Ентерол, дозировка
Ентерол, дозировка, странични ефекти, противопоказания, заместители

Мнения за Ентерол за деца и бебе. При разстройство (пробиотик)

Подзаглавие: Как се изплозва популярният пробиотик Ентерол при разстройство у деца и за бебе? Мнения, аналози и заместители на Enterol 250 саше.

Ентерол е медикамент с биологичен произход, предназначен за отстраняване на разстройства в храносмилателната система – причинени от патогенни микроорганизми. Освен ярко изразеното противомикробно и противодиарийно действие, този продукт има способността да насърчава възстановяването на полезната чревна микрофлора.

Какво е Ентерол, как се ползва

Действието на Ентерол е базирано на специфични дрожди, които са в дози от 250 мг за саше или 250 мг в капсула. Това е действен пробиотичен коктейл с оздравяващо въздействие върху храносмилателната система. Дрождите помагат на организма да се освободи от множество патогенни бактерии в тракта, сред които салмонели, златисти стафилококи, ешерихия коли, клебсиела.

  • Полезните гъбички имат и антитоксичен ефект: те успешно разлагат различни токсични вещества и предпазват рецепторните клетки на червата. Благодарение на тези техни качества могат да се обезвредят ентеро- и цитотоксините, които патогенните микроорганизми отделят в стомашно-чревния тракт.

Препаратът се справя също и при кандидози, с чревни паразити Giardia и дизентерийни амеби. Медикаментът въздейства също при зараза с ротавируси и ентеровируси, поразяващи храносмилателната система.

  • Трябва да споменем още и това, че Ентеролът балансира ферментните процеси в тънките черва. Упражнява антисекреторно влияние, което редуцира загубата на течности и соли при диария.

Ентерол се приема под формата на капсули или като прахчета, които се разтварят във вода.

ВАЖНО: Пишете ни и вие в нашия форум за Ентерол – ползвали ли сте го и какво е мнението ви! Споделете ТУК намирате ли го за ефективно средство, имате ли проблем да си го купите и пр.

Ентерол 250 –начин на употреба

Съдържанието на едно пакетче се разтваря в 250 мл вода или друга течност със стайна температура. При остри състояния могат да се приемат до 8 сашета за 24 часа. Обикновено терапията продължава поне пет дни. Поддържащата доза е 2 сашета дневно.
Ако причина за разстройството е прием на антибиотици, прахчетата се приемат до края на антибиотичното лечение.

Цена на Ентерол 250 саше и откъде?

Сашета Ентерол могат да се купят без рецепта, има ги на практика във всяка аптека. Опаковка с 10 прахчета по 250 мг струва около 8.50 – 9.00 лв. повече за продукта вижте в следната таблица:

ПоказанияПротивопоказания
Ентерол се прилага в случаите на инфекциозна диария при възрастни и при деца; при разстройство, свързано с прием на антибиотици; профилактично – при продължително хранене със сонда; за допълваща терапия заедно с метронидазол – в случаи на заболяване от Clostridium difficile; за пациенти с улцерозен колитЕнтерол не се препоръчва при алергия към някоя от съставките; за пациенти с централен венозен катетър; за тежко болни хора, които са хоспитализирани от дълго време и са с отслабена имунна система.
Не се препоръчва за бременни и кърмачки.
Не е подходящ за пациенти с лактазна недостатъчност, галактоземия, глюкозен / галактозен синдром на малабсорбация

Има ли Ентерол на таблетки?

Какво е Ентерол, как се ползва
Ентерол постига очаквания ефект при 90% от потребителите

Няма информация за таблетки Ентерол на българския лекарствен пазар, има обаче капсули по 250 мг. Опаковка от 10 капсули може да се купи за около 9 лв. Показанията и противопоказанията за прилагане на продукта се покриват с тези на прахчетата за суспензия – при уговорка, че капсулите не могат да се дават на деца под 6 години.

Важно е предупреждението приемът на капсулите да не става с твърде горещи или ледени напитки. Обикновено 1-2 капсули на ден са достатъчни за поддържане баланса на храносмилането. Капсулите се поглъщат с малко количество вода, но съдържанието им може да се изсипе в течност или върху храна.

В някои случаи потребителят може да почувства епигастрални болки или стомашен дискомфорт; симптомът е преходен. В много  редки случаи компоненти от Ентерол могат да проникнат в кръвообращението и тогава се говори за фунгемия.

Ентерол за деца

Демир бозан за безсъние

Прахчета и капсули ентерол могат да се дават и на деца над едногодишна възраст. Капсулите не са удобни за малките деца, затова при липса на прах за суспензия може да се разтвори капсула и съдържанието й да се разтвори в 50 мл хладка вода.

Препаратът обикновено се приема два пъти дневно, един час преди хранене. Еднократната доза зависи от възрастта на детето. За деца под три години е допустимо при остри състояния да приемат наведнъж разтвор от 1-3 пакетчета, а за по-големите еднократната доза може да е от 2-4 пакетчета. Ако продуктът е под формата на капсули, на малките се дава съдържанието на една капсула като еднократна доза, а на по-големите една или две.

Колко дни се дава Ентерол на болно дете? Това зависи от множество фактори, но на първо място са причината и начинът на протичане:

  • При бактериална или вирусна инфекция – от 5 до 10 дни;
  • Профилактично – срещу антибиотична диария, до приключване на лечението с антибиотик;
  • При дисбактериоза – 10 до 14 дни;
  • Профилактично срещу диария на пътешественика – по време на цялото пътуване;
  • При функционални разстройства на храносмилането – до изчезване на симптомите.

Ентерол за бебе

В някои случаи педиатърът може да назначи Ентерол на бебе, но само под контрол и в редуцирана според възрастта на мъника доза.

Прием и дозировка. Как се пие?

Стомашното разстройство (диария) – причини, лечение, полезни храни

Много пациенти се интересуват как да пиат Ентерол – така, че ефектът му да е най-пълен. Първият въпрос е: преди или след хранене? Преобладава мнението, че независимо от формата – капсула или прахче за суспензия, задължително го приемаме с много течност. Диарията винаги създава условия за обезводняване, но Ентерол сам по себе си не възстановява директно водния баланс.

Дозата варира и е коректно да оставим лекаря да я определи, като отчете фактори от рода на възраст, килограми, състояние в момента. Особено важно е това, ако става дума за малко дете.

  • Прахчетата за суспензия се разтварят във вода със стайна температура, обичайната доза е 250 мл за прием. При остри състояния могат да се приемат до 8 сашета за 24 часа. Най-често за траен ефект е необходим прием в продължение на пет дни.
  • Капсулите се назначават на възрастни и на деца; приемат се по 1-2 дневно, един час преди хранене, с голяма чаша топла течност. Ако пациентът е малко дете, съдържанието на капсулата се разтваря в 50 мл вода. Продължителността на приема е 8 дни.

Действие като пробиотик

Активна съставка на коментирания медикамент е Сахаромицес Буларди (захаромицети на Буларди) – пробиотична мая или дрожди, които действат в чревния тракт. Произвеждат се от натурален компонент, открит в тропическа растителност. Задачата им е да регулират чревната микрофлора, като деструктурират и извеждат от организма различни токсини, блокират развитието на 13 типа патогени, активизират защитните сили на чревната лигавица чрез активиране продукцията на специфичен имуноглобулин.

Действие на Ентерол като пробиотик
Как трябва да се взема продуктът?

Заместители на Ентерол

Лекарства със същата активна съставка няма, но Ентерол може да се замени с друг медикамент с аналогично действие. Лекарите избират в такива случаи някой от многото предлагани пробиотици или средство с противодиарийно действие. Такива могат да са например Сметка, Линекс, Имодиум, Лопедиум. Докато Сметка и Линекс са пробиотични продукти – Имодиум и Лопедиум блокират чревната моторика и възпират твърде активната евакуация на чревното съдържание.

Какви други прахчета против разстройство за бебета са ок?

Над 90% от мненията за прилагане на Ентерол са положителни, продуктът е определян като ефективен, безопасен и полезен. Родителите смятат, че е лесно да се даде на малко дете и че действието му настъпва доста бързо. Много рядко се развиват алергични реакции, вкусът е приемлив. Все пак понякога се налага Ентерол да бъде заменен с друг продукт по някаква причина. Какви заместители са ни известни?

Линекс (и за бебе)

Пробиотичната серия Линекс има няколко утвърдени продукта, чието действие се основава на качествата на полезни пробиотични щамове като Lactobacillus Rhamnosus GG, лактобацили LA-5®, бифидобактерии BB-12®, в някои продукти с пребиотика инулин, витамин В комплекс, цинк.

Линекс Комплекс се препоръчва при терапия с антибиотици, за овладяване на чревен дискомфорт, баланс на полезната чревна микрофлора и укрепване на имунната система.

Линекс Гастро е комбинация от три вида млечно-кисели бактерии – Lactobacillus acidophilus subsp. gasseri; Bifidobacterium infantis;Enterococcus faecium. По начало те са част от нормалната чревна микрофлора на човека, а допълнителният им прием чрез Линекс попълва възможни дефицити и възстановява нарушено по някаква причина равновесие. Този продукт е за всекидневна употреба при чревен дискомфорт, раздразнено дебело черво, при риск от диария на пътешественика.

Бабини рецепти при повръщане и разстройство. Лек и за деца

Дайте мнение и Вие тук!

Линекс Форте съчетава два пробиотика с пребиотика инулин. Препоръчват го като съпътстващ продукт при антибиотично лечение и нарушен чревен ритъм.

„Детски“ Линекс е продукт под формата на дозирани прахчета за суспензия. Като състав и количество дозите са съобразени с потребностите на деца до 12 години. Активен компонент е щамът бифидобактерии BB-12®. Продуктът съпътства лечението с антибиотици и други медикаменти, като стабилизира чревните функции, подобрява имунната защита, намалява риска от респираторни инфекции, редуцира проявите на страдания от рода на атопичен дерматит.

Линекс има и форма, удобна и полезна за бебета – включително новородени. Това са капките Линекс бебе с бифидобактерии от щама BB-12. Добавят се по лекарска препоръка към вода или мляко в индивидуално препоръчани дози.

Смекта

Продуктът се дава на деца от всяка възраст, както и на възрастни. Действието му е свързано с абсорбиране на бактерии, вируси и токсини и извеждането им впоследствие от организма. Освен това компоненти от продукта могат да образуват защитен филм върху чревната лигавица и по този начин я предпазват от увреждания и стимулират възстановяването й.

Сметка се дава при повръщане, разстройство, болки в корема и подуване – всички възможни симптоми, свързани с отравяне, преяждане, чревна инфекция, хранителна алергия или други фактори.

Хидрасек

Действието на продукта Хидрасек е от друг тип: пржодуктите от тази серия за деца и за възрастни съдържат активната съставка рацекадотрил. Тя блокира интензивното отделяне на течности и соли чрез въздействие върху възпалената чревна стена. Прилага се при остри диарийни състояния.

Формата за възрастни са капсули от 100 мг. Приемат се три пъти дневно по една преди хранене, за не повече от 7 дни. Приемът може да се прекрати, ако са налице две последователни нормални изхождания.

За деца и за бебета има алтернативна форма – дозирани прахчета по 30 и по 10 мг. Вариантът от 10 мг е подходящ за бебета до 13 кг, като конкретната дневна доза – 3х1 или 3х2 сашета се изчислява според килограмите.

За деца с телесно тегло 13 – 27 кг дозата е 3х1 прахче от 30 мг, над 27 кг – 3х2 прахчета от 30 мг на ден.

Други

Три рецепти за лечение на разстройство

Освен  описаните средства за овладяване на разстройство, могат да се прилагат и изпитани рецепти от народната медицина. Нека обаче да не забравяме, че приемът на Ентерол не просто спира диарията, но има укрепващо чревната микрофлора действие. Все пак е добре да познаваме някои прости трикове, които могат да са ни в помощ в аварийна ситуация.

Ето няколко:

  • Смесваме по една супена лъжица оцет и бяло брашно или нишесте в чаша; добавяме 50-70 мл вода и изпиваме наведнъж. Ефектът няма да закъснее!
  • На чаша черен чай добавяме две чаени лъжички мед и чаена лъжичка лимонов сок; пие се два пъти дневно (framar.bg).
  • Супена лъжица кафява захар се разтваря в 60 мл ябълков оцет. Изпива се наведнъж, на малки глътки. При липса на ефект може да се повтори след 6 часа.

„Затягащо“ действие имат доста билки и плодове: сок от дренки, кора от нар, оризова вода, вода от варени моркови. Въпросът е да се направи бързо онова, което ни е под ръка – и ако няма резултат, да имаме писта за алтернативни решения!

Мнения, отзиви и форум. Хора, ползвали Ентерол

Ентерол е добър, ползвайте го!

Д-р Адриана Пеева, общопрактикуващ лекар: „Ентерол е добро противодиарийно средство. Това е основното му действие, но всъщност ефективността му е доста по-широка – помага за възстановяване баланса на чревната микрофлора, забавя разпространението на хеликобактер пилори и помага при остри чревни инфекции и синдрома на раздразненото дебело черво. Препаратът като цена е достъпен и се понася добре.“

Помогна на детето ми!

Таня Карагенчева, агроном: „ Благодарение на Ентерол овладяхме тежко чревно разстройство на детето ми. При изследването се оказа, че има инфекция със златист стафилокок. Лекарката ни изписа Ентерол и ефектът се прояви няколко часа след приема му. Вземахме антибиотик и преди това, но с Ентерол нещата се ускориха. Лекувахме се десет дни и не е имало сетне никакви тревожни симптоми.

Освен че действа бързо, медикаментът е удобен за прием, с приятен вкус и не е скъп.“

Не тръгвайте на път без Ентерол!

Валя Велкова, учителка: „Обичам да пътувам и имам тази възможност. Преди време обаче ми се случи неприятност, беше истински кошмар при една желана екскурзия до Виена. Не си спомням нищо от пътуването, само неудобството и очакването да спре автобусът и да намеря тоалетна. Дойдох си ни жива, ни умряла. Оказа се, че ме е сполетяла диарията на пътешественика. Оттогава не тръгвам на път без пакетчета ентерол –едната диария не може да ме лиши от любимото занимание. Съветвам ви да не тръгвате на път без няколко пакетчета ентерол, това помага!“

Източници и още информация на английски: Описание на Ентерол, прахчета за деца и възрастни; * Как се приема?Ентерол на капсули.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Sal

Салмонела от яйца и др. Симптоми. Заразна ли е? Антибиотик

Бактерията салмонела: защо е толкова опасна. Заболявания от салмонелоза при бебета и деца, рискове. Най-опасните …

3 Мнения

  1. Вили Стойчев

    Аз сигурно съм от десетте процента, които не се повлияват от ентерол. Случвало ми се е 2-3 пъти да го вземам, но нито веднъж не ми помогна. Вярно, че не го вземах твърде редовно, но ми трябваше нещо, което да реши проблема ми с едно прахче само!

  2. Розалия Чернева

    Винаги имам прахчета ентерол в аптечката у дома. И когато пътувам си нося по 2-3. Помага, при това няма странични ефекти. Случвало се е да го давам и на децата; не го харесват особено, но се пие.

  3. Д-р Неда Андреева

    Препоръчвам го на пациентите ми всеки път, когато вземат антибиотици. Спестява им дисбактериози и ускорява лечението, каквото и да ги е заразило.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *