдържимото в порите, допълнително подхранва дермата, а в съчетание с лимон избелва.

За маска предпочитаме течен мед със светъл цвят (той е по-мек), трябват 30 мл. Добавяме суров жълтък и 1 с.л. лимон.

Разбъркваме, не разбиваме, и нанасяме на лицето за 15 мин. Отмиваме. При склонност към алергия нанесете първо на ръката и продължете, ако не се получи зачервяване.

С активен въглен

Най-мощната естествена помпа е активният въглен.

cherni-tochki-021
30 таблетки са 2.30 лв

Неговата пореста повърхност е способна да изтегли и поеме невероятно количество втечнени субстанции, заедно с токсините в тях. Той е достъпно и евтино средство за почистване и обеззаразяване. В допълнение успокоява възпаление епидермис.

Черният въглен се продава на таблетки, които са меки и без затруднение се стриват на прах. Разреждаме ги с нещо течно като мляко или вода. За една процедура стигат 3 таблетки и 1 с.л. мляко. Нанасяме, трием като със скраб 5 минути и отмиваме.

С паста за зъби

Пастите са създадени да хигиенизират, обеззаразяват, стягат и оздравяват малките повреди по лигавиците и венците. Кожата върху лицето е в пъти по-дебела и устойчива. Пастите не са опасни да нея, което ги прави ефикасно козметично средство, което освен всичко и избелва. Такава процедура не толкова чисти черните точки, колкото стяга порите, след като вече сме ги изчистили. Подходяща е за втори етап от грижата за лицето след маска с активен въглен например.

½ ч.л. паста за зъби + 1 стрита таблетка аспирин + 2 с.л. лимонов сок

Смесваме и нанасяме на лицето за 10 мин. Пастата изчиства и обеззаразява, лимонът влиза в реакция с мазните субстанции, а аспиринът свива порите. Трите заедно нормализират функционирането на мастните жлези.

С джинджифил

Коренът е прекрасен за зряла дерма, която вече показва признаци на остаряване. За такава кожа трябва не само почистване, но и подхранване и стягане след това.

Прекрасно съчетание е джинджифил, мед и сок от нар. Тя работи след почистване, избелва възрастовите петна, стяга бръчките, подобрява тонуса, затваря вече изчистените пори.

Съставките са 1 с.л мед, 1 с.л. млян джинджифил, 2 ч.л. сок от нар.

Нанасяме за 15 мин.

Със сода

Ще си направим маска-скраб, която размеква съдържанието на запушените пори, излющва вроговените клетки, унищожава бактериите и стимулира заздравяването на микроповредите по дермата.

1 ч.л. сода + 1 ч.л. максимално ситна сол + гел или течен сапун

Получаваме консистенцията на гъст крем. Компонентите смесваме до еднородна каша и нанасяме с меки движения. Масажираме и оставяме за 5 мин. При тънка и чувствителна кожа процедурата се прави през 4-5 дни.

Със зехтин

Дрождена маска с желатин и зехтин почиства и възстановява кожата. Зехтинът успокоява раздразненията.

Базовият желатинов разтвор се прави с мляко, а към него добавяме 50 мл сметана, 1 ч.л. маслин. олио, 1 ч.л. мед, 1 с.л. бира.

Дайте мнение и Вие тук!

С тази рецепта се третират черни точки, подобряват се тенът и овалът на лицето.

Маската е прекрасна, но не я препоръчваме при мазна кожа. Зехтинът е сред комедогенните масла – тоест подпомага запушването на порите. По-добре да се ползват натурални абразиви като сода, захар, кафе. Може да смесите със зехтин за по-меко действие.

Примерна рецепта: 1 с.л. захар, ½ с.л. зехтин. Нанасяме с кръгови движения, масажираме няколко минути, измиваме и нанасяме тоник.

Още по темата ТУК: Маски за лице със зехтин и други приложения!

Премахване с вакуум уред

15-20 лева, максимум до 100 лв – това е цената на масовите модели вакуумни уреди за ликвидиране на ч. точки. Може да разгледате модели в сайтовете за електронно пазаруване и да поръчате дистанционно. А струва ли си?

cherni-tochki-03
Ето как изглеждат вакуумните уреди

Вакуумният уред е предназначен за качествено и дълбоко изчистване на лицето от мастни тапи, мъртви клетки, ч. точки и пъпки. Той е по-силен от маските и пилингите, достига до по-голяма дълбочина и изчиства без остатъци. Вакуумът има силата да изчисти самите корени на образуванията. Още от първо използване се постига видима разлика. В добавка тези уреди стягат и разглаждат кожата.

  • Плюсове на вакуум уред: ефективен, напълно премахва остатъците от козметика, пъпки и черни точки, съхранява епидермиса в първоначалното му състояние, активизира лимфния дренаж, подхожда на чувствителни кожи, противостои на отичането, не инфектира. Изчиства и най-трудните за достъп места като гънките на носа.
  • Минуси на вакуум уред: неподходящ при съдови заболявания и за суха кожа.

Купешки маски + цена

Козметичната индустрия ни предлага буквално стотици възможности за изчистване на черните точки. Готовите продукти са опаковани в малки туби или в пакетчета с еднократна доза. Те са различно скъпи, зависи от марката.

Използват се по идентичен начин – нанасяме на тънък слой, като избягваме околоочната зона. Замерваме времето, изписано на опаковката, и отлепяме.

Това е – лесно, бързо, ефективно. Но пък не е евтино, както с домашните маски.

№1 сред продуктите срещу черни точки са т.нар. черни маски.

Черна маска за черни точки
  • Revolution Skincare Pore Refining Peel – гел субстанция, която се отлепя и след това свива разширените пори. Опаковката струва 17.69 лв;
  • Uriage Hyséac Purifying PeelOff Mask – този състав е препоръчван за проблемни кожи, много мек и щадящ. Почиства на отлепващ принцип. Тубичка от 50 мл е на с-ст 25,20 лв;
  • Elizabeth Arden Visible Diference Peel & Reveal Revital Mask – пилинг субстанция, която ревитализира. Опаковката се предлага срещу 38.70 лв;
  • Diet Esthetic B. Purify – активният въглен тук е с произход бамбук, от който са направени въглища. Много силна, на отлепящ принцип. С-ст 14.45 лв;
  • Bielenda Carbo Detox Act. Carbon – продава се на еднократни пакетчета, като цената за 2 бр. е 3.70 лв;
  • Oriflame Pure Skin – използван е активен въглен, консистенцията създава филм за отлепяне. Цена 8.90 лв;
  • Pilaten Black Head – още една черна пилинг маска за 13.30 лв;
  • Dermacol Black Magic – ефикасно, почти магическо почистване и много голяма опаковка. Рядко срещана туба от 150 мл стува едва 9.19 лв;
  • Nivea Urban of Skin – а това е предложението на Нивеа, тя е на с-ст 4.80 лв;
  • Shiseido Waso Purying Peel Off Mask – 66.90 лв.
Лепенки

Техният принцип на работа е следният:

кожата се почиства, лепенката се изважда от опаковката и се прилепва към желания участък.

Има лепенки за лице и за нос, внимавайте каква ще купите според нуждите ви. Оставяме за 20 мин. или колкото е написано на опаковката. Накрая просто отстраняваме, като хващаме единия край и внимателно отлепяме в посока средата на лепенката.

Споменатите продукти са предназначени за периодично почистване, препоръчителна честота – през 3 – 7 дни. Добре се комбинират с пилинг маски и други продукти за дълбоко почистване.

У нас се продават Holika Pig Nose, NIVEA Refining Clear up-strips с плодова к-на, PUREDERM с активен въглен и др. Всички продукти създават усещане за свежест и тонизиране.

Ако имате ч. точки на носа, непременно потърсене нарочно създадените продукти. На опаковката е отбелязано, че са за нос. Това са мощни и дълбоко действащи лепенки. Ориентировъчна цена – около 1-2 лв за лепенка, но се продават в кутии по 6 – 10 бр.

От DM

В тази верига козметични магазини откриваме лентичките на Essence Pure Skin.

cherni-tochki-04
А ето какво правят лепенките

Те са с ясното предназначение: черни точки. Предлагат се в разновидности за лице и за нос. Ср. цена е към 1 лв за бройка, по 3 бр. в кутия. В тези дрогерии ще открием и лентички против черни точки на Balea.

На Garnier

Garnier Pure Active е може би класика сред средствата за ликвидиране на черни точки. Тя се е утвърдила след много години използване и добри отзиви. На принципа на отлепянето, тя използва качествата на черния въглен. Като цена е в средния клас – около 8-9 лв за тубичка.

Гарние ни обещават видим ефект и пълно премахване на черните образувания, ако правим пилинг през няколко дни. Маската не действа от един път, но чрез периодично освобождаване на порите се постига желаната пълна чистота. Кожата придобива блясък и мекота.

Активният въглен не е агресивен, но допълнително се омекотява от боровинковия екстракт. Той засилва почистващия ефект и подпомага ексфолирането. В продукта е добавена и почти задължителната за този бранш салицилова к-на. Тя работи срещу възпалението и стяга. Добър дезинфектант, особено за най-трудната зона около носа. Продуктът е отличен и ако просто имате разширени пори и искате да ги направите по-малко видими.

На Avon

Козметичната линия предлага множество продукти за ликвидиране на ч. точки, от които открояваме линията Planet Spa и конкретните продукти

  • Korean Charcoal Cleanse & Refine, която ползва качествата на активния въглен. Рекламира се като продукт за цялостно излющване на мъртвите клетки и изчистване в дълбоките зони. С-ст 5.30 лв;
  • Clearskin Black Clearing, която е от по-вис. ценови клас, с-ст 7.90 лв;
  • Radiant Gold, която не само чисти, но и ревитализира най-горния епидермален слой. С-ст за 50 мл- 5.40 лв.

Продуктите на Avon имат подчертан освежаващ ефект. Тяхно качество е, че хидратират дълбоките слоеве и почистват повърхностните. Подобряват храненето с кръв и кислород. Лесно се използват – нанасяне, отмерване на времето и отмиване.

Още информация и източници на английски: 10 най-добри домашни маски за премахване на черни точки; * Кои домашни маски против черни точки са най-ефективни? * Как да се отървем от черните точки през 2021 година?

Други видове маски

Няма нищо по-неприятно от това да се погледнеш сутрин в огледалото и да видиш, че лицето ти е обсипано с безброй черни точици! Това може да съсипе не само визията ти, но определено и самочувствието, тъй като красивата кожа е един от гарантите за женско великолепие.

Ето поради това ви предлагаме няколко рецепти за приготвянето на маски, с помощта на които в домашни условия ще можете да се справите с ужасяващите черни точки, познати още като комедони:

  1. Маска със замбун – замбун е билката, която се радва на най-голяма популярност, когато на дневен ред е премахването на черните точки. Факт е, че у нас въпросното растение не е широко разпространено. Но за премахване на черни точки се приготвя паста от прясно начупени листа от замбун, разбъркани с необходимото количество вода. След като пастата се нанесе върху лицето, тя се оставя да действа около 10 минути и се отмива с топла вода. Процедурата се повтаря всяка вечер преди лягане до пълното премахване на черните точки;
  2. Маска срещу черни точки със семена от ряпа – за целта паста, приготвена от вода и семена на земна ряпа, се поставя върху проблемните зони от лицето. Престоява 15 минути и се отмива, като отново се нанася до пълното елиминиране на проблема;
  3. Маска с картофи – черни точки от лицето се премахват и с помощта на картофи. За целта се настъргват сурови картофи и се нанасят направо върху местата с черни точки.

Вижте и ТОВА:

Маски за лице. С яйце: белтък или жълтък. Със сода, с хума против бръчки, зехтин, аспирин и 15+ други!

5 изпитани съвета за елиминиране на черните точки

Искате ли да се избавите от черните точки, които са покрили лицето ви?! Да!

Тогава погледнете тези 5 съвета и започнете процедура по елиминиране. Като за начало, трябва да сте наясно, че черните точки по кожата на лицето се появяват както когато кожата ви е прекалено суха, така и при мазна кожа.

В голямата си част появата им е провокирана от замърсяване на порите на мастните жлези и попадането на прахови частици в тях.

Ето и 5-те съвета:

  1. за да не се стига до появата на черни точки – по правило или след премахването им – трябва кожата на лицето да се почиства редовно;
  2. ако черните точки вече са се появили, но става дума за единични, задължително е да се измива кожата на лицето добре и в нея да се втриват спиртни разтвори, тоалетна вода или лосион;
  3. при много черни точки, е необходимо да се прилага редовно парна баня или горещ компрес. Ако се пристъпи към изстискване с пръсти, задължителна е дезинфекция както на ръцете, така и на лицето. След края на процедурата кожата се изтрива със спиртен разтвор;
  4. препоръчително е посещението на козметичен салон поне 2 пъти в месеца;
  5. добре е да се прилага маска за премахване на черни точки, която се приготвя от 2 супени лъжици царевично брашно, към което се прибавя разбит белтък.

Сместа се нанася върху черните точки и след изсъхването й се премахва със суха кърпа. Кожата се почиства със студена вода.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

пектин

Пектин: що е то? Всички ползи от пектина – ТУК!

Какво е пектин и защо е толкова важен за здравето. Откъде да си го набавяме. …

3 Мнения

  1. Винаги съм имала пъпки на лицето и купища черни точки, затова съм постоянно с пилинг маски. Те винаги действат, но за кратко, не предотвратяват образуването на нови точки. Но поне са бързи – преди излизане намазвам и се изчиствам за 5 минути. И после пак, просто съм абонирана за тези маски за премахване на черни точки.

  2. Светослава

    Купих си вакуум уред за черни точки, но нещо ме издразни, не ми е приятен като усещане. Продължавам да си бъркам сода с течен сапун и да се мия. И вас ли ви дразни, използвате ли такъв уред?

  3. Дияна Дейзи

    Черна маска за черни точки използвам на Babaria от евтините и на Lancaster от високия клас. Доволна съм, само трябва периодично изчистване, на около 5-6 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *