Magnesium 01

Защо магнезият е изключително важен минерал?

Ако искаме да се отървем от стреса и да живеем на пълни обороти, да сме щастливи и спокойни единственото, което трябва да направим е да започнем да приемаме магнезий.

Той значително ще подобри състоянието на тялото и ума ни.
Той е невероятен минерал с дълъг списък от ползи за човешкото тяло, който отговаря за над 700 функции, които се случват в тялото ни в момента.

Ползи от магнезия

Увеличава енергията – той играе основна роля в разграждането на глюкозата и превръщането й в енергия и когато нивата му са ниски, процеса се забавя значително и сърдечният ни ритъм и приема на кислород се увеличава, а това води до изтощение. Ако спортуваме или имаме динамичен начин на живот е добре да “нахраним” организма си с достатъчно магнезий за да се чувстваме в топ форма, както отвътре, така и отвън.

Помага за пълноценния сън – магнезия ни помага да спим повече. Ако поддържаме нивата на този минерал, той ще увеличи GABA рецепторите на мозъка, които му помагат да изключи вечер и така ни ще спим по-дълбоко и качествено. Ще усетим разликата още от първия му прием.

Помага да сънуваме – тъй като магнезия ни предоставя по-дълбок сън и спокойствие, нашия мозък е в състояние да влезе в петия етап на съня (парадоксален сън). R.E.M. съня е фаза, в която се сънува. В допълнение подпомага за обработката на нерешените емоционални преживявания, което е и основната му функция.

Хидратира кожата – магнезия има положителен ефект върху кожата ни, защото е електролит, играещ важна роля за поддържането на клетките хидратирани и така кожата ни изглежда по-млада. Магнезиевите добавки приложени трансдермално имат пряко въздействие върху кожата ни.

Успокоява мускулните болки – когато имаме недостиг на магнезий, това може да доведе до засилена болка и напрежение в мускулите ни. Използвайки по 500 мг магнезиев глюконат може да ни помогне бързо да се справим с мускулните спазми. Магнезия намалява болката по естествен начин без да се налага да приемаме лекарства, които просто ще подтиснат болката.

При болки в ставите – магнезият успокоява възпалението, което може да доведе до скованост и болезненост в ставите ни. Когато го приемаме редовно ние си гарантираме намалено възпаление, подвижност на ставите и дори пълно възстановяване на движението.

Поддържа кръвното налягане – докато магнезия не трябва да се използва за заместване на медицински предписания, той може да спомогне за поддържането на нормалната циркулация на кръвта, което от своя страна за здравословното ни кръвно налягане.

Балансира нивата на калций – за доброто ни здраве поддържането на нормални нива на съотношението на магнезия към калция е наложително. Ако тялото ни има прекалено много от тези минерали, то можем да предизвика проблеми с мускулните и ставните функции. Твърде малко калций прави костите ни слаби и нездравословни, а прекаляването му пък ги прави твърде болезнени. Поддържането на подходящи нива на магнезия в тялото ни може да спомогне да постигнем един здравословен баланс и да се чувстваме добре.magnesium-02

Дайте мнение и Вие тук!

Освобождава ни от стреса – той регулира нервната ни система и може да помогне за предотвратяване на стреса, нервността, тревожността, безпокойството и др. Има положително въздействие върху здравето на сърцето и артериите. Магнезия, е минерал, който естествено успокоява нашите мускулни и нервни системи.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Ускорява мозъчната ни функция – всеки, който взима магнезий ежедневно, може да усети по-силни познавателни способности. Постигането на подходящо количество от него в системата ни може да ускори мозъчната ни функция.

Въпреки че добавките с магнезий често са страхотна идея, храненето с богати източници на този минерал е първото нещо, към което трябва да се стремим. Ето няколко храни с богато съдържание на магнезий:

Източник на изображенията: Freepik

  • авокадо
  • тиквени семки
  • тъмен шоколад
  • кълнове
  • морски зеленчуци
  • манголд
  • ядки
  • органично кафе
  • спанак
  • диво уловена риба
  • млечни продукти от пасищни животни

Вижте и ТОВА: Мнения за магнезиево олио. За какво се използва магнезиев гел и магнезий за мазане? Лечение.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Контракции раждане бременност болница усещания интервал

Контракции през и след бременността: какво представляват. Усещане, интервал.

♠ Видове контракции ♠ Патологични ♠ Лъжливи ♠ Родилни ♠ Следродилни ♠ Как да ги …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *