Виброцил, капки за нос, гел или спрей

Виброцил на гел, спрей или капки при хрема и запушен нос

Ползи и рискове при употреба на виброцил – спрей, капки или гел. Как се дава на деца и бебета. Аналози на капки за нос и мазила при алергии и хрема: Муконазал, Назик, Фенистил

Препоръчали са ви виброцил, след като сте се оплакали от хрема и запушен нос. Какво е добре да знаете за този лекарствен продукт?

Виброцил е медикамент с активни компоненти фенилефрин и диметинден малеат.

Предлага се на лекарствения пазар у нас под формата на спрей, гел или капки – всички продукти от фамилията разчитат на действието на едни и същи активни съставки. Виброцил се характеризира като комбиниран симпатомиметик без кортикостероиди.

Помощните вещества в състава на продуктите са консервантът бензалкониев хлорид, натриев фосфат, лимонена киселина, сорбитол, есенция от лавандула и вода.

В състава на виброцил гел има и метилхидроксипропилцелулоза.

Кога да използваме виброцил?

Фамилията виброцил може да се прилага при малки деца и при възрастни в няколко случая.

Все пак трябва да се отчита както възрастта на потребителя, когато се избира най-подходящата форма.

Освен това е необходимо внимание при прилагането, тъй като медикаментът има някои противопоказания.

И така – случаите, когато виброцил помага да оздравеем:

  • Запушен нос при възпалителен процес – настинка, остра вирусна инфекция;
  • Алергична хрема;
  • Преди хирургична интервенция в зоната на носните кухини, както и следоперативно;
  • За профилактика – с цел избягване на усложнения при малки деца в случаи на настинка;
  • При дразнене в носа и мъчително кихане;
  • При отити.

Кои са противопоказанията за прилагане на виброцил?

виброцил
Виброцил – капки, гел и спрей, при хрема и запушен нос

Виброцил не бива да се препоръчва на бременни жени, тъй като действието му причинява свиване на кръвоносните съдове. Попадайки в кръвта, виброцил може да провокира промяна в кръвното налягане – нарастване, което е опасно за жена, очакваща дете. Възможно е при лекарска консултация да се прецени, че опасността е пренебреживо малка и да се допусне прилагане на виброцил. Водеща при всички случаи обаче трябва да е преценката – дали бебето е в безопасност.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Формите на виброцил – спрей и гел, не се прилагат при деца под 6-годишна възраст; от това ограничение не се правят никакви изключения.

Медикаментът не се използа също и от пациенти, които две седмици преди това са приемали лекарства от типа моноаминооксидазен инхибитор (прилагани при терапии на депресия и други психични заболявания ).

Използването при атрофичен ринит е безполезно – възпалената носна лигавица в такива случаи се покрива с крусти и медикаментът не й въздейства;

Ако са налице данни за алергична реакция към една или повече съставки, не се прилага виброцил под никаква форма.

Виброцил не е подходящ за потребители с наследствена непоносимост към фруктоза – продуктът съдържа сорбитол.

Много хора си мислят, че използването на някакви си капки за нос е безобидно и елементарно нещо и няма нужда да питат лекаря може или не може да си купят виброцил. Не само за този продукт – принципно за всеки подобен е задължителна консултация с личния лекар, пък било то и само по телефона. Такава консултация на всяка цена трябва да правят потребители с хипертония; пациенти със сърдечни заболявания, особено при остри състояния – тахикардия, аритмия; освен това – при заболявания на щитовидната жлеза и захарен диабет.

Как действа медикаментът?

виброцил
Най-малките можем да лекуваме само с капките виброцил

Виброцил има съдосвиващо действие; прилагането му облекчава отеклите лигавици на носната кухина, има и противоалергичен ефект. Активните компоненти започват да действат веднага щом попаднат в проблемната зона.

Първият активен компонент – фенилефрин, свива малките кръвоносни съдове, капилярите. Така оточността се редуцира и дишането става по-свободно. Диметинденът от своя страна неутрализира дразненето и паренето и прекратява мъчителното кихане. Тези въздействия се дължат на антиалергичните възможности на компонента. Въздействието на приложения под някаква форма виброцил продължава от 6 до 8 часа. След това симптомите могат да се възстановят. Продуктът действа локално за този период; няма натрупване на активни компоненти в кръвта и плазмата.

Опасни ли са страничните ефекти?

Един от страничните ефекти при лечение с виброцил е дразненето, сърбеж и парене на мястото на въздействие. Това според медиците не е причина да се спре прилагането, защото симптомите се определят като преходни – те действително отминават доста бързо.

Има все пак случаи, при които пациентите се оплакват от сърдечни смущения. Появяват се задух и аритмия и това вече е причина прилагането на медикамента да бъде спряно. Ако симптомите се усложнят, добре е навреме да се търси лекарска помощ. Същото се отнася и за случаите с повишено кръвно налягане след прилагане на виброцил. Винаги с помощта на лекуващия може да се намери друг медикамент с подобно действие, който не проявява посочените негативни странични ефекти.

Как да използваме виброцил

Пациентските листовки съдържат доста подробни указания за начина на приложение и дозите, в които да използваме виброцил. Още веднъж трябва да припомним, че изборът на най-подходяща форма е добре да става с помощта на лекар;„ специалистът може да препоръча и схемата на приложение, която може да се различава от тази в листовката.

Ето какви са стандартните указания за лечение с виброцил:

Дайте мнение и Вие тук!

Капки – това е обичайната форма виброцил за деца до 6-годишна възраст. Капките се поставят не повече от 4 пъти в денонощието, като времето между две апликации трябва да е около 6 часа. Преди процедура носът трябва да бъде добре почистен, издухан или промит. На бебета до едногодишна възраст се поставя по една капка във всяка ноздра, а ако вече е навършена годинка – по две капки в ноздра. При деца над 6 години и възрастни единичната доза в ноздра може да достига до 3-4 капки. Продължителността на това лечение е ограничена до една седмица. Любопитното е, че пълноценно капките виброцил облекчават до към третия ден на лечението. След това времето на интензивната им защита от неприятните симптоми започва да се скъсява. Ако тези капки продължим да използваме след граничния седемдневен срок, може не просто да се отслаби съвсем ефектът им – може да се развие медикаментозен ринит.

Спрей – формата е предназначена за възрастни и за деца над 6 години. Правят се по 1-2 впръсквания в ноздра, като главата трябва да се държи във вертикална позиция. След впръскването ноздрите се масажират с палец и показалец. Такива впръсквания могат да се правят през 6-7 часа, а целият лечебен курс отново се ограничава до една седмица. Спрей виброцил се препоръчва при остър ринит – като част от простуда, упорити алергични ринити, синузит, при отит и възпаление на Евстахиевата тръба – в качеството на допълнително терапевтично средство. Добре е да се оцени реалната картина на заболяването, преди да се препоръча една или друга форма на виброцил. Така например продуктът и особено спреят е противопоказан при атрофичен ринит, както и при хрема с отделяне на зловонни секрети. И още една бележка: активно спортуващите не бива да лекуват хремата си с виброцил и особено спрей виброцил, тъй като допинг контролът може да регистрира пробата им като положителна.

Гел – и тази форма се прилага само при възрастни и деца над 6 години. Двете ноздри се почистват добре и малко количество гел се въвежда последователно в тях. Главата трябва да е силно опъната назад, дори е добре да се полежи няколко минути. Това ще даде възможност на гела да изтече към гърлото, обливайки лигавиците с лечебните съставки на виброцил. При силна хрема, разбира се, гелът е неприложим и е най-добре да се разчита на спрей или капки. Добре се понася при сухи лигавици, при образуване на крусти; използва се и профилактично – преди сън – за предпазване от запушен нос.

Мнения и въпроси за виброцил

  • Adel от bg-mamma.com: “Предписаха ни синият Виброцил капки – лекуваме запушено носле. В упътването обаче пише за деца над една година. Подходящо лекарство ли е за 4 месечно бебе?”
  • N_A_N от bg-mamma.com: “Да, масова практика е Виброцил-а да се изписва и на малки бебета. Не знам дали това е добре, но е факт, че педитата си го обичат. И ние сме го ползвали. Но аз съм една от малкото майки, които не го харесват въобще – никаква работа не ни върши. И върху себе си съм го прилагала … нищо бе, нищо, все едно нищо не слагаш в носа.
    Но знам пък, че много майки са доволни.”
  • Valq от framar.bg: “Здравейте,бебето ми е на 4 месеца и ни изписаха капки Виброцил 3х2 капки във всяка ноздра.Обаче много мърда и като му слагах капката капна до очето му и влезна малко вътре,веднага го измих с вода,опасно ли е и може ли да стане нещо на зрението му,никъде в листовката не е описано?”
  • framar.bg: “След като веднага сте промили окото, не би трябвало да има проблем, но все пак е добре да наблюдавате окото в следващите дни.”

Виброцил за деца

виброцил
Ако използваме виброцил повече от седмица, може да се развие медикаментозна хрема

Детски вариант на виброцил – специален – няма, но капките за нос са най-често използваната форма за деца. За потребителската група до 6 години това е и единствен от трите варианта, преценен като подходящ.

При поставянето на капки първо се почиства нослето; мъниците до 12 месеца се лекуват с по една капка от продукта в ноздра. Капките се поставят преди кърмене. За деца от 1 до 6 години дозата е 1-2 капки в ноздра, а над 6 – до три или четири капки в ноздра не повече от 4 пъти дневно. Оплакванията за странични ефекти са свързани преди всичко с парене или сърбеж при намазване/впръскване.

Виброцил е оценен като един от най-подходящите медикаменти за малки деца с коментираното предназначение. Страничните ефекти при тази пациентска група са сравнително малко; действието му не е така агресивно, както на други продукти; лечението с него не създава привикване и зависимост.

Гел и спрей може да се прилага при деца над 6 години, като се спазват общите правила на безопасно потребление.

Аналози на виброцил: назик

Ето още един вариант за справяне с описваните проблеми, ако виброцил не е налице или по някаква причина не може да се използва: назик. Това е комбиниран назален продукт, съчетание от ксилометазолин и дексапантенол. Прилагането на назик, подобно на това при виброцил, предизвиква свиване на кръвоносните съдове, намаляване на отока и облекчаване на дишането. Ефектът от прилагането на назик настъпва до десетина минути. Доброто на този медикамент е че не просто решава болестния проблем за момента, н и съдейства за регенерацията на носната лигавица и за трайно възстановяване на нормалното й състояние. Този ефект е изцяло заслуга на съставката дексапантенол.

Освен при тежки ринити, коментираният медикамент се използва за след оперативно възстановяване на съответната зона и за зарастване на наранената носна лигавица и кожата на носа.

Препоръчва се назик да се впръсква по веднъж във всяка ноздра до три пъти дневно; препоръката е валидна както за възрастни, така и за деца над 6-годишна възраст. Максималното време на лечение с този продукт е една седмица.

Принципно медикаментът се понася добре; непоносимост според статистиката се проявява по-рядко от веднъж на 110 000 потребители. Страничните ефекти засягат само един процент от пациентите, затова продуктът често е препоръчван и в проблемни по отношение на различни заболявания групи. Все пак ако имате лошия късмет да сте от този един процент – ето какви могат да са страничните ефекти: главоболие, безсъние, сърцебиене и тахикардия, повишаване на артериалното налягане, пресъхване на устата, раздразнение на носната лигавица и усилване на болестната симптоматика, като например запушения нос.

Муконазал

Още един вариант да се спасите от хрема и запушен нос – муконазал, по-скоро муконазал плюс спрей. Този продукт с активна съставка трамазолинов хидрохлорид свива кръвоносните съдове и “отбъбва” отеклата лигавица на болния нос. Действието се усеща пет минути след впръскването на муконазал. Облекчението продължава от осем до 10 часа, след което трябва отново да приложим медикамента.

Съществуват няколко строги ограничения за прилагането на муконазал: на първо място – да не се използва от алергични към активния компонент или към помощно вещество. Не бива да се прилага, ако потребителят усеща сухота в носа или страда от тясноъгълна глаукома. Не е подходящ за потребители, преживели черепно-мозъчна операция през носната кухина, както и за деца под 6-годишна възраст.

Муконазал може да се купи в аптеката без рецепта, но в интерес на пациента е да се консултира с личния си лекар дали това е най-подходящото лекарство. Само по лекарска препоръка могат да го използват хора с хипертония, повишена активност на щитовидната жлеза, хипертрофия на простатата, тумор на надбъбречната жлеза или порфирия. Много трябва да се внимава при съвместяването на муконазал с медикаменти за корекция на кръвното налягане и антидепресанти.

Фенистил

Медикаментът фенистил е представен у нас с няколко продукта – сироп, капки, гел. Това е антихистамин – медикамент, с чиято помощ се преодоляват неприятните и мъчителни симптоми на алергични реакции. В зависимост от естеството на проблема фенистил въздейства за неутрализиране на кожни обриви, спазми и дихателни затруднения, най-често при целогодишен или сезонен алергичен ринит – запушен нос, упорита хрема, сълзене и зачервяване на очите и пр. Продуктът помага и при хрема, причинена от дразнители като домашен прах, перушина, животински косъм и пр.

Фенистил гел е предназначен преди всичко за проблеми на кожата. Таблетките и капсулите, които по фармакологична характеристика се препоръчват за възрастни и деца над 12 години, осигуряват цялостна стабилизация на организма при обща алергична реакция. В списъка на атакуваните проблеми могат да са и случаите на алергичен ринит с продължителни и тежки прояви, включително зачервяване и сълзене на очите и затруднено дишане.

За колко ще си купим виброцил в аптеката

Капките виброцил се продават по около 7 лв за шишенце от 15 мл. За 8 лева се купува 12-грамова тубичка гел. Най-използваната форма на виброцил – спрей, се продава по 7 лв за 10 мл флакон. 

Източници

  1. https://www.medicines.org.uk/emc/medicine/21081
  2. http://fb.ru/article/190587/vibrotsil-deshevyiy-analog-preparata-instruktsiya-po-primeneniyu-otzyivyi

Първоначално публикувано на:24.02.2016 @ 15:43

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *