Зависимост от алкохол - zavisimost-ot-alkohol

По пътя към едно по-добро бъдеще без зависимости

Коварна и тежка болест е зависимостта. Справянето с нея изисква силна воля, търпение и отнема много време.

Наркотици, хазарт, алкохол – това са част от симптомите на зависимостта.

Все още битува мнението, че пристрастяването е мит, който не засяга всички. Други вярват, че са в състояние да се откажат по всяко време или са изключение от правилото и на тях няма да се случи.

Осъзнаването на проблема понякога отнема години, а негативните последици от пристрастяването вече ще са причинили значителни проблеми. Откъде обаче започва промяната? И кои са етапите, през които преминава човек, решен да се справи със своята зависимост?

Избор за промяна – първа стъпка към спасението

В определен етап зависимите осъзнават, че искат промяна. След като решението бъде взето, се оформя конкретната цел. Например наркозависимите решават да се откажат от наркотика, но продължават да пият алкохол или да пушат цигари, да употребяват марихуана. Много алкохолици пък целят промяна – само по 1 питие дневно или да пият само на социални събирания.

Да се изясни целта, преди да бъде приложена на практика, е от ключово значение за успеха в промяната на пристрастяващо поведение. Първата и най-важна стъпка към справянето със зависимостта, споделят от терапевтичен център „Жива“ за лечение на зависимости, е човек да осъзнае нуждата си от професионална помощ. Това значи, че е готов да приеме ситуацията, в която се намира, не я отрича и има начин да си помогне и да се възстанови.

Амбициозните цели в началото не винаги са най-доброто решение, според специалисти.
Препоръчително е поставянето на постижима цел, която да се следва постепенно. Така шансът от неизпълнението ѝ е по-малък и опасността от рецидив също намалява.

Консултацията със специалист по зависимости или психолог е много полезна и дори препоръчителна на този етап, тъй като тези специалисти могат да ви помогнат да разберете рисковете и ви дадат съвет как може да ги преодолеете.

Подготовка за промяната

След като сте си поставили конкретната цел, време е да се подготвите за нея. Изхвърлете всичкия алкохол, ако той е причината за зависимостта. Същото важи за наркотичните вещества и медикаментите.

Може би най-трудното от подготовка са прекъсването на социалните взаимоотношения, които често са свързани с пристрастяването. В такава ситуация е хубаво намирането на група за взаимопомощ. Така, общувайки с хора, които преминават или са преминали пред същото, зависимият няма да се чувства сам и ще продължи да се бори, достигайки заветната си цел – свобода над зависимостта.

Дайте мнение и Вие тук!
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Внезапното отказване от пристрастяващо поведение често води до самота и депресия, особено когато е прекъсната връзката с най-близките хора заради зависимостта.
Зависимост от алкохол - zavisimost-ot-alkoho1lСега е моментът да поправите това като отделите време и се свържете с приятели и семейство, които ще ви подкрепят в целите ви, без да ви осъждат, ако волята ви бъде разклатена.

Зависимите от алкохол и наркотици следва да потърсят помощ от терапевтичен център за зависимости, където ще им се окаже нужната помощ за справяне с физическата зависимост към субстанциите.

Край на зависимостта – предизвикателства и ново начало

Справянето със зависимостта е различно преживяване за всички. За някои е освобождаващо и усещат, че могат да постигнат всичко. За други е болезнено, трудно и разочароващо, понякога дори преживяват няколко неуспешни опита, преди да постигнат целта си. Трети откриват нови страни от характера си по време на процеса (например по-голяма способност за състрадание, силна воля и мотивация и др).

Няма „правилен“ начин за това как ще се чувствате, когато се борите със зависимостта. Но ако сте депресирани или непрекъснато искате да се върнете към пристрастяващото поведение, трябва да потърсите професионална помощ и подкрепа.

Преодоляването на зависимостта изисква много работа, търпение и отдаденост. Но съща така и подходяща помощ от професионалисти. Не губете кураж, а продължете смело напред, където ви очаква светлото бъдеще.

Вижте и ТОВА:

Бабини рецепти против алкохолизъм, за отказване от алкохол

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Кои са най-добрите клиники за алкохолици.

Топ 10: Клиника за алкохолици. Цени на частни и държавни клиники

Тарифи на видовете клиника за алкохолици. Цени. Условия в държавна клиника за алкохолици и в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *