бисептол на таблетки и сироп, за деца

Бисептол на таблетки и сироп: Как точно и за какво се пие?

Бисептол за болно гърло, за цистит и за други болести. Как се прилага при деца и при възрастни. Достъпни форми и цени. Може ли да се замени с друго лекарство? Отзиви; кога можем да си навредим с бисептол

Бисептол е комбиниран медикамент от групата сулфонамиди. Съдържа сулфаметоксазол и триметоприм. Препаратът е антимикробен, с широк спектър на действие; приемът му води до блокиране растежа и развитието на патогените. Действието на медикамента засяга синтеза на фолиева киселина, без която микробните патогенни клетки не могат да се делят. Двете активни съставки на продукта взаимно усилват терапевтичните си ефекти.

За какво се взима бисептол?

Бисептол се препоръчва при заболявания, причинени от стафилококи, стрептококи, пневмококи, протеи, салмонела, ешерихия коли; продуктът е активен спряво причинителите на коремен тиф и дизентерия, към лайшманиоза; към холерния вибрион, менингококи, клебсиела, хламидии; към причинителя на дифтерит, към гонококи и някои видове гъбички. Не върши работа при вируси, инфекции от спирохети, към причинителите на лептоспироза и туберкулоза.

Активните компоненти усвояват пълноценно и бързо в стомаха и достигат максимална концентрация в кръвта най-късно до три часа след приема. Лечебната концентрация може да се поддържа в рамките на седем часа. Продуктите от разпада на медикамента се извеждат от организма чрез урината.

При болно гърло, за кашлица, ангина, фарингит

Инфекциите на горните дихателни пътища са сред най-често третираните с бисептол заболявания. Възпаленото гърло и кашлицата често са знак за загрижения родител да започне терапия с бисептол на детето си. Проблемът в този случай може да е разминаването между причинител и ефективност на продукта: повтаряме, че бисептолът е бактерициден препарат. Най-добре е продуктът да бъде назначен от лекар след преглед; специалистът ще назначи дозата и режима на приложение. С бисептол се лекуват остър и хроничен бронхит, пневмония, гнойни белодробни възпаления, отит, синузити.

Фарингит. Лечение с таблетки на остър фарингит и кашлица

При грип

Като вирусно заболяване грипът не би следвало да се третира с бисептол. Проблемът в случая са усложненията от вирусната инфекция. Отслабената от заразата имунна система на пациента не е в състояние да противодейства и на бактериалните инфекции, където употребата на бисептол вече е напълно уместна.

Кога симптоми като дълбока кашлица, отпадналост и висока температура могат да са знак за такъв тип усложнения, например пневмония. Тогава лечението може да включи една дневна доза от 90-120 мг бисептол на килограм телесно тегло за ден; дозата се разпределя на равни части за прием през 6 часа в продължение на две до три седмици.

Антибиотик и парацетамол. Може ли да се пият заедно или са съучастник на грипа?

При цистит

При цистит и инфекции на пътища и органи от отделителната система (уретрит, простатит) най-често се дават два пъти дневно по две таблетки бисептол през 12 часа. лечението на уроинфекции не бива да е по-кратко от 10 дни, обикновено се препоръчва терапия в продължение на две седмици. Трябва веднага да се отбележи, че не винаги циститът е податлив на медикамент като бисептола; че принципно по-ефективният вариант е прилагането на антибиотик. Самолечението с бисептол често е причина циститът да остане недоизлекуван и да се трансформира в хроничен. Ако един пациент често боледува от цистит и всеки път посяга към бисептола, за да се спаси – рано или късно медикаментът губи силата си и въздействието му отслабва.
Същата терапевтична схема често се прилага при хроничен бронхит за 14 дни, и при стомашно-чревни инфекции за 5 дни. При деца над 6 години за същите диагнози се изчисляват по 48 мг/кг дневно с прием на два пъти през 12 часа. При по-малки деца лекуващият изчислява персонална доза, като се избира друга лекарствена форма – бисептолова суспензия.

При пиелонефрит

Пиелонефритът е едно от заболяванията, които се поддават на лечение с бисептол, включително хроничните форми. В такива случаи е много важно лечението с бисептол да се назначи и контролира от лекар. Този медикамент може да се приема продължително, но само ако дневните дози се изчисляват точно и при необходимост се правят компетентни корекции. Доказано е, че приемът на малки дози от лекарството в продължение на 3-6 месеца може да преодолее дори хроничните форми на пиелонефрит.

Заплахата пиелонефрит: как да я избегнем

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Как се дава на деца? Дозировка

Бисептол както е по принцип с повечето медикаменти се дава съгласно възрастта и диагнозата; няма универсална дневна доза.

На деца според пациентската листовка се прилага от шестседмична възраст, т.е. при бебета над месец и половина. В такава ранна възраст е резонно да се прилагат течните форми – сироп или суспензия в подходящи дози. Стандартната доза до петгодишна възраст е 240 мг зва пъти дневно; това количество от медикамента се съдържа в 5 мл суспензия.  Течната форма е удобна за отмерването на такива малки дози, освен това е по-удобна за прием в такава ранна възраст. Най-общо – по една чаена лъжичка сутрин и вечер е достатъчно.

Ако детето вече може да поглъща таблетки, може да се премине към тази форма; практиката е по две таблетки от 120 мг сутрин и вечер, но все пак предпочитаната форма за тази възрастова група е суспензия заради риска от задавяне или аспирация. При децата на 6 години и до 12 дозата нараства до два пъти дневно по 480 мг. “Детската” форма таблетки е от 120 мг; над 12 години и при възрастни удобният вариант е с таблетки от 480 мг. Продължителността на приема се определя индивидуално според диагнозата и повлияването; бисептолът е от медикаментите, които могат под лекарски контрол да се приемат дълго време.

За възрастни

При деца над 12 години и при възрастни се прилагат дневни дози от 960 мг бисептол, разделени поравно за два приема. Все пак лекуващият може да коригира стандартната доза в зависимост от индивидуалните характеристики на пациентите си, като редуцира или увеличава – нарастването на дневната доза е допустимо в рамките на 50% над стандарта. Много важен детайл от лечението е да се спазва точно 12-часовата пауза между два приема.

Освен това лекарството трябва да се взема след хранене, за да не се раздразни и увреди стомашната лигавица. Мит е твърдението, че бисептолът лекува за три дни: минималният срок на терапията е пет дни и нарушаването на това правило създава условия за хронифициране и усложнения.

Видове бисептол

Медикаментът може да бъде намерен по аптеките в три форми: таблетки, сироп/суспензия или ампули за инжекционно въвеждане. Най-често използваните варианти са суспензиите за малки деца или таблетките.

На таблетки

Таблетките бисептол са два варианта: от 120 и от 480 мг. Обикновено малката дозировка се приема за детска; таблетките са доста неприятни на вкус и проблемни при преглъщане, затова и възрастен пациент предпочита да глътне 4х120 вместо една от 480. Цената на една опаковка таблетки от 20 таблетки х 120 мг е около два лева, а 28 броя по 480 мг се набавят срещу приблизително 4.50 лв.

Бисептол на сироп (суспензия)

бисептол на сиропСуспензията с концентрация съответно 200/40 мг на двете активни съставки в 5 мл течност, е предпочитана за лечението на деца. Прилага се и при остри състояния за възрастни с идеята за по-бърз терапевтичен ефект. И тук важи правилото за индивидуално определена доза и прием през 12 часа за не по-малко от пет дни. Еднократната доза за възрастни и деца над 12 години е 20 мл; за бебета от 6 седмици до 5 месеца включително – 2.5 мл; за деца от 6 месеца до 5 години – 5 мл; при възраст 5-12 години – 10 мл.

Флакон от 80 мл бисептолова суспензия може да се купи за 4 лв.

Дайте мнение и Вие тук!
На ампули

Ампулите за инжекционен разтвор съдържат 480 мг бисептол в 5 мл течност. Тази форма се избира от лекуващия в случаи, когато е необходима бърза намеса, но пациентът не е в състояние да приеме медикамента перорално. Въвеждането става чрез бавна интравенозна инфузия и се извършва само от медицински персонал. Дозата, необходима на даден пациент, се назначава от лекуващия в зависимост от условия като възраст, диагноза, килограми и пр. Цената за ампула е 3 лв.

Има ли вреди и опасности?

Ако приемът на бисептол е по правилата, не би следвало да се очакват тежки странични ефекти и вреди, препаратът се приема добре. Дори да се появят странични ефекти, те най-често не налагат прекратяване на лечението. Лекуващият може да прецени как да се действа в следните случаи:

Възможни са алергични реакции с обриви и отоци, обикновено при пациенти, които вече имат проявена алергия към други компоненти;

Стомашно-чревни проблеми: гадене, диария, отслабване на апетита, стоматит.

Ако пациентът приема високи дози за по-дълъг срок, вероятността от проява на странични ефекти е по-голяма. Тогава чревната микрофлора се променя и не са изключени последици като кандидоза. Независимо от това какви смущения изпитва пациентът и каква е интензивността им, той трябва да се консултира за тях с лекаря си – понякога се налага приемът на бисептол да се прекрати и да се назначи друг медикамент.

Има някои противопоказания, с които се съобразяваме по предварителна информация и така можем да избегнем неприятни или опасни последици. Бисептол не се дава на бебета под шестседмична възраст; противопоказан е също при бременност и кърмене. Не е подходящ и за пациенти с тежки заболявания на вътрешни органи – бъбреци, черен дроб, както и при нарушено кръвотворене.

Бисептол и антибиотик?

Бисептолът се определя от немалко източници като антибиотик; всъщност става дума за сулфонамиден продукт, който заедно с антибиотиците принадлежи към типа химиотерапевтици. И двата типа медикаменти са спасение от бактериалните инфекции, като всеки от тях действа по специфичен начин. Бисептолът е от типа бактериостатици, т.е. възпиращи растежа и размножаването за разлика от по-бързото антибиотично действие, а именно бактерицидно. Крайният резултат е освобождаването на организма от определени патогени, като при по-тежки инфекции е резонно да се назначават антибиотици.

Мнения и отзиви. Коментирайте и вие по-долу!

Начинът, по който действа един медикамент, както и проявата на странични ефекти – това са индивидуални неща. Оценката за даден продукт не се базира на потребителските мнения, но те съвсем не са без значение. Все пак изборът на бисептол за нашия здравословен проблем не бива да зависи от препоръките на неспециалисти!

По принцип потребителите никога не са единни в оценките си за даден медикамент – така е и с бисептола. Интересното тук е, че и медиците не са на единно мнение за това лекарство. Интересното е, че повечето млади лекари предпочитат да лекуват с някой от новите антибиотици, който е по-бърз и с по-малко странични ефекти, докато старото поколение държи на бисептола. Никак не е маловажен фактът, че близо 70% от болестотворните бактерии са устойчиви към бисептола!

бисептол мнения, болки в гърлото
Дали с бисептол се лекува нашата болест, преценява лекарят!

Не са малко все пак положителните отзиви за ефективността на бисептола при лечението на заболявания на дихателната система, дори при бронхиална астма. В някои отзиви се отбелязват странични ефекти от рода на гадене, повръщане, отслабен апетит. Има дори и информация за липса на терапевтичен ефект при лечение на акне и гонорея.

Аналози и заместители

Да припомним: аналози са лекарствата с различни от тези на бисептола компоненти, но които имат еднакво с него действие. Въпросните аналози могат да имат различни странични ефекти, интензивност на въздействието, поносимост. Такива препарати са антибиотиците от различни групи – т.е. действат противомикробно. Аналози са също и други сулфаниламиди, например дермазин.

Синонимите са лекарствени продукти със същите като на бисептола съставки, но с различни названия (генерици): бактрим, суметролим.

Сироп Суметролим

бисептол или суметролим?Сиропът суметролим е синоним на бисептола, съдържа активните съставки сулфонамид и триметоприм; действа противомикробно. Прилага се за лечение на деца на възраст над 6 седмици и до 18 години, както и на възрастни. Лекува инфекции на дихателните пътища (бронхит, синуpит, възпаление на средното ухо, някои видове пневмония); на храносмилателната система, чревни заболявания, “диария на пътника”, коремен тиф; инфекции на пикочната система и на бъбреците, остър цистит; възпаления в малкия таз при жените, възпаления на уретрата; инфекции на кожата и меките тъкани, абсцеси, инфектирани рани; остра бруцелоза, за профилактика и лечение на токсоплазмоза (framar.bg).

Дневните дози и продължителността на приема трябва да бъдат определени от лекуващия в зависимост от възрастта на пациента, телесното му тегло – при деца, както и от диагнозата. Задължително е дневната доза да се взема на два приема през 12 часа.

Други аналози и заместители

Медикаменти, с които по една или друга причина може да се замени коментираният бисептол, са бактрим, фталазол, антибиотикът амоксицилин, сулфален, сулфатон, бактрим и др.

Още ТУК:

Опасно ли е лечението с бисептол?

https://youtu.be/tJYdaA71KPM

Източници:

Първоначално публикувано на:27.03.2019 @ 6:14

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

мечо грозде - билка, капсули, таблетки, чай

Мечо грозде. Сериозните ползи и рецепти. Чай, екстракт и капсули

Мечо грозде – билката и лечебните й свойства. При какви заболявания помага; как да си …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *