Остра бъбречна недостатъчност. Фази, степени
Креатинин и бъбречна недостатъчност. Степени. Диагностика, лечение и диета.

Остра бъбречна недостатъчност. Фази, степени и ХБН според креатинина

Креатинин и бъбречна недостатъчност. Степени. Диагностика, лечение и диета. Хронична бъбречна недостатъчност (ХБН) степени според креатинина. Фази на остра бъбречна недостатъчност. Симптоми и диета. Кога настъпва смърт?

Хронична бъбречна недостатъчност (ХБН) е тежка патология. Представлява частична или пълна редукция на бъбречната дейност. Болестта прогресира бавно и минава през няколко етапа. Обичайно се наблюдават ремисии и обостряния.

Креатинин и бъбречна недостатъчност

Етапът на ХБН се установява с помощта на изследвания, ключов сред които е биохимия на кръвта. Съществен показател е нивото на креатинин в кръвта.

Креатинин – компонент от кръвната плазма, който участва в енергийния обмен на тъканите. Тъй като той се извежда с урината, неговото натрупване в кръвта е ясен признак на проблем с бъбреците. По количеството му може да се съди за етапа на болестта.

Норма на креатинин в мкмол/л: мъже – 70 – 110, жени – 35 – 90, деца — 18 – 35.

С възрастта количеството се увеличава, което повишава риска от отключване на бъбречно заболяване.

Съдържание:

Степени на бъбречна недостатъчност според креатинина

В медицината има няколко класификации на хроничната бъбречна недостатъчност, които носят имената на създателите си. Тук ще дадем схематично разделение на ХБН степени според креатинина.

1 степен хронична бъбречна недостатъчност

Наречена още латентна, тази фаза се отнася към началните и обратими форми на болестта. Класифицират я по два показателя – креатинин и скорост на гломерулната филтрация (СГФ).

1 степен
Фаза/ показателиКРЕАТИНИН (в ммол/л)СГФ (% на намаление)
Фаза Ав нормав норма
Фаза Бдо 0,13до 50%
2 степен хронична бъбречна недостатъчност

Това е стабилна, прогресираща форма.

2 степен
Фаза/ показателиКРЕАТИНИН (в ммол/л)СГФ (% на намаление)
Фаза А0,14 – 0,4420 – 50%
Фаза Б0,45 – 0,7110 – 20%
3 степен хронична бъбречна недостатъчност

Прогресираща форма.

3 степен
Фаза/ показателиКРЕАТИНИН (в ммол/л)СГФ (% на намаление)
Фаза А0,72 – 1,245 – 10%
Фаза Б1,25 и повечепод 5%

Фази на остра бъбречна недостатъчност и симптоми

Латентен стадий

Начален стадий на бъбречна недостатъчност, при който креатинина и СГФ се намират в норма или съвсем леко са повишени. Функционалността на бъбреците не е нарушена, няма обезпокоителна симптоматика. Лабораторните анализи не показват значителни отклонения.

  • Симптоми в латентен стадий: умора, сухота в устата, силна жажда;
  • Прогноза: пълно излекуване при адекватно лечение.
Компенсаторен стадий
“Фигурин

Показателите са над допустимите норми. Работата на бъбреците се компенсира за сметка на други органи.

  • Симптоми в компенсаторен стадий: хронична умора в първата половина на деня, силна и постоянна жажда, намалена телесна температура, анемия, жълтеникав тен, повишено кръвно, разредена урина, учестено уриниране.
  • Прогноза: своевременното лечение води до поставяне на болестта под контрол и намаляване на риска от прогрес към по-сериозни стадии.
Интермитиращ стадий

Стадий 2-Б показва съществено повишаване на креатинина – 4,5 мг/дл. Количеството на урината се удвоява, падат калция и калия. Влошава се работата на бъбреците. Пациентът е възприемчив към вирусни инфекции. Няма апетит.

  • Симптоми в интермитиращ стадий: потрепване на мускулите, анемия, постоянна умора, хипертония, гадене, анорексия, издуване на корема, полиурия и никтурия, промяна на кожата, периодична болка в ставите.
  • Прогноза: комплексното лечение със системни и симптоматични лекарства облекчава работата на органите и осигурява функционирането на организма.
Терминален стадий

Последна и най-тежка форма на ХБН, при която бъбреците не могат да изпълняват функциите си. Страдат всички органи и системи. Високото ниво на креатинин в кръвта води до обща интоксикация. Риск от летален изход. На този етап бъбреците не работят, не се отделя урина, а постъпва обратно в кръвта.

  • Симптоми на терминален стадий: психически симптоми, сърбежи и сухота на кожата, конвулсии, намалена памет, мирис на амоняк от устата, оток на тялото и лицето, гадене, подут корем, проблеми с изхождането, бързо отслабване.
  • Прогноза: благоприятно е да се пристъпи към трансплантация на бъбреци или постоянна хемодиализа, която да премахва токсините от кръвта. При тези условия пациентът може да живее много години.
Още в текста: Бъбречна недостатъчност и как се усеща проблемът. Степени и стойности на креатинин. Диагностика. Защо се развива бъбречна недостатъчност и може ли да се провежда профилактика. Терапевтични методи.

Диагностика

Съвременната медицина разполага с технологии и оборудване, които са в състояние бързо да установят отклонения във функциите на бъбреците и да мотивират диагноза.

Към тях спадат лабораторните анализи, инструменталните изследвания с ултразвук, рентген, биопсии и пр. 

Кръвни изследвания

Общият анализ на кръвта може да установи анемия – намалени стойности на хемоглобин и еритроцити, признаци на възпаление – ускорени утайки, умерено нарастване на левкоцити; склонност към кръвоизливи при намален брой тромбоцити.

Висок креатинин в кръвта и урината: Норми. Нисък кр. и патология

Биохимични изследвания

Биохимичният анализ на кръвта установява вече споменатите високи стойности на продуктите от азотистия обмен – проследява се остатъчен азот в кръвта, креатинин, урея. Нарушените функции се отразяват в нарушен електролитен обмен – налице са повишени стойности на калий, фосфор и намаляване на калция. Намалява се общото белтъчно съдържание в кръвта. Установява се хипокоагулация, т.е. намалена способност за съсирване. Нарастват общите стойности на липидите и холестерола.

При бъбречна недостатъчност в напреднали стадии настъпва повишаване киселинността в организма; установеният водно-електролитен дисбаланс и подкиселяването на вътрешната среда се управляват чрез контрол върху поеманите течности и прием на бикарбонати.

Хормони и урина

При анализ на урина може да се установи протеинурия – поява на белтъчини в урината; хематурия – наличие на еритроцити; цилиндрурия. Последното означава наличие в урината на т.н. протеинови цилиндри – образувания от белтъчен тип, слепени клетъчни фрагменти, които са преминали през бъбречния филтър. Появата им означава увреждане на нефроните; колкото повече са цилиндрите в урината, толкова по-сериозно е увреждането.

Хроничната бъбречна недостатъчност се отразява на спад в производството на важния хормон еритропоетин (отговорен за производството на еритроцити в костния мозък). Резултат на този процес е анемията; при бъбречна недостатъчност в напреднал стадий са налице негативни отражения върху кръвотворенето и сърдечно-съдовата система.

Изследват се и хормони на околощитовидните жлези – паратхормон (puls.bg).

Ехография, ехокардиография
Застрашените от бъбречна недостатъчност хора с други заболявания не трябва да бягат от профилактичните прегледи

Ехографията е изследване на отделителната система с ултразвук, при което специалистът има възможност да получи образ на бъбреците и другите части на системата, наличие на малформации, деформации на съдове – кръвоносни и уретри, камъни в бъбреците и пр. При бъбречна недостатъчност самите бъбреци имат специфичен вид, който лекарят разпознава. Това е бърз и точен метод за установяване тежестта на пораженията в болните бъбреци.

С ехокардиографията се проверява състоянието на сърцето при вече налична хипотеза за бъбречна недостатъчност. Комплексното обследване включва и рентгенография на бъбреците, като при началните I и II степен може да се предложи изследване с контрастно вещество. Има смисъл да се провери и костната плътност, тъй като едно от следващите отражения на бъбречна недостатъчност е влошени показатели за костна плътност и състояние на ставите.

Лечение на остра бъбречна недостатъчност

Всеки от стадиите на бъбречна недостатъчност предполага специфични терапии, диета и режим на живот.

  • При първи стадий: лекува се основното заболяване. Целта е да се овладее възпалителният процес в бъбреците и да се неутрализират симптомите на влошени функции.
  • При втори стадий: наред с лечението на основното заболяване трябва да се установи колко бързо настъпват негативни промени във функциите на бъбреците и да се забави темпото. Такива въздействия могат да се реализират с препарати от типа на леспенефрил и хофитол. Леспенефрил е продукт с растителен екстракт от Lespedezi capitatae dilutum. Активен компонент е биофлавоноидът леспедин, който подобрява диуретичната активност и действа противовъзпалително. Хофитол е друг продукт с натурална основа – композиция от листа на артишок, хининова киселина, флавоноиди. Двата препарата балансират обменните процеси и подобряват бъбречните функции.
  • При трети стадий трябва да бъдат установени и възможните усложнения; прилагат се препарати за забавяне прогресията на бъбречната недостатъчност. Лекуват се и се контролират артериална хипертензия, анемия, калций-фосфатни нарушения, инфекции и дързечно-съдови усложнения.
  • При четвърти стадий трябва да започне подготовката на пациента за заместителна терапия. Наложителна е хемодиализа.
  • При пети стадий се реализира трансплантация на бъбрек. Пациентът се поддържа с хемодилиза и перитонеална диализа.
Лечение на причината
бъбречна недостатъчност
В ранните стадии билките помагат

Най-честосе развива при захарен диабет от първи и втори тип, както и при артериална хипертензия и гломерулонефрит.

Спешна помощ
  • Шоков бъбрек: Острата бъбречна недостатъчност е резултат от травматичен шок с масивно увреждане на тъкани, при намален обем на циркулиращата кръв след травми и изгаряния. Това може да се случи при катастрофи, бедствия, нещастни случаи, при тежки операции, при увреждане и разпад на черния дроб и панкреаса, инфаркт на миокарда, измръзвания, преливане на несъвместима кръв, аборти.
  • Токсичен бъбрек: Бъбречната недостатъчност е резултат от отравяния с живак, бертолетова сол, арсеник, змийска отрова, гъби. По същия начин се увреждат бъбреците при отравяния с лекарствени препарати – аналгетици, антибиотици, сулфонамиди, с контрастни вещества при рентгеноскопии. Към тази група спадат и някои предотвратими интоксикации като алкохолизъм, наркомания, токсикомания, професионални контакти със солите на тежки метали, йонизиращи лъчения.
  • Инфекциозен бъбрек: Развива се при инфекциозни заболявания  като хеморагична треска и лептоспироза. Възможно е да има такива последици при обезводняващи инфекции като дизентерия и холера, при бактериален шок.
  • Бъбречна недостатъчност при обструкция (непроходимост) на уретрите. До такова състояние може да се достигне при бъбречнокаменна болест, бъбречен тумор, при травми на уретрите, тромбоза и емболия на бъбречни артерии.
  • Бъбречна недостатъчност при остри възпаления – пиелонефрит или гломерулонефрит.
Бримкови диуретици – Фуроземид

Бримковите или високопрагови диуретици са една от групите медикаменти с ефект, насърчаващ интензивното отделяне на течности от организма. Лекарствата от този тип действат отпускащо на кръвоносните съдове, активират диурезата, намаляват натоварването на сърцето. Бримковите диуретици са успешно средство в случаите, когато е необходимо да се действа бързо и острата бъбречна недостатъчност е един от тези случаи. Същите медикаменти са подходящ вариант при отоци от сърдечна недостатъчност, белодробни отоци, цироза на черния дроб.

Конкретно за Фуроземид

Дайте мнение и Вие тук!
  • Започва да действа през първия час от приема; действието му продължава до осем часа.
  • Прилага се при остра бъбречна недостатъчност по лекарска препоръка; показан е при отоци на белия дроб; при отоци, свързани с чернодробни и сърдечни заболявания; при хипертония, някои състояния на бременността, ПМС.
  • Противопоказания – намален обем на кръвта или дехидратация, при бъбречна недостатъчност, причинена от токсични въздействия, чернодробна кома. Не е подходящ и при намалено съдържание на калий и натрий в кръвта. Не се препоръчва при бременност и кърмене.
  • Дозиране – в зависимост от възрастта и общото здравословно състояние, съвместно с лекуващия. При таблетна форма хапчетата се вземат сутрин или сутрин и след обед, с вода или мляко.
Уравновесяване на течности и електролити

При остра бъбречна недостатъчност е много важно да се следят стойностите на електролитите и циркулиращите в организма течности. Това състояние се характеризира със задържане на течности, а приемът на нови и нови количества би причинил преоводняване със затруднена сърдечна дейност. По тази причина се налага да се следи количеството на отделяните течности – чрез измерване на урината и отчитане на прояви като повръщане и изпотяване; пациентът може да пие само толкова, колкото е изгубил (puls.bg). Специално се следи и за съдържанието на електролити – основно калий, тъй като при нарастването му възниква необходимост от провеждане на диализа.

Увеличените стойности на калия, т.е. хиперкалиемията, в някои случаи могат да се неутрализират само чрез диета – изключват се храните, които съдържат повече калий. Ако обаче състоянието не се повлиява или стойностите са по-високи от 6.5 ммол/л, и особено ако се появят отклонения в сърдечната дейност, диализата става разумно решение. Междувременно  на пациента може да се вкара венозно малка доза калциев хлорид или бикарбонат, както и глюкоза с инсулин. Пациент с такава характеристика следва да е под наблюдение и на поддържаща терапия.

Киселинно-алкално равновесие

Острата бъбречна недостатъчност променя баланса на киселинно-алкалните компоненти в организма; при изследвания се установява склонност към подкиселяване на вътрешната среда. Високата киселинност действа отслабващо и дори разрушително, докато нормалните стойности на рН стабилизират организма и му помагат да се справи успешно със заболяванията. При киселинност над нормата се влошава снабдяването на органи и тъкани с кислород, зле се усвояват важните минерали и възниква дефицит на такива важни компоненти като калций, калий, натрий и магнезий. Подкиселенета среда е благоприятна за всякакви паразити, патогенни микроорганизми и гъбички, развиват се симптоми на интоксикация.

При увредени бъбреци елиминирането на излишните кисели компоненти с урината се затруднява, което довежда и до нарушаване на киселинно-алкалния баланс.  Регулирането при установени чрез изследвания отклонения става чрез подходяща диета (сред алкализиращите храни са варивата – боб, леща, грах, зелен фасул, домати, патладжан, авокадо, лимон, джинджифил, елда, див ориз, тиквички, карфиол, зехтин и др.). Ако се налага, се препоръчват специални хранителни добавки или медикаменти.

Евентуална диализа, ако диуретиците не помогнат

Ако диуретиците не са в състояние да помогнат и при всички усилия на медиците състоянието на пациент с остра бъбречна недостатъчност продължава да се влошава, може да се приложи диализа за избягването на усложнения. Това се счита за профилактично провеждане на диализата и начин да се овладее и контролира състоянието му. Показателите за това са споменатата хиперкалиемия, неподдаващо се на въздействие с медикаменти задържане на течности, уремия, перикардит.

Диета при остра недостатъчност

Пациентите с остра бъбречна недостатъчност трябва да спазват нископротеинова диета – не повече от 20 г белтъчини дневно. Храненето залага на въглехидрати и мазнини – каши с вода, краве масло, кисело мляко, кефир, хляб, мед. Ако пациентът не е в състояние да се храни – следват венозни вливания на питателни смеси и глюкоза.

Лечение на хронична бъбречна недостатъчност

Лечението на хроничната бъбречна недостатъчност е комплексно – като начало се търси и изследва стадия на основното заболяване, което е причинило увреда на бъбреците. Така например при възпалителни процеси може да се действа с подходящи антибиотици; при диабет се прилагат избраните от ендокринолог противодиабетни продукти; при хипертония кардиологът препоръчва адекватен комплекс, който не би натоварил токсично черния дроб и бъбреците. Такова поведение на лекуващите е неотменно при диагностицирането на заболяването и връзките му с други болести, но на практика то следва да се провежда непрекъснато.

Търсене и лечение на причината

Вече знаем, че началните фази на хроничната – вторична – бъбречна недостатъчност могат да останат недиагностицирани, а болестни отклонения от различен тип да се свържат само с първичното заболяване. По правило най-много такива случаи има при друго бъбречно заболяване – за хроничната недостатъчност това са камъните в бъбреците.

Причините за появата на камъни в бъбреците са добре изследвани и механизмът е ясен, но въпреки това много хора страдат от въпросния проблем и не са в състояние да предотвратят голямото изпитание за бъбреците си. Бъбреците са филтър, който чисти тялото от токсини, а при наличието на камъни и песъчинки тези функции отслабват, увредената бъбречна тъкан не е в състояние да извършва сложните процеси. Възможно е някои необясними неразположения като болка в зоната на бъбреците, обриви, бърза умора, подуване на корема – да са свързани именно с бъбречнокаменна болест. Елементарни изследвания на кръв и урина, които се правят във всяка лаборатория, могат да внесат повече яснота за същността на проблема. Ако реагирате достатъчно бързо, нещата биха могли да се овладеят дори само с диета и билки – без да се достига до необратими увреждания и състояния на бъбречна недостатъчност.

Диета при хронична недостатъчност

Диетата при хронична бъбречна недостатъчност е с отговорна роля. Тя следва да е много точно определена в зависимост от стадия, наличието на други хронични заболявания, стадия – обостряне или ремисия. Лекуващият заедно с пациента трябва да състави списък на разрешените и забранените храни, и дори да бъдат определени количествата и броя на храненията в рамките на деня.

Тук трябва да обърнем внимание на нископротеиновата диета – тя е с ограничаване на животинския белтък, фосфор, натрий. При такава характеристика диетата забавя прогресията на бъбречната недостатъчност и намалява опасността от появата на усложнения. Приемът на протеини трябва да е строго дозиран.

  • При първи стадий на болестта протеините трябва да са 0.9 до един грам на килограм тегло, калий до 3.5 г в денонощие, фосфорът – до един грам. При втори стадий протеините се намаляват до 0.7  г/кг, карий до 2.7, а фосфор до 0.7 г за 24 часа. От трети до пети стадий протеините са до 0.6 г/кг, калий до 1.6 г и фосфор до 0.4 г. Препоръчват се растителни протеини, основно соеви.

Основен компонент в храненето са мазнините и въглехидратите. Мазнините трябва да са от растителен произход, достатъчно като количество, за да осигуряват енергия за организма. Растителен е основният състав храни – освен бобовите, също и ядки, гъби и пр. При повишени стойности на калия се изключват някои сушени плодове като стафиди и кайсии, пържени и печени картофи, шоколад, кафе, банани, грозде, ориз. При високи стойности на фосфора се редуцират бобовите храни, гъби, бял хляб, мляко.

Стимулиране на диурезата с лекарства

При високи стойности на урея неизбежно следва прием на диуретици. Коментираният по-горе бримков диуретик фуроземид има място и при хроничната недостатъчност, но в комбинация с други диуретици от тиазидната група. Докато фуроземидът е бързо действащ, мощен диуретик, тези от тиазиден тип могат да упражняват ефекта си от 6 до 48 часа. Съчетаването изисква висок професионализъм от страна на лекуващия и поведение на съдействащ пациент от страна на болния. В случай като този е важно извеждането от организма на излишните течности чрез насърчаване на диурезата. Ако обаче терапията е неправилно подбрана, могат да настъпят усложнения или дори смърт. Съществуват например калий-съхраняващи диуретици; ако при хронична бъбречна недостатъчност се получи пик на калий, нещата наистина стават опасни (puls.bg).

Електролитно и киселинно-алкален баланс

При хроничната недостатъчност трябва системно да се проследява киселинно-алкалният баланс, за да не се допусне подкиселяване на кръвта – състоянието е познато като ацидоза. Балансът е необходимо условие за нормален достъп на кислород до всички тъкани и устойчивост на организма срещу различни болестни състояния. Важно е да се следят и показателите за натрий, калий и калций, фосфор и хлор. Споменатите показатели могат да се поддържат чрез правилен хранителен режим, но ако е наложително – и чрез подходящи добавки и лекарства.

Лечение на резултатната хипертония

Хипертонията може да бъде причина за бъбречна недостатъчност, но може също да е и следствие от прогресия на бъбречното заболяване. В такъв случаи лекуващият се консултира с кардиолог, за да се избере правилно терапията срещу високо кръвно. Комплексът от лекарства за хипертензивния проблем следва да щади бъбреците.

Лечение на бъбречна анемия

Увредените от заболяването бъбреци не са в състояние да произвеждат важния хормон еритропоетин, който контролира производството на кръвни компоненти в костния мозък. По тази причина при хроничната недостатъчност честа последица е анемията. Този вид анемия може да се овладее чрез подкожно инжектиране на хормона; хормоналният продукт може да се комбинира според случая с фолиева киселина, както и с желязо (puls.bg).

Профилактика на костните промени

Прогресията на хроничната бъбречна недостатъчност засяга и костите, като създава риск от отслабване и чупливост, а пациентите са оплакват от болезнени състояния. Симптоматиката е свързана с променени стойности на калция и фосфатите. Терапевтичният подход включва първоначални промени в храненето, чрез които фосфатите се намаляват, и се провежда заместителна терапия с калций и витамин D-3.

Диализа, хемодиализа и хемофилтрация

При четвърти и пети стадий медикаментите и диетата не са в състояние да балансират негативните промени в организма поради силно нарушените функции на отделителната система. Тогава се налага да бъдат прилагани извънбъбречни методи за пречистване на кръвта, при които от организма се извеждат натрупаните токсини и се възстановява нарушеният водно-солеви баланс.

Кръвната плазма се прекарва през специални филтри и по този начин се поддържат жизнените параметри в очакване на крайното решение – трансплантация на бъбрек.

Актуалните методи на такава поддържаща терапия са диализите – хемофилтрация, хемодиализа.

Какво постига хемодиализата?

Най-общо: поддържане и удължаване на живота. Хората на хемодиализа същевременно понасят редица негативи, като на първо място освен психичните изпитания е и необходимостта да ограничат много от доскорошните си занимания, за да спазват графика на процедурите. Възможни са странични ефекти от процедурите като крампи, понижаване на кръвното налягане и оттам – гадене, виене на свят и слабост. Според медиците тези странични ефекти отзвучават 2-3 месеца след началото на диализните процедури.

Лечение с билки

Немалка част от рецептите на народната медицина с билки са предназначени за лечение на бъбреците. При бъбречна недостатъчност всяко лечение от този тип трябва да се консултира с  лекар, особено ако състоянието е сериозно, пациентът е на диализа или дори е с трансплантиран бъбрек.

Някои от рецептите са добри при възпаления, други при бъбречни камъни. Иска се познаване на терапиите, за да се избере най-доброто от народната медицина за конкретно състояние. Добри резултати при ранна фаза на бъбречна недостатъчност дават отвари и запарки от царевична коса, бял равнец и мечо грозде. Ето как се правят:

  • С царевична коса: Супена лъжица от билката се залива с вряла вода – една чаша, и се оставя на слаб огън за 20 минути, после кисне за още 20 встрани и се прецежда. Приемат се по две супени лъжици на всеки два часа.
  • С бял равнец: Две чаени лъжички суха билка се заливат с вряла вода. След един час запарката се прецежда; разделя се на 3-4 равни части и се изпива в рамките на един ден.
  • С мечо грозде: То е добър диуретик и антисептик, с изявени противовъзпалителни свойства. Една супена лъжица се залива с 250 мл вода и се вари половин час на водна баня. Оставя се да изстине и се прецежда. Изпива се на четири равни дози за един ден.

При бъбречни заболявания специфични оздравяващи ефекти имат още листата от ягоди, глухарчето, дяволска уста, коприва, полски хвощ, жълт кантарион.

Как точно да се приемат и съвместими ли са с другите медикаменти на бъбречно болния, трябва непременно да прецени лекар. Възможно е билкови продукти и хранителни добавки на билкова основа например да укрепват имунната система – а при пациенти с трансплантиран бъбрек това да е вредно, тъй като може да се отслаби ефектът от приеманите задължителни имунопресивни средства.

Болки в бъбреците – защо са и как да ги укротим

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

кръв в урината

Кръв в урината? Това е сериозно!

Кръв, белтък и левкоцити в урината. Бактерии и еритроцити. Ешерихия коли. Тъмна, мътна и стерилна …

5 Мнения

  1. Благодаря за полезните информативни статии във Вашия сайт-страна!
    Благодаря за съветите по отношение за Природата!

  2. от личен опит ви уверявам -95% от лечението е спазване на диетата.Един месец наруших диетата /и то не драстично/ и креатенина се вдигна 100 единици нагоре. Спрете солта. Много трудно е,като да откажеш наркотик, но ефекта е налице. И кръвното налягане веднага спада / от 180-100 на 140-80/. Ще мине поне година, но вече няма да ви прави впечатление че не ядете месо /изключвам пиле/ и ще започнете да харесвате постни ястия. Хапчетата съм ги намалил наполовина, и с диетата поддържам поносимо ниво на крератенина

  3. Колко години се живее с хронична бъбречна недостатъчност?

  4. Момчил Захариев

    Чел съм класифициране на ХБН степени според креатинина от 1 до 5. Те съвпадат ли с дадените от вас 5 фази?

    • Здравка КК

      Да, може да се отделят 3-4-5 фази на остра бъбречна недостатъчност, като количеството на креатинина в кръвта винаги се разглежда като водещ показател. Важна е цифрата, нея гледайте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *