Aminokiselini 01

Ръководство по аминокиселини за начинаещи

Известни сред спортистите (заедно с протеините) като „тухлите“ на мускулите, аминокиселините (и особено BCAA) са истински инструмент за всеки, който иска да получи резултати във фитнеса.

С около 20% от човешкото тяло, съставено от протеини, те играят ключова роля във всички биологични процеси.

Аминокиселините създават основата на благосъстоянието на организма (заедно с витамините и минералите), като същевременно оптимизират тези микроелементи и осигуряват гориво за растеж, здраве, правилно функциониране на тялото и генетична транскрипция. Те са изградени от блокове, свързани заедно във вериги, наречени пептиди или полипептиди.

Аминокиселините крият много интересни неща и след като научите как действат в тялото ви, ще бъдете изумени.

Какво представляват аминокиселините?

Аминокиселините в храната образуват протеини и така протеинът, след като се усвои, ще се разпадне на специфични аминокиселини, които след това се свързват за изпълнението на различни органични задачи. Получените нови протеини ще поддържат процеси, свързани с кожата, очите, сърцето, червата, костите и разбира се – мускулната маса.

Поради тази причина е от съществено значение да се разбере ролята на всяка от тези аминокиселини, а именно въвеждането на оптимално ниво в нашата диета, което е много полезно за постигане на нашите специфични цели, като например изграждане на мускулна маса. Тези знания корелират перфектно със създаването на хармоничен биохимичен баланс, който се отразява в цялостното ни здравословно състояние.

Има два основни класа аминокиселини: заменими и незаменими. От общата група от 20 (или 22 според различните възприятия) типа аминокиселини, 8 се считат за незаменими за възрастните хора (за децата са повече), което означава, че те не могат да бъдат синтезирани от нашия организъм и трябва да бъдат осигурени чрез подходяща диета, защото единственият източник, от който могат да бъдат извлечени, е храната. Останалите аминокиселини се считат за заменими (някои са считани за условнозаменими) – те могат да се синтезират от организма. Това не означава автоматично, че тяхната роля в нашето тяло не е важна.

Терминът “основен” се прилага в храненето за всеки хранителен компонент, който не може да се произвежда в организма, така че той не трябва да липсва в диетата.

Незаменими аминокиселини

Основните аминокиселини се синтезират само от определени растения по време на процеса на фотосинтеза и само от неорганични вещества. Тъй като животните и човекът не могат да синтезират такива вещества, те трябва да се набавят само с храна. Тяхното значение в организма е много високо, поради което диетата трябва да осигурява достатъчен прием на незаменими аминокиселини.

Лизин

Това е една от най-важните аминокиселини, използвани в биосинтеза на протеини и съответно в процесите на растеж и развитие. Използва се в организма за усвояване на калция, подпомага растежа на костите и мускулите, както и мобилизирането на мазнини като използване на енергия.

Той поддържа баланса на нивата на азот в тялото и помага за поддържане на мускулната маса в периоди на силен стрес и физическа умора. Необходим е също така за производство на антитела, хормони (растежен хормон, тестостерон, инсулин и др.), ензими, колаген и за възстановяване на увредената тъкан, както и хистидин и повечето от незаменимите аминокиселини.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Източници на лизин: сирене, яйца, мляко, месо, мая, картофи, боб.

В случай на дефицит на лизин могат да възникнат ензимни нарушения, липса на енергия, косопад (често срещан и в случай на дефицит на протеин), загуба на тегло, липса на апетит и загуба на способност за концентрация.

Фенилаланин

Фенилаланинът е друга незаменима аминокиселина, доставяна на организма чрез храната, с важна роля в биосинтеза и функционирането на други аминокиселини и ензими. Много обсъждан в обществото е обаче поради способността си да повдига настроението чрез стимулиране на нервната система, като по този начин има значение за подпомагане на процесите на мотивация.

Подпомага паметта и повишава нивото на адреналин, също така подпомага усвояването на ултравиолетовите лъчи от слънчевата светлина, което от своя страна дава на тялото по-висок процент витамин D. Понякога можем да го намерим като подсладител без въглехидрати в някои безалкохолни напитки (в комбинация с аспарагинова киселина) като аспартам.

Източници на фенилаланин: Всички млечни продукти, бадеми, авокадо, ядки и семена.

В случай на недостиг на фенилаланин, въпреки че това се среща много рядко и обикновено само при хора с влошено здраве, появата му води до слабост, летаргия, чернодробни заболявания и т.н.

Метионин

Много важен във физиологичния процес на ангиогенеза (развитие на нови кръвоносни съдове) и подпомага елиминирането на излишната мазнина от кръвта, процес, който води до по-ниски нива на мастна тъкан (мазнини).

Той е от съществено значение за храносмилането и елиминирането на тежки метали от стомаха и черния дроб, като е и добър антиоксидант чрез доставката на сяра, която инактивира свободните радикали и помага за подобряване на паметта.

Дайте мнение и Вие тук!

Той е предшественик на цистеин, аминокиселина, която произвежда глутатион (малък протеин, присъстващ в почти всички клетки на нашето тяло, който има силна антиоксидантна роля и елиминира токсините), необходим за детоксикация на черния дроб. Метионинът също е една от трите аминокиселини, които са необходими, за да се направи креатин монохидрат в тялото (заедно с глицин и аргинин) друго съществено съединение за производство на енергия и увеличаване на мускулната маса.

Източници на метионин: месо, риба, боб, яйца, чесън, леща, лук, кисело мляко и семена.
В случай на дефицит на метионин може да се наблюдават симптоми на мастен черен дроб, бавен растеж и развитие, слабост, кожни лезии и др.

Триптофан

Когато достигне тялото, триптофанът се превръща в 5-хидротриптофан, чрез който мозъкът произвежда серотонин. Серотонинът като невротрансмитер се намесва в качеството на съня, в умствените и емоционални процеси (депресия и тревожност, обсесивно-компулсивно разстройство), в двигателните функции, в терморегулацията, в регулирането на кръвното налягане и има роля в хормоналната регулация. Ето защо триптофанът е толкова важен за нашето тяло!
Триптофанът се превръща в серотонин в нервната система. Серотонинът има еуфоричен ефект, бори се със стреса, свързан с добро настроение. В същото време триптофанът участва в обработката на организма на витамин В3, необходим за функционирането на нервната система и предотвратяването на нарушения на паметта.

Консумацията на триптофан се счита за един от най-добрите начини за борба със стреса , помага за успокояване на тревожността и безсънието. Можем да считаме това химично съединение за елемент на щастие . Също така, тази незаменима аминокиселина може да намали хроничната болка и може да повлияе положително на обсесивно, насилствено, импулсивно поведение и зависимости!

Експертите смятат, че триптофанът играе важна роля в процеса на растеж на децата, а в случай на възрастни играе важна роля във функционирането на нервната система, помага за поддържане на добро настроение и регулиране на съня.
Източници на триптофан: ядки, семена от чиа, сусам, слънчогледови семена, ленено семе, шам фъстък, кашу, лешници, бадеми, риба, пуйка, скариди, сирене, яйца, банани и фурми.

Треонин

Есенциална аминокиселина, открита в значителни количества в тъканите на централната нервна система, скелетните мускули и дори сърцето. Участва в синтеза на глицин и серин (също аминокиселини), които помагат за синтеза на получения колаген и еластин, като по този начин играе важна роля за поддържане здравето на кожата и ставите.

Треонинът е важен и при усвояването на други хранителни вещества, улеснявайки усвояването им, освен това тази аминокиселина предотвратява остеопорозата, участва в образуването на зъбен емайл и ускорява заздравяването на тялото след наранявания или операции. Треонинът реагира с аспарагинова киселина и метионин и по този начин помага на черния дроб да усвоява мазнините, намалявайки нивото на липидите в него.
Източници: сирене, птиче месо, риба, леща.

BCAA – аминокиселини с разклонена верига

Аминокиселините с разклонена верига заемат специално място в културизма и в следващата част на статията ще се опитаме да представим съответните причини. Те се считат за най-важните аминокиселини в процеса на изграждане, поддържане и възстановяване на мускулния тест.
Поради силен синергичен ефект те са най-важните аминокиселини в производството, поддържането и възстановяването на мускулната тъкан.

Левцин (BCAA – аминокиселина с разклонена верига)

Може би най-силната от аминокиселините с разклонена верига поради повишената си способност да подпомага синтеза на протеини в сравнение с други аминокиселини. Тя също е отговорна за растежа и възстановяването на кожата, костите и тъканите и разбира се скелетните мускули.
Левцинът е мощен подобрител на човешкия хормон на растежа (HGH). Като хранителна добавка е установено, че левцинът забавя разграждането на мускулната тъкан, може да помогне за заздравяване на рани, да регулира енергийните нива и да предотврати разграждането на мускулната тъкан. За любителите на спорта и особено за културистите, левцинът може да бъде един от най-мощните естествени анаболни агенти в света.
Източници: В почти всички източници на протеин, кафяв ориз, боб, ядки, пълнозърнеста пшеница.

Изолевцин (BCAA – аминокиселина с разклонена верига)

Друга аминокиселина с разклонена верига, чието действие е доста подобно на това на левцин (в повечето случаи) изолевцин от своя страна насърчава възстановяването на мускулите и стимулира освобождаването на HGH (човешки растежен хормон), като насърчава консумацията и усвояването на глюкозата в мускулите.

Въпреки това, той има свои собствени атрибути по отношение на заздравяването на рани чрез помощта, предоставена при образуването на хемоглобин, която участва силно в образуването на кръвни съсиреци.

Източници: пиле, кашу, риба, бадеми, яйца, леща, месо.

Валин (BCAA – аминокиселина с разклонена верига)

Подобно на левцин и изолевцин, валинът е аминокиселина с разклонена верига, която помага за възстановяването, поддържане и увеличаване на мускулната тъкан, област, разбира се, приписвана на всички BCAA аминокиселини.
Той също така поддържа баланса на азота в кръвта и насърчава използването на глюкоза в мускулите, процес, който по този начин осигурява енергия по време на физически дейности. Сред другите полезни свойства, валинът е незаменима аминокиселина, важна за функционирането на нервната система и мозъчните дейности.

Източници: млечни продукти, месо, зърнени храни, гъби, соя, фъстъци.

Вижте и ТОВА:

Кои са най-добрите аминокиселини: Видове, действие, прием и странични ефекти

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Creatine

Какво е креатин, референтни стойности и лечение

Креатин – за какво се използва? Какво прави креатин + протеини? Откъде се взима. Видове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *