астигматизъм при деца, симптоми
Лечение на далекогледство и астигматизъм при деца

Астигматизъм при деца: 5+ начини за лечение. Симптоми

Астигматизъм при деца: проблемът и как се преодолява. Защо се случва това и какви са симптомите; класификации и усложнения. Съвременното лечение на астигматизъм при деца. Помагат ли гимнастиката и операциите? Профилактика и прогнози

Астигматиъзм при деца: проблемът е доста по-разпространен, отколкото може би си мислим. При 6% от учениците той е развит в силна степен, а при около 40% е проявен в слаба. Това е патология, която не просто тормози децата – тя се отразява на обучението им и в бъдеще ги прави късогледи. Затова е важно проблемът да се разпознае колкото може по-рано и да се започне лечение.

Какво е астигматизъм при децата?

Астигматизъм при деца – това всъщност не е болест, а т.н. рефракционна грешка на окото. Обяснението обаче не бива да ни успокоява; не е правилно да си мислим, че това е безопасно. По принцип астигматизмът е изкривяване на роговицата или деформиране на лещата. В резултат от неправилното фокусиране на светлината възприеманият с окото обект се появява като образ не върху ретината, а пред или зад нея. При астигматизъм предметите изглеждат размити или малко деформирани; детето вижда не точка, а чертичка или овал.

Това нарушение е лечимо; колкото по-рано се постави диагноза и започне терапия, толкова ще е по-добре за развитието на детското зрение.

Всъщност повечето деца се раждат с известен астигматизъм; към края на първата година това отклонение се компенсира и става по-малко от един диоптър. Това е вече физиологичен астигматизъм, който не влияе особено върху зрението и не изисква лечение.

Причини за възникване

За астигматизъм при деца се говори в два плана: той може да е наследствен или придобит.

Наследственият се проявява в ранна възраст и един опитен офталмолог може да го диагностицира дори у едногодишно бебе. Причината за подобно отклонение е нарушената форма на роговицата или лещата. Това е генетично предопределено и унаследяването може да е не само от най-близките роднини. Зрителна патология може да се прояви дори и само при единични заболявания в рода: прави се връзка в отговор на констатацията, че детето се ражда със специфичен строеж на роговицата или лещата. Този тип астигматизъм е по-често срещаният; всъщност в 98% от случаите се касае именно за това.

Астигматизъм при деца
Астигматизъм – образът е разфокусиран

Придобитият астигматизъм при деца е следствие от претърпяна травма на окото, сублуксация на лещата или зъбно-челюстна патология, причиняваща деформации на очната ябълка. Сред външните фактори могат да са и нарушените принципи на очна хигиена: дълго гледане на телевизия близо до екрана, много време пред компютъра или с таблет в ръце, лошо осветление на работното място и пр. към травмите на главата или окото можем да прибавим също дефицита на витамини и минерали в детския организъм.

Симптоми на астигматизъм при деца

Основен проблем при детския астигматизъм идва от факта, че родителите не обръщат внимание на многото признаци за него. Те всъщност често и не подозират, че детето не вижда добре.

Децата също рядко се оплакват от лошо зрение. Че се касае за астигматизъм, обикновено се разбира по косвени признаци. При наличието на такава патология детето може да страда от главоболие, особено в областта на челото над веждите. Мъниците също така страдат от световъртеж, не обичат да четат и пишат, избягват дори да разглеждат книжки с картинки

Обикновено родителите игнорират подобни симптоми, считайки, че чедото е капризно или го мързи. Когато дете с астигматизъм иска да разгледа нещо, то присвива очи и си накланя главата. Тези признаци все още не означават, че се касае за коментираната патология, но може да се приеме, че все пак проблем има и не е зле да се потърси добър офталмолог.

Видове и степени на детския астигматизъм

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Астигматизмът при деца се класифицира в няколко разновидности в зависимост от причината за възникване, промяната на рефракцията, степента на изразеност, разположението на фокуса и други фактори.

  • Роговичен – причинява се от дефекти на роговицата; влиянието му е по-силно в сравнение с това при деформирани лещи, тъй като роговицата е с по-силна пречупваща светлината способност;
  • Астигматизъм, свързан с изменена форма на лещата;
  • Хиперметропичен – при него е характерно развитието на далекогледство; изображенията на наблюдаваните обекти се фокусират зад ретината;
  • Миопичен – обикновено се изразява чрез късогледство;
  • Прост – при него е нарушена работата само на едното око; може да се прояви чрез миопичен или хиперметропичен астигматизъм;
  • Сложен – нарушението засяга двете очи, отново чрез развитие на миопичен или хиперметропичен астигматизъм;
  • Смесен – налична е патология на двете очи, като при едното се касае за миопичен, а на другото за хиперметропичен астигматизъм;
  • Физиологичен – при него разликата на пречупване при главните меридиани е не повече от един диоптър, обикновено е 0.5 до 0.75. офталмолозите свързват физиологичния астигматизъм с неравномерен растеж на очната ябълка, при което се получава незначителна деформация. Обикновено физиологичният астигматизъм не влияе чувствително върху качеството на зрението и не налага лечение.
  • Патологичен – ако показателите на неправилно пречупване на светлината са повече от един диоптър, това влияе върху качеството на зрението и изисква корекция.

Според причината за възникването си астигматизмът, както споменахме, е:

  • Вроден астигматизъм – наследствено заболяване, което се проявява в ранна възраст – обикновено на 1-2-годишна;
  • Придобит астигматизъм – следствие от травми и операции на окото; възможно е да се получи при инфекциозни заболявания, при патология на захапката и пр.
астигматизъм при деца
Колкото по-рано започне лечението, толкова по-добър резултат ще има

Степените на астигматизъм при децата са три:

  • Слаба – до 3 диоптъра;
  • Средна – от 3 до 6;
  • Силна – повече от 6.
Астигматизъм и далекогледство

Далекогледство (хиперметропия). 8 начина за лечение. Симптоми

Далекогледството е един от вариантите на очни патологии, базирани на астигматизъм. Това е т.н. хиперметропия, при която възприеманите светлинни лъчи се събират зад ретината. За да разгледа някакъв обект, човекът трябва да напрегне вътреочните мускули, да промени пречупващата способност на лещата и по този начин да фокусира лъчите върху самата ретина.

С възрастта обаче тази функция на мускулите става все по-трудна; намалява еластичността на лещата и човекът е принуден да носи очила с дебели стъкла с “плюс” диоптри. Хиперметропията все пак не прогресира и не води до чести и тежки усложнения, но е възможно да причини т.н. “лениво око”.

Усложнения

Дори неголямото отклонение във формата на роговицата или лещата води до създаване на няколко точки на фокусиране, а това нарушава стреоскопичността на зрението. Развива се кривогледство, поради което детето постоянно усеща напрежение, очите му се изморяват бързо. Освен това кривогледството често провокира психологични проблеми у подрастващото дете.

Зрението на мъника се влошава прогресивно; детето трудно напредва в училище. Баналното четене на книга може да му причини главоболие, дискомфорт и мъчителни състояния на зрителните органи. Детето с астигматизъм става раздразнително; нерядко възникват проблеми с учители и съученици, които не разбират какъв е проблемът.

  • Най-сериозното усложнение може да е т.н. лениво око или амблиопия. При продължително развитие на астигматизъм, който не е лекуван, зрителният анализатор в главния мозък спира да разпознава изображенията, получени от увреденото око. Дори в такъв случай очното заболяване да се овладее и излекува – доброто зрение не се възстановява, тъй като патологията е причинила изменения в главния мозък.

Изследвания

Детето, което има наследствен астигматизъм – или е придобило патологията в твърде ранна възраст, по правило не се оплаква от влошено зрение. Всъщност то не е виждало по друг начин и намира “този” за правилен. Подобен факт усложнява съвременната диагностикаР. Ето защо родителите трябва да са много внимателни.

Астигматизмът при малки деца може да се открие при посещение при офталмолог – добре е това да се направи профилактично, дори когато липсват някакви тревожни симптоми. Препоръчва се подобна профилактика след двумесечна възраст; ако лекарят констатира астигматизъм, тези посещения трябва да станат редовни и да са на всеки 6 месеца.

  • За доказването на астигматизъм лекарят си служи със специален прибор – т.н. авторефрактомер. Използват се също познатите таблички с букви и цифри, цилиндрични лещи и др.
  • Широко разпространена е и т.н. кератометрия – метод, установяващ възможните изкривявания на меридиани по външната повърхност на роговицата.
  • През последните години се практикува и компютърна томография на окото: този метод позволява да се създаде триизмерно изображение на роговицата и най-точно да се оцени не само степента на изкривяването й, но също нейната форма и дебелина.

Вижте и ТОВА:

Тест за астигматизъм. Как се прави онлайн и при лекаря?

Дайте мнение и Вие тук!

Лекува ли се и трябва ли да се лекува?

Навреме диагностицираният астигматизъм се поддава на корекция, т.е. патологията се лекува. Лекарите имат няколко доказани подхода към поправянето на зрението, засегнато от детски астигматизъм. До 18-годишна възраст се прилагат изключително консервативни методи, тъй като окото все още продължава да расте и се развива. След 18 може да се прибегне до операция или лазерна корекция.

астигматизъм при деца модерни изследвания
Точната диагноза е важна, следва консервативна терапия

Принципи на съвременното лечение

Корекцията на астигматизъм при деца обикновено се прави с помощта на очила и контактни лещи. Родителите все пак трябва да са наясно, че консервативната терапия няма да спаси детето от проблема изцяло – но ще забави прогресията на заболяването и ще подобри зрението и качеството на живот на малкия пациент.

Очила за астигматизъм

Очилата за астигматици са със специални лещи – цилиндри; носенето им постепенно коригира астигматизма и това е най-простият начинза подобряването на зрението. През първите дни, носейки такива очила, детето може да чувства дискомфорт и да получи пристъпи на главоболие, но тези симптоми са преходни и в рамките на седмица изчезват.

Лечението на астигматизъм чрез очила е прост и евтин начин за лечение, но не му липсват минуси. Очилата ограничават страничното зрение, пречат на детето да спортува, то не се харесва с тях и пр. Има деца, които отказват да носят очилата, защото преходното им главоболие всъщност става постоянно – тогава се оказва, че не са били подбрани точно и трябва да се заменят. Специалистите отбелязват, че очилата трябва да са удобни и детето да си ги харесва, да се чувства добре с тях. Трябва да ги носи постоянно – а не само когато гледа телевизия или чете книга.

В това отношение лекарите са оптимисти: ако липсват съпътстващи заболявания, към седмата година на детето астигматизмът престава да прогресира, стабилизира се, а в някои случаи зрението дори се подобрява.

Използване на контактни лещи

По-големите деца могат да носят не очила, а контактни лещи, специално подбрани от офталмолог. Недостатък на този метод е необходимостта от специални грижи за поддръжката им, както и средствата за периодичната им подмяна.

  • Ортокератологията е метод, който се изразява във временното носене на твърди контактни лещи – които поправят изкривяванията на роговицата. Леащите са поставят за през нощта. Постепенно роговицата се оформя по правилния начин и зрението се коригира. Такъв метод върши работа обаче само при слаб астигматизъм, от порядъка на 1.5 диоптъра.

Преди да минем надолу към упражненията за очите, вижте и този материал:

Контактни лещи за очи: Едногодишни, диоптрични и др. Мнения, цена

Гимнастика за очите. Упражнения

Специално избрани от очния лекар упражнения, в комплекс с други методи за корекция на астигматизма, помагат да се подобри състоянието на роговицата и очната мускулатура. Положителни качества на този подход са достъпността, лекотата на изпълнение и краткото време, което е необходимо за изпълнението на комплексите. Упражненията влияят благоприятно на преуморените очни мускули, помагат да се стабилизира зрението и да се намали рискът от усложнения.

астигматизъм при деца преглед
С очилата се свиква за седмица-две, но трябва да са точно изчислени

Първото, което трябва да се направи, е да се оптимизира режимът на осветление – всички зрителни натоварвания трябва да се предприемат при ярка светлина. Задължително се избягват лампи при дневна светлина. Зрителните натоварвания не бива да са непосилни и твърде дълги; трябва да се редуват с физическа активност. Не всеки половин час е добре да се изпълняват следните упражнения:

  • В продължение на 1-2 минути да мигаме енергично. След това да фиксираме с редуване погледа върху далечни обекти – и близки, до 30 сантиметра от нас предмети.
  • Да задържаме очите си затворени за 5-10 секунди, след което също толкова време да ги държим отворени; редуваме в продължение на 1-3 минути;
  • Да движим погледа наляво-надясно, описвайки въображаема осморка – да правим това в ритъма на дишането; всяко от описаните упражнения се прави 7 до 10 пъти.

Добър ефект има и от мекия, внимателен масаж на клепачите с кръгови движения – така се спомага за нормализиране на вътреочното налягане.

Оперативно лечение

Оперативно лечение на астигматизъм може да се предприеме едва след навършването на 18-годишна възраст. То се предприема само в случаите, когато прилаганите до момента консервативни терапии не са дали желания резултат. Вижте какво се предприема в такива случаи:

Кератотомия – такова вмешателство е подходящо при смесен астигматизъм и късогледство. Лекарят нанася с помощта на специален прибор микроскопични нарези върху роговицата; след като тъканта заздравее, зрението се подобрява поради променената кривина на роговицата;

Термокератокоагулация – подходяща е за хора с далекогледство+астигматизъм. Същността на интервенцията е в увеличаване кривината на роговицата чрез обработка със специална метална игла;

Лазерна и кондуктивна коагулация – съвременна версия на термокератокоагулацията; вместо игла се използва лазерен лъч; лазерната корекция всъщност се счита за най-ефективен и безопасен метод за лечение на астигматизъм; същината е в “ремонт” на тънък слой от роговицата чрез лазерен лъч, така че светлината се фокусира точно върху ретината – интервенцията се изпълнява с местна упойка и резултатът е подобреното зрение;

Имплантация на вътреочна леща – принципът е както при носенето на контактни лещи, само че “добавката” се въвежда във вътрешността на окото.

Профилактика и прогноза

Обикновено вроденият астигматизъм се редуцира през първата година от живота на детето. Към 7-годишна възраст у повечето деца зрението се стабилизира, но при липсата на лечение може да има непредвидени резултати. Ето защо е важно навреме да се направи консултация с офталмолог и ако има проблем – да се изпълняват неговите препоръки.

Рискът от появата на придобит астигматизъм може съзнателно да се намали, ако се спазват някои правила. Специалистите например съветват младите майки да не окачват твърде близо до бебешките очи всякакви пъстри и шумни дрънкалки и фигурки – ако те не са на разстояние 40-50 сантиметра, има реална опасност бебето да развие кривогледство и астигматизъм.

Малко хора знаят, че до навършване на 6-месечна възраст мъникът различава добре само жълто и зелено, затова е добре играчките му да са в тези цветове.

Доказано добра профилактика е правилната позиция при четене, рисуване или занимания на маса: още от най-ранна възраст детето трябва да се научи да седи правилно, с изправен гръб и да гледа отгоре обекта на своите занимания.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

астигматизъм и наклон на главата

Астигматизъм. Подробно за неясното виждане

Какво е астигматизъм. Причини. Симптоми. Лекува ли се и какво е неговото лечение (начини за …

Едно мнение

  1. Петя Василева

    Статията е много хубава! Благодаря Ви за нея!
    Аз работя в детска градина, в яслена група, мед. сестра съм и често се сблъскваме с колежките с този проблем при децата! Обръщаме внимание на родителите, но не всички приемат нашите заръки да посетят офталмолог или посещават, но след това забравят очилата им в къщи и тогава ефектът е никакъв! Как да се оправяме с такива безотговорни родители?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *