моксогама цена, таблетки, мнения
моксогама цена по здравна каса, мнения, таблетки

Моксогама: Точното приложение, цена, видове и опасности

Медикаментът моксогама: кога и как се използва. Форми на продукта; аналози и заместители. За какво да внимаваме при прием на моксогама

Моксогама е медикамент, познат на немалко хора с високо артериално налягане. Таблетките, назначавани от лекар, смъкват кръвното и са активна част от комплексните терапии за контрол на хипертонията.

Какво е моксогама

Специалистите биха определили медикамента моксогама като селективен агонист на имидазолиновите рецептори. Преведено на популярен език, това означава, че действието му потиска съпротивлението в периферните кръвоносни съдове чрез въздействие върху център в продълговатия мозък. При това положение настъпва облекчаване на цялата схема на кръвообращение и повишеното кръвно налягане спада. Лекарството е подходящо в случаите на т.н. есенциална хипертония – т.е. високо кръвно, което не е вторичен симптом, не е резултат от заболяване на друг орган или система.

Как се използва? Показания

Моксогама е перорален продукт, приема се под формата на таблетки по лекарско назначение. Дневната доза и продължителността на приема са в зависимост от конкретния здравословен проблем, възрастта и общото състояние на пациента.

Препаратът се дава при стабилно повишено артериално налягане със стойности над 140/90. Таблетките се поглъщат цели, с достатъчно вода. Обикновено приемът е веднъж дневно – сутрин; това може да става преди, по време на или след хранене. По преценка на лекуващия дневната доза може да се раздели на две равни части и да се взема сутрин и вечер.

Дозировка и предозиране

Препоръчителната начална доза е 0.2 мг виднъж на ден, сутрин. Ако постиганият в рамките на три седмици лечебен ефект е неудовлетворителен, лекуващият може да завиши тази доза двойно, т.е. до 0.4 мг, разделени за два приема в рамките на деня. След нов триседмичен етап на лечение се допуска още едно увеличение – но не и над 0.6 мг дневно. Максимумът на еднократен прием е 0.4 мг.

  • Предозирането е опасно! В подобни случаи задължително се търси медицинска помощ, тъй като са възможни опасни странични ефекти. Най-често е съобщавано за сънливост и забавяне на пулса, световъртеж, гадене и повръщане, спад на кръвното при изправяне от седнало или легнало положение; умора, сухота в устата. Описани са и случаи с парадоксално повишаване на кръвното.

Приемът на по-високи дози от продукта може да е причина за затруднения при дишането и нарушения на съзнанието. Съобщавано е за тахикардия, хипергликемия. Пациенти с подобни симптоми трябва да приемат идазоксан; прави се стомашна промивка, дават се активен въглен и слабителни. При проявена брадикардия се поставя атропин, а ако е необходимо се въвеждат течности. Изборът на мерки е индивидуален.

В старческа възраст

При възрастни или при пациенти в напреднала възраст се прилага обичайната схема на терапия, ако те нямат бъбречни заболявания или други хронични заболявания в тежка форма (например чернодробни).

моксогама мнения

При нарушение на бъбречната функция

Най-общо: при бъбречни заболявания или ако пациентът е на хемодиализа, максимално допустимата еднократна доза е 0.2 мг, а дневната – не повече от 0.4 мг. Тези стойности са валидни за пациенти с леки до средни бъбречни увреждания. При тежките случаи максималната дневна доза е до 0.3 мг.

При високо кръвно, есенциална хипертония (неизвестна причина)

Посочените дози се отнасят до случаите на есенциална хипертония в лека до умерена форма.

Ако вземате и бета-блокер

“Демир

При комбинирана терапия с бета-блокери трябва да се внимава с дозирането. Не бива да се забравя, че в подобна комбинация терапевтичните ефекти взаимно се усилват.

Ако подобна комбинирана терапия трябва да се прекрати, първо се спира приемът на бета-блокерът, а няколко дни по-късно и на моксогама.

Може ли с алкохол?

Тази комбинация е противопоказана. Паралелният прием на алкохол и моксогама води до усилване на алкохолното въздействие.

Видове моксогама, цена, приложение

Моксогама е продукт за перорален прием – таблетки, които могат да съдържат 0.2, 0.3 или 0.4 милиграма от активната съставка моксонидин.

Моксогама 0.2

Тази форма е с най-ниско съдържание на моксонидин; подходяща е за стартовия етап на лечение или за пациенти, които могат да приемат редуцирани дози. Освен активната съставка съдържа лактоза монохидрат, кросповидон, повидон К 25, магнезиев стеарат, хипромелоза, титанов диоксид, макрогол 400, червен железен оксид. Цената на опаковка с 30 таблетки е 5 лв.

Моксогама 0.3

Формата е подходяща за случаите, когато пациентът приема максимално допустимата дневна доза от 0.6 мг. Тя се разделя за два приема по 0.3 мг. Съставът на помощните вещества е идентичен с този на формата 0.2 мг. Цената на опаковка от 30 таблетки е около 7 лв.

Моксогама 0.4 мг

Вариантът е приложим само в случаите, когато може да се приема максималната еднократна доза. Цената на опаковка от 30 таблетки е 9 лв.

Мнения

Независимо че продуктът моксогама е на лекарствения пазар от дълго време, в интернет няма много отзиви от потребители за качествата му. В положителните отзиви се отбелязва добрата поносимост на лечебното средство, високата му ефективност, липса на ефект на отмяната при спиране на приема, както и достъпната му цена.

Забележките, отнасяни към групата на негативните оценки, са доста конкретни и сред тях се повтаря усещането за пресъхване на устата.

Конкретни пациенти споделят все пак, че редовният прием на медикамента е помогнал за нормализацията на кръвното налягане, но също и на кръвната захар. Някои пациенти са били резервирани към обявените в листовката положителни въздействия на лекарството – признават, че ги е смущавала твърде ниската цена на продукта. Впоследствие признават, че обещаните ефекти са реални и че напразно са се съмнявали.

Има и критици на продукта, които коментират проявени странични ефекти от рода на пресъхване на устата; отбелязват, че действието на медикамента е само временно и че не се чувстват сигурни в ефективността му.

Съставки и действие

Особено значение за действието на моксогама има активната съставка моксонидин. Тя е водеща при определянето на продукта като хипотензивен препарат с централно действие. Моксонидинът е избирателен агонист на имидазолиновите рецептори, разположени в централната нервна система. Компонентът атакува специфична зона в продълговатия мозък, който контролира симпатичния отдел на нервната система. Приемът на медикамента води до отпускане на периферните кръвоносни съдове и артериалното налягане спада.

моксогама таблетки, моксонидин

Останалите съставки на лекарството играят спомагателна роля.

Дайте мнение и Вие тук!

Странични ефекти, противопоказания

Както всеки медикамент, и моксогама може да провокира някои нежелани странични ефекти. Вижте кои са най-често срещаните:

  • На централната нервна система – главоболие, сънливост, забавени реакции, влошено качество на съня, световъртеж, астения, тревожност и депресивни състояния.
  • На храносмилателната система: холестаза, запек или диария, пресъхване на устата, гадене, болка в околоушните жлези, анорексия, хепатит.
  • Сензитивни: парене и сърбеж в очите.
  • На сърдечно-съдовата система: артериална хипотензия, парестезии, вазодилатация, брадикардия, нарушения на периферното кръвообращение, синдром на Рейно, отоци.
  • На пикочно-половата система: задържане или незадържане на урина, отслабено либидо, гинекомастия, еректилна дисфункция.

При лечение с този медикамент са възможни и алергични реакции, включително кожни смущения и оток на Квинке. Рязкото прекратяване на приема може да стане причина за т.н. синдром на рикошета – не се изключва влошаване на болестната симптоматика в сравнение с времето преди приема на препарата.

Ето и противопоказанията за този медикамент:

Моксогама не се назначава на пациенти с алергия към активната съставка или към някое от помощните вещества.

  • Противопоказан е за пациенти със сърдечни заболявания от типа – синдром на синусовия възел; с брадикардия, злокачествена аритмия, атриовентрикуларна блокада, застойна сърдечна недостатъчност, ангионевротичен оток.

Продуктът не се използва за лечение на деца и подрастващи под 16 години.

  • Не се препоръчва по време на кърмене. Бременни могат да приемат този медикамент само в краен случай и под стриктен лекарски контрол.

Медикаментът е противопоказан също при пациенти с болестта на Рейно, с епилепсия, с нисък праг на припадъците, глаукома, болест на Паркинсон.

Взаимодействие с други лекарства

При паралелен прием на моксогама с други лекарства против високо кръвно налягане се наблюдава синергичен ефект, т.е. взаимно усилване на въздействието. Този факт е известен в медицината и обикновено лекуващият препоръчва по-ниски дози от тези, които пациентът би приемал при терапия само с единия медикамент. В някои случаи се преценява, че е по-добре единият от продуктите да се спре и пациентът остава под наблюдение.

  • Моксогама може да усили действието на трициклични антидепресанти, седативни и успокоителни препарати, бензодиазепини, транквилизатори, на етиловия спирт. Комбинираното използване на моксогама с трициклични антидепресанти е забранено.
  • Наблюдава се отслабване на когнитивните функции при съчетаване на лоразепам и моксогама.
  • Моксогама не влияе върху въздействието на препарати като дигоксин, инсулин, алопуринол и пробенецид. Ефектът на моксогама отслабва при съчетаване с толазолин.
  • Наблюдава се взаимно усилване на хипотензивния ефект при съчетаване със салуретици, например хидрохлоротиазид.

Аналози и заместители

Възможно е по някаква причина моксогама да бъде заменена от друг продукт. Той може да е със същата активна съставка – или да има аналогично действие, независимо от различния си състав.

Моксотенс

Моксотенс е продукт със същата активна съставка като моксогама – моксонидин, от Актавис. Представен е като лекарство, предизвикващо намалено напрежение в стените на кръвоносните съдове, което позволява снижаване на артериалното налягане – хипертония, от есенциален тип. Предлага се в същите форми на пероралните таблетки, с активна съставка от 0.2, 0.3 или 0.4 мг. Цената на 30 таблетки по 0.4 мг е около 8 лв.

Хлофазолин

Хлофазолин, хлофадон или друго? Описание и мнения за и против лекарството

Познатият на много българи хлофазолин съдържа клонидинов хидрохлорид. Приемът разширява кръвоносните съдове, смъква повишеното артериално налягане и забавя сърдечната честота. Може да се избере една от двете предлагани форми на Софарма: инжекционен разтвор в ампули по един лев за ампула от 1 мл, или таблетки по 0.15 мг.

моксогама при високо кръвно
Медикаментът помага при есенциална хипертония

Обикновено инжектирането на течната форма се предприема при рязко повишаване на кръвното и трябва да е в болнични условия. Дневната доза и продължителността на прилагане се определят индивидуално. При перорален прием лечението започва с минималната доза от 0.075 мг или половин таблетка, до три пъти дневно. Дневният прием може да нараства през 2-3 дни, като корекцията се прави само от лекар. Максималното количество за 24 часа е 12 таблетки, разпределени поравно за 2-3 приема.

Цената на таблетките от 0.15 мг е 1.50 лв за 50 броя.

Физиотенз

Физиотенз от Абот е още един моксонидинов продукт. Има перорални таблетки с по 0.2 и 0.4 мг активен компонент. 28 хапчета по 0.2 мг струват около 12 лв. Опаковка с 28 таблетки от 0.4 мг може да се купи за около 13 лв.

Валидол

Популярно хапче, което действа успокоително – балансира функциите на централната нервна система и постига умерено разширяване на периферните кръвоносни съдове. Има активна съставка ментил валерат; може да е от полза при леки форми на есенциална хипертония като преходно средство. Срещу два лева може да се купи опаковка от 18 таблетки.

Други

Разделът лекарства за смъкване и контрол на артериалното налягане сигурно е един от най-богатите. Това са т.н. антихипертензивни препарати, които според начина си на действие са разделени на няколко групи: АСЕ-инхибитори, ангиотензин II рецепторни блокери, бета-блокери, диуретици, блокери на калциеви канали, алфа-блокери, алфа-2 рецепторни агонисти.

Въпрос на читател, Silveto:

  • Майка ми приема Моксогама, лекарство за високо кръвно налягане, след много опити с други лекарства прецениха, че това и действа, но от 5 месеца има постоянна кашлица, стичане на някакъв секрет към гърлото и отхрачване на много малки секрети. Та въпроса ми е има ли някаква минимална вероятност това да е от лекарството – някакво странично действие?

Лекар: Сред коментираните в пациентската листовка странични ефекти не се споменава специално за отражение на приема върху дихателната система. Възможно е като нежелан симптом да се развие сухота в устата и гърлото, което вече би могло да е причина за кашлица. Освен това при предозиране са възможни дихателни затруднения. В подобни случаи правилното действие е да се направи консултация с лекаря, който е препоръчал терапията с този продукт.

Бързо сваляне на високо кръвно. Какво се пие и как?

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

атеросклероза лечение симптоми

Атеросклероза: Какво е? Причини, симптоми и методи на лечение

Какво е атеросклероза ♠ Симптоми ♠ Сърце ♠ Горни и долни крайници ♠ Главен мозък ♠ Причини ♠ Фактори на риска ♠ Видове ♠ На …

4 Мнения

  1. Илина Иеанова

    От статията научих за моксогаммата неща с които не бях запозната ,но искам да задам въпрос.От извесно време имам шум в ушите и прочетох,че при употреба на моксогамма се появява като странично действие ,а аз вземам това лекарство от почти 10г.
    Възможно ли е то да е причина за това.

  2. Даниела Гераскова

    С ХБН V степен съм и хипертония тежка степен. От една година ползвам Моксогама. Започнах с 2х0.2 в комбинация с АГЕН 2х1.без ефект. Увеличих дозата на 2х0.4 моксогама и 2х2 АГЕН и въпреки това сутрин кръвното ми е 170/80, след обяд също. Явно Моксогама не действа еднакво при всички.

  3. Петър Петров

    Лекувам хипертония от над 10 години в момента се лекувам с валсакор 160 мг , тертензиф 1.5 мг. и амлопин 5 мг. Но при дневно натоварване получих подуване в глезените. Консултирах се с кардиолог и той ме посъветва да не взимам амлопин, а да го заменя с моксогамма 0,4 мг. и че ще спадне подуването/ отоци при глезените. Моля за още едно мнение по въпроса. И дали да започна моксогамма от 0.2 мг сутрин и вечер или само 1 прием от 0.4 мг. ?
    Благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *