лекарство против повръщане - отвара
Това момиче не си е изпило отварата против повръщане

Отвара против повръщане – най-сигурното лекарство!

Билковата отвара против повръщане доказано е най-доброто лекарство помага и облекчава гаденето, но преди това трябва да сте наясно за причините.

Отвара против повръщане е сред най-ефикасните методи за справяне с неприятното гадене. Различни билки доказано повлияват позивите и облекчават симптомите, но преди това е добре да сте наясно какво причинява повръщането.

То може да е сигнал за обикновено натравяне или вирус, но понякога говори за по-сериозно заболяване и изисква спешни мерки. Ако пък причината е бременност, много от билките, които помагат, може да увредят плода. Затова подхождайте внимателно и ако повръщането продължи повече от 24 часа, потърсете лекар.

По-долу lekar.bg ще отдели специално внимание на гаденето при бременност, както и с какво може да го борите.

Защо повръщаме?

Повръщането се предизвиква от център в мозъка, който подава сигнал на организма ни да изхвърли стомашното съдържание през устата, а в някои случаи и през носа. Причините може да са различни – от преяждане до рак на хранопровода.

Ето някои от причините за повръщане:

  • вирус;
  • настинка;
  • преяждане;
  • злоупотреба с алкохол;
  • натравяне;
  • непоносимост към храна;
  • бременност;
  • болезнена менструация;
  • гастрит;
  • апендицит;
  • рак на хранопровода;
  • преплитане на червата;
  • менингит (възпаление на мозъчната обвивка);
  • бъбречна инфекция.

ВНИМАНИЕ! Ако повръщате зелено:

Ако повръщате зелено стомашно съдържимо и налице са симптоми като изпотяване, бледа кожа и непоносима болка, незабавно потърсете медицинска помощ. Възможно е да става въпрос за преплитане на червата!

Същото се отнася и за повръщане, придружено с кръв и дъх на ацетон – това говори за бъбречна инфекция или менингит.

Какво да предприемем на първо време?

лекарство против повръщане - отвара
Това момиче не си е изпило отварата против повръщане

Особено важно при повръщането е да не се обезводните. Затова приемайте по-често подсладена вода на малки глътки. Не приемайте храна! Легнете и правете възможно най-малко движения.

Това, което може да направите на момента, е да изпиете 100 г сок от лимон с малко минерална вода.

Много добре действа оризовата вода при повръщане. Сварете 5 с.л. ориз в 500 г вода и отцедете водата. Изпийте я на малки глътки, топла.

Доказано е, че от билките най-много помага джодженът и ментата. Приемайте ги под всякаква форма, за да облекчат неприятното състояние.

Отварата против повръщане

“Демир

В случай че повръщането се дължи на обикновен вирус и няма съмнение за сериозно заболяване, може да приготвите някоя от следните отвари против повръщане.

Дайте мнение и Вие тук!
  • Смесете 40 г мента и 15 г лимонови кори, счукайте ги и ги оставете да врат в 1 л вода. Когато течността стане на половина, махнете от котлона. Приемайте по 1 к.ч. три пъти дневно преди хранене.
  • Прави се запарка от 60 г цвят от лайка и ментови листа в половин литър вода. От така приготвената отвара се пие по 100 г по три-четири пъти на ден.
  • Приготвя се запарка от корите на една мандарина в половин литър вода за 5 мин на слаб огън. Приемайте по 3 пъти дневно на гладно.
  • Прави се запарка от 1 с.л. семена от копър и 500 г вода. Кисне се 1 ч. от прецедената отвара приемайте по 1 к.ч. до 5 пъти на ден преди ядене.
  • Отвара на Петър Дънов: Приготвя се запарка от 2 с.л. листа от пелин в половин литър вода. След 5 мин се прецежда и се приема по половин с.л.

Отвара против повръщане при бременни

отвара против повръщане наздраве!
Наздраве с прочутата отвара!

Гаденето и повръщането са чест симптом при бременност в първото тримесечие. Билките и лекарствата, които може да приема една бъдеща майка обаче, са твърде малко. Заради опасност да навреди на плода, най-добре е бременната просто да изтърпи тези три месеца на стомашно неразположение.

Пълнозърнестите храни, похапвани на често и по малко, облекчават гаденето.

Все пак, има някои безвредни трикове, които може да ви помогнат. Джодженът не е противопоказен при бременност и може да си направите чай от сушени листа.

Кайсията е богата на калий, който предотвратява повръщането. Смесете чаша компот от кайсии с вода и щипка сол. Приемайте на често.

Запазете тази статия в своите фаворити – в нея сме подбрали най-ефективните и доказани рецепти. Споделете я с приятели, за да знаят как да реагират при повръщане.

Вижте и ТОВА: Лекарства и билки против повръщане!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

повръщане на кръв и разстройство и други

Повръщане на кръв – причини; какво да се прави

В какви случаи може да има повръщане на кръв – болести и състояния. Опасни симптоми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *