ларингит, лечение на ларингитна кашлица
Ларингит може да се развие при вирусна инфекция, но и при силно напрежение на гласните струни

Ларингит: Лечение на ларингитна кашлица с лекарства, хомеопатия и др.

Лечение на ларингит и симптоми. Ларингитна кашлица. Лекарства, хомеопатия, сироп. Калциев глюконат. Антибиотик.  Как да го различим от фарингит.

Още в текста: Обичайните лекарства. Действие на зиртек. Лечение с олинт. С еуреспал. Хомеопатия. Остър и хроничен. При деца. Кой сироп препоръчват. Алергичен. Субхордален. Инфекциозен и неинфекциозен. Как се познава т.н. ларингитна кашлица. Ларингит и трахеит. Билки

Ларинксът е “машина”, съставена от хрущял, мускули и съединителна тъкан (medik.bg). Гръклян. Играе ключова роля при говорене, дишане и гълтане.

Заедно с фаринкса предпазва дихателната система от попадане на течност или храна.

Ларингит е възпаление на лигавицата в ларинкса.

Как да го различим от фарингит

Фарингит е възпалението на фаринкса, гърлото – причината е вирусна инфекция, но може да е и бактериална. При ларингит е налице възпаление на гласните струни; причинителите може да са същите, но може един ларингит да е резултат от действието на химични компоненти във въздуха или да е резултат от пренапрягане, претоварване. Много често възпалителният процес обхваща едновременно ларинкса и фаринкса (cityclinic.bg). Още за фарингита – ТУК!

Не са малко и случаите, при които инфекцията е засегнала дихателната система в цялост, от носоглътката до белите дробове.

Как да различим ларингит и фарингит? Това е доста сложно, тъй като се засяга обща зона и част от симптомите се припокриват. Все пак е добре да се отбележи например, че при фарингит с бактериална инфекция сливиците по правило са уголемени и с налепи.

При ларингит пък може да се достигне до пълна загуба на гласа и болки при преглъщане и кашляне без висока температура. Ларингитът е характерен и с обилното отделяне на слюнка.

За ларингит се говори като за сравнително леко заболяване, но това не е съвсем точно. Особено ако проблемите продължат повече от две-три седмици и състоянието не може да се овладее чрез стандартната терапия. В такива случаи се препоръчва ларингоскопия и по преценка на специалиста – биопсия, ако са били открити съмнителни участъци в лигавицата на ларинкса.

Обикновено този възпалителен процес е част от обща инфекция на горните дихателни пътища. Че имаме ларингит, се разпознава по следните симптоми:

 • гласът става дрезгав или се изгубва;
 • постоянно е усещането за пресъхнало, сухо гърло;
 • появява се болка при преглъщане и затруднено дишане;
 • температура;
 • желание да се изкашля нещо “залепнало”, суха кашлица;
 • кашлица с храчки, които се откъртват от гърлото – понякога с кръв;
 • подути лимфни възли;
 • увеличено отделяне на слюнка (medik.bg).

Обичайните лекарства

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

При лечението на ларингит има значение формата на заболяването – дали е остър или хроничен, както и естеството му (инфекциозен, неинфекциозен). Задължително условие за успешно лечение на ларингит е почивката – препоръчва се режим на мълчание, щадене на гласните струни, почивки с инхалации.

Ако причината за ларингит е някакъв алерген, се изписват антихистаминови препарати. При положение че острият ларингит е част от обща инфекция от бактериален характер и има засегнати други зони на дихателната система, специалистът може да препоръча подходящ антибиотик (pharmacy-bg.com). Практика също е комбинирането на антибиотик и противоалергичен лекарствен продукт.

ларингит
Възпалението при ларингит често обхваща по-голяма част от дихателната система

Хроничният ларингит е резултат от преболедувани остри форми на заболяването с малък интервал от време. При него е важно укрепването на имунната система и паралелно с това – елиминирането на дразнителите, които създават условия за поддържане на болестното състояние.

Става дума за напрежения на гласните струни – при певци, учители, за прахови частици, изпарения, химически дразнители във въздуха. За овладяването на болестните симптоми обикновено се препоръчват нестероидни противовъзпалителни, сироп за потискане на кашличния рефлекс, витамин С.

Ларингит може да причини и дискомфортът, свързан с наличието на гастроезофагеален рефлукс. В този случай лечението на проблема с киселините логично облекчава и преодоляването на заболяването от ларингит. Ако пък един ларингит е резултат от пренапрягане и умора, почивката единствено е достатъчна за оздравяването.

https://www.lekar.bg/47404/sirop-za-kashlica/

Действие на зиртек

Как се лекува ларингит със зиртек? Това е противоалергично средство (framar.bg). Препоръчва се за облекчаване на целогодишни и сезонни алергии. Често заболяването от ларингит е следствие от възпалителни процеси в носната кухина, включително алергични ринити. Овладяването на първичното болестно огнище води до облекчаване на общите симптоми, включително тези на алергичен ларингит.

Според някои специалисти зиртек не върши работа при остър ларингит, препоръчва се в случаи на хронично заболяване (zachatie.org). Комбинацията на зиртек и калциев глюконат всъщност предпазва от оток на гласните струни и предотвратява задушаване. Същата работа като противоалергичния сироп зиртек вършат и други продукти – перитол, ериус (Aerius).

Полза и странични ефекти от ериус

Лечение с олинт

Оказва се, че в много случаи ларингит се развива “в комплект” с настинка и хрема. При липса на висока температура и специфичната лаеща кашлица специалистите съветват да се заложи на популярния продукт олинт 0.05%, капки за нос. Олинт действа успокояващо върху лигавицата на носа и улеснява изтичането на секрети (framar.bg).

Този механизъм повлиява и ларинкса, тъй като част от лекарственото средство се стича по лигавицата на ларинкса. В съчетание с почивка за гласните струни и затопляне с билков чай и мед ларингитът може да отзвучи без силни медикаменти. Разбира се, за това е необходимо имунната система да е стабилизирана, т.е. в готовност за подобни изпитания.

С еуреспал

Еуреспал се препоръчва в случаите, когато е налице ларингит с кашлица (framar.bg). Този лекарствен продукт действа противовъзпалително, улеснява изхвърлянето на храчки и успокоява възпалената лигавица на ларинкса.

Логично е да се допусне, че в такива случаи фокусът на заболяването не може да се търси единствено в ларинкса и най-вероятно освен ларингит е налице инфекция в по-обширна зона на дихателната система. Еуреспал е подходящ и при бронхити и пневмонии.

Хомеопатия

Лечението на ларингит с хомеопатични средства се практикува в много случаи, особено при ларингит с кашлица. Преценка на специалиста-хомеопат е какви продукти да препоръча в зависимост от характера на конкретен ларингит, както и дали става дума за дете или възрастен.

Дайте мнение и Вие тук!

Леките случаи на ларингит, в които кашлицата е рядка и е по-скоро за прочистване на гласа, могат да преминат дори без хомеопатичен продукт, само с топли напитки или инхалации. Принципно в такива случаи полезен се оказва кокус какти – вземат се при пристъп по пет гранули 5 СН.

мнения, отзиви, коментари, форум

Този препарат може да се взема и предварително в часовете, когато има пристъпи на кашлица, сутрин и вечер (zajenata.bg). При продължителна кашлица до задух и посиняване е по-добър купрум металикум 5 или 9 СН, по пет гранули при пристъп.

Кашлица от този род, когато е установено, че се касае за ларингит, се облекчава на чист въздух или с няколко глътки студена вода. Това се практикува успешно особено при малки деца, ако кашличният пристъп е през нощта.

Класика при ларингит е комплексният хомеопатичен продукт хомеовокс.

Остър и хроничен ларингит

ларингит
Детският ларингит се развива изключително бързо

Острият ларингит се характеризира с пресипнал глас – до пълната му загуба, сухота, суха кашлица, болка. Заедно с това, ако се касае за вирусна или по-рядко, за бактериална инфекция, има хрема, ангина, фарингит.

Ако ларингит е причинен от пренапрягане на гласните връзки, дискомфортът и болката са концентрирани само в ларинкса (puls.bg). Острите състояния със засегнат ларинкс са съпроводени със суха кашлица, болезнено преглъщане, трудно дишане, подуване на лимфни възли по шията.

При малки деца възпалението може да засегне епиглотиса – хрущял, който затваря дихателния път. Ако това се случи, има риск от пристъп на задух, който може да се окаже фатален.

Хроничният ларингит е проблем, който измъчва даден човек по-дълго от три седмици. Причина за него са последователни остри заболявания от ларингит, както и постоянното въздействие на химикали, прахови частици или тютюнев дим. Професиите, свързани с постоянно напрягане на гласните струни, също развиват хроничен ларингит. При такива случаи се развиват възлести образувания по гласните струни, известни като певчески възли.

При деца

Ларингит при деца, особено при по-малки, се развива сравнително често през есента и зимата. Че детето прави ларингит, може да се установи по промяната на гласа: това е и основният белег за практическото отличаване на ларингит от фарингит (moetodete.bg).

Както при всяко заболяване – опасното в случая е бързото развитие на заболяването. Обичайният задух при по-сериозен остър ларингит може да стане тревожен, ако възпаление и оток обхванат долната част на ларинкса и епиглотиса. Това застрашава детето от задушаване; при всеки пристъп на задух всъщност на детето трябва да му се помага, като се отварят прозорците за достъп на чист, по-хладен въздух или детето се изнася на балкона. Добре действат инхалациите с физиологичен разтвор и антихистаминовите сиропи.

Острата симптоматика на ларингита се проявява в продължение средно на 36 часа. Затихването и спирането на кашлицата отнема до десет дни. Лечението е антихистаминови препарати, подходящи сиропи за кашлица, инхалации, в по-тежки случаи кортикостероиди. Антибиотици се препоръчват само при бактериални инфекции.

Кой сироп препоръчват

Препоръчваните сиропи са антихистаминови (зиртек, перитол, ериус) и потискащи кашлицата – еуреспал и стодал.

Алергичен ларингит

Усеща се като невъзможност да се преглътне и затруднено дишане. По същество това е възпаление на лигавицата в ларинкса от алергичен дразнител. Много често е част от обща реакция на дихателната система, със засягане на цялата носоглътка. Дразнителят може да е сезонен или да действащ целогодишно – такъв пример е тютюневият дим или домашният прах (blitz.bg).

Субхордален ларингит

Субхордален ларингит или псевдокруп е възпаление на ларинкса и трахеята при малки деца, 2-4-годишни (homeopathytoday.eu). Това възпаление причинява оток и отделяне на секрети; болното дете страда от пристъпи на лаеща кашлица със задушаване – по правило това се случва нощем.

При правилни действия от страна на родител пристъпът може да се овладее в рамките на около 40 минути. Детето трябва да се отведе в банята, където да се пусне гореща вода и то да диша топлата пара. През 15 минути се дават хомеопатични дражета, за които трябва да е налице предварителна информация и наличност в домашната аптечка.

Прилага се медикамент от рода на аконит, хепар сулфур, спонгия тоста, самбукус нигер. Ако обаче пристъпът видимо е тежък и при дишането се чува свирене и хрипове, без отлагане трябва да се търси медицинска помощ.

Инфекциозен и неинфекциозен

ларингит
Народната медицина се справя чудесно с ларингит

Това са стандартни характеристики основно на острия ларингит (pharmacy-bg.com).

 • Инфекциозният ларингит се причинява от вируси или бактерии и се развива в рамките на общ възпалителен процес, паралелно или след бронхит, превмония, трахеит, ринофарингит, след грип и скарлатина.
 • Неинфекциозният е резултат от дразнещите въздействия на прах, дим, пари и химически дразнители във въздуха, тютюнев дим, алкохол. Неинфекциозен ларингит развиват и хора, чиято работа е свързана с прекомерно напрягане на гласните струни – певци, преподаватели.

Как се познава т.н. ларингитна кашлица

Как да разберем, че кашлицата ни е свързана с възпаление на ларинкса, т.е. ларингит? Има няколко детайла, които са важни при уточняването на този въпрос. При ларингит кашлицата е суха, лаеща. Появява се внезапно, на пристъпи – обикновено нощем. Едновременно с това гласът се променя или напълно се изгубва. Кашлицата затруднява дишането, възможно е да се получи пристъп на задух (medik.bg).

Ларингит и трахеит

Трахеит е възпаление на лигавицата на дихателната тръба; много при инфекциозен ларингит възпалението “слиза” надолу и обхваща и трахеята (cold.beyt.info). При трахеит усещането е като че ли имате рана под гръдната кост. По-тежките възпаления, причинени от вируси или бактерии, могат да причинят температура. Налице е кашлица, първоначално суха – а впоследствие с отделяне на храчки.

От трахеит или трахеит+ларингит често боледуват тютюноработници, пекари, работници от химическите производства, които работят в среда с повишена запрашеност или с високи концентрации на химически дразнители. Ако не е възможно тази среда да се игнорира или подобри, трябва да се акцентира върху укрепването на имунната система.

Билки

ларингит
Ларингит може да се развие при вирусна инфекция, но и при силно напрежение на гласните струни

Половин лъжичка лют червен пипер в чаша вода помага по-бързо да си върнете гласа и да се излекувате от ларингит (narodnirecepti.blogspot.com). Лютият червен пипер е едно от народните средства за лечение на ларингит. Добре действат също чаят от джинджифил с мед и лимон и инхалациите с масло от лайка, мента и мащерка. Помага гаргарата със солена вода.

Билките, които във вид на запарки или чай могат да се използват за лечение на ларингит, са ехинацея, слез, бял оман, иглика, живовлек, коприва, сапунче, бор, чаено дърво, евкалипт.

Вижте рецептите на Ванга и Мария Требен за лечение на ларингит:

 • От Ванга: Изпичат се 3-4 големи глави лук заедно с люспата. Още топли се обелват, смачкват се и към получената каша се прибавя половин лъжица пудра захар. Тази смес се разстила върху памучна кърпа, увива се и се поставя като компрес на гърлото за цяла нощ.
 • От Мария Требен: В два литра и половина вода се сипват десетина чаени лъжички суха билка слез и течността се оставя да пренощува. На сутринта се затопля леко, прецежда се и се пие на бавни глътки през деция ден, но не повече от четири чаши. От тази настойка може да се прави и гаргара.

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Защо се изписва Пулмикорт?

Пулмикорт за инхалации или Вентолин? Защо се изписва? Инхалатор за деца. Цена, дозировка

Защо се изписва Пулмикорт? Как да изберем инхалатор за деца. Инхалации при ларингит. Пулмикорт турбухалер …

8 Мнения

 1. Валентина Гюрова

  Бях надежна бъдеща оперна певица. След силна простуда загубих гласът си за около 20 дни. Можех само да шепна. Върна се но дрезгав плътен почти мъжки. Вече съм възрастна и гласът ми никога не се върна. Продължавам да страдам от ларингит,фарингит,тонзилит и каквото се сетите. Никога не е минал ден без оплаквания. Но няма лек. Всичко стана хронично. Бих се радвала ако някой ми каже как и къде мога да се оттърва от вечната хрема и болките които са най силни при така нареченото петле.

  • Елизабет

   Аз от малка лежа по болници, заради ларингит. Сестра ми също, но при нея се намесват и други проблеми, поради което не може да си върне гласа. И двете сме лежали в десетки болници, без глас с месеци и единствения лекар, който успя да върне гласа на сестра ми е проф. Досю Досков, дмн от УМБАЛ „Царица Йоана – Исул“. Аз лично не съм ходила при него, понеже гласа ми се връщаше по-бързо, но сестра ми е ходила там няколко пъти. Искрено се надявам да ви помогне, понеже знам колко е отвратително човек да няма глас. Успех.

 2. Naposleduk imam ijasna bolka v gurloto i glasa mi se gubi

 3. Надежда

  Преподавам пеене а след преболедуван бробхит вече дълго време гласа ми е дрезгав и не мога да го владея. Вече много ми е притеснено че няма да мога да пея!

 4. Красимира

  И ние се спречкваме с такива неща . Сега последно изписаха Лиголов разтвор. Ще видим докъде ще се оправи. Близо година вечес дрезгав глас

 5. Димитрина

  Физиотерапията помага.

 6. Петя Василева

  Как да постъпваме с дете в детската градина, където работя/ мед.сестра съм/, което страда от „Ларингит“- кашля и получава пристъпи от задух?
  Отсъстваше 1 седмица и от днес отново е в градината. В детската градина нямаме никакви медикаменти за такива случаи, а нямаме и лекар. Добре е в случая близостта на Окръжна болница!

 7. Имам хронична загуба на гласа по професионални причини, няколко пъти годишно, по три или повече седмици.
  Ларингит с трахеит отива в бронхит и понякога синузит, изтощение и дори депресивно, с пълна загуба на гласа.
  Каквото ми помогна последния път (една седмица боледуване до пълно възстановяване) беше: лют пипер чай пие се топъл по две три глътки на около половин час, ако можете повече ок, сок от лук 2/3 водна чаша с много мед всеки ден, суров джинджифил дъвчене, лук в чорапите нощем (не всяка нощ), суров лук нарязан наполовина в съдове с вода, водата не покрива лука, до главата нощем, чай от салвия и мента, влажен въздух.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *