сироп за отхрачване, суха кашлица и с храчки
Сироп за суха и влажна кашлица (с храчки) спасява от тези мъки - за отхрачване, Хустагил, Проспан

Сироп за кашлица, влажна и суха. Как да изберем сиропи за отхрачване

Как да изберем сироп за кашлица и сироп за отхрачване? Сиропи за влажна и за суха кашлица. Детски сиропи. Хустагил. Проспан. Билкови. Хомеопатични. За бронхит. Стодал

Още в текста: Димекс. Бронхостоп – на билкова основа, от мащерка. Други. За влажна кашлица. Мукосолван. Флавамед. Мукоплант от теснолист живовляк. Други за кашлица с храчки. За деца и бебе. Флудитек. Хомеопатичен: Ен-ти-тус от 7 билки. Синекод. С листа от бръшлян. Бронхолитин. Еуреспал. Умкалор. Как да си приготвим домашен

Кой сироп за кашлица е хубав и кой не? Въпросът съдържа формулата на грешния подход към кашлицата. Ние често избираме сироп за кашлица самодейно, като се съобразяваме с отзивите на близки и познати. И с цената му, разбира се.

Сироп за кашлица трябва да изберем с помощта на лекар или фармацевт. Както знаем, кашлицата сама по себе си не е заболяване, а симптом, знак за протичащо заболяване със специфични характеристики. В някои случаи е необходимо избраният сироп за кашлица да подпомогне отхрачването, отделянето и изхвърлянето на секрети от дихателните пътища. В други остро се нуждаем от сироп за кашлица, който да успокои мъчителния рефлекс. Хубав сироп за кашлица е този, който съдейства за конкретния профил на проблема. Ако например изберем сироп, който потиска кашличния рефлекс, а гърдите ни натежават от насъбраните секрети, вместо да помогнем – ще си навредим. Така че първо е важно да си дадем сметка за състоянието си и след това да търсим адекватно решение.

За суха кашлица: Димекс

Димекс е типичен представител на групата сиропи за суха, спастична кашлица (framar.bg). Прилага се при възпаления на дихателните органи, когато няма продуктивни напъни и дразненето буквално задушава болния. Сиропът не е подходящ в случаите на алергия към някоя от съставките, остри астматични пристъпи, болна простата или язва, при напреднали заболявания на бъбреците и черния дроб. Пациенти на възраст над 65 години трябва да го използват доста предпазливо, тъй като понякога причинява сънливост и замайване. Димекс не бива да се приема едновременно със сънотворни, медикаменти за депресия и успокоителни.

Дозите димекс са съобразени с възрастта на потребителя и се приемат 3-4 пъти дневно. Този сироп за кашлица не се дава на деца под 6 години.

Хустагил

Този популярен сироп за кашлица съдържа билков биоактивен компонент – екстракт от мащерка. Сиропът усокоява бронхоспазъма, съдейства за отхрачване и действа антисептично. Това е още един продукт, използван при суха кашлица и пресипнал глас. Не се използва за деца под едногодишна възраст.

Хустагил трябва да постигне терапевтичен ефект в рамките на пет дни. Ако това не се случи е наложителна консултация с лекар и търсене на друго решение (framar.bg).

Бронхостоп – на билкова основа, от мащерка

сироп за кашлица
Бронхостоп е популярен сироп за кашлица

Още един сироп на основата на екстракт от мащерка е бронхостоп (framar.bg). Той е добър при вече описаните по-горе състояния с дразнеща кашлица, с жилав секрет, чието отхрачване трябва да бъде подпомогнато. Екстрактът от мащерка е класика и подходящ за случая сироп за кашлица. Този сироп може да се използва при деца, но трябва да са на възраст над 4 години. Ако кашлицата се характеризира с “къртене” на гнойни храчки и/или сред симптомите на заболяването са налице задух и температура, на всяка цена трябва да се направи консултация с лекар.

С този сироп трябва да внимават онези потребители, които могат да проявят реакции на свръхчувствителност. Не е подходящ при алкохолизъм. Нужен е медицински контрол и предварителна оценка на възможния риск при бременни, кърмачки, епилептици и малки деца.

Бронхостоп: правилна употреба и ползи

Други

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Други сиропи, ползвани при болестни състояния със суха кашлица, са тусавит, бронхоклир, синекод, апимед тусик и др. Общото в тези сиропи е, че успокояват кашличния рефлекс и втечняват жилавите секрети в дихателните органи; улесняват изхвърлянето и и по този начин неутрализират причината за кашлицата. Още за сухата кашлица ТУК!

За влажна кашлица

Състоянията с влажна кашлица изискват друг тип сироп за кашлица: при тях е важно едновременно да се успокоят дихателните пътища, които са напрегнати и травмирани от постоянните спазми, но и да се подкрепи отхрачването. Грешка е при т.н. продуктивна кашлица да се пие сироп за кашлица, който потиска рефлекса и по този начин в гърдите се натрупват големи количества секрети.

Фактът, че при влажна кашлица вече е налице отхрачване, самоизчистване на дихателната система не означава, че един сироп за кашлица ще е излишен. Но той не бива да я стопира, а да съдейства за още по-лесно изхвърляне на неприятните секрети.

Мукосолван

Мукосолван е сироп за кашлица с амброксол; съдейства за очистване на дихателните пътища, като активира секрецията и съдейства за по-лесно отхрачване. Този сироп за шаклица е подходяк в случаите, когато кашлицата е влажна, т.е. налице е отделяне на секрети, но изхвърлянето им е затруднено.

Медикаментът се предлага под формата на сироп за кашлица за деца, сироп за възрастни, таблетки и капсули със забавено действие (framar.bg).

Сироп за кашлица мукосолван не е подходящ за бременни, особено през първите три месеца от бременността. Не се прилага по време на кърмене.

Вижте как се лекува кашлица с мукосолван

Флавамед

сироп за кашлица
Сироп за кашлица хустагил – още един продукт на билкова основа

И сироп за кашлица флавамед основава действието си на амброксол, амброксолов хидрохлорид (framar.bg). Препоръчва се тогава, когато възпалителен процес е засегнал бронхите, в дихателната система на болния се отделя жилав, гъст секрет и той не може да се освободи бързо от него. Флавамед прави по-лесна и търпима влажната кашлица; ускорява изчистването на дихателните пътища, като съдейства за втечняване и изхвърляне на храчките.

Този сироп за кашлица се приема по два пъти дневно в дози, съобразени с възрастта. Медикаментът може да се приема и без лекарско одобрение, но за адекватна ситуация и не по-дълго от 4-5 дни.

Мукоплант от теснолист живовляк

Сиропът мукоплант съдържа течен екстракт от теснолистен живовлек. Билковият компонент съдейства за успокояване на дихателните пътища и освобождаване от събрани секрети (framar.bg). С помощта на живовлек острите възпаления на лигавиците в дихателните органи се овладяват. Продуктът е подходящ за деца над две години.

Както и други продукти на билкова основа, мукоплант не трябва да се прилага при алергии към активните компоненти. Сиропът може да се приема на всеки 2-3 часа “по лъжичка” – дозата е съобразена с възрастта.

Други за кашлица с храчки

Други сиропи с аналогично действие са проспан, бронхолитин. Има и голяма група продукти тип сироп за кашлица, които са приложими както при суха, така и при влажна кашлица – например гринтус, ен-ти тус. Освен сироп за кашлица тези състояния могат да бъдат атакувани също с таблетки за смучене, пастили и пр. Още ТУК:

Ето го спасението от упорита кашлица с храчки! (домашни рецепти)

За деца и бебе

Понякога майките са склонни да избират сироп за кашлица за детето си по принципа “проба-грешка”. Това не бива да се случва; най-добре е все пак да се вслушаме в препоръката на педиатъра. Освен че ще препоръча сироп, който съответства на профила на кашлицата, той ще избере подходящ за деца, включително и ако са в бебешка възраст. Соръп за кашлица за дете винаги се приготвя със съобразени с възрастта активни компоненти; освен това много от сиропите съдържат алкохол, а това съвсем не е подходящо за малки деца. Ако детето ви е склонно към алергични реакции, един неподходящо избран сироп за кашлица може да ги провокира, и т.н.

Друго правило при лечение на дете със сироп за кашлица е да не си правите експерименти с дозите. Ако педиатърът направи корекция извън стандартната препоръка от листовката, това е защото познава детето ви и е наясно с общото му здравословно състояние. Тук вие не бива да правите промени – една лъжичка повече сироп няма да ускори излекуването на кашлицата, но може да ви създаде нов здравословен проблем.

мнения, отзиви, коментари, форум

Флудитек

Сироп за кашлица флудитек за деца е с концентрация 2% на активния компонент – за разлика от петпроцентовия на възрастните (framar.bg). Сиропът съдейства за отхрачване при задържана бронхиална секреция; използва се при остри състояния на бронхит и бронхопневмония. Подходящ е за деца над две години.

Дайте мнение и Вие тук!

Децата на възраст над 5 години приемат три пъти дневно по 5 мл от сиропа, а тези от 2 до 5 – два пъти дневно по 5 мл. Сиропът се пие между храненията. Продължителността на приема е 8-10 дни, в които трябва да настъпи подобрение. Ако това не се случи, по-нататъшното лечение трябва да бъде консултирано със специалист.

Хомеопатичен: Стодал

Стодал е хомеопатичен продукт; този сироп за кашлица въздейства върху симптоматиката на кашлици от различен тип (framar.bg). Сиропът съдържа малки количества етанол (алкохол) и захароза – подробности, с които потребителят трябва да се съобрази.

Сироп за кашлица стодал се приема 3 до 5 пъти дневно, като една доза за възрастен е 15 мл, а за деца – 5 мл. Като хомеопатичен продукт той се радва на добра поносимост; ако все пак при терапията със стодал се забележат необичайни симптоми, за тях трябва да се говори с лекуващия.

Хомеовокс

Хомеовокс е добър хомеопатичен продукт за кашлица и пресипнал глас. За него имаме отделна подробна разработка ТУК:

Хомеовокс или Хомеожен за кашлица? При кашлица, пресипнал глас и др.

Ен-ти-тус от 7 билки

сироп за кашлица
Какъв сироп за кашлица да си вземем?

Ен ти тус е сироп от седем билки; въздейства положително върху симптоматиката както на суха, така и на влажна кашлица. Успокоява болките в гърлото и съдейства за взстановяването на пресипвал глас.

Билките и компонентите, от които е приготвен този сироп за кашлица, са терминлия белерика, женско биле (сладник), адатода васика, босилек, куркума, галангала, дълъг пипер, евкалипт (масло), захарен сироп. Сиропът е подходящ и за деца на възраст над една година.

Възрастни пациенти трябва да приемат от този сироп за кашлица три пъти дневно по 10 мл, деца на възраст 1-6 години – три пъти по 2.5 мл. Дозата за по-големите деца определя лекар в зависимост от възрастта и килограмите. Препоръчаната доза не бива да се превишава.

Този сироп за кашлица не съдържа алкохол.

Синекод

Синекод е от типа сиропи за потискане на кашличния рефлекс. Той не бива да се приема едновременно с други продукти против кашлица, тъй като са възможни ефекти в противоположни посоки и натрупване на секрет в бронхите. Сиропът дава ефект в рамките на седмица; ако това не се случи, терапията следва да се коригира.

Сиропът не е от най-подходящите за състояния на бременност; в такива случаи може да се приема само след внимателна лекарска преценка.

Приемът на този сироп за кашлица може да въздейства върху концентрацията и точността на ориентацията. При лечение със синекод не бива да се шофира, а ако потребителят е дете – да не кара велосипед или ролери (framar.bg).

Проспан с листа от бръшлян

Сироп за кашлица проспан се приготвя със сух екстракт от листа на бръшлян. Препоръчван е при остри и хронични заболявания на дихателната система, когато са придружени с кашлица (framar.bg).

Бременни и кърмачки могат да вземат този сироп за кашлица само по лекарска препоръка. Дава се на деца, включително бебета.

Дозирането е следното: за деца под 1 година, 2х2.5 мл дневно; 1-5 години, 3х2.5 мл; 6-9 години, 3х5 мл; деца над 10 години и възрастни – 3х5 до 7.5 мл дневно.

Бронхолитин

Бронхолитин е стар сироп за кашлица, познат на няколко поколения. Сред съставките му е ефедринът – компонент, който разширява зениците и може да въздейства върху зрителните възприятия и безопасността при шофиране.

Приемът на бронхолитин е разрешен за деца над три години. Групата 3-10 години приема по 5 мл три пъти дневно, а над 10 и възрастни – по 10 мл 3-4 пъти дневно. Приемът на този сироп за кашлица разширява бронхите, успокоява лигавиците и подпомага изхвърлянето на секрети. Сиропът действа и антисептично (framar.bg).

Еуреспал

Еуреспал има оздравително въздействие при силна кашлица с храчки, придружаващи бронхо белодробни заболявания. Сиропът може да се комбинира с антибиотична терапия, но не и със седативи или алкохол. Не е подходящ за деца под двегодишна възраст. Не се прилага при бременност и кърмене.

Сиропът еуреспал може да провокира странични ефекти като стомашен дискомфорт и гадене, повръщане, диария, замайване и чувство на умора, сънливост, сърбеж и уртикарии. При поява на странични ефекти приемът следва веднага да се прекрати (framar.bg).

Умкалор

Умкалор е течен екстракт от корените на южноафриканско мушкато; продуктът има уникални свойства и е важен за здравето на дихателните органи и имунната система. Това не е типичният сироп за кашлица – а капки, които се приемат с вода и които могат да се дават и на деца, след като навършат една година. Умкалор подпомага противовъзпалителните процеси в лигавиците на дихателните органи, като по този начин съдейства за преодоляването на състояния с кашлица. Подкрепя и имунната система, т.е. действието му стимулира самолечението на организма при простуда и вирусни заболявания, засягащи дихателната система по-подробно за ефектите от прием на умкалор четете ТУК:

Умкалор на капки или таблетки? Със сироп за деца. При задна хрема и др. Мнения

Как да си приготвим домашен

Всеки знае поне по една рецепта за домашно средство за лечение на кашлица. Понякога бабините сиропи от лук, небет шекер, лукчета и черупки от орехи вършат по-добра работа от готов продукт, горещо препоръчван в рекламите.

сироп за кашлица
Сироп за кашлица спасява от тези мъки

Избрахме една от многото рецепти за приготвяне на домашен сироп ца кашлица. Пригответе го и вие, но все пак не забравяйте да се консултирате за проблема – ваш или на ваш близък, с лекар.

И така – рецептата:

  • В литър и половина вода на тих огън се варят 6 листа индрише, 6 леко счукани ореха с черупките – само да се пукнат, една кутийка локум, пакетче небетшекер, три ябълки или една голяма дюля – с корите и семките. Всичко това ври, докато локумът и небет шекерът се стопят. Прецежда се и се изпива на глътки за три дни (bg-mamma.com).

За Лекар.БГ

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Защо се изписва Пулмикорт?

Пулмикорт за инхалации или Вентолин? Защо се изписва? Инхалатор за деца. Цена, дозировка

Защо се изписва Пулмикорт? Как да изберем инхалатор за деца. Инхалации при ларингит. Пулмикорт турбухалер …

Едно мнение

  1. Статията е много добра и доста изчерпателна. Хубаво е, че сте публикували и рецепта от народната медицина. Успех !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.