Температура 37
Продължително поддържане на телесна температура 37-37.2-37.5.

Температура 37. Как да действаме? Възможни причини за субфебрилна температура

Продължително поддържане на телесна температура 37-37.2-37.5. Сваляне на висока (субфебрилна) температура при възрастни и при деца

Температурата (Т°С) на здравия човек е 36,6°С. Допуска се минимално отклонение от 35,5°С до 37,4°С, приемливо заради влияние на микроклимата, денонощия ритъм, индивидуалното състояние и др. Средното ниво на женското тяло е с 0,5°С – 0,7°С по-високо от това на мъжкото.

Видове телесна температура
НаименованиеСтойностиПроцес
Субфебрилнадо 38°СИмунитетът се активира
Умерено-фебрилна38° – 39°СИмунитетът се бори със заплаха
Високо-фебрилна39° – 41°СНарушена терморегулация (втрисане)
Хиперпиретичнанад 41°СПълен срив на механизмите за централна терморегулация

Как да действаме при субфебрилна температура 37 – 37.2 – 37.5?

Показание на термометъра до 38.5°С не трябва да предизвиква тревога и спешно противодействие. Загряването е белег за усилена работа на имунитета, неин съпътстващ ефект. При минаване на границата от 38.0°С болестотворните агенти започват да загиват, благоприятства се отделянето на интерферони за борба с инфекциите и антитела. Болният губи сили и ляга, което позволява тялото да насочи силите си към болестта.

Съвременното виждане е, че субфебрилна температура не трябва да се сваля. Тя създава условия за преборване на болестта.

Правилната реакция е: консултация, за да се установи причината, и режим на легло и почивка

Температура 37 при дете

За децата стойност от 37°С е нормална и показва отлично здраве. Нещо повече – за мъниците до 3-год. възраст нормалното е 37.3° под мишницата, 37.5° в устата и 37.7°С в ануса.

При децата за повишена се възприема температура над 38°C. Реакция е необходима при стойност над 38.5° при еднократно вдигане и стойност над 38.0°С при поддържане няколко дни.

Как се сваля температура на дете?

Дайте парацетамол или ибупрофен, не аспирин, аналгин или друго лекарство.

Някои лекарства имат друго търговско име, например Панадол е парацетамол, а Нурофен е ибупрофен. Формата – таблетка или сироп, е по ваш избор. Дозата е максимално разрешената за възрастта според листовката. Интервалът – 2-3 часа, според нуждата.

При изпълването на максималната доза се минава към препарат от друг вид. Например след максимална доза парацетамол може да се вземе ибупрофен и обратното.

Педиатрите се противопоставят остро на бабешките методи за сваляне на температура като завиване в леден чаршаф, обтриване с лед, разтривка с оцет или спирт. С лекарства може да се действа 3 дни без лекарства консултация.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Спешна помощ е нужна за новородени с температура над 38°, кърмачета – над 39°, деца 2 – 3 години – над 39,5°, деца над 3 г. – при вдигане над 40°С.

Субфебрилна температура се сваля, само при най-малките бебета, при предходен гърч, при сърдечно или нервно заболяване.

Температура 37 при възрастен

37° при възрастен човек е нормална температура. Някои специалисти приемат начало на субфебрилитет на 37.5, други – на 37.1-37.2°С. Подобна стойност е леко повишена, но не критично. Привлича вниманието, само ако се задържи дълго време – сочи скрит възпалителен или инфекциозен процес.

temperatura-02
Едно време червената точка беше на 36.6, а сега е на 37
Да се сваля ли такава температура?

Не, не е потребно да се сваля. При стойности над 38°С, само заради дискомфорта, може да се използват народни методи, но не и лекарства. Лекарството сваля температурата рязко, а това не се предпочита.

Възрастен с температура 37.7 – 38.0 може да се охлади с разводнен оцет или спирт (обтриване или компрес на челото), като дозата е 1 с.л. на 500 мл затоплена вода. По-безопасно и все така ефективно е компрес с лед или ледена вода на челото, по обиколната на главата, под мишниците или в коленните сгъвки. При простуди и втрисане се дава компот, сок, чай за оводняване. Други домашни похвати са студени мокри чорапи и промивка на червата с хладка вода.

Да приемаме ли Нурофен, Аспирин и др.?

Температура до 38°С не трябва да се сваля с лекарства, освен ако са налице утежняващи фактори като сърдечно заболяване, бременност, изгаряния, декомпенсиран диабет, кръвоизлив, сериозни хронични патологии, старческа възраст.

Парацетамолът и ибупрофенът са оптимален избор и за възрастните. В тази възрастова група вече е допустим аспирин в доза 400 мг. При респираторни патологии са ефикасни комбинираните препарати на парацетамол с кофеин и/ или витамин С.

При продължително поддържане

Задържането на субфебрилна стойност е негативен знак. В болниците такива пациенти не се изписват, а тези на домашно лечение трябва отново да се прегледат.temperatura-01

Диагностика и определяне на болестта

Повишаването на температурата е симптом на множество заболявания. Само по нея не е възможно диагностициране на причината. Необходимо е да се разгледат и други симптоми, да се направят анализи.

  • Субфебрилни стойности се отчитат не само при заболяване. Тялото се загрява поради напрягане при спорт, процедури, бани и СПА, при физически труд, дори от люти ястия. Субфебрилна температура се поддържа при остри вирусни инфекции и при хронични възпалителни процеси. Тя е типична за хипертиреоидизъм, туберкулоза и ранен рак.
  • Фибрилно състояние бележи сериозни вирусни и бактериални инфекции, особено респираторни, алергии и шок, изгаряния. Динамиката на температурата е специфична при отделните патологии, например при ОРВИ повишаването е постепенно, при грип – рязко.
  • Високо-фебрилна температура се наблюдава при остри бактериални инфектирания като ангина, пневмония, салмонела, пиелонефрит, сепсис, менингит, варицела и др.

Причини за поддържане на температура 37

Температура от 37° е относителен показател. За повечето хора е норма.

Продължително съхраняване на такава стойност плюс други симптоми насочва към дисбаланс на вегетативната НС, ПМС, психично разстройство, автоимунно заболяване. Възможно е да указва за скрито възпаление или прекарана инфекция. Понякога съпътства хронифицирали неинфекциозни патологии като анемия, язва, астма. Също така се проявява при злокачествени новообразувания.

Без симптоми (безсимптомен субфебрилитет)

Температура от 37° без други симптоми не се забелязва.

Субфебрилно състояние се наблюдава при:

  • Прегряване поради излагане на слънце, дебело обличане и престой в сгорещено помещение. Може да ескалира до топлинен удар;
  • Стрес, вълнения и тежки преживявания;
  • Ваксинация – в първите 24 ч. поради задействане на имунната защита;
  • Операция, аборт – средно 3 дни субфебрилна Т° е нормална реакция на тялото спрямо острата намеса и последващо възпаление. Минаването във фебрилно състояние показва усложнение;
  • Никнене на зъби – в такъв момент вдигане до 38 – 38.5° се приема за нормално.
Ако е само вечер?

Сутрешната температура е по-ниска от вечерната. Стойност от 37°С е нормална преди лягане.

Вечерно повишаване се отбелязва при туберкулоза, хронични инфекции, ХИВ и ендокринни патологии.

Ако е само сутрин?

Сутрешно повишаване показва хронична инфекция, например цистит, пиелонефрит, неврологични заболявания. Наблюдава се в първите месеци след зачеване.

Телесна температура 37 и антибиотик
temperatura-05
Бактериите са силно зависими от температурната среда – с увеличаване на стойността растежът им се инхибира

Ако антибиотикът е назначен правилно:

  • Температура от 37°C  показва масова гибел на бактерии вследствие на лечението (влияние на техните токсини). Такава температура се счита за норма и не иска специално понижаване;
  • Температура до 38°C може да се съхрани за известно време, без да се изменя изписаното лечение. Главното е да се следят резултатите от изследванията на кръвта и урината – в тях не трябва да има патологично изменение;
  • Температура над 38°С може да показва алергия спрямо антибиотика. Особено опасни в този смисъл са пеницилиновите, като алергичен отпор се дава при повторния прием. Повишената Т°С може да е единствен симптом на алергията, понякога тя достига 39 – 40°С и напълно спада при отмяна на антибиотика.
Болести при децата

Инфекциите – вирусни и бактериални, са най-честа причина за температурно повишение при най-малките. Лесно се ориентираме по другите симптоми. Например главоболие насочва към общи инфекции като ОРВИ, ангина, някои шарки. Болка в корема насочва към чревна инфекция, съчетанието с диария показва салмонела или отравяне. При грип се появява гадене, докато при бременните говори за токсикоза.

Дайте мнение и Вие тук!
Още възможни причини
  • Температура при ковид, омикрон. От втория ден след заразяването се отбелязва субфебрилитет (37,1 – 38°). При леко течение в първата седмица се наблюдава температура до 38°, която лесно се сваля. При тежко протичане се наблюдава рязък скок до 39,5 – 40° С, температуро-понижаващите лекарства не действат. При усложняване до пневмония високата Т° се държи до 3 седмици и бавно спада. Субфебрилна „опашка“ се наблюдава още 3 – 4 седмици. При щама омикрон температурата остава под 38 °С;
  • Настинка и дихателни заболявания. Обичайната за вирусно инфектиране температура е 38 – 38.5ºC – при нея настъпва пик в изработката на противовирусни антитела. Понякога терморегулацията на тялото се „предава“ поради отслабен имунитет. Тогава термометърът показва 39°С и повече. Повишени стойности се задържат 3 – 5 дни, при бактериално усложнение – около седмица;
  • Бъбреци и пикочни пътища. Инфектиране в пикочната с-ма се понася тежко от тялото. Обичайно е термометърът да покаже стойност над 38°C, а в тежки случаи – до 40°C. Допълнителни симптоми са втрисане, слабост, повръщане;
  • Инфекциозни болести на храносмилането. Висока температура с повръщане, диарично изхождане и болезненост в корема бележат инфекции в храносмилателния тракт като отравяне, възпаление, стафилококова токсикоза, салмонела. Възпаленията при гастрит и язва причиняват повишаване до 37 – 38;
  • Генитални болести. Повишени стойности от 38 – 39°С се отбелязват при множество полови патологии като сифилис, възпаление на матката и др. При трихомониаза и генитален херпес обаче температурата се вдига минимално до 37 – 37,5°С;
  • Сърдечни болести. При този тип патологии температурата по-често остава нормална или е леко повишена, субфебрилна – 37 – 37,9°С.
Хронична инфекция

Субфебрилитет се отбелязва при хроничните бактериални инфектирания, при хроничен стрес, неврози и неврозоподобни състояния. Показателите не преминават 38°С при поражения на ухото, гърлото, носа и околоносните кухини (хронична хрема, синузит, тонзилит и др.).

Още нещо по темата ТУК: Бързо сваляне на температура при децата. Лекарства и бабини методи.

Температура от зъб

Обикновено кариес и пулпит не причиняват повишаване на температурата на тялото. Вдигането й над 37°С е сигнал за по-сериозно възпаление. Висока температура съпровожда периодонтит, вкл. гнойната му форма, периостит, алвеолит, който възниква след вадене на зъб.temperatura-03

Възпаляването на средното ухо понякога се съпровожда от болки в зъбите, които ирадират към слепоочията и челюстите. Температурата може да се повиши до 40°С.

При децата високата темп. съпровожда изникването на зъби. Действа се с обичайните температуро-понижаващи лекарства. Лекарско присъствие е нужно само при риск от гърч и ако детето е дезориентирано.

Още нещо интересно ТУК: Температура от зъби при възрастни. Възпалени венци или болен зъб.

Температура при бременност

Стойност на границата на субфебрилитета е нормално явление след зачеване. Провокира се от събирането на повече прогестерон в кръвта.

Бременната не трябва да реагира на цифри под 38°С, не трябва да пие лекарства за сваляне, обаче нека се следи.

Ако стойности, близки до 38°С се задържат продължително време, нека направи консултация със специалист. Възможно е температурата да разкрива инфекциозен процес, например пиелонефрит или хепатит.

За бременната най-подходящото лекарство е ибупрофен, не трябва да пие аналгин.

Погледнете и ТУК: Температура по време на бременност. Сваляне. Какво да правим при температура 37.5? Коя е нормалната телесна температура при бременност.

Евентуално лечение

Антиперитиците – лекарствата за сваляне на температура, са безрецептурно достъпни в аптеките. Налични са в повечето домашни аптечки. Стандартните средства, които покриват съвременните изисквания за безопасност и ефективност, са две:

  • Парацетамол, който се „крие“ и зад търговски имена като Ефаралган, Парацетамакс, Парацета, Панадол Рапид и Бебе;
  • Ибупрофен, който се „крие“ и зад търговски имена като Ибупром, Долорен, Нурофен, Ибуфен, Бруфен Ретард, Ибулек, МИГ – 400.

Има и комбинирани препарати:

  • с парацетамол и ибупрофен – Лекадол Комплекс, Нурулин Дуо, Комбогесик. Двете съставки действат различно върху температурата и затова могат да се съчетават или да се вземат в един ден до максималната доза на всяко;
  • с парацетамол и витамин С – Фервекс, Колдрекс. Това са готови дози за действие при грипоподобни състояния и простуда, опаковани на саше (прахче);
  • с парацетамол и фенилефрин – Фервефлу, Терафлу Парацетамакс. Прахчета и таблетки при респираторни патоголии (фенилефрин отпушва носа);
  • с парацетамол и псевдоефедрин – Грипекс, ТайлолХот. Прахчета с антихистамин и псевдоефедрин срещу възпаляване и хрема. Ефективни при грипоподобни и респираторни инфектирания.
temperatura-04
Ниската температура също е признак на патология. При 35° се размножават ракови клетки, едва при 36.6° имунитетът е нормален, а 37° е идеалната стойност

Само за възрастни е подходящ и приемът на

  • Аспирин самостоятелно или с витамин С. Препаратът е ефикасен, но дразни стомаха. Затова се предпочита на разтворими таблетки (Аспирин С, Упсарин, Ацетилин С, Алка Зелцер) и  на саше (Аспирин Комплекс, Аспежик, Хот Дринк);
  • Аналгин, Хексалгин и други с метамизол натрий. Течната форма е най-бърза, но се приема предимно за овладяване на болка. Течен аналгин се дава от 10-год. възраст, но има Аналгин Кидс за бебета.

Вижте и ТОВА: Кока кола при температура. Бързо сваляне. Лекарства при възрастни. Други средства: Компот, лед.

Други форми за сваляне на температура

Инжекции

За бързо овладяване на високи стойности над 39.9°С. Спешните медици инжектират в допълнение антихистамин и спазмолитик (пр. аналгин, алергозан, но-шпа) за редуциране на възпаляването и спазмите на мускулни влакна.

Спешното инжектиране предотвратява необратими увреждания на мозъчната кора.

Сиропи

Те са насочени към малките пациенти, защото по-лесно се дозират според телесното тегло.

Сиропите също са с парацетамол или ибупрофен. Обикновено са овкусени и ароматизирани, затова се харесват и приемат с удоволствие.

  • Сиропи с ибупрофен са Сиафен, Панактив форте, Нурофен, МИГ за деца.
  • Сиропи с парацетамол са Параседол, Панадол бебе, Ефералган сироп;

Свещички за температура

Предпочитани при бебетата и отличен избор при възрастни със стомашни проблеми, супозиториите не отстъпват на таблетките по ефективност. Лекарството се възприема през червата и пак попада в кръвта. Свещичките са по-ефикасни за бързо сваляне на високи стойности, те се активират и дават резултат за 30 до 60 минути.

  • Супозитории с парацетамол са Ефералган и Панадол ;
  • Супозитории с ибупрофен са Панактив Бейби и Нурофен;
  • Хомеопатични супозитории Вибуркол Н;
  • Други супозитории с нестероидни противовъзпалителни – диклофенак, Волтарен, индометацин и други. Тези препарати са направени за потискане на болка, те по-слабо повлияват температурата.

Още информация и източници на английски: Температура 37. Висока ли е? * Как да действаме при бебета, деца и възрастни? * Клинически методи за лечение.

Видео: нестандартен начин за сваляне на температурата посредством специални точки на тялото, показани нагледно:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какво да правим при продължителна температура при дете. Поддържане и при възрастни. Ако няма други симптоми? Сваляне на висока температура при бебе.

Продължителна температура при дете. Бълнуване

Митове и реалности

3 Мнения

  1. Генка Панова

    Не съм съгласна за вредата от бабините средства. Аз давам парацетамол и слагам студен компреси на главата, това е задължително, защото детето много се облекчава.

  2. Температура 37.8, отпадналост, отпуснато състояние, сънливост, липса на енергия – да взема ли лекарство или не? Имам Паратрамол?

  3. Здравка

    От моя опит Нурофен, Ефералган и Панадол са сравнително щадящи стомаха и добре ги понасяме. Изключила съм аспирин заради рефлукс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *