Със сол няма ЖИВОТ – без сол няма живот

Старите хора казват, че за да разбереш някой що за човек е, трябва заедно да изядете един килограм сол. Да разсипете сол на масата пък не е на хубаво.

С хляб и сол се посрещат само добри приятели и младоженците. Щипка сол предпазва от враждебност. Накратко – хората свързват солта и с хубаво, и с лошо.

Диетолозите не дават еднозначна оценка на най-употребяваната добавка към храната. Всеки си задава въпроса – нужна ли е солта на организма ни и в какво количество?

История плюс химия!

Добиването на сол става по два начина – от подземни залежи или при изпарение на морска, езерна или изворна вода. Преди да се появи хладилникът, солта е помагала при съхранението на различни продукти, благодарение на това, че премахва вредните бактерии и мухъла.

Днес се срещат няколко вида сол. Каменна, морска, непреработената черна сол, чийто цвят подсказва съдържанието на желязо и сероводород.

Производството на йодираната сол започва през втората половина на миналия век с цел профилактика на заболяването на щитовидната жлеза, което се появява от недостига на йод. В химическия състав на почти всички видове сол 99,9% е натриев хлорид.

А в морската сол се съдържат още 60 други елемента – калций, калий, фосфор, магнезий, цинк, желязо, йод и др., затова се смята, че е много полезна.

Къде е златната среда?

Дайте мнение и Вие тук!

Преди години специалистите смятаха, че на ден човек трябва да приема по 10-15 г сол. Последните научни норми силно намаляват количеството и дажбата вече е – една чаена лъжичка без връх.

Смята се, че човек нормално поглъща по 12 г на ден. По-голямата част или 75% постъпва в организма заедно с готовата храна и около 15% я добавяме, когато седнем на масата.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Много сол има в колбасите, полуфабрикатите, сосовете, но най-неразумното количество ние приемаме чрез чипсовете, солените бадеми, орехи, семки.

Медиците са категорични, че ако редовно злоупотребяваме със солта, високото кръвно налягане ни е гарантирано, както и болести на сърцето и бъбреците. Трябва ли да се откажем от „бялата смърт”? Не. Просто трябва да сме адски внимателни!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *