Какаото е напитка за профилактика на различни заболявания

Оказва се, че сладката шоколадова напитка – какао, (а също и производното какаово масло) е чудесна профилактика за сърдечно-съдови заболявания, а също и за инсулт, рак и диабет.

Това съобщава Прес асосиейшън, който се позова на американски учени, направили наскоро проучване за качествата на какаото върху човешкия организъм.

Професор от Харвардския медицински институт – Норман Холенбърг, казва че в какаото се съдържа вещество, наречено епикатехин, което намалява значително риска от поява на сериозни заболявания до над 10% от сегашното ниво.

Професорът е абсолютно категоричен, че това съединение е в състояние да избави западната цивилизация от 4 от петте най-разпространени заболявания. Своите изследвания, професорът и неговият екип са направили над племето Куна, което живее в Панама.

Членовете на това племе, пият по 40 чаши чисто какао всяка седмица и живеят много по-дълго от останалите жители на Панама. Най-важното е, че те не страдат от старческа деменция.

Дайте мнение и Вие тук!

Но има и вероятност освен на напитката, дълголетието и здравето им да се дължат и на гените и начина на живот, който водят, за който западния човек може само да мечтае покрай целия този стрес, който го заобикаля.

На дневен ред е проучване, което да провери дали същото съединение, което се намира и в чая, виното и шоколада има същото профилактични действие, или важи само за какаото.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Cocoa_Butter

Какаово масло: най-важните му ползи и приложения

Ползи от какаово масло. Как да познаем дали е хубаво: сурово (студено пресовано). Съхранение. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *