Начини за моментално спиране и трайно лечение на упорита кашлица с храчки.
Кои са другите видове храчки? Лекарства и сиропи.

10+ начина за отхрачване на жилав секрет, бели храчки и моментално спиране на кашлица

Начини за моментално спиране и трайно лечение на упорита кашлица с храчки. Отхрачване на жилав секрет. Какво означават бели храчки в гърлото? Кои са другите видове? Лекарства и сиропи. Билки и бабини рецепти

Нормалният секрет в дихателния път представлява слуз с клетки на имунната отбрана и лимфоцити. Той се образува в трахеята и големите бронхи със защитна цел – елиминира вдишани частици, продукти от разпада на тъкани и обмена на веществата, а също и бактерии. Обемът на трахеобронхиалният секрет нормално е до 100 мл на денонощие. Той се преглъща незабележимо.

Патологичният секрет е различен. При болестни процеси се отделя храчка с обем до половин литър на денонощие. Цветът варира от безцветен до жълт и зеленикав, последното показва примес на гной.

Обикновено храчката е лишена от мирис. Гнил дъх се наблюдава при гангрена и белодробен абсцес – ръст на гнилостни микроорганизми.

Секретът дава ценна информация за откриване на заболявания. Той се описва и класифицира по различни показатели (таблица).

Разновидности секрет, отделян през гърлото
Показател за оценкаВидове
Консистенциятечни, гъсти и жилави храчки
Съставслузести, серозни, слузесто-гнойни и гнойни
Патологични примесикръв, гной, патогени
Естествени примесиимунни клетки, продукти от жизнената дейност на клетките и техния разпад, битов прах

Бели храчки в гърлото? Какво значат?

При често пребиваване в задимено и запрашено помещение, както и при алергии възниква кашлица с бяла храчка. Ако тя се отхрачва постоянно, това показва пренасищане на въздуха с нетипични частици (алергени, акари, прах), от които мукоцилиарната система се опитва да се избави.

Отхрачването на бял секрет без температура се отбелязва при следните патологии:

  • Алергия;
  • Сърдечна недостатъчност;
  • Чуждо тяло в дихателния път;
  • Вдишване на химикали;
  • Никотинова зависимост;
  • Бронхит с хроничен характер при ремисия;
  • Новообразувания в системите на дишането и храносмилането.

Бялата храчка е типична за бронхитната кашлица. По-рядко в нея се наблюдава оттенък на жълто или зелено. Тази храчка е в изобилно количество.

Като желе, жилави или пенливи?
  • Слузестият секрет е безцветен и прозрачен. Наблюдава се при заболявания на дихателния път, съпроводени с катарални възпаления – начални прояви на остро възпаляване или хронично във фазата на ремисия.
  • Серозният секрет е безцветен и втечнен. Той се пени и е лишен от мирис. Наблюдава се при алвеоларен оток на белите дробове вследствие на просмукване на плазма в алвеолите.

Появата на храчка като бяла извара предупреждава за гъбична респираторна инфекция. По правило вирусните инфектирания се съпровождат с прозрачен воднист секрет.sirop-03

Гъстата храчка (като желе) е симптом на хронични заболявания в долната част от дихателния път като застойна пневмония, бронхиална астма, ХОББ. Жилавата храчка е характерна за туберкулоза, муковисцидоза.

Белите и прозрачните храчки обикновено са течни и дори се пенят. Жилавите и гъсти храчки придобиват патологичен оттенък – от жълт през зелен до кафяв. При гъсти, жилави и желеобразни секрети се назначава рентген или компютърна томография. Анализира се съставът на секрета.

Прозрачни или сиви?
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Белият цвят показва, че храчката се състои само от слуз. Причина за обилно отделяне на течен секрет са възпаление на лигавиците по дихателния път (бронхит), алергична реакция (астма), дразнене от външен агент (цигарен дим).

Сивият цвят говори за патогенна флора в секрета – храчката не е чиста, а с лек възпалителен компонент. Видът бактерия не може да се прецени по цвета на секрета, за целта се прави посявка за вида и за чувствителност към антибиотици. Може да е остатъчно явление от бронхит.

Внезапното увеличаване на количеството откашляна слуз сигнализира за:

  • Оток на белите дробове (натрупване на течности) – тогава храчката е пенлива, с бял или розов цвят;
  • Вирусно инфектиране на дихателните органи, например туберкулоза – храчката е пенлива, с бял непрозрачен цвят;
  • Бронхит в хронична форма – прозрачно-сив цвят;
  • Бронхиална астма – гъста храчка, както бяла, така и жълтеникава.
Отхрачване на бели храчки. Средства

Секретът представлява борба на тялото да се избави от нежелани елементи в себе си. Той е знак за патологичен процес, чието пресичане е приоритет. За кашлицата се вземат симптоматични (облекчаващи) средства. Най-общо при кашлица с храчка се назначават муколитици, противовъзпалителни, секретомоторни средства, бронходилатори, антибиотици.

За по-бързото извеждане на секретите спомагат няколко неща:

  • Пийте повече течности. Когато в тялото постъпва вода, секретът се разрежда, втечнява и по-лесно се откашля. Полезни са топлите питиета, с температура от стайната нагоре;
  • Овлажнете въздуха. Когато въздухът в стаята пресъхва, пресъхва и гърлото. Храчката се отхрачва по-трудно, защото се сгъстява;
  • Пийте муколитик. Това са препарати, които разреждат секрета. Обикновено са под формата на сироп или пастили. Наричаме ги отхрачващи средства. Много от тях са безрецептурни;
  • Упражнявайте дренажна гимнастика. Болният застава на колене и опира главата в пода, задържа и отново се изправя – 6-8 пъти подред. Лежащо болните провесват с главата надолу от леглото – на една и на другата страна. През останалото време лежат с възглавница, която е под краката, а не под главата. Идеята на тези упражнения е възпалението в дробовете да стои в най-високата точка. Тогава бронхите се чистят под силата на гравитацията.

Кои храчки са опасни?

Цвят на храчката, различен от бял или прозрачен, е сигнал за патологично изменение. Колкото по-наситен е цветът, толкова по-сериозен изглежда проблемът. С изключение на розовият секрет.

Храчки с кръв

Розова слуз, отделяща се при кашлица, е признак на вътрешен кръвоизлив. Цветът на секрета при кръвотечение се мени по наситеност. Понякога кръвта се вижда като жилка или петно в храчката.

sirop-02
Цветът на секрета носи ключова информация за заболяването

Съсирващата се кръв придава рижав цвят на секрета. Червеникаво-кафявото показва рушене на еритроцити.

Просмукването на кървав примес в храчката може да свидетелства за:

  • Пневмококова пневмония: откашляният секрет е с рижаво-червен цвят;
  • Злокачествено образувание в бял дроб: откашляният секрет е с различна наситеност на червеното – от светло розово до наситено червено. Възможно е да се появи кафяв и дори черен секрет;
  • Туберкулоза: в откашляния секрет се виждат жилки в ярко червено;
  • Емболия на б. дроб.

За опасност сигнализират всички оттенъци, които дава кръвта – от розов до кафяв.

Зелени храчки (зеленикави)

Зеленият секрет сигнализира за патологични изменения на бронхи и дробове. В основата си те са с възпалителен характер. Провокират се от банална простуда, различни инфекции, а също и алергени. Най-ярки примери в тази категория са бронхити, пневмония, бронхиална астма, онкология, туберкулоза.

Докато кашлицата с прозрачен или бял секрет минава без температура, то зелената почти винаги се бележи от допълнителни симптоми – висока Т°С, притеснено дишане, болки в гръдта. Анализирането на храчката дава ценна информация за точно диагностициране. Понякога се налага рентген на дробовете или торакоскопия при подозрение за рак. За хистологичен анализ се взема проба от подозрителните тъкани.

Ако зелената храчка е жилава и зловонна, има основание да се мисли за застойни явления в б. дробове. Такъв симптом се отнася към категорията на опасните, особено при деца. В лечението незабавно се включват антибиотици и трябва да се действа бързо.

Бронхитите със зелена храчка се борят в домашни условия със сиропи муколитици и отхрачващи лекарства. Туберкулоза, белодробни кръвоизливи и онкопатологии се лекуват в болница.

Жълти храчки

Храчката придобива жълт цвят, когато се развиват синузит, бронхит или възпаление на дробовете. Цветовете в тази гама са своеобразен лакмус за бактериално инфектиране на дихателния път, по-скоро в долната му част.

Ярко жълта (като канарче) се наблюдава при еозинофилен инфилтративен процес в белите дробове, бронхиална астма. Жълтото идва от голямото количество еозинофили в трахеобронхиалният секрет;

Най-опасна е кашлицата, започваща внезапно с отделяне на жълта слуз. Жълтият цвят се е получил от смесването на кръв и гной. А наличието на кръв показва нуждата от незабавна медицинска помощ (има висок риск от туберкулоза).

За поставянето на правилна диагноза и диференциране на заболяванията е нужно да се анализира откашляният секрет. Желателно е да се вземе пробе на гладно. Преди откашляне устата се дезинфекцира с антисептик, а след откашляне се промива с преварена вода.

Има един случай, в който жълтата храчка не показва заболяване – това е при пушачите. Дългогодишните консуматори на табак кашлят в жълто или кафеникаво поради никотина.

Кафяви храчки

Кафявите храчки са белег за възпаление, провокирано от бактериална или вирусна инфекция, или насищане с кръв. При такъв цвят не се вземат противокашлечни сиропи, защото те потискат кашлицата и задържат секрета в дихателния път, което е опасно. Необходимо е да се провокира откашляне.

sirop-07
Билкови смеси срещу кашлица

Кафяво-зелена храчка свидетелства за примес на гной.

Дайте мнение и Вие тук!

Оранжево-кафява свидетелства за крупозна пневмония с разпад на еритроцити и освобождаване на хематин.

Черна храчка се наблюдава при пневмокониоза (прах в дробовете).„

Други видове
  • Храчки от носоглътката. При хрема гъста или изобилна като количество слуз се отделя през носа (ноздрите). При постназална (задна) хрема секретът се стича по носоглътката и гърлото. Причините са простуди, ОРВИ, алергичен ринит, ГЕРБ и др. Обикновено секретът не се вижда, за да бъде оценяван;
  • Прозрачни храчки. Прозрачният секрет е норма. Ако се сгъсти или побелее, тогава става патологичен;
  • Солени храчки. Секрет със солен вкус се наблюдава при гастро-езофагеален рефлукс и синузит, а също и като усложнение след прекарана ковид инфекция;
  • Гнойни храчки. Слуз и гной се отделят при бронхоектазии, възпаления на б. дроб, абсцеси, различни бронхити;
  • Гъсти храчки. Те са симптом на хронични патологии в долната част на дихателния път, към които се отнасят застойната пневмония, бронхиалната астма, ХОББ;
  • Лепкави или слузести. Когато в храчката има гной, тя се сгъстява и изглежда лепкава. Обикновено лепкавите храчки са гнойни.

Острата кашлица обикновено не изисква специфична терапия. Но когато се проточи със седмици – да. В общия случай процесът приключва за 3 седмици, по-често 2 седмици. В първите дни е непродуктивна, без храчка. В преходния период се появява секретът и кашлянето продължава до пълно изчистване на пътищата.

Още информация ТУК: Антибиотик за моментално спиране на кашлицата. Флудитек и други средства за спиране на кашлицата.

Особени случаи

  • Кашлица с храчки без температура. Тази комбинация е явен признак за бронхиална астма или алергична такава. Случва се при хронични състояния – трахеити, бронхити, фарингити. Пристъпи на кашлица бележат и някои болести извън дихателната с-ма като дискинезия на жлъчните пътища и рефлукс. В тези случаи няма инфекция и повишаване на Т°С;
  • Отделяне на храчки без кашлица. Случва се усилената секреция да не провокира кашляне. Регистрира се в най-ранните етапи на острия бронхит (кашлицата се присъединява по-късно) и фарингит. Може да е остатъчно явление след заболяване. Хиперсекреция провокира пристъп на астма. Храчка без кашлица е норма при синузита – тя се стича от синусите, и при вазомоторните ринити;
  • Постоянно усещане за храчка в гърлото. Този ефект се получава при събиране на слуз в гърлото. Секретът се изработва постоянно и се сгъстява и в един момент става забележим. Болният усеща как слузестите маси се задържат по задната стена на гърлото.

Лекарства за лечение на кашлица с храчки

Лечението на мокра кашлица (храчка) си поставя целите да спре развитието на възпалителния процес, да разреди и изведе секрета и да отпусне спазма на бронхите.sirop-05

Подбират се индивидуални схеми според причините, тежестта на симптомите и др. показатели. Обичайно при влажна кашлица се изписват следните препарати (един или няколко от тях):

  1. Муколитици. Тези препарати стимулират образуването на храчка, разреждат я (увеличават нейния обем и я втечняват) и й помагат да се придвижи нагоре и навън. Най-ефикасните муколитици са сиропите с бромхексин, ацетилцистеин, амброксол, карбоцистеин. Те премахват кашлица за около седмица;
  2. Отхрачващи препарати. Те стимулират кашлевия рефлекс, благодарение на което слузта от бронхите излиза по-бързо. Назначават се, когато секретът е прекалено гъст и жилав. Той се е захванал за стените и не се придвижва по дихателния път. Болният има суха кашлица – не успява да изведе секрета. Помагат сиропи с екстракти от живовляк, алтея, риган и синтетичните бромхексин, химотрипсин, трипсин;
  3. Бронхолитици (спазмолитици). Използват се за разширяване на просвета на бронхите, премахват спазмите и освобождават дихателния път. Така храчките по-лесно преминават по него и се изкарват навън. Задължителни са при бронхит и астма;
  4. Противовъзпалителни и противовирусни препарати. Те са на таблетки, спрей и сироп и се борят с причинителя на кашлицата. Назначават се при суха и при мокра кашлица. Те се целят във вирусите, бактериите или алергените, а не в самата кашлица;
  5. Антихистамини. Средствата от тази група се приемат, щом кашлицата е алергична;
  6. Лекарства за потискане на кашлевия рефлекс. Те влияят върху центъра на кашлицата в мозъка и на дихателните рецептори. Назначават се при двата вида кашлица;
  7. Комбинирани препарати. Те са най-ефикасни и премахват негативната симптоматика буквално за 2-3 дни. Съчетават отхрачващи, бронхолитични, муколитични и антихистаминни вещества. Някои имат и съставка против висока Т°С, което ги прави идеални при грип и ОРВИ;
  8. Антибиотици. Назначават се при бактериална инфекция.

Към тези лекарства се прибавят много топли течности за разреждане на секретите и лека храна.

Сироп за изчистване на храчки

Мократа кашлица се нарича продуктивна. Тя носи на болния значимо облекчение – заедно със слузта се извеждат и болестотворните микроорганизми. Това предотвратява интоксикацията и разпространението на инфекции в други отдели на дихателната с-ма.

Мокрото кашляне не се потиска, както се прави с непродуктивната суха, защото тогава храчката остава в бронхите, застоява и усилва патологичния процес.

Лечението изисква точно обратното – да се стимулира секрецията на бронхите и процесът на отхрачване. Това правят сиропите за мокра кашлица, муколитиците.

Понякога проблемът с отхрачването е в самия дихателен път – бронхите са много свити и секретът остава вътре. Тогава се прилагат бронхолитици, които отпускат стените и освобождават секрета.

Кои лекарства отхрачват?

Отхрачващите препарати са на таблетки (Тавипек, Геломиртол, Флавамед, Солволан, Бромхексин Актавис), на капсули (Ердомед) и на сироп (Хеделикс, Муколизин, Амброксол).

Всички те работят само при наличието на секреция по дихателния път. Втечняват храчката и я придвижват навън. Като състав тези препарати са растителни и синтетични.sirop-06

  • Бромхексин на таблетки, сироп и инжекционен р-р съдържа доказаният bromhexme за лечение на сгъстени секрети. Облекчава кашлянето и дишането. Изписва се при жилави секрети и болезнено кашляне. Сред негативите са дразнене на стомаха. Дава се от 2-год. възраст. Сиропът струва 3.68 лв;
  • Димекс и Димекс СО сироп, Калмабен и Олигрип таблетки са препарати с дифенхидрамин, които се предпочитат при възпалявания по дихателния път. Дифенхидрамин и е доказал своята ефективност. Прилага се от 6-год. възраст. Сред негативите му са алергични, сърдечни и уринарни прояви. Цена за сироп от 125 мл – 7.34 лв;
  • Мукосолван и Амбиксол сироп, Амбро и Амбролекс R на таблетки, Амброспрей са препарати с амброксол – един от най-ефикасните и проверени средства срещу кашляне. Активизира секреция, втечнява гъстите храчки и подпомага изкарването им. Повечето от тези лекарства се дават над 1-год. възраст. Сред негативите са уртикария и спазъм на бронхите. Цена на Амброспрей 12.20, на Амбролекс – 8.91 лв;
  • АЦЦ Акут, сироп, Ацетилцистеин на таблетки са препарати с ацетилцистеин. Той увеличава обема на секрета и овлажнява кашлянето. Дава се от 2-год. възраст. Сред негативите са главоболие и хипотония. Цена на сиропа за деца АЦЦ е 12.30 лв;
  • Флудитек и Хюмекскоф сиропи, Бронлес капсули са препарати с карбоцистеин – добър муколитик при застояла секреция. Ползва се от 2-год. възраст. Сред негативите са стомашни неразположения. Хюмекскоф  струва 8 лв;
  • Бронхостоп, Хустагил, Фолипил, Биокс Тими, Медоприм и още десетки сиропи разчитат на лечебното въздействие на екстракта от мащерка.Във визираните продукти мащерката е комбинирана с други различни билки. Предпочитани са и пастилите с мащерка. Билката овлажнява лигавиците и облекчава при кашляне. Отлична е при простуди и грип. Дава се от 2-год. възраст. Бронхостоп е 16 лв;
  • Мукоплант, Тусавит, Абока Гринтус, Билколинче, Даса, Риско и други сиропи с живовляк се предписват за кашлица, независимо от вида й. Живовлякът успокоява епителното покритие на лигавите и облекчава извеждането на секретите. Дават се от 1-год. възраст;
  • Алтея, Ружа, Фитолор, Беба Бронхо, Лунац са сиропи с бял слез (ружа). Те са отхрачващи средства със силен противовъзпалителен ефект. Предпочитат се при трахеити. Дават се от 2-год. възраст;
  • Сироп Коф, Мариамед, Кафрекс, Мелу, Хербалсепт са сиропи с мед и билки, които овлажняват секретите и успокояват гърлото. ;
  • Проспан, Бръшлян, Мукоплант, Хербион, Хеделикс, Хедеспан са сиропи, които разчитат на бръшляна. Те са водещ избор при храчки с гнойно съдържание или примес на кръв. Прилагат се от 1-год. възраст. Сред негативните му са обичайните симптоми на алергичен отговор и диария. Цена за 100 мл Хеделикс – 8.94 лв;
  • Ен-Ти-Тус, БронхоСтоп, Бронхикум  и други са универсални сиропи. Те се вземат, без да знаем каква е кашлицата. Особено ценни за преобразуване на сухото кашляне в продуктивно. Използват растителни компоненти и масла. Предпочитат се при жилави и гъсти секрети. Ен-Ти-Тус е 14.90 лв, Бронхостоп е 16 лв, Бронхикум е 11.65 лв;
  • Вентолин и Сиресп са сиропи – бронхолитици. Те освобождават пътя на секрета, за да излезе без пречки навън, облекчават дихателната функция. Ползват салбутамол, фенспирид и други синтетични препарати.

Списъкът е поне 4-5 пъти по-дълъг. Пазарът е “залят” с препарати за борба с кашлицата.

Още нещо интересно ТУК: Как да изберем добър сироп за кашлица с отхрачване. Мнения за Бронхолитин, Тусавит, Стодал и Проспан.

Билки за отхрачване и чайове

Към осмотично активните препарати се отнасят отхрачващите растения сладък корен, алтея, живовляк, ледум, риган, подбел, росянка, борови връхчета, мащерка, термопсис, бръшлян, лечебна ружа и други.

sirop-04
Повечето ефикасни билки виждаме в състава на аптечни сиропи против кашлица

Те имат идентичен механизъм – премахват бронхиалния секрет от дихателните пътища като намаляват гъстотата и увеличават обема. Изброените билки се приемат у дома на чай или концентрирана отварка.

Домашен сироп

По-траен е домашният сироп. Той се прави като в буркан нареждаме на пластове билката и захар. Престоява на слънце 20 дни, като поклащаме за разтваряне на захарта. Накрая отделяме сиропа и го загряваме за кратко, без да кипва. Държим в тъмно стъкло и потребяваме 3-4-5 пъти по 1-2 с.л.

Още по темата ТУК: Коя е най-добрата билка за отхрачване? Как се прави чай с отхрачващи билки? Народна медицина против кашлица с храчки.

Бабини рецепти за упорита кашлица
  • Мед в ряпа – издълбаваме голяма, почистена ряпа на дълбочина 5 см и наливаме мед догоре. Закрепваме я изправена и покриваме с чинийка за 4 часа. Изливаме течността – това е сироп за влажна кашлица, който се приема по схема 2 Х 1 с.л;
  • Ряпа с мед – ряпата се нарязва на неголеми парчета и се залива с мед. След 7-8 часа отливаме сиропа. Той се пие по същата схема – 2 Х 1 с.л.;
  • Сок от ряпа с мед – изцеждаме сока от ряпата и смесваме с мед. За по-бързо елиминиране на слузта добавяме сок от моркови – по 1 морков на всяка изцедена ряпа;
  • Компрес от зелев лист – добре измит голям лист намазваме с мед и прилагаме на гърдите. Изолираме с найлон и затопляме с вълнена дреха – прави се непосредствено пред сън;
  • Лимон и мед – смесваме сока от 1 лимон с 5 с.л. мед и приемаме по 1 с.л. до края на деня;
  • Лимон и зехтин – 200 мл зехтин на сока от 1 лимон. Схемата е 3 Х 1 с.л.;
  • Лук и мед с варене – изцеждаме 2 глави и смесваме с 50 г мед. Варим 10 мин. От сиропа се отпива по малко;
  • Лук и мед без варене – смиламе 3 глави и добавяме 100 г мед. Престоява 3 часа и наливаме 50 мл преварена вода;
  • Чесън и мляко – 300 мл мляко с 5 скилидки кипват за 2 минути. Приемът е 1 Х 50 мл;
  • Компрес с горчица – подправката на прах смесваме с брашно, добавяме мед и олио. Образуваната каша се нанася на няколко слоя марля и се налага на гърба и гърдите. Компресът се закрепва с бинт, но болният трябва да легне и да се затопли.

Още информация и източници на английски: Какво означават бели, зелени и кафяви храчки? * Какво се прави при кръв в храчките? * Народни средства и медикаменти за отхрачване.

Моментално спиране на кашлицата

Незабавното лечение на кашлица с антибиотик, противовъзпалително или подкрепящо имунитета средство – според вида причина за кашлицата, е най-бързият начин да пресечем задълбочаването на процеса. При алергичен причинител трябва да се махне дразнителят.

Включването на сироп или пастили за кашлица е втората стъпка, без която не може. Тези лекарства чувствително облекчават болния, премахват болките му и дискомфорта с дишането.

На трето място поставяме средата за оздравяване – тя трябва да е топла и уютна, с овлажнен чист въздух и спокойна обстановка.

Пристъпи на кашляне бързо се пресичат с чаша затоплено мляко, подправено с мед и масло.

Вижте и ТОВА: Бабини рецепти за упорита кашлица с храчки при възрастни и при деца. Кой мощен лек върши работа? Какъв антибиотик се ползва за лечение?

И една ценна видео рецепта на руски език:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

рак на белия дроб - предразположени ли сме?

Рак на белия дроб: Основни симптоми, стадии, лечение и класификация (ПОДРОБНО)

Симптоми на рак на белия дроб и преживяемост. Откриване на петно. Стадии, последен стадий. Обичайна …

3 Мнения

  1. Веселина Стоянова

    От години давам Бромхексин и не ме е разочаровал. Кашлянето се овладява за няколко дни, макс седмица. Другото добро е Амброксол. И това не са някакви скъпарски сиропи, струват под 4 лева!

  2. Пепи Павлова

    Признала съм сиропите и пастилите с ислански лишей, основно Хербион и Лихенсед. За разнообразие редувам с бръшляновите. Не мисля да давам химии, когато има природни лекарства.

  3. Кръстева Христина

    На малкия личната му изписа Синекод, ама продължава да кашля и се чудя дали да не сменя. Препоръчват ми Стодал, защото е хомеопатичен. Мнения?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *