Пролетна умора или депресия

Пролетна умора или депресия? – Симптоми и разлики

След дългите зимни месеци на всеки му се иска да излезе на чист въздух и да се наслади на настъпването на пролетта.

Но точно в този период , когато всичко разцъфтява и природата се събужда за нов живот, ние като че ли сме унили и без настроение. В повечето случаи говорим за т. нар. пролетна умора.

Причини и симптоми:

Почти всеки втори човек в периода между март и май страда от пролетна умора. Въпреки достатъчния сън, човек се чувства уморен през по-голямата част от времето, няма желание за работа, често е раздразнителен. Не рядко се появяват и симптоми като виене на свят или проблеми с кръвообращението. Тялото ни като че ли още не се е събудило от зимен сън. Има няколко причини за това чувство:

  • тялото ни трябва да се приспособи към промяната на температурите и на увеличаващия се ден;
  • кръвоносните съдове леко се разширяват и кръвното налягане леко спада;
  • менюто ни през зимните месеци не е било достатъчно богато на плодове и зеленчуци и съответно се появява липса на витамини в организма ни.

Как да се справим с пролетната умора:

Всяка пролет организмът ни е подложен на такава промяна и обикновено се напасва за 2-3 седмици към новия сезон. За да се справим по-бързо и по-лесно с пролетната умора, можем да приложим няколко мерки. Повечето движение и особено на открито, помага на тялото да свикне по-бързо към промените във времето и съответно да се активизира напасването на производството на различни хормони като мелатонин и серотонин. Храната, която трябва да приемаме е важно да е богата на повече плодове и зеленчуци. В този период е хубаво и да се пости, за да не натоварваме организма си с тежки храни. Но дори да не се откажем напълно от месото, само намаляването на захарта и алкохола би било от помощ за справянето с пролетната умора. Допълнително може да включите и редуването на студени и топли душове, за да подпомогнете на кръвоносната система да се събуди след зимните месеци. Препоръчително е да се приемат и витамини за физическа умора.

Симптоми на депресия

Но какво става, ако умората, уникалността и липсата на желание за активност не изчезнат? Ако не сме трудоспособни не в продължение на дни, а на седмици, ако доброто настроение, което води до производството на серотонин (хормонът на щастието) не се появява, ако допълнително страдаме от алергии и тялото ни и физически не се чувства във форма? Ако тези симптоми се задълбочат и продължат по-дълго време, то тогава може да говорим за признаци на депресия. Важно е още в началото да се обърнем за помощ към личния лекар, защото депресията понякога трудно се диагностицира. Освен изброените симптоми, в живота на човек може да има и външни фактори, които могат да отключат депресия – смърт на близък човек, загуба на работата, раздяла с партньора или др.

Дайте мнение и Вие тук!

Без значение дали през зимата или пролетта, важното е да водим балансиран начин на живот, да се погрижим както за здравето на тялото ни, така и за здравето и на душата ни. Както ежедневния спорт намалява риска от заболявания на тялото, така и четенето, рисуването и слушането на музика засилват психическите ни сили. Чистият въздух, движението, слънчевата светлина и правилната диета ни помагат да се справим с пролетната умора. Като допълнение можем да заменим тъмните зимни дрехи с цветни и жизнерадостни и така да повишим пролетното си настроение.

Автор:
Онлайн аптека Валета

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

6izofreniq

Шизофрения – има ли лечение? Лекарства, билки симптоми

Признаци и симптоми на параноидна шизофрения и другите. Лечение с билки и лекарства. Ясните симптоми …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *