кокоши трън
Чесън и оцет са съставките на популярен цяр срещу кокоши трън

Кокоши трън. Лечение с лекарства и народни средства

Лечение на кокоши трън по традиционни и народни способи. Кое е най-доброто лекарство? Какви лепенки могат да се намерят? Премахва ли се с чесън или с друг народен лек? Какво е човешки папилома вирус?

Ако не сте изпитали досадата кокоши трън, значи сте късметлии. Това неприятно и грозно кожно образувание се появява неочаквано по пръстите на ръцете или ходилата ви и започва да създава адски проблеми.

Пуска корени и се вкопава, разраства се, създава ви психически и реален дискомфорт. Ако не го лекувате – може да се разпространи и ако е по ходилата, да направи всяко ваше движение мъчително.
Причина за появата на кокоши трън е човешкият папилома вирус.

Има случаи, при които сте открили начин да се спасите от кокоши трън и си мислите, че това е завинаги. Но след месеци или години отново ви се появява кокоши трън и всичко започва отначало. Стари хора казват, че въпросният кокоши трън е нещо живо – появява се и изчезва не когато вие успеете да се излекувате, а когато самият той пожелае!

Лечение на кокоши трън по традиционни и народни способи

Лечението на кокоши трън при кожния доктор обикновено се прави с течен азот: нахалникът бива третиран и изгаря. Звучи просто, но тъй като при лекар обикновено отиваме когато нещата са станали нетърпими – вероятно нашият кокоши трън се е загнездил надълбоко и за да бъдат изгорени корените му са необходими няколко сеанса. Получава се страшничка рана, която обаче сравнително бързо се запълва с нова тъкан и оздравявате.

От кокоши трън човечеството вероятно страда от древни времена, затова в народната медицина има безброй рецепти за неговото премахване. Напоследък форумите препоръчват следната бабешка рецепта: върху накиснатия и размекнат кокоши трън се поставя една таблетка аспирин, върху нея резенче домат и се бинтова. С този компрес се спи 10 до 14 нощи подред. След терапията кокошият трън почернява и се отлющва като коричка на рана (bgfermer.bg).

Често практикувано е лечението със сок от смокиня. Кокошият трън се накисва в топла вода за 10-15 минути, за да се размекне и от него се отстранява колкото е възможно повече тъкан. След това с прясно откъсната смокния – плод или лист – се намазва подготвеното място. Смокинята отделя бял сок, който умъртвява клетките на размекнатия кокоши трън. След няколко такива процедури той потъмнява и може да се отстрани (ezine.bg).

кокоши трън
Кошмарният кокоши трън може да бъде изгорен с течен азот

Аспиринът е действащ фактор в доста от народните рецепти за лечение на кокоши трън. В една от тях ни трябват 4 таблетки, които стривате ситно и смесвате с лъжица свинска мас.

От този мехлем поставяте всяка вечер върху размекнат кокоши трън и спите с превръзка. Седмица лечение е достатъчна (zajenata.bg). Очевидно се практикува и директно третиране със стрит аспирин, който се посипва върху картофена обелка откъм вътрешната страна.

Парченцето картоф трябва да е малко и да покрива съвсем тясна зона около третирания кокоши трън. Върху картофената лепенка се поставя нормална лепенка за цяла нощ. В някои от популярните препоръки картофената обелка се посипва със салицилов прах.

Описвано е също лечение с луковица от кокиче (една луковица срязана на две, срязаната страна се залепва върху кокошия трън и така се нощува). Препоръчва се също третирани с билката змийско мляко – изцежда се сок от листата и с клечка за уши се маже всеки кокоши трън по 3-4 пъти на ден (tq-jenata.com).

“Фигурин

И още изпитани рецепти сред споделеното във форуми: глава лук се накисва в оцет за 5-6 денонощия. След това от нея се взема по една люспа всяка вечер, прави се компрес и се маха на сутринта. Тази практика има вариант с накиснато в оцет телешко месо, от което се прави “лепенка” – реже се малко късче и се прикрепя върху размекнатия в топла вода кокоши трън (bushcraft.com).

Премахва ли се с чесън?

кокоши трън, премахване с прополис
Кокоши трън се лекува и с прополис

Няма универсална рецепта за премахване на кокоши трън: успехът очевидно зависи от много фактори и “освобождението” може да дойде по различни пътища. Счита се все пак, че един действен и много надежден цяр срещу кокоши трън е чесънът.

Вижте как можете да се лекувате с чесън:
Най-простата рецепта е да се смачка скилидка чесън и кашичката да се наложи върху предварително размекнатия кокоши трън. Прави се превръзка и се оставя така за цяла нощ. Тази процедура, повторена три нощи, обещава изцеление (tq-jenata.com).

Има опасност при обработката на въпросния кокоши трън да бъде изгорена съседната здрава кожа. Затова е важно преди процедурата около размекнатия кокоши трън да се положи мазнина или мазен крем, за да защитите кожата си.
От framar.bg предлагат една по-щадяща рецепта за премахване на кокоши трън с чесън и оцет.

Дайте мнение и Вие тук!

От скилидка чесън, чаена лъжичка оцет и брашно се прави тесто и във вид на питка се поставя върху мазола за няколко часа, най-добре за цяла нощ. Операцията се повтаря, докато третираният кокоши трън при предварителното накисване даде признаци на умъртвяване и може да се отлепи от гнездото си.

Кое е най-доброто лекарство? Какви лепенки могат да се намерят?

Аптеките предлагат различни мазила и лепенки за брадавици и кокоши трън, но сред тях има доста ментета и напълно безполезни артикули. Ако не разчитате на домашни средства или на бабини рецепти, логиката е да си купите лечебни

кокоши трън
Папилома вирусите са над 100 вида, те атакуват кожата и лигавиците

продукти от утвърдена марка. Ето за какво става дума:

  1. Urgo Coricide – пластири за мазоли, които успешно могат да се прилагат и за кокоши трън. Върху лепенката е нанесен лекарствен слой от салицилова киселина и бял пчелен восък. Принципът на действие е като при компресите от народната медицина. 12 лепенки трябва да ви решат проблема, комплектът струва около 6 лева.
  2. Шол спрей за кокоши трън и брадавици – действа на принципа на течния азот. Едно напръскване трябва да е достатъчно за умъртвяването на кокоши трън. Образуванието пада след 10 до 14 дни. Ако това не се случи – изчаквате две седмици и повтаряте. Това лечение е доста по-скъпо, аерозолната опаковка струва между 50 и 60 лева.
  3. По-евтин вариант е добрият стар мехлем “Мазолек”, с който всяка вечер намазвате проклетия кокоши трън. Не забравяйте първо да накиснете краката или ръката, където се намира!

Консултирайте се с лекар и фармацевт за продукт, който е най-подходящ за вашия кокоши трън!

Вижте непременно и ТОВА:

Лечение на кокоши трън с лепенки, билки и 15+ други начини

Какво е човешки папилома вирус?

кокоши трън, премахване с чесън
Чесън и оцет са съставките на популярен цяр срещу кокоши трън

Според медицинските енциклопедии човешкият папилома вирус е ДНК вирус, въздействащ върху кожата и лигавиците. Този тип вируси са над 100 вида, като част от тях имат т.н. онкогенен потенциал (genikalab.com). Заразяването с папиломен вирус може да стане по полов път, но понякога и само при обикновен физически контакт.

Вирусът може да остане в човешкия организъм в латентна форма, без видими външни прояви. За присъствието му се разбира по образуването на лишеи, брадавици от различен вид, вкл. т.н. плантарни брадавици или кокоши трън. Човешкият папилома вирус причинява и онкологични заболявания, като най-честите му прояви са рак на маточната шийка, вагината и ануса.

Вижте непременно и ТОВА:

Ихтиол. Лечение на липом, кокоши трън, за гной и др. Маз, лепенки, балсам и вазелин

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

лечение на алкохолизъм лекарства билки клиники

Отвращаване от алкохол и лечение на алкохолизъм в домашни условия

Явно, бързо и тайно лечение на алкохолизъм в домашни условия. Видове ефикасно лекарство против алкохолизъм. …

17 Мнения

  1. Най-бързо и ефективно го отстраняваме по хирургичен начин и понеже се използва местна упойка е безболезнено.Става за няколко минути.

    • не се лъжете да се подлагате на хипер болезнена операция!!! Толкова много боли тази местна упойка,че не можете да си представите!!!! ефекта е никакъв! кокошия трън си остана , ходих с бастун 2 седмици, преживях невероятния кошмар от упойката!!!! – за нищо! крайния ефект беше моето напълно отчаяние!

      • Пейчо Михов

        Премахването на кокоши трън е безболезнено. Това го направих
        на дъщеря ми. Кокошият трън повече не се появи.

        • Кристин Иванова

          Пейчо Михов, бихте ли споделили как се справихте с кокшия трън на дъщеря си, 6-годишният ми син има кокоши трън на ръчичкана и от три години се борим с него и по никакъв начин не можем да се преборим, опитвахме много неща, за съжаление без успех.

  2. също така и лечението с течен азот е свръх болезнено!!! не си мислете че става лесно, трябва да преживявате тази нечовешка болка няколко пъти.
    * Да не пропусна да споделя – ако ползвате мехлеми от аптеката мнооого внимавайте с нанасянето на крема, ако излезнете от очертанията на кокошия трън се гответе за свръх болка от изгорялата здрава кожа около него, също ако сте много упорити и въпреки болката решите да мажете още от кремовете се гответе за подуване на цялата зона около третираното място!

  3. Аз сьм ги правил. Кокоши трьн сьм премахвал като сьм го натривал сьс резен от зелен орех няколко пьти на ден и до една седмица го няма. А за напукани пети един асперин счукан и омесен с малко мас и се маже вечер до три пьти и сте кокоряк

  4. Стефанов

    Премахнах го когато бях на 18г.Сега съм на 56г. Появи ми се отново.
    Горя го на слънце с лупа.Днес малко; утре малко;докато набъбне и падне.
    Днес или утре го почвам;само да изгрее слнцето.От голяма точка преминавам на
    малка;заболява за малко но не се отказвам.Успех на който се престраши;степента на болката си я избираш ти.Успех.

  5. Кирилов

    аз го премахнах като си накиснах крака в много топла вода и след това изрязах около него с обеззаразено бръснарско ножче ,после взех с пинцети едно малко парче сода каустик и намазах само тръна и почаках минута-две и после започнах да притискам около тръна ,той започна да излиза и го извадих….после обеззаразих….с ракия

  6. Димитър Младенов

    Най-ефективният и безплатен начин е да се нагрее на слънце с лупа кокошия трън без да се стига до болка. След 2-3 нагрянвания минава за 1-2 дена. До това стигхах след като години се мъчих по ходене на лекари и мазане с какво ли не

  7. Една седмица го налагах с резенчета чесън и ми изчезна моментално..

  8. Три- четири месеца се мазах със сякакави бабини девитини- мед, чесън лимони, оцети, нищо от тия не помага ако е дълбоко трънчето. Почнах да накуцвам, бях тръгнал да се записвам за операция с азот, но прочетох за едно македонско лекарство Гала салекс, мазах се с него 14 дена сутрин и вечер- прави ти дупка дълбока 1-2 см, но го убива до корен. Има го по аптеките и не е скъпо, а действа наистина.

  9. Познавам един от Плевенско, който си излекува язвата с урина от жребна кобила. Всяка сутрин по една винена чаша на гладно. След 6 месеца се калцирала. И един друг дето излекува майсъл при един доктор от Плевен с 3 ръце. С едната го натиснал по тила да се наведе, с другата го държал през стомаха за да се сгъне правилно и с третата го намазал с мехлем няколко пъти.

  10. При мен действа начина с обелка от картоф и аспирин! Една/две нощи, бели се и няма и следа от него. Трябва да се внимава и да се слага точно на тръна, иначе се бели и здравата кожа. Това 100 % действа, когато е в начален стадий.

  11. Hora ne se zanimavaite s gluposti . 6 godini ne mokeh da hodq . Za dva meseca mi mina s! eterichno maslo ot chaeno durvo! 5lv struva sutrin obet vecher navlajnete mqstoto bezbolezneno chisto!

  12. Много страдах. Постоянно на педикюри за да ги изрезват. Няколко навявания с Чаевец (За мен е вълшебен мехлем ) и изчезнаха

  13. Реших проблема си с Старопланински Мехлем

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *