Зелени орехчета

Зелени орехчета: Сладко, ликьор и други ценни рецепти

Зелени орехчета: кога да ги наберем и какво можем да си приготвим от тях. Ползата от продукти със зелени орехчета: за лечение и в кулинарията. Кои болести се повлияват. Проверени рецепти

Зелени орехчета: кой не ги е виждал? Онези малки топчета, за които знаем, че цапат пръстите в кафяво и които бабите берат за специални ликьорчета и сладка. Когато са в млечна зрялост, диаметърът им не е по-голям от два сантиметра и половина. Не е трудно да ги прободеш с обикновена игла – твърда черупка все още няма. Ядрото е по-скоро малка порцийка прозрачно желе, да се чудиш как след време ще се превърне в ядка.

Зелени орехчета: ползи и вреда

Незрелите или зелени орехчета имат широк спектър от положителни въздействия върху човешкия организъм. Това обяснява интереса към тях, както и наличието на множество рецепти от народната медицина с насоченост към различни заболявания.

Младите зелени орехчета действат укрепващо на имунната система; съдействат за по-бързо спиране на кървенето при порязване или нараняване; ускоряват зарастването на рани, включително дълбоки. Имат също противопаразитно действие; включват се успешно във възстановяването на организма след физически натоварвания; предпазват от развитието на атеросклероза.

Доказано е противовъзпалителното им действие; те са фактор с противобактериален ефект. Възстановяват баланса във функционирането на храносмилателната система, включително при диария. От полза са при затруднения с мъжката потентност. Въздействат положително върху баланса на ендокринната система, което е важно за цялостното функциониране на организма.

В някои случаи обаче този чудесен продукт може да навреди. Първо – трябва да сме наясно дали приемът му под някаква форма няма да провокира реакции на свръхчувствителност. Освен това има някои противопоказания, с които също трябва да сме наясно. Зелени орехчета не бива да приемат хората, които са склонни към тромбоза и запушване на кръвоносни съдове; забранени са за болни от язва на стомаха и от тежки кожни заболявания като псориазис и екземи. Най-разпространената употреба на орехчетата е за приготвянето на спиртни настойки: те не са подходящи за бременни и кърмачки.

Кога се берат?

Зелени орехчета се берат в края на май и до първата половина на юни. Преди да ги откъснем проверяваме дали са достигнали млечна зрелост, именно тогава могат да се използват за лечение и в кулинарията. Проверка се прави с голяма игла, както вече споменахме: ако иглата влезе меко в орехчето и от пробива й започне да сълзи сок – можем да берем. В този етап от развитието им орехчетата могат и да се разрежат с нож.

Берат се във фаза на млечна зрелост

В тази фаза на бране зеленото орехче е богато на витамин С и в това отношение се доближава до цитрусите, шипките и боровинките. Съдържа също витамините РР, Е, тези от група В. въглехидрати, каротин, дъбилни вещества, фитостерини, полиненаситени мастни киселини, флавоноиди, йод, соли на кобалт, калций и други минерали; етерични масла, бактерицидни компоненти, растителен протеин, органични киселини, хинони.

Рецепти със зелени орехчета

Коментираните зелени орехчета са продукт, който периодично става особено актуален в кулинарията. Тогава започва активно ровене в стари рецепти за ликьори и сладка, опити да се приготви нещо невиждано. Длъжни сме да предупредим, че орехчетата са капризен „обект“. Изискват строго спазване на рецептата, ако искаме да постигнем желания резултат. Това е принципен въпрос не само за тях, но в случая има особено значение. Ще се убедите сами, запознавайки се с рецептите по-долу.

Ликьор от зелени орехчета

За тази напитка се казва, че има лечебен ефект: помага при настинки, бронхит, стомашни проблеми. Има различни варианти за приготвянето й. Ето как може да се направи по рецепта от gotvach.bg:

  • Необходими са 60 орехчета, два литра по-слаба ракия, две чаени чаши захар, една чаша вода, 2-3 зърна карамфил. Орехчетата се измиват, нарязват се и се насипват  в празна туба от минерална вода. Заливат се с ракията, пуска се карамфилът. Сместа се държи в затворената туба един месец на стайна температура. След това течността се прецежда и се смесва със сироп, сварен от посочените дози вода и захар. След смесването течността отново се прецежда; налива се в сухи стъклени бутилки и се съхранява на тъмно и хладно.
  • Втори вариант: Килограм зелени орехчета се измиват и нарязват; сипват се в голям буркан и към тях се добавят 300-400 г захар. Съдът се оставя на топло за два дни, след което се прибира в хладилник за седмица. Следва прецеждане.полученият сироп се смесва с половин литър водка и сместа се оставя да престои още един месец – на тъмно и топло, като редовно съдът се разклаща. Накрая отново прецеждаме и прибираме в бутилка от тъмно стъкло. Този ликьор е лечебен: взема се по една чаена лъжичка три пъти дневно – половин час преди хранене. Терапията се счита изпълнена след като сиропът свърши.
Зелени орехчета с ракия
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

С помощта на ракия от зелените орехчета се приготвя спиртна настойка, която помага срещу гинекологични заболявания и подобрява потентността. Отразява се благоприятно на имунната система, използва се при терапии срещу паразити.

Списъкът с продукти от зелени орехчета е завидно дълъг

Една доза от продукта може да се приготви от половин литър силна домашна ракия, 50-60 градуса, и 100 г нарязани зелени орехчета. Двете съставки се смесват в голям стъклен буркан и съдът се прибира на тъмно и топло за месец. След като прецедим получения извлек, наливаме го в тъмна бутилка; съхранява се при стайна температура. Приемат се 3-4 пъти дневно по 10 г след хранене за срок от един-два месеца. Ако обаче лекуваме глисти, лечебната схема е следната:

  • Първите три дни – по чаена лъжичка три пъти дневно преди хранене;
  • Следващите 10 дни – по една супена лъжица три пъти дневно преди хранене;
  • През следващите 30 дни – 4 пъти дневно по супена лъжица преди ядене.
Настойка

Настойки от зелени орехчета могат да се приготвят на спиртна или на водна основа; в някои случаи лечебните свойства на продукта се обогатяват с добавяне на мед. Водната настойка например помага при туберкулозно поражение на лимфни възли, на кожни заболявания като продукт за локално външно приложение.

Ако например искаме да постигнем по-бърз ефект при противопаразитна терапия, трябва да накълцаме няколко зелени орехчета – така, че да се получи маса от четири супени лъжици. Заливаме я с посолена вряща вода, като слагаме на 200 мл вода – четвърт чаена лъжичка сол. След половин час прецеждаме; получената течност се изпива на глътки в рамките на едно денонощие.

Тинктура или спиртна настойка

За приготвянето на тинктура от зелени орехчета наситняваме 100 г орехчета със зелената кожа; слагаме ги в половинлитрова бутилка и доливаме догоре с водка. Поставяме бутилката на тъмно и топло за месец, след което прецеждаме. Приемът – дневна доза и режим, зависи от здравословния проблем. Прилага се в продължение на месец и след едноседмична пауза терапията може да продължи.

Препоръчва се и за разтривки при ставни заболявания.

Еликсир от зелени орехчета

Ето как от gotvach.bg приготвят ореховия еликсир:

Необходими са 45 зелени орехчета, литър домашна ракия, два литра вино, килограм кафява захар, три ванилии.

  • Измитите орехчета се нацепват на две, насипват се в трилитров буркан и се заливат с ракията. Съдът се държи на тъмно 45 дни, след което прецеждаме и добавяме захарта и виното. Разбъркваме периодично, до стопяване на захарта. Накрая добавяме ванилиите, но можем да ароматизираме също с канела или карамфил. Препоръчва се при заболявания на дихателната система, някои заболявания на щитовидната жлеза, язва, стомашно-чревни проблеми и болки в стомаха, при отслабен имунитет.
Сладко от зелени орехчета

За това сладко се говори като за продукт, който утолява желанието за сладко, но в същото време оптимизира метаболизва и не застрашава тялото с наднормени килограми. Подпомага възстановяването при физическо и умствено претоварване, подобрява съня, неутрализира стреса.

Една от популярните рецепти за приготвянето на сладко от зелени орехчета споделяме тук:

  • Приготвяме си 100 зелени орехчета, два килограма захар, две чаши вода, един лимон, 10 карамфилчета. Орехчетата се нарязват на едри парчета и се пускат за десетина минути във вряща вода. След това прецеждаме и смесваме масата със сироп, който сме сварили от захарта и водата.
  • Връщаме съда обратно на огъня и загряваме до кипване – при отделянето на пяна внимателно я обираме. Когато варенето се укроти, добавяме сока от лимона и карамфилчетата. Оставяме сладкото да покъкри още десетина минути на съвсем слаб огън. Отдръпваме го от огъня настрана до изстиване; връщаме го за повторно кипване и това е всичко. Остава само да го насипем в топли, стерилизирани буркани, да завинтим капачките и да обърнем до изстиване с дъното нагоре.
Зелени орехчета с мед

Медът дава допълнителни лечебни ефекти на продуктите от зелени орехчета. Комбинацията често се препоръчва при лечението на онкологични заболявания. Споделената по-долу рецепта е за продукт, който може да се ползва външно и вътрешно; външно – за наранена кожа, вътрешно – за подсилване на имунната система и при ставни заболявания. Приготвя се така:

Сладкото от зелени орехчета зарежда тялото с йод и други полезни компоненти

10-15 орехчета накисваме в половин литър водка за две седмици. Полученият спиртен извлек прецеждаме и прибираме в чиста бутилка. 10 супени лъжици от настойката смесваме със същото количество пчелен мед – тази смес се държи в хладилник не повече от 10 дни.

  • За външно приложение: нанасяме неголямо количество на марля, полагаме върху наранената кожа и превързваме с бинт за 2-3 часа. Снемаме превръзката и оставяме мястото да изсъхне, без да измиваме.
  • Вътрешно – три пъти дневно по една чаена лъжичка, един час след хранене.
Зелени орехчета със зехтин

Този продукт може да се приготви без особени затруднения – трябва просто да смелим в блендер 150 г зелени орехчета и да ги залеем с половин литър студено пресован зехтин. Съдът с тази смес се прибира на тъмно за месец – месец и половина. След това сместа трябва да се прецеди и получената течност да се използва според потребностите. Помага при запек, паразитози, бъбречни заболявания, при външно приложение – за премръзнали крайници и разширени вени.

Зелени орехчета за лечение

Като изключим ликьор и сладко от зелени орехчета, всички останали „производни“ си имат специфично лечебно приложение. Всъщност споменатите продукти също са препоръчвани като полезни за здравето в определена посока. Народната медицина категорично квалифицира орехчетата като ценна суровина за множество церове.

Дайте мнение и Вие тук!
За щитовидна жлеза, при Хашимото, при гуша

Известно е полезното въздействие на настойката от зелени орехчета за попълване на йоден дефицит в организма. По тази причина я препоръчват на хора с нарушени функции на щитовидната жлеза. Предпазва от развитие на хипотиреоза, способства за нормализация на хормоналния фон, подпомага терапията при гуша. Тъй като е с високо съдържание на йод, прясно приготвената настойка обикновено има този специфичен йоден дъх. В повечето случаи се понася добре.

При заболявания от този тип се правят едномесечни курсове с прекъсвания от по една седмица. Настойката се приема до четири пъти дневно, 20 минути преди хранене по 30 до 40 капки в малко вода.

При високо кръвно

При хипертония, сърдечно-съдова недостатъчност и атеросклероза добро средство за лечение – но също и за профилактика! – е следното:

Смила се една чаша обелени от зелената обвивка млади орехчета; заливат се с равно количество прясно изцеден лимонов сок и също толкова мед. Сместа се бърка в стъклен или емайлиран насипва се в сух стъклен буркан и се съхранява в хладилник. Приема се по една супена лъжица, 20 минути преди хранене, три пъти дневно – докато цялото количество свърши. Такива модули могат да се правят 3-4 пъти годишно. Условието е почивката между тях да е поне един месец.

  • Кръвното може да се поддържа в норма и с помощта на запарка от зелени орехчета. За една доза са достатъчни четири ореха и половин литър вода. Измитите орехчета се накълцват и се заливат в термос с врялата вода. Вслед два часа течността се прецежда; взема се по една супена лъжица – половин час преди хранене, три пъти дневно.
  • При същите здравословни проблеми помагат и зрелите орехови ядки; 100 г дневно с мед и ябълка е добра тактика за поддържане на здравето при хора в напреднала възраст.
За очите

Поддържането на зрението в напреднала възраст също се влияе от въпросните зелени орехчета; следващата рецепта може да се ползва и от млади хора, които прекарват дълги часове пред компютъра. Изпълнението на рецептата, предложена от framar.bg, дава добра възможност и за укрепване на имунната система. Ето за какво става дума:

Счукваме 15 зелени орехчета и ги сипваме в сух трилитров буркан. Отделно смесваме два литра хладка преварена вода с килограм бяла захар и 30 г жива мая. С тази смес заливаме орехчетата; ако е необходимо, доливаме с още малко преварена вода – така, че до гърлото на буркана да останат 5 см. Покриваме отвора с чиста марля и прибираме буркана на топло място, но далеч от директна слънчева светлина. Там той трябва да престои един месец. Тогава съдържанието се прецежда и получената течност се налива в стъклени бутилки; съхранява се в хладилник. Вземат се по 1-2 супени лъжици дневно между храненията.

При кашлица

Полезните компоненти в зелените орехчета помагат при кашлица, суха или продуктивна, но особено ценни са при лечението на бронхит. Лекарят ще ви назначи терапия с медикаменти, но няма да попречи, ако я допълните с по една супена лъжица дневно – сутрин, на гладно, от следната смес:

  • 40 млади зелени орехчета се измиват и нарязват на по 4 части. Сипват се в сух буркан и се заливат с един килограм течен, натурален пчелен мед. Сместа се обърква с дървена лъжица и се оставя за месец на хладно, далеч от силна светлина. От време на време разбъркваме. При готовност прецеждаме и прибираме в хладилника. При необходимост продуктът се използва по вече споменатия от bilka.info начин.
При витилиго

Следващата рецепта при избеляването на кожата, известно като витилиго, е препоръчвана още от Петър Дънов. Той дава режим на прием – една супена лъжица, три пъти дневно, 20 минути преди хранене, от следния сироп:

  • 40 малки зелени орехчета се варят на тих огън в два литра вода. След половин час се прибавят по половин килограм бяла захар и мед и варенето продължава още 10 минути. При вземането на поредната доза се изяжда и по едно от орехчетата. На деца се дава само по една чаена лъжичка от сиропа.
За коса

Обелките на младите зелени орехчета могат да се използват за приготвянето на натурална боя за коса. За целта зелената маса се накълцва ситно или я смиламе и заливаме с вряла вода; като омекнат, парченцата се намачкват допълнително, така че да се получи каша. Нанасяме я по дължината на косата и оставяме за около 15 минути. Очаквано – косъмът се оцветява в кафяво. В някои рецепти заедно с корите се запарват и накъсани орехови листа.

При косопад пък се препоръчват фрикции на скалпа с масло от зелени орехчета – рецептата е по-горе.

За отслабване

Отслабването с помощта на продукти от зелени орехчета обикновено се свързва с оптимизиране на метаболизма и поддържането на нормален хормонален фон. Продукт, който е препоръчван при проблеми с щитовидната жлеза, помага и за топенето на наднормени килограми. Ето как се прави:

  • 40 зелени орехчета се измиват и по повърхността им се правят по няколко прореза с остър нож. Сипват се в голям стъклен буркан и се смесват с един килограм натурален мед. Държат се 40 дни на тъмно и хладно, след което сместа се прецежда през марля. Пие се сутрин на гладно по една малка чашка, като същевременно се редуцира приемът на въглехидрати.
При гастрит

Срещу гастрит и за укрепване на стомашната лигавица се препоръчва да сварим зелени орехчета в прясно мляко. Четири орехчета се накълцват и се пускат в половин литър врящо мляко, след което сместа трябва да остане на огъня още пет минути. Отдръпваме съда от огъня, слагаме капак и покриваме с дебела кърпа за два часа. Прецеждаме и продуктът е готов. Пие се в продължение на две седмици по четири пъти дневно, половин час преди хранене – по половин чаша.

Маслото от зелени орехчета може да се прилага и външно, и вътрешно

При стомашни проблеми помага и спиртната настойка: приемът е по 40 капки с малко вода, три пъти дневно, половин час преди хранене.

При диабет

Препоръката на народни лечители е при диабет да се взема същата спиртна настойка от зелени орехчета, както и при болести на щитовидната жлеза: 20 минути преди хранене, 3-4 пъти дневно по 30-40 капки.

При онкологични заболявания

50 грама зелени орехчета се смилат заедно с кожата и се смесват с половин килограм мед. Сместа престоява един месец на стайна температура, след което я преместваме в хладилник. Гълта се при рак на белия дроб три пъти дневно по една чаена лъжичка преди хранене.

При хемороиди

Помага мехлем от зелени орехчета и краве масло или бяла свинска мас. 10 орехчета се измиват и нарязват на ситно; мазнината се стопява на водна баня и с нея се залива ореховата маса – да я покрие. Престоява на светло 40 дни. Отново се затопля на водна баня, прецежда се и полученият мехлем се прибира в хладилника в стъклено бурканче. Мажем три пъти дневно – след измиване и подсушаване.

Детоксикация

Всеки продукт от зелени орехчета може да се използва при детокс-програми на организма или на отделна система. Най-много положителни отзиви има за включването на ликьор от зелени орехчета – пие се като аперитив вечер. Когато се решите на такава програма, задължително трябва да се консултирате с личния си лекар; разумните лечебни и детокс-диети помагат, крайностите разболяват.

Може ли да се купи готов ликьор или сладко от зелени орехчета

Трудно ще откриете такъв продукт по щандовете в големите магазини за храни. Пробвайте в тези за здравословни храни или по обяви в интернет. Има предложения, стига да се доверите на продукт, приготвен от напълно непознат човек вкъщи. Ликьорите вървят по 10-11 лв за литър, а сладката – по 5-6 за бурканче от 300-320 г. със сигурност би ви заинтригувала обявата за „Момински ликьор от зелени орехчета“; цената се научава при персонален контакт с производителя.

Ликьорът на Ути Бъчваров

Малката бутилчица ликьор от зелени орехчета (350 мл) с билки, творение на Ути Бъчваров, може да се поръча онлайн за около 20 лв

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

доплер

Доплер. Изследване на глава, крака и др. Цена, как и къде се прави

Доплер и Доплеров ефект: ето какво да знаем по темата. Защо се правят Доплерови изследвания, …

3 Мнения

  1. Евгени Гр.

    Знам отдавна за тези качества на зелените орехчета; на времето сладката от тях бяха много популярни. Правеха се два вида: черно и бяло – помня, че бяха доста пипкава работа. След толкова обработки, на които ги подлагаме, наистина ли пазят полезните си качества?

  2. Мишо Драганов

    Моя близка ми прави всяка година спиртна тинктура от зелени орехчета – ползвам я за разтривки на коленете.

  3. Миланов

    Всяка година се каня да си направя ликьор – и все изпускам момента, когато орехчетата са меки и млечни. Има и рецепти само със зелени обелки, с обелки и листа и т.н. Наистина помагат тези зелени орехчета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *