Физиотерапия помага при атаксия + лекарства

Атаксия се нарича състояние, което се характеризира с некоординирани движения и неустойчива походка.

То възниква в резултат от неспособност на мозъка да регулира позицията на тялото, силата и посоката на движение на ръцете и краката.

Други прояви на атаксията са: нарушения в говора и способността за преглъщане, некоординирани движения на очите.

Като виновници за атаксията се сочат: прекаран инсулт, разрастване на тумор, злоупотреба с алкохол, церебрална парализа, множествена склероза.

Обикновено се засяга онази част от мозъка, която контролира мускулната координация.

Необходима е медикаментозна терапия в зависимост от основната причина, довела до нарушенията. Най-често лекарите предписват лекарства на основата на клоназепам, например клонарекс. Също понякога предписват и лекарството ПК-МЕРЦ, но за него има и негативни отзиви в нета.

Капсулите „Фезам“ се взимат като лекарство при атакси, но в никакъв случай без предписанието на лекар (това важи и за останалите). Трябва страшно много да внимавате и да не си изписвате лекарствата сами, защото иначе може да се окаже, че ви е за последно.

Дайте мнение и Вие тук!

Финлепсин и „Финлепсин ретард“ се дават при атаксия и дизартрия, като второто е по-специално при пароксизмална атаксия. Цинаризин се дава при световъртеж, понякога при атаксия (ако лекарят каже), а също и при нарушаване на равновесието.

Ще помогнете на баща си, ако му осигурите т.нар. приспособителни устройства(бастун или проходилка), за да се придвижва по-самостоятелно.

Полезна може да бъде и физиотерапията.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *