хронична задна хрема при възрастни
рецепта задна хрема с хомеопатия, антибиотик, капки за нос, включително и за деца

Коя рецепта за задна хрема е ок? Билки, Виброцил или Инфуназал?

Търсим добрата рецепта за задна хрема. Хронична задна хрема при възрастни. Д-р Михайлов и лечението на кашлица и ринит. Антибиотик, Виброцил, Инфуназал и запушен нос при деца. Инхалации

Съдържание:

Задна хрема, назофарингит, ринофарингит – тези определения често създават проблеми на не един човек; за жалост голяма част от засегнатите от симптомите са деца.

Названията обикновено се използват за възпалението на лигавицата със стичане на секрети по носоглътката към гърлото; засягат се фаринксът и прилежащите лимфни възли, но болестният процес често слиза надолу и причинява ларингит и често срещаната при децата суха кашлица. Названието “задна хрема” е популярна формула за означаване на всички неприятни симптоми, които се проявяват при този тип инфекции на горните дихателни пътища. Обикновено симптоматиката избуява сутрин, след като през нощта по задната стена на носоглътката се е стичал и натрупал секрет, често гноен, и това причинява мъчителна кашлица със спастични пристъпи.
В 90% от случаите т.н. задна хрема е резултат от простуда и вирусна инфекция. Едва в 10% от случаите причинителите са бактерии, в това число стафилококи, стрептококи, хламидии и микоплазми.

Задна хрема, заден ринит и заден синузит. Симптоми

Заболяването може да се срещне описано и като ринофарингит. Всъщност става дума за възпалителен процес, който протича в горните дихателни пътища – носоглътката, лимжните възли в тази зона, понякога и в сливиците. Както вече стана дума, от задна хрема по-често страдат деца, при това децата в ранна възраст. По-специфичен проблем е задният синузит, при който изтичащият към гърлото гноен секрет е продукт на възпалените синуси и обикновено е придружен с главоболие и болки в зоната на носа и очите.

Истинското име на заболяването. Причини

Ринит (една от разновидностите) или ринофарингит е по-точното название на болестния проблем, който популярно наричаме задна хрема. Основна причина за заболяването е инфекцията. Ринитът може да е предизвикан от вируси или от бактерии, както и от двете групи патогени. Често задната хрема е последващо състояние след заразяване с грип или при остра простуда.

Причините за проява на задна хрема, освен инфекцията, могат да се формулират по следния начин:

  • Нарушено кръвоснабдяване на меките тъкани в носоглътката;
  • Въздействие на вредни вещества от околната среда върху лигавиците на носната кухина при дишане;
  • Простуда;
  • Травма или механично увреждане;
  • Свръхчувствителност към алергени – това са случаите, при които може да се диагностицира алергичен ринит;
  • Остра реакция на лигавиците при вдишване на студен въздух и силни миризми – тогава може да се окаже, че се касае за вазомоторен ринит.

Освен това трябва да сме наясно, че условие за развитието на задна хрема е отслабеният имунитет. Знаем, че от него именно зависи дали организмът ще се справи с инфекциите.

Стичане на секрет назад в гърлото. Запушен нос
рецепта задна хрема, Виброцил
При задна хрема секретът се стича от носната кухина към гърлото

След прекарана вирусна инфекция често пациентите се оплакват от това, че не могат да се излекуват напълно и че по задната стена на гърлото им се стичат секрети. Това се приема за остатъчна проява на основното заболяване, но е мъчително заради продължителната проява на симптоматиката. Засегнатите не само се измъчват физически, но упоритостта на това състояние създава и определени тревоги.
При стичането на въпросните секрети възниква рефлекторна кашлица – т.н. суха кашлица, при която засегнатият иска да си прочисти гърлото и да изплюе дразнещите секрети.

Ако в началната фаза от проявата на един ринит може да се наблюдава изтичане на секрети от ноздрите, то при задна хрема обикновено носът е запушен. Възможно е болестният проблем да се развие първо със запушен нос и затруднено носово дишане.

Вижте и ТОВА: Рецепти за задна хрема и как се използва Виброцил!

Кашлица при задна хрема. Видове ринофарингит

Рефлексът за откашляне на секретите при задна хрема може да стане за известно траен и с психогенни параметри, тъй като през деня секретите автоматично се поглъщат и на практика няма особена причина да се кашля. Нощем и сутрин кашлицата е обяснима, тъй като става натрупване на секрет и това затруднява дишането. Понякога пристъпите на суха кашлица са толкова дълбоки и продължителни, че предизвикват гадене и повръщане.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Има няколко популярни класификации на задната хрема; популярна е например тази по начина и общите особености на протичането. Формите са два вида:

  • Остра – при нея е налице интензивна проява на симптоматиката и бурно протичане. Ако в такъв момент не се вземат мерки, проблемът може да стане хроничен.
  • Хронична форма – симптоматиката се проявява в значително по-слаба форма, но това е за време от няколко седмици до няколко месеца.

Друга класификация е основана на причините за възникването на задната хрема и тук различаваме следните варианти:

  • Алергична – възниква като остра реакция на носовата лигавица към някакъв алерген;
  • Травматична – появява се като реакция на лигавицата вследствие на увреждане от рода на драскотина, изгаряне, измръзване;
  • Вирусна – последица от вирусна атака на организма;
  • Бактериална – следствие от бактериална инфекция;
  • Медикаментозна – развива се като резултат от прием на различни лекарства; много често това са невролептици и транквиланти;
  • Вазомоторна – поради увреждане на кръвоносните съдове; доста често проявяван вариант при пациенти с хипотония, вегетативносъдова дистония, астено-вегетативен синдром;
  • Ринит при бременност – развива се в резултат на промените в женския организъм; става дума за увеличения обем на течностите, състав на кръвта, понижен общ тонус.

Особеностите, при които се проявява симптоматиката на въпросната задна хрема, дават възможност за още една класификация:

  • Катарален подвид – това е най-разпространената разновидност. Протича без усложнения и се разпознава по възпалените и оточни лигавици на носовата кухина;
  • Хипертрофичен – при него е налице разрастване на меките тъкани в носоглътката и именно това е причината за запушване на носа и външни прояви на хрема;
  • Атрофичен – лигавиците изтъняват и са много сухи.

Задна хрема при деца и бебе, специфика

Детският ринофарингит, задна хрема обикновено се свързва с тривиалните настинки. Може да се развие при новородени и в ранна детска възраст, макар и сравнително по-рядко – и при големи деца и възрастни. Нормално е при появата на хрема, температура и болки в гърлото да се потърси педиатър. Може видимите прояви да са всичко от появилия се здравословен проблем – но може и да са симптоми на някакво тежко заболяване. Добре е в такива случаи да се направи консултация и с оториноларинголог, за да се започне колкото може по-рано адекватно лечение.

Трудното при диагностицирането на подобно състояние у малки деца или дори у бебета е това, че те не могат директно да изрекат какво точно усещат. Това в някои случаи забавя диагностицирането и началото на успешната терапия. Ето как се проявява симптоматиката на ринофарингита при деца:

  • В началото детето усеща боцкане в носоглътката, лигавицата изсъхва и се усеща парене в гърлото;
  • Дишането през нос е затруднено и дори невъзможно: детето започва да диша с отворена уста, гърлото му изсъхва, започва да говори дрезгаво;
  • Възможно е да се появи обилен секрет, изтичащ от ноздрите; постепенно той се сгъстява и запушва носа;
  • Детето започва да отказва храна, защото преглъщането го измъчва – гърлото е възпалено и оточно;
  • Температурата на тялото може да се повиши, понякога и над 39 градуса;
  • Детето е с общо неразположение, плаче, капризничи, неспокойно е;
  • По-големите деца могат да локализират болки в главата – към тила;
  • Появява се нощна кашлица, има случаи с болки в ушите и влошаване на слуха до временна загуба; това е сигурен признак за усложняване на болестното състояние.

При кърмачетата категоричен симптом е влошената техника на хранене: бебето не може едновременно да суче и да диша, затова често се откъсва от гърдата, неспокойно е.

Задна хрема и трета сливица

Т.н. трета сливица представлява образувание от лимфна тъкан, разположено в задната част на носовата кухина. То е част от специфичната бариера от тъкани в горната зона на дихателната система; една от ролите на третата сливица, както и на сливиците изобщо, е да възпира проникването на патогени в дълбочина. Тази зона изпълнява функциите си както механично, така и функционално – именно там се образуват имунните компоненти на антибактериалната защита.

В някои случаи лимфната тъкан се разраства прекомерно и затруднява дишането; тъканта става податлива по отношение на инфекции и възпаления и на практика се превръща в резервоар на болестотворни агенти. Латентните причинители на инфекции и възпаления се активират при всяко отслабване на имунната система; проявата на такива състояния е задната хрема. Всичко описано е причина в немалко случаи лекарят да препоръча оперативно премахване на третата сливица. Този вид интервенция има както привърженици – така и критици и всеки има своите аргументи. Разумното е всеки случай да се разглежда сам за себе си и да се преценява кога вредата за едно дете е по-голяма, дали с или без въпросната трета сливица.

Трета сливица? Ето какво трябва да направим!

Назопюр за деца

Назопюр (Nasopure) е американска система за промиване на носната кухина и почистване на обложените със секрети лигавици. Процедури от този род не допускат усложненията, които по принцип могат да възникнат в резултат от стичането на инфектирани секрети към гърлото. Освен това се спестява прием на медикаменти, които биха могли да проявят странични ефекти в процеса на лечението, нещо изключително важно за детското здраве.

  • Комплектът за процедурите срещу задна хрема включва специална бутилка с накрайник и сашета с дозирана смес от буферирана сол и сода бикарбонат. Продуктът може да се използва при симптоми на задна хрема, проявени при настинка и грип, както и при синузит, затруднено дишане при оточност на лигавиците, трета сливица, ушни възпаления, астма и кистозна фиброза, затруднения в дишането при изкривена носна преграда.

Системата може да се прилага както при възрастни, така и при деца. Бутилката се приготвя за употреба, като се измива хубаво и дезинфекцира според указанията в опаковката на продукта. Приготвя се разтвор от съдържимото на едно или половин пакетче и дестилирана или преварена вода. Концентрацията при малки деца не бива да е твърде висока. Системата може да изпълнява процедури при деца над двегодишна възраст. Разчита се на класическа промивка на носовата кухина, като разтворът се впръсква в засегнатата от запушването ноздра или и в двете последователно. Трябва да има удобства за изпълнението, така че отработеният разтвор да може свободно да изтече от ноздрите.

инфлуназал за задна хрема, антибиотик
Назопюр – система за ефективно почистване на носовата кухина

Профилактично това се прави веднъж дневно с половин или цяла доза, а при задна хрема процедурите са 2 до 4 в зависимост от състоянието и повлияването. Цената на един комплект е около 28 лв. Препоръчва се комплектът да се ползва само от един човек и след всяка процедура бутилката с накрайник да се измива добре. Препоръчително е да се сменя с нова на около 6 месеца. Комплект бутилка  с 20 сашета може да се намери за около 37 лв, а само сашета – 20 броя за 18 лв.

Други средства за деца и бебета

Лечението на заден ринит при деца и бебета трябва да протича в три етапа:

  • Очистване на носната кухина;
  • Облекчаване на дишането чрез прием на съдосвиващи лекарства;
  • Прием на антисептици и противомикробни препарати.

Промиването може да стане както с описания току що разтвор на сол и хлебна сода, така също и само със солена вода. Следващият етап е прилагането на капки за нос със съдосвиващ ефект. Помагат и инхалациите с натурални етерични масла и особено овлажняването на въздуха в помещенията, където се намира пациентът. Понякога се налага прием на антибиотици или оперативно вмешателство, но тези случаи са под опеката на лекуващия. Ако всички приложени до момента усилия не са дали резултат, могат да се препоръчат кортикостероиди. При всички случаи лечението на деца изисква специално внимание и съобразяване със спецификите на детския организъм.

Задна хрема при възрастни, особености

Основна причина за развитието на описваните блестни симптоми при възрастни е несвоевременното и неправилно лечение на обикновената хрема, ринит, както и на фарингит – възпаление на лигавицата в гърлото. Вече бе казано, че в 90% от случаите на задна хрема се касае за вирусна инфекция; Симптомите се развиват на фона на грип и парагрип, на зараза с аденовируси, риновируси и пр. Много по-рядко описваната патология е с алергичен или бактериален характер. Тук активна роля играят анаеробните бактерии, хламидии, микоплазми, причинителят на дифтерита и др. алергичният ринит обикновено е провокиран от домашен прах, полени, акари и пр.

  • Симптомите на задна хрема при възрастни са съчетание от признаците на ринит и фарингит. Те могат да се формулират по следния начин:
  • В зоната на носоглътката се усеща постоянен дискомфорт – щипе, пари и е мъчително изсушено;
  • В носа и в гърлото периодично се натрупва трудно отделян секрет, който може да съдържа и примеси от кръв;
  • Носовото дишане е затруднено, постоянно е запушена една от ноздрите или и двете, затова засегнатият диша през устата и “гъгне” при говор.
  • Ако възпалението засегне и слуховата тръба, може да се проявят симптоми като болки в ушите, влошаване на слуха, различни “звукови ефекти” и чуване на несъществуващи звуци.
  • При преглед се установява отекла и зачервена лигавица на носоглътката, както и отделяне на плътни и жилави секрети. Може да се забележи и увеличаване на лимфните възли в областта на шията.
Диагностика и видове заден ринит

Диагнозата на задния ринит/ задна хрема се уточнява на база оплакванията на пациента, преглед и анализ на данни от препоръчани изследвания. Прегледът предполага внимателно визуално изследване състоянието на носовата лигавица и тази на гърлото – т.н. ринофарингоскопия, при което се установява има ли изменения, натрупват ли се секрети и какъв е видът им.

При хроничните ринофарингити могат да се препоръчат рентгенография или компютърна томография на проблемната зона, както и  консултация с терапевт, пулмолог и гастроентеролог.

Продължителното протичане на болестните промени изисква диференциална диагностика, за да се разбере дали то се дължи на алергичен причинител или се касае за друг здравословен проблем, например зараза с дифтерит. Тогава се назначават имуноферментни и общи кръвни анализи, както и бактериално изследване на секретите.

Обикновено се споменава за ринити от разглеждания вид, които могат да се проявят в остра или в хронична форма. По друг признак говорим за “традиционна” задна хрема или за алергичен тип – той изисква диагностиката и лечението да се занимават на първо място с причинителя и с игнорирането му.

Острата форма на задна хрема се характеризира с оточност на лигавиците в носоглътката и с разпространение в дълбочина на възпалителния процес. Кръвоносните съдове в засегнатата зона са разширени, понякога кървят, наблюдава се постоянен приток на кръв към областта на носоглътката. Болестното състояние се развива бързо със следните симптоми:

  • Отделяне на голямо количество секрети в носовата кухина, често гнойни;
  • Сърбеж в носа, често кихане;
  • Засилено сълзене на очите;
  • Променен тембър на гласа;
  • Дискомфорт и дразнене в гърлото, особено при преглъщане.

Температурата може да се повиши и да поддържа стойности от рода на 37 – 37.8. Болният човек се усеща слаб и с общо неразположение, има желание да си легне, вие му се свят.

Много често острата форма преминава в хронична – или защото липсва лечение, или защото то не е било адекватно. Така хремата и кашлицата могат да станат постояни за месеци и дори за години. Човекът с хронична задна хрема практически губи способността си да различава миризми, спи зле и има трудности при дишане и преглъщане.

Хроничната задна хрема се проявява в няколко основни форми:

  • Субатрофична – придружена е с неприятни усещания в гърлото, то е раздразнено, като надраскано. Гласът е пресипнал, лигавицата на носоглътката е бледа и лъскава;
  • Хипертрофична – усещането е като че ли в гърлото е попаднало чуждо тяло. В секретите може да има гной и те са в голямо количество сутрин, след събуждане. Сливиците са уголемени и зачервени; пациентът често се оплаква от гадене и позиви за повръщане;
  • Гранулозна – лигавицата е със силен оток, с изразена рехавост – особено около сливиците; опипват се увеличени лимфни възли около гърлото.
Общи сведения за лечението

Лечението включва мерки, които трябва да неутрализират причините за заболяването в носовата кухина и в гърлото. Това може да става в домашни условия, като се изпълняват указания от лекар. В острата фаза на задна хрема е хубаво да се приемат топли напитки, храната се ориентира към бульони и каши, избягват се твърди продукти, храни със силни подправки, люто и пържено. Трябва да се пият много течности.

Същинското лечение трябва да се съобрази със стадия, в който започват активните терапии. Например в начален етап, когато пациентът се оплаква основно от сухота и раздразнение на лигавиците, е добре лигавицата в носната кухина да се обработва със солени или солено-содови разтвори. Помагат и инхалациите с етерични билкови масла. Допълнително може да се правят затоплящи процедури, разтривки и горещи вани.

Когато започне интензивно отделяне на секрети, може да се продължат солените промивки и да се използват капки за нос от типа на коларгол. Ако лекарят препоръча капки за нос със съдосвиващ ефект, не забравяйте, че те не трябва да се използват за по-дълъг срок от пет дни. Ако ги прилагате твърде дълго, ефектът ще е обратен на очакванията и ще си “уредите” медикаментозна хрема. Още по темата за коларгола ще намерите ТУК:

Коларгол. Действие на старите черни капки за нос. Приготвяне

Възпалението на гърлената лигавица се атакува с различни антисептични разтвори, спрей-форми и таблетки за смучене.

Класическо средство е гаргарата, която може да се прави 3-4 пъти дневно след хранене . За процедурата се използват разтвори на морска сол, отвара от лайка или евкалипт.

Успешна форма са аерозолите за гърло, които едновременно оросяват и овлажняват, и действат като антисептици или антибиотици;

Популярни са и таблетките за смучене от типа стрептилс, фарингосепт и др.

Ако се установи бактериален причинител на болестното състояние, може да се премине и към перорален прием на подходящ антибиотик. Терапията на хронична задна хрема е насочена едновременно и към ликвидирането на причинителя й, и към укрепването на имунната система на болния човек.

Дайте мнение и Вие тук!

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Капки за задна хрема, спрей

За немалко хора капките за нос са елементарен продукт, който можем сами а си изберем. Това е грешка; в зависимост от състава си те имат различно действие. Освен това някои са несъвместими с други лекарства, които пациентът може би приема; част от тях се препоръчват само като краткосрочно средство с прилагане за срок от порядъка на няколко дни. Всяка самодейност в това отношение може да навреди в една или друга посока. И е почти сигурно, че ще допринесе за превръщането на една остра форма на задна хрема в хронична. Точно по тази причина сред цялото многообразие от капки за нос можем да прилагаме само онези, които лекарят, за предпочитане – оториноларинголог, е препоръчал в конкретния случай.

Макситрол, капки за очи и не само

Капките макситрол по принцип са предназначени за лечение на бактериални очни инфекции, но се прилагат също при инфекции на уши и хрема. Съдържат активните съставки дексаметазон, неомицин сулфат, полимиксин Б сулфат. Съчетанието от два широкоспектърни антибиотика и кортикостероид дава възможност за ефективно овладяване на възпалителни процеси в носоглътката.  Капките са за краткотрайно приложение заради кортикостероидния компонент. Не се препоръчват за бебета и деца. Схемата на терапията се препоръчва от лекуващия, но обикновено при остри състояния се касае за 1-2 карки в ноздра 4 до 6 пъти дневно. Цената на стандартната опаковка от 5 мл е около 6 лв.

Капки “Тобрадекс” за нос

Тобрамицин – също очни капки, е съчетание от кортикостероида дексаметазон и антибиотичната съставка тобрамицин. Приложен като капки за нос, тобрамицинът неутрализира патогенните микроорганизми по лигавиците на носа и гърлото, овладява възпалителния процес и постига ефективно облекчаване на дишането и обезболяване. Употребата на този медикамент също не бива да е по-продължителна от 5-7 дни. Копките не се използват при бременност и кърмене, както и за лечение на деца под двегодишна възраст. Възможно е поставянето на капките в носа да предизвика парене, оток, да се появи сърбеж – това може да означава непоносимост и в такъв случай приложението се отменя. Цената на едно флаконче от 5 мл е три лева.

Капки “Гентамицин”, спрей

Гентамициновите продукти са класика в антибиотичното лечение; формата колир по начало е предназначена за очни инфекции, причинени от различни микроорганизми. Не се прилагат прдължително време заради опасността от възникване на вторични бактериални и гъбични инфекции. Като капки за нос при задна хрема трябва да бъдат препоръчани от лекар; обикновено се използват по схемата 1-2 капки в ноздра до 6 пъти дневно. Ако терапията започне още при проявата на първите симптоми, има реална възможност симптоматиката да се овладее в рамките на няколко дни. Опаковката от 5 мл е на цена приблизително пет лева.

Под формата на спрей гентамицинът може да бъде използван само по инструкция на лекар.

Как да се лекуваме с гентамицин – маз, на ампула и другите

Капки “Виброцил”

Капки, спрей или гел виброцил – всяка форма на медикамента може да се използва при хрема и запушен нос. Съдържа активните съставки фенилефрин и диметинден малеат. За разлика от вече коментирани лекарствени средства, виброцил не съдържа кортикостероиди. Действието му свива кръвоносните съдове, което успокоява оточната лигавица на носа, отпушва го и улеснява дишането.  Прилага се с ограничение при бременност; формите гел и спрей не се препоръчват за деца под 6-годишна възраст. Ограничена е употребата му и при пациенти, които се лекуват със специфични медикаменти от депресия и психични заболявания. Действието на капките облекчава много бързо, като неутрализира дразненето и съдейства за прекратяване на мъчителното кихане. Цената на опаковка капки от 15 мл е към 7 лв.

Цилоксан

Още един продукт, представен като капки за очи и уши; активната му съставка е антибиотичният компонент ципрофлоксацин. Капките унищожават патогенни микроорганизми от определен тип, които са причина за инфекция и възпаление – в този смисъл прилагането на продукта и като капки за нос е логично. Заради риска от възникване на алергична реакция обаче трябва много внимателно да се следи за поява на необичайни симптоми и евентуално прилагането да се прекрати своевременно. Не се използва за деца под едногодишна възраст; при бременност и кърмене е необходима лекарска консултация предварително. Флакончето цилоксан от 5 мл струва към 6 лв.

Офталмосептонекс

Тези капки са класически антисептик; ефектът се дължи на съставките карбетопендецинов бромид и борна киселина. Използват се при възпаления на очите, носната лигавица, ухото и задната стена на гърлото, когато липсва гной – т.е. причинителят на инфекцията не е от бактериален тип и не се налага антибиотично третиране. Тези капки могат да се използват продължително, но под лекарски контрол. Стандартният срок на прилагане все пак е 10 дни, в рамките на това време трябва да се почувства трайно подобрение. Цената на 10 мл капки е 7 лв.

Авамис

Авамис е глюкокортикоид, продукт под формата на назален спрей. Лекува задна хрема от алергичен тип; облекчава симптоми като кихане, течащ нос, сърбеж и дразнене на гърлото, сърбящи и сълзящи очи. Използва се за лечение на деца над 6 години и възрастни. Използването при деца не може да е за продължително време заради задържащо въздействие върху растежа. Продуктът има някои лекарствени несъвместимости, върху които  лекуващият би обърнал внимание при назначаването му. Обикновено се прилага само веднъж дневно и действието на авамис е достатъчно да поддържа в добро състояние носоглътката за 24 часа. Цената на спрей ампула от 120 дози е 20 лв.

Бактробан

Бактробан е маз за нос – назален унгвент с 2%  мупироцин. Локален антибиотик, подходящ при усложнена инфекция на носоглътката в случаи на задна хрема. Прилагането визира бактериалния причинител на възпалението. Унгвентът се полага два пъти дневно в продължение на 5-10 дни. Всяка апликация се изпълнява с минимално количество маз – размерът на една доза е колкото главичката на кибритена клечка. Ако симптоматиката се активира – сърбеж, дразнене, болки при преглъщане, може би се касае за алергична реакция и прилагането трябва да се прекрати. Бакттробан унгвент струва по 10 лв за тубичка от 3 г.

Мукоплант спрей

Спрей формата на мукоплант има няколко варианта – с морска вода, с евкалипт и ехинацея, със салвия. Идеята е да се облекчат състояния с хрема – включително задна хрема, като се овлажнява сухата лигавица, следва отпушване на носа и облекчаване на дишането. При гъсти секрети изотоничният разтвор постига втечняване и освобождаване на проблемната зона. Продукт за допълваща терапия при простуди и грип със засягане на носоглътката. Цената на флаконче от 20 мл е 6 лв.

Пиносол

Пиносол е сериа назални продукти – капки за нос, крем и унгвент. Действа противомикробно, успокоява лигавицата на носната кухина, подобрява кръвообращението в проблемната зона и ускорява възстановителните процеси и оздравяването. Капките съдържат натурални съставки с противомикробно и противовъзпалително действие – масла от бял бор, лютива мента, евкалипт. Прилагат се по 2-3 капки в ноздра до 4-5 пъти дневно; първоначално могат да се поставят 1-2 пъти през час – час и половина. Капките могат да се използват и за инхалации по отделна инструкция. Крем и маз пиносол също могат да бъдат полезни и са алтернатива на капките; продукт с добър ефекти, с възможност за по-продължително приложение при липса на алергични реакции.

Съчетаване с антибиотик

Част от капките, които се използват при лечението на задна хрема, съдържат антибиотичен компонент. Ефектът от прилагането им е овладяването на възпалителния процес, който често е усложнен от намесата на различни бактерии. Има и такива случаи, при които симптомите изискват системна намеса, т.е. назначават се перорални антибиотици. В много случаи това са пеницилинови продукти, но все пак определянето на точната терапия не следва обща схема – избират се медикаменти за локално и понякога за перорално приложение според индивидуалните особености на пациента.

Рецепти за домашно лечение на задна хрема

Домашното лечение на задна хрема и на хрема изобщо е част от комплексната терапия при грип и простуда. Има безброй проверени от поколения рецепти, които вършат чудесна работа в такива случаи – но не бива да забравяме, че самолечението може да създаде сериозни проблеми, особено ако болестта протича в тежка форма.

Като начало е добре още при първия сърбеж в носа да потопим при първа възможност краката си в топла вода за десетина минути – температурата на водата е добре да бъде около 40 до 45 градуса. Следва чаша топъл чай с мед и лимон – липа, шипки. Няма да навреди и топъл душ или вана, след което веднага да си легнем под вълнено одеало. Ако обаче вече сме вдигнали температура, последната мярка отпада. Идва ред и на специфичните домашни терапии, с които ще облекчим състоянието на лигавиците в носоглътката.

Коларгол, колоидно сребро

Коларголът е доказан продукт в оториноларингологията: капки за нос от колоидно сребро в алкална среда. Приложен като капки за нос, коларголът действа ефективно срещу близо 500 вида патогени – бактери, вируси и гъбички, които са причина за инфекции на носовата лигавица и в частност за досадната задна хрема. Лечебният разтвор се приготвя с дестилирана вода, физиологичен разтвор или глицерин в точно определени пропорции; глицериновият разтвор е по-щадящ към лигавиците и не ги изсушава прекомерно. Сребърните йони от капките действат антисептично, неутрализират възпалението, нормализират оточната лигавица и улесняват носовото дишане. Такива капки могат да се слагат по 1-2 в ноздра до три пъти дневно, но за не по-дълъг срок от една седмица. При малки деца се препоръчва лечение в продължение на пет дни; най-често до тези капки се прибягва при болестни проблеми на деца над една година. Принципно и при по-малки е допустима употребата им, но само под лекарски контрол.

Инхалации с топла пара

Инхалациите се оценяват като достатъчно ефективна терапия при задна хрема. Обикновено се препоръчва изпълнението на процедурите с преварена или минерална вода и етерични масла. Топлата пара и антисептичното действие на маслата упражняват лечебно действие, същевременно улесняват изхвърлянето на секрети и облекчават дишането. Класика са обикновените инхалации със сода бикарбонат, лайка и градински чай или само с единия компонент – трябва само да кипнем вода в подходящ съд и да преараме няколко минути над парата и под голяма хавлиена кърпа. При хронични състояния със задна хрема е неизбежно засегнатата фамилия с болно дете или възрастен да се снабди с небулайзер, с чиято помощ по-успешно ще се изпълняват терапевтичните процедури и ще се овлажнява въздухът в дома.

В много случаи освен инхалации се препоръчват промивки и гаргара, за чието изпълнение най-често се препоръчва соленият разтвор.

Гаргара със солена вода

Важно е да запомним, че в случаите със задна хрема народната медицина е “съучастник”, но не и главно действащо лице. Инхалации, жабурене, промивки – всичко това помага, но само лекарят може да прецени дали наистина е достатъчно. Така че – не пренебрегвайте неговите препоръки.

Освен инхалациите често прилагани терапии са промивките със солена вода или билкова запарка, и гаргарата – последното за премахване на болестните симптоми, засягащи гърлото. За промивки в носа можем да използваме разтвор на морска сол – една чаена лъжичка в чаша вода, или запарка от лайка. За билковата запарка е достатъчна една супена лъжица суха лайка, която запарваме за половин час с чаша вряла вода и прецеждаме. Промиваме ноздрите една по една, като оставяме отработената течност да изтече свободно от носовата кухина.

За гаргара също може да се използва описаният солен разтвор, както и комбинация от сол и сода – по една чаена лъжичка. Постигаме по-категоричен ефект ако към такъв разтвор добавим 1-2 капки йод. Гаргарата обяснимо не може да се прилага при малки деца; по-големите, подрастващите и възрастните могат да я правят по 3-4 пъти дневно. Течността за гаргара може също да е слаб разтвор от калиев перманганат. Полезно е също в продължение на седмица всяка вечер преди сън да изпиваме чаша топло мляко с по лъжичка мед и масло и една щипка хлебна сода.

Коризалия

Коризалия – това е хомеопатична композиция от лук, беладона, американска чемерика, жълт жасмин, котенце,калиев бихромат, захароза, восък и талк. Тя действа бактерицидно, т.е. отстранява причинителите на инфекции в носоглътката – включително при задна хрема. Успокоява лигавиците, прибира отока и нормализира дишането при запушен нос. Приемът на коризалия подкрепя имунната система и ускорява оздравителните процеси в лигавиците. При задна хрема това е продуктът, който предпазва от усложнения и особено от разпространяване на възпалението към средното ухо.

Приемът на продукта започва с 1-2 таблетки, които се държат в устата до пълното им разтваряне. Ако се касае за остра форма на задна хрема, това може да се повтори няколко пъти през час – но не и по-продължително от 12 часа. максималното количество таблетки е 12 дневно. Продуктът е  приложим и при деца, включително бебета – но за тях се налага таблетката да се разтваря в малко вода.

Какво препоръчва д-р Атанас Михайлов

Позицията на д-р Атанас Михайлов, тиражирана в не един форум, е при задна хрема да заложим на клеевата тинктура. Вместо купешките капки за нос приготвяме разтвор от 5 капки тинктура в 10 мл физиологичен разтвор. При такава концентрация може да се използва и за лечение на бебета – достатъчни са по 3-4 капки в ноздра до 6 пъти дневно. Разтворът може да се приготви и със сребърна вода. Паралелно с тази терапия на децата трябва да се дават продукти, стимулиращи устойчивостта на имунната система – например сок от моркови или подходящи хранителни добавки с коластра.

Шуслерови соли

И Шуслеровите соли могат да са полезни при лечението на задна хрема. Най-често при първите симптоми се препоръчва комбинацията от компоненти №4; впоследствие може да се добави № 3 или 8, но изборът трябва да се направи от опитен лекар хомеопат. Приемът на Шуслерови соли нормализира състоянието на лигавиците и съдейства за по-бързото преодоляване на инфекцията. Усложнените инфекции, които се разпознават по зеленикавото или жълто оцветяване на сгъстените секрети, изисква приложение на сол №6. Стандартната доза е три пъти дневно по една таблетка, а при преодоляването на острата фаза е достатъчно да се взема по една таблетка два пъти дневно.

Други билки и народни средства

Споменахме за прилагането на  доказани лековити растения като липа, лайка и градински чай при лечението на задна хрема. На практика всички билки с противовъзпалителен ефект могат да помогнат в такива случаи. Става дума за растения като коприва, подбел, мента, живовляк. Вижте как могат да се направят билкови капки за нос срещу задна хрема – в домашни условия:

  • Приготвяме два разтвора – един от змийско мляко и един от лайка. Чаена лъжичка змийско мляко заливаме с чаша вряла вода и запарваме половин час под капак; прецеждаме. Същевременно в друг съд заливаме супена лъжица суха лайка с две чаши вряла вода и държим сместа на водна баня – на тих огън, за десет минути. Прецеждаме и оставяме да се охлади. Смесваме двата охладени разтвора – това са нашите билкови капки за нос. От тях накапваме по 4-6 капки във всяка ноздра три пъти дневно.

Народната терапевтична практика при задна хрема не минава без познати продукти като лимон, чесън и джинджифил. Те трябва да се използват много внимателно, особено когато става дума за деца – за да не навредим на нежните лигавици в носоглътката. Вижте как можем да си приготвим още един вид домашни капки за нос, които са подходящи и за деца:

  • Изчистваме една скилидка чесън и един малък морков; настъргваме ги на ситно ренде и изцеждаме сока през марля. Измерваме количеството на този натурален сок и добавяме същата доза зехтин и мед. Смесваме до получаването на хомогенна течност. Можем да слагаме по 1-2 капки в ноздра до четири пъти дневно.

Хомеопатия при задна хрема

Хомеопатичните продукти често са препоръчвани за лечението на задна хрема, особено при хроничните форми. В този случай най-добре се вижда, че самолечението не е добра идея и че за избора на точния продукт – измежду многото! – трябва да се намеси лекар хомеопат. Лекарят ще отчете на всяка цена симптомите на назалния фарингит, хазата на състоянието, общата здравна характеристика, дори характера на пациента. Едва тогава ще посочи подходящия продукт. Изборът обикновено е в полза на такива продукти като поредицата на боарон – Хидрастис канаденси,  Спикта пулмонариа, Апис мелифика, Калиум бихромикум, Калиум муриатицикум, Калиум йодатум, Еупфрасиа официналис , Алиум сепа.

 Противно на очакванията – хомеопатичните продукти вършат работа и при остри състояния, ако са правилно подбрани и се приемат според регламента. Едно остро състояние на задна хрема може да се овладее за 2-3 дни при точната терапия; в този начален етап се вземат по 5-6 гранулки от изписаните лекарства по пет пъти дневно.

Спрей “Инфлуназал”

Инфлуназал е хомеопатичен продукт под формата на спрей; подходящ е за хроничните форми на задна хрема. Съдържа активната съставка луфа оперкулата. При деца над 12 години и възрастни се правят 1-2 впръсквания във всяка ноздра два или три пъти дневно; децата на 1-12 години се лекуват с по едно впръскване 2-3 пъти на ден. Възможна е и употреба при бебета само с едно впръскване в ноздра 1-2 пъти дневно. Прилагането на този продукт облекчава симптомите на задната хрема – успокоява лигавиците и улеснява дишането. Възможно е при първите няколко апликации болестните симптоми да се проявят в по-силна форма, но това е преходно. Не са изключени обаче алергични реакции – парене, сърбеж, зачервяване на кожата на лицето, оток и пр. Появата на такива симптоми изисква лекарска намеса; като начало спрете прилагането на спрея.

Цинабсин

Комбиниран хомеопатичен продукт, съставен от четири елемента – ехинацея, калиум бихромикум, хидрастис и цинабарис. Всяка от съставките упражнява специфично лечебно въздействие, а четирите заедно усилват терапевтичния ефект и ускоряват оздравяването, подкрепяйки имунната система. Цинабсин за остра задна хрема се взема на всеки час – по таблетка, а след нормализирането на състоянието три пъти дневно по една таблетка. При деца на 2-6 години лимитът е 6 таблетки дневно, а при тези на 6-12 е не повече от 9.

Еуфорбиум – капки или спрей

Продуктът еуфорбиум се използва под формата на капки или спрей. Капките са подходящи за възрастни и деца над 6 години. Стандартната доза е три пъти дневно по 10 капки. Ако се касае за остро състояние, еднократната доза може да се взема на всеки 10 минути в продължение на два часа. За ецата на 2-6 години дозата еднократно е 5 капки, прилагат се по същата схема.

Продуктът има и спрей-форма, която е подходяща за по-големи деца и възрастни.

Калиум сулфурикум и калиум йодатум

Двата хомеопатични продукта се прилагат в различни фази от прогресията на задната хрема. Калиум сулфурикум помага при гнойни възпаления с отделяне на жълти или зелени гнойни секрети, а калиум йодатум е ефективен при подобни състояния, придружени с болки в гърлото, главоболие и затруднено дишане и преглъщане.

Други методи за лечение

В някои случаи се налага да бъде решен друг здравословен проблем, който провокира прояви от рода на задна хрема. Един от възможните е гастроезофагеалният рефлукс – т.е. “връщане” на стомашно съдържимо и стомашни сокове нагоре по хранопровода и увреждане на лигавиците по трасето от съдържащите се в материала киселини. В този случай обикновено лекарят насочва пациента към специалист, който трябва да овладее заболяването-причинител на хроничната задна хрема.

Друг метод на лечение е оперативният. Прословутата трета сливица често се превръща в резервоар на патогени, които при най-малко отслабване на имунната система се активират и причиняват познатите ни и вече описани състояния. Лекуващият може да прецени, че това създава повишен риск за здравето на пациента – обикновено малко дете, затова препоръчва отстраняването на третата сливица.

Още информация: На английски: Post-nasal drip (PNDS). На немски: Sinubronchiales Syndrom. На испански: Goteo postnasal. На руски: Задный ринит (синдром постназального затекания).

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

3 Мнения

  1. Красимира Генковска

    Много благодаря за статията,в момента съм със хрема и веднага ще взема шусл.сол №3,ползвала съм и други соли и съм убедена в ползата от тях.

  2. ;malcho stoyanov

    Мисля, че и аз имам подобни симптоми.При мен е много ефективно инхалации с евкалипт

  3. Петя Василева

    Благодаря за хубавата статия и съветите в нея! Когато имам такива симптоми, ще се възползувам от тях с благодарност към Вас!
    Имам въпрос към Вас, работя в ДГ като мед. сестра, в яслена група, много често, след боледуване, децата в къщи, децата идват с тези симптоми и носят мед. бележки от личния лекар, че детето е здраво и може да посещава детското заведение, но то не си затваря устата от кашлица и пречи на другите деца. Как да постъпваме в такива случаи?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *