но шпа
Но шпа, Бусколизин, Спазмалгон, Дуспаталин, Главоболие, Диария, Високо кръвно, Газове, Контракции, Панкреатит,

Но-шпа: правилно ли използваме това лекарство?

Но-шпа, спасението от болката: кога да използваме популярния спазмолитик. Има ли противопоказания и странични ефекти? Разновидности на продукта. С какво можем да заменим но-шпа

Но-шпа е популярен спазмолитик. Специалистите могат да отбележат, че това е продукт с миотропно действие – т.е. оказва влияние върху гладката мускулатура в органи и кръвоносни съдове. Същевременно лекарството не засяга централната нервна система, а само понижава тонуса на гладката мускулатура и разширява умерено кръвоносните съдове. По своята ефективност лекарството превъзхожда значително известния папаверин; но-шпа може да се прилага в немалко случаи, когато други спазмолитици са забранени.

Какво е но-шпа и кога се използва?

Но-шпа ефективно и бързо отпуска гладките мускули, като по този начин се овладяват болезнените спазми. При инжектиране лекарството започва да действа само след две-три минути; пълният ефект от въздействието му се постига след половин час. Медикаментът се радва на широка популярност; има го вероятно във всяка домашна аптечка и е търсен като спасител от най-различни болки.

Лекарството е с активна съставка дротаверинов хидрохлорид; познато е в две форми – таблетки и разтвор за инжекционно въвеждане. Точно т.н. дротаверин е компонентът, който действа спазмолитично на гладките мускули. Специалистите ще обяснят това с потискането на ферментите на фосфодиестеразата. Което за нас – обикновените потребители на но-шпа, ще означава само облекчение след овладяната болка с различна интензивност, прекратяване на мъчителните спазми.

  • Кога използваме но-шпа? При главоболие, спазми на жлъчката и чревния тракт, болки при гастрит и колит. Инжектирането на медикамента по време на раждане съдейства за бързо разкритие на маточната шийка и ускоряване на процеса. Инжекциите с но-шпа са препоръчителни и в случаите, когато пациентът по някаква причина не може да погълне таблетките.

Дротаверинът е съставка, която не би навредила на сърдечно-съдовата система, затова е възможно но-шпа да се взема от пациенти с такива заболявания. На практика лекарството е приложимо при много широк кръг от състояния със спастична болка, засягащи мускули, нерви, както и вътрешни органи – жлъчка, стомашно-чревен тракт, отделителна система.

Освен това дротаверинът действа съдоразширяващо и подобрява кръвоснабдяването на тъканите. Усвоява се пълноценно, бързо – това е защото веществото си взаимодейства с кръвната плазма. Едно сравнение с папаверина, който е прилаган с подобна цел: за разлика от него но-шпа не оказва влияние върху стимулацията на дихателната система.
Медикаментът се метаболизира в черния дроб и след 72 часа продуктите от разпада му се извеждат напълно от организма.

Приложение и дозировка на но-шпа

В какви случаи помага но-шпа? За много хора продуктът е едва ли не панацея, но все пак трябва да бъдем разумни и да не го вземаме без основателна причина. Можем да си го купим и без рецепта, но е разумно да се консултираме преди това с лекар; така ще си спестим възможни неприятности с потенциални странични ефекти. Или ще забавим лечението на проблем в организма, за който спастичната болка ни предупреждава.

но-шпа при бъбречни и жлъчни колики
Най-често търсим но-шпа при бъбречни и жлъчни колики
При газове

Медикаментът се препоръчва при хронична констипация; честите състояния със запек свидетелстват за нарушен чревен баланс и преодоляването им нерядко е свързано с болезнени спазми и образуване на газове. В такива случаи но-шпа съдейства за преодоляването на болката и улеснява дефекацията. Паралелно проявите на метеоризъм биват туширани, включително при болестни състояния на дебелото черво от рода на синдрома на раздразненото дебело черво.

Ако този проблем е хроничен, преодоляването му няма да мине само с аматьорско самолечение с но-шпа. Препоръчителна е консултация с лекар, а но-шпа ще е ефективна съставка от комплексна терапия.

При диария

Но-шпа обикновено е част от комплексното лечение на заболявания, сред чиито симптоми са болките в стомашно-чревния тракт с мъчителни спазми и диария. Използването на спазмолитика позволява туширане на споменатите признаци. Честа причина за такива състояния са вирусните и бактериални инфекции, при които се развиват възпаления на чревната лигавица, ентерит; има и риск от дехидратиране. Чрез но-шпа оздравителните процеси се ускоряват.

При високо кръвно

Гъй като но-шпа е медикамент със съдоразширяващо действие, логично приложението му ще е благоприятно за хората с хипертония. Освен това е установено, че коментираният медикамент неутрализира фермента изоензим, образуван в гладката мускулатура на миокарда. По този начин сърдечният мускул е в по-висока степен предпазен от нежелани и тежки инциденти. Разширяването на съдовете на практика улеснява функциите на сърцето, чиято задача е да експулсира достатъчно енергично наситената с кислород кръв към всички телесни зони. Доказана полза от приема на но-шпа при хипертоници е намаляването на стойностите на артериалното налягане само няколко минути след инжекционното въвеждане.

При главоболие
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Но-шпа е един от продуктите за спомагателна терапия при главоболие. Лекарството прониква лесно в кръвоносните съдове на главния мозък. Като им действа отпускащо, препаратът подобрява кръвоснабдяването на “командния пункт”, а това в повечето случаи е достатъчно за преодоляването на мъчителното състояние. Тук отново ще припомним, че подобна терапия трябва да е препоръчана от лекар – след като се установи главната причина за въпросното главоболие.

При контракции

В гинекологията но-шпа може да се използва за облекчаване на болезнена менструация – свързано е със спазми на матката. Препаратът се прилага и при раждане, тъй като ускорява процеса и съдейства за по-бързо разкритие, както вече споменахме.

Понякога гинекологът може да назначи но-шпа при ранна бременност, ако има риск от спонтанен аборт. Характерното действие на медикамента отпуска мускулатурата на матката и неутрализира контракциите, които могат да провокират кървене и изхвърляне на плода.

При хроничен панкреатит

Острият панкреатит или кризите при хроничен панкреатит – т.е. възпаление на панкреаса, винаги са свързани със силни болки. Приемът на но-шпа е един от възможните варианти за обезболяване, така че коментираното лекарство съдейства за овладяване на мъчителните спастични болки. В такива случаи никога не се дават нестероидни противовъзпалителни, въпреки че те също обезболяват – същевременно има риск от кървене заради ефекта им на разреждане. Такъв страничен ефект при но-шпа няма.

При цистит

Циститът е възпаление на пикочния мехур, което се изразява в мъчителни спастични болки, често уриниране, наличие на кръв в урината и пр. Един он успешните начини за овладяване на такива болки е но-шпа; лекарството се препоръчва като спомагателна терапия при остри или обострени хронични прояви на цистит. Приемът на медикамента неутрализира спазмите на гладките мускули не само на пикочния мехур, но също и на цялата отделителна система – затова той е полезен също при пиелит и бъбречно-каменна болест.

Как да се лекуваме с но-шпа?

Дневната доза таблетки но-шпа е 120 до 240 мг; разделя се на 2-3 приема – обикновено това са 3-6 таблетки. Максималната еднократна е 80 мг.

Течната форма е предназначена за мускулно инжектиране, което трябва да се изпълнява от медицинско лице. Дневната доза се определя от лекар в диапазона 40-240 мг, разделени на три приема. Ако пациентът има жлъчна или бъбречна криза, но-шпа се вкарва венозно – бавно, в количество 40-80 мг.

Но шпа дозировка и продължителност
Дозата и продължителността на приема се консултират с лекар

При беременност бъдещите майки могат да вземат дневно по 120-240 мг като таблетки и това е добре да се прави още при първите контракции на матката. При раждане се прилагат мускулни инжекции от по 40 мг, за да се ускори отпускането на мускулатурата и родовата дейност. Ако подобна инжекция не предизвика очаквания ефект, след два часа тя може да се повтори.

По условие но-шпа се дава и на деца на възраст 6-12 години, но само по лекарско назначение и под контрол. Дозата в този случай е 80 мг дневно на два приема. Децата над 12 години и подрастващи под 18 биха могли също да приемат медикамента, като дневната доза за тях е по 160 мг да 2-4 приема.

Странични ефекти и противопоказания

Страничните ефекти от приема на но-шпа могат да се окажат доста тежки. Коментирани са сърцебиене, повишена температура, интензивно изпотяване, световъртеж, понижено кръвно налягане, алергия. При перорален прием но-шпа може да провокира аритмия, затруднено дишане, колапс. За да се предпази един пациент с ниско кръвно, който взема но-шпа, при инжектиране или венозно вливане на но-шпа трябва да е в легнало положение.

Трябва да се внимава с предозирането: превишените дози са в състояние да отслабят възбудимостта на сърдечния мускул, да парализират дихателния център и да причинят спиране на сърцето.

Дайте мнение и Вие тук!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Специалистите са формулирали противопоказанията на медикамента – т.е. състояния и заболявания, при които медикаментът не бива да се приема. Това са тежка сърдечна и чернодробна недостатъчност; свръхчувствителност към компоненти на медикамента; непоносимост към натриев дисулфит – при мускулни инжекции или венозни вливания.

  • Таблетките но-шпа не са подходящи за пациенти с малсорбция на галактоза-глюкоза; вродена непоносимост към галактоза; недостиг на лактаза.
  • Мускулните инжекции и венозните вливания не се практикуват за деца и подрастващи под 18 години, а таблетките – за деца под 6-годишна възраст.
  • Продуктът се изписва на пациенти с язва на стомаха в комплект с противоязвени препарати.
  • При инжектиране или венозно вливане на но-шпа могат да започнат световъртежи, затова най-малко час след процедурата пациентът не трябва да шофира или да работи на тежка машина.

Паралелен прием с други лекарства е възможен след конкретен анализ на комбинациите от лекуващия. Така например се знае, че но-шпа отслабва спазмолитичния ефект на морфина, усилва действието на папаверина и другите спазмолитици. Спазмолитичната активност на препарата повишава ефекта от прием на фенобарбитал.

Видове но-шпа

Какви са познатите форми на медикамента?

Традиционното но-шпа

Традиционната форма представлява перорални таблетки, които съдържат 40 мг дротаверинов хидрохлорид. Не бива да се дават при алергия към някоя от съставките, недостатъчност – сърдечна, бъбречна или чернодробна; противопоказани са за деца под една година. За таблетките но-шпа са в сила всички стандартни правила за прием или отхвърляне, коментирани по-горе. Цената на опаковка от 24 таблетки по 40 мг е около 5 лева.

мнения, отзиви, коментари, форум
Но-шпа комфорт

Приложението на този вариант е основно при болезнени спазми на жлъчката и жлъчните пътища, както и на органи от отделителната система. Подобно на класическата форма таблетки, съдържа лактоза и затова в пациентските листовки има предупреждение в тази посока. Но-шпа комфорт са таблетки с филмово покритие, сдържащо соев лецитин, което също е важно и трябва да се споменава сред предупрежденията за повишено внимание при потребление. Цената на опаковка от 24 таблетки отново е около 5 лв.

Струва си да споменем и ампулите но-шпа, чието приложение изисква медицинска правоспособност. Тази форма не се прилага при деца, а към състоянията на недостатъчност се прибавя и сърдечната недостатъчност.

Заместители и аналози

Ако по някаква причина не можем да се лекуваме с но-шпа, бихме опитали да овладеем болезнените спазми в тялото си с някои от най-популярните заместители и аналози на спазмолитика.

Бусколизин

Спазмолитик, познат под формата на таблетки и ампули. Активната съставка е   хиосцинов бутилбромид. Предпочитан продукт при спазми и колики на жлъчката, бъбреците, стомашно-чревния тракт. Противопоказан е – освен при алергии към съставки на лекарството, при глаукома, миастения гравис и мегаколон. 

Таблетките се вземат до 4 пъти дневно, по 1-2 за прием; пределната доза за 24 часа е 8 таблетки по 10 мг. Това е дозирането за деца и подрастващи над 12 години и за възрастни. Децата на 6-12 години могат да приемат по една таблетка до три пъти на ден. При по-малки деца не се препоръчва лечение с този продукт. Продължителността на приема е две седмици.

Бусколизин под формата на инжекционен разтвор се предпочита за по-бързо въздействие или ако пациентът не е в състояние да гълта хапчета. Инжектира се мускулно или венозно – бавно, като процедурата се провежда от медицинско лице. Единичната доза е 20 до 40 мг, а прилагането е до 4 пъти дневно, през равни интервали от време. При деца над 6 години течният бусколизин се използва само при тежки спастични състояния, а дозата се изчислява от лекар в зависимост от килограмите и възрастта.

но-шпа
Но-шпа може да се замени и с друг спазмолитик

Цената на таблетките е три лв за опаковка от 20 таблетки по 10 мг. Една ампула от един мл с двупроцентов разтвор струва около левче.

Папаверин

Две форми – таблетки и инжекционен разтвор в ампули, има и папаверинът; активна негова съставка е папавериновият хидрохлорид. Обичайната му употреба е при колики на стомашно-чревния тракт, жлъчните пътища и отделителната система. Използва се по време на бременност по лекарско назначение; противопоказан е при кърмене. Прилага се само за възрастни, като приемът е три пъти дневно по 1-3 хапчета. Еднократната доза е до 200 мг, а дневната – до 600 мг. Таблетките се поглъщат цели при хранене или непосредствено след това.

Прилага се и инжекционна форма – само от медицински лица и с проследяване на сърдечната дейност. Дозирането и продължителността на прилагане се определят индивидуално от лекар.

Спазмалгон

Спазмалгонът е комбиниран продукт, чието действие е сходно с това на но-шпа; отпуска гладката мускулатура и обезболява. Той е съчетание от три активни компонента: метамизол натрий, питофенонов хидрохлорид и фенпивериниев бромид. Препоръчва се при бъбречни камъни, възпалителни процеси в уринарния тракт, камъни в жлъчката, стомашни и чревни колики, дискинезия на жлъчните пътища, при болезнен цикъл.

И това лекарство е в две форми – таблетки и инжекционен разтвор. Таблетките могат да се вземат в съответстващи дози и от деца над 9 години. Приемът е 2-3 пъти дневно, като за деца над 15 години и възрастни дневният максимум е 6 таблетки; при 12-15-годишните е 3, а при 9-11-годишнитене повече от две. Продължителността на приема е ограничена до 3 дни. Инжекционната форма е препоръчителна при спешност и се прилага изключително в болнични условия.  

Спазмомен

Таблетки със спазмолитично действие, постигано благодарение на активната съставка отилониев бромид. Приложението му е основно при спазми на стомашно-чревния тракт. Не се прилага при глаукома, хипертрофия на простатата; противопоказан при деца; при бременни и кърмачки – по изключение и под лекарски контрол. Приемът е 2-3 пъти дневно по една таблетка.

Дуспаталин

Дуспаталин е спазмолитик под формата на таблетки, капсули и сироп. Активният компонент е мебеверинов хидрохлорид. Препоръчва се при спазми и болки на чревния тракт; при интензивно газообразуване поради органичен проблем; при запек или диария. Подходящ за възрастни и деца над 10 години; приемът е до три пъти дневно по една таблетка.най-добре е таблетките да се поглъщат с вода 20 минути преди хранене.

Нурофен

Активна съставка на нурофена е компонентът ибупрофен. Нестероидно противовъзпалително с болкоуспокояващо въздействие; едно от универсалните средства против болки от различно естество. Взема се при грип и простуда, при мускулни и ставни болки, главоболие, зъбобол, болки при цикъл. Ако ни е необходим спазмолитик, това все пак не е универсалното решение и по тази причина е добре да се консултираме предварително с лекар.

Източници:

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Бетасерк 8 mg: 16, 24. Мнения, Заместители, странични ефекти

Бетасерк 16 или 24? Мнения, странични ефекти, заместители

Мнения и действие на Бетасерк 16. Как се ползва Бетасерк 24? Странични ефекти и спиране. …

2 коментара

  1. Здравейте ! Много полезна ми беше тази информация ,тъй като често ползвам тези обезболяващи лекарства. Благдаря !

  2. ЗДРАВЕЙТЕ ! Благодаря за полезната информация ! Моля да ми отговорите на следния въпрос, тъй като в листовката на Но-шпа не е записано как се пие това лекарство- непосредствено преди храна ли и с колко вода ,или по време на хранене , или след хранене. Апекарят ми е написал на опаковката ,,Преди храна 3 пъти по 1 табл.,, Аз го пия само в краен случай при силни болки в стомашната област или в корема и под кръста при силни спазми вследствие на упорит запек. Но имам следните диагнози , уточнени с фиброгастроскопия и колоноскопия , поради които половин час преди хранене, по време на хранене и половин час след хранене не трябва да пия вода : Херния на хранопровода. ГЕРБ с езофагит, Дивертикули на сигмата. Преди хранене не зная предварително дали ще имам болки в стомаха или в корема , тъй като те се появяват обикновено след нахранване. А за мене има значение и количеството вода, с която се приема лекарството, за да не се разреждат стомашните сокове и да може храната добре да се смила. Ще Ви бъда много благодарна, ако отговорите на моя въпрос. Предварително благодаря !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!
АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!