бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 01
Бял трън билка, капсули, цена, Магарешки бодил, Масло от бял трън, подагра, Рак на белия дроб, силимарин, хемороиди

Масло от бял трън. Мнения. На капсули, брашно за отслабване. Колко време се пие?

Мнения за масло от бял трън. Брашно от бял трън за отслабване, коментари. Как се пие на капсули и как се прави? Противопоказания. Колко време се пие? Разлика с магарешки бодил.

Бледолилавите цветове на белия трън се забелязват край пътища, по поляни, край водоеми, в дворовете и градините. Мнозина го вземат за плевел, без да знаят, че той дарява на хората здраве и жизненост.

Народните целители ползват бял трън за най-различни болежки, но когато се отнася до оздравителната му стойност спрямо черния дроб, то тя се признава и от конвенционалната медицина. Непретенциозното трънче влиза в състава на много лекарствени средства, като се ползват семената, етеричните му масла, цветовете и дори листата.

Нареченият Бял трън се бърка с други две подобни растения.

Разлика с магарешки бодил

Ботаниката описва три вида растения, които на български се наричат трън (бодил) и имат сходен вид. Латинските им наименования са различни и бележат разлики в лечебните си свойства.

Растенията са:

  • Бял трън (Milk Thistle, латинското обозначение е Silybum marianum);
  • Магарешки бодил (Scotch Thistle, Onopordum acanthium);
  • Обикновен магарешки трън ( латинското му означение е Carduus acanthoides).

В тази статия ние се интересуваме от Бял трън, който има най-богат набор от лечебни свойства и единствено оказва оздравително въздействие върху черния дроб. Заради това му свойство той се влага в лекарствени средства за чернодробни патологии.

За кого е полезен Белият трън? Ползи

Вероятно за всеки, доколкото без изключение сме подложени на въздействието на вредни вещества и желаем да имаме силен имунитет. Но Белия трън специално се препоръчва при следните състояния и патологии:

  • проблеми, изменения в черния дроб – цироза, хепатити, холангити, мастна дистрофия на черен дроб, холецистити, камъни в жлъчния мехур;
  • колити, хемороиди, запек, дисбактериоза;
  • захарен диабет, наднормено тегло;
  • алкохолизъм, отвикване от вредни навици;
  • за смекчаване и отстраняване на негативните последици от лъче- и химиотерапия;
  • при кожни заболявания като дерматити, алергии, витилиго, псориазис, акне, косопад и олисяване.

Отделно маслото от Бял трън се употребява в гинекологията, кардиологията, гастроентерологията, дерматологията и козметиката.

През 1968 година във фармацевтичния институт в Мюнхен откриват, че в растението се съдържа рядко вещество флавоноида силимарин. След столетия интуитивно прилагане от нар.медицина, вече научно се доказва ефикасността

бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 0123
Onopordum acanthium
Демир бозан за безсъние

на това и на още 200 биохимични съединения. Става очевидно защо растението се прилага в много области на медицината.

Как да приготвим правилно отварка, чай, настойка?

Чай от Бял трън

Чаят се предпочита при жлъчни камъни, при възпалителни заболявания на жлъчно-чревния тракт, при простуда, при варикозни разширени вени.

Рецепта: 1 лъжица (равна, чаена) семена от растението на 0.25 л водичка. Семето се пуска във врящата течност, пари се четвърт час и се премахва едрото. Течността се поглъща гореща, на малки глътки. Дозата е по чаша сутрин и вечер. Може за подобряване на вкуса и за усилване на лекарствения ефект да се добави мента, в количества, съотнесени 1:1.

Още в текста: Как се ползва бял трън като билка, на капсули, на масло, на семена. Цена и сравнение на продукти. Силимарин за черен дроб, подагра, рак на белия дроб и др. Олио  В козметиката Сироп Жълтеница Хепатит, други чернодробни При разширени вени и хемороиди При повишена кръвна захар ♠ При болки в ставите, гнойни рани и язви  За отслабване При хроничен запек При отравяне Спиртна настойка Отварка от цяло растение Аптечни продукти Противопоказания Бял трън и алкохол Отглеждане Изкупуване

Отварка от семето на Белия трън

Употребява се за лечение на всякакви поражения на черния дроб, жлъчн. мехур, при холецистит, гастрит, както и при омазняване.

Рецепта: 30 г семе от Бял трън се мелят в кафемелачка. Пускат се в 0,5 л водичка, сгорещена. Не се вари директно, а на водна баня. Течността отдолу ври, докато количеството горе се преполови. Минава се през трикатна марля. Гълта се по 1 лъжица (пълна, супена) на всеки 60 минути. Лечението с подобна отварка е допустимо да тече 1 до 2 месеца. Повтаря се след прекъсване в размер на 2 седмици.

бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 0123
Silybum marianum
Отварка от корените на Белия трън

Чудесна е за жабурене при зъбобол, при радикулит, диария, мускулни крампи и гърчове.

Рецепта: 1 лъжица смлени корени от Бял трън ( пълна, супена) към 0.25 л водичка (вряща). Слагат се на водна баня в закрит съд в продължение на приблизително трийсет-трийсет и пет минути. Преминава се още в горещо състояние през 3 слоя марля. Биомасата малко се изстисква, за да се извлече цялата течност. Допълва се с водичка (преварена) до началният обем. От тази отварка се поема по 2-3 лъж. (пълни, чаени), примерно три или четирикратно в деня.

Брашно от семе на Бял трън

Семето на Бял трън в млян вид се използват за лечение на кожни заболявания, за снижаване на нивото на кръвн. захар, за подобряване на работата на червата, за отстраняване на запек, при варикозни разширени вени. Това е препоръчителната форма за приложение, когато намерението е да се очисти черният дроб след злоупотреба с алкохол.

Ето най-простата и универсална рецепта за използване на семена от Бял трън:

Рецепта: Смелете семена от Бял трън в кафемелачка. Приемайте от така полученото брашно по 1 лъжица (пълна, чаена) трийсет-четирийсет минутки преди 3 основни хранения за деня. След преглъщането може да се пийне неголямо количество вода. Прахът от семена на Бял трън е с напълно неутрален вкус и няма никакви проблеми да се яде с лъжица.

бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 0123
Carduus acanthoides

Основният курс на лечение продължава 2 месеца. В качеството на поддържащ курс се препоръчва приемането на 1 лъжица (пълна чаена) от прахчето еднократно в деня. Такива курсове се провежда два пъти в годината. Препоръчителни са за хора, които принципно прекаляват с мазните храни и алкохола.

Пречистване с лечебния прах е подходящо и след залпово поемане на голямо количество мазна храна и/ или алкохол.

Много важно! Семена на Бял трън в мляно състояние бързо губят лечебните си свойства. Приготвяйте дозата от 3 чаени лъжици за деня през съответната сутрин. В противен случай няма да се достигне пожеланият ефект.

Настойка от корен и стрък на Бял трън

Тази рецепта има приложение в хематологията. Дава се след химиотерапия, при отравяне – за извеждане на токсичните вещества.

Рецепта: 2 лъжици (пълни, супени) от билката – смес корени и стрък, се натапят в 0.5 л водичка (вряща). Киснат в нея в продължение на 8 часа (примерно цяла нощ). Прецеждат се. Препоръчителното количество е приблизително 3 Х 150 мл на ден.

Масло (олио) от Бял трън

Маслото от Бял трън въобще не отстъпва по полезните си свойства на маслото от морски зърнастец. То помага за затваряне на рани, при лечение на запек, дисбактериоза, за терапия на женски патологии. Идеално е за отслабване.

бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 0123

Рецепта: 0.5 л зехтинче се кипва на водна баня с 5-6 лъжици семена от Бял трън (пълни, чаени). Отстранява се едрата растит. маса. Олиото се използва външно – за мазане, в зависимост от заболяването, и вътрешно – в количеството от 3 Х една лъжица (равна, чаена) прехождащо яденето.

Приложение в дерматологията и за козметични цели

Белият трън помага идеално при витилиго, обостряне на псориазис и акне (1 ч.лъжица млени семена четиридесет минутки предхождащи яденето или по време на самото хранене, по 3 – 4-кратно в денонощието). За намазване се ползва олио от Бял трън. То много нежно се вкарва навътре с масажни движения три пъти по половин час.

В козметиката

бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 0123Маслото от Бял трън е любимо за козметиката. Влиза в състава на кремове, лосиони, маски за лице. Ползва се в чист вид и в комбинация с масла от гроздови семки, маслина и много други. То се слага не само за лечение на ред патологии, но и в домашната козметика в грижата за проблемна, старееща и загубила жизнеността си кожа на лицето и ръцете. Благотворното му влияние върху косата, ноктите и в приготвянето на възстановяващи маски е несъмнено.

Маслото от Бял трън притежава полезни съставки, които подхранват, подмладяват и овлажняват кожата. Придават й еластичност и стегнатост, разглаждат малките бръчици и защитават от действието на студ и вятър. Освен това то почиства, подобрява цвета на лицето заради голямото си количество полезни витамини и други вещества в състава си.

Белият трън предотвратява появата на пъпки и ги ликвидира, ако вече са избили по лицето. Три до четирикратно в денонощието се изпълняват апликации (за 10 минути) или просто да се намазват поразените участъци от кожата. Брашното от Бял трън се ползва в качеството си на пилинг. Олиото се взема и вътрешно – по 1 лъжица трикратно на ден (пълна, чаена).

Маска за лице против акне и други пъпки

Маслото от Бял трън се подгрява и в него хубавичко се напоява една марличка. После тя се разпределя върху лицето за четвърт час. Когато мине, марлята се отстранява, но лицето не се измива още четвъртинка час. Накрая своеобразната маска се отстранява с топличка водичка.

При упорито акне придобийте навика да намазвате пъпките с натурален памук. Прави се тампон, натапя се в олиото – сутрин и вечер.

бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 0123
Масло от бял трън за козметични цели
Маска за суха или старееща кожа

Маслото от Бял трън леко се подгрява и топло се втрива нежно и дълбоко в кожата на лицето. Маската стои половин – не повече! час, Впоследствие отнема със суха салфетка. По този начин се премахва излишното масло, но не и цялото количество. Част от маслото продължава да действа.

Конкретна маска за лице за подмладяване

3 лъжици олио от Бял трън (пълни, супени) се обърква с 1 лъжица от любимото ви етерично масло (чаен размер). Изборът е ваш. Може да го съобразите с други проблеми на кожата, които лекувате. В сместа от маслата се натопява марличка и с нея се обтриват лицето и шията. За 30 минути. Остатъкът се обира със суха салфетка.

Вечерен масаж с масло от Бял трън

Вечер, след прибиране у дома щателно премахнете от лицето си следите от дневния грим и замърсяванията, с които то се е напоило, докато сте били навън. Накрая се препоръчва масаж с масло от Бял трън. За него не се изискват специални умения. Достатъчно е да обхванете всички части, движенията да са плавни и меки и да не оказват натиск върху кожата. Маслото от Бял трън ще тонизира и овлажни кожата, ще я подхрани и ще заличи някои по-малки бръчки. Такъв вечер масаж съдейства за успокояване на раздразнения, дълбоко почиства и предотвратява появата на черни точки и пъпки.

След масажа маслото не се отстранява. Ако добре е втрито с движенията, нека остане за цялата нощ.

Маска за укрепване на косата
бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 0123
Космените фоликули укрепват при редовно третиране с бял трън

Маслото от Бял трън се ползва за укрепване на косата. То придава естествен блясък и помага за по-бързия й растеж. Ще предложим три различни рецепти.

Рецепта № 1

Сборуват се три лъжици масло (пълни, супени) с половин лъжица етер. масло (пълна, чаена) от чаено дърво. Сместа се загрява, сложена на водна баня, и се разпределя върху дължината на кичурите. Внимавайте да не втривате в корените, за да не се омазни косата. Маската остава за около трийсетина минутки и после се отмива с шампоан.

Рецепта № 2

2-3 лъжици масло (пълна, супена) и един яйчен жълтък се разбиват до хомогенност. Получената позапенена субстанция се въвежда в корените чрез масажни движ. След най-много двайсетина минутки всичко се отмива чрез насапунисване с шампоан.

Рецепта № 3

Масло от Бял трън се разрежда с малко шампоан или балсам и така изработената смес се нанася в самите корените и в кожата на главата. Забравят се за дванайсет минутки. След тази процедура следва отмиване, като се ползва топличка вода.

Грижа за кожата на ръцете и за укрепване на ноктите

Маслото от Бял трън без разреждане се намазва дебело върху кожата на ръцете и ноктите и с въртеливи движения се въвежда колкото е възможно, по-голямо количество. Подобна процедура е ефективна, ако се прилага ежедневно вечер, след измиване на ръцете.

Сироп от Бял трън

бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 0123
Белият трън се преработва в различни форми – масло, тинктура, сироп, чай, отвари и други

Аптечният сироп е показан при болести на черния дроб, далака и жлъч. пътища. Отделно той се назначава при камъни в жлъчката, хемороиди, колит, различни сърдечни патологии и заболявания на органите на дишането. Стандартната доза за приемане е 3 Х една лъжица (пълна, супена).

В домашни условия лекарствен сироп се получава по пътя на добавянето на вече приготвена настойка или от закупен екстракт към захарен сироп. По този начин активното вещество се запазва защитено от слънце и висока температура и задържа висока ефикасност в използването му.

Бял трън за очистване на черен дроб

Уникалната сила на белия трън се проявява спрямо черния дроб. С какво е изключително това растение? С това, че в него се намира комплекс от три хепапротекторни съединения, които общо и условно се назовават с името „силимарин“.

Как действа силимарин?

Силимарин е комплекс от вещества, който рядко се съчетава в природата. Неговото действие е много специфично – той осъществява защита и лечение на клетъчната мембрана, която обвива най-малката единица в организма. Силимаринът укрепва клетъчната мембрана, способства за образуването на нови клетки, стимулира синтеза на белтъчини, увеличава изработването на жлъчен сок, неутрализира действието на отровни вещества. По този начин силимарин се явява отлично профилактично и лечебно средство, помагащо да се предотврати или излекува всякаква патология, засегнала жл. мехур и черен дроб.
И още уникални ефекти на силимарина: намалява нивото на чернодр. ензим аланин аминотрансфераза (повишението на АЛАТ е белег за чернодр.проблем), намалява нивото на билирубина (отделянето на пигмент е белег за жълтеница) и на липопротеините с ниска и висока плътност.

Конвенционалната медицина използва това качество на Бял трън и го влага в редица медикаменти, насочени към заболявания на черния дроб. Продава се на таблетки, капсули, масло, брашно. Някои от тях носят името на активното вещество „Силимарин“. Но съществуват и немалко действени рецепти за домашно приготвяне на отварки и настойки от Бял трън.

Как се употребява Бял трън за черен дроб

бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 0123За очистване на черния дроб Бял трън се приема на курсове. Повечето рецепти са за отварки и настойки. Вземете предвид, че растението е силно действащо и терапията с него представлява пряко в-вие върху черния дроб отвън, което ще доведе до категорични последствия. За да са само положителни, отрано се проконсултирайте със специалист и вземете под внимание мнението му за това как точно да се приема Бял трън в конкретния ваш случай.

Растението въздейства върху организма бавно, затова се прилага продължително време. През пълния срок на лечението се придържайте към правилно хранене. Необходимо е пълно изключване от менюто на тестени изделия, мазни видове месо и риба, както и всички печени, осолени и мариновани продукти. В идеалния случай вашето меню ще бъде съставено изцяло от вегетариански блюда, приоритетно от зеленчуци. В тях се намира много целулоза, която подобрява перисталтиката на червата и следователно способства за ефективното очистване на организма от токсините. Освен това те не оказват силен натиск над черния дроб, което е доста важно в момент на възстановяване на органа.

Не на последно място се препоръчва приемането на максимално възможното количество вода. Тя способства за разширяване на жлъчните пътища и извеждането на токсините.

Отвара за пречистване и подкрепа на черния дроб

бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 0123Рецепта: 30 г семе от Бял трън се изсипва в половинка литър вода – студена. Съдът се наглася на слабичък огън да ври до изпаряване на половината течност. Остатъкът се маха от плочата и се задушава за десетина минутки. Внимателно се прекарва през цедката. Чистата течност се поглъща по 1 лъжица (пълна, супена) на всеки един час, в течение на 12 часа. Курсът на лечение с такава отварка е 21 дни. Следва прекъсване за 14 дни, след тях курсът може да бъде повторен за още 21 дни.

Жълтеница

В периода на намаляване на жълтеницата (на нивото на билирубина в кръвта) се препоръчва приемане на брашно от семена – 3 пъти в денонощието по 1 лъжица (пълна, чаена) 30 минути преди нахранване. Подходящо е и вземането на готов екстракт – по 20 капки, разтворени в малко течност, примерно в ¼ чаша.

Хепатит

Растението се ползва с прекрасен резултат при хепатит. То няма противовирусно действие, но подкрепя и оздравява органа, който е засегнат от болестта. Добър резултат се постига в терапията на цироза (лекарствена и алкохолна), при отравяния (с етанол, лекарства, отрови, химически в-ва), при холецистит, дискинезии и други подобни увреждания на черния дроб. За тези диагнози е препоръчителна отварка от семена на Бял трън.

бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 0123
Семената се смилат максимално фино

Рецепта: семената се мелят в кафемелачка до състояние на фин прах. В удобен съд се налива половинка литър и във водичката се изсипват 30 г от млените семена. Варят се до изпаряване на половината течност. Остатъкът се минават през изключително гъста цедка или през минимум два, а най-добре трислойна марля.

От чистата напитка се потребява в течение на 12 часа в доза супена лъжица. Максималната доза е 4 пъти в денонощието, предхождащо приема на храна. Терапията продължава три седмици, последвана от двуседмична почивка. Впоследствие е разумно да се приложи допълнителен триседмичен прием на отварата. Допуска се и друг метод: един –два месеца лечение, но без повторение.

Чернодробни заболявания

При чернодр. изменения от всякакъв род се препоръчва ежедневното приемане на семе от Бял трън, смелени, 4-5 пъти Х 1 лъжица (с връх, чаена) в течение на 40 дни. Следва прекъсване от 15 дни и повторение на същия курс. По този способ е допустимо лечение до половин година. Възприема се, че 6 месеца са напълно достатъчен срок за нормализиране и стабилизиране на функционалността на черния дроб.

Сок от листата на Бял трън

Сокът от листата очиства организма от шлаки и токсини. По този начин растението подкрепя и оздравява черния дроб, разтоварвайки го от задълженията му да бъде филтър за попадналите в тялото отрови.
Сок от листата се приготвя най-лесно в сокоизтисквачка. В следващото видео ще видите процедурата, как изглежда сокът и какво количество се добива:

Сокът от листата на белия трън е прекрасно обезболяващо средство, което лекува главоболие. При упорити прояви, включително мигрена, се ползва по такава схема: свеж, в деня изстискан сок, в размер до 2 лъжици (от супените), се пийва на гладно в течение на 1 месец.

Сокът от растението не работи като моментно обезболяващо, а изисква системно приложение. Освен това той има и други ефекти – на слабително, диуретично, потогонно и жлъчегонно средство. Ползва се и при колити.

Спиртен извлек (тинктура)

за по-здрав и нормално функциониращ черен дроб

бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 0123
Спиртен извлек се продава в аптеките и се приготвя у дома

В половинка водка се насипва 50 г мляно семе от Бял трън. Периодично разклащана, течността престоява точно 14 дни. Готовият екстракт се гълта половин час, предхождащо яденето. Дозата е 20-25 на брой капки, размити във водичка, по четири до петкратно на денонощие.
Някои фитотерапевти съветват да се избягват готовите спиртни извлеци, защото има риска да съдържат излишно количество спирт, който да нанесе вреди на черен дроб.

Дайте мнение и Вие тук!
Отварка от корена на Бял трън за черен дроб
Рецепта № 1

Коренът се смила на прах. Отделят се 2 лъжици (пълни, супени) и се покриват с ½ от литъра вода. Тя е загрята до кипване преди това, така че веднага започват да се мерят 30 минути, през които коренът да ври. Накрая първоначалният обем се възстановява чрез доливане.

Рецепта № 2

Коренът от Бял трън се измива обстойно, минава се през месомелачка и се слага в съд. Следва заливане с кипяща вода и оставяне да кисне в нея за цялата нощ. Дозата за денонощието се отмерва на 3 Х 1 лъжица (пълна, супена), половинка час предхождащ нахранването.
Тази рецепта за здрав и подсилен черен дроб е приложима още при задържане на урина, диария, радикулит и други болести.

Жлъчегонно средство

Прекрасно, но трудно за доставяне жлъчегонно средство е мед, събран от поляни, по които расте в голямо количество Бял трън. Такъв мед помага при всякакви патологии на храносмилателния тракт и червата, за бъбреците и черния дроб.

При алкохолизъм
бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 0123
Рецептата срещу алкохолизъм се изпълнява с млени семена

Рецептата изисква 3 лъжици (непълни, чаени) млени семена и 0.25 л водичка. Семената се заливат с вече кипящата течност, държат се завити на топло двайсетина минути, минават се през дву- или трислойна марля и се гълтат на малки глътки. Съветът е да се глътнат малко преди яденето. Получената по дадената рецепта доза е за едничко денонощие и се разпределя по решение на пациента. Задължително е само първото вземане да е след събуждането, а последното – преди заспиване.

Процедура на прочистване: как се прави?

Която и от горните рецепти за очистване да изберете, прилагането се извършва при идентични условия. След глътването на лекарственото средство се заема хоризонтално положение. В областта на черния дроб – под ребрата вдясно, се разполага грейка. Зоната се загрява с цел да се разширят жлъчните протоци. Това облекчава и ускорява процеса на пречистване.

Загряването на чернодр. зона се извършва в течение на 40-50 минути. Болният продължава да лежи още около час, завит с топло одеяло. След пречистването не се взема нищо, освен вода и свежи току-що изстискани сокове, но внимание: нека те да бъдат разредени с равна част вода (1:1).

Когато минат 2-3 часа от изпиването на избраната отварка или настойка, се провежда очистваща клизма. Тази клизма като завършек на процеса се възпроизвежда през ден.

Помнете, че лечебните средства, приготвени от Бял трън, не бива да се съхраняват повече от 48 часа. Приготвяйте ги в малко количество и най-добре – ден за ден.

Особености и опасности

бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 0123
Белият трън е достъпен и безопасен, но с едно наум

Белият трън има много малко ограничаващи условия и странични действия. На тях ще се спрем в края на тази статия. Но, щом се касае за очистителни процедури, тук има някои ограничения. Описаните рецепти се прилагат върху пациенти над 25-годишна възраст. Възрастовата граница е обвързана със степента на зрелост на черния дроб.

Прието е, че преди да изминат 25 години от живота, черният дроб е достатъчно чист и не е натрупал толкова боклуци, че да се нуждае от радикални процедури за дълбоко очистване. Преди посочената възраст към белия трън се посяга заради проблеми с храносмилането или при патологии на стомаш.-чревн. тракт, за които белият трън е от полза. Растението помага за бързото заздравяване на тъканите, което е важно при язвена болест, и успокоява възпаления и спазми.

Болните от епилепсия и тези със сърд.-съдови патологии приемат Бял трън с внимание. Същото предупреждение се отнася и за притежаващите дихателни проблеми и психически отклонения.

Още лечение с бял трън

Бял трън при разширени вени и хемороиди

Варикозните разширени вени се повлияват отлично от млени семена (може и млян стрък от свежо растение), от които се приготвя чай. Ползвайте някоя от горепосочените рецепти или следната: чаена лъжица брашно от семената на 0.25 литра вряща водичка. Запарката е петнайсетина минутки. Прецеждането – през тройна марля. Поема се още преди да е изстинал, по три чашки в денонощието: при събуждане на гладно, второто е към трийсетина минутки преди обеда и точно преди лягане вечер.

При повишена кръвна захар
бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 0123
Белият трън заменя аптечни мехлеми при болки с различен произход на долните крайници

Рецептата е приложима за случаите, когато количеството на захари в кръвта е вече повишено, но нямаме показания за диабет. Взимат се 4 лъжици (равни, чаени) семена и се преработват на брашно в блендер или кафемелачка. Взема се 4 Х 1 десертна лъжица преди яденето, около трийсетина минути по-рано. Курсът на употреба е 30 дни, последвани от двуседмична почивка и втори курс от 30 дни.

При болки в ставите, гнойни рани и язви

При ставни заболявания като артрит и радикулит се прави тази рецепта: 2 лъжици (равни, чаени) корени от Бял трън се слагат на 0.25 л вече завряла вода (желателно в емайлиран съд). По-нататък течността се държи на бавничък огън да поври още 20 минути. Маха се от котлона и се пуска през тройна марля, още преди да изстине. Накрая се разрежда с 250 мл чиста кипната вода. Поглъща се трикратно в денонощието по супена лъжица.

При гнойни рани и язви се прилага рецепта за тинктура: 4 лъжици семена от Бял трън (супени) на 0.5 л чист и качествен спирт, киснат се 2 седмици. Дозата е 25 капки, разредени в 100 мл водичка, преди яденето. Курсът на терапия е неограничен, до облекчаване на състоянието.

Компрес за затваряне на рани

Берат се пресни листа. С готварска ножица се отрязват бодличките. Листата се измиват много внимателно и се мелят на каша. Сместа се разполага по раната и се бинтова. Третирани по посочения начин охлузвания, порязвания и драскотини преминават за 2 до 3 дни, стига да се слагат редовно компреси.

При рак на белия дроб
и за пречистване на бял дроб
бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 0123
Растението работи благотворно за цялата дихателна с-ма

Бял трън традиционно се използва за черен дроб, но сравнително нови изследвания доказват неговата ефикасност и спрямо рак на бел. дробове. Сочения вид онкологично страдание е чрезвичайно агресивно. Едва 10% от пациентите успяват да преживеят 5 години след идентифициране на диагнозата. Изследователи от университета в Колорадо, САЩ, са установили, че силимаринът има способността да противостои на патологичните процеси и да предотврати метастази. За тази цел помагат и други съставки на белия трън като някои алкалоиди, сапонини, смоли и прочее.

Както е известно, раковият процес в тялото стартира в резултат на срив в регулацията на клетъчното взаимодействие, в резултат от което дадена клетъчна популация получава преимущество и започва да расте неограничено, угнетявайки другите. Причините за такива нарушения са неправилен начин на живот или хранене, или екологията.

Белият трън спира действието на провъзпалителните ензими, които поощряват прогресирането на рака на белите дробове. Тези ензими (COX2 и INOS) предизвикват възпалителна реакция при повреда на тъкани и инфекциозни процеси. Когато става въпрос за локална повреда, този механизъм е полезен. Обаче системното възпаление лежи в основата на развитието на много хронични заболявания, включително рака на белите дробове.

И двата ензима способстват за нарастване на тумора, възникващ в отговор на хроничното възпаление. Учените установили , че силибина в белия трън потиска процесите на производство на COX2 и INOS и по този начин предотвратява развитието и метастазирането на този тип онкологично страдание. Така се достига до заключението, че натуралните компоненти на белия трън се оказват толкова ефективни, колкото и някои модерни синтетични лекарствени препарати.

За отслабване

За отслабване се приемат отварки, настойки и олио от Бял трън. Олиото се взема двукратно в денонощието, към половинка час предхождащо нахранването, в количество от 2 лъжици (равни, чаени). Средството се прави продължителен срок от време. В началото маслото стартира процес на очистване на тялото, а впоследствие се преминава и към ефект на снижаване на теглото. Странични ефекти няма, затова Бял трън е сред най-прекрасните методи за отслабване.

бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 0123
Природно средство за отслабване, което е и много вкусно

Брашно от семето на Бял трън също спомага за отслабване. 2 лъжици (равни, чаени) се размиват в 100 мл топличка водичка и това се върши два до трикратно на денонощието. Също така брашното може да се добавя в каши и други видове ястия. Комбинира се с правилно хранене и редовно движение.

Приятна основа за разтваряне на брашното е киселото мляко. Нека се остави да предстои няколко часа преди консумация. Една чаша мляко с такава добавка ефективно утолява чувството за глад и представлява приятно похапване без мазнини и въглехидрати.

При хроничен запек и интоксикация

В 100 г натурално кисело мляко, йогурт или кефир разтворете 2 лъжици (равни, чаени) мляно семе от Бял трън и изяжте сутринта като първо похапване. Нека това бъде единствената ви закуска в течение на месец, ежедневно. Ако до края на деня изпивате и 2 литра чиста преварена вода, то организмът ще извежда активно токсините и ще самоочисти чревния си тракт.

Срещу запек се използва 1 лъжица (чаена, с връх) брашно от семе на Бял трън, разтворена в чаша топла, преварена водичка. Пие се на празен стомах, сутринта, около двайсет и пет минути преди закуската.
Брашното от семе на Бял трън се вари на чай, гълта се с вода, добавя се в каши, използва се за паниране, да се влага в тестени печива. Възможностите са много, важното е активните съставки на растението да постъпват в тялото.

При отравяне
бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 0123
Брашното от семе на бял трън е за предпочитане в случаи на отравяне

В случай на отравяне започва приемането на 1 лъжица (чаена, с връх) брашно от семе на Бял трън, на всеки 3 часа, докато симптомите не изчезнат. Обърнете внимание, че при наличие на хронични заболявания е препоръчителна консултацията със специалист.

Друга рецепта предписва при отравяне 5 Х 1 лъжица (супена, равна) брашно от семе на Бял трън до изчезване на симптомите. Необходимо е периодите на приемане да бъдат равни.

При подагра

Белият трън намира отлично и ефективно приложение при витилиго и обостряне на псориазис . Рецептата е 1 лъжица (чаена, с връх) смлени семена от Бял трън да предхождат с половин час нахранването или да се взема по време на самото хранене, най-много четирикратно на ден.

Спиртна настойка (извлек) от Бял трън
бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 0123
Антиоксидантните качества на Белия трън остават слабо познати

Рецептата е 50 г брашно от растението в отношение 1:10 водка/ медицински спирт/ качествена ракия. Държат се на тъмничко стандартните за приготвянето на екстракт 2 седмици, като понякога съдът се разклаща. Готовите капки се вземат по 80 до 125 броя в рамките на едно денонощие, разделени на 4 до 5 приема. Тинктурата се размива във водичка или сок. Положително е да се гълта на гладно.

Белият трън е добър антиоксидант, който препятства преждевременното стареене. Той неутрализира свободните радикали, разрушаващи биологичните структури.

Отварка от цялото растение, заедно с корените

Цялото растение – от корена до цвета, се използва в за следните цели:

  • За прочистване на целия организъм от токсични вещества;
  • За профилактика на черен дроб;
  • За гаргара при зъбобол;
  • За жабурене при инфекции и възпаления в устната кухина.

Рецепта: 4 лъжици (равни, чаени) мляно цяло растение се изсипва в 0.5 л водичка, която първо е кипната. Държат се да киснат до сутринта. На следващия ден се поглъщат 3 Х 3/4 чаша (чаена) в рамките на деня.

Аптечни продукти от Бял трън (цена и приложение). Екстракти

На капсули на “Биохерба”

бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 0123

Бял трън, 100 бр Х 300 мг, цена 17.80 лв. Препоръчителна доза: 3 бр/ 900 мг. Продуктът е адресиран към чернодр. заболявания, като хепапротектор и средство за очистване на черния дроб.

На капсули на „Виридиан“

Бял трън, 30 бр Х 175 мг, цена 22.00 лв. Препоръчителна доза: 1 бр/ ден. Продуктът е адресиран към подобряване и тонизиране на храносмилането и подпомагане на черния дроб.

На капсули на „Sanct Bernhard“

бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 0123

Бял трън, 90 бр Х 200 мг, стойност 69.90 лв. Препоръчителна доза: 1 бр/ ден. Продуктът се представя като детоксикант № 1, за оптимизиране на функционирането на черния дроб, храносмилането, жлъчката и за възстановяване на увредените чернодр.клетки.

Бял трън и артишок на „Sanct Bernhard“

Комбинация, която съчетава активността на белия трън с тази на артишока, който също има биоактивни в-ва, които подпомагат ф-иите на чернодр. клетки, особено при увреждане от токсини. Артишокът съдържа биофлавониоида цинарин, който има антиоксидантна сила и подпомага очистването на отделителната с-ма и черния дроб. Добавката стимулира метаболизма и засилва секретирането на жлъчен сок.

Бял трън и артишок „Регенил“

бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 012330 капсули, съдържащи сухи екстракти от артишок (100 мг) и Бял трън (70 мг) на стойност от 13.00 лв. Комбинацията засилва очистителната функция на активните в-ва в Бял трън и като продукт се насочва основно към детоксикиране. Препоръчителна доза: 2 Х 1 капсула дневно.

Силимарин с екстр. от Бял трън на GNC

Бял трън, 90 бр Х 200 мг, цена 57.40 лв. Капсули, насочени към нормализиране на черн.функция. Препоръчителна доза 2 Х до 2 бр на денонощие.

Таблетки

Таблетки Бял трън на Хелт Ейд

30 бр Х 500 мг. Препоръчителна доза: 2 таблетки, по време на храненето. Стойност 20.30 лв.

Магарешки бодил, таблетки на Nature’s Plus

30 бр Х 500 мг, стойност 56.80 лв. Таблетки за регенериране на черния дроб, възстановяване на клетките, при остър и хроничен хепатит, при злоупотреба с лекарства и алкохол. Препоръчителна доза: 1 брой дневно.

Масло
Масло на капсули от “Феравита”

100 % натурално, студ. пресовано, затворено в капсули. 200 бр Х 400 мг, цена от 13.30 лв. Насочено към регенерирането и оздравяването на черния дроб, при диабет и хронични храносмилателни проблеми. Също и при разширени вени. Препоръчителна доза: 2 Х 2-3 бр на денонощие, за предпочитане сутрин и вечер.

Семена
Бял трън WHITE THORN SEED семе
бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 0123
Брашното обикновено е в разфасовка от 200 г

Пакет 100 г, цена 1.30 лв. Цели семена, предназначени за варене по рецепта: 1 лъжица (равна, супена) на чаша 0.25 л вода, киснене за 10 минути. Взема се неограничен брой пъти.

Бял трън брашно на ЕТ „ТИТ Теньо Тенев“

Пакет 200 г, цена 3.50 лв. Млени на брашно семена, предназначено за директна консумация или влагане в други

бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 0123
Няколко производители у нас изработват спиртен извлек на бял трън

хранителни продукти и/или ястия.

Тинктури
Билкова тинктура “Панацея”

100 мл, стойност 8.40 лв. Препоръчителна доза 2 – 6 пъти Х 20 – 59 капки. Тинктурата се размива във вода/ сок по вкус.

Тинктура “Бял трън + глухарче”

50 мл, цена 7.00 лв. Препоръчителна доза 3 пъти Х 25 на брой капки (1 мл), малко преди нахранване. Една дневна доза съдържа 400 + 350 мг Бял трън/ глухарче. Капките се размиват в 100 мл вода.

Противопоказания и възможни вреди

Възприема се, че растението е на 100% безвредно и почти не се намират ограничения и противопоказания. Но като всяко друго лечебно растение, при това доста силно, и белият трън се нуждае от внимание и консултация. Причината е, че в него се намира крупно количество калций и фосфор, които има риск да провокират известни проблеми. С внимание се приема Бял трън от хора със:

  • сърд.-съдови патологии, защото калций и фосфора може да провокират нарушение на функционирането на сърд.клапан;
  • индивид. непоносимост към елементите (среща се изключително рядко);
  • психически заболявания, включително депресивни състояния и епилепсия;
  • задух (може да провокира пристъпи на задушаване);
  • бременни и кърмещи жени. За тази група противопоказанието е относително – допуска се употреба, но само по показание на лекар.

Като цяло белият трън отлично се съчетава с други лекарствени препарати.

Странични действия се явяват крайно рядко. Те се класифицират така:

  • слаба болка в зоната на черния дроб;
  • диария и леко стомашно разстройство.

При появата на стом.разстройство и/ или диария е необходимо за 48 часа да се прекрати приема на растението.

Бял трън и алкохол

Попадайки в организма, препаратите на основата на Бял трън неутрализират действието на алкохола, извеждат токсините и шлаките и по този начин избавят от главоболие, гадене, повръщане, слабост.

Рецепта за махмурлук

1 лъжица (равна, супена) семе от Бял трън се сипват в 0.25 л вода и се парят 10 минути. Напитката се гълта наведнъж. След четвърт час приблизително алкохолното опиянение значително отслабва.

Отглеждане на растението

бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 0123
Белият трън вече се отглежда за медицински цели

В последните години български фермери се насочват към отглеждането на промишлени количества Бял трън за нуждите на фармацията. Растението се разглежда като алтернатива за някои неособено плодородни земи. Белият трън вирее най-добре в степните слънчеви райони. У нас растението се намира в естествена среда, но обемът му е недостатъчен за промишлено производство.

Технология за сеитба и отглеждане

Фермери с опит в отглеждането на промишлени площи Бял трън споделят, че растението се гледа по-лесно и от житните култури. То не изисква много плодородни почви, а само топли, слънчеви терени. Не е претенциозно и не боледува. Тънкостта му е в прибирането. То се събира с комбайни, като за целта трябва да се реагира в много кратък срок – не повече от 2 до 4 дни.

От условията на отглеждане зависи съдържанието на силимарин в растението. Ако е засято на сенчести места, растението е с по-малко силимарин. То е слънце и топлолюбиво, иска високи температури, сухоустойчиво е и обратно – може да се повреди при висока влажност и да се снижи добивът на семена.

Бял трън се прибира, когато кошничката изсъхне. Тънкост в отглеждането е бързото и навременно прибиране, защото само за няколко дни растението преминава във фаза, при която голяма част от семената ще се разпилеят при събирането. В ограничените 2-3 дни, когато се събира Бял трън, е задължително времето да се запази сухо, защото влагата поврежда продукцията.

Изкупуване на Бял трън
бял трън билка масло капсули цена магарешки бодил силимарин - 0123
Лекарство, чиято основна съставка е бял трън

Крупният изкупвач на Бял трън е фармацевтичната компания Софарма, която произвежда известното лекарство за черен дроб Карзил (Карсил).

Към семе от Бял трън проявяват интерес и фирми за изкупуване, заготовка и износ на билки, семена и плодове – диворастящи и култивирани.

За още информация ползвайте следните наименования

На латински: Silybum marianum; на английски: Milk thistle; на руски език: пятнистая расторопша; на немски: Mariendistel; на испански: El cardo mariano; на френски език: Chardon-Marie.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Neo2

Неоренал при камъни в бъбреците и подагра. Форте. Цена. Мнения

Медикаментът неоренал: видове, режим на прием, цена, мнения, резултати. Форте. Взема ли се при бъбречни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *