Болен стомах, симптоми. Меню, болести. Кой лекар ще помогне?
Болести и симптоми за заболявания на стомаха и тяхното лечение.

Болен стомах, симптоми. Меню, болести. Кой лекар ще помогне?

Как разбираме, че имаме болен стомах? Кое примерно меню е добро за справяне с проблема. Основните болести на стомаха + смъкнат стомах. Постоянно престъргване като при глад и др. симптоми.

Стомах: ако внезапно ни заболи, обикновено търсим причината в некачествената храна и не сме склонни да мислим за възможна болест. Симптомите при това са различни: прекомерно газообразуване, подуване на корема, епизодична диария, неприятни и постоянни болки, киселини, запек. Може всичко това да е от стрес и състоянието да е преходно – но може да става дума за трайни процеси, за начало на заболяване. Разумно е да не чакаме нещата да се нормализират сами, а да се консултираме с лекар.

Симптоми, указващи за проблеми със стомаха

При попадането на хеликобактерия в организма, при разстройство на обменните процеси и храносмилателни нарушения засегнатият човек изпитва ред насочващи симптоми: кашлица, киселини, оригване и пр. по симптоматиката лекуващият може да разпознае същността на проблема.
Признаците на патологията при съвършено различни стомашни заболявания често съвпадат; затова се назначават допълнителни изследвания – ултразвук, рентген, дуоденално сондиране.

Гадене

Гаденето често предхожда друг симптом – повръщане, но може да се прояви и самостоятелно. Усещането за натиск под лъжичката се развива паралелно с бледност, вялост, отвращение към храната и миризмата на продуктите. Усеща се слабост в цялото тяло, на пациента му се вие свят, кръвното му пада и е възможен припадък.

болен стомах
Здравето на стомаха може да се съхрани с добра профилактика

Гаденето може да е реакция на нещо неприятно, отговор на дразнител – страх, миризма, картина. Като симптом се свързва с патологично състояние на блуждаещия нерв. При дразнене на нервната мрежа в коремната кухина организмът “включва” на режим с гадене. Състоянието се свързва с гастрити, онкологични заболявания на стомаха, проявява се при стомашна хипотония и смъкване на органи от храносмилателната система.

Киселини

Това е най-честата реакция на организма при консумация на некачествена храна, с голямо количество мазнини или подправки. Неприятното парене досажда на засегнатия човек до момента, в който той вземе антиацидно средство.

При някои заболявания стомашното съдържимо прониква в хранопровода и стениту му се дразнят. Усещането на парене зад гръдната кост нерядко е болезнено.

Повръщане

Внезапното, неконтролирано изхвърляне на стомашното съдържимо през устата е повръщане. То може да се случи като реакция на поетата храна. Възможни са и други причини:

  • Психични – например стрес или спомен;
  • Мозъчни – последица от повишеното вътречерепно налягане;
  • Токсични;
  • Ответна реакция при въздействие върху специализирания мозъчен център.

Т.н. централно повръщане, когато е раздразнен мозъчен център, се разпознава по непрекъснатото си протичане. Процесът не носи облекчение; повръщането започва внезапно, без гадене.

Периферното повръщане е свързано с раздразнение на чувствителни нерви или участъци на тялото: мекото небце, коренът на езика и пр.

Оригване

Оригването е внезапно и непроизволно излизане на въздух от стомашната кухина през устата. Случва се при поглъщането на въздух при бързо хранене или пиене на течности. При ферментацията на храна в стомаха се получава обем от въздух/газове, които също могат да се отделят по описания начин. Оригването може да свидетелства за задържане на храната в пълния стомах. Оригване с миризма на развалени яйца е възможно или при гастрит, или при продължително храносмилане на белтъчни продукти.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

В някои случаи при оригване в хранопровода или дори в устната кухина се изхвърля част от стомашното съдържимо. Ако при това се усеща в устата изгарящо въздействие, може да се мисли за хиперсекреция на стомашни сокове. Горчивият вкус е знак, че в стомаха е попаднал жлъчен сок. Привкусът на гранясала мазнина се появява при понижена продукция на солна киселина.

Промени във вкуса

Притъпяването на вкусовите усещания, усещането за неприятен вкус в устата, отслабването на чувствителността в разпознаването на солено-сладко може да се случи при обелването на епитела от езика. Причината за всичко това може да се определи при консултация с лекар интернист. Когато види език, дебело обложен с бял налеп, той без съмнение ще оцени това като симптом на хроничен катар на стомаха.

Загуба на апетит

Често при болен стомах пациентът изпитва отвращение от храната или губи апетит. Понякога причината за подобно състояние е психологическа – стрес, нервна превъзбуда. По-често обаче организмът предупреждава по този начин за възникнала болест на стомаха.

болести на стомаха, заболявания, симптоми
При всеки смущаващ симптом търсете лекар

Ако един човек със стомашни оплаквания изобщо не иска да се храни, може да се мисли за онкологично заболяване. Гастритът и язвата също отслабват апетита: болният се страхува, че поетата храна ще предизвика болки в проблемния му стомах.

Кашлица

За болен стомах може да алармира и мъчителната кашлица, която буквално изтощава болния. Причина за нея може да е гастро-езофагеалният рефлукс, свързан с болен стомах и раздразнен хранопровод.
Кашлицата се обяснява с отслабения мускулен пръстен между стомаха и хранопровода. Попадането на храна от болния стомах в хранопровода дразни лигавицата на хранопровода и включва кашличния рефлекс.

Болки в стомаха

Всъщност болките са най-важният симптом, който кара човека да обърне внимание на състоянието си и да потърси лекар. Всички останали симптоми са подчинени по важност на този.
Когато преядем или сме гладни, можем да усетим дискомфорт или дори болка в стомаха – но това е преходно. По-лошо е, ако боли поради развитието на някаква патология.

Болки ниско долу в корема и кръста. Вдясно, вляво и другаде. Как се действа?

Други симптоми

Редно е да се обърне внимание и на други симптоми като тежест в стомаха, диария или запек, усилено газообразуване – когато са съпътстващи на болки в стомаха или други от изброените симптоми.

Основни болести на стомаха

Да видим сега от какви болести може да страда клетият стомах, как да ги разпознаем и какво да правим, когато ни сполетят.

Язва на стомаха

Хронично заболяване, при което страдат лигавиците на стомаха и/или дванадесетопръстника. Отслабва способността на защитния слой на стомашната обвивка спряво атаките на храносмилателния сок, поради влошено хранене на стомашната стена или патологични изменения в съдовата система на този важен орган.

Заболяването е циклично, т.е. има стадии на обостряне и на ремисии. Понякога язвата е придружена с кашлица. За изясняване на проблема е необходимо гастродуоденално  сондиране.

Язва на стомаха. Симптоми и лечение през 2019 година

Гастрит

Нарушенията в защитните свойства на стомашната лигавица създават условия за дразнене на стомашната стена. Видът на гастрита зависи от интензивността на симптомите и честотата на тяхната проява. Както и при язвата,  гастритът може да е придружен от стомашна кашлица.

Острият гастрит – ако не се лекува правилно и навреме, се трансформира в хроничен. При лечението задължително се препоръчва и спазва строга диета; редовно се приемат препоръчаните лекарствени препарати. Ако причината за гастрит е психосоматична, трябва да се потърси помощта на психотерапевт за неутрализиране на психологическите проблеми при възприемането на живота.

Гастрит. Симптоми и видове. Изследвания и причини. Еритемоексудативен гастрит

Гастродуоденит

Гастродуоденит е възпалението на зоната между стомаха и дванадесетопръстника. От първичен гастродуоденит страдат предимно деца в предучилищна и училищна възраст, но и на възрастните не им се разминава. Поради възпалителния процес се нарушава нормалната моторика на чревния тракт и секрецията на стомашен сок, което се отразява на преработването на храната в цялост. Гастродуоденитът може да е остър или хроничен.

Дайте мнение и Вие тук!
Стомашна хиперсекреция

Тази патология протича без специфични симптоми. Когато лекуващият допуска подобен проблем, той се уверява в хипотезата или я отхвърля чрез рентгенологично обследване.

Гастроптоза

Гастроптоза е анатомично смъкване на стомаха; определят го като промяна на позицията поради отслабен тонус на стомашните стени. Гастроптозата може да е вродена или придобита. Вторият тип се развива в резултат на физиологични изменения – резултат от рязка загуба на тегло, бременност, операция на коремната стена. Пациенти с такава диагноза трябва да поддържат здравето си чрез лечебна гимнастика, санаториално лечение, водолечение, масажи.

меню за болен стомах
Лекарствата са безполезни, ако не се спазва диета
Рак

Каква е причината за възникването на онкологично заболяване на стомаха, все още не е научно установено. Има обаче някои фактори, които могат да се окажат провокираще подобна патология:

  • Наследственост;
  • Хранене;
  • Възраст;
  • Хронично протичане на атрофичен гастрит;
  • Злокачествена трансформация на язва.

В този случай се препоръчва оперативно лечение.

Какво лечение има при рак на стомаха

Новообразувания

Проблемният стомах може да развие и някои доброкачествени новообразувания като фиброма, невринома, липома, лейомиома, полип. Разновидностите са свързани с патологията на различните тъкани, от които е изграден стомахът.   Възникват при наднормена регенерация на стомашната лигавица. Симптомите при развитието на въпросните новообразувания не са изразени и обикновено този вид доброкачествени тумри се откриват случайно, при други изследвания. Единствен знак могат да са неприятните тъпи болки и много рядко – кървене. Задължително е оперативното лечение, тъй като има повишен риск от трансформиране на образуванието в злокачествено.

Ахилия на стомаха

Ахилия е кратковременно потискане производството на стомашен сок, което не е свързано с органично поражение на секреторния апарат. Причините за подобно състояние могат да са психологически или то да е резултат от понесена инфекция. Имат значение също фактори като недостиг на витамини и преумора.

  • Важно е да не се пропусне моментът, когато се усещат първите признаци на стомашното заболяване: отслабване на апетита, непоносимост към някои храни. Първата задача е да се отстранят факторите, провокиращи подобно състояние. Има риск от органични трансформации на стомашната лигавица.
Пневматоза

Това патологично състояние е свързано с увеличено газообразуване. Причинява се от органични или нервно-психични нарушения.

Отстранява се чрез седативни препарати, назначаване на транквиланти и лечебна физкултура.

Други заболявания

Има цяла група патологии, които се развиват след операция на стомаха – веднага или след няколко месеца. Обикновено така се случва, ако предварителната подготовка не е била достатъчна или ако са допуснати нарушения в следоперативния период.

Диагностика и изследвания

Освен снемането на анамнеза и физикален преглед, установяването на една или друга диагноза при проблемен стомах е свързано с инструментални методи. Те дават възможност заболяването да се разпознае в ранна фаза, така че да се планира адекватно и ефективно лечение.

Гастроскопията е метод, с чиято помощ лекарят може да огледа непосредствено лигавицата на стомаха и да разпознае възпаление, язва в различни стадии, наличие на туморни образувания, полипи и пр.

Ултразвуковите изследвания се прилагат рядко, тъй като стомахът е кух орган и практически ултразвуковата вълна не се визуализира.

Широко използван е рентгенът; с помощта на това изследване се определя местоположението на стомаха, възможно смъкване, тумори, язва и др.

Общи принципи на лечението

Лечението на болен стомах е работа за лекар гастроентеролог. Съвременната гастроентерология развива консервативното лечение на патологии като гастрит, язва, отравяния и пр. От всички медикаменти най-често прилагани са адсорбенти, продукти против повръщане, регулатори на апетита и др. В повечето случаи това са таблетки. Спомагателни средства са различни билкови отвари и настойки по проверени рецепти от народната медицина.

постоянно престъргване на стомаха като при глад
Понякога операцията е неизбежна

Ако консервативните методи се окажат неефективни, лечението преминава към хирургични интервенции – или това е първа мярка, както при язва с кръвоизлив. Някои стомашни операции могат да се направят и под местна упойка, например отстраняване на полип при гастроскопия.

При някои стомашни операции обемът на стомаха се намалява съзнателно, за да се стопят наднормени килограми. Провежда се т.н. шунтиране на стомаха с резекция на горната му част, при което се формира “нов” орган с малък обем. Оперираният стомах поема много по-малко храна, от което следва желаното отслабване.

Вместо резекция може да се направи изолация със специален пръстен или бандаж; стомахът се разделя на две и отново е налице малък обем за поемане на храната. Така може да се помогне на хората със затлъстяване.

Диета

Диетичното хранене при стомашни заболявания е не по-малко важно от медикаментозното лечение. При правилно съставено меню по-бързо зараства язвата, възстановява се стомашната лигавица и се нормализира работата на храносмилателния тракт.

Ето какви са принципите за съставяне на подходящата диета:

  • Избират се продукти, които се преработват и усвояват лесно;
  • Храната не трябва да дразни лигавицата и да повишава секрецията на стомашния сок;
  • Продуктите трябва да съдържат минимално количество прости въглехидрати и твърди мазнини;
  • Полезна е храната с високо съдържание на фибри, млечно-кисели продукти и морски дарове.

Храненето трябва да е щадящо. Важно е не само да се подберат правилните храни, но и да се спазва режим на приема им. Трябва да се яде по-често и в малки количества, тогава стомахът няма да се претоварва. Оптималното е 6-7 хранения дневно, желателно в едни и същи часове. Не бива нито да се преяжда, нито да се ядат сухи храни.

При остри стомашни състояния се яде предимно течна и полутечна храна – супи и пюрета, бъркани яйца, млечен кисел, кюфтета на пара. Изключени са плодове, зеленчуци и хляб. Забранените храни са алкохол, силен чай и кафе, пикантни и люти храни, тежки бульони, консерви, пушени меса, ръжен хляб, сурови зеленчуци, твърдо сварени яйца. Не трябва да се яде много гореща или много студена храна.

Още инфо и източници на английски: Как се познава, че имаме болен стомах? * Болести на стомаха и основните им симптоми. * Диета (меню) за болен стомах.

Профилактика

Профилактиката на стомашните болести изисква спазване на диета и хранителен режим, здравословен живот, закаляване и спортуване; прием на посочените от лекуващия медикаменти, контрол на теглото, бързи контакти с медицински специалисти при смущаващи симптоми.

Профилактиката е важна не само за предпазване от заболяванията, но и за избягването на техни остри състояния след проведено лечение. Положителен ефект имат затоплящите процедури и хвойновите вани.

Не е трудно да се запази здрав стомахът. Първо следва да се обръща внимание на симптомите, които са необичайни и алармират за проблем. Добре е да не се отлагат срещите с лекаря, за да не се губи време при реален проблем.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Ez

Обложен език? Разберете защо е така !

Възможни причини за обложен език. Видове налепи по езика и други симптоми. Какво означават? Почистване …

2 Мнения

  1. При болен стомах симптоми се намират – може да са киселините, тежестта, дори остра болка, но сериозните проблеми започват, когато няма симптоми, например ако имате болен черен дроб, защото той не боли, само леко натежава и ви се повдига. Затова при най-малките съмнения трябва да се върви на лекар.

  2. И аз съм имал постоянно престъргване на стомаха като при глад и естествено това после се оказа гастрит. Гастрита го лекувах с Ранитидин, докато не го забраниха, после минах на Фамотидин и така съм и до ден-днешен. От това наистина човек може да си прецака черния дроб и трябва да се правят почивки. Ако не ви боли, не вземайте хапче от страх. Това не са бонбони. Ще се изненадате колко добре се чувствате без хапче.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *