бабини рецепти за кашлица с храчки, дразнеща, лечение
антибиотик за кашлица с храчки, мощен лек

Бабини рецепти за кашлица с храчки. Домашен лек за упорита кашлица. Мощен антибиотик

Кой антибиотик за кашлица с храчки е добър? Избрани бабини рецепти за кашлица с храчки. Упорита кашлица при възрастни, домашен лек (мощен). Начини за лечение.

Вие се измъчвате от упорита кашлица, алергична или пък тютюнджийска. За капак – “къртите” храчки. Какво ли е спасението? Дали да не вземете антибиотик? Не бързайте. Има начин да се спасите от лятна кашлица с храчки чрез изпитани домашни средства.

Първото, което се прави при лятна кашлица с храчки, е да установите точната причина за това състояние. Едва когато сте наясно защо ви се случва това, какво е довело до вашата кашлица с храчки, можете да опитате тези домашни рецепти:

Мляко и мед против кашлица

Смесете 250 мл топло прясно мляко със супена лъжица мед и изпийте на бавни глътки. Лятната кашлица с храчки никак не обича лук! Затова настържете една глава лук, залейте я с 250 мл прясно мляко и варете, без да довеждате до кипене. Оставете за 4 часа, след което прецедете. От настойката се взема на всеки 3 часа по една супена лъжица.

Лек против кашлица с два банана

Има и по-приятни варианти на самоделни церове за лятна кашлица с храчки. Смачкайте два добре узрели банана, добавете малко мед и 250 мл вода и варете 5 минути на водна баня. Пие се на малки глътки през 15-20 минути.

Тази рецепта се препоръчва особено за деца. Познати са и съвети за външно приложение при кашлица с храчки. Например това: няколко цели листа от прясно зеле се попарват във вряла вода и се нареждат по гърлото и гърдите за десетина минути.

Лечение на кашлица с моркови и прясно мляко

Смесете прясно изцеден сок от моркови с прясно мляко в съотношение 1:1. Пет пъти дневно изпиваме по една кафена чашка от сместа. Очевидно млякото има сериозна роля при лечението на кашлица с храчки.

Ето още: В 250 мл прясно мляко сипваме пет скилидки счукан чесън. Кипваме и вземаме 3-4 пъти дневно по една чаена лъжичка. Или това – Смесваме една супена лъжица оцет, толкова горчица и един смачкан картоф, сварен с кожата. Омесваме лепкаво тесто, което разделяме на две и правим на питки.

Едната слагаме на гърдите, другата на гърба и “бинтоваме” с памучен плат. Ако успеем – добре е да прекараме така една нощ. Нашата кашлица с храчки ще започне да отстъпва.

Сами да си направим борова вода срещу кашлицата

Вземаме младо борово клонче 10-15 см, заливаме го с гореща вода и похлупваме съда докато изстине напълно. Прецеждаме; от боровата вода вземаме 3-4 пъти на ден по 60 мл. Ето още варианти:

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Две чаени лъжички глицерин от аптеката се смесват с настърган на ренде цял лимон и една чаша мед. Разбъркваме добре и прибираме в хладилника в стъклен съд. От сместа се взема по една супена лъжица (за деца – чаена) 3-4 пъти на ден. И най-упоритата кашлица с
храчки се повлиява.

От коментарите: Вярно ли е, че млякото засилва храчките?

В много случаи при кашлица с храчки лекуващият правилно съветва да се ограничи млякото. И не само млякото – препоръката се отнася за всички млечни продукти, които е добре да не се консумират няколко дни (pharmacy-bg.com). Въпросът е, че млякото и млечните храни засилват образуването на слуз в организма.

Това означава, че натрупваният поради заболяването секрет ще се образува по-интензивно, в по-голямо количество и отделянето му ще е по-мъчително. В този случай се препоръчват по-скоро билкови отвари и чайове с отхрачващ ефект, както и гаргара с топла солена вода. Домашните лекове, приготвени на млечна основа, могат да се прилагат в по-късен етап, когато се отделят единични храчки.

Какво да правим при упорита кашлица с храчки?

Ако кашлицата е продължителна и с отделяне на храчки, вероятно нещата са по-сериозни. Идете на лекар, ако до този момент не сте го направили! Обикновено кашлицата е продължителна, когато възпалителният процес слезе надолу и засегне бронхите или дори белите дробове.

По-често се касае за бронхит, а по отделените храчки може да се съди за неговия причинител. Според doctoronline.bg упоритата кашлица с неголямо количество прозрачни храчки свидетелства за вирусна инфекция. Ако храчките са в по-голямо количество и имат мътен жълтеникав или зеленикав цвят, инфекцията е бактериална и лечението й налага прилагане на антибиотици.

Разбира се, подобна диагноза може да постави единствено лекар, при когото на всяка цена трябва да се иде. Продължителната кашлица с храчки може да ви отведе и до рентгена, за да се потвърди или отхвърли и хипотезата за пневмония.

Лекове и препоръчван сироп за суха кашлица

кашлица
Как да изберем точния сироп за кашлица?

Класически домашен цяр при суха кашлица е сместа от лук и мед. На 100 грама прясно настърган лук се добавят 200 грама мед.

Сместа се обърква хубаво и от нея се взема по една чаена лъжичка до 10 пъти на ден (blitz.bg). Идеята е да се насърчи отделянето и изхвърлянето на дразнителя, който причинява спазмите и суха кашлица.

Трябва да си припомним, че първата ни реакция при кашлица не бива да е нейното потискане. Кашлицата е начин на организма да се справи с проблем в дихателните пътища. Ако с помощта на лекар го идентифицираме правилно, лечението ще бъде по-кратко и успешно.

По тази причина е погрешно да варим или купуваме сироп за кашлица, който ще потисне рефлексите за времето на приема, но здравословният проблем ще си остане и дори ще се усложни.

Дайте мнение и Вие тук!

Сухата кашлица може да е само етап при боледуването и постепенно да премине във влажна. Може да е на алергична основа или в резултат на механични дразнители, попаднали в бронхите и белите дробове. Най-разумното решение в такива случаи е да се уточни диагнозата с лекар.

Препоръчваните от framar.bg средства са сиропът “Тусипрес”, както и КОФ-сипор със сладък корен и босилек, ДАСА-сироп с живовлек и масло от анасон. Чудесен лек при суха кашлица е сокът от ряпа и мед. Приготвя се така: измива се хубаво една черна ряпа и се отрязва капаче в горната й част.

Издълбава се и в кухината се поставя 2/3 от обема мед. Оставя се да престои няколко часа, най-добре една нощ. Полученият сок се прецежда и от него се взема по чаена лъжичка 5-6 пъти на ден.

Как да действаме при алергична кашлица

Алергична кашлица можем да различим от други видове по това, че при нея има и постоянно кихане. Дразнението е комплексно, засегнати са лигавиците на носа и гърлото, както и в по-ниските зони на дихателните органи (puls.bg) .

При алергична кашлица трябва на първо място да се прецени кое я причинява: ако в дома или на работното място се е появил нов фактор, който може да се окаже дразнител, се прибягва към неговото отстраняване.

Другият вариант е да се приемат обичайните антихистаминови препарати, които човекът с алергична кашлица вероятно е ползвал и друг път. Проявата на този тип кашлица за първи път налага консултация с алерголог.

Когато имаме кашлица при деца. Кой е най-добрият сироп при кашлица за деца?

кашлица с храчки
Не бързайте с антибиотиците при кашлица с храчки!

Детската кашлица не е симптом за пренебрегване и най-вярната реакция е посещението при педиатър. Възможно е да се касае за настинка, но и за нещо по-сериозно.

Лекарят проследява вида на кашлицата – влажна или суха, проверява дали не са засегнати бронхи или бели дробове и препоръчва най-точните лекарства.

Не пренебрегвайте лекарски преглед с аргумента, че той/тя веднага ще изпише антибиотик! Не пропускайте и това, че болестните процеси при децата се развиват много бързо и буквално за часове можете да се окажете в много трудно положение.

По принцип децата могат да кашлят по много причини, например здраво дете след игра на студа при влизане в топло помещение кашля рефлекторно и спазмите отшумяват (jivotatdnes.bg). Може да има и кашлица на психогенна основа, както и поради стомашни проблеми.

Разбира се – при необходимост се вземат детски варианти на споменатите сиропи за влажна или суха кашлица от типа на “Д-р Тайс”, “Хустагил”, “Проспан”, “Флудитек”, Тавипек. Но не се правете на лекар, защото всяка кашлица си има сироп – може да направите грешка!

Хомеопатия при кашлица

Кашлицата се повлиява от хомеопатични средства, но и тук важи правилото за типа кашлица и най-подходящия хомеопатичен продукт.

Ето хомеопатичните средства, които помагат при кашлица – сред тях се избира този, който е подходящ за вашата суха, влажна, “лаеща” или хронична кашлица: беладона, бриония, елсемиум, румекс криспус, кокус какти, дулкамара, еупаториум перфолиум, еуфразия (puls.bg).

И отново предупреждението: ако избирате този начин за лечение на вашата кашлица, консултирайте се със специалист! Непременно погледнете и ТОВА:

Сироп за кашлица, влажна и суха. Как да изберем сиропи за отхрачване

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

рак на белия дроб - предразположени ли сме?

Рак на белия дроб: Основни симптоми, стадии, лечение и класификация (ПОДРОБНО)

Симптоми на рак на белия дроб и преживяемост. Откриване на петно. Стадии, последен стадий. Обичайна …

9 Мнения

  1. Yanka Maneva

    Прясното мляко образува храчки!А медът(и бананът),когато се варят,губят полезните си действия!

  2. Здравейте, г-жо Манева! Във връзка с вашия коментар дописахме статията за кашлицата и добавихме частта за връзката между прясното мляко и храчките.

    Благодарим ви за участието и ще се радваме, ако коментирате пак 🙂

  3. v momenta imam alergi4na kashlica …i sam na brigada s kakvo moga da q uspokoq dokato otida na lekar ………

  4. Зоя Великова

    Мобилната версия на тази страница е абсолютно безполезна. Има повече реклами отколкото текст и човек трудно се ориентира какво да чете.

  5. Здравейте! Пиша ви от Германия. Синът ми много сериозно кашля. Отидохме на лекар и ни изписаха само един сироп. При условие, че той не може да спи от кашлицата, дори се задавя от нейса. Помогнете!

  6. ako nehto nemoje dase opravih eto ti nomerami 015218039391 germaniq treba dasi pomagame

  7. Vtorata recepta koqto e slukna I prqsno mlqkoyou pishe che ne trqbva da zavira no go iztarvah I povrq ma problem li e

  8. Цветанка

    При влажна кашлица с гъсти храчки и бременност в 11-та седмица какво мога да пия докато отида на доктор? Благодаря Ви!

    • Лекар.БГ

      Здравейте, Цветанке! Опитайте с таблетки Тавипек, а също така и с известните сиропи Гринтус и Стодал. Разбира се, в умерени количества!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *