Как се яде помело? Ползи и калории.
Отглеждане на дърво. Ползи от червено помело и др.

Как се яде помело? Ползи и калории. Как се бели? Цена на дърво

За какво е полезно помело? Как се яде плод и как се бели? Отглеждане на дърво. Ползи от червено помело и др.

Помело – това е най-едрият представител на групата цитрусови плодове. За нас все още е нещо ново, мнозина не са го опитвали и не са наясно какъв е вкусът му. “Месото” на плода е по-сухо в сравнение с това на останалите цитруси; много леко нагарча и е с по-влакнеста структура. Ароматът му хем е цитрусов, хем напомня този на бананите. Цветът му е жълтеникаво-зелен. Ако веднъж го вкусите – ще запомните необичайното съчетание на сладко и кисело по вкусовите си брадавички.

Плодът помело идва при нас от Китай, но доста източници сочат Малайзия за негова истинска родина. Преди векове до помело са имали достъп само най-високопоставените и знатни аристократи. През XIV век растението се озовава в Европа, където дълго време не успяват да го аклиматизират. В днешно време се отглежда на обширни площи в Япония, Индия, Индонезия, Тайланд, Шри Ланка. Често използвана съставка е в кухните на тези страни. Плодът е удивителен и с това, че отделни екземпляри могат да достигнат до тегло от 20 кг.

Това, разбира се, не е най-впечатляващото за въпросното природно творение. По-скоро е любопитно да се фокусираме върху качествата и приложението му в няколко области.

Съдържание:

Топ ползи от помело. Как се яде

Плодът помело има високо съдържание на витамин С, един уникален антиоксидант. Приемът на този плод осигурява здравето на венците и кожата, съдейства за усвояването на желязото от месото. Съдържа също и голямо количество фолиева киселина и фибри. Както е известно, фолиевата киселина помага да се намали рискът от дефекти при формирането на невралната тръба у плода по време на бременност, освен това е благоприятен фактор в процеса на кръвотворене. Консумацията на помела под различна форма нормализира артериалното налягане, предпазва от анемията, неутрализира гърчове и припадъци, намалява опасността от преждевременно стареене на клетките, укрепва костите, предпазва сърцето, профилактира онкологичните заболявания. Нормализира теглото и поддържа здравето на зъбите и устната кухина. Плодовете се ядат пресни или в преработено състояние – обичайните варианти за цитрусови плодове.

Действие на организма, лечебни свойства

Плодовете помело съдържат голямо количество калий, който е необходим за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система. Калцият, с който е богато това необикновено създание, укрепва костния апарат, а фосфорът въздейства благоприятно върху функциите на мозъка.

Плодът съдържа и етерични масла, с чиято помощ организмът става по-устойчив срещу вирусни заболявания. Освен това плодът действа успокояващо подпомага възстановяването на организма. Многобройните микроелементи и биофлавоноиди правят плода диетичен. Той се препоръчва при заболявания на червата и панкреаса.

помело
Помело е цитрус, познат в няколко разновидности

Коментираното чудо помело съдържа и ферменти – например лимоноиди, които ускоряват разпада на мазнините и намаляват стойностите на кръвната захар. Плодът е и антидепресант: няколко хапки от него действат като блокче черен шоколад. Неслучайно в азиатската народна медицина това е средство за лечение на нервни разстройства.

Ето и най-често прилаганите начини за лечение с помело в традициите на различни народи:

  • В южните и източни зони на Азия и на Филипините варят отвара от цвят, листа и обелки от плода; отварата се препоръчва при лечението на епилепсия и спастична кашлица.
  • Семената се прилагат при терапии срещу диспепсия и лумбаго. Прясно изцеденият сок е полезен за лечение на язва и захарен диабет.
  • В Нигер плодовете са обичайно средство за облекчаване на стомашно разстройство, артрит и подагра, камъни в бъбреците.
  • С помощта на сока може да се намали наднорменото тегло и да се регулира високият холестерин;
  • Отварата от листата на растението помага при отоци;
  • Запарката от корите на плода с добавка от малко захар носи облекчение при метеоризъм;
  • Консумацията на помело облекчава болките в гърлото;
  • Чай от листата спира диарията, а сокът лекува от ушна инфекция.
Още в текста: Как се яде помело и струва ли си да го правим; съдържание на плода, прясна консумация и съхранение. Действие на помело върху организма; в диетите за отслабване и лечебни. Кои болести се влияят от помело; има ли противопоказания. Помело за бременни и за деца. Плодът в козметиката и кулинарията. Отглежда ли се в България. Помело в съчетание с храни и медикаменти
Как се яде помело. Как се бели

При почистването на помело може да се приложи всеки метод, който познаваме от другите цитруси. Може да го “одерем”, т.е. да му смъкнем кожата и да го разкъсаме на филийки, или директно да го нарежем на шайби.
Има и класически метод за почистване на помело, за който са необходими нож, чиста дъска и чинийка за складиране на почистените късчета.

“Фигурин

Първото, което се прави, е измиването на плода с топла вода. След това го подсушаваме и отрязваме “капаче” от зоната около дръжката. Плодът е с дебела обелка, затова не бива да се притесняваме от обработката с остър нож. След това се правят нарези “по меридианите” и кожата на плода се разделя на няколко сегмента – така е лесно да се обели. Следващата ни работа е да премахнем колкото може повече от бялата мека ципа под кората, защото вкусът й е горчив. Отново с помощта на ножа освобождаваме резенчетата помело от ципите и ги подреждаме в чиния. П този начин се почистват също някои видове портокали с дебела кожа, както и грепфрути.

Ако искате да си направите сок от помело, първо го измийте с топла вода или го пуснете във вряща вода за 2-3 минути. После го притиснете и потъркаляте върху масата или кухненския плот, срежете го и изстискайте сока. Без тази подготовка ще пусне по-малко сок.

помело
Почистването на помело не е трудно

Почистеният плод може да се яде и така, но може също да се използва в различни салати. Сокът се пие или натурален, или разреден с вода, със захар или мед. С такъв сок се подправят сосове и салати.

Вкус. Сравнение с грейпфрут

Помело е плод, който външно много прилича на грейпфрут, но вкусът му е по-близък до този на портокалите. Всъщност ароматът и вкусът са в зависимост и от сортовете помело: този с жълта плът наистина е подобен на портокаловия, червеният – на розов грейпфрут, а в зеления има примеси от хвойнова миризма. Плътта му е без горчивина, ако хубаво сме почистили меката бяла тъкан под кората. Сравнен с останалите цитруси, този плод е истински гигант. Макар теглото от 20 кг да е истински рекорд, размерите от около 10 кг в родните му територии не са редки.

Откъде се взима. Продукти. Как да изберем?

Отговорът на въпроса – откъде се взима, е много лесен: откъдето повечето цитруси, т.е. плодът е вносен и си го купуваме от магазина. Цената му варира от 2 до 3 лв за килограм; понякога се продава на бройка с фиксирана цена.

Когато избираме помело, трябва да се ръководим от базовите правила за покупка на цитрусови плодове. Избираме екземпляри с гладка, ненаранена и лъскава кора. Долавянето на аромат означава добра степен на узряване, а тежестта обещава плодът да е сочен. След покупката целият плод може да се съхранява в домашни условия – на хладно, не повече от месец. Ако сме го изчистили, можем да съхраняваме неголямо количество 2-3 дни в хладилника в кутия с капак.

Пресен плод помело. Кога е на пазара (сезон)

Плодовете помело обикновено узряват през февруари. Това е времето, когато имаме шанс да си купим пресен и добре узрял плод. Признак на нормалната зрялост е еднаквият цвят на кората; ако тя е зелена от едната страна и жълта – от другата, това означава, че е откъснат все още твърде зелен и е узрявал частично по пътя към нашия пазар.

Сушено помело

Трудно е да си представим този плод в изсушен вид, но такъв продукт съществува; произвежда се от пресен в страни като Япония, Израел, Китай, Тайланд, Индонезия. На вид е като зеленикави резенчета, които имат кисело-сладък вкус с тръпчива нотка. Резенчетата са доста твърди и наистина сухи. Издържат една година на стайна температура, ако ги държим в плътно затворен буркан.

помело
В родните си географски ширини плодът дава щедра реколта през февруари

Сушеното помело се различава от други сушени плодове по ниското съдържание на въглехидрати. По-ниско е и съдържанието му на витамин С. Има малко мазнини – 0.5%, протеини – 0.6%, фибри и пепелни компоненти. Прилично е съдържанието на митамини А, РР, В1, В2, В5, на калий, калций, фосфор, малко магнезий, натрий и желязо.

  • Ползата от сушено помело: укрепва имунната система, подобрява жизнения тонус, нормализира очистването на кръвоносните съдове. Редовното му използване предпазва от вирусни инфекции, блокира размножаването на ракови клетки, тонизира сърдечния мускул, неутрализира възпалителните процеси, тонизира работата на белите дробове, бъбреците и щитовидната жлеза.

Консумира се като добавка към салати и сладкиши, кремове, тестени изделия. Може да се комбинира със сладки и месни блюда. Добре се съчетава с кашкавал, яйца, риба, домати, авокадо, скариди.

Съдържание на плода (състав)

Полезните ефекти от консумацията на помело се дължат на балансирания му състав – витамини, минерални компоненти, фибри, органични киселини и етерични масла. Като цяло това е благоприятно за поддържане на антиоксидантната защита; подобрява се състоянието на имунната и сърдечно-съдовата система. Плодът е активен в процеса на кръвотворене и предпазва от образуването на холестеринови плаки в кръвоносните съдове.

Витамини. Калории

Сто грама плод помело вкарват в организма средно 26-39 калории, което го прави добър компонент в програмите за здравословно хранене и диетите за редукция на теглото.

Плодът помело, определян още и като предшественик на грейпфрута в растителната еволюция, е необичайно богат на витамини и важни микро- и макроелементи. По съдържание на витамините С и А превъзхожда грейпфрута. В 100 г плодова маса има до 30 мг бета каротин, 0,04—0,07 мг витамин В1, 0,02 мг витамин В2, 0,2—0,3 мг витамин В5 и значително количество фолиева киселина.
В същата маса има още и до 235 мг калий, 26—27 мг калций, 22—26 мг фосфор, 1-2 мг натрий и 0,3—0,5 мг желязо.

Въглехидрати (захар), гликемичен индекс

Съдържанието на въглехидрати в плодовата маса не е високо, само около 6.8 г на 100 г. Това, в съчетание със способността на помело да оптимизира метаболитните процеси и да намалява апетита, го прави подходяща съставка в храненето при диети за отслабване. Гликемичният индекс на помело е 30 единици, определено ниско като за плод. Това прави плода подходящ не само в храненето при отслабване, но и в различни лечебни диети.

Мазнини, белтъчини и др.

Различните източници сочат различно съдържание на мазнини и белтъчини в помело, но независимо от лекия разнобой е ясно, че показателите никак не са високи. Приемаме, че растителният протеин в плода е 0.76 г на 100 г, а мазнините са едва 0.04 г. особено важно е това, че похапването на помело не натоварва организма с такива компоненти, а същевременно ускорява разпадането на мазнини и белтъчини от храненето с други продукти.

За отслабване

Наличието на специфични ферменти в плода помело позволява да се използва способността му да “разглобява” бързо мазнините. Това го прави отличен помощник при опити за редукция на теглото. Ако искате наистина да отслабнете, зевършвайте всяко хранене с по няколко резенчета помело вместо с десерт. Прясно изцеденият сок от плода пък е чудесна възможност за очистване на черния дроб и бъбреците от шлаки и токсини – а това също е важен елемент в програмите за отслабване.

помело
Диетите с помело помагат гарантирано за отслабване

Още нещо важно в тази посока: с помело в менюто може да се поддържа оптимално телесно тегло или да се правят корекции за намаляването му. И това става благодарение на високия процент фибри в плодовата тъкан. Съчетанието от ниска калорийност и фибри дава възможност да се поддържа усещането за ситост продължително време след нахранване, а също и да се контролира апетитът и да не се случва безразборното похапване “от скука”.

Как топи мазнините (фет бърнър ?)

Би било неточно да се каже, че с помело се горят повече калории, т.е. че ефектът от хапването на плода е като след прием на таблетка от типа фет бърнър. Този плод си върши работата по малко по-различен начин; той не изгаря мазнините, а ускорява тяхното разпадане. Секретът на този процес е следният: компоненти от нашето помело блокират ензимите, които работят за създаването на мастни депа в организма. Но за да се случва отслабването с помело, “рамката” на храненето трябва да се спазва, т.е. има си известни ограничения. С помело може да се поглезите и при последното хранене за деня – преди сън, тъй като плодът е с малко калории и няма да натовари организма ви без полза.

Като пикочогонно (диуретик)

При диетите за отслабване с помело непременно трябва да се отчита това, че плодът е силен диуретик; затова в програмата за хранене отслабващият трябва да си планира задължителните два литра вода на ден. В противен случай не е невъзможно да се достигне до състояние на обезводняване.

Въздействието на плодовите компоненти върху метаболизма и отделителната система е особено осезаемо, ако желаещият да отслабне замени в менюто си всички плодове с помело. При поддържане на нискокалорична диета с помело трябва да се внимава и тя да е краткосрочна, тъй като е възможно да се развият някои нежелани дефицити. 3-4 дни са достатъчни за лека корекция на теглото, а при желание за по-чувствително отслабване трябва да се въоръжим с търпение и да сме постоянни в продължение на един-два месеца.

Примерна диета с помело

Ако залагате на отслабване с помело, започвайте деня с половинка неголям плод, кафе или чай без захар и 50 г кашкавал. По обяд ще сте гладни и е нормално да похапнете нещо по-питателно, например нетлъсто печено месо със зеленчуци. Ако не ядете месо – изберете например задушен ориз със зеленчуци.

Как ли ще изтърпите до вечеря?! За да успеете да спазите рамката на диетата и да не се поддадете на вълчия глад, направете две малки междинни закуски. При едната хапнете няколко резенчета помело, а при другата – едно твърдо сварено яйце.

Вечерята също може да включи яйце, както и броколи, карфиол. Не забравяйте също и резенчетата помело или плодова салата от помело и ябълка. От напитките е най-добре да изберете чай с малко мед, може и да е билков.

Преди да започнете подобна диета, проверете дали нямате алергия към цитруси и по-специално към помело. За жалост ако това е така, няма да можете да се възползвате от ефектите на плода.

Вижте и една примерна тридневна диета за отслабване с помело:

  • Първи ден. Закуска – половин помело, кафе или чай без захар. Обяд – чаша сок от помело, едно варено яйце, салата от рукола или маруля, домат, чушка; филийка препечен пълнозърнест хляб, едно кръгче ананас. Вечеря – половин помело, зелена салата с ябълков оцет, 150 г пуешко филе на пара.
  • Втори ден. Закуска – половин помело и чай от лайка. Обяд – чаша сок от помело, салата от спанак и орехи, варен ориз с малко зехтин, няколко резенчета ябълка. Вечеря – чаша сок от помело, неголямо парче печена бяла риба, салата от домати, шайба ананас.
  • Трети ден. Закуска – половин помело, чай или кафе без захар. Обяд – чаша сок от помело, печен патладжан, препечен пълнозърнест хляб с малко зехтин, ябълка. Вечеря – чаша сок от помело, салата от спанак, маруля и орехи, пуешко филе на пара с лимон, плод – несладък.

Припомняме, че при такава диета с помело задължително се пият по два литра вода на ден. Нашето помело е силен диуретик и е важно да поддържаме водния баланс, да се предпазим от обезводняване. Между основните хранения може да се хапва по една ябълка, това е много полезно. Диетата, както се вижда, е доста строга и не може да се спазва дълго време. Няма опасност обаче ако се практикува като възможност за разтоварване един-два пъти месечно. Ще видите, че има осезаем ефект!

Може ли да се яде преди лягане (на вечеря)?

Отговорът на този въпрос е положителен: да, може да се похапва помело на вечеря или малко преди лягане. Едно от свойствата му е да утолява и жаждата, и глада. Освен това калориите му са малко – така че хапвайте, но без да прекалявате!

Приложение за лечение, рецепти, дозировка

Високото съдържание на витамин С в плода помело укрепва съпротивителните сили на организма, прави го устойчив срещу сезонни вируси и простуди. Помага за смъкване на повишеното артериално налягане, в профилактиката срещу запушване на кръвоносните съдове с тромби, срещу различни форми на онкологични заболявания. Помело не е панацея – но редовният му прием в подходяща форма и дози намалява риска от развитие на различни заболявания или съкращава срока за възстановяването след болест.

Като афродизиак

Ако сте си купили плод помело, вие имате вкъщи антидепресант и афродизиак, 2 в 1. полезните му свойства могат да са полезни в борбата със сезонните депресии. Похапването на плода укрепва опънатите и изпилени от стрес нерви, повишава настроението и помага да се гледа на житейските изпитания по-весело и оптимистично.

Кората на плода, която обикновено изхвърляме, също е богата на етерични масла и може дълго да изпълнява една деликатна задача. Почистената от меката бяла тъкан кора се накъсва на неголеми парчета и се поставя в сух съд от типа на стъклените вази. Така си уреждате специфична ароматерапия; ако съдът е поставен близо до семейното ложе, бързо ще забележите, че градусът на интимните отношения с половинката изведнъж се повдига. За по-сигурно хапвайте редовно помело в продължение на 10 дни и сами ще усетите ефекта на този режим върху повишеното си либидо.

Помело за жените

Първото, което трябва да се знае в тази посока, е че специалистите горещо препоръчват този плод на бременните жени. Разбира се – ако те нямат някаква алергия към компонентите му. С помело успешно се регулират обменните процеси, а това е важно за профилактиката на токсикозите. Бъдещите майки могат да включат помело в храненето си и за да избегнат натрупването на много килограми, които след раждането трудно биха стопили. Най-сетне, с помело по-лесно можеш да противостоиш на депресивните състояния, които не са нещо рядко през бременността.

Ако една млада майка обаче кърми, тя трябва временно да се откаже от въпросното помело, защото може да провокира алергична реакция у бебето.

Продължителната консумация на помело може да подобри профилактиката срещу рак на гърдата и други онкологични заболявания. твърди се дори, че при вече формирани ракови клетки цитрусът е способен да спре растежа им и да блокира злокачествените трансформации. Така шансът за оздравяване нараства чувствително.

Друг полезен ефект иде от фибрите в плодовата тъкан, които стимулират чревната перисталтика. Малки дози от кората на помело, поставени в чая или питейната вода, регулират женските хормони и по-точно понижават и нормализират опасно високия естроген.

Не може да се отмине и това, че помело не само се яде, но може да се използва и като козметичен продукт. това е добър компонент в различни маски и разтвори за изплакване на косата; използва се за очистване на кожата и заздравяване на ноктите.

При запек

Помело е едно от успешните решения при проблеми с чревната перисталтика и запек. Вече споменахме високото съдържание на хранителни фибри в плода; чрез консумацията на неголяма порция от цитруса – 300 г,  можем да си осигурим 12% от необходимата за деня доза фибри за оптимизиране функциите на стомашно-чревния тракт. С помело в менюто регулираме отделянето на храносмилателни сокове, което е предпоставка за правилна преработка на мазнини и протеини.

Балансираната перисталтика спасява от запек, но с помело могат да се решат принципно и проблеми като системно разстройство и диария. Нормализирането на тази група процеси намалява риска от развитие на неприятни чревни заболявания като колит и синдром на раздразненото дебело черво, а в по-тежките случаи и на раково заболяване.

При рак

Обърнете внимание върху кората от помело – не я изхвърляйте! Тя съдържа високи дози биофлавоноиди, които предпазват от злокачествени трансформации на клетките и са чудесна профилактика срещу рак на панкреаса, червата и млечната жлеза. Антираковото действие в този случай е толкова категорично, че може да е ефективно и при вече проявен рак на млечната жлеза.

Може ли при диабет?

Плодът е препоръчван в храненето на хора, които страдат от повишени стойности на кръвната захар. Редовната консумация на помело помага за нормализирането на тези стойности и за ефективен контрол върху въглехидратния метаболизъм. При диабет се препоръчва консумация на плода – три пъти дневно по 50 г. ниският гликемичен индекс н плода го прави подходящ за хора с този проблем.

Може ли да се яде от бременни?

Помело не само може, но дори трябва да участва в храненето на бъдещите майки – мотивите за това бяха току що коментирани. Разбира се, на първо място трябва да се уверим, че потребителят няма алергия към цитруса. На второ – да не прекаляваме с количествата, което е изкушаващо при множеството чудесни вкусови показатели на нашето помело. С помело ще се подобри качеството на живот на жената, тъй като плодът ще й помага да се предпази от токсикозите на ранната бременност, да има нормално храносмилане – без баналната констипация, да не трупа излишни килограми, да не изпада в депресивни състояния. Едновременно с това – да попълва редовно потребностите на организма си от витамини и микроелементи, нещо важно за собственото й здраве и за това на бебето. Особено ценно се оказва коментираното помело с високото си съдържание на фолиева киселина, ключов витамин за нормално протичане на здравата бременност.

За деца. А за бебе? От каква възраст може?

Помело е полезен плод, но като цитрус се определя в групата на силните алергени и не е добре да се дава на деца под едногодишна възраст. След това детето се захранва с малки количества сок или плодова маса, като се следи за реакциите му. Добре е предварително да се направи консултация с педиатър, който познава мъника и е наясно със здравословното му състояние. Разбира се, най-добре е малките деца да консумират местни плодове, които зреят на слънце и са сезонни, но с помело зимното меню може да се разнообрази.

Дайте мнение и Вие тук!

В сравнение с портокал или грейпфрут, помело е по-малко сочно, но вкусът е неутрален. Това го прави добра добавка към десерти и детски плодови салати като тази:

  • Нарязваме на ситно  средните листа от сладка маруля, неголямо парче сварени пилешки гърди и добавяме малко настърган кашкавал, 1-2 резенчета помело – накъсани на дребно, една супена лъжица сметана. За по-големите деца може да се добави и настъргана орехова ядка.
Листа, антисептични свойства при рани

Вече говорихме за това колко много витамин С може да се набави чрез помело. Витаминът участва дейно в изработването на колаген от организма, а колагенът прави кожата еластична и ускорява зарастването на рани. Консумацията на плода е добра възможност за възстановяване на организма при различни наранявания, а също и за поддържане на кожата.

Листата на самото растение помело се използват в източната народна медицина при лечението на рани по два начина. Самото листо, леко намачкано, се поставя върху раната като пластир и се бинтова леко, или – при дълбоки рани – се приготвя отвара и се правят промивки срещу инфекции и гной. Антисептичното действие на листата предпазва от усложнения и помага за бързото и без белези зарастване.

При паразити

Диетата с помело очиства организма от шлаки и токсини и съдейства за регулиране на килограмите. Но има и още един здравословен ефект: извежда паразитите от чревния тракт. Ако денят ви започне със закуска от помело на гладно, освен подобрена перисталтика резултатът ще е и освобождаване на тракта от нежеланите “гости”.

При простуда (настинка), кашлица, грип

Помело върши чудесна работа при профилактиката срещу простуда и грип, но е добро решение и при комплексното лечение на тези заболявания. Сокът действа противовъзпалително и антимикробно на лигавиците на дихателните органи, понижава температурата и стабилизира локалния имунитет. Директната консумация на плода действа обезболяващо при възпалено гърло.

Вижте две рецепти за използване на помело при простуда и вирусна инфекция:

  • При болки в гърлото се изцеждат 100 мл пресен сок;„ сокът се разрежда със същото количество топла преварена вода. Получената течност се използва за гаргара на болното гърло до 5-6 пъти дневно.
  • При остър бронхит прясно изцеден и неразреден сок се загрява до 40 градуса и се пие на глътки. Това помага да се очистят дихателните пътища от натрупаните секрети.
При високо кръвно

При хипертония и атеросклероза е полезна салата от плодови резенчета помело. Трябва да ги изчистим от ципите, да ги накъсаме и да добавим малко зехтин. Редовната консумация на такава салата чисти стените на кръвоносните съдове от склеротични плаки и увеличава просвета им.

Плодът съдържа висок процент калий, което го прави добър помощник при лечението на сърдечно-съдови заболявания. Той е и чудесен регулатор на холестерина и не случайно го препоръчват като здравословна закуска, която балансира липидния обмен, забавя склерозирането на кръвоносните съдове и нормализира артериалното налягане. Споменатият калий действа като съдо разширяващ фактор, а това помага да се намали напрежението на кръвоносните съдове. Така циркулацията на кръвта се подобрява, оптимизира се и храненето на тъканите с кислород. При това положение намалява и напрежението в структурата на сърдечния мускул, което редуцира опасността от сърдечен пристъп и инсулт.

В Аюрведа

Известно е, че Аюрведа разглежда хората като принадлежащи към един от трите основни конституционни типа, всеки от тях – с различни черти на характера и външни черти. Различно е и храненето на всеки тип. За да определим отношението към нашето помело, да го ядем или не, трябва да разберем към коя от трите групи принадлежим. Както е известно, тук става дума не само за биология, за физиологични белези и процеси, но за философия и за цялостно отношение на индивида към околния свят, материален и духовен. Привържениците на източните учения и медицински практики имат отношение към начина на хранене и полезното за всяка група меню, така че нашето помело може да бъде или препоръчано – или забранено, стига да сме наясно с конкретиката. При отчитане на ползата от плода обаче винаги се подчертават плюсовете, които коментирахме дотук, особено значението за храносмилателната и сърдечно-съдовата система.

Обръща се внимание и на използването на сок от помело за поддържане на лицето, както и на лечебните стойности на плода, листата, кората на плода и цветовете на растението.

При астма

Плодът помело е един от полезните компоненти на лечебните диети при бронхиална астма. Счита се, че допринася за укрепване на лигавиците на дихателните пътища благодарение на съдържащите се в него 150 нутриента, сред които най-важните витамини, минерали и биофлавоноиди. Специална роля играе ниският гликемичен индекс на цитруса. Обикновено се препоръчва редовната му консумация натурално или под формата на сок.

На основата на екстракти от помело в Китай се произвеждат медикаменти на растителна основа за лечение на белодробни заболявания.Еетеричните масла в кората и плода дори в малки дози са в състояние да облекчат дишането и да съдействат за преодоляване на мъчителните астматични пристъпи. Сок от помело по мнението на редица пулмолози е чудесно средство при астма, пневмония и бронхит.

При отоци

В някои азиатски страни  листата от растението помело се използват за компреси при отоци на крайниците. Както и при лечението на рани, може да се слагат директно върху оточната зона – след леко намачкване или попарване, или да се използва отвара от пресни листа. В традициите на източната медицина е отоците да се лекуват именно с такива отвари, като може да се използват също цветовете на растението и обелката от плода.

При токсикоза. При махмурлук

Консумацията на помело балансира обменните процеси в организма, което предпазва от натрупване на токсини в кръвта. Това е валидно например и за рисковете от токсикози на ранната бременност; при оптимизиран метаболизъм рискът от задържане на токсини е сведен до минимум, а при наличието им компонентите от помело бързо извеждат опасните съставки от организма. Излиза, че на помело може да се разчита като на специфичен антидот при отравяния; разбира се – в качеството му да допълващ съответната терапия елемент.

Пресен плод помело на гладно или 100 мл сок могат да се окажат работещо средство за спасение от мъчителния махмурлук; обяснимо е, след като става дума също за определен тип токсично въздействие и последиците му.

Против холестерол

Вече споменахме  за ползата от помело като фактор, чиито компоненти регулират липидния обмен. Тъканта на плода съдържа доста пектин, което е благоприятен фактор за намаляване стойностите на лошия холестерол. Редовната консумация на помело оптимизира липидната структура, предотвратява натрупването на мастни плаки по кръвоносните съдове и втвърдяването на стените им. Така се поддържа в добро състояние сърдечно-съдовата система и намалява опасността от нежелани епизоди като инсулт или инфаркт – твърде вероятни при високи стойности на холестерола.

В козметологията

Удивителният цитрус има специално приложение и като козметичен продукт. Това е едно натурално, безпогрешно средство за поддържане на кожата. Ако няколко дни поред използвате сока от помело като лосион и обтривате лицето и деколтето си с навлажнен в сока тампон, кожата ще стане по-стегната, сияйна и без мазен блясък. Става за поддържане както на мазна, така и на суха и старееща кожа.  Ефективна съставка е в различни маски за лице и коса, помага при акне и косопад.

Маски за лице

Богатият състав на плода помело върши работа при всякакъв тип кожа, като подобрява клетъчния тонус, хидратира и забавя процесите на стареене. Особено ценно е въздействието на помело при мазна и смесена кожа. Вижте няколко лесни маски от mycharm.ru, с чиято помощ ще се почувствате и ще изглеждате по-добре:

  • Овлажняваща маска. Смесваме супена лъжица плодова маса от помело със същото количество безсолна извара и чаена лъжичка мед. Разбъркваме до получаването на хомогенна маса и полагаме върху лицето за 15-20 минути. Измиваме с топла вода, след което обтриваме с кубче лед. Ледени кубчета, приготвени със сок от помело, са отлично средство за подобряване на тонуса.
  • Лосион за мазна кожа. Смачкваме парче от плода – колкото кибритена кутийка, и го заливаме с водка. Спиртът трябва да достигне 2 см над плодната маса. Оставяме на хладно за 1-2 седмици, като го разтърсваме енергично по 1-2 пъти дневно. След това прецеждаме и разреждаме с преварена вода 1:1. Съхраняваме на хладно в добре запушен стъклен съд. Почистваме всяка вечер лицето и шията с тампон, навлажнен в лосиона.
  • Универсална подхранваща маска. Почистваме от ципите резенче помело, смачкваме го и добавяме по половин лъжичка лимонов сок и зехтин. Сместа полагаме върху лицето за 15 минути. Измиваме с хладка вода и полагаме хидратиращ крем.

Важно! Всички маски с помело се правят вечер преди лягане. Не е добре да се излиза на слънце веднага след като сме направили някоя от описаните маски.

Против пъпки

Доказана е ползата от помело при поддържането на проблемна кожа, кожа с акне и склонна към обриви. В такива случаи специалистите препоръчват да се използва етерично масло, което се получава от семките на помело и се смесва в точно определени пропорции с базово масло – зехтин, бадемово или рициново. Препоръчва се т.н. маслен пилинг, при който измитата с топла вода кожа се обработва с тампон, навлажнен с масления разтвор. Маслото от помело е отличен антисептик; действа като локален антибиотик и прочиства кожата от патогени. Неутрализира инфекцията във възпалените точки и подобрява тонуса на клетъчните мембрани. Оптимизира обменните процеси в тъканите на повърхността и в подкожната маса.

Освен споменатите обтривания се препоръчват микро апликации с масло върху най-раздразнените зони; правят се вечер и се оставя масленият филм да действа до сутринта. Освен това специалистите информират за хигиенни продукти с екстракти от помело – сапуни и пяна за измиване, които вършат чудесна работа при проблемна кожа и улесняват поддържането й. Същите продукти действат положително и при уморена кожа, на която възвръщат еластичността и блясъка при системна употреба. Всеки продукт, който съдържа помело, действа благотворно върху кожата – особено чрез съставките си от витамини и минерали, с фруктовите киселини, така че неусетно се регулират функциите на мастните жлези и отпадат неприятните проблеми със запушени пори и акне.

Маски за коса

Чудесното помело съдържа витамините А, С и В1, които имат важна роля за поддържането на здрава и красива коса. Съдържа и минералите калций, сяра, желязо и цинк, необходими за растежа на косъма. Витамин С успокоява скалпа и предпазва от появата на пърхот. Фрикциите на скалпа със сок от помело подобряват кръвообращението и укрепват космените фоликули, така че косата расте по-бързо и е лъскава и гъста.

Особено полезно за косата е периодично да се грижим за нея с масло от помело. Сухата коса става лъскава, мека и копринена, ако след измиване и изсушаване разнесем по цялата й дължина няколко капки етерично масло от помело. Подхранващ ефект има всяка маска за коса, към която са прибавени предварително 5-6 капки от същото масло. Ако пък косата е мазна, тези процедури трябва да се избягват – но капките масло могат да се добавят за обогатяване на обичайните готови шампоани.

  • Блясък и копринен ефект ще има за косата, ако след измиване я изплакнем с хладка отвара от кора на помело. Не е трудно да я приготвим: трябва само да почистим рехавата бяла маса между еластичната кора и плодната маса и да я кипнем в литър и половина – два вода за пет минути. Изчакваме да поизстине и изплакваме вече измитата коса.
При косопад

Консумацията на помело е най-сигурният начин да се погрижим за здрава и хубава коса и нокти. Но едновременно с това е хубаво да се заздравят корените на косата, като се опитат всички възможни форми на локално въздействие с продукти от помело. Съдържанието на витамини, фруктови киселини и минерали е полезно за кожата на скалпа и космените фоликули. Затова фрикциите със сок от помело или с масло от семки заздравяват косъма, предотвратяват накъсването и опадването и успокояват при сърбеж и локални възпаления. Полезно е два пъти седмично да изпълняваме такава процедура преди измиването на косата, като оставим компонентите да действат поне половин час.

Етерично масло от кора или семки на помело

Маслото от кора и семки на помело има повечето от приложенията, присъщи на този вид продукти. Използва се самостоятелно или като добавка в различни смеси за вътрешно и локално външно приложение, като реализира терапевтичните и тонизиращи ефекти на плода. Нормализира под формата на смес за масажи и втривания способността си да регулира функциите на мастните жлези, спасява от разширени пори и прекалено омазняване. Действа избелващо и антисептично благодарение високото съдържание на витамин С. Връща на кожата еластичността и сияйния вид. Тонизира зрялата кожа и изглажда малките бръчици. Подобрява устойчивостта на кожата и косата към външни въздействия – влага и температурни колебания.

При вътрешен прием в подходяща форма ускорява разграждането на мазнините и предотвратява отлагането им в депа. Помага за контрол върху апетита и подобрява състоянието на имунната система. Също както натуралния плод – ускорява освобождаването на организма от шлаки и токсини. Балансира артериалното налягане и стимулира сърдечната дейност.

Използвано за ароматерапия, маслото от помело действа успешно като антидепресант и подобрява настроението.

Вкусни рецепти

Помело може да се хапва натурално, като пресен плод или като добавка към салати и десерти. Може да се изцеди на сок или да се вложи като съставка в смути. Вари се на желе и конфитюр, в тези занимания се включват и корите на плода. За да обобщим всевъзможните употреби на помело в кулинарията, ще споменем следните възможности: за различни салати, за коктейли и други студени напитки, за конфитюри – самостоятелно и смесено с други цитруси, за сосове, като добавка към месни и рибни блюда.

помело
Сладко от помело: прави се като повечето подобни продукти

В прясно състояние плодът се съчетава отлично с меда. Върви чудесно с киви и други цитруси. Ароматът и киселият привкус го правят подходящ като добавка към месо и риба. Най-интересно е съчетанието със скариди в салата от морски дарове, както и в добавките към сосове за птиче месо. При десертите помело е подходящ компонент към декорации и вкусови добавки с ядки и шоколад.

Сладко от помело

Едва ли ще си помислите да правите сладко от помело, тъй като плодът е все още рядък гост на трапезата на българина и се яде предимно в прясно състояние. Но ако сте се решили на един експеримент, действайте така:

  • Пригответе килограм изчистен плод помело – без кората и ципите; накъсайте на неголеми парченца и насипете в дълбок емайлиран или стъклен съд с 850 г захар. Оставете на хладно за 40-48 часа. Както се прави и с други меки плодове – сложете на огъня да се загрее бавно; щом започне да ври – изключете и оставете да поизстине. Тази операция се повтаря още 2-3 пъти. След като масата започне да се сгъстява, изключете за последно и оставете на котлона за десетина минути. След това готовият продукт се насипва в затоплени стерилни буркани. Всеки буркан затваря се плътно със здрава капачка и се обръща с дъното нагоре за няколко минути. Продуктът съдържа много пектин и ще се желира добре; ако е отделено твърде голямо количество сок, той може да се сипе в отделно бурканче и да се консумира като желе.
Салата с помело

Помело е чудесна добавка както към плодови салати, така и към смесени и такива с пилешко месо или морски дарове. Вижте проверен вариант от gotvach.bg:

  • Необходими са един плод помело и по два киви, ябълки, банани и мандарини. Всички плодове се почистват и нарязват/накъсват на малки парчета. Разпределят се в купички и се заливат с топъл дресинг, приготвен от  една супена лъжица карамел, 30 мл тъмен ром и 50 г кафява захар. Насипва се допълнително отгоре по малко кафява захар.
Смути

Лесно може да се приготви домашно смути, ако имаме един хубав плод помело, два банана и една чаша сок от компот – подходящ е от праскови, круши или дюли. Изчистваме плодовете, накъсваме ги на неголеми парчета и добавяме сока от компот, съветва gotvach.bg. Разбиваме в блендер 7-8 минути. Пием охладено.

Помело като дърво, описание

Помело (Citrus maxima) е вечно зелено дърво, което може да достигне 15-метрова височина. Има едри, твърди листа и красиви бели цветове. Напълно отворените цветове могат да достигнат в диаметър до 7 см. Плодовете са с дебела кора, под която има рехава  бяла тъкан. Самият плод е съвкупност от сегменти, отделени един от друг чрез плътна ципа. Плодната маса е кисело-сладка, с доста  фибри и по-малко сочна в сравнение с другите цитруси.

Плодовете помело според сорта могат да са с различно оцветена фруктова маса, белезникава, розова, жълто-оранжева или червена. Кората е светло зелена до ярко жълта.

Видът вирее в тропиците; родното му място е в Югоизточна Азия и тихоокеанските острови като Фиджи и Тонга. В момента се отглежда промишлено в много части на света, включително Америка и субтропични зони на други континенти.

Сортове: Червено, жълто, розово и оранжево помело

Съществуват три основни типа помело:

  • Червено: плодът има овална форма, плодната маса е с червен цвят и леко нагарча;
  • Бяло: този сорт помело прилича на гигантска круша, с мека и сладка плът;
  • Оранжево-розово: плодът е обагрен отвътре в оранжево-розово с различна интензивност на тоновете; изключително полезен при чревни паразити и с висока лечебна стойност за стомашно-чревни проблеми.
Къде се слага ударението

Как правилно да произнасяме името на чуждоземния плод? Както всеки пришълец, достигнал до нас по различни пътища, можем да го свържем с няколко познати на европейците названия: помело, помпелмус, шедок, цитрус максима. Наложилото се в крайна сметка название – помело, се произнася с ударение на втората сричка, по-МЕ-ло.

Произход

Интересният цитрус е бил познат и използван в Китай още преди 2000 години, а в Европа е пренесен от англичанина Шедок. Както вече споменахме, това не е вид грейпфрут или модификация на грейпфрута, а негов предшественик. В момента големите хранителни магазини са заредени с първия за тази година внос от пресни плодове помело; пробвайте, ако още не знаете за какво точно става дума.

Отглеждане в България

Оказва се, че екзотичното растение може да се отглежда и у нас приблизително по същата технологиа като лимон или мандарина. Засява се от семка и расте в саксия. По-нататък майсторите в тази област култивират дръвче и един ден може би го виждат да цъфти и връзва плод. Дали наистина това е възможно?

Засаждане от семка в саксия

Първата задача е да се изберат здрави и добре оформени семки от хубаво узрял плод помело. Семките се измиват иизсушават, след което се поставят в буркан с пясък за десетина дни (gotvach.bg). Следващата стъпка е да се зареди саксия с рехава пръст; в нея посяваме семките на разстояние 2-3 см една от друга и на 2-3 см дълбочина. Следим пръстта да е влажна, но да не прекаляваме с водата. След покълване саксията се оставя на светло, но не на директна светлина. Не бива да допускаме засушаване или резки температурни промени.

помело
Помело може да се отгледа в саксия от здрава семка

След появата на кълнове и развитие на първите листа растенията се пръскат два пъти седмично с престояла на стайна температура вода. През топлите месеци саксията може да се изнесе на балкон, а през зимата трябва да се прибира. Развитието на растението изисква периодична смяна на саксията, при което се спазват общите правила за тази дейност. След десетина години очаквайте растението, което отглеждате, да цъфне. В естествената си среда дървото помело живее 150 години.

Цена на фиданка (дърво), особености

60-сантиметрово растение помело – в саксия, може да се купи за около 20 евро от разсадник. Отглеждането му е изкушение за любители, които трябва да са готови да полагат специални грижи за него. Запознати твърдят, че растението е по-малко капризно в сравнение с останалите цитруси. Развива се чудесно по терасите в големи саксии. 5-6 годишни растения по признания на любители могат да изкарат и зимата на открито, ако няма дълги застудявания. По принцип издържа до -6 градуса на открито; добре е при зимуване в затворено помещение да не се преотопля, тъй като листата му могат да окапят. Добре гледаното помело прави красива корона с чудесни листа, които са истинска украса и създават приятен микроклимат за дома.

Как расте?

В домашни условия добре гледаното дръвче започва да цъфти най-рано на осмата година; не винаги плододава. За правилния растеж имат значение редовното поливане и подхранване, предпазването от болести и вредители, своевременното пресаждане в подходящ по-голям съд.

Има ли вреди и противопоказания

Въпреки доказаните си ползи, чудесното помело може да причини неприятни усложнения – ако консумацията му не е съобразена с индивидуални специфики на здравословното състояние.

Алергия към помело

Ако вече имате проявена алергия към цитрусови плодове, просто не пробвайте и помело. Още при първия опит може да получите пристъп на задушаване, оток на гърлото и езика, затруднено преглъщане и говор. Знаете – в такъв случай без отлагане се търси медицинска помощ.

Има ли фуранокумарин?

Фуранокумаринът – продукт, който натоварва неимоверно черния дроб и създава условия за опасни странични ефекти на паралелно приемани лекарства, е “приоритет” на грейпфрута. Единствен той от всички цитруси е препоръчван заради ползите си заедно с предупреждение за рисковете, които потребителят би поел при консумиране.

  • Твърди се, че лайм и помело също съдържат фуранокумарин, вероятно в по-малки или пренебрежими дози. Не се говори за опасни последици при консумация на помело и прием на лекарства от типа на антибиотици, температуропонижаващи и лекарства за контрол на кръвното налягане.
При гастрит или язва

Консумацията на помело е ограничена при язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и при повишена киселинност на стомашния сок. Ако изкушението е много голямо – не се лишавайте от няколко хапки, но наистина само няколко, с количеството не бива да се прекалява. Ако хроничното ви заболяване е обострено или имате болезнен пристъп, не бива да консумирате помело в никаква форма. При диагнози като хепатит, нефрит и колит пък е най-добре изобщо да не пробваме дали понасяме помело.

Още информация и източници на английски: Ползи от ядене на помело. * Как се бели и как се яде помело? * Отглеждане на дърво помело, цена и особености.

ГМО ли е?

Не дължим появата на помело на лабораторни опити и в този смисъл това е натурален плод. Има някои твърдения за това, че истинският цитрус е доста различен от това, което сега имаме на пазара. Натуралният плод според познавачи е доста кисел и проблемен като продукт за наслада. Продаваният  в цял свят бил от типа “медено помело”, резултат на селекция и може би ГМО, как можем да знаем?!

За още информация: На английски и турски: Pomelo. На испански и латински: Citrus maxima. На немски: Pampelmuse. На руски: Помело. На гръцки: Φράπα.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

цитросепт

Цитросепт, как се ползва при гъбички, кандида, за деца, при псориазис и др.

За какво се използва. На каква цена се предлага. Как действа при гъбички. Цитросепт за …

3 Мнения

  1. Димитър Иванов

    Единственият проблем е че го няма на пазара, поне във Варна, виждал съм го единствено в Китай, нито една от големите търговски вериги не го предлага и Аз го замествам с грейпфрут.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *