Хапчета за холестерол. Видове статини и фибрати.
Видове статини, които се ползват като хапчета за холестерол. Мнения за Нолипид форте. Розвера, Ромазик

Хапчета за холестерол. Видове статини и фибрати. Розвера, Нолипид, Липибор и др. лекарства

Видове статини, които се ползват като хапчета за холестерол. Мнения за Нолипид форте. Розвера, Ромазик, Профихол, Липибор, Езен 10, Липомезин, Липанор, Симвастатин, Профиксол и други лекарства. Фибрати

Има няколко начина да се свали концентрацията на холестерола, който наричаме „лош“ – чрез корекция на хранене, физическо натоварване и вредни навици. Едновременно с това се приемат коригиращи препарати. Те са два вида – лекарства  и биодобавки, които не позволяват да се разрастват атеросклеротичните плаки и да се формират тромби.

  • На добавките – средства от растителен произход и продукти с омега-3, се разчита в ранните стадии и при невъзможност да се използват лекарствени препарати.
  • Лекарствата идват, когато специалните диети, натоварванията, спирането на пушенето и приема на добавки не успяват да намалят нивата на нежелания холестерол.
ПРЕПАРАТИ СРЕЩУ ХОЛЕСТЕРОЛ
ВИДОВЕВЪЗДЕЙСТВИЕ
Статининамаляват изработването на ензими, необходими за производство на холестерол (80% от цялото к-во холестерол се произвежда в тялото)
Фибратисвързват се с жлъчната киселина, с което намаляват активното производство на холестерол в черния дроб
Лекарства срещу холестерола от хранатанамаляват всмукването на холестерол в червата (20% от цялото к-во холестерол постъпва отвън)
Биодобавкиомега-3, ленено семе, тиквеол, липоева к-на и др. натурални средства намаляват (незначително) нивата на холестерол
Витамини В3, В6, В9, В12повишават хемоглобина и косвено повлияват холестерола

Човек не винаги разполага с време за растителни средства против атеросклероза. Понякога синтетичните лекарствени средства, снижаващи концентрацията на холестерол в кръвта, са  без алтернатива.

Най-ефективен препарат няма. Такъв се опеделя за отделния пациент.

Кои са добрите хапчета за холестерол

Някои от целенасочено разработените добавки имат съставки, които повлияват положително сърцето, съдовете, стабилизират функционирането на черн.дроб, не позволяват да се всмукват нископлътностните липопротеини и т.н. Сред тях се откроява Нолипид.

Висок холестерол лекарства видове статини фибрати инхибитори добавки
Диетата понякога не помага, тогава идват медикаментите
Нолипид форте

Биодобавка за сърдечно-съдови патологии, вкл. атеросклероза, иновативно съчетание от пектин, К2-витамин и поликозанол.

Ключовото си въздействие предоставя чрез поликозанол – природно съединение, добивано от захарна тръстика. Ефективността му е наблюдавана при 30 000 пациенти в над 60 клинични изпитвания. Те показват снижаване на нивото на холестерола с 18 – 30% и увеличаване на полезната му разновидност с 10 – 15%. Тези нива се съхраняват продължително време след приключване на препарата.

Нолипид не е лекарствено средство. Безопасността му е доказана върху хора със сърдечни и чернодробни проблеми, за старческа възраст и други утежняващи фактори на риска.

  • Показания за изписване: висок холестерол, ИБС, стенокардия, диабет, метаболитен синдром, затлъстяване, инфаркт, атеросклероза.

Нолипид се предписва за снижаване на показателите на общия холестерол. Той намалява риска от атеросклеротични изменения на съдовете и възникването на сърдечни патологии. Оказва положително влияние на системата, като задържа липидната преоксидация и увеличава активността на макрофагите. Подобрява физическата издръжливост.

Висок холестерол лекарства видове статини фибрати инхибитори добавки
Напълно безопасни медикаменти няма, но при дадени показатели те остават без алтернатива
Розвера

Върху чернодробните клетки са разположени рецептори, които разпознават липопротеините с ниска плътност, захващат ги и ги разграждат. Това намалява общото количество на двете „лоши“ разновидности – с ниска и с много ниска плътност.

“Демир

Розувастатин – разпространен вид статин, увеличава броя на тези рецептори, което води до захващането и неутрализирането на повече такива липопротеини.

Ромазик

Ромазик и Розвера са търговски наименования, под които се продава розувастатин. Те имат идентично съдържание и дозировки и различен производител.

Профихол

Profichol Forte е представител на последния ред от нашата таблица – витамините. Съчетава три от В-витамина и екстрахиран червен ориз, който монаколин К.

Монаколин е фитостатин – тоест растителен аналог на статините. Влияе върху някои части от обмяната.

Забележкаа: името на лекарството понякога се бърка с Профиксол.

Липибор

Споменахме ефекта от прием на поликосанол. В тази добавка той се съчетава с ниацин и бета-глюкан за борба с видовете неблагоприятен холестерол и триглицериди. Трите компонента взаимно се подсилват.

Езен 10

Той е от групата инхибитори на абсорбирането на холестерола, които работят чрез ezetimibe. Три лекарства у нас се базират на езетимиб – Езен, Езетрол и Езетимиб.

Механизмът на работа на езетимиб се базира на ограничаване на усвояването на постъпилия отвън с храната холестерол и този в жлъчните к-ни, като не засяга другите мастноразтворими вещества. Така чрез нарушаване на абсорбирането се намалява съдържанието в кръвта.

Висок холестерол лекарства видове статини фибрати инхибитори добавкиЕфектът се добива чрез монотерапия или при комбинирана със статини. При моно се постига намаление от порядъка на 15 до 22%, а при комбинирането – двойно намаление. Езетимиб се съчетава със статини и когато е достигната максимално допустимата доза на статина, но не и желаното терапевтично ниво.

Езетимиб се ползва в доза на ден от 10 мг. Нежеланите ефекти са сравнително редки, сред тях по-често умерено завишение на чернодробн. ензими и болезненост в мускулите.

  • Към достойнствата на езетимиб се отнасят високата безопасност на медикамента, доколкото той не прониква в кръвта. Подходящ е за хора с чернодр. патологии и за такива, на които статините са противопоказани по различни причини.
  • Недостатък на езетимиб е по-ниската ефективност в сравнение със статините и по-високата му стойност.
Липомезин, известен още като Липомизин

Растителни екстракти и инулин повлияват по свой начин холестерола, като едновременно влияят върху вътрешния метаболизъм и външния прием. Води се “храна”.

Липанор

А ето и представител на групата фибрати – ципрофибрат. По свой начин снижава липидите и триглицеридите. За разлика от статините, задължително се комбинира с нискомазнинна диета, спорт и отслабване.

Симвастатин

Статин от I пок. Симвастатин се прилага при ВХ, когато няма ефект от диетотерапията, при комбинирана хиперхолестеролемия (заедно с повишени плазмени триглицериди), при хипертриглицеридемия, за профилактика на инфаркт и инсулт, исхем. болест на сърцето и атеросклероза.

При перорално въвеждане концентрацията на симвастатин достига максимума след 4 часа и се снижава с 90% след 12 часа. Както симвастатин, така и продуктите от неговата биотрансформация в плазмата на 95 % са свързани с белтъчините. Извежда се като метаболити с жлъчката (60%) и с урината (13%).

  • Противопоказания: хиперчувствителност, остро разстройване на ф-иите на черн.дроб, тежка бъбречна недостатъчност, забременяване, лактация и за малки пациенти.

Видове статини

Най-популярното средство за лечение на патологични състояния, свързани с ВХ, са статините. Те са препарати, които намаляват изработването на холестерол в черн. дроб. Като следствие се понижава неговото ниво в кръвта.

Статините блокират работата на ензима, който участва в синтеза на холестерола. Този ензим се нарича ХМГ-КоА-редуктаза, а тяхното научно име е инхибитори (потискащи) ХМГ-КоА-редуктазата. Тези лекарства действително понижават честотата на инфарктите и продължават живота, особено при болните с висок риск.

Освен понижението на холестерола, статините имат и други въздействия: отслабват възпаленията, разреждат кръвта, намаляват риска от формиране на тромби, стимулират изработването на азотен оксид, който отпуска и разширява съдовете.

