Защо се изписва Пулмикорт?
Инхалации при ларингит. Пулмикорт турбухалер

Пулмикорт за инхалации или Вентолин? Защо се изписва? Инхалатор за деца. Цена, дозировка

Защо се изписва Пулмикорт? Как да изберем инхалатор за деца. Инхалации при ларингит. Пулмикорт турбухалер Дозировка и цена. Вреди, странични ефекти. Как се прави инхалация? Вентолин и др. заместители

Острите респираторни заболявания са сред най-разпространените, независимо от възрастта. Те включват инфектирания по целия дихателен път – в горната част фарингити, ларингити, трахеити, в долната част – бронхити и пневмонии.

Инхалационната терапия е съвременен и ефикасен метод за лечение на респираторни възпаления. Представлява доставяне на медикаменти право в дихателния, заедно с вдишвания въздух.

Плюсове на инхалирането са бърз ефект (лекарството попада в огнището на поражение), купиране на остри състояния (пристъп на обструкция, остра стеноза), минимум странични ефекти, никакво въздействие върху други органи и храносмилането. Накрая – инхалационната терапия се осъществява просто, самостоятелно, у дома. Недостатъци тази лечебна методика на практика няма.

pulmikort-01
Защо и как се ползва Пулмикорт?

Как се провежда инхалационна терапия? От детството си помним как ни лекуваха с дишане над издигаща се пара, под хавлиената кърпа. Днешните медици отхвърлят този начин като опасен., а и днес има съвременни системи за инхалиране.

методи и уреди за инхалиране
типособености, как работи
инхалатор (парен, топловлажен), за разтвори на сол, сода, ет. масла, билкови отвари, тинктуризатворен пластмасов съд за лекарството и водата с накрайник за носа и устата. В съда се образува пара, която заедно с лекарството и вдишвания въздух постъпва в носоглътката. В механичните модели се налива загрята вода, електрическите сами генерират пара
небулайзер (nebula – облак, мъгла)превръщат лекарствения разтвор в аерозол, състоящ се от малки частици. Уредите генерират различни по размер частици според нужната – най-големите за трахеята и носоглътката, средните – за бронхите, най-малките – за алвеолите в б. дроб

Небулизаторите са качествени уреди, по-напредничави от инхалаторите. Те работят с всякакви лекарства, докато повечето фармацевтични препарати се разрушават от високата Т°С в инхалатора. Стават за бебета, докато при инхалатора се налага точно синхронизиране на дишането с освобождаването на дозата.

Ето защо един от най-известните, качествени и ефективни препарати за инхалационна терапия Пулмикорт е създаден за приложение чрез небулайзер.

Защо се изписва Пулмикорт?

Пулмикорт е хормонален препарат за отстраняване на спазми на бронхите, за облекчаване и редукция на възпалителните процеси и за предотвратяване на рецидиви. Кортикостероидът в него се нарича будезонид с противовъзпалително и противоалергично действие. Той е подходящ за инхалиране и за перорален прием.

Пулмикорт представлява суспензия от будезонид, готова за превръщане в аерозол с помощта на небулизатор.

Особеност на лекарството: то не е подходящо за остри състояния, неговата цел е да предотвратява възпаляване по дихателния път и да предпазва от рецидиви при хронични състояния като ХОББ и алергична астма.

Пулмикорт оказва профилактично въздействие при бронхиална астма. Лечебният ефект настъпва няколко минути след инхалацията. Ефективността на препарата е 10 пъти по-голямо в сравнение с преднизолон.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

При бронхиална астма, изискваща поддържаща терапия с кортикостероиди, стандартната доза е 2 Х 0.25 мг, при силен пристъп – 0.5 мг, заедно с повече топли питиета и лекарства срещу температура, ако е надвишила 38,5. Ако астматичния пристъп не се свали с Пулмикорт, повикайте линейка.

При ларингит

Острият обструктивен ларингит, т.нар. круп при децата от 1 до 3 г. в повечето случаи е самоограничаващо се състояние. Но при 20 – 40% от малките пациенти той се съпровожда с тежка обструкция на горния дял на дихателния път, което изисква неотложна помощ.

pulmikort-02
Суспензията се прилага само с небулизатор

В днешно време препарати от първа линия при лечението на круп са глюкокортикостероидите, пред които преимущество има небулизирания будезонид (Пулмикорт, внесен с небулайзер).

При ларингит/ круп Пулмикорт дава изразено местно противовъзпалително въздействие като потиска освобождаването на медиаторите на възпалението и Т-лимфоцитите. Сродството на будезонид с глюкокортикостероидните рецептори е 15 пъти по-високо, отколкото при преднизолон.

За кашлица

Няма основание да се инхалира глюкокортикостероид за лечение на обикновена кашлица.

Когато тя е симптом на бронхиална астма, заедно с епизоди на задух, чувство за запушване в гърдите и свищящи хрипове, имаме основание за впръскването на Пулмикорт.

Препаратът облекчава общото състояние и ограничава възпалението. Будезонид ефективно намалява обструкцията на бронхите и реактивността на дихателния път във всички етапи на алергичната реакция.

Този глюкокортикостероид не е приоритет при остро състояние. Пулмикорт има предпазващо въздействие.

При хрема

Пулмикорт се използва за облекчение на сезонен и целогодишен алергичен ринит, както и за вазомоторния тип на заболяването. Прилага се още в лечението на полипи в носа и за профилактика след отстраняването им при възрастни пациенти.

Пациентите във всички възрасти над 6 г., вкл. старите хора, получават начална доза от 0.25 мг ежедневно. Тя може да се въведе на два пъти. Клиничен ефект се достига за 1-2 седмици. Тогава дозата се намалява наполовина, за контрол над симптомите.

При лечение на сезонен ринит лечението с Пулмикорт трябва да започне преди очакваното въздействие на алергените. При необходимост се назначава съпътстващо лечение за симптомите на алергия, засягащи очите.

Пациентите могат да почувстват значително облекчение от Пулмикорт още в първия ден от лечението. В общия случай са нужни няколко дни за постигане на пълния ефект, а понякога това отнема 2 седмици.

При фарингит

Възпалението на гърлото, наричано с медицинския термин фарингит, трябва да се лекува максимално рано, иначе бързо и лесно се усложнява и разпространява към зоната на носните кухини и синусите. Инхалациите при фарингит не са задължителни, но предоставят добро допълнително лечебно въздействие.

Целесъобразността на инхалациите при фарингит се поставят под съмнение от мнозина, но напразно, подчертават специалистите. Процедурите влияят благотворно върху респираторните органи, бързо подобряват състоянието и ускоряват оздравяването.

Инхалации се препоръчват и за възрастни, и в педиатричната практика. В стандартния случай лечението включва редовна гаргара на гърлото с топли антисептични течности (напр. със сода) и впръскване в областта на гърлото на лечебни антисептични разтвори.

Има ли място приложението на глюкокортикостероид при болно гърло?

мнения, отзиви, коментари, форум

Според нарочно изследване на  Sadeghirad B и колектив кортикостероидите кат оспомагателни средства водят до бърза редукция на симптомите, понякога от едно приложение на ниска доза. При използване на средна доза симптомите напълно се ликвидират за 24 часа.

При пневмония

Пулмикорт се ползва при пневмонии от небактериален тип. Лечението с този препарат трябва да е кратко. При нуждата от продължителен прием на препарата, е необходимо да се продължи с въвеждането му чрез инхалатор.

pulmikort-03
Турбохалер е готов за използване, устройството е в кутията, заредено с лекарство

Пулмикорт има място за лечението на пневмонии, появили се като усложнение от коронавирусна инфекция. За продължително лечение Пулмикорт спокойно се заменя със Симбикорт, който също съдържа будезонид, но е под формата на прах за инхалатор. Обичайна доза при пневмония – 2 пъти по 2 вдишвания

Инхалирането на Пулмикорт чрез небулайзер се извършва за кратки периоди, а през инхалатор кортикостероидите могат да се приемат продължително, с месеци.

При бронхит

За разлика от пневмонията, бронхитът няма огнище – възпалението е дифузно, разлято. Най-чест провокатор е вирусна инфекция или раздразване от алерген – прах, полени, дим, замърсен въздух.

Терапията на острия обструктивен бронхит има своите особености. Показано е лечение с помощта на устройства, които разпръскват препарати непосредствено в дихателния път, за предпочитане небулайзер. Децата до 5 г. използват маски, по-големите – мундщук.

Използват се следните препарати:

 1. Инхалационни β2-агонисты (салбутамол / Вентолин за небулизатор) или комбинираният Беродуал (фенотерол + ипратропен бромид) с растворител (0,9 % натр. хлорид). Те се изплозват за разширяване на бронхите и купиране на отока;
 2. Инхалация на кортикостероиди (будезонид / Пулмикорд за небулизатор). Това е ефективен противовъзпалителен препарат с високо ниво на безопасност.

Продължителността на курса, дозите и кратността на приложение се установява от лекар.

Колко време се прилага Пулмикорт?

Процедурата по въвеждане на лекарството продължава, докато целият разтвор се изразходи напълно. Общо това отнема около 10 минути. Продължителността на едно въвеждане не трябва да надхвърля 10 мин.

Пулмикорт се отменя постепенно. Той върши по-добре профилактичната си служба, когато се разреждат прилаганията за по-дълъг период от време – например след приключване на лечебната схема вдишвайте Пулмикорт 2 пъти седмично, после веднъж седмично, после веднъж на 2 седмици и тогава го спрете.

Инхалатор за деца

Инхалациите с помощта на небулизатор днес са признати за най-безопасния и ефикасен метод за лечение на дихателните пътища. Лекарството, разцепено на частици, попада в организма във вид на аерозол. За разлика от сиропите и таблетките, то оказва моментално въздействие върху огнището на възпаление. Заобикаля стомаха, като го пощадява от обичайните негативи при приема на лекарства.

Небулайзерите са предпочитаните уреди за деца, защото работят автоматично и не е необходимо да се синхронизира дишането с изпускането на дозата. При евтините и прости уреди – инхалаторите, има изискването да се вдиша в момента на освобождаване на дозата. Това е трудно да се обясни и извърши от малко дете, а при бебета е невъзможно да се използва.

Ето защо за най-малките се купуват небулизатори, а препаратите за лечение им са предназначени за приложение чрез небулайзер – както е при Пулмикорт.

Цени на инхалатори за деца

Днес на пазара за медицинска техника има огромно количество небулизатори от различни марки и цени. Те се отличават и по принципите на работа, и по препаратите, с които са съвместими. Има големи апарати за стационарно използване, има и джобни модели, работещи на батерии, полезни при екстрени ситуации. Разбира се, има и разлика в цените.

Омрон

Компресорните небулайзери Омрон се поставят на първо място в ранг листата на небулизаторите за 2021 г. Като най-добър модел се сочи Comp Air NE-C28, чиято цена в момента е 152 лв.

pulmikort-04
На нашия пазар има най-голямо разнообразие от модели на Омрон
 • Основно преимущество на Омрон е особената технология на клапаните, която позволява да се образува оптимална струя въздух. По този начин се осигурява икономично изразходване на лекарството.

В стандартната окомплектовка на Omron влизат маска и накрайник за деца, които значително облекчават неговото използване. И всичко това е съчетано със знаменитото японско качество.

 • Минус на Omron е шумната работа на компресора, но това е проблем на всички небулайзери от този тип. Музиката спасява положението.

Този проблем не съществува при Омрон в джобен формат – небулизаторите Micro Air U22 – U100. Те са компактни, автономни, напълно безшумни, с възможност да се използват върху легнал пациент.

За бебетата това е наистина комфортно – те са сложени в обичайното си положение и не се плашат. Микро Еър се ползва в кола по време на шофиране, защото се включва към акумулатора.

 • Единственият минус на този джобен апарат е цената – U100 струва 297 лв – 229 лв.
Microlife

NEB 200 Microlife е представител на компресорните небулайзери и следва по петите моделите на Омрон. Microlife е продукт на най-големия разработчик на медицинска техника от Швейцария. Познавачите казват, че това е продукт с отличен баланс между цена, простота на използване и качество. Като цена попада в средния ценови клас – NEB 200 струва 100 лв.

Характеризира се с компактен дизайн, добри показатели на размера на частиците. Производителят указва разпръскване в размер от 2,61 мкм, което говори за това, че лекарството лесно попада в долната зона на дихателния път, без да „засяда“ в гърлото и носоглътката. Това е заявка за бързо излекуване на най-тежки патологии.

 • Минус на Микролайф е нивото на шума при работа.
Чико, Пик (Pic), Зано и др.

Голяма част от производителите на инхалатори и небулайзери се насочват с внимание и грижа към детската аудитория, разработвайки уреди с интересен и привличащ дизайн. На пазара виждаме жаби, пингвини, зайци и други забавни форми.

 • Chicco с дизайна на жаба струва 173 лв. Подходящ за използване от раждането. Има маска от силикон за бебета, отделно накрайници и приставки. Уредът предоставя максимално нетравмираща терапия за най-малките.
 • Pic Solution предлага модерни качествени уреди в средния ценови клас. Мис Биби с формата на морска костенурка струва 152 лв. Италианската компания е изработила този модел от компресорен тип и с аксесоар за по-дълбоко проникване на препарата в дихателния път.
 • Зано струва 100 лв. Компресорният уред е окомплектован с чашка, тръба, мундщук, детска и стандартна маска, както и с 5 резервни филтъра.
 • Ултразвуковият пингвин на Europharma има едно прекрасно предимство – дизайнът, който е насочен към най-малките пациенти. На обаянието на пингвина е трудно да се устои, небулайзерът може да стане любима играчка. Като уред, той е безшумен, регулира на три степени частиците и струва 99 лв. Минусът му е кратка работа без прекъсване – само 10 мин, след което изключва автоматично.
 • Компресорният небулайзер Little Doctor LD-212C се предлага само в Емаг, като в момента продуктът е изчерпан, но ще има ново зареждане. Този небулайзер също подкупва с дизайна си. Харесва се на децата, както се харесват зайчетата. Използването е облекчено за малки пациенти. Негов минус е кратката гаранция от 3 г.
В Технополис, Лидл

Инхалаторите се намират в раздела за лична грижа на страницата на Технополис. Не се поддържа разнообразие от модели. Към момента там се предлагат Омрон С101 и ZANO INSPIRE на 100 лв, OMRON АЗ на 139 лв, OMRON Com Air C28 на 150 лв, OMRON Дуо Бейби на 165 лв и прекрасният джобен U100 MICRO AIR на 329 лв.

Дайте мнение и Вие тук!

В Лидл се е случвало да пускат определен модел небулайзери, но това е инцидентно и не може да разчитате, че във всеки момент ще намерите там такъв уред.

С физиологичен разтвор

Физиологичният р-р е отличен за директно инхалиране при хрема, сълзене, запушване на носа и трудно вдишване. Помага при ОРЗ и възпаления в цялата зона на носа, гърлото, синусите чак до дробовете. Намалява продължителността на лекарствената терапия, защото подобрява нейната ефикасност.

За използване с инхалатор физиологичният р-р се предлага в малки опаковки за еднократно прилагане. Такъв е продуктът РиноФлукс – ампули по 2 мл, 20 бройки от които струват 8.40 лв.

Мнения за инхалатори за деца

Българските потребители оценяват уредите на Омрон и често ги хвалят във форумите за обмяна на мнения и опит. Оплакванията са главно от шума, който произвеждат компресорите. Също и от цената, която е във високия клас.

Към меш-небулайзерите няма никакви забележки, но малцина си ги позволяват с цена от около 300 лв и повече.

Търсещите в средния към нисък ценови клас предпочитат уредите на Зано, които са 100 лв.

Погледнете и ТУК:

Инхалатор: струва ли си да купуваме?

Как се правят инхалации с Пулмикорт? Дозировка

Пулмикорт® се използва за инхалации единствено с небулайзер, снабден с мундщук или специална маска. Необходим е въздушен поток от около 5 – 8 л/ мин, обема на небулайзера трябва да е 2 – 4 мл.

Внимание! Суспензията Пулмикорт не е подходяща за ултразвукови небулайзери.

 • Технология на използване: суспензията се разклаща и се отчупва крилото. Течността се изстисква в небулайзера. Ако е предписан 1 мл (0.25 мг), обърнете еднократната опаковка надолу и изисквайте, докато течността стигне линийката за 1 мл. Вече отворена, тази опаковка се държи на тъмно и трябва да се приложи до 12 ч.

Трябва ли физиол. разтвор?

В небулайзерът трябва да се постави 2 мл разтвор. Ако е предписан само 1 мл, остатъкът се допълва с физиологичен или друг р-р за небулайзер.

 • Как се вдишва: поставя се маската или се поема накрайникът. Дишането трябва да е спокойно и равномерно, лекарството само постъпва в тялото.

След инхалация се измиват устата, маската и контейнерът за лекарство.

Инхалации за деца и бебе

За най-малките пациенти лечението с кортикостероиди в аерозолна форма се предпочита пред пероралната. Важно е да се установи минимална ефективна поддържаща доза.

За мъници от 6 месеца стартовата доза е от 0.25 до 0.5 мг на ден с възможно повишаване до 1 мг (само по показания). За поддържащо лечение дозата е от 0.25 до 2 мг.

Инхалации за възрастни

Възможно е еднократно въвеждане на Пулмикорт, ако изписаната дневна доза не превишава 1 мг. При по-високи дозировки лекарството се дели на 2 приема.

Дозата за инхалации при възрастни пациенти и такива в старческа възраст представлява 1 – 2 мг (начален обем). В качеството на поддържаща терапия може да се прилагат 0.5 – 4 мг с по-нататъшно увеличаване според показанията.

Еднократната доза зависи от тежестта на астматичните симптоми. При изписана ниска доза лекарството се допълва с 0,9 % разтвор на натриев хлорид или с други изписани от лекар р-ри за небулизатор. Разредената суспензия Пулмикорт трябва да бъде впръсната до 30 мин.

Инхалации с Вентолин и Пулмикорт

Вентолин и Пулмикорт са различни типове препарати за инхалации. Вентолин се предпочита при суха кашлица, Пулмикорт – при мокра.

Препаратите не трябва да се смесват. И двата съдържат един и същи кортикостероид и няма смисъл в тяхното съчетаване. Разликата е във формата – Вентолин е за инхалатор, Пулмикорт за небулизатор. Пулмикорт Турбохалер пък е съответен на Вентолин – прах за инхалатор.

Видове Пулмикорт, цена, употреба

Пулмикорт се произвежда в две форми – суспензия за небулайзер и прах, зареден в инхалатор.

Пулмикорт инхалер, суспензия за небулайзер

За суспензията трябва да се снабдим отделно с небулайзер. Продава се в кутии с еднократни дози по 2 мл (0.25 мг на 1 мл). Цената на суспензията зависи от бройките ампули в една опаковка. Кутията с 20 бройки струва 29.35 лв., тази с 30 бройки – 44 лв, тази с 40 бройки – 45.71 лв.

Пулмикорт Турбухалер, прах

Турбухалер (прахчето) не се нуждае от допълнително устройство, защото самият той представлява инхалатор със заредени 100 дози по 200 мкг или 200 дози по 100 мкг.

Турбухалер струва 15.86 лв (100 дози) и 18.27 лв (200 дози).

Към момента в аптечната мрежа е зареден само Турбохалер по 200 мкг.

Странични ефекти и противопоказания

Лекарството не се прилага при повишена чувствителност към будезонид и в детска възраст до 6 м. С повишено внимание се наблюдават болни с активна форма на туберкулоза, гъбични, вирусни и бактериални инфектирания на дихателните органи.

При използване на Пулмикорт да се предвидят възможните общи прояви на глюкокортикостероидите.

Сред честите негативи при инхалации с Пулмикорт се посочват дразнене в гърлото, закашляне, развиване на гъбични инф. по пътя на лекарството. Възможно е гласът да се измени към дрезгав.

Кожни прояви от Пулмикорт са рядко установявани – уртикария, оток, трудно дишане са сред алергичните реакции спрямо препарата.

pulmikort-05
Физиологичен р-р за небулайзери

Инхалирането на кортикостероид може да повлияе върху естествената секреция на стероиди в тялото, ако дозата е висока и курсът продължителен. Затова Пулмикорт се ползва за кратко лечение. Но вероятността от развиване на негативен ефект е много по-малък при инхалиране на хормоните, отколкото при приема им на таблетки.

Заместители

Пулмикорт има ред аналози от различни фармацевтични компании със сходни показания и оказващи еднакъв лечебен ефект.

Аналози на Пулмикорт са Беродуал, Симбикорт, Будесонид, Дексаметазон, Салбутамол, Бекотид, Тафен.

Симбикорт

Точни аналози на Пулмикорт са Симбикорт и Тафен – те съдържат кортикостероида будезонид. Активното в-во и дозата са еднакви.

В състава на Симбикорт има съставка в плюс, която го прави по-силен – това е формотеролов фумарат дихидрат. Това е бронходилатор, който отпускат дихателния път и освобождава дишането. Наличието на бронходилатор подобрява работата на препарата.

Поради комбинирането с бронходилатор Симбикорт се смята за по-добър от Пулмикорт – по-бързо купира остра симптоматика и облекчава състоянието.

120 дози Симбикорт струват 68 лв.

Още информация и източници на английски: Как помага Пулмикорт? Дозировка; * Как помага Пулмикорт при кашлица? Странични ефекти; * Безопасно ли е да се ползва всеки ден? Има ли вреди?

Вентолин

Действащата съставка на Вентолин е салбутамол. Произвежда се също на прах за инхалации и дозиран аерозол.

Салбутамол не е кортикостероид, а съвсем друг вид препарат. Има бронхолитично действие – предпазва от спазми или ги отпуска, увеличава обема на б. дроб. Стимулира епителните клетки по дихателния път. Стимулира разреждането на бронхиален секрет и неговото извеждане.

Вентолин е по-доброто средство при кашлица и секрети по дихателния път.

Още по темата ТУК:

Вентолин. Сироп, инхалер, капки и разтвор. Как се правят инхалации?

Фликсотид

Той е от по-близко сродство с Пулмикорт (за разлика от Вентолин), защото също е кортикостероид. Активната работа се поема от флутиказонов пропионат. Показанията за прилагането е точно като при Пулмикорт – при бронхиална астма, за профилактиктиране на пристъпи.

Други

Друг аналог в лечението на дихателни проблеми е хормонът беклометазон, който е много ефикасен в отпускането на гладка мускулатура. Влияе директно на бронхите. Този препарат се съдържа в спрея Беклофорте, който е приложим за пациенти над 4-год. възраст.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Кой народен лек за пресипнал глас е добър? Рецепти.

Загуба на глас и хапчета за пресипнал глас. Народни лекове и лекарства

Кой народен лек за пресипнал глас е добър? Рецепти. Хапчета (лекарства), хомеопатия при загуба на …

3 Мнения

 1. Таня Терзиева

  Аз съм редувала Пулмикорт и Вентолин и имаше ефект. Но тъй реших, не знам колко е правилно, ама детето се оправи наистина бързо.

 2. Mirena Ivanova

  Супер доволни сме от Симбикорт, два пъти вече го слагам, дъщерята разви астма и е предписан в минималната доза.

 3. Vasilka Doleva

  Най-хубав е меш на Омрон, уникален, безшумен, лек!! Мечта! Само дето е над 300 лв. Аз имам Бюрер, който е от евтините, и върши работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.