Самопомощ при натраплива невроза.
Излекувах се от натраплива невроза. Тест, симптоми. Книги. При деца.

Натраплива невроза или Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР). Лечение, хомеопатия, самопомощ

Самопомощ при натраплива невроза. Лечение на обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР). Излекувах се от натраплива невроза. Форум с мнения. Хомеопатия. Тест, симптоми. Книги. При деца

Натраплива невроза е предишното наименование на психическото заболяване Обсесивно-компулсивно разстройство. Медицинският термин показва и двете страни – натрапчиви мисли и натрапчиви действия.

Компоненти на ОКР
ПрояваХарактеристика
Обсесия (натрапчиви мисли)мисли, които предизвикват тревога или отвращение. Те не могат да бъдат игнорирани. Заглушават се само от определени действия – компулсия
Компулсия (натрапчиви действия)непреодолимо желание да се вършат определени действия, които потушават обсесиите

Пример за ОКР: човек постоянно мисли как по бравите на вратите има микроби и че се заразява при докосване. Тази натраплива мисъл провокира многократно миене на ръцете, понякога няколко часа поред. Желанието за измиване е непреодолимо, то е компулсивно действие. Компулсивното действие е единственият начин да се заглуши натрапчивата мисъл.

Най-често срещани прояви на натраплива невроза.

Теми на натраплива невроза
Натраплива мисълНатрапливо действие
страх от микроби (мизофобия)натрапчив страх от инфектиране/ заразяване/ замърсяване с логичните им последствия. Предизвиква отвращение и прекомерно чистене/ обеззаразяване
поведение на Плюшкин (събиране)болният се бои да изхвърля вещи, изпитва тревога и страх, че все някога ще му потрябват в бъдеще
религиозни мислитревога поради богохулство, извършване на грях, загуба на моралната чистота. Проявава се и при нерелигиозни хора
съмнения/ проверкичовек се съмнява и много пъти проверява дали е изключил ютията, газта, осветлението, дали е затворил крана за водата или е заключил вратата
броене и пресмятаненатрапчиви мисли, свързани с числа – повтаряне на номера, отброяване и др. Мозъкът автоматично отчита някакви цифри, води статистика
повторениесвързано е със страх от грешка – едно и също нещо се върши многократно, докато болният не почувства, че го е направил правилно
ред и симетриянатрапчиво желание за ред и симетрия в облеклото, интериора, инструментите за работа и др. Предметите трябва да стоят по определен начин,

Много здрави хора имат натрапчиви мисли. Ако те не пречат на тях и на околните, няма разстройство. Но ако пречат на ежедневието, можем да заподозрем разстройство.

В нашия пример за бравата: човек може да си мие ръцете след всяко докосване на брава, но ако се мие по няколко пъти поред и го прави системно – това вече е проблем!

Самопомощ при натраплива невроза

Лекарите не обичат пациентите да се самолекуват и все предупреждават за опасностите. Но при това заболяване това дори е необходимо – без участието на пациента достигането на сериозни резултати е бавен и нестабилен процес.

OKR-1
Корените на много случаи на ОКР се откриват в ранните години, когато волята на децата е била потискана по един или друг начин

Първопричините за ОКР се атакуват от психотерапевт, за тази част болният трябва да се довери и да следва указанията. В негови ръце е да облекчи състоянието си и да има по-поносим период на лечение.

Един руски терапевт е написал указания към пациента с ОКР в 4 стъпки. Представяме го накратко.

Стъпка 1: Смяна на гледната точка

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Терминът е рефрейминг и означава излизане от обичайната рамка на мислене и възприемане. Пациентът се учи да възприема спонтанните си  мисли, своята тревога и действия като прояви на болестта, като нещо странично, което се лекува и премахва, а не като част от неговата личност.

  • Указанието: при възникване на тревожна мисъл, незабавно си казвате, че това е симптом на болестта. Щом възникне импулс за ритуално действие, веднага го квалифицирате: неврозата ми се проявява.
  • Целта на тази стъпка е човек да се отдели от своето заболяване, да вижда проявите му и да се бори с тях, а не със себе си.

Стъпка 2: Пренасочване на емоционалната реакция

При възникването на натраплива мисъл и импулс за компулсивно действие пациентът има задача да насочи негативната емоция директно към тях. За предпочитане на глас.

  • Например: това идва от моята фобия, ненавиждам я! Мисля така заради скапаната си болест! Реакцията трябва да е емоционална и да сваля вътрешното напрежение.
  • Целта на тази стъпка е да отведем негативното отношение от себе си към болестта (която от стъпка №1 възприемаме като нещо отделно).

Стъпка 3: Противопоставяне на симптома

В тази стъпка тренираме способността да се сдържаме. Да не влизаме в процеса „натраплива мисъл – съответно на нея действие“. Това става чрез превключване на вниманието към кратко и приятно действие. Психологът  подчертава – кратко! И да носи удоволствие. Не телевизия или четене, а прослушване на една песен, наслаждаване на пейзажа, масаж – каквото радва конкретния човек.

Пренасочването на вниманието се подкрепя с контрол върху времето. С появата на натрапчивата мисъл пуснете секундомера от телефона си.

И двете неща в тази стъпка са механични похвати за противопоставяне на симптома и преодоляването му.

Стъпка 4: Дневник на пристъпите

На хартия, на текстов файл в компютъра или в бележките на телефона записвайте епизодите на натраплива невроза. Запишете тревожната мисъл, колко дълго сте я отблъсквали (отчетено със секундомера!) и с какво кратко приятно удоволствие сте й се противопоставяли.

Целта на тази стъпка е да се повиши способността за противопоставяне на симптомите. Ще разберете по-ясно какво се случва – кои мисли са по-трудни за противопоставяне, колко време отнема да се потиснат, кои приятни действия помагат и кои не са особено ефикасни.

Стандартно лечение на ОКР, лекарства

Лечението на обсесивно-компулсивно разстройство се провежда с комбинация от лекарства и психотерапия.

OKR-2
Когнитивната терапия работи с този модел на възникване на тревогата – тя се предава в линията мисъл – поведение – емоции

Медикаментозната терапия се провежда с антидепресанти. При скорошно диагностициране и първо назначаване на лекарства се предпочита монотерапия – приемане на един вид лекарство.

При продължително течение и при неефективна монотерапия се прибягва към лекарства от други групи.

Лекарства срещу симптоматиката

При натраплива невроза се изписват ред лекарства за потискане на изразеността на симптоматиката.

  • Успокоителни – ноотропи, които подобряват концентрацията и стимулират умствената активност. Често се предпочита Глицин и негови аналози;
  • Растителни успокоителни – те са ефективни и по-безопасни. Използват екстракти от целебни растения с успокояващ ефект – валериана, дяволска уста, салвия, лайка, маточина, жълт кантарион и др.;
  • Витамини и микроелементи – при недостига им в тялото се усилва тревожността и стресът. Дават се антистресови комплекси, които влияят на работоспособността на нервната с-ма, витамин С за подкрепа на защитните сили, В-витамини, магнезий, калций, калий, витамин Е;
  • Хомеопатични лекарства и биодобавки, адаптогени за борба със стреса – извлеци от женшен, елеутерокок и др. Понякога те са базово лечение в съчетание с други препарати;
  • Анксиолитици за борба с прояви на стреса. Нов и предпочитан е Афобазол със селективно действие. Тези препарати се противопоставят на напрегнатостта и напрежението, с вегетативните и соматични прояви;
  • Антидепресанти и невролептици – само при особено тежки случаи. Дават действие с натрупване. Намаляват реакциите на раздразнителност. Имат тежки нежелани ефекти.

Съществуват и други лекарства срещу тревожност, стрес и за подкрепа на нервната с-ма. Те се подбират според тежестта на патологията и спрямо индивидуалната ситуация.

Понякога лекарства не са необходими, а се работи единствено с психотерапия.

Психотерапевтичното лечение е с доказана ефективност. Използва се главно когнитивно-поведенческия метод, чийто ефект се сравнява с този на лекарствата. Съчетаването на двата подхода е задължително при тежки разстройства, които трудно се поддават на лечение.

В терапията на ОКР се използват индивидуални форми, работа в група и семейна терапия. Лечението е продължително, минимум 1 година. То продължава, независимо от настъпването на подобрение. Пациентът се подобрява видимо значително по-рано – около 8-12 седмица.

Форум с мнения

Интернет събира пациенти с натраплива невроза. Те споделят симптоми, успешни лечения, имената на успешни терапевти, разменят си съвети.

Има теми за ОКР в puls.bg, bg-mamma.com, rozali.com, sebepoznanie.com и в други форуми, но те не са особено развити. Като цяло пациентите се пазят от афиширане на състоянието си, психическите заболявания от мнозина се приемат като срамни и дисквалифициращи. Болните предпочитат да се събират в затворени групи в социалните мрежи, където могат спокойно да споделят реалните си проблеми.

В интернет пространството мнозина застават зад щита на ник нейм. Но има смели хора, които споделят конкретни истории и успехи с цел да бъдат полезни за общността на болните с ОКР.

Вижте мнения и дайте и своята гледна точка ТУК в нашия форум за обсесивното компулсивно разстройство (ОКР, натраплива невроза), за да достигне информацията и опитът ви до повече хора!

Мнение №1: Излекувах се успешно от натраплива невроза!
Милен натраплива невроза ОКР
Милен Славов от Пазарджик

Аз победих натрапчивите мисли. Искам да вдъхна смелост и сила на всички с това заболяване – пълното излекуване е възможно и реално. Вярвайте в това и не се отказвайте.

Признавам – загубих години, защото не допусках мисълта, че имам психическо заболяване. Подобрението започва в мига, в който признах пред себе си. Д-р Колеманов ми даде началната подкрепа в онзи момент, Бог да го поживи!

Дайте мнение и Вие тук!

Искам и друго да споделя. Заради отлагането се наложи да пия лекарства. Ако бях започнал отрано, щях да мина само с психотерапия. Имайте смелост да искате помощ и действайте.

Мислите, които си втълпяваме и ни измъчват, не са всесилни. Аз изгоних моите и съм сигурен, че и вие ще успеете!

Милен Славов от Пазарджик

Още подробности ТУК: За лечението на тревожно разстройство и натрапчиви мисли!

Хомеопатия при обсесивно-компулсивно разстройство

Този метод дава отлични резултати при положение, че бъде направен адекватен подбор на препаратите. Хомеопатията не различава видовете психически разстройства. Има общи препоръки за неврози, нататък специалистите отсяват според конкретиката при дадения пациент.

Хомеопатичните средства се назначават взависимост от соматичната картина и конституционалния тип на болния. Тук ще дадем най-често ползваните препарати.

  • Игнатиа амара в разреждане 6, 12 и 30 се назначава при истерия, висока чувствителност и впечатлителност, при постоянно екстремно променяне на настроенията, когато имаме като физически симптом главоболие;
  • Платина в разреждане 3, 6 и 12 CH помага на болни, за които са характерни надменност, арогантност, театрално представяне на оплакванията и преживяванията си;
  • Хамомила в 3х разреждане, както и стандартните 3, 6 и 12 подхожда на жени, чувствителни към болка, които перманентно са раздразнени и груби;
  • Пулсатила е показана при нежни и плачливи хора с непостоянни симптоми на невроза;
  • Нукс Вомика в 3х, 3 и 6 СН разреждане е за деловите хора, които постоянно са задълбочени в някакъв проект, бързат, преуморяват се и се жалват от нарушен сън;
  • Актеа Рацемоза в 6, 12 и 30 CH се използва при повишена впечатлителност, неуравновесеност, слабост и разстройство на храносмилането;
  • Аргентум Нитрицум в разреждане 6, 12 и 30 е добър при страхове, тревоги, фобии за пациенти с меланхолия, тъга и влечение към сладка храна;
  • Москус в разреждане 6, 12 и 30 се назначава при слаба нервна с-ма и пристъпи на превъзбуждане;
  • Хелземиум 3х, 3, 6 и 12 разреждане е показан при психически стрес, тремор, повишена чувствителност, раздразнителност, тревогност;
  • Нукс Моската в 3 и 6 разреждане подхожда при постоянни промени в настроението, съчетани с подуване на корема, общо лошо състояние, сухота в устата;
  • Анакардиум в 3х, 3 и 6 се изписва при съчетаване на астенични и хипохондрични черти, намалено внимание, разсеяност, различни болки;
  • Туя подхожда при мнителни болни и повишена впечатлителност;
  • Кокулус се изписва на истерички с чест световъртеж и неспособност за наспиване;
  • Лахезис подхожда при редуване на възбуждане с апатия.

Погледнете и ТОВА:

Излекувах се от натрапчиви мисли (обсесия). Премахване и справяне с тях чрез билки и терапия

Тест и симптоми

Как да разберете дали имате натраплива невроза? Минете диагностика при психотерапевт. Самостоятелно може да се ориентирате и да установите нуждата от помощ.

Какво може да ви наведе на мисълта за ОКР? Накратко – появата на натрапчиви мисли, които ви пречат и ви плашат. Те ви развалят нормалния ритъм на деня, отклоняват вниманието от текущите задачи.

Тези мисли идват сами (инцидентно или водят до фобии). Преодоляват се след многократното извършване на определено действие.

Ще се ориентирате по своята безпомощност. Болният осъзнава натрапливата мисъл, осъзнава какво тя му причинява, но няма сили да я управлява.

Ако все пак се съмнявате, направете някои от множеството тестове за самооценка в интернет. Даваме един кратък тест и тук. Отговорете само с „вярно“ и „невярно“.

  1. Старая се да не докосвам повърхности на обществени места – ръкохватките в автобуса, бравите в обществени места, защото може да се заразя.
  2. Не успявам да премахна негативните мисли, които ми хрумват неочаквано в главата.
  3. Използвам огромни количества препарати, когато се къпя и почиствам у дома.
  4. Не мога да свършвам задачите си навреме.
  5. На излизане по няколко пъти проверявам дали всички уреди са изключени, вратите и прозорците затворени, вратата заключена.
  6. Често ме измъчва съвестта.
  7. Изключително силно държа на чистотата.
  8. Неприятните мисли идват в главата ми въпреки моето желание и не мога да ги изгоня.
  9. Много се притеснявам, ако докосна нещо случайно.
  10. Вечер преди лягане подреждам дрехите си за следващия ден, като следя да са в идеален ред.
  11. Прочитам даден имейл десетки пъти, преди да го изпратя.
  12. Аз не докосвам животни, защото те са мръсни и приносители на заболявания.
  13. Аз съм много по-честен от другите хора.
  14. Моите родители са били изключително строги с мен, когато съм бил малък.
  15. Отделям прекалено много време и внимание на детайлите.
  16. Избягвам обществените тоалетни.
  17. Необходимо ми е да държа всичко под контрол.
  18. Не обичам да пипам пари.
  19. Всичко проверявам по няколко пъти.
  20. Връщам се от пътя, за да проверя дали съм заключил.

Пациентите с натраплива невроза отговарят на дадените твърдени с „вярно“. Колкото повече такива отговори съберете, толкова по-вероятно е и вие да проявявате това разстройство. Достатъчно е да дадете 7-8 отговора „вярно“, за да имате обоснован повод за преглед при психотерапевт.

Резултатите от този тест не могат да се приемат за достоверна диагноза, достатъчно е да ни ориентират дали имаме нужда от специалист.

Вижте и това по темата ТУК: Тест за ОКР.

Книги, които да четем

„Ти не си твоят мозък“ е името на произведение, създадено от водещ в лечението на ОКР специалист Джефри Шуорц. Той призовава за осъзнато отношение, чрез което болните поставят под контрол своето заболяване. Шуорц е водещ изследовател на човешкия мозък и патологиите, свързани с него.

Посочената книга е адресирана пряко към пациенти с ОКР. Други книги на български могат да помогнат, макар че темата им са неврозите и терапиите като цяло. Сред тях ще откроим произведението на Дейвид Бърнс за депресията „Да се чувстваш добре“ и наръчника на Борн за действие при тревожност и фобии.

За когнитивно-поведенческата терапия ще научите повече от едноименната книга на Бек и от „Мисълта определя настроението“ на Грийнбъргър и Падески.

Обсесивно-компулсивно разстройство при деца

Пубертетът е пиков период – появяват се първите признаци на неврози. Заболеваемостта е от 0.5 до 2%. В най-ранна възраст до 3 г. заболяването се среща рядко. От 3 до 12 г. тя се изчислява на 1%. Тези данни показват само тенденцията пациентите да крият натрапчивите си мисли и действия. Често родителите признават симптомите няколко години след дебюта им.

Причини за ОКР при децата

Точните причини за отключване на натраплива невроза не са известни. Специалистите говорят само за биологични и психологически предразположения.

  • Сред биологичните фактори са инертна вегетативна с-ма, мозъчни заболявания, разстройване на обмена на невромедиатори и предаването на нервни импулси, генетични мутации, инфекции като стрептокока например.
  • Сред психологичните фактори се набляга на междуличностни проблеми, вътрешни конфликти, претърпени психотравмиращи събития като загуба на родител, скандали, насилие

При децата подчертани провокатори са строгият стил на възпитание, завишени изисквания на родители и учители, принудителна религиозност, строг режим.

Основа на ОКР при децата е предразположеността към тревога. Повишената тревожност, агресивността, мнителност на характера са базата. А пускови механизми са посочените по-горе – строги правила, завишени изисквания към детето. Всичко започва с емоционална напрегнатост, която за момента се отпуска чрез изпълняването на някакво действие.

Предоставяме разказа на пациентка, която е отключила ОКР като дете.

Мнение №2: Моят опит с ОКР
Ружа обсесивно-компулсивно разстройство
Ружа Ангелова от Калофер

Бях на 8 години. Четях книга от задължителния списък. Не ми беше интересна и ми се искаше да спра, когато изведнъж си помислих, че ако не прочета книгата, мама ще умре. Сви ми се отвътре, страшно се изплаших и веднага продължих с четенето, за да не стане нещо.

Това беше първата ми криза и съм я запомнила много ясно. В основното училище бях напълно зависима от такива ужасни мисли. Непрекъснато бях изплашена – ако не направя това, ще се случи едикакво си. Имах усещането, че в мен живее дявол и ме дирижира, както си иска.

В последните училищни години доста ме отпусна и почти не съм имала страшни мисли. Но щом се омъжих, всичко започна отначало, все едно ме върнаха на 8 г. Съпругът ми настоя за психоневролог. 14 години след онази история с книгата ми поставиха диагноза ОКР. Бях загубила страшно много време!

Сега съм на 25 години, лекувам се от 3 години. Мога да се похваля, че болестта най-накрая отстъпи. Дължа го на лекарствата и на много труд с психотерапевта. Добре, че мъжът ми не избяга, а остана до мен и ме подкрепя. Без него нямаше да се справя.

Ружа Ангелова от Калофер

И едно супер ценно видео на руски:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как се ползват Анафранил 10 и 25 при депресия. Какви мнения съществуват, странични ефекти.

Анафранил 10 и 25 при депресия. Мнения, странични ефекти. Има ли излекувани?

Как се ползват Анафранил 10 и 25 при депресия. Какви мнения съществуват, странични ефекти. Има …

3 Мнения

  1. Много имам нужда от разкази тип излекувах се от натраплива невроза, защото се обезверявам, че има лечение. Опитвам се много, пия лек антидепресант, но лудостите ми пак си идват.

  2. Богдана

    Направих си теста за обсесивно-компулсивно разстройство, ужас!!! Имам 16 отговора „вярно“, Боже, какво да правя?!!!!!!!

    • Спас Колев

      Имате ли симптоми на натраплива невроза, какво ви се случва? Не се паникьосвайте, ще трябва лечение, но всичко се оправя, успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *