Антистенокардин 01 antistenocardin
Антистенокардин 03

Антистенокардин. Как се взема, колко време и кога да го пия? Мнения, странични ефекти, противопоказания

Кога да пия Антистенокардин, как и колко време? Мнения при високо кръвно. Странични ефекти. За какво се пие (показания)? Какви противопоказания има? Заместители: Антистенокардин или Аспирин (или и двете)?

Лошото кръвообращение провокира някои опасни патологии. Доскоро го наблюдавахме изключително при възрастни хора, но вече се случва и на младежи. За да предотвратят подобен развой, лекарите изписват съдоразширяващи лекарства. Сред тях е Антистенокардин, който се пие от няколко десетилетия и се ползва с широка популярност.

Кога да пия Антистенокардин?

Антистенокардин оказва съдоразширяващо действие. Той е едновременно вазопротектор (тонизира съдовите стени и намалява чупливостта им), антиагрегант (потиска слепването на тромбоцитите, чрез което се образуват съсиреци) и имуномодулатор. Той с успех заменя ацетилсалициловата киселина, от която е по-малко гастротоксичен.

antistenokardin-01
Лекарството е разработено в две дозировки – по 25 мг и 72 мг (в таблетиран вид), отделно има и ампули

Главното показание за вземане на Антистенокардин е профилактика на исхемични състояния, включително инсулт. Изписва се при необходимост от нормализиране на венозния отток и насищането на кръвта с кислород. Дава се за намаляване на мозъчния тонус и за подобряване на плацентарното кръвообращение.

Как се пие?

Антистенокардин се пие в постоянен порядък, а не като средство за спешна помощ. Той не помага при кризи и спешни състояния. Ползата от него се доказва в профилактиката.

Лекарството се произвежда на хапчета и на ампули за инжектиране. Вътрешно се пие 1 час преди храна. За да се намали негативното му влияние върху стомашната лигавица, може да се придружи с мляко.

Някои стандартни дозировки, определени за 24 ч.:

 • За предотвратяване на тромбози – 300 – 450 мг;
 • При коронарна недостатъчност – 150 – 200 мг;
 • Срещу запушване на стент и шънт – 4 Х 50 мг + ацетилсалицилова к-на;
 • При нарушено кръвоснабдяване на краката поради запушване – 3 Х 75 мг.
Колко време се приема?

Продължителността на приема се определя от медик за всеки индивидуален случай. По-особен е приемът с цел предотвратяване на запушване на стент или шънт. В такъв случай Антистенокардин се пие преди операцията и 7 дни след нея.

За какво се пие? Показания

Дипиридамол обичайно се назначава в следните случаи:

 • Исхемичен инсулт;
 • Пристъп на стенокардия;
 • Коронарна недостатъчност с хроничен характер и ИБС;
 • Срещу запушване на стент/ шънт;
 • Инфаркт на миокарда в неостър стадий;
 • Срещу тромбоемболия след хирургия на сърцето;
 • При периферни съдови поражения;
 • Венозни и артериални тромбози;
 • Плацентарна недостатъчност и прееклампсия при бременните;
 • За подобряване на микроциркулацията;
 • При атеросклероза на съдовете на краката;
 • Гломерулонефрит;
 • При ОРВИ и грип като имуномодулатор.
Как се пие при високо кръвно?

Антистенокардин се изписва на бременни при нарушено съсирване на кръвта, срещу хипоксия и за предпазване от хипертонични кризи. Това е единственото официално предписание в това отношение – профилактично, а не за сваляне на високи стойности.

“Фигурин

Спадът на налягането в съдовете под влияние на Антистенокардин е факт, но това се случва като допълнителен ефект и като такъв той трудно се контролира. Дори самият начин за сваляне с това лекарство е неправилен. Стойностите спадат рязко или поне твърде бързо, което не е добре. Специалистите избягват да изписват препарати, които рязко променят съдовото налягане.

Ето защо Антистенокардин не е хапче срещу високо кръвно, когато то вече е факт. То е хапче за предпазване от високо кръвно – взима се профилактично и дава чудесни резултати.

Вероятно ви е хрумнало следното: щом Антистенокардин сваля рязко кръвното, бихме могли да го ползваме като спасително хапче при опасно високи стойности!

И това не е за препоръчване. Рязкото спадане на кръвното се съпровожда от неприятни промени като тревожност, умора, замъгляване на съзнанието. Под влияние на Антистенокардин може да се получи и сърцебиене.

Всичко, което описахме, е изпитвано и от множество пациенти. Някои са осъзнали, че Антистенокардин за високо кръвно не е добре и са потърсили по-здравословни алтернативи. От своя страна лекарите използват при високо кръвно съдоразширяващи препарати, но не дипиридамол, а такива като пентоксифилин.

Мнение №1: Моят опит при високо кръвно с Антистенокардин и билки
Живко Каназирев от Варна
Живко Каназирев от Варна

Миналата година счупих китка и оттам започнаха моите проблеми с кръвното. Отначало връзката не беше очевидна. Отдадоха го на възрастта ми, нали, както винаги. После по време на преглед един лекар забеляза гипса и явно стопли. Обяснението беше, че гипсът е затруднил кръвообращението и това е принудило сърцето да направи допълнителни усилия, за да „прекарва“ кръвта през зоната на счупването.

Изписаха ми Антистенокардин, три пъти по 75 мг, с цел отпускане на съдовете и облекчаване на сърцето. За момента кръвното се нормализира, а като свалих гипса, тръгна само надолу. Същият лекар ми препоръча да спра хапчетата, но не и профилактиката на кръвното. Предложи друго лекарство или да използвам билки. Спомена чая Демир бозан и ми обясни, че в случаи като моя билките са за предпочитане.

Сега пия билковия микс и до момента не съм има нито едно моментно повишаване на стойностите. Доволен съм. Хапчетата струваха 5-6 лв, чаят е няколко пъти повече. Но важното е да спестяваме лекарствата, докато можем. Това е моето верую: първо здравето!

Живко Каназирев от Варна

Можете да видите мнения за „Демир бозан“ и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

При аритмия

Антистенокардин въздейства приоритетно върху малките съдове на сърцето, като ги разширява. Но ако се приеме в големи дози, лекарството повлиява и големите съдове. В този случай Антистенокардин намалява артериалното налягане.

Разширявайки просвета на съдовете, Антистенокардин стимулира циркулацията на кръв. Клетките получават повече кислород, като спада рискът от хипоксия при исхемични заболявания на сърцето. Хапчето подобрява работата на централния мускул, затова сред основните показания за използването му са исхемия, постинфарктно състояние, стабилна стенокардия.

 • При пристъпи на стенокардия се назначава вътрешно в дози не по-малки от 0.2 – 0.225 г на ден, което означава 4 Х 2 таблетки от 25 мг или 3 Х 1 таблетка от 75 мг.
 • Продължителност на приема – няколко седмици и дори месеци.
 • По време на пристъп се въвежда венозно (бавно!) или мускулно по 2 – 4 мл 0.5% разтвор (1 – 2 ампули). Повторна инжекция не по-рано от 30 мин. след първата.

Антистенокардин при аритмии се понася добре. Но при бързо инжектиране и високи дози е възможен отрицателен ефект на неблагоприятно преразпределяне на кръвта.

При разширени вени

При варикозна болест възниква потребност от лекарства, които да разреждат кръвта и да укрепват съдовите стени. Един от тези препарати е Антистенокардин. Той се назначава от флеболозите за подобряване на кръвообращението в съдовете и за предпазване от тромби. Дозировката и продължителността на терапията се определя индивидуално

Дипиридамол се назначава при варикоза на долните крайници с цел ускоряване на кръвотока, сваляне на налягането и главно за образуване на обходни пътища на поразените участъци. Лекарството активизира синтеза на имунни клетки, което предпазва от инфектиране и поява на трофични рани. При грамотно използване, действието на Антистенокардин се разпространява само върху болните вени. Но ако дозата се надхвърли, хапчето повлиява и здравите съдове. Ето защо винаги трябва да се назначава от флеболог.

Стандартно лечението на варикоза се провежда по следния начин:

 1. Денонощната доза е 3 до 9 таблетки, като дозата се разпределя равномерно на няколко приема;
 2. Лекарството се приема преди хранене или 1-2 часа след него;
 3. Таблетката не се дъвче, а се съпровожда с много вода;
 4. При инжектиране – 3 – 6 Х 75 мг венозно или в мускул.

Много пациенти, които страдат от поражения на съдовете на краката, дават положителни отзиви за Антестенокардин. При варикоза не може да се разчита на излекуване само с това хапче, но то е съществена част от комплексната терапия.

Бременните също изпитват положително действие на Антистенокардин, с което не се допуска възникване на патологии и съдовете бързо се нормализират.

мнения, отзиви, коментари, форум

Антистенокардин помага да се избегнат рецидиви след хирургия. Той е добро допълнение към основната терапия и мехлемите за варикоза.

antistenokardin-02
Съдови патологии, които се развиват главно върху долните крайници – нерядко в терапията се включва и Антистенокардин
При диабет?

Диабетиците изпитват болки в краката заради запушването на съдове с атеросклеротични плаки. Недостатъчният просвет на капилярите не позволява тъканите да се хранят достатъчно. Дефицитът на хранителни вещества и кислород се допълва от атеросклероза на долните крайници заради високите нива на захарта в кръвния поток. Концентрираната глюкоза отслабва съдовите стени.

Ето защо в комплексната терапия често се включват лекарства против формиране на тромби като аспирин и Антистенокардин, както и съдови препарати с разширяващо действие.

За имунитет (за имунната система)

Антистенокардин се използва за повишаване на неспецифичния имунитет при бременни през епидемични периоди и при хроничноболни с вирусни инфекции при чести обостряния, например при генитален херпес. Лекарството възстановява имунитета като цяло чрез своето имуномодулиращо свойство.

Имуномодулиращият ефект на Антистенокардин се изразява в неговата способност да възбужда синтеза на интерферон и да повишава неговата активност, което има голямо значение за профилактика и лечение на вирусни заболявания, вкл. грип.

За повишаване на имунитета при често боледуващи хора се назначава по 100 мг в седмица, като дозата се приема на 2 пъти, с интервал между тях от 2 часа. Срокът на приема в този случай е 8 – 10 седмици.

За деца

Антистенокардин е противопоказан в детска възраст. Официално той се назначава от 12 г., но на практика бива изписван и на малки пациенти с 1-2 години под тази граница.

Лекарството подобрява кръвообращението осезаемо, разрежда кръвта и по този начин повишава риска от възникване на кръвоизливи. В това се състои и опасността – в детска възраст рискът от кръвоизливи е в пъти по-висок, отколкото при възрастните. Преди използването на Антистенокардин, непременно се консултирайте с педиатър.

За настинка, грип и кашлица?

Една от употребите на Антистенокардин е при простуди, вирусни инфекции и грип. Таблетките са уместни и по време на грипна епидемия.

 1. По време на вирусни патологии се приема в доза 2 Х 2 таблетки от 75 мг, за предпочитане при ставане и лягане.
 2. По време на епидемии от грип и ОРВИ Антистенокардин се приема 1 Х 1-2 таблетки в седмицата, с продължителност от 1.5 месеца.

Необходимо е да се внимава, защото лекарството е противопоказано при обструктивни заболявания на белодробната система.

Още по темата за Антистенокардин ТУК!

Странични ефекти и противопоказания

Антистенокардин не е напълно безопасно лекарство. То е способно да причини диспепсия, заради което се предпочита приемът му с мляко. Освен това лесно може да се предозира, при което се получават краткосрочен срив на кръвното налягане и тахикардия.

Странични ефекти
 • Нервна система: слабост, виене на свят, болки в главата, запушване на ушите, шум в главата;
 • Сърце, кръв и съдове: сърцебиене, тахикардия, брадикардия, зачервяване на лицето, ниско кръвно, тробоцитопения, кръвоизливи, повишено кървене;
 • Храносмилателен тракт: гадене, повръщане, диария, болки в епигастриума;
 • Алергични реакции: уртикария и кожни обриви;
 • Други: артрит, миалгия, ринит.
Мнение №2: Какви странични ефекти имах от Антистенокардин и как се справих
Ник Григоров от Чикаго
Ник Григоров от Чикаго

При една ваканция в България си направих пълни изследвания и ми откриха висок холестерол и риск от развиване на атеросклероза. Не го очаквах – аз съм на 44 г., въпреки че косата ми побеля. Назначиха ми Антистенокардин, което ми се видя смешно – някакви хапченца за 5 лева! Може ли лекарство от 5 лв да бъде качествено? Свикнал съм да си плащам за качество и ефективност, затова подходих с подозрения.

Не знам дали заради настройката ми или реално имаше проблем, но Антистенокардин не ми понесе. Веднага изпитах най-неприятните му негативи – сърцебиене, потене, заглъхване на ушите. Само допреди 2 дни се имах за здрав човек и се изследвах, за да се убедя в това, а 2 дни по-късно се чувствах като развалина.

На контролата лекарят потвърди, че трябва да пия хапчетата, защото те предпазват съдовете, оздравяват стените им и с тях няма да ми се образува съсирек. Още малко настоявах, но наистина ми беше зле.

Дайте мнение и Вие тук!

Точно преди да си замина, ми дадоха Демир бозан. Тъй като чаят имаше куп сертификати и още повече добри отзиви, подходих сериозно. Билките се пият точно по същата причина, както Антистенокардин. Но те не ми причиниха гадни усещания. Изпих цяла опаковка, без да имам проблеми. Пак се изследвах, този път в Чикаго, и показателите ми бяха подобрени. За съжаление Демир бозан не се продава в Щатите и се налага да ми го пращат в колети. Все пак когато има желание, се намират и решения.

Ник Григоров от Чикаго

Можете да видите мнения за „Демир бозан“ и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Противопоказания

Остър инфаркт на миокарда, разпространена стенозираща атеросклероза на коронарните съдове, нестабилна стенокардия, стеноза на аортата, декомпенсирана сърдечна недостатъчност, изразена артериална хипотензия (много ниско кръвно), тежки нарушения на сърдечния ритъм, склонност към кръвоизливи, изразена бъбречна недостатъчност и повишена чувствителност към дипиридамол  – това са сериозните пречки да се пие Антистенокардин. Също така не се дава на деца, но за бременни може.

В търсене на заместител

Съществуват няколко причини за търсене на аналог на Антистенокардин.

Първо, дипиридамол не винаги добре се усвоява от организма. Доста пациенти показват непоносимост към него. Второ, алергичен отговор се провокира и от допълнителните съставки, а те не са еднакви във всички медикаменти. И трето, съществуват определени противопоказания за Антистенокардин, които насочват пациентите към други препарати.

Точни аналози на Антистенокардин са лекарствата с димиридамол, но такива у нас няма регистрирани. В този смисъл Антистенокардин няма възможност да бъде заменен с лекарство, съдържащо същото активно вещество. Но има други антитромботични лекарства, които се явяват частични заместители. Такива са аспирин, клопидогрел, пентоксифилин.

Антистенокардин или Аспирин?

Аспирин е всекиму известният тромбоцитен антиагрегант, който потискат съответният ензим. Пие се в доза 75 – 150 мг, при която показва висока ефикасност и относително добра безопасност. Освен това цената му е достъпна за всички групи пациенти. Аспиринът е противопоказан само при алергии и стомашно кървене.

Когато сравняваме Антистенокардин с Аспирин, везните натежават към първия медикамент. Той се предпочита при болни над 60 г. с исхемия и инсулт. Подхожда и за бременни с плацентарна недостатъчност, еклампсия и прееклампсия в анамнезата, докато в такава ситуация не се използва аспирин.

 • За разлика от аспирина, дипиридамол не предизвиква привикване.
 • Рискът от кръвоизливи е в пъти по-нисък, отколкото при аспирина.
 • Също така дипиридамол не причинява гастротоксичност, пак за разлика от аспирина.
 • При лечение с Антистенокардин може да се променя дозировката и така да се управлява антитромботичния ефект.

При инфаркт, стенокардия и с цел профилактика с е използва приоритетно аспирин, докато дипиридамол е противопоказан.

antistenokardin-03
Протект или Кардио е добавката към името на Аспирина, която показва неговата безопасност при продължително ползване

И още една разлика: докато аспирин има изразен аналгезиращ ефект, то Антистенокардин има имуномодулиращ ефект. В тези направления лекарствата са несравними.

Аспирин Протект

Аспирин е лекарство срещу температура, болка и възпаляване. Кардиологичният му еквивалент може да се разглежда като аналог, но не е съвсем същото лекарство. Той има подобен състав, но има и една голяма разлика – Протект може да се използва продължително време.

Обикновеният аспирин не се препоръчва за дълго време, защото повлиява негативно състоянието на стомаха. Аспирин Протект тази стомаха и се употребява практически пожизнено. Аспирин Протект е създаден точно заради гастротоксичността на обикновеното лекарство. Неговите таблетки са стомашноустойчиви.

Каква е разликата? Аспирин протект има особена обвивка, която се разтваря в червата. По този начин хапчето минава ненарушимо през стомаха и не му вреди. То започва да се разгражда едва в червата и там се усвоява. Ето защо тази разновидност се назначава и при всички патологии на стомах.

Антистенокардин или Клопидогрел?

Това е антиагрегант с друго действащо вещество. Клопидогрел е алтернатива за пациенти, които са проявили алергия към Антистенокардин или аспирин. Прилага се главно при инфарктни и току-що протекъл инсулт.

Още информация и източници на английски: Действие на Антистенокардин (Дипиридамол) и странични ефекти; * Дозировка на Антистенокардин. Кога се пие? * Колко време се приема Дипиридамол (Антистенокардин) и как?

Агапурин

Активната съставка е пентоксифилин. Тя се явява аналог на Антистенокардин по ред общи ефекти, които имат двете лекарства. Те подобряват качествата на кръвта, разреждат я и намаляват риска от тромбоформиране.

При Агапурин има по-изразено влияние върху съдовете, затова той се предпочита при атеросклероза и други съдови патологии. Работи като вазодилатор (разширява ги) за вътрешно и инжекционно въвеждане. Изборът зависи от формата на болестта и индивидуалното състояние. Дозата е 1200 мг на ден..

Агапурин не се използва при бременни, за разлика от Антистенокардин.

Мнение №3: Антистенокардин или Аспирин? Сравнението ми и билките като заместител
Виктор Крумов от София
Виктор Крумов от София

Знаете ли, че милиони хора умират от тромбофилия? Тромбофилия значи образуване на кръвни съсиреци. На това се дължат всичките инсулти, инфаркти, тромбози и въобще заболяванията, от които повечето хора умират. Намериха, че и аз съм рисков. След изследвания и прием при хематолог ми изписаха лекарства, които да пия до края си. Понеже леко се възпротивих, хематологът обясни, че същото се дава при къде по-невинни заболявания като разширени вени и хемороиди. Все пак се споразумяхме за нещо щадящо – аспирин протект, и без пропуски.

Не се получи! Оказа се, че при тази доза аспирин не дава чакания ефект. А нямаше как да я повишат повече, защото имало риск от язва и от сериозни кръвоизливи. Сменихме с Антистенокардин. Всичко изглеждаше добре, но аз не се отказах да търся заместител. Не исках да пия хапчета до смъртта си. А който търси – намира.

Аз намерих билки, които работят точно като аспирина и антистенокардина. Намирих билковата смес Демир бозан, която регулира кръвта и кръвния поток и най-вече пречи на слепването на тромбоцитите. С две думи – пази от съсиреци. На своя глава минах на Демир бозан, защото очаквах неодобрението на хематолога. Но следващите ми изследвания бяха още по-добри и това ме окуражи да си призная. Специалистът се изненада, но не отрече, че някои билки имат такъв ефект. Поздрави ме, че съм намерил безопасен аналог. Разбира се, ще пия Демир бозан като хапчета – докато съм жив. Но нищо, нали не е химия, аз съм доволен!

Виктор Крумов от София

Можете да видите мнения за „Демир бозан“ и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

За Лекар.БГ

Прочети още

Защо се изписва Пулмикорт?

Пулмикорт за инхалации или Вентолин? Защо се изписва? Инхалатор за деца. Цена, дозировка

Защо се изписва Пулмикорт? Как да изберем инхалатор за деца. Инхалации при ларингит. Пулмикорт турбухалер …

3 Мнения

 1. Велислава

  Как се взема антистенокардин при хемороиди, някой знае ли? Трябва ми точна доза. Имам вътрешни повечето и един отвън, причиняват постоянно кървене. Надявам се с антистенокардин да изчезнат напълно.

 2. Многознаещ

  Въпросът колко време се пие Антистенокардин няма никакъв смисъл. Такива лекарства се пият завинаги!

 3. Цвета Колеманова

  Мъжа ми получи по-различни от странични ефекти от Антистенокардин повръщане – на някой случвало ли се е? Май наистина е по-безопасно с билки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *