бета-блокери
страничен ефект, беталок зок

Бета-блокери, спасителите от хипертония и болно сърце

Бета-блокери: що за медикаменти, кога се препоръчват. Как действат бета-блокерите. Заболявания, при които помагат; режими на прием. Имат ли противопоказания. Странични ефекти и предпазни мерки при лечение с бета-блокери. Пазарът на бета-блокери: цени и ефективност

Съдържание:

Бета-блокери: трудно е да си представим съвременната кардиология без медикаментите от този вид. Тези лекарства доказаха ползата си при лечението на такива сериозни заболявания като хипертония, тахикардия, сърдечна недостатъчност. Ефективни са при терапията на исхемична болест на сърцето, а също и при метаболитен синдром.

Кои лекарства са бета-блокери

Бета-блокери са онези медикаменти, с чиято помощ организмът може да овладее състоянията с повишено артериално налягане или ускорено сърцебиене. Лекарството блокира рецепторите, които реагират на адреналин и норадреналин, което е достатъчно за преодоляването на опасни стресови епизоди. Обикновено говорим за бета-блокери в случаите, когато приемът им трябва да блокира адренорецепторите на сърдечния мускул и това има защитен ефект.

Принцип на действие (механизъм)

В човешкия организъм определени роли играят катехоламините – биологично активни вещества, които стимулират функциите на вътрешните органи и системи и посъщество са пусков механизъм за адаптивни реакции. Един от представителите на тази група компоненти е адреналинът. Той е наричан още стресово вещество или хормон на страха. Въздействието му се осъществява чрез въпросните адренорецептори, това са рецепторите β-1 и β-2. Благодарение на тях адреналинът причинява определени реакции на вътрешните органи, които могат да се окажат опасни за здравето и живота на даден човек. Бета-блокерите са един вид спирачка за описаното въздействие, защото “замразяват” чувствителността на адренорецепторите β-1 в сърдечния мускул.

Органите на сърдечно-съдовата система отговарят на приема на бета-блокери по следния начин: сърдечният ритъм се забавя, намалява силата на сърдечните съкращения; отслабва тонусът на кръвоносните съдове. Паралелно с това бета-блокерите потискат действието на нервната система. Всичко това позволява да се възстанови нормалната работа на сърцето и кръвоносните съдове; логично следва намаляването на стенокардични пристъпи, проявите на хипертония, атеросклероза, исхемична болест. Намалява и рискът от внезапна смърт от инфаркт, усложнения от сърдечна недостатъчност.

Как се избира бета-блокер

Бета-блокери се препоръчват при хипертония и сърдечни заболявания. Това е общата характеристика на терапевтичното им действие. Най-разпространените заболявния, при които тези медикаменти трябва да се приемат, са следните:

 • Хипертония. Приемът на бета-блокери намалява натоварването на сърцето; потребностите му от кислород се редуцират и артериалното налягане спада;
 • Тахикардия. При пулс от 90 удара в минута и повече бета-блокерите са особено важни.
 • Инфаркт на миокарда. Действието на бета-блокерите е ориентирано към намаляване пораженията на сърдечната тъкан, предпазване от рецидиви, защита на мускулната сърдечна тъкан. Лекарствата от този вид намаляват и риска от внезапна смърт, увеличават физическата издръжливост, забавят развитието на аритмии и подпомагат насищането на сърцето с кислород.
 • При захарен диабет със сърдечни патологии бета-блокерите подобряват обменните процеси и усилват чувствителността на тъканите към инсулина.
 • При сърдечна недостатъчност бета-блокери се приемат по схема, която предполага постепенно нарастване на дозировките.

В списъка на заболяванията, при които се препоръчват бета-блокери, са различните видове аритмии, глаукома, пролапс на митрална клапа, тремор, кардиомиопатия, внезапно разслояване на аортата, хиперхидроза, усложнения на хипертонията. Бета-блокери могат да се назначат също и за профилактика на мигрена, варикозни кръвоизливи, за лечение на артериални патологии, при депресии.

бета-блокери
Ето как действат бета-блокерите!

Все пак фармакологичните характеристики на бета-блокерите са различни и при избора им специалистът винаги се съобразява с естеството на здравословния проблем и състоянието на пациента. В някои случаи е необходимо да се въздейства върху β-1-рецепторите в сърцето, бъбреците или очите. Β-2-рецепторите се намират в белите дробове, стомашно-чревния тракт, матката, черния дроб, мускулите на скелета и кръвоносните съдове. Бета-рецептори има и в мастната тъкан.

АСЕ-инхибитори и бета-блокери

АСЕ-инхибиторите са група медикаменти, които блокират продукцията на определен ензим в човешкия организъм. Ензимът причинява свиване на кръвоносните съдове, което води до увеличаване на артериалното налягане. Ролята на лекарствата от типа АСЕ-инхибитори е да намалят количеството на въпросния ангиотензин-конвертиращ ензим. Последвалото в резултат на приема спадане на кръвното позволява на сърцето да нормализира работата си.

Намаляване на кръвното налягане се постига и чрез коментираните бета-блокери, само че при тях ефектът е резултат от изключване на групи рецептори от “химията” на организмовите реакции. Както вече стана дума, благодарение на приетите бета-блокери рецепторите не реагират на въздействието на активиращи реакциите ензими и това дава възможност на сърдечно-съдовата система да избегне стреса и да функционира нормално.

Класификация. Видове (списък) според тяхното действие

Независимо от общите въздействия, които демонстрират всички бета-блокери, те се класифицират в различни групи в зависимост от прицела към различни подвидове на адренорецепторите. Имат значение и други особености на медикаментите.

“Демир

Самите рецептори, както вече знаем, са две групи: β-1 и β-2. Бета-блокерите, които могат по един и същи начин да въздействат на двата вида, се наричат неселективни. Медикаментите, чието въздействие е специално ориентирано към група β-1-рецептори, са селективни или кардиоселективни. Колкото по-висока е приеманата доза, толкова по-чувствително отслабва спецификата на медикамента и той започва да блокира двата типа рецептори.

Кардиоселективни и неселективни бета-блокери

Колкото по-висока селективност имат дадени бета-блокери, толкова по-силно терапевтично действие имат те. Според някои източници ефективността на кардиоселективните може да е 20 пъти по-висока в сравнение със старите бета-блокери от неселективен тип. Освен това към неселективните бета-блокери от неселективен тип е имало към средата на миналия век критично отношение заради изявените сериозни странични ефекти, например бронхоспазъм. Второто поколение бета-блокери са вече кардиоселективни; те въздействат само на сърдечните β-1-рецептори и нямат противопоказания за пациенти със заболявания на дихателната система.  Такива са бизопролол, небиволол, метопролол, атенолол, ацебутолол.

бета-блокери
Точният избор на бета-блокери е работа на лекаря

В активна употреба са и неселективните – въздействащи на двата типа рецептори, β-1 и β-2, като пропранолол, карведилол, соталол, пиндолол, тимолол.  Всеки от препаратите се оказва подходящ за определени заболявания на сърдечно-съдовата система на фона на общо терапевтично въздействие върху болестните й отклонения. Така например бизопрололът може да се приема постоянно при хипертония, исхемия, сърдечна недостатъчност и се понася добре. Прекратяването на лечението с него обаче трябва да става по схема и под лекарски контрол. Атенолол и карведилол се препоръчват при предсърдно мъждене и синусова тахикардия, и пр.

Кардиоселективни: Атенолол

Кардиоселективността е качеството на определени медикаменти от коментирания тип да блокират само β-1-рецепторите, без да въздействат на β-2-рецептори (споменахме, че тези от втората група са разположени в стените на бронхите, кръвоносните съдове, матката). Колкото по-висока селективност или избирателност на въздействието има лекарството, толкова по-безопасно е да се прилага при съпътстващи заболявания на дихателните пътища и периферните съдове, както и при диабет. Все пак селективността е донякъде относителна: ако кардиоселективният блокер се взема във високи дози, степента на неговата избирателност намалява.

Атенололът е типичен представител на групата, препоръчван при лечение на повишено кръвно налягане и стенокардия, за контрол върху сърдечния ритъм. Прилага се в терапевтични програми при остър инфаркт на миокарда в ранната фаза, както и за профилактика при възстановяването. Противопоказан е при алергия към активния компонент атенолол, при диагнози като сърдечна недостатъчност, забавен пулс, нарушено периферно кръвоснабдяване, кардиогенен шок, метаболитна ацидоза и др.

бета-блокери
Атенолол, един от популярните бета-блокери

Не трябва да се взема от бременни и кърмачки. Приемът е веднъж или два пъти дневно според лекарската препоръка, като се започва с еднократен прием на таблетка от 25 мг; дневната доза се повишава при необходимост под лекарски контрол до 100 мг дневно. Страничните ефекти на този продукт могат да са главоболие, световъртеж, забавен сърдечен ритъм, влошено оросяване на крайниците, зрителни нарушения, косопад, чернодробни проблеми, нарушения на съня и др. За всеки необичаен симптом, проявен при терапия с атенолол, трябва да се информира лекуващият. Атенололът е сред евтините лекарства за кръвно и сърце, опаковка от 30 таблетки по 25 мг на Софарма може да се купи за около левче.

Бизопролол. Бизогама. Конкор, коронал. Бизар. Лодоз

Бизопролол е лекарство при високо артериално налягане и стенокардия, ангина пекторис. Приемът му понижава кръвното и намалява консумацията на кислород от сърдечния мускул. Активната съставка е бета-блокерът бизопрололов фумарат. Отпуска се с рецепта от лекуващия; обичайният дневен прием е 5-10 мг перорално. При лечението с бизопролол могат да се проявят някои странични ефекти като световъртеж и главоболие, депресивни състояния, бронхиален спазъм, отоци, гадене и повръщане, болки в корема, запек или диария, мускулна слабост/крампи, кожни раздразнения и сърбеж, проблеми със съня, проблеми с либидото. Не се прилага при някои сърдечни заболявания, трайна хипотония, брадикардия, бронхиална астма и пр. Не е подходящ за бременни и кърмачки. Спирането на приема му става постепенно в рамките на две седмици. Цената за опаковка от 30 таблетки по 10 мг е около 5 лв.

Бизогама  (бизогамма, бисогама) е друг търговски продукт със същия активен компонент и аналогично предназначение. Специално се обръща внимание на употребата му при рискови пациенти – такива с диабет, приемащи противоалергични лекарства, с псориазис, тумор на надбъбречната жлеза, заболявания на щитовидната и др. При тези потенциални потребители е необходима индивидуална оценка за възможните ползи и потенциалния риск. Цената на продукта е около 12 лв за опаковка от 50 таблетки по 10 мг.

Конкор също е селективен бета-блокер с кардио ефекти и активна съставка бизопрололов фумарат, бизопролол. Приема се веднъж дневно в стандартната доза от 5-10 мг; възможно е в някои случаи по лекарнска препоръка дневната доза да се повиши до 20 мг веднъж дневно. Увеличаването на козата и спирането на приема стават под лекарнки контрол, постепенно, като приеманите дневни дози плавно нарастват или се намаляват. Конкор може да се купи по 6 лв за опаковка от 28 таблетки по 5 мг.

Коронал е поредният “близнак” на бизопролола, произвеждан в Словакия и Румъния. Не е скъп, излиза към два лева за 30 таблетки по 5 мг. Както и останалите продукти от типа бизопролол, не се използва за лечението на деца.

Бизар е български аналог на бизопролола, препоръките за употреба и противопоказанията му се покриват с вече коментираните. Пет-милиграмовите таблетки на продукта се продават по около 5 лв за 30 броя. Лодоз също е бизопрололов фумарат, лекарството се произвежда в Германия и франция в три дозировки: таблетки по 2.5 , 5 или 10 мг. За разлика от други бизопрололови производни, в този случай е налице комбинация с диуретика хидрохлоротиазид. Това усилва въздействието на медикамента при високи стойности на артериалното налягане, така че бързо се установява контрол върху високото кръвно на пациента. Към споменаваните дотук противопоказания се добавят и ограничения за пациенти с бъбречни и чернодробни заболявания, както и при ниски стойности на калий в кръвта. Лодозът струва десетина лева за 30 таблетки, в които се съдържат по 10 мг бизопрололов фумарат и по 6.25 мг хидрохлоротиазид.

Метопролол. Беталок ЗОК. Корвитол. Бета блокада

Селективният бета-блокер метопролол е доста популярно средство за лечение и поддържане на нормална сърдечна дейност и контрол върху артериалното налягане. Препръчван е при хипертония, аритмии, исхемична болест на сърцето. Използва се и профилактично срещу пристъпи на мигрена. Може да причини странични ефекти от типа на твърде ниско кръвно, опасно забавяне на сърдечния ритъм, умора и замаяност, главоболие, халюцинации, гадене и повръщане, кошмари, бронхоспазъм и др. Противопоказанията са хипотония и брадикардия, алергия към съставки на лекарствения продукт, бронхиална астма, хронична белодробна  болест, ацидоза и др. С условие е прилагането при пациенти със сърдечен блок, с увреден черен дроб, понасящи чести гликемични кризи.  Медикаментът се прилага като крайна мярка и само в ограничени случаи при бременност и кърмене, като се следи за състоянието на плода/бебето и за възможни смущения в сърдечната дейност.Метопролол се приема веднъж или два пъти дневно според лекарските препоръки; обичайните дози са в рамките на 50-100 мг дневно, но е възможно и завишаване до 200 мг. При по-високи дози артериалното налягане следва да се следи постоянно. Цената за опаковка метопролол от 20 таблетки по 100 мг е около три лева.

Беталок ЗОК е селективен бета-блокер с активна съставка метопрололов сукцинат. Той е от типа медикаменти с контролирано освобождаване – т.е. ефектът от приема му продължава едно денонощие, така че е достатъчен прием веднъж на 24 часа. Най-често приеманата доза е една таблетка от 50 мг.  Препоръчва се при високо артериално налягане – за контрол и предотвратяване на инфаркт и инсулт; за профилактика на повторен инфаркт; при болки в гръдния кош и сърдечната област вследствие исхемична болест на сърцето; при нарушения на сърдечния ритъм; за предпазване от пристъпи на мигрена. Медикаментът се приема продължително, като спирането му следва да става при постепенно намаляване на дневната доза. Минималната от 25 мг дневно се приема най-малко 3-4 дни преди окончателното спиране. Не е желателна употребата при бременност и кърмене поради риск за сърдечната дейност на плода/бебето. Опаковка беталок ЗОК от 28 таблетки по 50 мг струва средно по 8 лв.

Корвитол е още един метопрололов продукт, немско производство. Добър при вече посочените показания за групата, както и при тахикардични пристъпи, профилактика на повторен инфаркт и т.н. хиперкинетичен сърдечен синдром – функционални сърдечни оплаквания. Приемът на този медикамент може да доведе до положителни резултати при допинг тестове. Приемът по време на бременност и кърмене може да има последици за плода/бебето; ако лечението на майката налага използването на корвитол, състоянието на детето трябва да бъде внимателно проследявано. Приемът според диагнозата и състоянието на пациента може да е 50 до 200 мг дневно, за един или поравно за два приема. Цената на корвитола е 5 лв за 30 таблетки от 100 мг.

Бетаблокада e метопрололов блокер (метопролол сукцинат), българско производство. Показанията за прилагането му са аналогични на вече описаните за метопрололовата група. Приемът е веднъж дневно по 50 или 100 мг, а при тежки случаи под лекарски контрол и до 200 мг. Цената на лекарството от “Чайкафарма” е 6 лв за 30 таблетки по 30 мг.

мнения, отзиви, коментари, форум
Небиволол. Кардиостад. Неволен. Небилет

Небиволол: друг кардиоселективен бетаблокер, с чиято помощ сърцето се предпазва от прекалено бърз ритъм, както и от опасно силна изпомпваща дейност. Небиволол предизвиква и отпускане на кръвоносните съдове, като по този начин повишеното артериално налягане се нормализира. Медикаментът се препоръчва при хипертония и при сърдечна недостатъчност; подходящ е за пациенти в напреднала възраст и може успешно да се комбинира с други лекарства за сърдечна недостатъчност. Приемът е в дози и с продължителност, определени от кардиолог; обичайната дневна доза е 5 мг. Лечението може да започне с четвърт или половин таблетка и дозата постепенно да се увеличава. За ефекта от това лечение може да се съди най-рано 2 до 4 седмици след първия прием. Лекарството е противопоказано за деца и подрастващи под 18 години; не е желателна употребата му при бременни и кърмачки. Опаковка от небиволол – 30 таблетки по 5 мг, се продава по 7-8 лв.

Кардиостад е немски аналог на небиволола. Има подобни характеристики и е противопоказан при алергия към някоя от съставките, прекалено ниско кръвно, твърде забавен пулс, тежки ритъмни нарушения, влошено кръвообращение на крайниците, тумор на надбъбречните жлези, прогресираща интензивно сървечна недостатъчност, астма, ацидози, проблеми с черния дроб. Цената на опаковка с 30 таблетки по 5 мг е към 9 лв.

Неволен е още един кардиоселективен бета-блокер, родно производство. Активната му съставка е небиволол. Не се прилага за лечението на деца и подрастващи под 18 години; добър е за хора на 70 и над 70 години. Помага при хипертония и сърдечна недостатъчност. За неволен важат вече споменатите противопоказания. Възможно е при приема му да се проявят някои странични ефекти като депресии, халюцинации и кошмари; главоболие и световъртеж, зрителни нарушения, влошаване на сърдечната честота и усложняване на сърдечната недостатъчност; алергични реакции, стомашно-чревни проблеми, болезнени спазми, гадене и повръщане, диария или запек. Неволен се приема веднъж дневно по една таблетка от 5 мг. Стартът на лечението при сърдечна недостатъчност е с четвъртинка, след което дневната доза плавно се увеличава до цяла таблетка.  Цената на продукта, който се приема веднъж дневно, е 7 лв за 30 таблетки.

Небилет е друго търговско име на небивололов продукт. това е немски небиволол с аналогични фармакологични характеристики, противопоказания и дозировки. При хронична сърдечна недостатъчност е допустим прием на до две таблетки от 5 мг дневно, когато стандартната доза е наполовина по-ниска. Цената на продукта е приблизително същата като на другите продукти тип “небиволол”, т.е. 7 лв за 28 таблетки от 5 мг. Небилет и неволен имат и варианти “плюс”, в които кардиоселективният бета-блокер е комбиниран с диуретик за по-бързо смъкване на повишеното кръвно.

Други кардиоселективни: Ацебутолол, практолол, бетаксолол

Ацебутолол е кардиоселективен бета-блокер с противоисхемичен ефект. Смъква кръвното, като проявява ефекта от действието си два до пет дни от началото на приема. Препоръчван при хипертония и стенокардия. Най-често приемът е по 400 мг един-два пъти дневно; максимална дневна доза 800 мг. Никога не се прилага при брадикардия под 500 удара в минута, хронична сърдечна недостатъчност в стадий на компенсация, сърдечна блокада, бременност и кърмене.

Практолол също е селективен бета-блокер, препоръчван при сърдечна аритмия. По данни от framar.bg блокерите с такава съставка дават тежки странични ефекти, поради което прилагането му е силно ограничено.

Бетаксолол е още един селективен бета-блокер с приложение при хипертония и стенокардични пристъпи. Препоръчителната дневна доза е 20 мг еднократно. Съобщавано е за странични ефекти на продукта от типа на забавен сърдечен ритъм, оток на лицето и гърлото със затруднено дишане и преглъщане, болки в корема, замайване и главоболие и др. Бетаксолол като активна съставка се съдържа в капки за очи, използвани при терапия в случаи на повишено вътреочно налягане.

Есмолол, талинолол, бевантолол, епанолол, целипролол

И есмолол е селективен бета-блокер; препоръчван е при краткосрочно лечение на хипертонични пристъпи или ритъмни нарушения, тахикардия. Не е подходящ за бременни и кърмачки, за пациенти с астма, хронична белодробна болест, пациенти на възраст под 12 години. Течна форма; прилага се в болнични условия, като се инжектира венозно при специален режим само от медицински лица.

Талинолол е специфичен бета-блокер от селективната група. Най-често се прилага при инфаркт – различни фази или профилактика срещу повторно проявление, както и при стенокардия. Страничните му ефекти засягат дихателната система – възможен е бронхоспазъм. Действието на медикамента е насочено към забавяне на сърдечните съкращения, отслабване на тяхната интензивност, спадане на артериалното налягане. Прилага се орално – чрез прием на таблетки в определен от лекуващия режим, или чрез венозно вливане в болнични условия.

Бевантолол: поредният кардиоселективен бета-блокер с терапевтичен ефект при хипертония и ангина пекторис. Епанолол е медикамент от същия тип, препоръчван обикновено за контрол върху повишеното кръвно налягане. Немалко от изброените тук лекарства не фигурират в справочниците на официално разпространяваните в България. Целипролол е подобно лекарство; използва се за контрол върху хипертонията и като профилактика срещу стенокардични пристъпи.

Неселективни: Пропранолол

Неселективни са бета-блокерите, които въздействат неизбирателно на двата типа адренорецептори β-1 и β-2. Те могат да имат комплексно действие – понижаващо кръвното налягане, антиаритмично и мембрано стабилзиращо.  Действието им редуцира потребността на миокарда от кислород, намалява периферното съдово съпротивление и от това произтича редуциране на изтласкваната по съдовете кръв, въздействат на кръвоснабдяването в други органи като зрителните или в репродуктивната система, респ. матката.

Пропранололът е типичен представител на групата. Съдържа активната съставка пропранололов хидрохлорид. Използва се при високо кръвно, стенокардия, за профилактика срещу инфаркт, при нарушена помпена функция на сърцето, есенциален тремор, за противодействие при немотивирани състояния с тревожност и страх, ритъмни нарушения, като съпътстващо лечение при болести на щитовидната жлеза, профилактично срещу мигрена.

Пиндолол

Подходящ при първична и вторична хипертония, гръдна жаба, кардиомиопатия, пролапс на митрална клапа, тахикардия, предсърдно мъждене. Не се прилага в остър период на инфаркт, при нарушения на периферното кръвообращение, хипертиреоза, хипогликемия, псориазис, депресия. Не се прилага на деца, бременни и кърмачки.

Соталол

Този неселективен бетаблокер с активна съставка соталол хидрохлорид е определен като антиаритмик; показан е за овладяване на различни отклонения от нормалния ритъм, както и за профилактика на предсърдно мъждене. Не се използва при кардиошок и инфаркт на миокарда, сърдечен блок, дефицит на калий в организма, бронхиална астма, свръхчувствителност към соталол и сулфонамиди. Допуска се прием при бременни и кърмачки, но само в краен случай и под стриктен контрол за състоянието на плода/бебето. Приема се преди хранене, с малко вода. Дневната доза се определя индивидуално според диагнозата и според начина на възприемане; започва се с минималната ефективна и може плавно да се увеличава под контрол. Цената на лекарството е 7.69 лв за опаковка от 20 таблетки по 80 мг, или 14.76 лв за 50 таблетки по 80 мг.

Тимолол

По информация от специализирани сайтове тимолол се предлага у нас под формата на три продукта – капки за очи. Предназначението им е свързано с намаляване на вътреочното налягане и се използва основно за лечение на глаукома, катаракта и в следоперативни състояния след офталмологична интервенция. Такива капки не бива да се използват от пациенти със сърдечна недостатъчност, ниска сърдечна честота, проблеми на дихателната система и склонност към бронхоспазми.

Дайте мнение и Вие тук!
Надолол

Лекарствен продукт/съставка от типа неселективни бета-блокери. Прилага се при комплексни терапии на исхемична болест на сърцето, хипертония, мигрена, повишени функции на щитовидната жлеза. Приемът води до понижаване на кръвното и отслабване съпротивлението на периферните съдове.  Може да причини странични ефекти като безсъние и умора, изтръпване на ръцете и краката, гадене и повръщане, болки в корема, диария, пресъхване на устата и пр.

Други неселективни: Алпренолол, окспренолол, мепиндолол

Следващите неселективни бета-блокери се използват обикновено при отделни здравословни проблеми от общия списък на повлияваните. Алпренолол най-често се прилага при сърдечни болки – аритмия, и при стенокардия. Окспренолол е подходящ за контрол върху, повишеното кръвно налягане, както и в профилактични програми срещу инфаркт и ангина пекторис. Мепиндолол е офталмологично лекарствено средство, подходящо за лечение при повишено вътреочно налягане или глаукома.

Картеолол, тертатолол, бопиндолол, бупранолол, пенбутолол, клоранолол

Картеолол е представител на т.н. неселективни бета-блокери, които имат изразена вътрешна симпатомиметична активност. Това ги прави подходящи за лечение на пациенти с високо артериално налягане при забавен пулс. Картеололът се препоръчва при артериална хипертония, стенокардия, за профилактика на инфаркт. Тази група включва и бопиндолол, пенбутолол. Бупранололът например няма тази характеристика. Неселективните бетаблокери въздействат върху рецептори, които са разположени както в сърцето и кръвоносните съдове, така също и в бронхите, черния дроб, панкреаса. Има значение характеристиката симпатомиметична активност, която е свързана с качеството на неселективните бета-блокери едновременно да блокират и да стимулират отделни групи чувствителни на дразненията клетки. Като цяло групата е със сходни въздействия, но конкретният продукт се избира в зависимост от индивидуалните потребности на конкретния пациент, от неговите здравословни проблеми.

За сърце

Основното приложение на коментираните бета-блокери е в кардиологията, както вече споменахме. Лекарствата се препоръчват при различни състояния или прояви на симптоматика, присъща на различни сърдечни заболявания. Сред множеството лекарствени средства лекуващият има възможност да избере най-подходящото за конкретния пациент.

При миокардна исхемия. При синусова тахикардия

Коментираните селективни бета-блокери се определят като основна група лекарствени средства при терамиите срещу исхемия на миокарда. Те позволяват да се намали честотата на сърдечните съкращения и потребността от кислород за сърцето. Животът на пациентите с този здравословен проблем реално се удължава чрез бета-блокери като метопролол, бисопролол, карведилол.

Тези средства също се използват за съкращаване на съкращенията на сърдечния мускул. Точно по тази причина в случаите на тахикардия с 90 съкращения в минута и повече се назначават именно бета-блокери. Най-ефективни в такива случаи според специалистите са лекарствата като бисопролол и пропранолол.

След инфаркт

С помощта на бета-блокерите може да се ограничи участъкът, поразен при инфаркта от некроза. Да се намали рискът от рецидив и да се предпази миокардът от токсичното влияние на хиперкатехоламинемията. Освен това бета-блокерите намаляват риска от внезапна смърт, помагат да се увеличи издръжливостта при физически натоварвания, намаляват вероятността от аритмия и имат способността да неутрализират болката при кислороден глад.

В първите денонощия след инфаркта се прилага анаприлин, чието използване е препоръчително през двете години след инфаркта (ако липсват странични ефекти). Ако има противопоказания се назначават кардиоселективни  препарати .

При ускорен пулс (висок)

Ускорение на пулса може да се получи вследствие на сърдечно заболяване, но също така и при отклонения във функциите на щитовидната жлеза. Прилагат се гликозиди или бета-блокери; използването на кардиоселективни бета-блокери дава бърз резултат. Това е особено важно в случаите на хипертиреоза, когато пулсът се движи около 120 съкращения в минута. Разбира се, дозирането и режимът на прием трябва да бъдат определени от специалист. Най-често в подобни случаи се препоръчват метопролол, атенолол, бизопролол.

При високо кръвно

Бета-блокери се включват  в комплексното лечение на хипертония,  усложнена от хипертрофия на лявата камера. Препоръчват се и при млади пациенти, които водят активен живот. Често кардиоселективните бета-блокери се назначават при артериална хипертония със стенокардични пристъпи или нарушен сърдечен ритъм, а също и след преживян инфаркт на миокарда. Този тип лечение облекчава функционирането на сърцето и намалява потребностите му от кислород. Често препоръчван продукт в подобни случаи е карведилолът.

При ангина пекторис, гръдна жаба

В много случаи бета-блокерите са основно средство за лечение при ангина пекторис или гръдна жаба. Прилагането им предотвратява пристъпите на силна болка в гърдите, като при това не създава толерантност при по-продължителна употреба. Обикновено блокерите се натрупват и това позволява терапевтичните дози постепенно да се намаляват. Лечението с тях определено предпазва от инциденти сърдечния мускул и намалява риска от повторен инфаркт на миокарда. При този здравословен проблем почти всички бета-блокери са равностойни и изборът им зависи от качества като продължителност на действието, възможна проява на странични ефекти, общото състояние на пациента и не на последно място – цената.  Блокерите вършат чудесна работа особено в случаите, когато гръдната жаба е съчетана със синусова тахикардия, хипертония, глаукома, дори със запек и гастроезофагеален рефлукс.

Като хапче за нерви

Лечението с бета-блокери в общи линии е насочено към подкрепа на организма в преодоляване последиците на стреса. Знаем, че при стрес организмът освобождава хормоните адреналин и норадреналин – а въздействието им върху β-рецепторите причинява част от описваните до момента симптоми. Възможно е да се получи ускорен пулс и артериалното налягане да се повиши рязко точно в такава ситуация, без да са изразени патологии на сърдечно-съдовата система. Краткосрочният прием на бета-блокери под лекарски контрол позволява да се избягват подобни епизоди. Разбираемо е, че ако те се повтарят, това несъмнено може да причини увреждания на някои органи и системи. Така овладяването на последиците от различни стресови дразнители може да става с помощта на блокерите, в този случай определяни като хапче за нерви.

При депресия, безпокойство и тревожни разстройства

Тази група състояния и заболявания имат специфично лечение и бета-блокерите все пак не са водещите медикаменти в него. Практиката обаче е доказала, че с помощта на бета-блокери могат да се овладяват съпътстващи симптоми като ускоряване на пулса, повишаване на артериалното налягане, забавяне на сърдечната дейност, затруднения в дишането, тремор. Много често подобни симптоми се проявяват и при здрави хора в стресови ситуации. От framar.bg припомнят случаи на т.н. сценична треска, когато медикаментът помага за постигане на спокойствие и концентрация за по-стойностна изява сред музиканти и актьори. Най-оправдано е прилагането на блокерите при социалните разстройства, когато стресът е породен от необходимостта за публична изява.

При мигрена

Определени бета-блокери имат място в профилактиката на мигрена и според статистиката постигат успех в 50% от случаите. Дългогодишната клинична практика доказва ефективността на подобна профилактика при правилно подбрани медикаменти. Като такива се определят неселективният пропранолол и селективния метопролол. Пропранололът се взема 2-3 пъти дневно при максимална дневна доза от 40 до 240 мг, а метопрололът – два пъти дневно при дневна доза 100-200 мг. Вършат работа също и атенолол, бизопролол, тимолол. Не трябва да се прилагат срещу мигрена ацебутолол или пиндолол.

Други приложения

Качествата на продуктите от групата бета-блокери ги правят приложими не само за сърдечно-съдови заболявания. В редица случаи тези заболявания се развиват със съпътстващи, т.е. други страдания, чието повлияване от същите бета-блокери може да е положителен момент в лечението. В такива случаи лекуващият търси такъв медикамент, който да въздейства двупосочно. Има и самостоятелно прилагане на блокерите за болести като хипертиреоидизъм или глаукоза.

При тиреотоксикоза

Ролята на бета-блокерите при лечение на хипертиреоидизъм и тиреотоксикоза е да блокират много от реакциите, свързани с разстройството на щитовидната жлеза. Приемът им намалява тремора на крайниците, чувството на тревожност и безпокойство; намаляват силното сърцебиене. Макар видимите резултати да са положителни, бета-блокерите постигат само отслабване или прекратяване за известно време на споменатите симптоми. Но те нямат терапевтичен ефект върху причините, които ги пораждат.

При глаукома

При офталмологичното заболяване глаукома е нарушена регулацията на вътреочното налягане. Прилагането на бета-блокери под формата на очни капки помага да се намалят стойностите на налягането. Това става чрез редукция на секрета, отделян от предната очна камера. Механизмът на въздействие е същият както при блокирането на бета-рецепторите в сърцето и кръвоносните съдове. Важен е изборът на медикамент, това трябва да се прави само от специалист. Специалистът от своя страна отчита дали пациентът не страда от сърдечно или белодробно заболяване, тъй като локалният бета-блокер, каквито са този вид очни капки, няма да влоши тези заболявания.

При диабет

Пациентите със захарен диабет, които страдат от сърдечни патологии, по правило приемат и бета-блокери. Трябва обаче да се отчита фактът, че неселективните водят до засилване на метаболитния отговор към инсулина – затова диабетиците не трябва да ги приемат.

Селективните бета-блокери нямат това негативно действие. Дори лекарствата от рода на небиволол и карведилол оптимизират липидния и въглехидратния обмен; освен това те правят тъканите по-чувствителни към инсулина.

Спиране на бета-блокери

Приемът на бета-блокери може да бъде краткосрочен, но може да продължи и с години. Ако пациентът е вземал това лекарство дори само няколко седмици, той не бива да го спира рязко, изведнъж заради опасност от т.н. синдром на отмяната. Скоро след спирането на лекарството започват оплаквания от сърцебиене, тревожност, стенокардични пристъпи. Ако пациентът си направи електрокардиограма, изследването ще отчете влошени показатели; възможно е да се развие инфаркт или дори внезапна смърт.

Колко време се пият?

Бета-блокерите могат да се пият продължително, като изборът и назначаването на дневната доза и продължителността на приема може да се прави само от лекар. Възможно е в даден момент да се появи необходимост от смяна на терапията; това става след анализ на контролни показатели и отново под контрол.

Пропусната доза и рязко спиране

Тези лекарства се приемат веднъж дневно, по едно и също време. Ако е пропуснат редовен прием, лекарството се приема при първа възможност – това се прави обаче само ако до следващия прием има над осем часа (по framar.bg). Ако времето е по-малко, трябва да се изчака часът за следващата доза. При този следващ прием се взема обичайната доза; не се взема двойна, за да се компенсира пропуснатото.

Резкият отказ от лекарството е нещо опасно, за това вече стана дума. Проблемът е, че при терапия с бета-блокери организмът се приспособява към отслабеното влияние на адреналина  – то се постига чрез блокирането на определени адренорецептори. Същевременно автоматично се увеличава количеството на въпросните рецептори като акт на саморегулация в организма, и това се случва в множество органи и тъкани. Когато приемът на бета-блокер изведнъж и рязко спре, това множество от рецептори реагира на хормоните и затова се проявяват ефектите на отмяната, при това с опасни последици. При рязкото спиране е възможно и свръхпроизводство на хормони от щитовидната жлеза, което допълнително усложнява състоянието със сърцебиене, треперене и тревожност.

Схема на спиране

Спирането на бета-блокерите става в рамките на няколко седмици – не по-малко от две, като дневните дози плавно се намаляват. Процесът трябва да е под лекарски контрол, с проследяване на възможни промени в състоянието на пациента. По този начин се избягват симптоми като внезапен “скок” на кръвното налягане, увеличена интензивност на пристъпите с болка при хората със стенокардия, прояви на декомпенсация и “задушаване, недостиг на въздух” при сърдечна недостатъчност.

Странични ефекти и противопоказания

Макар новите бета-блокери да са значително по-съвършени от тези от първото поколение, все пак не липсват странични ефекти в резултат от прилагането им. Освен това съществуват точни противопоказания, които определят избора на един или друг бета-блокер или отказват неговото приложение.

Импотентност и намаляване на потентността

В последните години в индустриално развитите страни се отчита ръст на сърдечно-съдовите заболявания, а същевременно – и увеличаване на броя мъже, страдащи от импотентност. Пряко или косвено рискът от импотентност нараства и от хипертонията, захарния диабет, атеросклерозата, затлъстяването, пушенето. Сред негативните фактори е и приемът на различни медикаменти, сред тях бета-блокери и антидепресанти.

Проявите на еректилна дисфункция могат да са знак за развитие у пациента на исхемична болест на сърцето или на захарен диабет. Хипертонията е самостоятелен рисков фактор за импотентност. Нарушенията на половите функции при мъже с хипертония са много по-чести в сравнение с тези при връстници, които са с нормално артериално налягане. Сред прилаганите при хипертоници и мъже със сърдечни заболявания медикаменти най-често до отслабване на потентността води приемът на бета-блокери и тиазидни диуретици. Пропранололът е сочен като пример за това, че при смъкването на кръвното причинява отслабено кръвоснабдяване на половите органи, което затруднява общуването. Същият ефект има и атенололът.

 • Обратно – блокерите от ново поколение не причиняват подобен негатив. Като безопасни по отношение на половата мощ се сочат бизопролол, конкор, небилет, небиволол, карведилол.
Бронхоспазъм

Един от най-сериозните странични ефекти при лечение с бета-блокери е развитието на бронхоспазъм. Той може да се прояви още при първия прием на лекарството, но също така и в резултат на продължителна употреба. Естествената реакция на всеки потребител в подобни случаи би била дасе откаже от блокера. Но това, сами разбирате, е опасно, особено ако лекарството е било приемано дълго време. Проявява се описаният синдром на отмяната, а това може да доведе и до фатални последици. Бета-блокерите от ново поколение като бизопролол и конкор не причиняват подобни ефекти. Ето защо те се използват дори при пациенти с бронхиална астма или хронична обструктивна болест на  белите дробове.

Принципно добре се понасят, без странични ефекти върху дихателната система, кардиоселективните бета-блокери. Като успешен се сочи небиволол.

Повишаване на кръвна захар и холестерол

Много често при пациенти със захарен диабет от втори тип се развиват съпътстващи патологии като хипертония и исхемична болест на сърцето. Такива пациенти получават специфичното за посочените патологии лечение. Много е важно да се помни, че не всички лекарства за кръвно могат да се използват от диабетици. Някои от тях причиняват повишение на инсулинорезистентността . Това означава, че обичайните дози захар понижаващи препарати престават да работят, оказват се недостатъчни и дозите им трябва да нарастват.

На първо място тук медицината сочи бета-блокерите. Препаратите, които в кардиологията са обичайно средство за овладяване на стенокардия, за намаляване на кръвното и контрол върху тахикардията, причиняват повишение на кръвната захар. Немалко медици са на мнение, че такъв ефект постигат само неселективните бета-блокери и продуктите от по-стари поколения. Като подходящи и безопасни се считат небиволол и карведилол, и аналозите им. Неселективните бета-блокери освен това влияят и на липидния баланс, като повишават стойностите на холестерина.

Бета-блокери и алкохол

Спиртните напитки могат да отслабят положителния ефект от прилагането на бета-блокери. Затова при лечение с такива медикаменти не се позволява прием на алкохол.

При бременност и кърмене

Знаем, че при бременност и кърмене подборът на медикаменти е задача с висока отговорност и е редно тя да бъде решавана само от специалисти. В такива етапи от живота на една жена като най-безопасни се определят атенололът и метопрололът. Не бива да се забравя също и това, че използването им е допустимо едва в рамките на последните три месеца от бременността.

Друг важен момент: бета-блокерите могат да причинят задържане в развитието и растежа на плода, особено ако се прилагат в периода на ранната бременност. Ако една млада майка кърми и на всяка цена трябва да взема бета-блокери, задължително й препоръчват да спре кърменето.

Други проблеми и нежелани лекарствени реакции

Бета-блокерите имат немалко странични ефекти, някои от които са в състояние да създадат сериозни здравословни проблеми. Ето най-често съобщаваните: постоянна умора, отслабване на сърдечния ритъм, обостряне на астма, сърдечни блокади, намаляване на добрия холестерин, промяна в стойностите на кръвната захар, сърдечни пристъпи

В някои случаи приемът на бета-блокери може да се окаже дори опасен, особено ако не е под лекарски контрол. Трябв особено да внимават диабетиците; възможно е да се получи депресия, обструктивни патологии на белите дробове, нарушения в периферните артерии, промени в липидната обмяна и др.

За още информация: На английски: Beta blocker. На немски: Betablocker. На испански: Beta bloqueador. На руски: Бета-блокаторы. На турски: Beta blokör. На гръцки: β-αποκλειστές.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

високо кръвно и висок холестерол диета

Диета при висок холестерол. Меню за сваляне, режим на хранене

Хранене и диета при висок холестерол. Начини за сваляне на лош холестерол и триглицериди. Разрешени …

5 Мнения

 1. Polzuvam Korvitol /PRI ISHEMIYA NA SARCETIO/ ot mnogo godini i se 4uvatvam normalno-bez problemi. Az polzyvam beta bloker ot mnogo godini i sam mnogo dovolna.-S

 2. Здравка Драгнева

  С много голям интерес прочетох статията Ви-Давате много добра,точна информация която е необходима особено сега когато здравеопазването ни е болно и народът ни има нужда от подобна просвета. Преди години (при стресова ситация вдигнах високо кръвно налягане-предписаха ми и бета блокер,но не ме предупредиха за начина на прекратяване на прием,което в по късен период даде много негативни последици) Четейки статията Ви си припомних времето когато посещавахме лекарски кабинет според болката която изпитваме, а сега следва да получим направление(и ако не са изчерпани -можем да получим направления за два,три кабинета) Личният ми лекар е отличен диагностик,но не е в състояние да променя назначението на специалиста по направлението,аз немога да коментирам защото не съм наясно с правилата Ви,но ние пациентите страдаме много/както и Вие
  лекарите/ Връщам се на „бета блокерите“-трябва обезателно да се вписва като предупреждение „Схема за прекратяване на прием/или намаляване на доза -да се обяснява кога;как и защо? БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ХУБАВАТА СТАТИЯ. С интерес Ви следя Бъдете винаги така актуални

 3. инж Цветанка Владова

  Когато установят високо кръвно- лекарите трябва да предупредят, че трябва да свалят излишното тегло, а не да се тъпчат с хапчета, когато теглото стане нормално.
  Девет години пиех хапчета ставах по зле височината ми намаля и станах 1.60, а теглото над 86. Намалих теглото си за 3 години, с правилно пиене на вода до 68 кг, кръвното ми се нормализира и е по близко до ниските стойности 110/70 и не се нуждая от хапче. Но всеки ден си меря кръвното; вземам кафена лъжица от смес (смлени 2 лимона 4 глави чесън) или скелида чесън. Хапчетата нормализират кръвното, но с времето се предписват все по силни хапчета. Чесанът е чистач на кръвоносните съдове и така нормализира кръвното, без странични лоши отражения. Важно е да се консумират бобови храни, винаги със салати, туршии, кисело зеле. Най здравословните ястия са бабините манджи.
  Лекарите имат полза да има болни- защото са фирми- колкото по вече болни, толкова по добро заплащане. Лекарите плашат- хипертониците- вече докато си жив ще вземаш хапчета. И никаква реакция срещу дебел задник, голям корем и други вредни навици. И лекарите са прави- здравното поведение е въпрос на домашното възпитание!

 4. dimdammeister

  Лично мнение. Много добре написано.

 5. Д Янова

  От два дни пия кардиостад по 1/2 табл.От пулс 100,днес е 70.а кръвното 130/85.Ако утре пулса е 70 пак 1/2 ли да пия или мога 1/4.таблКардиолог-и ми назначи по 1 табл,но аз взех половина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.