Най-сериозната причина за безсънието е стресът

Безсънието е трудно заспиване или непълноценен сън. Среща се във всяка възраст, макар че при по-възрастни хора става по-често.

В действителност необходимостта от сън с напредване на възрастта намалява, което се бърка от някои с безсъние.

Като безсъние се определя състояние, при което човек възприема собствения си сън като недостатъчен или неудовлетворителен. Казано с други думи, безсъние е, когато човек не успява да извлече полза от почивката, защото спи прекалено малко или пък спи лошо.

Младите хора обикновено се оплакват от трудно заспиване, а по-възрастните – от събуждане през нощта. Жените се засягат по-често. При тях и рискът от появата на безсъние е по-голям, отколкото при мъжете. В 37 на сто от случаите причините се отдават на стрес, 38 на сто – на неоснователно безпокойство, 22 на сто – на депресията.

Сънят не е пасивно състояние,в което човек напълно се откъсва от действителността.

Всъщност мозъкът продължава да поддържа, макар и на съвсем елементарно ниво, сензитивните усещания и визуалните, слуховите и осезателните стимули са в състояние да прекъснат съня. Освен това, когато спим, нашият мозък не почива: той обработва събраните през деня усещания, организира си собствена система на архивиране на данните и отстранява ненужната информация.

По този начин той предразполага мозъчните клетки към будно състояние, така че да можем да използваме целия запас от събрани знания и да можем да работим ефикасно.

Лекарствата не винаги помагат при безсъние.

За съжаление хората, които пък се опитват да заспят насила, не винаги успяват – лекарствата могат да помогнат, но не са достатъчни и най-вече не са в състояние да възстановят естествения сън.

Кой не би искал да не спи никога, за да се посвети 24 часа от денонощието на кариерата си, на приятелите, на спорта. Хората, които обаче не успеят да си починат, прекарват дните си в състояние на полудрямка, прекалено уморени са, за да се отдадат напълно на това, което правят. На всички обаче специалистите дават един съвет – предайте се!

Невъзможно е да бъдете ефикасни нонстоп, а и човешкият организъм не предвижда подобно нещо. Напротив сънят, е съществената функция както храненето и дишането.

Дайте мнение и Вие тук!

Как да се справим с безсънието.

В днешното напрегнато ежедневие и непрекъсната съпътстващите ни стресови ситуации, хората, които нямат проблеми със съня, са много малко. Ето няколко простички и изпитани съвета за спокоен и пълноценен сън:

  1. Спете винаги в добре проветрена стая;
  2. Гладът или преяждането вечер могат да бъдат причина за разстройството на съня. Вечер яжте по-малко, като изключите от храната си тлъстите и трудносмилаеми храни.
  3. Душевното състояние преди лягане е много важно. Възбуденият, ядосаният или разтревожен човек често страда от безсъние. Затова се постарайте преди лягане да се отърсите от грижите и да се успокоите.
  4. Слушайте успокояваща тиха музика, вземете топъл душ, направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания пред отворен прозорец.
  5. Кафето, чаят, цигарите и алкохола възбуждат нервната система и пречат на заспиването, затова ги избягвайте вечерно време.
  6. При безсъние не прибягвайте веднага до сънотворни лекарства, защото честата им употреба води до свикване с тях. Вместо това изпийте чаша топло прясно мляко с една лъжица мед.

Погледнете и този материал:

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

https://www.lekar.bg/2016/03/14/%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%81%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D0%B5-3/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Противопоказания на Мелатонин Релакс Форте.

Мнения за Мелатонин Релакс Форте, Амброз, Плюс и др. Противопоказания

Противопоказания на Мелатонин Релакс Форте. Мнения за Мелатонин Релакс Плюс. Странични ефекти от мелатонин 3 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *