сироп за отхрачване, суха кашлица и с храчки
Сироп за суха и влажна кашлица (с храчки) спасява от тези мъки - за отхрачване, Хустагил, Проспан

Сироп за кашлица, влажна и суха. Как да изберем сиропи за отхрачване

Как да изберем сироп за кашлица и сироп за отхрачване? Сиропи за влажна и за суха кашлица. Детски сиропи. Хустагил. Проспан. Билкови. Хомеопатични. За бронхит. Стодал

Още в текста: Димекс. Бронхостоп – на билкова основа, от мащерка. Други. За влажна кашлица. Мукосолван. Флавамед. Мукоплант от теснолист живовляк. Други за кашлица с храчки. За деца и бебе. Флудитек. Хомеопатичен: Ен-ти-тус от 7 билки. Синекод. С листа от бръшлян. Бронхолитин. Еуреспал. Умкалор. Как да си приготвим домашен

Кой сироп за кашлица е хубав и кой не? Въпросът съдържа формулата на грешния подход към кашлицата. Ние често избираме сироп за кашлица самодейно, като се съобразяваме с отзивите на близки и познати. И с цената му, разбира се.

Сироп за кашлица трябва да изберем с помощта на лекар или фармацевт. Както знаем, кашлицата сама по себе си не е заболяване, а симптом, знак за протичащо заболяване със специфични характеристики. В някои случаи е необходимо избраният сироп за кашлица да подпомогне отхрачването, отделянето и изхвърлянето на секрети от дихателните пътища. В други остро се нуждаем от сироп за кашлица, който да успокои мъчителния рефлекс. Хубав сироп за кашлица е този, който съдейства за конкретния профил на проблема. Ако например изберем сироп, който потиска кашличния рефлекс, а гърдите ни натежават от насъбраните секрети, вместо да помогнем – ще си навредим. Така че първо е важно да си дадем сметка за състоянието си и след това да търсим адекватно решение.

За суха кашлица: Димекс

Димекс е типичен представител на групата сиропи за суха, спастична кашлица (framar.bg). Прилага се при възпаления на дихателните органи, когато няма продуктивни напъни и дразненето буквално задушава болния. Сиропът не е подходящ в случаите на алергия към някоя от съставките, остри астматични пристъпи, болна простата или язва, при напреднали заболявания на бъбреците и черния дроб. Пациенти на възраст над 65 години трябва да го използват доста предпазливо, тъй като понякога причинява сънливост и замайване. Димекс не бива да се приема едновременно със сънотворни, медикаменти за депресия и успокоителни.

Дозите димекс са съобразени с възрастта на потребителя и се приемат 3-4 пъти дневно. Този сироп за кашлица не се дава на деца под 6 години.

Хустагил

Този популярен сироп за кашлица съдържа билков биоактивен компонент – екстракт от мащерка. Сиропът усокоява бронхоспазъма, съдейства за отхрачване и действа антисептично. Това е още един продукт, използван при суха кашлица и пресипнал глас. Не се използва за деца под едногодишна възраст.

Хустагил трябва да постигне терапевтичен ефект в рамките на пет дни. Ако това не се случи е наложителна консултация с лекар и търсене на друго решение (framar.bg).

Бронхостоп – на билкова основа, от мащерка

сироп за кашлица
Бронхостоп е популярен сироп за кашлица

Още един сироп на основата на екстракт от мащерка е бронхостоп (framar.bg). Той е добър при вече описаните по-горе състояния с дразнеща кашлица, с жилав секрет, чието отхрачване трябва да бъде подпомогнато. Екстрактът от мащерка е класика и подходящ за случая сироп за кашлица. Този сироп може да се използва при деца, но трябва да са на възраст над 4 години. Ако кашлицата се характеризира с “къртене” на гнойни храчки и/или сред симптомите на заболяването са налице задух и температура, на всяка цена трябва да се направи консултация с лекар.

С този сироп трябва да внимават онези потребители, които могат да проявят реакции на свръхчувствителност. Не е подходящ при алкохолизъм. Нужен е медицински контрол и предварителна оценка на възможния риск при бременни, кърмачки, епилептици и малки деца.

Бронхостоп: правилна употреба и ползи

Други

“Фигурин

Други сиропи, ползвани при болестни състояния със суха кашлица, са тусавит, бронхоклир, синекод, апимед тусик и др. Общото в тези сиропи е, че успокояват кашличния рефлекс и втечняват жилавите секрети в дихателните органи; улесняват изхвърлянето и и по този начин неутрализират причината за кашлицата. Още за сухата кашлица ТУК!

За влажна кашлица

Състоянията с влажна кашлица изискват друг тип сироп за кашлица: при тях е важно едновременно да се успокоят дихателните пътища, които са напрегнати и травмирани от постоянните спазми, но и да се подкрепи отхрачването. Грешка е при т.н. продуктивна кашлица да се пие сироп за кашлица, който потиска рефлекса и по този начин в гърдите се натрупват големи количества секрети.

Фактът, че при влажна кашлица вече е налице отхрачване, самоизчистване на дихателната система не означава, че един сироп за кашлица ще е излишен. Но той не бива да я стопира, а да съдейства за още по-лесно изхвърляне на неприятните секрети.

Мукосолван

Мукосолван е сироп за кашлица с амброксол; съдейства за очистване на дихателните пътища, като активира секрецията и съдейства за по-лесно отхрачване. Този сироп за шаклица е подходяк в случаите, когато кашлицата е влажна, т.е. налице е отделяне на секрети, но изхвърлянето им е затруднено.

Медикаментът се предлага под формата на сироп за кашлица за деца, сироп за възрастни, таблетки и капсули със забавено действие (framar.bg).

Сироп за кашлица мукосолван не е подходящ за бременни, особено през първите три месеца от бременността. Не се прилага по време на кърмене.

Вижте как се лекува кашлица с мукосолван

Флавамед

сироп за кашлица
Сироп за кашлица хустагил – още един продукт на билкова основа

И сироп за кашлица флавамед основава действието си на амброксол, амброксолов хидрохлорид (framar.bg). Препоръчва се тогава, когато възпалителен процес е засегнал бронхите, в дихателната система на болния се отделя жилав, гъст секрет и той не може да се освободи бързо от него. Флавамед прави по-лесна и търпима влажната кашлица; ускорява изчистването на дихателните пътища, като съдейства за втечняване и изхвърляне на храчките.

Този сироп за кашлица се приема по два пъти дневно в дози, съобразени с възрастта. Медикаментът може да се приема и без лекарско одобрение, но за адекватна ситуация и не по-дълго от 4-5 дни.

Мукоплант от теснолист живовляк

Сиропът мукоплант съдържа течен екстракт от теснолистен живовлек. Билковият компонент съдейства за успокояване на дихателните пътища и освобождаване от събрани секрети (framar.bg). С помощта на живовлек острите възпаления на лигавиците в дихателните органи се овладяват. Продуктът е подходящ за деца над две години.

Както и други продукти на билкова основа, мукоплант не трябва да се прилага при алергии към активните компоненти. Сиропът може да се приема на всеки 2-3 часа “по лъжичка” – дозата е съобразена с възрастта.

Други за кашлица с храчки

Други сиропи с аналогично действие са проспан, бронхолитин. Има и голяма група продукти тип сироп за кашлица, които са приложими както при суха, така и при влажна кашлица – например гринтус, ен-ти тус. Освен сироп за кашлица тези състояния могат да бъдат атакувани също с таблетки за смучене, пастили и пр. Още ТУК:

Ето го спасението от упорита кашлица с храчки! (домашни рецепти)

За деца и бебе

Понякога майките са склонни да избират сироп за кашлица за детето си по принципа “проба-грешка”. Това не бива да се случва; най-добре е все пак да се вслушаме в препоръката на педиатъра. Освен че ще препоръча сироп, който съответства на профила на кашлицата, той ще избере подходящ за деца, включително и ако са в бебешка възраст. Соръп за кашлица за дете винаги се приготвя със съобразени с възрастта активни компоненти; освен това много от сиропите съдържат алкохол, а това съвсем не е подходящо за малки деца. Ако детето ви е склонно към алергични реакции, един неподходящо избран сироп за кашлица може да ги провокира, и т.н.

Друго правило при лечение на дете със сироп за кашлица е да не си правите експерименти с дозите. Ако педиатърът направи корекция извън стандартната препоръка от листовката, това е защото познава детето ви и е наясно с общото му здравословно състояние. Тук вие не бива да правите промени – една лъжичка повече сироп няма да ускори излекуването на кашлицата, но може да ви създаде нов здравословен проблем.

Флудитек

Сироп за кашлица флудитек за деца е с концентрация 2% на активния компонент – за разлика от петпроцентовия на възрастните (framar.bg). Сиропът съдейства за отхрачване при задържана бронхиална секреция; използва се при остри състояния на бронхит и бронхопневмония. Подходящ е за деца над две години.

Дайте мнение и Вие тук!

Децата на възраст над 5 години приемат три пъти дневно по 5 мл от сиропа, а тези от 2 до 5 – два пъти дневно по 5 мл. Сиропът се пие между храненията. Продължителността на приема е 8-10 дни, в които трябва да настъпи подобрение. Ако това не се случи, по-нататъшното лечение трябва да бъде консултирано със специалист.

Хомеопатичен: Стодал

Стодал е хомеопатичен продукт; този сироп за кашлица въздейства върху симптоматиката на кашлици от различен тип (framar.bg). Сиропът съдържа малки количества етанол (алкохол) и захароза – подробности, с които потребителят трябва да се съобрази.

Сироп за кашлица стодал се приема 3 до 5 пъти дневно, като една доза за възрастен е 15 мл, а за деца – 5 мл. Като хомеопатичен продукт той се радва на добра поносимост; ако все пак при терапията със стодал се забележат необичайни симптоми, за тях трябва да се говори с лекуващия.

Хомеовокс

Хомеовокс е добър хомеопатичен продукт за кашлица и пресипнал глас. За него имаме отделна подробна разработка ТУК:

Хомеовокс или Хомеожен за кашлица? При кашлица, пресипнал глас и др.

Ен-ти-тус от 7 билки

сироп за кашлица
Какъв сироп за кашлица да си вземем?

Ен ти тус е сироп от седем билки; въздейства положително върху симптоматиката както на суха, така и на влажна кашлица. Успокоява болките в гърлото и съдейства за взстановяването на пресипвал глас.

Билките и компонентите, от които е приготвен този сироп за кашлица, са терминлия белерика, женско биле (сладник), адатода васика, босилек, куркума, галангала, дълъг пипер, евкалипт (масло), захарен сироп. Сиропът е подходящ и за деца на възраст над една година.

Възрастни пациенти трябва да приемат от този сироп за кашлица три пъти дневно по 10 мл, деца на възраст 1-6 години – три пъти по 2.5 мл. Дозата за по-големите деца определя лекар в зависимост от възрастта и килограмите. Препоръчаната доза не бива да се превишава.

Този сироп за кашлица не съдържа алкохол.

Синекод

Синекод е от типа сиропи за потискане на кашличния рефлекс. Той не бива да се приема едновременно с други продукти против кашлица, тъй като са възможни ефекти в противоположни посоки и натрупване на секрет в бронхите. Сиропът дава ефект в рамките на седмица; ако това не се случи, терапията следва да се коригира.

Сиропът не е от най-подходящите за състояния на бременност; в такива случаи може да се приема само след внимателна лекарска преценка.

Приемът на този сироп за кашлица може да въздейства върху концентрацията и точността на ориентацията. При лечение със синекод не бива да се шофира, а ако потребителят е дете – да не кара велосипед или ролери (framar.bg).

Проспан с листа от бръшлян

Сироп за кашлица проспан се приготвя със сух екстракт от листа на бръшлян. Препоръчван е при остри и хронични заболявания на дихателната система, когато са придружени с кашлица (framar.bg).

Бременни и кърмачки могат да вземат този сироп за кашлица само по лекарска препоръка. Дава се на деца, включително бебета.

Дозирането е следното: за деца под 1 година, 2х2.5 мл дневно; 1-5 години, 3х2.5 мл; 6-9 години, 3х5 мл; деца над 10 години и възрастни – 3х5 до 7.5 мл дневно.

Бронхолитин

Бронхолитин е стар сироп за кашлица, познат на няколко поколения. Сред съставките му е ефедринът – компонент, който разширява зениците и може да въздейства върху зрителните възприятия и безопасността при шофиране.

Приемът на бронхолитин е разрешен за деца над три години. Групата 3-10 години приема по 5 мл три пъти дневно, а над 10 и възрастни – по 10 мл 3-4 пъти дневно. Приемът на този сироп за кашлица разширява бронхите, успокоява лигавиците и подпомага изхвърлянето на секрети. Сиропът действа и антисептично (framar.bg).

Еуреспал

Еуреспал има оздравително въздействие при силна кашлица с храчки, придружаващи бронхо белодробни заболявания. Сиропът може да се комбинира с антибиотична терапия, но не и със седативи или алкохол. Не е подходящ за деца под двегодишна възраст. Не се прилага при бременност и кърмене.

Сиропът еуреспал може да провокира странични ефекти като стомашен дискомфорт и гадене, повръщане, диария, замайване и чувство на умора, сънливост, сърбеж и уртикарии. При поява на странични ефекти приемът следва веднага да се прекрати (framar.bg).

Умкалор

Умкалор е течен екстракт от корените на южноафриканско мушкато; продуктът има уникални свойства и е важен за здравето на дихателните органи и имунната система. Това не е типичният сироп за кашлица – а капки, които се приемат с вода и които могат да се дават и на деца, след като навършат една година. Умкалор подпомага противовъзпалителните процеси в лигавиците на дихателните органи, като по този начин съдейства за преодоляването на състояния с кашлица. Подкрепя и имунната система, т.е. действието му стимулира самолечението на организма при простуда и вирусни заболявания, засягащи дихателната система по-подробно за ефектите от прием на умкалор четете ТУК:

Умкалор на капки или таблетки? Със сироп за деца. При задна хрема и др. Мнения

Как да си приготвим домашен

Всеки знае поне по една рецепта за домашно средство за лечение на кашлица. Понякога бабините сиропи от лук, небет шекер, лукчета и черупки от орехи вършат по-добра работа от готов продукт, горещо препоръчван в рекламите.

сироп за кашлица
Сироп за кашлица спасява от тези мъки

Избрахме една от многото рецепти за приготвяне на домашен сироп ца кашлица. Пригответе го и вие, но все пак не забравяйте да се консултирате за проблема – ваш или на ваш близък, с лекар.

И така – рецептата:

  • В литър и половина вода на тих огън се варят 6 листа индрише, 6 леко счукани ореха с черупките – само да се пукнат, една кутийка локум, пакетче небетшекер, три ябълки или една голяма дюля – с корите и семките. Всичко това ври, докато локумът и небет шекерът се стопят. Прецежда се и се изпива на глътки за три дни (bg-mamma.com).

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

рак на белия дроб - предразположени ли сме?

Рак на белия дроб: Основни симптоми, стадии, лечение и класификация (ПОДРОБНО)

Симптоми на рак на белия дроб и преживяемост. Откриване на петно. Стадии, последен стадий. Обичайна …

Едно мнение

  1. Статията е много добра и доста изчерпателна. Хубаво е, че сте публикували и рецепта от народната медицина. Успех !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *