моксогама цена, таблетки, мнения
моксогама цена по здравна каса, мнения, таблетки

Моксогама: Точното приложение, цена, видове и опасности

Медикаментът моксогама: кога и как се използва. Форми на продукта; аналози и заместители. За какво да внимаваме при прием на моксогама

Моксогама е медикамент, познат на немалко хора с високо артериално налягане. Таблетките, назначавани от лекар, смъкват кръвното и са активна част от комплексните терапии за контрол на хипертонията.

Какво е моксогама

Специалистите биха определили медикамента моксогама като селективен агонист на имидазолиновите рецептори. Преведено на популярен език, това означава, че действието му потиска съпротивлението в периферните кръвоносни съдове чрез въздействие върху център в продълговатия мозък. При това положение настъпва облекчаване на цялата схема на кръвообращение и повишеното кръвно налягане спада. Лекарството е подходящо в случаите на т.н. есенциална хипертония – т.е. високо кръвно, което не е вторичен симптом, не е резултат от заболяване на друг орган или система.

Как се използва? Показания

Моксогама е перорален продукт, приема се под формата на таблетки по лекарско назначение. Дневната доза и продължителността на приема са в зависимост от конкретния здравословен проблем, възрастта и общото състояние на пациента.

Препаратът се дава при стабилно повишено артериално налягане със стойности над 140/90. Таблетките се поглъщат цели, с достатъчно вода. Обикновено приемът е веднъж дневно – сутрин; това може да става преди, по време на или след хранене. По преценка на лекуващия дневната доза може да се раздели на две равни части и да се взема сутрин и вечер.

Дозировка и предозиране

Препоръчителната начална доза е 0.2 мг виднъж на ден, сутрин. Ако постиганият в рамките на три седмици лечебен ефект е неудовлетворителен, лекуващият може да завиши тази доза двойно, т.е. до 0.4 мг, разделени за два приема в рамките на деня. След нов триседмичен етап на лечение се допуска още едно увеличение – но не и над 0.6 мг дневно. Максимумът на еднократен прием е 0.4 мг.

 • Предозирането е опасно! В подобни случаи задължително се търси медицинска помощ, тъй като са възможни опасни странични ефекти. Най-често е съобщавано за сънливост и забавяне на пулса, световъртеж, гадене и повръщане, спад на кръвното при изправяне от седнало или легнало положение; умора, сухота в устата. Описани са и случаи с парадоксално повишаване на кръвното.

Приемът на по-високи дози от продукта може да е причина за затруднения при дишането и нарушения на съзнанието. Съобщавано е за тахикардия, хипергликемия. Пациенти с подобни симптоми трябва да приемат идазоксан; прави се стомашна промивка, дават се активен въглен и слабителни. При проявена брадикардия се поставя атропин, а ако е необходимо се въвеждат течности. Изборът на мерки е индивидуален.

В старческа възраст

При възрастни или при пациенти в напреднала възраст се прилага обичайната схема на терапия, ако те нямат бъбречни заболявания или други хронични заболявания в тежка форма (например чернодробни).

моксогама мнения

При нарушение на бъбречната функция

Най-общо: при бъбречни заболявания или ако пациентът е на хемодиализа, максимално допустимата еднократна доза е 0.2 мг, а дневната – не повече от 0.4 мг. Тези стойности са валидни за пациенти с леки до средни бъбречни увреждания. При тежките случаи максималната дневна доза е до 0.3 мг.

При високо кръвно, есенциална хипертония (неизвестна причина)

Посочените дози се отнасят до случаите на есенциална хипертония в лека до умерена форма.

Ако вземате и бета-блокер

“Фигурин

При комбинирана терапия с бета-блокери трябва да се внимава с дозирането. Не бива да се забравя, че в подобна комбинация терапевтичните ефекти взаимно се усилват.

Ако подобна комбинирана терапия трябва да се прекрати, първо се спира приемът на бета-блокерът, а няколко дни по-късно и на моксогама.

Може ли с алкохол?

Тази комбинация е противопоказана. Паралелният прием на алкохол и моксогама води до усилване на алкохолното въздействие.

Видове моксогама, цена, приложение

Моксогама е продукт за перорален прием – таблетки, които могат да съдържат 0.2, 0.3 или 0.4 милиграма от активната съставка моксонидин.

Моксогама 0.2

Тази форма е с най-ниско съдържание на моксонидин; подходяща е за стартовия етап на лечение или за пациенти, които могат да приемат редуцирани дози. Освен активната съставка съдържа лактоза монохидрат, кросповидон, повидон К 25, магнезиев стеарат, хипромелоза, титанов диоксид, макрогол 400, червен железен оксид. Цената на опаковка с 30 таблетки е 5 лв.

Моксогама 0.3

Формата е подходяща за случаите, когато пациентът приема максимално допустимата дневна доза от 0.6 мг. Тя се разделя за два приема по 0.3 мг. Съставът на помощните вещества е идентичен с този на формата 0.2 мг. Цената на опаковка от 30 таблетки е около 7 лв.

Моксогама 0.4 мг

Вариантът е приложим само в случаите, когато може да се приема максималната еднократна доза. Цената на опаковка от 30 таблетки е 9 лв.

Мнения

Независимо че продуктът моксогама е на лекарствения пазар от дълго време, в интернет няма много отзиви от потребители за качествата му. В положителните отзиви се отбелязва добрата поносимост на лечебното средство, високата му ефективност, липса на ефект на отмяната при спиране на приема, както и достъпната му цена.

Забележките, отнасяни към групата на негативните оценки, са доста конкретни и сред тях се повтаря усещането за пресъхване на устата.

Конкретни пациенти споделят все пак, че редовният прием на медикамента е помогнал за нормализацията на кръвното налягане, но също и на кръвната захар. Някои пациенти са били резервирани към обявените в листовката положителни въздействия на лекарството – признават, че ги е смущавала твърде ниската цена на продукта. Впоследствие признават, че обещаните ефекти са реални и че напразно са се съмнявали.

Има и критици на продукта, които коментират проявени странични ефекти от рода на пресъхване на устата; отбелязват, че действието на медикамента е само временно и че не се чувстват сигурни в ефективността му.

Съставки и действие

Особено значение за действието на моксогама има активната съставка моксонидин. Тя е водеща при определянето на продукта като хипотензивен препарат с централно действие. Моксонидинът е избирателен агонист на имидазолиновите рецептори, разположени в централната нервна система. Компонентът атакува специфична зона в продълговатия мозък, който контролира симпатичния отдел на нервната система. Приемът на медикамента води до отпускане на периферните кръвоносни съдове и артериалното налягане спада.

моксогама таблетки, моксонидин

Останалите съставки на лекарството играят спомагателна роля.

Дайте мнение и Вие тук!

Странични ефекти, противопоказания

Както всеки медикамент, и моксогама може да провокира някои нежелани странични ефекти. Вижте кои са най-често срещаните:

мнения, отзиви, коментари, форум
 • На централната нервна система – главоболие, сънливост, забавени реакции, влошено качество на съня, световъртеж, астения, тревожност и депресивни състояния.
 • На храносмилателната система: холестаза, запек или диария, пресъхване на устата, гадене, болка в околоушните жлези, анорексия, хепатит.
 • Сензитивни: парене и сърбеж в очите.
 • На сърдечно-съдовата система: артериална хипотензия, парестезии, вазодилатация, брадикардия, нарушения на периферното кръвообращение, синдром на Рейно, отоци.
 • На пикочно-половата система: задържане или незадържане на урина, отслабено либидо, гинекомастия, еректилна дисфункция.

При лечение с този медикамент са възможни и алергични реакции, включително кожни смущения и оток на Квинке. Рязкото прекратяване на приема може да стане причина за т.н. синдром на рикошета – не се изключва влошаване на болестната симптоматика в сравнение с времето преди приема на препарата.

Ето и противопоказанията за този медикамент:

Моксогама не се назначава на пациенти с алергия към активната съставка или към някое от помощните вещества.

 • Противопоказан е за пациенти със сърдечни заболявания от типа – синдром на синусовия възел; с брадикардия, злокачествена аритмия, атриовентрикуларна блокада, застойна сърдечна недостатъчност, ангионевротичен оток.

Продуктът не се използва за лечение на деца и подрастващи под 16 години.

 • Не се препоръчва по време на кърмене. Бременни могат да приемат този медикамент само в краен случай и под стриктен лекарски контрол.

Медикаментът е противопоказан също при пациенти с болестта на Рейно, с епилепсия, с нисък праг на припадъците, глаукома, болест на Паркинсон.

Взаимодействие с други лекарства

При паралелен прием на моксогама с други лекарства против високо кръвно налягане се наблюдава синергичен ефект, т.е. взаимно усилване на въздействието. Този факт е известен в медицината и обикновено лекуващият препоръчва по-ниски дози от тези, които пациентът би приемал при терапия само с единия медикамент. В някои случаи се преценява, че е по-добре единият от продуктите да се спре и пациентът остава под наблюдение.

 • Моксогама може да усили действието на трициклични антидепресанти, седативни и успокоителни препарати, бензодиазепини, транквилизатори, на етиловия спирт. Комбинираното използване на моксогама с трициклични антидепресанти е забранено.
 • Наблюдава се отслабване на когнитивните функции при съчетаване на лоразепам и моксогама.
 • Моксогама не влияе върху въздействието на препарати като дигоксин, инсулин, алопуринол и пробенецид. Ефектът на моксогама отслабва при съчетаване с толазолин.
 • Наблюдава се взаимно усилване на хипотензивния ефект при съчетаване със салуретици, например хидрохлоротиазид.

Аналози и заместители

Възможно е по някаква причина моксогама да бъде заменена от друг продукт. Той може да е със същата активна съставка – или да има аналогично действие, независимо от различния си състав.

Моксотенс

Моксотенс е продукт със същата активна съставка като моксогама – моксонидин, от Актавис. Представен е като лекарство, предизвикващо намалено напрежение в стените на кръвоносните съдове, което позволява снижаване на артериалното налягане – хипертония, от есенциален тип. Предлага се в същите форми на пероралните таблетки, с активна съставка от 0.2, 0.3 или 0.4 мг. Цената на 30 таблетки по 0.4 мг е около 8 лв.

Хлофазолин

Хлофазолин, хлофадон или друго? Описание и мнения за и против лекарството

Познатият на много българи хлофазолин съдържа клонидинов хидрохлорид. Приемът разширява кръвоносните съдове, смъква повишеното артериално налягане и забавя сърдечната честота. Може да се избере една от двете предлагани форми на Софарма: инжекционен разтвор в ампули по един лев за ампула от 1 мл, или таблетки по 0.15 мг.

моксогама при високо кръвно
Медикаментът помага при есенциална хипертония

Обикновено инжектирането на течната форма се предприема при рязко повишаване на кръвното и трябва да е в болнични условия. Дневната доза и продължителността на прилагане се определят индивидуално. При перорален прием лечението започва с минималната доза от 0.075 мг или половин таблетка, до три пъти дневно. Дневният прием може да нараства през 2-3 дни, като корекцията се прави само от лекар. Максималното количество за 24 часа е 12 таблетки, разпределени поравно за 2-3 приема.

Цената на таблетките от 0.15 мг е 1.50 лв за 50 броя.

Физиотенз

Физиотенз от Абот е още един моксонидинов продукт. Има перорални таблетки с по 0.2 и 0.4 мг активен компонент. 28 хапчета по 0.2 мг струват около 12 лв. Опаковка с 28 таблетки от 0.4 мг може да се купи за около 13 лв.

Валидол

Популярно хапче, което действа успокоително – балансира функциите на централната нервна система и постига умерено разширяване на периферните кръвоносни съдове. Има активна съставка ментил валерат; може да е от полза при леки форми на есенциална хипертония като преходно средство. Срещу два лева може да се купи опаковка от 18 таблетки.

Други

Разделът лекарства за смъкване и контрол на артериалното налягане сигурно е един от най-богатите. Това са т.н. антихипертензивни препарати, които според начина си на действие са разделени на няколко групи: АСЕ-инхибитори, ангиотензин II рецепторни блокери, бета-блокери, диуретици, блокери на калциеви канали, алфа-блокери, алфа-2 рецепторни агонисти.

Въпрос на читател, Silveto:

 • Майка ми приема Моксогама, лекарство за високо кръвно налягане, след много опити с други лекарства прецениха, че това и действа, но от 5 месеца има постоянна кашлица, стичане на някакъв секрет към гърлото и отхрачване на много малки секрети. Та въпроса ми е има ли някаква минимална вероятност това да е от лекарството – някакво странично действие?

Лекар: Сред коментираните в пациентската листовка странични ефекти не се споменава специално за отражение на приема върху дихателната система. Възможно е като нежелан симптом да се развие сухота в устата и гърлото, което вече би могло да е причина за кашлица. Освен това при предозиране са възможни дихателни затруднения. В подобни случаи правилното действие е да се направи консултация с лекаря, който е препоръчал терапията с този продукт.

Бързо сваляне на високо кръвно. Какво се пие и как?

Източници:

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

къде боли главата при високо кръвно?

Къде боли главата при високо кръвно? Главоболие и болки отгоре на темето и др.

Какво означават болки в главата отгоре на темето? Къде боли главата при високо кръвно? Ако …

Едно мнение

 1. Илина Иеанова

  От статията научих за моксогаммата неща с които не бях запозната ,но искам да задам въпрос.От извесно време имам шум в ушите и прочетох,че при употреба на моксогамма се появява като странично действие ,а аз вземам това лекарство от почти 10г.
  Възможно ли е то да е причина за това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!
АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!