Много важна роля на статините е стабилизирането на атеросклеротичните плаки. 

Висок холестерол лекарства видове статини фибрати инхибитори добавки
Ето как плаката стеснява пътя, по който преминава кръвта. Лекарствата се справят с този проблем по различни способи

Статините са животоспасяващи. Произвеждат се четири поколения. Препаратите от първо поколение са изолирани от култури пеницилинови и Aspergillus terrens гъби. Останалите три поколения са напълно синтетични.

Поколенията статини
ПоколениеНазваниеХарактеристика
Iсимвастатин, правастатин, ловастатинВлияят на холестерола в кръвта по-слабо, отколкото новите препарати. По-често предизвикват странични ефекти
IIфлувастатинВторо поколение е с удължено действие и повишена концентрация на активното в-во в кръвта
IIIаторвастатин, церивастатинНамалява нивото не само на нископлътностния липопротеин, но и на триглицеридите. Повишава високоплатностния холестерол
IVрозувастатин,питавастатинПоследното поколение осигурява с минимални концентрации ефективно въздействие върху ВХ. Подобрено съотношение на ефективност и безопасност. Но розувастатин го критикуват заради повишен риск от диабет и странични действия върху бъбреците

Редът на откриване предполага, че новите са по-добри от предходните. Но не е така елементарно. И обратното – не следва да се мисли, че „натуралните“ статини от първо поколение са по-безопасни, отколкото синтетичните. И при тях има такива съпътстващи прояви, каквито и при новите препарати.

Натурални и безопасни таблетки срещу ВХ не съществуват. Всички имат и плюсове, и минуси. Дават полза заедно с нежелана реакция. Самия факт, че и четирите поколения се произвеждат и прилагат едновременно, е красноречив.

Първо поколение – естествени статини

Към него се отнасят Симвастатин; Правастатин; Ловастатин. Таблетките от първо поколение влияят положително на концентрацията на холестерола, който наричаме „добър“, и с успех се прилага при повишено ниво на нископлътностните протеини. Според специалистите, най-добри заявки дава Симвастатин. При продължително приложение те отстраняват спазми на съдовете и намаляват налягането на потока в тях.

Вазилип

Висок холестерол лекарства видове статини фибрати инхибитори добавкиИзвестен медикамент с активно в-во симвастатин е Вазилип. Произвежда се на таблети по 10 мг, с-ст 3.96 лв. 10 мг е най-често използваната начална доза. Иначе е допустимо прилагането му в граници от 5 до 80 мг на ден. Пациентът съчетава препарата с хипохолестеролова диета.

Медикаментът е подходящ за пациенти с висок риск от развиване на ИБС.

Правастатин

Висок холестерол лекарства видове статини фибрати инхибитори добавкиПоказание: при хиперлипопротеинемия IIa и IIb типове (при неефективност на диетата и физическото натоварване); при комбинирана хиперхолестеринемия и триглицеридемия.

Противопоказания: заболявания на черн.дроб в остра форма, постоянно повишение на активността на чернодробната трансаминаза с неясна етиология, тежко разстройване на ф-иите на черн.дроб, повишена чувствителност към правастатин, бременност и лактация.

Дозировката е индивидуална – от 10 до 40 мг еднократно. При много възрастни болни, както и при тежки нарушения на чернодр. функции и при бъбреците е показана доза 10 мг.

Странични действия – многостранни. От световъртеж, главоболие, непроизволни движения на очите и промяна на вкуса до тремор, тревога, депресия и парези. При храносмилателната с-ма – от диария, метеоризъм до хепатит в отделни случаи, цироза, остър панкреатит. И още – алергични реакции, понижение на либидото, сърцебиене, нарушение в дишането и други.

С особено внимание лекарството се прилага при заболявания на черн.дроб в анамнезата, при хроничен алкохолизъм, нарушения на функциите на бъбреците. Преди началото на лечението е нужно да се изключат ред заболявания.

Ловастатин
Висок холестерол лекарства видове статини фибрати инхибитори добавки
Един от медикаментите с активно в-во ловастатин

В стом.-чревния тракт се всмуква бавно и непълно – около 30% от приетата доза. Прием на гладно снижава абсорбцията с 1/3 в сравнение с прием заедно с храна. Време за достигане на максимална концентрация е 2-4 часа, впоследствие бързо намалява. За 24 часа спада до 10% от максимума. Свързване с протеините – на 95%. Прониква чрез кръвно-мозъчн. бариера и през плацентата. Извежда се чрез червата на 83% и чрез бъбреците на 10%.

Съществува натурален продукт, наречен дрожди от червен ориз. Той съдържа ловастатин в естествен вид. Продава се на капсули като хранителна добавка, без рецепта. Цената за 120 капсули по 250 мг е 17 лв – пример за един от продуктите на нашия пазар. Но следва да се каже, че при тази добавка съпътстващите ефекти са абсолютно същите като тези при ловастатина в аптечните таблетки.

Дайте мнение и Вие тук!
Второ поколение
Флувастатин

Висок холестерол лекарства видове статини фибрати инхибитори добавкиПредставител на това поколение е Флувастатин. Той оказва основното си въздействие в черн.дроб и там е мястото на неговия метаболизъм. Повече от 98% от циркулиращия в кръвта препарат се свързва с протеините в плазмата.

Намалява нивото на общия холестерол, на нископлътностните и повишава леко тези с високата плътност. Терапевтичният ефект се установява за 14-15 дни, а максимален отговор се достига за 4 седмици от началото на лечението.

Флувастатин бързо и пълно (на 98%) се абсорбира при перорално приемане на гладно. При таблетките абсорбирането става с 60% по-бавно, отколкото при капсулите. Средното време, в което препаратът се намира в плазмата на кръвта, е 4 часа. След храна препаратът се абсорбира по-бавно.

Някои нежелани съпътстващи ефекти не са позволили на Флувастатин да заеме лидерска позиция сред средствата, използвани при ВХ. Препоръчва се да се следят чернодробн. показатели по време на терапията и при трикратно превишение на нивото на АсАТ или АлАТ терапията да се прекрати.

Трето поколение

Препаратите от това поколение са Церистатин и Аторвастатин. Към момента те са най-добре изучените средства. Церистатин обаче е спрян от употреба заради няколко случая на смърт на пациенти. А таблетките Аторвастатин притежават високо ниво на безопасност и ефективност. Лечението на голяма част от сърдечно-съд.патологии не минава без това лекарство.

Аторвастатин

Висок холестерол лекарства видове статини фибрати инхибитори добавкиАторвастатин се назначава в състава на комплекса терапия за сваляне на нивото на общия холестерол в кръвта,нископлатностните липопротеини и триглицеридите. Препаратът получава положителни отзиви заради ефекта си на повишение на високоплътностните разновидности. Освен това Аторвастатин подобрява функционирането на сърд.-съд. с-ма, профилактира хипертония, инфаркт, диабет, исхем. болест на сърцето, стенокардии и инсулт.

Множество положителни отзиви сочат Аторвастатин като подходящо средство за деца, насочено към снижение на общия холестерол и за подобряване на работата на сърдечно-съд. с-ма в следоперативен период.

Четвърто поколение

Представители на последното поколение статини са таблетките Питавастатин и Розувастатин. Те се смятат за най-подходящо за лечение на атеросклероза и нейните усложнения. Понасят се доста добре, което им позволява да бъдат прилагани достатъчно дълго, без повишаване на нормални риск от проява на неблагоприятните странични ефекти.

Розувастатин

Висок холестерол лекарства видове статини фибрати инхибитори добавкиТой е от предпочитаните наименования заради механизма си на действие съотнесено към цената. Максим. ефект се добива с по-малка доза – примерно от 10 мг. Активното в-во се влага в препарати с различно търговско наименование. При всички у засечено, че в големи количества (40 мг) подобрява баланса между различните липиди, но и топи образуваните плаки. Проблемът остава с високата доза и страничните ефекти от нея.

Най-горе в класацията стои Питавастатин.  Защото съпътстващите нежелани ефекти са снижени до абсолютния минимум, достиган до момента. Ползва се за предотвратяване на атеросклероза при висока степен на риск от коронарна болест и сърдечни удари.

Питавастатин

Препаратът се абсорбира бързо и достига максимум концентрация в плазмата за 1 час от приемането. Всмукването му не зависи от вземането на храна. В неизменен вид препаратът преминава през ентерохепатичната циркулация и добре се всмуква в тънките черва. Абсолютната биодостъпност е 51%. На 99 % се свързва с протеините в плазмата.

Извежда се от черн.дроб в неизменен вид към жлъчката. Под 5% излиза с урината.

За читателите, които разбират руски, ето едно любопитно видео за действието на статините:

Таблетките статини се произвеждат и прилагат в различни дози, чийто избор зависи от тежестта на заболяването. Лечението със статини в значителна степен намалява вероятността от повторни инсулти, инфаркти и смъртност вследствие от такива патологии. Благодарение на високата степен на безопасност, статините от последно поколение се прилагат продължително.

Статините притежават няколко много важни свойства:

  • поддържат в стабилност атероматозните плаки;
  • предпазват от образуване на тромби;
  • купират възпалението на съдовите стени.
Висок холестерол лекарства видове статини фибрати инхибитори добавки
Холестероловите плаки са сравнително безопасни, когато са стабилни

На фона на изброените рискове се създават предпоставки за инсулт или инфаркт. Регулярното ползване на статини с голяма вероятност блокира подобни процеси, съхранявайки живота на пациента.

Както посочихме, статините не са лишени от недостатъци. Ползвайки ги, пациентът трябва периодично да контролира концентрацията на някои ензими в черн.дроб. Амнезия, световъртеж и мускулни болки са преимуществено съобщаваните неприятни ефекти. Затова какво ще се ползва точно, решава лекар.

Други нежелани ефекти: отоци и възпаления, нарушения в дишането, загуба на паментта, увреждане на познавателните способности, постоянна слабост, неспособност за здрав сън.

Фибрати

Те са на следващо място по значение за понижаване на ВХ. Произвеждат се и на таблетки, но по-често на капсули.

Открити са преди половин век със становището, че те понижават концентрациите на холестерола благодарение на разрушаването на липопротеините като въздействат избирателно – върху тези с плътност, която е ниска и много ниска. Освен това те могат частични или напълно да разтворят депа на холестерол извън съдовете.

Висок холестерол лекарства видове статини фибрати инхибитори добавки
Фибратите рушат липопротеините

Фибратите са производни на фибровата киселина. Отстъпват на статините по степен на въздействие върху нископлътностните липопротеини и общия холестерол. Обаче ги превъзхождат по отношение на влиянието върху тези с висока плътност и триглицеридите. Този вид медикаменти променят на генетично ниво транспортирането на холестерола.

Фибратите се ползват като медикаменти от втора линия, избирани след статините. Препоръчват се при повишени триглицериди. Те се поставят на втора линия през 2010 година в препоръка на Европейската агенция по лекарствата, която се базира на съотношението полза/риск.

Нови заключения на Европейската агенция по лекарствата сочат, че ефектът върху липопротеините с ниска плътност варира от липса на такъв до слаб.

Възприемат се добре от организма, но понякога причиняват странични реакции. Най-разпространените явления са мускулна болка и слабост, увеличение на концентрациите на някои чернодробни ензими, снижение на нивото на хемоглобина.

Към фибратите се отнасят клофибрат, безафибрат, гемфиброзил, фенофибрат и ципрофибрат. По информация на ИА, само представители на ципрофибрати и фенофибрати са разрешени за употреба в България. На европейския пазар се продават медикаменти и от другите групи.

Съвместната употреба на фенофибрат със статин е препоръчителна само при определени обстоятелства. Това е когато монотерапия със статин не е достатъчно ефективна.

Висок холестерол лекарства видове статини фибрати инхибитори добавки
Указанията са фибратите да не се изписват като средство от първа линия

Фибрати в България:

  • ципрофибрати: Lipanor;
  • фенофибратите: Lipanthyl/ Lip. Supra и Fibranor.

Фибрати на европейския пазар:

  • безафибратите – Bezalip, Eulitop, Cedur и Befizal;
  • ципрофибрати: Lipanor и Modalim;
  • фенофибрати: Lipanthyl;
  • гемфиброзил: Lopid.

Секвестранти

Това са смоли, свързващи жлъчните киселини, които подпомагат изолирането и извеждането на холестерола. Активните съставки от тази група са три: холестирамин, колестипол и колесевелам.

  • Как работят: холестеролът подпомага произвеждането на жлъчни к-ни, необходими на тялото за храносмилането. Въпросните смоли се свързват с жлъчн. к-ни в храносмил. тракт, преобразуват ги в неразтворими съединения, прекарват ги през цялата с-ма и ги извеждат с фекалиите.
Висок холестерол лекарства видове статини фибрати инхибитори добавки
Холестирамин

Организмът усеща недостига на к-ни, черн. дроб увеличава синтеза им, за да навакса. Започва усилено да ги произвежда от холестерол, чийто запас намалява. Получава се естествено освобождаване на холестерол от депата, което посредством цяла поредица от процеси води до снижение от 18 до 25%.

Тези препарати добре се комбинират със статини, което увеличава ефекта с още 10 до 20% намаление.

Реално в медицинската практика тези лекарства се ползват много рядко.

Преди да продължим надолу с добавките, вижте и ТОВА:

Висок холестерол: причини, рискове, симптоми. Мерене и норма. Лечение, диета.

Добавки

Никотинова киселина и производни

Ниацинили витамин PP намалява концентрацията на нископлътностни липопротеини за сметка на потискане на техния синтез. Потвърдено е клинично, че прилагането на големи количества никотинова к-на потиска развитието на атеросклерозата. Специалистите и досега не намират отговор по какъв механизъм се случва това.

  • Чести странични реакции на никотиновата к-на са: усещане за горещина и зачервяване на лицето и горната част на торса, алергия, нарушения от страна на храносмил.тракт, увеличаване на глюкозата в кръвта при болните от диабет.
  • Доза: Никотиновата к-на се назначава отначало в минимална доза, под лекарски контрол. За максимален ефект е нужна наистина голяма доза – до 4 г на денонощие. Спадът на нивото на холестерола произтича още след няколко дни.
  • Ефект: Достойнство на медикамента е бързият резултат и възможността да се съчетава със статини. Лекарството подобрява микроциркулацията, оказва съдоразширяващо д-е.
  • Недостатък на медикамента се заключава в необходимостта от големи дози за получаването на хиполипидемичен ефект и наличието на странични действия. Особено неприятно сред тях е почервеняването на лицето.
Растителни  добавки за сваляне на холестерол

Висок холестерол лекарства видове статини фибрати инхибитори добавкиТе се продават в аптеките и специализираните магазини без рецепта. За разлика от лекарствата, фармакологичната им ефективност не е точно установена.

Липибор, Акай, Годжи бери, Хлорела микроводорасли, Сума корен бразилски жен шен, лецитин, Колон Це, Висилайф, Гарлицин, Ситринол, Куркума, Глюкоманан, стръкове ечемик, люцерна лист,  Холин и Инозитол, Диаглюко форте, Ангиомега…

Наименованията са над 100 на брой на българския пазар. Някои от тях директно са насочени към нивото на холестерола, а други са в графата „допринася за“.

Още за лечението с народни и природни способи ще прочетете ТУК!

Билки при висок холестерол. Добавки, лекове, сокове и др. средства

А още за темата допринася това видео:

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Артишок капсули отглеждане цинарикс рецепти цена - 0 1

Артишок: Топ рецепти и продукти. Пречистване от холестерол и лечение

Даваме най-добрите рецепти с артишок за лечение на жлъчка и холестерол. За отслабване. Отглеждане. Сравнение …

3 Мнения

  1. Владислава

    Лекарства за холестерол не са ми давали, но добавки да. Доволна съм от Нолипид и Липомезин. Не са химия, периодично давам кръв за биохимия – има ефект.

  2. Драгомира

    Наследствени са ми проблемите със съдовете, холестеролът скача ту нормален, ту се вдига и с риск за сърцето. Редувам билки и добавки. От лекарствата кое е за предпочитане – Розвера или Езен?

  3. Исмаил Исмаил

    Пия розувастатин поради холестерол 8.9. Казаха, че без него рискувам инсулт или инфаркт. Започнах с аторвастатин, но смениха на розувастатин, защото за 3 месеца падна само 7.2.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *