атеросклероза лечение симптоми
Лечение на атеросклероза, причини и диагностика, изследвания и лекарства.

Атеросклероза: Какво е? Причини, симптоми и методи на лечение

Какво е атеросклероза ♠ Симптоми ♠ Сърце ♠ Горни и долни крайници ♠ Главен мозък ♠ Причини ♠ Фактори на риска ♠ Видове ♠ На аортата ♠ Церебрална ♠ Дифузна ♠ Мултифокална

Още в статията:  На брахиоцефалните артерии Генерализирана  Разсеяна Ниво на холестерол Със захарен диабет  С какво е опасна атеросклерозата Стадии Диагностика  Лекарства Физиотерапия  Хирургично лечение Профилактика 

На атеросклерозата е сложен неприятен етикет на убиец №1 в съвременното общество.

Поради стила на живот нарицателното важи в най-силна степен за развитите страни и най-малко – за изоставащите в индустриално отношение.

Все пак, отчитайки прогреса в света, прогнозата е, че до 15 години тази патология ще поведе класацията на водещите източници на смърт.

И сега инфарктите и инсултите са най-големите причинители и в 9 от 10 случаи те са провокирани от атеросклероза. Регистрирано е, че в 95 от 100 случая на инфаркт причината е изменения на коронарната артерия, а 80 от 100 инсулта имат исхемичен характер.

Цифрите без съмнение показват, че заболяването има грандиозно социално значение в днешното общество. По тази причина е впечатляващо, че то не се познава напълно дори и от лекарите, а едва в този век се подхожда към по-комплексното му разбиране и лечение.

Какво е атеросклероза

Атеросклероза е хронично патологично изменение на кръвоносните съдове, при което върху вътрешните стени на артериите се отлагат холестерол и мазнини под форма на плаки, а самите стени се уплътняват и изгубват своята еластичност. Постепенно заради отлаганията съдовете стават по-твърди, губят гъвкавостта си и намаляват достъпа на кръв до органите.

АтеросклерозаНакрая те може напълно да се запушат. А когато това се съпътства с нарушаване на кръвосъсирването, то се появява склонност към тромбози и възниква исхемично повреждане на органите.

Атеросклерозата се счита за едно от най-опасните заболявания, което води до смърт. Най-често тя се разпознава, когато се появят проблеми с кръвоснабдяването на сърцето, крайниците и мозъка, тоест заболяването се диагностицира в своя краен стадий. Атеросклерозата е централна причина за развиване на сърдечно-съдови патологии, инфаркт на миокарда и исхемична болест на сърцето.

Процентът на хората с атеросклероза се повишава в зависимост от възрастта, тоест това е болест, прогресираща с остаряването. Затова лекарите я наричат старческа, макар че с всяка година тя „подмладява“ или с други думи засяга все по-млади хора, което е свързано със стила на живот.

Симптоми на атеросклероза

“Фигурин

Атеросклерозата обикновено засяга всички крупни кръвоносни магистрали на организма. Следователно неговите проявления са многообразни. Основно страдат сърцето, главния мозък, крайниците – по-често долните. Симптоматиката е специфична, обаче не всякога се проявява достатъчно отчетливо, за да се диагностицира еднозначно.

Симптоматиката зависи от това кой орган в най-голяма степен страда от недостатъчно добро кръвообращение. Във всички случаи и форми атеросклерозата се дели на два симптоматични периода. В доклиничния период процесът само започва, затова той не се съпътства с каквито и да било специфични прояви. Съществените проблеми с кръвоснабдяването и функционирането на органите започва, когато просветът на артериите се закрие на повече от 50%.

Сърце

АтеросклерозаНа първо място сред симптомите са болки в сърцето – те са с честота от 75%. Атеросклерозата поразява коронарните съдове и намалява притока на кислород и на хранителни вещества към миокарда. Сърцето е един от най-чувствителните към промяната в захранването органи. Симптомите се появяват веднага, обаче усещанията на пациента трябва да бъдат интерпретирани правилно.

Нарушаването на нормалното кръвоснабдяване на сърцето се проявява като стенокарден синдром.

Сърдечните проявления възникват периодично и включват в себе си:

  • Болки в областта на гръдния кош. Усещат се като преса, тъпи или парещи (което е характерно за исхемичен процес). Болката се разпространява към лопатката, лявата ръка, китките или пръстите (по цялото протежение на кръвоносната система).
  • Тежест в гърдите, сякаш са притиснати от някакъв товар.
  • Болка при дишане (и при вдишане, и при издишане).
  • Дихателни нарушения.
  • Стенокардия. Като характерен за атеросклерозата симптом, тя се проявява пристъпообразно. Пристъпите се съпровождат от нестабилно ниво на артериалното налягане.

По-редки симптоми при атеросклероза на коронарните съдове:

  • Болка в долната челюст, ушите и шията от лявата страна (също разпространяване на болката, обаче в обратно направление).
  • Болка в гърба.
  • Усещане за слабост в крайниците.
  • Чувство за студ, повишаване на отделянето на пот и втрисане.
  • Тахикардия и брадикардия (разстройване на сърдечния ритъм).
  • Повръщане или гадене.
  • Объркване до пълно изгубване на съзнание за даден кратък момент.

Интензивността или честотата на симптомите са в пряка зависимост от степента на напрежение у конкретния пациент (стрес, преяждане, злоупотреба с психоактивни вещества и други).

Горни и долни крайници
  • Усещане за хлад в ръцете или краката.Атеросклероза
  • Усещане за пълзене на мравки по ръцете или краката, както след продължително пребиваване в едно или друго неудобно положение.
  • Бледност на кожното покритие, в резултат на което кожата придобива мъртвешки цвят, с отчетливо изразен съдов рисунък (кожа с мраморен цвят).

В по-късните стадии на атеросклерозата на съдовете на крайниците настъпват по-тежки прояви:

  • Дегенерация на тъканите, които получават недостатъчно количество от необходимите им вещества (изтъняване на мастния слой, безвъзвратно опадане на косменото покритие).
  • Болка в крайниците. В случай на поражение на артериите на краката се наблюдава така нареченото «интермитентно накуцване». Болката се локализира в областта на бедрата и прасците и има пристъпообразен характер, в резултат на което болният започва да накуцва.
  • Образуване на рани по краката (трофични язви, свързани с недостатъчното хранене на тъканите).
  • Почервеняване на пръстите на краката или ръцете, развиване на устойчиви отоци.
  • Некроза на тъканите (гангрена).
Главен мозък

АтеросклерозаТой е най-възприемчив към нарушенията в храненето, обаче първичните симптоми са характерни не само за атеросклерозата. Проблеми с мозъчното кръвообращение се наблюдават при остеохондрозата, при вертебробазиларна недостатъчност и при други заболявания. Симптомите се появяват постепенно, но с градираща тенденция:

  • Цефалгия (или главоболия с неуточнен характер). Обхваща цялата глава, без да има възможност да се определи точната локация. Тя е пулсираща или тъпа по характер.
  • Звън и шум в ушите.
  • Проблеми със съня. Човекът страда от безсъние или обратното – постоянно му се спи и го унася. По време на сън често възникват тежки или кошмарни съновидения, което е свързано с активността на мозъка и с дифузни изменения заради недостатъчно доброто кръвообращение).
  • Изостряне на индивидуалните личностни характеристики (изменение на личността).
  • Нервност, висока възбудимост, повишена тревожност.
  • Вялост и бързо отпадане и умора.
  • Нарушения в основните функции на организма: при дишането, говоренето, храненето. Човекът може да говори неясно, да прекалява с храната и други.
  • Нарушения в координацията на движенията, проблеми със самостоятелното придвижване и ориентирането в пространството, което настъпва заради пораженията върху малкия мозък.

Причини за атеросклерозата

Атеросклероза
Структура на холестерола

Причините за развиване на атеросклероза са високото кръвно налягане, пушенето, захарният диабет, високото количество холестерол. Но основната се корени в нарушения в обмяната на холестерола.

Формирането на атеросклероза е естествен развой, който стартира примерно на 10-15-годишна възраст. С напредване на годините той става по-бавен или се ускорява. Процесът зависи от много, повечето индивидуални фактори.

Фактори на риска за поява на атеросклероза:

  • Полът. Мъжете са по-застрашени от поява на атеросклероза за разлика от жените. Първите признаци е възможно да станат видими на 45 години, а и на по-ранен етап. При жените възрастта е 55 години. Възможно е този факт да е обвързан с по-активното участие в обмена на холестерол на естрогените и на липопротеините, които са с ниска и тези, които са с много ниска плътност.
  • Възраст. Това е естествен рисков фактор. С възрастта атеросклеротичните проявления се усложняват.
  • Наследственост. Безусловно е един от провокаторите на атеросклерозата. Както посочихме по-рано, болестта има много причини. Затова нивото на хормоналния фон, наследствената дислипопротеинемия (нарушаване на липидния профил на плазмата), активността на действие на имунната система играят важна роля в ускоряването или забавянето на развитието на атеросклерозата.
  • Вредните навици. Пушенето е като отрова за организма.
    Атеросклероза
    Пушенето – важен рисков фактор за атеросклероза

    То е значим фактор за появата на атеросклероза. При алкохола пък има интересна зависимост: употребата на неголеми дози алкохол – около 50 г водка, 100 г вино или 0,5 л бира ежедневно, са прекрасна профилактика на атеросклерозата. Истината е, че такива дози способстват и за образуване на цироза на черния дроб. Но е факт, че умерените дози са профилактични, а големите дози алкохол ускоряват появата на атеросклероза.

  • Излишно тегло. Този фактор много негативно влияе на болестта. Наднорменото тегло създава риск за захарен диабет, а тази патология е много злокачествена за развиването на атеросклероза.
  • Храненето. Това е базов фактор на риска. Приемането на храна е много важен физиологичен процес в нашия живот. От това доколко е полезна тази храна, доколко тя съдържа необходимите ни химически съединения, зависи по-нататъшното ни здравословно състояние.

Малко знаят, че няма диета, с изключение на лечебните, която да е одобрена в световен мащаб от специалистите по хигиена на храненето. Нужно е да се храним рационално и адекватно на потребностите ни от енергиен заряд. Много прост пример е храненето на японците, които живеят средно по 90 години, докато много европейски народи едва надхвърлят 60-70 години.

Откъде идва тази разлика? Японците и много други източни народи се хранят основно със зърнени храни, зеленчуци и прясна риба. Всеки ден пазарите в Токио се зареждат с огромни количества прясна риба, която съдържа мастни киселини. Защо да лекуваме заболявания, вместо да ги предотвратим? Ако се започне с правилно хранене в ранна възраст, то в старостта това само ще се отблагодари.

Видове атеросклероза

  • Атеросклероза на съдовете на сърцето (по-точно на коронарните артерии). Способства за развитието на коварната исхемична болест на сърцето, на стенокардия и дори угроза от инфаркт.
  • Атеросклероза на аортата. Аортата е най-голямата артерия в организма. Пораженията й от натрупването на плаки оказват съществено влияние върху всички органи и системи.
  • Атеросклероза на съдовете на бъбреците. Лошото кръвоснабдяване на бъбреците води след себе си нарушения в техните функции и тежка артериална хипертония.
  • Атеросклероза на съдовете, обезпечаващи кръвоснабдяване на главния мозък.
  • Атеросклероза на съдовете на крайниците.

Изброените форми се проявят самостоятелно, но по-често са и комбинирани.

Атеросклероза на аортата

Това е най-разпространеното заболяване сред всички видове атеросклероза. То се характеризира с това, че поразява различни части от стените на аортата. Така, както аортата има гръдна и коремна част, така и се класифицира възникването на заболяване в дадената област. Според разновидността се появяват и различни симптоми.Атеросклероза

Така например атеросклероза на гръдната част на аортата дълго време не дава знак за съществуването си и болният даже не подозира за получилото се изменение. Коварството на болестта е в това, че първите симптоми основно се появяват в доста зряла възраст, примерно към 60-70 години, когато разрушения са достигнали максималния си предел, и често последствията са необратими.

Очаква се да се прояви виене на свят, често парещи болки в гърдите, повишаване на систоличното налягане. Следващият вид – в коремната част, се концентрира в крайния участък на аортата и по същия начин дълго време е способно да не дава знак за съществуването си.

Симптомите са проблеми с храносмилането, болки в корема, бъбречна недостатъчност и артериална хипертония. Опасно за живота усложняване на даденото заболяване се явява тромбозата на висцералните артерии, които са призвани да кръвоснабдяват червата.

Церебрална атеросклероза

АтеросклерозаТова е сред най-тежките форми, тъй като при нея се поразяват съдовете на главния мозък, влошавайки тяхното кръвоснабдяване, и от това страда целият организъм. Симптомите най-често се изразяват в главоболие, виене на свят, много бързо настъпваща умора, дори при най-незначително натоварване.

Освен това се появяват и психологически признаци като раздразнителност, склонност към сълзливост и плач, обидчивост при най-обикновени поводи. Най-яркият признак на заболяването е загуба на паметта. Но тя не е пълна. Човекът без проблем разказва в най-големи подробности за неща, които са се случили 20 години назад, обаче не е способен да си припомни какво е правил допреди няколко минути.

Дифузна атеросклероза

Това е усложнение на атеросклерозата, най-често наричано кардиосклероза, тъй като се поразява сърдечният мускул. Симптомите са сходни с тези на сърдечната недостатъчност. В това се заключава коварството на болестта. Болният получава мускулна слабост, суха кашлица, задух. Възможна е появата на различни отоци, особено по краката, болка в дясното подребрие, изменя се кожното покритие – деформация на ноктите, опадане на косата, пигментация.

Мултифокална атеросклероза

Друга разновидност на заболяването, характеризираща се с поразяването на повече от една област на тялото. Едновременно или пък една след друга се засягат артериите, които захранват сърцето, мозъка и периферията. Състоянието се развива дълго време без симптоми. Причината е, че атеросклеротичната плака създава проблеми в динамиката на кръвта, едва след като развитието на стеноза на дадената артерия надхвърли 70%. Най-често лечението е по пътя на хирургичната намеса.Атеросклероза

Интересното е, че до момента мултифокалната склероза не е добре проучена. Според различните й форми на проява, тя е изследвана и лекувана от съответните специалисти – кардиолози, съдови хирурзи, ангиолози и невролози. Така болестта сякаш е делена на части и едва в последните години се достига до заключението, че е единно заболяване и има нужда от комплексно диагностициране и терапия на съчетаните форми на атеросклероза.

Стеснени съдове на главата

(на брахиоцефалните артерии)

Проблемите възникват в брахиоцефалните артерии, които снабдяват с кръв главния мозък, а също така в дясната страна на раменния пояс. Типичните симптоми са често виене на свят, което възниква при резки движения на главата, а също се появява при незначително намаление на артериалното налягане. Най-ефективният начин за диагностициране е ултразвуковото изследване на раменния пояс.

Генерализирана атеросклероза

Комплексно поразяване на различни участъци от кръвоносната система. Най-често стартира като атеросклероза на аортата, след което се развива в най-разнообразни направления. Коварството на тази разновидност е, че е непредсказуема. При едни пациенти се развива по един сценарий, при други – по друг, поразявайки съвършено различни органи.

Разсеяна атеросклероза

Това не е разновидност на болестта, а неин симптом, който се появява заедно с изменение на съдовете на главния мозък. Когато се остави без да се лекува, предизвиква слабоумие – състояние, чието лечение дори сега е невъзможно.

Холестерол и атеросклероза

Холестерол представлява особено химическо съединение – течен кристал. Окончанието „–ол“ говори, че е съединение, отнасящо се към спирта. Повече от 80% от него се продуцира в самия организъм, а останалата част постъпва с храната. Функциите, които изпълнява, са много важни и замяната на това съединение засега не е възможна.

ВИЖТЕ и ТОВА: Лечение на висок холестерол. Норма на ЛДЛ и ХДЛ холестерол. Лекарства (хапчета).

Доказана е ролята му в синтеза на клетъчната структура, бидейки неотменна част от клетъчната мембрана. Той участва във формирането на клетъчните транспортни канали. Обаче повишаването на количеството на това вещество в тялото пропорционално повишава риска от развитието на атеросклеротична патология и други заболявания на сърдечно-съдовата система, свидетелствайки за нарушения в липидния и липопротеинния обмен в организма.

Да се препречи развиването на атеросклероза е възможно единствено чрез отказване от вредните навици и поддържането на нормално ниво на концентрация на тази комбинация от стерол и липид в кръвта. Холестеролът е атерогенен единствено щом е в излишък.

Нормално той е необходим не само за изпълнение на структурните функции, но също така за:

  • за нормално храносмилане. С негово участие в черния дроб се синтезират храносмилателни сокове, необходими за преработката на съдържащите мазнини съединения.
  • за стабилен синтез на полови хормони и хормоните на задстомашната жлеза.

Холестеролът постъпва в кръвоносната система по два начина: синтезира се в черния дроб и се внася отвън чрез храната. Черният дроб изработва най-много холестерол. Обикновено по-активното синтезиране е свързано с дефицита на съединението и невъзможността да се обезпечи необходимото количество чрез храната.

При нарушени чернодробни функции също така е възможно да възникват проблеми с регулирането на нивото на веществото в кръвта. Холестеролът, който постъпва с храната, съставлява не повече от 25%. Той се съдържа в онези продукти, които имат в своя състав животински мазнини. Най-голяма концентрация има в яйчния жълтък, в субпродуктите (мозък, черен дроб, бъбреци), в скаридите и други.

Съдържащият се в тях холестерол постъпва в кръвта в свободно състояние и после се пренася от хиломикроните (секретирани в червата, те транспортират абсорбираните от храната холестерол, мастни киселини и мастно разтворими витамини) към черния дроб, където в зависимост от Атеросклерозафункционалните особености на тялото и обичайното меню се превръщат в два типа: «добри» (липопротеините с висока плътност(HDL) и «лоши» (липопротеините с ниска плътност (LDL), които очистват стените на съдовете от наслоените мазнини или – съответно, ги образуват.

Впрочем както холестеролът се синтезира активно и се използва от тялото, така активно той се извежда от него. Голяма част от това съединение излиза по естествен начин чрез храносмилателния тракт. Малко количество излиза посредством отмирането – излющването, на връхния слой на кожата и на чревната лигавица.

Повишеното количество на холестерола пропорционално повишава риска от развиване на атеросклероза – тази фраза сте я слушали често, но дали наистина е така. Редица изследвания са доказали, че поддържането в норма на холестерола съвсем не гарантира и не застрахова срещу появата на патологии по други причини.

Атеросклерозата е пряко свързана с редица съпътстващи заболявания като хипертония, затлъстяване, невро-ендокринна форма на хипоталамус синдром, захарен диабет, развита зависимост към ползването на психоактивни вещества и други. Всички те са равнозначни рискови фактори за появата на болестта. Така или иначе, холестеролът играе ключова роля в развиването на атеросклероза. За да се снижи този риск, е важно да се придържаме към хипохолестеролова диета (с ниско, дори много ниско съдържание на лош холестерол) и поддържането на концентрацията на това съединение на стабилно нормално ниво.

Атеросклероза и захарен диабет

Холестеролът участва активно в синтеза на храносмилателни сокове и хормони на задстомашната жлеза. Той съществено влияе върху протичането на захарен диабет. Самото заболяване се счита за фактор на повишен риск за атеросклероза на съдовете (вероятността нараства с 50%). Атеросклерозата от своя страна увеличава злокачественото протичане на процеса.

Още по темата ТУК: Билки и лекарства при лечение на диабет тип 1 и тип 2. Действие на диабексин.

При наличие на захарен диабет заболеваемост от атеросклероза се установява по равно и при мъжете, и при жените, докато при обичайните условия по-често заболяват представителите на силния пол. Захарният диабет сериозно усложнява протичането на патологията.

Атеросклероза
Здрав, стеснен и запушен кръвоносен съд

Ако е налице диабет, възможно е атеросклероза да се получи в млада възраст, докато обикновено развитието й започва след 45-50 години. Огромна е вероятността да се получи аневризъм. Съдовете не само се стесняват, но стават крайно чупливи, а в тази връзка расте и вероятността от инсулт. Процесът придобива комплексен характер, като еднакво тежко поразява сърцето, мозъка и крайниците.

Патологията започва и при диабет от двата типа. Диабетът върви съвместно с нарушение на храносмилането и на липидния обмен, като това обуславя спирането на нормалния метаболизъм. Стените на съдовете придобива изключително повишена пропускливост за мастни фракции, във връзка с което в кръвния поток прониква много повече „лош“ холестерол.

Върху стените на големите кръвоносни съдове той отлага мазнини, които постепенно стесняват просвета на пътищата. С времето наслояването на мазнини се капсулира със съединителна тъкан и кристализира под въздействието на калциеви отлагания. Цялата тази структура се „вкаменява“ и просветът на артериите намалява още повече. Съдовете стават чупливи и губят своята проводяща функция.

Всичко това води до нарушение на кръвообращението в поразения участък, нараства исхемията (локално нарушено кръвообращение), руптура (разкъсване) на съдовете или некроза на тъканите.

Пациентите, болни от захарен диабет, 4 пъти по-често страдат от паралелни патологии на сърдечно-съдовата система – често срещаната стенокардия, подобната на епидемия напоследък хипертония, набиращата популярност исхемична болест на сърцето. Освен това при атеросклерозата у диабетиците почти 7 пъти нараства вероятността от стремително развиване на некроза (гангрена) на долните крайници. Всички тези фактори се отчитат при лечение.

С какво е опасна?

Атеросклероза
Отлаганията по стените на кръвоносните съдове стесняват диаметъра им до опасно ниво

Статистиката казва, че атеросклерозата е най-разпространеното изменение на сърдечно-съдовата система и главна причина за смърт при болшинството от болните по целия свят. Въпреки че заболяването се заключава в стесняване и “затапване” на кръвоносните съдове, то съществено влияе на целия организъм.

Недостатъчното кръвоснабдяване засяга сърцето, главния мозък, органите в коремната кухина, долните и горните (по-рядко) крайности. Нарушението в потока на кръвта в артериите се отразява и на последващите по-малки кръвоносни съдове, което се нарича вторична исхемия.

Причините за атеросклерозата не са проучени докрай, обаче е ясно, че в основата лежи нарушение на липидния обмен. Тази дисфункция се явява пусковото копче за старта на опасната патология.

Атеросклероза, стадии:

  1. Етап на формиране на петна от мазнини (или липидни петна). На този етап не се наблюдават никакви специфични симптоми и пациентите не подозират, че заболяването започва да се развива в тялото. Същността му се изразява в дифузни изменения на стените на артериите (молекули липопротеинни комплекси проникват в структурата на артериалните стени и образуват тънък слой). Външно тези изменения изглеждат като жълтеникаво-бели ивици по дължината на поразените участъци на съдовете. Засегнати са не всички тъкани по кръвоносните магистрали, а само отделни техни сегменти. Процесът се развива достатъчно бързо. Ускоряват се вече съществуващите сърдечно-съдови патологии, захарният диабет и затлъстяването.
    Атеросклероза
    Кръвоносните съдове се стесняват постепенно
  2. Етап на образуване на мастни наслоявания. Тъканта под мастните отлагания се възпалява. Тялото започва да се бори с отклонението. Формира се огнище на хронично възпаление. Постоянният му характер довежда до разпадане на липидния слой и прорастването му в тъканта. В резултат мастните натрупвания се капсулират и започват да се извисяват над нивото на стените на артериите.
  3. Стадий на появата на усложнения. Това е последният етап от протичането на атеросклерозата. При него се развиват усложнения, а симптомите се проявяват най-ярко.

Усложнения

Съществуват два основни варианта на усложнения:

  • Разрив на капсулираните мастни отлагания (плаки). Той повлича след себе си освобождаването на голямо количество кръв. Сгъстената кръв образува тромби.
  • Образуване на тромби. Тромбите, заедно с плаките, стесняват съдовете и намаляват проходимата част от тях, докато напълно ги запушат. В такава ситуация има риск да се достигне до инсулт. Ако тромбите запушат големи артерии, осигуряващи необходимото кръвоснабдяване към крайниците, е вероятно да настъпи некроза на тъканите и гангрена.

Сроковете и скоростта на развитие на атеросклерозата е трудно да се предскажат. При някои хора това се случва за години, а при други – за месеци. Всичко зависи от особеностите на метаболизма, скоростта на обмена на веществата, от наличието на предразположеност към атеросклероза, съпътстващи заболявания, повишаващи риска, и от други фактори.

Дайте мнение и Вие тук!

Диагностика

Диагностицирането на атеросклерозата е сравнително лесно. Патологията има веществен видим израз още в началните етапи. Друг въпрос е, че доста по-трудно се локализира процесът и се установява обсегът на пораженията. В това се състои и предизвикателството при диагностиката.

Процесът включва: сваляне на анамнеза, първичен преглед на болния чрез функционални тестове и лабораторни анализи и изследвания. В комплекс тези три способа позволяват да се разкрие наличието на болестта, както и нейният етап да се локализира процесът, оценявайки общото състояние на организма на пациента.

1. Сваляне на анамнеза

Първичният анализ на състоянието на пациента започва с описване на неговите оплаквания и наследственост. Към предположението за атеросклероза води наличието на минимум три специфични симптома. Сред тях може да са високо кръвно налягане, прекаран по-рано инфаркт или инсулт, сърдечен синдром, исхемична болест на сърцето, заболявания на бъбреците.

Наличието на подобни симптоми дава основание да се проверява за атеросклероза, макар че е допустимо те да сочат и за друго заболяване. Затова тази диагностика не дава пълна картина, но позволява в общи черти да се определи състоянието на организма и да се състави план за последващи диагностични мероприятия.

На първия етап се проучват и рисковите фактори за формиране на атеросклероза, след които са захарен диабет, хипертония, употреба на психоактивни вещества, наднормено тегло.

2. Първичен преглед

Чрез функционални тестове се прави оценка на кръвоснабдяването на крайниците. Освен това лекарят обръща внимание на следните фактори: опадане на косменото покритие на краката и ръцете, внезапно намаляване на телесното тегло, шум в сърцето, повишено налягане, нарушения на сърдечния ритъм, хиперфункция на потните и слюнчените жлези, деформация на ноктите, постоянна поява на отоци при отсъствие на бъбречни заболявания.

3. Лабораторни и др. методи

Дава се венозна кръв за анализ, за да се установят такива показатели като атерогенен индекс и общ холестерол. Следва рентгеново изследване и ангиография. Посредством рентгена се оценява състоянието на аортата, тъй като плаките се виждат доста добре на снимките. Ангиографията се заключава във въвеждането на специално контрастно вещество в кръвния поток, чрез което се наблюдават параметрите на неговото протичане.

Ултразвуковото изследване позволява да се оцени скоростта на кръвотока в една или друга част на артерията. Благодарение на този метод може да се локализират и най-малките отклонения и да се определени степента на недостатъчност на кръвоснабдяването. Съществуват и други способи за диагностика. Конкретните методи се решават от лекаря, който изхожда от клиничната картина.

Съвременни методи за лечение

По принцип в 80% от случаите медикаментозната терапия е достатъчна за противопоставяне и отстраняване на причините за атеросклерозата и нейните пагубни последствия. Лечението със специални препарати се комбинира с диета и оптимален режим за физическа активност.

Лекарства

АтеросклерозаМедикаментите, които се прилагат при атеросклероза, се делят на няколко групи:

1. Статини

лекарства за снижаване на количеството на холестерола в тялото. Това са най-популярните сред лекарите медикаменти. Препаратите от тази група имат най-голямо приложение при лечението на атеросклероза. Тяхното действие се заключава в потискане на функциите на черния дроб, действащи по отношение на синтезирането на холестерол.

Паралелно със статините се назначават лекарства за поддържане на дейността на сърцето и на органите от храносмилателната система, тъй като те биват засегнати най-силно от въпросните препарати. На съвременния етап от развитие на медицината много учени и практици поставят под известно съмнение не само ползата и ефективността на статините, но и самата роля на холестерола в прогресирането на атеросклерозата, смятайки че се преувеличава опасността от превишаването на количеството от това съединение.

Основните медикаменти, които се числят към групата на статините:

  • аторвастатин (Аторвастатин Генерикон , Сортис, Аторис);
  • флувастатин (Флувастин SR Акорд, Лескол);
  • ловастатин (Холетар, Мевакор);
  • правастатин (Правастатин, Липостат);
  • симвастатин (Симвастин, Симвакор, Зокор, Симва Хексал).

Лекарите са на мнение, че между изброените препарати няма голяма разлика, тъй като те работят по един и същ механизъм, снижавайки нивото на така наречения „лош“ холестерол. Те работят чрез намаляване на отделянето на особени ензими, които участват в синтеза на холестерола.

Свойствата им по-конкретно са:

  • Въздействат върху HMG-СоА-редуктаза – това е ензим, управляващ бързината на синтезирането на холестерола. По този начин съкращават количеството, в което се произвежда;
  • Оказва положително въздействие върху сърдечния мускул, намалявайки вероятността от инфаркт и стенокардия;
  • След приемането на препаратите в кръвта се повишава съдържанието на липопротеини с относително висока плътност;
  • За разлика от много други лекарствени средства статините нямат канцерогенни свойства.

Нежелани реакции и ефекти:

  • безсъние, главоболие, гадене, диария;
  • амнезия, замаяност, физическо неразположение, периферна невропатия, хипоестезия, парестезия;
  • дискомфорт в мускулите на гърба и краката, миопатия, припадъци;
  • повръщане, анорексия, холестатична жълтеница;
  • алергични реакции, проявление на които са кожни обриви, сърбежи, уртикария, анафилаксия, мултиформен еритем;
  • спад на кръвната захар, което способства развитието на диабет и хипогликемия;
  • натрупване на излишно тегло;
  • импотентност.
2. Секвестранти на жлъчните киселини

Те са били основните медикаменти, използвани за контрол върху нивото на холестерола, до 1985-та година, когато биват заменени от статините. Те съществено потискат синтезирането на жлъчни киселини в черния дроб.

Заради това органът е принуден по-активно да изразходва холестерола, за да обезпечи нормално и стабилно храносмилане. При дълга употреба на тези медикаменти са възможни нарушения на цялата храносмилателна система. Нежелани реакции: диария, запек, образуване на газове, придобиване на лош вкус в устата.

Секвестранти на жлъчните киселини се назначават в ранните фази на атеросклероза с цел профилактика на патологията.

Към тази група спадат Колестирамин, Колестипол, Колекстран, Колесевелам.

3. Фибрати:

група медикаменти, които намаляват серумните нива на общия холестерол, концентрацията на триглицериди, а осжен това на липопротеините с леко ниска и особено с много ниска плътност. Прилага се често за профилактика, предотвратява слепването на тромбоцитите. Достатъчно ефективни в борбата с атеросклерозата, но са категорично противопоказани за лица с патологии на черния дроб. Към тази група спадат клофибрат, фенофибрат, безафибрат, гемфиброзил, ципрофибрат, а сред търговските наименования са Фибранор, Липанор, Липантил, Липантил супра и други.

Атеросклероза4. Никотинова киселина

Въпреки че не се въздейства върху холестерола, тя оказва съдоразширяващ и спазмолитичен ефект. Използва се в комбинация с други медикаменти и е важна част от цялостната терапия. Обаче е противопоказана за диабетиците и при проблеми с пикочния мехур и неприятности с черния дроб. При тях се заменя с други специализирани съдоразширяващи препарати.

Физиотерапия

Използва се основно при проява на изменения в долните крайници. Подобрява кръвообращението, купира спазмите на кръвоносните съдове, подобрява протичането на кръвта, намалява болката, облекчава спазмите и сковаността. Използват се следните методи: лазеротерапия, криотерапия, криоелектротерапия, озонотерапия, ултравиолетово облъчване, дарсонвализация, магнитотерапия, балнеолечение и други.

Хирургично лечение

В съвременната медицинска практика се прилагат главно два метода на хирургично лечение – високо и ниско инвазивни.

Високо инвазивни методи:
Атеросклероза
Байпасът създава алтернативен път за кръвотока
  1. Шунтиране. Представлява подшиване на поразения участък от кръвоносния съд към здрав кръвоносен съд, който се явява „шунт“, по който може да преминава кръвта и да заобикаля натрупаните втвърдени плаки. По този способ се образува нова кръвоносна магистрала и кравоснабдяването на тъканите постепенно се възстановява. Тази техника често се прилага върху артерията, която захранва сърцето, като за целта се вземат части от вени от краката на същия пациент.
  2. Съдово протезиране. Съвременните материали позволяват напълно да се замени поразеният участък на кръвоносния съд и да се възстанови функцията на кръвообращението.
Минимално инвазивни методи: Ангиопластика

През бедрената артерия се въвежда специален катетър, който под контрола на камера се придвижва по кръвоносните съдове до поразения от втвърдени плаки участък. След това се провеждат манипулации по почистване и разширяване на стеснения съд.

Атеросклероза
Механично поддържане на проходимостта на съдовете

Разновидност на тази процедура е в почистения и разширен участък от кръвоносния съд да се постави стент, който да поддържа съда постоянно разширен и да не позволи той повторно да се затвори. Процедурата е максимално щадяща и изисква почивка в рамките на ден след провеждането й.

Атеросклерозата, както се вижда, е крайно противоречиво и сложно заболяване, което изисква максимално внимание, тъй като е способно да предизвика опасни за живота последствия. Симптоматиката на заболяването е достатъчно добре изразена и би следвало без проблеми да се поставя точна и навременна диагноза.

Съвременните средства позволяват бързо и прецизно да се локализира процеса и да се назначи грамотно лечение. За установяване на заболяването в ранните етапи помагат множество диагностични методи и апарати. Лечението пък – при настоящото ниво на медицината, не представлява някаква сложност.

Голяма част от случаите се поддават на ефективните консервативни методи и само малка част от тях, когато не са били добре повлияни, преминават към хирургична намеса. Благоприятният изход от тази патология изцяло зависи от правилната и грамотна диагностика, последвана от ефективно и правилно лечение.

Профилактика

На първо място това е отказ от тютюнопушенето, регулиране на теглото, въвеждане на ограничения в храненето и повишаване на физическата активност. За поддържане на организма и профилактика на атеросклерозата се препоръчва в менюто да бъдат включени:

  • зърнени храни;Атеросклероза
  • зеленчуци – моркови, патладжан, лук, чесън;
  • риба – най-добре варена;
  • кисело мляко;
  • слънчогледово олио или зехтин;
  • всякакви плодове. Най-полезни са тези с жълто-кафяв цвят. Зеленчуците в жълто и оранжево също са за предпочитане – царевица, моркови, чушки, тиква.

Регулирането на теглото при атеросклероза е необходима и задължителна мярка, тъй като затлъстяването предизвиква съдови усложнения и се характеризира с нарушение на липидния обмен. За намаляване на теглото се препоръчват нискокалорийни диети с малко съдържание на лоши мазнини и физическа активност.

Вредни храни: яйца, червено месо, дреболии, хидрогенирани и пържени мазнини, кафе и алкохол, сор ил захар, тестени изделия и такива от рафинирана захар.

Примерно меню:
  1. Закуска – овесени ядки, пшенични кълнове, мюсли, плодове или плодов сок
  2. Втора закуска – извара с домати, плод, чаша нискомаслено кисело мляко или безсолни ядки
  3. Обяд – зеленчукова супа, риба със зеленчукова салата, пълнозърнест хляб
  4. Следобедна закуска – плод
  5. Вечеря – печено немазно месо със зеленчуци

Физическата активност трябва чувствително да се повиши, за да се отрази директно върху общото и цялостно състояние на организма. При избора на активности се отчита възрастта на пациенти и доколко е напреднало заболяването. Започва се с най-безопасното натоварване – ходенето. То се увеличава постепенно, като целта е да се достигне не по-малко то 40 минути на ден.

Първоначално пациентът ходи 3-4 пъти в седмицата, като се стреми да разпредели още по-равномерно натоварването и премине към ежедневно ходене пеш. Следващата стъпка е редуване на бързо ходене с бавно тичане и избор на някакъв лек и приятен спорт.

Първоначално публикувано на:03.08.2016 @ 10:44

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

висок холестерол стойности сваляне мерене

Висок холестерол: причини, рискове, симптоми. Мерене и норма. Лечение, диета.

♠ Какво се прави при висок холестерол ♠ Бързо сваляне ♠ Трайно сваляне ♠ Какво …

3 Мнения

  1. Здравейте!
    Публикацийте Ви са страхотни, включително и тази за болестта атеросклероза.Много съм доволна.
    Пожелавам здраве и на Вас.Продължавайте.
    Поздрави: Елена

  2. Мариана Стоянова

    Прекрасно написана статия, адмирации!!!

  3. Адмирации! Публикациите за атеросклерозата, причините, симптомите и методите за нейното лечение са написани на много висок стил, но и същевременно и разбираем за хилядите читатели.
    Благодаря ви. Продължавайте да ни информирате за всички иновации в тази област.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *