Какво може да означава мастно топче?
Как се пука мастна тъкан с ихтиол, прополис, ябълков оцет и др.

Бабин лек за извличане на мастна тъкан. Твърдо подкожно топче, справяне с липом, киста, атером, фиброма и др.

Какво може да означава мастно топче? Бабин лек за извличане на мастна тъкан. Разграждане на липоми, папилом и др., свързани с твърдо подкожно топче. Как се пука мастна тъкан с ихтиол, прополис, ябълков оцет и др.

Мастното топче под кожата изглежда безобидно и то наистина е такова. То представлява доброкачествен тумор от мастни тъкани. Медицината нарича с различни имена доброкачествените (неракови) образувания, според това в какви тъкани са се образували. Повечето са непознати или пък ги имаме, но не им обръщаме внимание.

В таблица – няколко типа доброкачествени тумори.

Доброкачествени образувания
наименованиеот какво са съставени, място
Липомобразува се от мастни тъкани, това е познатото ни мастно топче. Виждаме го, ако е под кожата, но се образуват такива навсякъде, където има мастни тъкани
Фибромобразува се от влакнеста съединителна тъкан, по-често излизат в гънките
Хемангиомпроизлиза от кръвоносен съд, предимно в подкожния слой и мускулите
Миомаобразува се от мускулна тъкан. Локализира се навсякъде, където има мускули
Гломусен туморизлиза върху нокът, като покритието над тумора посинява. По-често поразява деца
Синовиаломтумор, който произлиза от синовиалната обвивка на ставата, главно на ръцете
Неврином (шваном)възниква в клетки лемоцити в обвивката на нервите и се локализира по тяхното продължение
Неврофибромвъзниква в обвивката на нервите, най-често в междуребрени и седалищни нерви

Доброкачествените тумори на меките тъкани рядко метастазират, но често са големи и дълбоки. Някои се държат агресивно, други като мастното топче са безобидни. Проблемът е, че тези образувания се врастват в околните тъкани и трудно се изрязват напълно – което създава възможността туморът да се върне.

lipomi-01
Мастно депо с размери от зрънце през топче до топка, казва се липом

При възрастните най-разпространеният доброкачествен тумор на меки тъкани е липомът. При децата – киста от синовиална течност. Трето по честота е червеното петно хемангиом.

Бабин лек за извличане на мастна тъкан

Подкожните мастни топчета бързо и лесно се премахват оперативно, но не всеки би се решил на това. Народните методи също работят, ако са прилагат на ранен етап, докато размерът не е станал прекалено голям.

Сода и кислородна вода

Смесваме 1 с.л. сода и 1 ч.л. кислородна вода. Нанасяме върху топчето, държим 15 мин. и отмиваме. Повтаряме още два пъти за деня и така, докато топчето се разсее.

Водка с олио

Смесваме 3 с.л. водка и 2 с.л. олио. Напояваме квадратче марля и налагаме като превръзка. Повтаряме още 4 пъти за деня и нататък, докато топчето се разнесе.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Мас и чесън

Смесваме 50 г разтопена мас с 3 скилидки пюрирани чесън. Получава се мехлем, с който мажем на тънко топчето. Друг вариант е да вземем за основа парче от зелев лист, върху който да намажем повече от мехлема и да залепим върху топчето. Отгоре фиксираме с превръзка. Тази рецепта се прави трикратно за деня, общо 10 дни.

Йод с оцет

Смесваме 1 с.л. йодна тинктура и 1 с.л. оцет. Намазваме топчето двукратно за деня, общо около 15-20 дни. За този срок топчето се разнася.

Печен лук и сапун

Запечете глава лук с люспите на 180°С. Смелете я и я смесете с настърган сапун. Оформете лапи, които се прилепят на топчето за 3 часа. Своеобразният мехлем се изолира с превръзка. Лапите се сменят трикратно на ден.

Какво може да значи твърдо подкожно топче?

Най-вероятно твърдото топче, което се усеща съвсем на повърхността на тялото, точно под кожата, представлява натрупали се мастни клетки. Нарича се липом.

Липом

Липомът е мастна тъкан. Ако е разположен в подкожния слой, ще го видим. Но такъв нерядко се образува на всяко друго място по тялото, където има мастни депа, например в коремната кухина.lipomi-02

Понякога се срещат множествени липоми (липоматоза).

Туморът е мек. Той не е „хванат“ за кожата и го усещаме подвижен. Нараства бавно и понякога става доста значителен на размер.

Ако в състава на мастното топче е влязла и съединителна тъкан, образуванието се нарича фибролипом. Това се установява с хистологично изследване.

Още по темата ТУК: Възпален липом или мастна тъкан. Операция и отстраняване на дифузен липом по здравна каса. Хомеопатия.

Атером

Представлява струпване в мастна жлеза. Възниква поради запушване на протока. Появява се, където растат косми, главно на скалпа, брадичката, гърба, шията и половата зона.

Атеромът е повърхностен, еластичен и подвижен, с ясни контури. Кожата над него не прави гънка.

Фибром

А това е образувание в съединителната тъкан и се появява навсякъде, където има такава. Някои фиброми са твърди, като възел, а други – меки, като съставени от топчета. Обикновено е „на краче“.

Любимо място на фибромът е в половата зона и около ануса. Расте бавно и е подвижен.

Киста

Тя се образува в тъкани и органи и представлява „торбичка“ със секрет.

мнения, отзиви, коментари, форум

Ако възникне в жлеза, се нарича ретенционна и съдържа събран секрет от жлезата, който поради запушване е останал на място. Такива кисти се изпълват със слуз, мазнина, водниста течност и др.

При локално умъртвяване на тъкани (поради кръвоизлив или възпаление), се формират рамолиционни кисти. Такива се откриват в мозъка, яйчниците, зъбите, костите.

При проникване на паразити възникват паразитарни кисти.

Има и травматични – струпване на епител, заместващ пострадалата тъкан. Такива излизат на дланите и пръстите.

Други

Сега ще се върнем към липома, защото твърдото топче под кожата най-вероятно е точно такова образувание. Казахме, че липомът е формация от мастна тъкан. Но освен нея, той може да „поеме“ и други тъкани. Това доста променя положението. Има няколко вида липоми, които са структурно различни.

lipomi-03
Малки топчета по лицето, като грапавини (1). Те се състоят от капсула (2) и съдържание (3)
 • Обикновен повърхностен липом – в състава си има основно мазнина и евентуално единични включвания на фиброзна тъкан;
 • Фибролипом – преобладава фиброзната тъкан;
 • Ангиолипом – мастна тъкан, „изпъстрена“ с кръвоносни съдове;
 • Миолипом – в капсулата са включени мастни и мускулни клетки;
 • Миелолипом – капсула с мастни клетки и съдови стени;
 • Невролипом – на 90% е мазнина, но останалите 10% са обвивки на нервни влакна;
 • Хиберном – състоящ се от кафява (липобласти) мастна тъкан. Добре кръвоснабден, което затруднява отделянето му.

Липомите са капсулирани – с ясни граници, и дифузни – разпръснати. Дифузните са по-често срещани.

Премахване на мастно топче

Мнението на лекарите е еднозначно – ако липомът не причинява дискомфорт, не боли, не се възпалява, не си струва да се пипа.

Те не препоръчват самостоятелно премахване, защото отвън образуванието може да изглежда малко, но да се окаже обширно в дълбочина. Рискът е от присъединяване на бактериална инфекция.

С липом се живее дълги години, ако той не безпокои и не създава естетически проблем. Но при поява на болка и външно изменение на тумора, се консултирайте.

Премахват се липоми, които пречат – закачат се в дрехи и бижута, травмират се и се възпаляват. В поликлиниките ги изрязват с местна упойка. По-големите образувания се оперират под обща наркоза. След това няколко дни се правят превръзки.

Възпалено мастно топче. Ами сега?

Липомът рядко създава неприятности. Но ако започне да боли и се зачерви, явно имаме възпаляване.

Добре е да се разбере причината за възпаляването – дали са метаболитни или ендокринни нарушения или сме засегнали топчето. Има вероятност да сме го травмирали механично и да сме го замърсили.

Сигнал за проблем са три неща:

 1. болка при натискане,
 2. зачервяване и затопляне на мястото;
 3. прекомерно нарастване за кратък срок.

Ако липомът боли постоянно, без да се пипа, има риск от прерастване в злокачествено образувание. Липосаркомът е фирма на рак и носи съответните рискове.

Какво се прави с възпалено мастно топче? Първо се успокоява възпалителният процес. Има два начина – с медикаменти или с народни средства.

 • Медикаменти: антисептици, антибиотици, нестероидни противовъзпалителни перорално и местно;
 • Народни цярове: налагане и мазане с домашни смески с противовъзпалителен и антибактериален ефект. Например натриване с чесън и налагане на лапа от смляна скилидка, фиксирана под превръзка. Сходен ефект дава мехлемът от чесън и мас. Опитът показва отличен ефект от налагане на лук – изпечен, смлян и размесен с неутрален сапун.

Ако нетрадиционната медицина и лекарствата не успокоят възпалението и топчето продължава да боли, вероятно ще ви насрочат час за оперативно или апаратно премахване. Хирургически се изрязват само липоми с диаметър над 2 см. Ендоскопски – топчета под 2 см.

А може ли без операция?

Дайте мнение и Вие тук!
lipomi-04
Технология: прониква се в липома, инжектира се течност, мастните клетки се „разбиват“ и се изсмукват навън

Да, мастното топче се отстранява чрез криодеструкция (замразяване), лазер и радионож. Стига да е с миниатюрни размери, се избира някой от щадящите методи.

Особено качествен е резултатът от криодеструкция – разрушаване на образуванието с течен азот. Този метод се предпочита при папиломи, хемангиоми и атероми. При „студеното изгаряне“ се премахва цялата капсула заедно с обвивката и рецидиви са малко вероятни. На мястото остава неголям белег.

Лазерът също е отлична възможност – премахва заедно с капсулата, при минимален риск от кръвоизлив и оставане на белег.

Как се пука мастна тъкан?

Ще дадем народен метод за премахване на липом с яйчена ципа. Работи при топчета с големина до 4 см.

Трябва сурово яйце, от което се извлича само тънката ципа, залепена за черупката. Яйцето се чупи наполовина и се излива жълтъкът. Изчакваме няколко минути ципата да засъхне – така ще се отдели по-лесно.

Отделената ципа залепваме върху топчето. След десетина минути тя ще изсъхне и ще побелее и има риск да падне, затова след изсъхването фиксираме с лейкопласт. Ако се опитаме да лепим на мокро, няма да се получи, а само ще развалим ципата.

Процедурата се изпълнява веднъж на ден. Очакван ефект – след около месец.

Пациенти разказват, че след залепване на яйчената ципа се усеща леко парене в топчето. След няколко процедури топчето набъбва, появява се оток и кожата наоколо се зачервява. Това е резултат от работата на ципата – тя изтегля мастното съдържание по-близо до повърхността. В същото време в топчето попиват вещества от ципата. Тя е богата на ценни вещества, не случайно се ползва в козметиката за оздравяване на кожата и за подхранването й. Накрая мастната тъкан започва да се стопява, след което минава и зачервяването.

Лечение на липом с ихтиол

Ихтиолът има сходно на яйчената ципа въздействие – той „изсмуква“ съдържанието, извлича го на повърхността, откъдето го убираме. Прилага се на компрес, която се сменя през 8 – 12 часа. При първи опит проследете за алергичен отговор. Налагайте компресите върху подсушена кожа и ги изолирайте с бинт.

Още ТУК: За лечение на липом с ихтиол и др. приложения: при цирей, гной. Йодасепт.

Премахване на мастна тъкан с прополис

Прополисовият мехлем се приготвя абсолютно елементарно – смесваме 10 г смлян прополис със 100 животинска мазнина, например мас или масло. Ще трябва да варим тази смес 2-3 часа, на изключително слаба степен и на водна баня. Прецеждаме през много слоеве марля. Пазим в хладилник и мажем върху липома всяка нощ. Докато се разнесе!

Ябълков оцет за липоми

Средство №1 срещу липоми е оцетът от ябълки.

lipomi-05
Още народни цярове срещу мастни топчета – сланина, лист каланхое и масла

Виненият е твърде силен, а и ябълковият не се ползва без разреждане. Оцетът се пие за подкиселяване на телесната среда. Смесваме 1 ч.л. оцет с чаша вода и изпиваме. Постепенно увеличаваме дозата оцет до 3 ч.л. – така тялото се адаптира. Смята се, пиенето на оцет е способно да разсее дори големи липоми.

Може ли липом да изчезне?

В медицинската практика са описани случаи на самостоятелно изчезване на липом. Случва се при много млади пациенти с активен метаболизъм, правилна работа на организма и без патологични процеси в мастните тъкани. Големите топчета не се разнасят сами, доста често въобще не се разнасят, а се премахват хирургически.

Възпаление на мастна тъкан

Мастните тъкани в тялото могат да се възпалят и без да са включени в мастно образувание – липом или другите разновидности на тумори с мастни клетки.

Болестта се казва паникулит. Представлява поражение на мастния слой под кожата – той се възпалява, разрушава се и се замества със съединит. тъкан. При това „закърпване“ се образуват възли, плаки и инфилтрати. Има висцерална форма, при която се поразяват мастни клетки на вътрешни органи (които са обвити с мастен слой).

В половината от случаите паникулит се появява спонтанно, главно при жени между 20 и 50г. В останалите случаи той е следствие от кожни и имунни патологии, съвпаднали с провокатори като студ и лекарства.

Немедицинско лице може да обърка паникулит с липом. Основна проява на паникулита са възелчета, разположени на различна дълбочина в подкожния слой. Най-често „избиват“ на ръцете и краката, по-рядко на корема, гърдите и лицето. След като се премахнат, остават огнища с атрофирала мастна структура, които изглеждат като дупки в кожата.

Възелчетата при паникулит са с размер от 3 мм до 5 см. Кожата върху тях може да е розова, а може и да е с обикновения си цвят. При друга разновидност възелчетата се събират на групи, срастват се и образуват конгломерат. Цветът на кожата над тези клъстери е от розова до синя.

При паникулит се наблюдават симптоми, подобни на ОРВИ, грип, шарка – главоболие, отпадналост, повишена Т°С, болки в мускулите и ставите, гадене.

При висцералната форма се развиват панкреатит, хепатит, нефрит или други възпалителни патологии – това зависи в кой орган е възелът.

При острата форма на паникулит състоянието на пациента прогресивно се влошава, въпреки лечението. При хронифициране настъпват периоди на непродължителни ремисии, но в течение на една година заболяването завършва летално.

Премахване на мастна тъкан на главата

При подозрение за мастно топче на главата, обърнете се към дерматолог за ултразвуково изследване. В отделни случаи ще се назначат биопсия и цитологичен анализ.

Трябва да сме внимателни с липоми, излезли върху окосмена кожа. Препоръчва се образувания на такова място незабавно да се отстраняват – с лазер или скалпел.

Липом в косата се лекува и медикаментозно. В образуванието се инжектират специални препарати, които подпомагат разтварянето и абсорбирането на струпаните мастни клетки. Този подход се използва при липоми с неголеми размери. Обичайно резултатът идва след обработки в течение на 2 месеца. За големите топчета няма алтернатива, освен скалпел.

lipomi-06
Липом на главата. Любими места са слепоочията и зад ухото

Защо топчето на главата е опасно: принципно мастните тъкани се разрастват и започват да притискат околните тъкани, кръвоносни съдове, нервни окончания. Когато това се случи в главата, най-малкото последствие е главоболието. Освен това липомите в косата са особено неестетични и като цяло са непоносими.

Още информация и източници на английски: Топчета и подутини на човешкото тяло. Кога да се притесняваме? * Снимки на подута подкожна мастна тъкан, причини и лечение; * Симптоми и лечение на липом, фибром, хемангиом и другите.

Мастно топче на гърдата

Липомът се открива случайно при профилактични прегледи на гърдите. Същността им се разкрива при ултразвуково изследване, мамография и цитологичен анализ. При липсата на клинични симптоми е показано наблюдение в динамика. Големите и бързорастящи тумори се премахват хирургично.

В 10% от случаите образуванията в гърдите се оказват липоми. Обикновено се намират при жени над 40 г., встъпили в менопауза. Тези мастни топчета са разположени повърхностно и са на размер до 2 см.

Причината за образуването на мастен тумор в гърдата е генетична, метаболитна или хормонална. Възможно е да бъде следствие от травма.

При някои пациентки се установяват завишени нива на лошия холестерол, който се натрупва в тъканите и се капсулира. Нивото на този холестерол се вдига поради прекаляване с животински храни и дефекти на ензимните системи.

Липомите в млечната гърда биват на възел и дифузни. По локализация – подкожни и дълбоки. Обичайно не причиняват болка и дискомфорт. Откриват се едва при достигане на 1.5 – 2 см размер. Крайно рядко стават над 5 см. Най-големият описан липом е 12 см и с тегло 500 г.

Болка възниква само при дълбоките липоми, които прорастват в гръдния мускул. Останалите са безболезнени дори при натиск и прищипване. Повечето мастни топчета са само козметичен дефект. Рядко се израждат в рак – липосарком. Рискът за това нараства при топчета с големи размери, редовно подлагани на травматично въздействие.

Топчетата на гърдата понякога се калцират. Едно от редките усложнения е нагнояване и некроза.

Доброкачественият липом на гърдата се наблюдава – жените се преглеждат 1-2 пъти годишно при мамолог. Консервативни методи за лечение не съществуват. Някои специалисти пробват третиране на туморите с глюкокортикостероид, инжектиран в самото образувание. При ускорен ръст на топчета и при груб  козметичен дефект се предприема операция. Гърдата се разрязва само при дифузен липом.

Прогнозата е благоприятна. Липомът на гърдата нараства съвсем бавно и само по изключение стига неприятни размери. При правилна резекция не рецидивира. Профилактиката включва предпазване от травми и рационален прием на хормони.

Вижте и ТОВА:

Цирей на дупето, триъгълника и др. Лечение, изстискване

И едно видео на руски (може да си включите автоматично генерираните субтитри):

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

поликистозни яйчници поликистоза киста на яйчника -01

Поликистозни яйчници: Симптоми и лечение на киста с билки, лекарства, операция

Подробни симптоми на поликистозни яйчници и начини за лечение с билки, лекарства и операция. Изследвания …

3 Мнения

 1. Имам твърдо подкожно топче повече от 20 години и досега не е мръднало!!! Ама не е много приятно, де…

 2. Николина Стоева

  Как да разбера дали е липом или е киста. Киста сигурно е по-зле, нали? Може ли да добавите снимки на кисти, за да сравним??

  • Параскева Илиева

   Най-добре посетете личния, госпожа, защото може да е липом, киста, атером, фиброма.. как ще ги познаете!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.