az3

Вижте как действа антибиотикът азакс!

Действие като антибиотик. Кога се използва азакс 250 и кога 500. На сироп или филмирани таблетки? При акне. При синузит. За уши. При ангина. При червен вятър. При лаймска болест. При импетиго. При инфекции на кожата. При полови инфекции: Гонорея, хламидия. Как се приема. Странични ефекти и противопоказания. При бременност и след аборт. Мнения. Цена. Аналог: Азитрокс. Сумамед. С алкохол

Азакс е антибиотик с активен компонент – азитромицин. Той е лекарствен продукт от нов клас макролидни антибиотици – т.н. азалиди. Има широко антибактериално действие.

азакс
Азакс може да те излекува за три дни!

Действието на медикамента се изразява в блокиране на протеиновия синтез в стените на патогенните клетки – това пречи на бактериалните щамове от почти всички видове да се размножават (framar.bg). Азак се справя по този начин с инфекции, причинени от грам-положителни и грам-отрицателни бактерии, вътреклетъчни патогени, анаеробни и атипични микроби.

Използва се за лечение на различни инфекции на дихателната система, на репродуктивната система – при полово предавани болести, инфекции на меките тъкани, при зарази от рода на лаймска болест.

Кога се използва азакс 250 и кога 500

Вариантът на азакс от 500 мг покрива почти целия спектър от споменатите ефективни въздействия на медикамента. Аптечната мрежа предлага опаковки от три или пет таблетки, което съответства на лечебната програма според диагнозата. Антибиотикът се приема само веднъж дневно и се счита, че в повечето случаи терапията в продължение на три дни е достатъчна за преодоляване на инфекцията.

При инфекции на дихателната система се приемат три поредни дни по една таблетка. Таблетката азакс се поглъща цяла, с вода, един час преди или два часа след хранене. При полово предавани болести пък е достатъчен еднократен прием на две таблетки от 500 мг наведнъж. Специфични схеми на прием има при заболявания на меки тъкани или при акне (framar.bg). По-специална е лечебната схема при лаймска болест след ухапване от кърлеж.

При възпаления на синусите или средното ухо азакс 500 също може да се приложи, но обикновено се търси по-лек вариант за въздействие. Също така ако пациентът е дете с тегло под 45 килограма, фармакологичната препоръка е да се прилага течна форма на антибиотика.

 • Информация за вариант азакс 250 липсва в специализираните сайтове, но антибиотик със същия активен компонент – азитромицин, фигурира с търговските названия азатрил и азитрокс.
 • Азатрил 250 капсули се прилага при инфекции на дихателните пътища, средното ухо и синусите, при инфекции на ухото, кожата и меките тъкани с изключение на инфектирани рани от изгаряне (framat.bg). При инфекции на дихателните пътища общата доза от 1500 мт, която с азакс 500 се приема за три дни, тук може да бъде разпределена по равно за пет дни.
 • Азитрокс има варианти от 250 и от 500 мг, а също така се предлага и под формата на суспензия. Таблетките от 250 мг се използват по характеристика аналогично на азакс500, като периметърът на въздействие е разширен и включва хеликобактер пилори с инфекции на стомаха и дванадесетопръстника (framar.bg).

На сироп или филмирани таблетки?

азакс
Дихателната система най-често се нуждае от азакс

Азитромицин присъства в две суспензии (сироп) азатрил с различна концентрация на активния компонент: вариантите са 100 мг на 5 мл, или 200 мг на 5 мл. По-слабата суспензия е предназначена за деца с тегло до 14 кг. Вторият вариант се прилага при малки деца с тегло от 15 до 45 кг; точната доза при лечението на деца трябва да бъде определена от педиатър.

Суспензията азатрил (азитромицин, азакс) се предпочита пред таблетъчната форма както при деца, така и при рискови групи възрастни – например потенциални потребители с тежки заболявания на бъбреците или черния дроб.

При акне

Азакс постига успешно лечение на акне, като се прилага вариантът с таблетки от 500 мг (framar.bg). За справянето с този проблем, при който възпалителните процеси имат решаваща роля, се прилага следната терапевтична схема: прием на една таблетка от 500 мг дневно в три последователни дни, след което – по една таблетка азакс 500 седмично в продължение на девет седмици. Така общото количество азак за един терапевтичен модул става 6 грама.

При синузит

Азакс 500 се прилага при остри случаи на синузит, като обичайният тридневен прием на една таблетка дневно е началото на терапията. Възпалителните процеси в синусите са доста упорити и често за пълното им овладяване са необходими десетина дни на антибиотици. Задача на лекуващия е да прецени с какъв медикамент да се въздейства върху инфекцията, която обикновено има комплексен характер. Както се знае, продължителният прием на един медикамент повишава риска от проява на нежеланите му странични ефекти (framar.bg).

За уши

азакс
Ако болестта е упорита и трябва да се пият хапчета дълго време, може би азакс не е най-подходящ
“Демир

По условие азакс 500 се препоръчва за лечение при възпаление на средното ухо (medicine.bg). Терапията обаче трябва да се провежда под лекарски контрол, за да няма предозиране или прекалено дълго използване на лекарството. Проблемът е в това, че азакс като представител на макролидите може да прояви негативен ефект върху слуха. При продължително лечение с азакс 500 могат да настъпят неприятни промени като отслабване на слуха, шум в ушите, дори глухота. Хубавото е, че тези състояния са преходни и обикновено много скоро след прекратяването на приема слухът се възстановява.

При ангина

Лечението на ангина с азакс 500 следва стандартната схема за терапия при инфекции на дихателните пътища, гърлото, синусите и средното ухо (framar.bg). Това означава прием по на една таблетка от 500 мг в три последователни дни, като очакването е да се овладее острото състояние при тонзилит, ангина. По преценка на лекуващия може да се приложи и петдневен вариант със същото общо количество от медикамента – 1500 мг, като се заложи на капсулите азатрил от 250 мг. Така през първия ден се приемат две капсули наведнъж, т.е. обща доза 500 мг, а през останалите четири – по 250 мг.

При червен вятър

Азакс 500 е сред медикаментите, препоръчвани при лечение на червен вятър или еризипел (framar.bg).Това е инфекциозно заболяване на кожата, причинявано от стрептококи. Протича с остри състояния, в които се налага приложението на ефективен антибиотик от рода на азакс 500. В такива случаи се прилага схемата, стандартна за заболявания на кожата и меките тъкани: прием по на една таблетка азакс 500 в три последователни дни. Състоянието трябва да се следи от лекар и при необходимост терапията да се продължи адекватно.

При лаймска болест

Коментираният макролид върши работа и при ухапване от инфектиран кърлеж. В такива случаи се предприема терапия, разписана като лечение на лаймска болест в първи стадий – еритема мигранс (framar.bg).

При това заболяване проблемът се атакува през първия ден от лечението с две таблетки азакс 500 наведнъж, а от втория до петия ден се приема по една таблетка. Състоянието на пациента трябва да бъде проследявано и след този медикаментозен курс.

При импетиго

Импетиго е неприятният мехурчест обрив по кожата – повърхностно възпаление, “заслуга” отново на патогени от стрептококовта група. Обикновено заразяването става в точки, където целостта на кожата е била нарушена – одраскване или ухапване от насекомо. Лечението включва лекарствени продукти за локално външно приложение, а при по-тежки форми и прием на антибиотик перорално. Азакс 500 е подходящ за такава терапия по схемата – по една таблетка в продължение на три последователни дни (framar.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

При инфекции на кожата

Общото правило при инфекции на кожата е прием на по една таблетка азакс 500 в три последователни дни.

При полови инфекции: Гонорея, хламидия

Азакс е широкоспектърен антибиотик, ефективен и при лечението на инфекциите, предавани по полов път (framar.bg). Фармакологичната препоръка е при диагностицирането на подобна инфекция, към която насочват специфични симптоми, да се приеме един грам от антибиотика наведнъж – т.е. две таблетки по 500 мг. Приемът е еднократен. Причинителят на инфекцията трябва да е разпознат лабораторно.

Как се приема

Таблетките или суспензия азакс се приемат веднъж на ден в доза, определена от лекуващия според характера на заболяването и възрастта. Отчитат се и специфични хронични заболявания в някои рискови групи.

Таблетките трябва да се поглъщат цели, с половин чаша вода; не се дъвчат, не се стриват. Този прием трябва да става по едно и също време, като се спазва интервал от един час преди хранене или два часа след хранене (framar.bg).

Странични ефекти и противопоказания

Лечението с азакс може да увеличи риска от странични ефекти, някои от които могат да бъдат сериозни. Медикаментът може да причини промени в кръвта, например намаляване на тромбоцитите, за което се разбира по склонност към кървене и образуване на синини. В други случаи се наблюдават тревожност, нервност и склонност към агресивни постъпки. Други прояви са замаяност и световъртеж, кратковременна загуба на съзнание, схващания, безсъние и свръхактивност, слуфови нарушения – преходни, нарушения в храносмилането и анорексия, гадене и повръщане, панкреатит, колит, чернодробни отклонения и хепатит, алергични реакции, ставни болки, бъбречни възпаления. Звучи страшно – но на практика всички тези прояви са редки и обикновено спирането на лекарството ги прекратява.

Все пак азакс не бива да се приема при известна алергия към някой от компонентите или при проявена алергия към друг антибиотик от макролидите. Медикаментът може да се дава само в изключителни случаи и под лекарски контрол на бременни и кърмачки. Специална преценка се налага за пациенти с тежки чернодробни или бъбречни увреждания. Деца с тегло под 45 кг приемат антибиотика по индивидуална преценка и под формата на суспензия за по-точно дозиране (framar.bg).

При бременност и след аборт

Азакс 500 трябва да се избягва при бременност, но при крайна необходимост може да бъде допуснато лечение с него – само ако лекуващият прецени това за целесъобразно и без висок риск (framar.bg). Приемът на медикамента след аборт е оправдан, като целта е да се предотвратят инфекции и увреждащи възпалителни процеси на репродуктивната система.

Мнения

 • Панайотова от medicine.bg: “ За азакс – при бронхит, на втория ден почувствах облекчение”.
 • Чипоноска от bg-mamma.com: “От тези антибиотици, които се пият само по три дни има много оплаквания.
  Всички мои познати, които ги пиха след две седмици пиха друг антибиотик.”
 • Щастливка от bg-mamma.com: “Това такова за 3 дена са пълни глупости.Нови АБ който за съжаление станаха масова практика при лекарите.Само се поттиска болестта и после наново с пълна сила “
 • Маг.фарм. Антон Вълев от bg-mamma.com: “Азитромицинът в България е регистриран под следните търговски имена: Азатрил, Азитрокс, Азакс, Сумамед, Зимакс. Същуствува като сиропна форма (100 и 200 мг), таблетна (250 и 500 мг) и под формата на еднократна суспензия от 2000 мг (Зимакс). Това е първият антибиотик, който има форма за еднодозов режим- изпивате едната доза и тя ви действа 7 дни! Така че, неправилно е да се сравняват антибиотици по такъв начин! Видите ли, той се пиел само три дни, значи не действа. Съвсем отделен е въпросът, как ви назначават антибиотици- дали след антибиограма или “на око”.

Цена

Азакс може да се купи по 10-11 лв за опаковка от три таблетки по 500 мг. Тази доза е достатъчна за провеждане на лечение при много от споменатите по-горе инфекции (framar.bg).

Аналог: Азитрокс

Азитрокс е друго търговско название на антибиотик с основен компонент – азитромицин. Може да се намери под формата на таблетки от 250 или 500 мг, и под формата на суспензия (framar.bg). На практика това е аналог на коментирания азакс.

В сравнение с азакс профилът на въздействие е разширен с терапия на стомашни възпаления, причинени от хеликобактер пилори.

мнения, отзиви, коментари, форум

Сумамед

Сумамед е още един аналог на азакс, азитромицин. Разпространява се под формата на капсули от 500 мг, таблетки по 125, 250 и 500 мг и сироп в две концентрации. Лекуващият избира най-подходящата форма в зависимост от диагнозата, здравословното състояние и възрастта (framar.bg).

С алкохол

Комбинирането на азакс 500 с алкохол в никакъв случай не е добра идея (lekuva.net). Проблемът е сериозен по две причини: комбинирането може да отслаби действието на антибиотика, а черният дроб се пренатоварва от токсичните въздействия на медикамента.

 

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Бактробан или Мупироназал?

Бактробан, МупироНазал или др.? Каква маз за нос да ползваме?

Каква маз за нос да ползваме? Сравнение между Бактробан, Мупироназал и други. Знаете ли какво …

4 коментара

 1. Като работих на морето се разболях 3 – 4 се мъчих с някакви прахчета. Отидох в аптеката питах човека който работише в аптеката, ми предложи този Азакс за още на втория ден усетих как минава болестта, абсолютно облекчение. Според фармацевта този антибиотик не ти вреди на организма като другите(не ти убива бактериите който са ти нужни в организма). За мен няма по – добър избор от Азакс. За 3 дена стана това което става за 4 – 5 дена.

 2. Забравих да добавя, накрая.

  С по – малко щети на организма.

 3. Аз съм на 13 години и страдам от силно акне… ще ми помогне ли защото аз съм 40кг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!