напрежение във вените на ръцете
сини вени

Напрежение във вените на ръцете, сини вени и др. диагностика

Какво могат да означават изтръпване на лявата ръка, треперене, суха кожа и студени ръце, изпотяване на дланите и други симптоми.

Предлагаме ви чисто медицински поглед на състоянието на вътрешните органи, определяно по кожата и температурата на ръцете на човека. В случая не става въпрос за хиромантия.

Суха кожа на ръцете

Сухи и горещи длани често имат хора, страдащи от хронични белодробни болести, като например туберкулоза. Но в същото време ръцете са застрашени от получаването на ефекта “суха кожа” и при прекомерно миене. Това може да води до намаляване на естествените кожни мазнини, на липидите, а също така и на неприятното вроговяване на епидермиса. То довежда до трудности при задържането на вода в кожата.

Изпотяване на дланите (хиперхидроза).

Силното изпотяване на дланите е признак за невротични състояния, свързани с повишена тревожност. Но също така може да бъде и в следствие на най-обикновени гъбички. Често пъти става дума за наследственост по отношение на прекомерна възбудимост на нервната система. При всички случаи обаче изпотяването на дланите трябва да се диагностицира и овладее, защото може да има тежки последствия. Най-малкото върху съдбата и кариерата ви. Несъзнателно хората отдават голямо значение на ръкостискането и ако вие подадете на човек своята потна ръка, той може би няма да иска повече да прави бизнес с вас или пък да ви наеме на работа, ако е работодател. Днес има достатъчно козметични методи за ликвидиране на хиперхидрозата, така че не пропускайте да се възползвате от някой от тях. Или ако случаят е по-тежък, ориентирайте се към лечение на причините за изпотяване на ръцете!

Студени ръце.

Студените ръце на фона на бледа кожа и влажни длани са проявление на нарушената регулация на съдовия тонус и вегетативната нервна система. Това се случва при хипотония и вегетативно-съдова дистония. Възможно е обаче да става дума и за известния Синдром на Рейно. Според Петър Дънов хората, които се оплакват от студени ръце или крака ходят често в тоалетната по малка нужда. Жените са по-склонни да имат студени ръце от мъжете. А много от тях не могат да заспят, докато не им се стоплят краката. Това отново е свързано със заболяванията на вегетативната нервна система, за която споменахме по-горе.

Изтръпване на лява ръка.

изтръпване на лява ръка
Какво може да означава коварното изтръпване на лява ръка.

Може да се дължи на един куп причини, сред които изкълчване, счупване, навяхване или друга травма. И това би било ок, ако нямаше вероятност да бъде проблем с шийните прешлени, шипове, тумор на мозъка на гръбнака, шийна дискова херния и тъй нататък. Изтръпването на лява ръка може да бъде доста сериозно, затова не пропускайте да се консултирате с лекар, ако причината за него не е очевидна. Голяма част от подозренията могат да важат с пълна сила и при изтръпване на дясна ръка.

Специално за лявата ръка се отнасят определени прешлени от гръбначния мозък, също и вероятност за така нареченото аксесорно ребро отляво.

Студени пръсти.

Студените пръсти и нокти със синкав оттенък говорят за нарушено кръвоснабдяване. Най-честа причина за това са сърдечната недостатъчност и диабетът.

Пигментни петна.

Появата на кафеникави пигментни петна по горната страна на дланите показва нарушения в работата на червата и застой на жлъчен сок. Пигментните петна при възрастните говорят за намалена изработка на меланин в кожата.

Симптоми за болна жлъчка или черен дроб.

Жълтеникавата кожа на китките е сигнал за нарушено оттичане на жлъчен сок. Това се случва при проблеми с жлъчния мехур и задстомашната жлеза, а също и при хронични нарушения на черния дроб.

Изпъкнали вени със син оттенък говорят за исхемична болест на сърцето.

Издутите и ясно очертани сини вени на горната част на дланите, но без възелчета, са проявление на затруднен венозен отток. Това може да е следствие от исхемия (исхемична болест) на сърцето, нарушена функция на сърдечните клапани и тромбофлебит.

Оранжев оттенък на дланите.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Оранжевият оттенък на дланите е сигнал за възпаление на черния дроб. При децата може да бъде едно от проявленията на хранителна алергия, често към цитрусовите плодове.

Асиметрично треперене на ръцете.

Асиметричното треперене на ръцете (когато едната ръка трепери повече от другата) е признак на неврологични нарушения в мозъка и начало на болестта на Паркинсон.

Симетрично треперене на ръцете.

Симетричното треперене пък, което възниква при психично напрежение, е проявление на невроза. Конвулсии на ръцете могат да се предизвикат от желязодефи-цитна анемия, недостиг на калций и съдови нарушения, например облите-риращ ендартериит.

Дайте мнение и Вие тук!

Суха кожа и болки в лактите.

Суха кожа на лактите може да се образува от недостиг на мастно-разтворимите витамини А и С. Това може да бъде сигнал и за нарушения на мастната обмяна, което се случва след диети. А може просто да са ма-золести образувания – признак на стареене.

Вени с възелчета по ръцете.

Венозният«рисунък« на външната страна на дланите с изразени възелчета е признак на нарушена холестеролова обмяна при развитие на атеросклероза или диабет.• Честите, безпричинни (не вследствие на удар) синини по ръцете говорят за проблеми с кръвоносните съдове и за нарушения в съсирваемостта на кръвта.

Болки в китките и повишена чувствителност.

Повишената чувствителност на китките на ръцете към студено е признак на студова алергия. Тя най-често се случва при жените и се съпътства с треска и кашлица. При недостатъчно кръвообращение краищата на пръстите се усещат измръзнали през цялото време.

Болки в пръстите на ръцете и по-специално кутретата.

При сърдечен пристъп може да се получи остра болка в кутретата (сякаш ги начупват).

Удебеляване и подуване на пръстите на ръцете

Удебеляването, а след време и деформацията на ставите на пръстите, може да е признак на полиартрит, подагра или нарушение на солева и минерална обмяна на веществата.

Вижте непременно и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2011/05/07/%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%B8%D0%B7%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D1%82/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Козметиката е не само средство за разкрасяване Eucerin Cosmetics

Топ 5 най-предпочитани козметични продукта от Eucerin

Козметиката е не само средство за разкрасяване. За милиони със суха, чувствителна и проблемна кожа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *