Какво да направим за добро оросяване на мозъка?

Едно от най-важните неща за правилното функциониране на човешкия организъм е доброто оросяване на мозъка с кръв

Симптомите, сигнализиращи, че това не се случва, са: замайване, главоболие, нарушения в паметта и концентрацията, нестабилна походка, апатия и различни депресивни състояния. Тук само разглеждаме основните положения, като по-долу в материала ще ги развием по-подробно. Липсата на добро оросяване на мозъка е причина за преждевременно остаряване на главния мозък, за което допринасят заседналият и нездравословен начин на живот, а така също физическото и психическо натоварване.

При първите сигнали за някакъв проблем трябва да се направи своевременна консултация със специалист, който да прецени дали има непълноценно оросяване на мозъка, за да се предотврати рискът от микроинсулти, инсулти, хронична недостатъчност на мозъчното кръвообращение и някои други разновидности на мозъчно-съдовата болест (МСБ).

Физическа активност срещу лошо оросяване на мозъка.

Специалистите съветват да не се подценява и ежедневната физическа активност, тъй като тя е от изключителна важност за предпазване от опасната мозъчно-съдова болест.

Препоръчва се всеки ден да се изминават между 3 и 5 км, да се практикува пилатес, йога или каланетика, лечебна физкултура, плуване, разходки сред природата, лечебен масаж, фитнес, кардиопрограми.

Именно това е и най-добрата и подходяща профилактика, която предпазва от опасните рискове, които носи лошото оросяване на мозъка и останалите възможни здравословни проблеми, които ни застрашават.

Почивката също заема много важно място в препоръчителните здравословни правила, които трябва да се спазват, ако желаем да се радваме на по-добър жизнен тонус и здраве.

Трябва да се вземат колкото се може по-своевременни мерки срещу хроничния стрес, физическото и психическо натоварване, с които все по-често се сблъскват и млади хора, застрашени не по-малко от подобни проблеми, отколкото хората в по-зряла възраст.

Какво е мозъчно-съдова болест

Какво всъщност е мозъчно-съдова болест? Фактически става дума за цяла група мозъчни заболявания, общото при които е нарушеното артериално или венозно мозъчно кръвообращение. Възможно е да се касае за хронични оплаквания от типа на съдово главоболие, но и остри инциденти, към които спадат инсултите (puls.bg). Най-често именно инсулт се подразбира под названието мозъчно-съдова болест.

Това заболяване засяга 270 на 100 000 българи и е болестта, втора по причинявана смъртност след инфаркта (pharmacy-bg.com).

Сред рисковите фактори, които могат да доведат до някои от посочените заболявания, са:

  1. високото кръвно налягане,
  2. затлъстяването
  3. и захарният диабет.

Именно поради тази причина е изключително важно да се контролират артериалното налягане и кръвната захар, а така също да се обърне внимание и на сърдечния ритъм и нивото на холестерола.

Лекарства (хапчета) за оросяване на мозъка

Един от често прилаганите продукти за подобрено оросяване на мозъка е анопирин (pharmacybg.com). Този медикамент намалява риска от образуване на тромби в кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението; използва се при преходни исхемични атаки или за предпазване от мозъчен инфаркт.

оросяване на мозъка

Едно от най-важните неща за правилното функциониране на човешкия организъм е доброто оросяване на мозъка с кръв

Агапурин SR 400 също подобрява оросяването на мозъка в случаи на склеротични промени в кръвоносните съдове на главния мозък. Симптомите, които насочват към приложението на медикамента могат да са нарушена концентрация, виене на свят, проблеми с паметта. Лекарството често се прилага и след прекаран мозъчен удар.

Изборът на един или друг медикамент може да бъде направен точно само от специалист. В повечето случаи препоръчваните хапчета предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, активират кръвообращението и по този начин се подобрява храненето на мозъчната тъкан.

Билки за оросяване на мозъка

Класика в това отношение са продуктите с гинко билоба. Екстрактът от този древен дървесен вид поддържа добра циркулация на кръвта в мозъчните съдове, което подобрява паметта и концентрацията и предотвратява събития от рода на инсулти. Благодарение на действието си билковият екстракт забавя прогресията при болестта на Алцхаймер. Препоръчва се и на здрави хора за възстановяване на мозъчния тонус след преумора.

Друг билков продукт с доказано действие в посока подобряване на мозъчното кръвообращение е зеленият чай (ezine.bg). Освен това основно за мозъка действие зеленият чай има и анти ейдж ефект, т.е. задържа процесите на стареене в мозъчните клетки и съдовата тъкан, отговорна за оросяването на мозъка.

Активирано кръвообращение и по-добро оросяване на мозък може да се постигне и чрез екстракти от американски женшен.

мозък

Увреденият от инсулт мозък не винаги може да се възстанови напълно

Използването на билки и билкови продукти за подобрено оросяване на мозък нормално се прави след консултация със специалист. Биха могли да се използват и продукти от рода на виногин и селеногин; да не забравяме, че благотворно въздействие върху мозъка и мозъчното кръвообращение оказват ядките, особено орехите.

По-подробно по темата слабо оросяване на мозъка

Непълноценното или слабо оросяване на мозъка може да бъде причинено от склеротични промени в съдовата система на този орган, както и в спазми на кръвоносните съдове по различни причини. Ако мозъкът не се храни пълноценно с кръв, започват негативни промени в мозъчната тъкан, които могат да се развиват бавно, но може да са изразени чрез остри събития от рода на инсулт (zdravni.com).

Признаците за това, че мозъкът не се оросява пълноценно, могат да са световъртеж, често главоболие, залитане и нестабилна походка, пристъпи на апатия, депресивни състояния, влошена памет и концентрация. Всичко това трябва да накара човека с подобни симптоми да се консултира с лекар и да предприеме мерки, целящи подобряване на мозъчното оросяване. Ако това не се направи, следва хронична недостатъчност на мозъчното оросяване, микроинсулти, загиване на мозъчни клетки.

Приемът на лекарства и билкови продукти не е единственото, което може да се направи в подобни случаи. Важни са начинът и ритъмът на живот, избягването на стреса и увеличаване на физическата активност, здравословното хранене.

Какви болести на мозъка познаваме

Мозъчен инсулт е най-често регистрираната болест на мозъка с тежки, понякога фатални последици. При инсулт в преобладаващия процент от случаите е засегната средната мозъчна артерия и основна причина за събитието е високото кръвно налягане (evropea.com).

Възможно е също главният мозък да страда от мозъчна атеросклероза, невроза, менингит, енцефалит, сътресение на мозъка, епилепсия, разсеяна склероза, болест на Паркинсон. Причините за тези тежки страдания са различни, както и прогнозите за пациента и начините на тяхното лечение. Важно е да се припомни, че в тази област няма безобидни заболявания и че всеки необичаен симптом, свързан с мозъчните функции, трябва да бъде консултиран с лекар.

Храна за мозъка

Храненето е от изключително значение за мозъчното здраве, затова всеки компетентен съвет в тази посока заслужава внимание. Знае се например, че полезни за мозъчната енергия са пълнозърнестите храни – поради високия процент фолиева киселина в тях (kvantov-prehod.org). Зърнените храни активират кръвоснабдяването на мозъка, а съдържащият се в тях селен противодейства на свободните радикали и подкрепя мозъчните функции в качеството си на антиоксидант.

Ето още храни, чиято консумация подобрява оросяването на главния мозък и мозъчната активност: риба, орехи, бадеми, боровинки, ягоди, къпини, семки – слънчогледови и тиквени, зелен чай, яйца, домати, авокадо, броколи, червено зеле, патладжан, кисело мляко, натурален шоколад.

Други начини за стимулиране на мозъка

Добрата за мозъка храна не е единственият начин да стимулираме неговата активност. Има редица начини да го поддържаме в добра форма: счита се например, че решаването на задачи със загадки или подреждането на пъзели е едно много добро упражнение за активиране на мозъчната дейност. Акцентът е върху комбинативното, върху творческото мислене (puls.bg).

При хората от третата възраст много важно условие за стимулиране на мозъчната активност са разходките, кратките пътувания, при които се сменя обичайната среда, общуването с хора извън семейния кръг. Всяка промяна – срещи с нови хора, опознаване на ново място или нова среда, кара мозъка да работи на по-висока скорост и това е положително.

Психолозите препоръчват за мозъчна гимнастика и т.н. визуализиране: старайте се, ако сте в състояние на принудително бездействие или вечер не можете да заспите, да си представяте хубави случки, спомени от детството – но всичко в подвижни образи, като на кинолента.Положителен ефект върху мозъчната активност имат физическите упражнения, разумното сърфиране в интернет, медитацията.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Какво да направим за добро оросяване на мозъка?
4.2 (84.62%) 13 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Какво да направим за добро оросяване на мозъка?

  1. Статията за оросяване на мозъка ми хареса, а също така ми допадна и линкът във втория абзац за симптомите и лечението на микроинсулт. За съжаление двете неща са твърде здраво свързани и човек трябва да осъзнае опасността в пълнотата й.

  2. Статията ми харесва и ще прилагам указанията за предпазване от заболяване.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *