донецепт при Алцхаймер Тест, последен стадий на деменция
Симптоми и лечение на Алцхаймер Тест, последен стадий на деменция

Алцхаймер: Стадии, тест, последен стадий и деменция. Причини и лечение

Лекарства и билки за лечение на алцхаймер и деменция. Симптоми, стадии и тест на този вид старческа деменция. Употреба на магнезий, витамин Б комплекс и Е, нивалин, гинко билоба и др.

Още в текста: Какво е болест на Алцхаймер; Като вид старческа деменция;  Симптоми на алцхаймер; Тест; Лечение; Лекарства; Билки; Витамин Б комплекс и Е; Магнезий; Нивалин; Гинко билоба

Болест на Алцхаймер: страшно е да приемем, че това е една от епидемиите на нашия век. По същество тя е резултат от дегенерацията на невроните в онази част на мозъка, която обработва познавателната информация. Симптомите обикновено се развиват много бавно, влошават се с годините и за жалост са необратими.

Какво е болестта?

Всичко при Алцхаймер започва с баналното забравяне; то става все по-категорично изразено, влошава се речта, сетне в проблем се превръщат елементарните всекидневни занимания като обличането, поддържането на лична хигиена, храненето. При последния стадий на заболяването силно затруднените процеси на познание водят до пълна зависимост и необходимост от помощ и грижи.

Болните умират средно десет години след диагностицирането на болестта. Най-често непосредствена причина за това е недостатъчното приемане на храна и пневмониите. Алцхаймер развиват около 10 процента от хората на възраст над 65 години, над 10 процента от тези между 75 и 85, и според някои анализи – всеки втори от хората над 85 години.

Наясно ли сте какво представлява един човек с Алцхаймер? Симптомите изглеждат приблизително така: човекът, който оттук нататък все по-често ще бъде наричан пациент, постепенно и неумолимо губи паметта си. Внезапно изпитва способносттта си да стои прав или дори устойчиво седнал, не е в състояние да ходи по права линия. В науката е прието да се определя коя част от мозъка е отговорна за паметта – това е т.н. хипокампус. Оттам и недоказаното и очевидно погрешно схващане, че именно тази зона е отговорна за разболяването от Алцхаймер.

Всъщност болестта на Алцхаймер се среща изключително като проява на отклонения в човешкия организъм; това е особено състояние на целия организъм, а не просто на мозъка, на хипокампуса, на кръвоносните съдове. Счита се състояние на човешкия организъм и защото е диагностицирана на основата на комплекс от странни симптоми. Освен това – ако подобни прояви в поведението у друго млекопитаещо, да кажем котка или куче, биха могли да се забележат, това би се оценило като заболяване от бяс или друга опасна болест и животното би било подложено на евтаназия.

При болестта на Алцхаймер всъщност настъпва атрофия на клетки в главния мозък. Пациентът забравя актуални събития, губи ориентация във времето и пространството, не може да си спомни своето име и адрес. Характерни са пълното отсъствие на мотивировка за извършените постъпки и патологичен стремеж да напуснат дома си.

Болестта е с прогресиращ характер, симптомите й непрекъснато се развиват. В началото болният все още има критично отношение към себе си, към състоянието си, но при развитието на атрофичните процеси в кората на главния мозък поведението му става все по-нелепо; той губи елементарните си битови навици, речта му става безмислена, а движенията – некоординирани.

Повече за симптомите

алцхаймер
При това заболяване важни неврони в мозъка се увреждат необратимо

Алцхаймер е страшна диагноза заради необратимостта на промените, които правят и от най-близките ти хора непознати, чужди хора, за които е безкрайно трудно да се грижиш ден и нощ. Ако разпознаете от изредените по-долу симптоми някой, ако нещо подобно вече сте виждали, това все още не значи потвърдена диагноза. И все пак изяснявайте нещата навреме и в движение, не чакайте да станат видими и категорични за всеки лаик. Ето чрез какви симптоми може да се прояви болестта на Алцхаймер:

  • Засилващи се прояви на забравяне и кратковременна загуба на паметта;
  • Трудности при вземането на решения;
  • Затруднено разсъждаване, невъзможност да се извършват прости аритметични действия, да се пресмятат пари;
  • Вълнения или депресивни състояния, когато човекът започне да осъзнава затрудненията и да се плаши от тях;
  • Затруднено използване на езика: несъврзана реч, неспособност да се назоват познати предмети, дълги паузи преди избора на подходяща дума във фразата, повтаряне на едни и същи думи, фрази и въпроси;
  • Редукция на обема от знания по актуални въпроси;
  • Загуба на способността за общуване устно, или да се пише и чете написаното;
  • Бълнуване, халюцинации, параноя;
  • Възбудимост и конфликтност;
  • Необичайно спокойствие и откъсване от социалния живот;
  • Епизоди с изгубване по време на разходка из познати места;
  • Незадържане на урина и фекалии;
  • Неадекватно социално поведение, безразличие към околните;
  • Неспособност за разпознаване на семейство и приятели;
  • Неспособност за елементарни лични грижи като обличане и къпане;
  • Затруднения при ходене, чести падания.

Защо се случва това? Причини за Алцхаймер

Данните показват, че генетичната характеристика прави някои хора в по-висока степен предразположени към заболяването. Това все пак не е единствено и задължително. Болестта и причините за нея трябва да се търсят в отмирането на неврони в централната зона на мозъчната кора. Слаба точка е мястото, където се натрупва новата информация, и извличането й от паметта.

“Фигурин

Частен случай са хората с болестта на Даун: при тях Алцхаймер се развива в значително по-млада възраст.

Лечение – възможно ли е?

Някои медикаменти са в състояние при ранен и средно напреднал стадий на болестта да постигнат значително подобрение на състоянието на пациенти с Алцхаймер. Такива са донепезил, галантамин, ривастигмин. Тези медикаменти са инхибитори – т.е. потискащи за фермента ацетилхолинестераза, важен за функциите на нервната система и за предаването на информация по нервните пътища. Приемът на тези продукти може да причини странични ефекти от рода на гадене, прилошаване, загуба на апетит.

Ако пациент с Алцхаймер страда от безсъние, депресия, агресивен е или има други прояви на психични отклонения, могат да се прилагат специфичните медикаменти за подобни състояния.

Лечението на пациенти с Алцхаймер включва и непосредствени битови грижи, без които човекът загива в най-буквален смисъл. Непрекъснати дневни грижи, подходящо хранене, медицински консултации и ако е необходимо – привличане на домашна медицинска сестра за специфично обгрижване, както и престой в болничен стационар са част от ангажиментите на близките. Болният не може да носи отговорност за себе си и за постъпките си, по тази причина не бива да бъде оставян без контрол и готовност за помощ.

Ако ви се случва да забравите къде сте си оставили очилата или ключа от колата – не бързайте да се плашите, че болестта ви е настигнала. Но ако подобни неща се случват непрекъснато или прекалено често на вас или на ваш близък, все пак си направете труда да се консултирате със специалист. Това направо си е задължително, ако човекът губи способността си да се ориентира в познати места, характерът му се променя или той става напълно безпомощен за най-елементарни неща от бита.

Тест: застрашени ли сме от Алцхаймер?

Специалистите имат разработени различни тестове, с чиято помощ може да се провери има ли опасност от проява на болестта в перспектива. Обикновено се комбинират поведенчески и познавателен тест, тъй като това са двете посоки, в които се проявяват видимо симптомите на заболяването. Познавателните тестове са различни като степен на сложност, може например да изискват повтаряне на набор от думи в определен ред, но могат да са и елементарни от гледна точка на здравия човек – да се назоват пръстите на ръката.

Ето един елементарен тест, с чиято помощ може сами да проверите застрашени ли сте от болестта. Той включва три неврологични задания:

Намерете сред тези знаци С, без да движите курсора!

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOCOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Ако сте намерили С, открийте 6!

99999999999999999999999999999999999999999999999
99999999999999999999999999999999999999999999999
99999999999999999999999999999999999999999999999
69999999999999999999999999999999999999999999999
99999999999999999999999999999999999999999999999
99999999999999999999999999999999999999999999999

Последно: откривате ли N? Това е малко по-трудно.

MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMNMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

Ако сте се справили и с трите задачи, няма нужда да ходите на лекар: не ви заплашва Алцхаймер, просто имате нужда от почивка!

Грижете се също за правилното си, съобразено с възрастта хранене и за здравословен режим на живот. Занимавайте се с нещо, което ще поддържа мозъка ви във форма – логически задачи, кръстословици, судоку. Не забравяйте подходящата физическа активност. Включете в менюто си морска риба, ядки, храни, богати на витамин В. Осигурявайте си достатъчно сън и заплахата Алцхаймер може да ви отмине! (по 7psihozov.ru).

Лекарства и хранителни добавки за Алцхаймер

Преди да минем към лекарствата по-долу, погледнете и тази наша нова статия по темата:

Алцхаймер, деменция и сенилност. Лечение, лекарства, наследственост

Болестта на Алцхаймер все още има неразгадани от науката зони; в много отношения лечението й стига до въздействие върху симптомите, без да е напълно ясна причината за тяхната проява. Голяма част от използваните лекарства и хранителни добавки само облекчават и забавят развитието на това тежко страдание, но за пълно и окончателно излекуване никой не говори. И тук, както при редица други заболявания, от значение е стадият, в който е открита болестта и е започнало лечение. Както е важна и индивидуалната здравна характеристика на пациента и нагласите му да се противопоставя активно на прогресията на заболяването.

Дайте мнение и Вие тук!

От 70-те години на миналия век се знае, че болните от Алцхаймер имат дефицит на нернотрансмитерния компонент ацетилхолин. В мозъка той играе ролята на преносител на информационните сигнали между нервните окончания на клетките. При недостиг на ацетилхолин, както се случва с напредването на възрастта, освен дефицит на ацетилхолин е налице и процес на изтощаване на нервните клетки: две причини за влошаване състоянието на трасето, по което командният център получава и изпраща информация. Всички симптоми на болестта произтичат именно от това състояние. Как може да се въздейства върху организма в такъв момент и какви средства най-често прилага медицината при отключена болест на Алцхаймер?

Магнезий

Този елемент има изключително значение за нормалното функциониране на нервната система, оттук и връзката с коментираната болест на Алцхаймер. Оптималното количество на магнезия в организма осигурява добра проводимост на нервните пътища; дефицитът на този елемент в организма е една от причините за оплаквания от рода на бърза умора, раздразнителност, мускулни крампи. Системният дефицит ускорява дегенеративните промени на мозъчните клетки и проявата на една от видимите прояви на стареенето – деменциите. Балансираното хранене и редовното набавяне на необходимите постъпления на магнезий играе ролята на профилактика срещу Алцхаймер. Храни, богати на магнезий са пълнозърнестите продукти, зърна от овес и ечемик, листни зеленчуци – спанак, лапад, също броколи и авокадо, сусам и сусамов тахан, водорасли спирулина.

Ако дефицитът е сериозен и са налице признаци като влошена памет и концентрация, специалистът може да препоръча прием на магнезий под формата на хранителна добавка. Предлага се под формата на таблетки – монопродукт или в комбинация с витамини от Б-групата, което улеснява усвояването му. Възможно е възстановяване на магнезиевия баланс и чрез трансдермални форми – магнезиево олио или магнезиев гел.

Витамин Б-комплекс

Още един фактор за нормалното функциониране на нервната система са витамините от Б-групата, особено на витамините №№ 2, 3, 6, 9 и 12. Комбинацията от витамин Б-6 и магнезий вече бе спомената като едно от средствата за балансиране и попълване на магнезиев дефицит в организма – важно условие за поддържане на добра нервна проводимост и оптимално функциониране на мозъчните клетки. При установен сериозно нарушен баланс на витамините от Б-групата обикновено страда паметта; препоръчна се прием на комбинирана таблетка, с чиято помощ се възстановява нервната проводимост и се подкрепят устойчивостта и адаптивността на нервната система.

Q10

Коензим Q10 има отговорна роля за антиоксидантната защита на клетките и поддържането на нормалния енергиен клетъчен баланс. Осигурява целостта на клетъчните стени и оптимално функциониране на митохондриите, при което се произвежда достатъчно енергия за жизнените функции – включително тези на главния мозък, и балансирано протичане на метаболитните процеси.

Дефицитът на коензим Q10 може да стане причина за ускорено стареене на мозъчните клетки, влошаване на проводимостта на нервните пътища, изразено в отслабване на паметта и концентрацията. Счита се, че приемът на продукта под формата на добавка – три пъти дневно по 50 мг, може бързо да възстанови нормалното състояние в организма (pharmacy-bg.com).

DMAE

Какво е DMAE? Според справка от framar.bg – диметиламиноетанол; антиоксидант + аминоалкохол, произвеждан от мозъчните клетки в много малки количества. От DMAE се синтезират холин и ацетилхолин; вече стана дума, че дефицитът на ацетилхолин е свързан с ранните прояви на Алцхаймер. Липсата на DMAE в достатъчно количество влошава проводимостта на нервните трасета. Допълнителният прием на този компонент подобрява нервната активност, а оттам – паметта и концентрацията. Внасянето на подходящи дози DMAE в организма стимулира собствената продукция на ацетилхолин и неутрализира риска от ранна мозъчна деградация; забавят се процесите на стареене.

Приемът на DMAE под формата на капсули подобрява като цяло енергийния баланс на организма и неутрализира симптомите на депресия и променливо настроение, характерни за хората в напреднала възраст. Обикновено се препоръчва прием на една капсула дневно.

Нивалин (Nivaline)

Нивалин е лекарствен продукт с активен компонент алкалоида галантамин. Историята на нивалина е известна с българския си акцент; важното е, че този продукт, основаващ действието си на екстракт от луковици на блатно кокиче, повишава стойностите на коментирания ацетилхолин в организма. Благодарение на това се оптимизира трансмитирането на нервни сигнали в клетките на главния мозък и периферните нерви. Нивалинът е сочен като един от медикаментите, активно прилагани за подобряване състоянието на пациенти с Алцхаймер. Ефективен е при слаба до умерена деменция, при различни неврити и полиневропатии с произтичащите двигателни нарушения, при мускулна слабост – миастения гравис. Терапията с нивалин овладява симптоматиката на Алцхаймер в ранните стадии на болестта, а при навременно приложение забавя прогресията на страданието.

Продуктът се предлага под формата на ампули за инжекционно въвеждане, или таблетки. Дозите и продължителността на лечението се определят от лекар в зависимост от състоянието на пациента. Обикновено се приемат сутрин и вечер по 5 мг нивалин или общо 10 мг, а след месец дозата може да се удвои.

Мемантин (Memantine, Axura)

Мемантин е лекарство за въздействие при умерена до тежка степен на деменция, респ. Алцхаймер. Приемът му подобрява предаването на нервни сигнали чрез стимулиране на специфичните NMDA –рецептори в главния мозък. Чрез медикамента се оптимизират концентрацията, способността за възприемане и обработка на нова информация и паметта.

Приемът на мемантин става по лекарска препоръка; необходима е индивидуална преценка за безопасност при прекаран инфаркт или епилепсия. Лекарството е само за възрастни, пациентът трябва да е навършил най-малко 18 години, за да го приема. Не е подходящ при бременност и кърмене; не бива да се шофира, докато продължава лечението с мемантин. Медикаментът се приема по схема, като дневната доза нараства плавно под лекарски контрол.

Витамин Е

Витамин Е е доказано мощен антиоксидант; известно е и това, че върши по-добра работа от немалко медикаменти при лечение на болни с Алцхаймер. Приемът на 2000 единици дневно забавя дегенеративните процеси в главния мозък и подобрява паметта и концентрацията. Ползата за конкретната диагноза е доказана чрез продължителен експеримент в САЩ, в който са били включени повече от 600 души с Алцхаймер. Освен група с витамин Е са били сформирани още две – една с мемантин и една с плацебо. “Витаминозната” показала най-категорично подобрение, оптимизирани способности за самоорганизиране на деня, пазаруване и приготвяне на храна. Комплексният показател “упадък”, прилаган за тази диагноза, е показал в края на експеримента подобрение по въпросния показател с около 17%.

Витамин Е едва ли може да излекува един човек с Алцхаймер, но вече се знае, че въздействието дава шанс за живот с по-добро качество, за по-лесно обслужване на такъв пациент.

Гинко билоба и други билки за Алцхаймер

алцхаймер
Алцхаймер лишава възрастните от способността да се грижат сами за себе си

Гинко билоба е една от възможностите за забавяне на дегенеративните процеси при Алцхаймер без синтетични медикаменти. Приемът на гинко-продукти подобрява паметта и концентрацията. При комбиниране с магнезий се постига още по-добър ефект върху състоянието на нервната система, в частност – нервната проходимост. Както витамин Е, гинко билоба има доказан антиоксидантен ефект. Това също допринася за подобряване на познавателните процеси, ориентиране в различни ситуации, вземане и изпълняване на решения.

Едновременно с подобряването на мозъчната дейност приемът на гинко билоба постига оптимизиране на кръвообращението, добро оросяване на мозъка и балансирано кислородно хранене на мозъчните клетки.

Сред лековитите растения, които под различна форма могат да се приемат за профилактика и симптоматично лечение на Алцхаймер, са също популярни билки като салвия, женшен, розмарин. Подправката куркума също има благоприятно въздействие върху мозъчните клетки – твърди се, че ускорява растежа им и така подобрява капацитета и издръжливостта на мозъка при оперативните му дейности.

Донепезил (Donepezil, Aricept)

Този медикамент блокира разпада на ацетилхолина, което съхранява добрата проводимост на нервните трасета и нормално протичане на процесите в главния мозък. Използва се при пациенти с Алцхаймер – лека и средно тежка форма, като забавя напредъка на дегенеративния процес. Съхранява задълго способността за концентрация и познавателни операции, стабилизира паметта. Може да постигне възстановяване на някои способности за самообслужване и организиране на лични грижи.

Медикаментът не се прилага при алергия към някой от съставните компоненти. Индивидуално се преценяват риск и безопасност в случаи с преболедували от язва и гастрит, сърдечни заболявания, астма, отклонения във функциите на черния дроб, белия дроб и бъбреците.

Донецепт (Donecept)

Донецепт е друго търговско  название на продукт с активна съставка донепезил хидрохлорид. Както и споменатият донепезил, медикаментът потиска действието на специфичен ензим, който разрушава полезния ацетилхолин. Лечението с донецепт изисква системно наблюдение на пациента поради вероятността от някои странични ефекти – забавяне на сърдечната дейност, стомашно-чревни дразнения, затруднено уриниране; има риск и от генерализирани епилептични припадъци.

Галантамин (Galantamine)

Галантамин е друг продукт, произведен на базата на екстракти от блатно кокиче – като нивалина. Приложението му повишава чувствителността към ацетилхолина и това подобрява хпедаването на информация по нервните трасета. Използва се в терапевтични програми на болни от Алцхаймер, като постига забавяне на дегенеративните тенденции, възстановяване на способността за анализ на заобикалящия свят и адекватни решения и действия; подобрява паметта.

Както и споменатите по-горе медикаменти, галантаминът трябва да бъде препоръчан от лекар и терапията да бъде под негов контрол. Възможни са странични реакции от  типа на забавена сърдечна дейност, болки в гръдната област, тремор и изпотяване, понижаване на артериалното налягане; възможни са също депресивни състояния, агресивно поведение, гадене и повръщане, халюцинации.

Ривастигмин (Rivastigmine)

И този медикамент блокира т.н. холинестераза – процес, при който се намаляват стойностите на ацетилхолин в организма и се влошават функциите на нервната система. При дефицит на ацетилхолин в съчетание с остаряване на клетките, както се случва при възрастни пациенти с Алцхаймер, страда нервната проводимост – влошава се предаването на информация на клетъчно равнище, следвано от отслабване на паметта, загуба на ориентация, неспособност за вземане и реализация на решения от елементарно естество. Ривастигминът поддържа оптималните стойности на ацетилхолина, което позволява да се възстановят проводими нервни трасета и да се активират отслабени функции на главния мозък.

Медикаментът се приема по лекарско предписание. Както и останалите лекарства от този тип, приемът не води до излекуване от Алцхаймер, но забавя дегенеративните процеси и възстановява част от изгубените когнитивни способности. При подобни терапии пациентът с Алцхаймер може да се подобри до степен да се самообслужва. Навреме стартирала терапия при пациенти с Алцхаймер в начален стадий може чувствително да забави негативните промени.

Амилоидните плаки

Наистина ли болестта на Алцхаймер не може да се излекува окончателно? Приблизително такива въпроси витаят в научните среди и специалисти и изследователи не спират да търсят решение на проблема. А проблемът е наистина сериозен, защото според някои източници от възрастови деменции страдат около 17% от хората на възраст над 65 години.

Проблемът с това заболяване опира до т.н. амилоидни плаки – наслоения в мозъчните клетки, които именно задръстват нервните трасета и причиняват описаните симптоми. Лекарствата, които сега се прилагат за лечение на Алцхаймер, нямат отношение към амилоидните плаки, а само подобряват нервната проводимост. Вече са правени обаче опити с лабораторни гризачи и е апробирана терапия с високочестотни ултразвукови вълни. Терапията активира имунните клетки на мозъка, които поглъщат амилоидните плаки. Така качествата на паметта се възстановяват. Според медийни публикации такъв тип лечебна технология може да бъде изпитана върху пациенти след около година (vesti.bg).

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Кога се пие Ресвератрол?

Мнения: Най-добрият Ресвератрол. Кога се пие? Противопоказания

Кой е най-добрият Ресвератрол? Мнения от БГ Мама и кога се пие? Противопоказания, ползи и …

2 Мнения

  1. Поздравление за екипа на “Лекар БГ”!
    Прекрасна статия, написана от високо квалифицирани специалисти. Убедена съм, че техните съвети ще повлияят положително на всички застрашени от тази коварна болест Алцхаймер.

  2. Разбирасе че е напълно възможно да и с много голям процент на успеваемост да предотвратим “старческите” нервнодегенеративни деменции и и по късните заболявания от дегенеративен характер като Алцхаймер , Паркинсон Телцето на Леви, и други екстрапирамидални дегенеративни и съдоиви нарушения. като използваме естесвените механизми за предпазване а именно авто фагиалният-лизозомен CLEAR механизъм на прочистване на старите и дефектни клетъчни протеини в качествени амино киселини за градивни компоненти на клетъчни протеини ми Невромеланин. На ден (24 часа) си синтезиораме чрез аминокиселинен биосинтез приблизително 200-250 милиарда свежи функционални клетки да си ги ползваме за нуждите на различните ни билогични системи влючително свежи клетки за нервната ни система. Ефективното Автофагиалното-лизозомно прочистване на старите протеини протеинов десинтез до аминокиселини се забавя значително на възраст приблизително около 50 години поради което се започва бихимичен синтез на 200-250 милиарда клетки дневно с частично НЕкачествен протеин и от там с ескалиращо натрупване започват постепенно различни нервнодегенеративните заболявания споменати по горе. За да избегнем всички тези дегенеративни заболявание е необходимо ако сме около 40 или повече годишни да си обърнем внимание и ускорим значително Ефективното Автофагиалното-лизозомно клетъчно прочистване чрез Каскадно деление и учетртворяна клетъчните лизозоми за четирикратно поактивно и ефективно протеиново прочиствне и десинтез до качественни градивни клетъчни аминокиселини. ТОВА ЗВУЧИ МАЛКО СЛОЖНО НО всъщност е едно ФАСУЛСКО 24 часово гладуване през 6 дни (54 денонощия в годината) РЕЗУЛТАТА Е учетворяване на лизозомите ни за следващите 36 часа като каскадното им деление започва почти светкавично ( на третия час ) от започване на 24 часовото гладуване. за всичко това което аз скромно и НЕпрофесионално писах погоре ГосподинYoshinori Ohsumi доказа и получи Самостоятелна!!! Нобелова награда по Физиология и Медицина през 2016 година. ЛИНК: https://www.youtube.com/embed/6bAkvnvX0W8ММОГА ДА ДОПЪЛНЯ САМО че чрез фасулско 24 гладуване( но НЕ!!! по дълго и НЕ!!! по-често 54 пъти в годината и шест такива цикъла ще се отървете завинаги! от “старческите” нервнодегенеративни деменции и и по късните заболявания от дегенеративен характер като Алцхаймер , Паркинсон Телцето на Леви. УСПЕХ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *