Клонарекс или Ривотрил? Мнения, спиране и употреба

Как действа клоназепам / клонарекс. Главното в неговата листовка. Мнения, коментари и отзиви на хората. Кога е опасен (противопоказания). С алкохол. С други лекарства. Клонарекс или ксанакс? Или Ривотрил?

Как действа клонарекс? Активна съставка на този медикамент е клоназепамът. Това е вещество от групата на бензодиазепините – има успокояващ и балансиращ ефект.

Основното му значение е да осигури контрол върху епилептичните припадъци у пациенти с това заболяване; ако припадъците все пак се случват, те преминават в по-лека форма и са по-редки (framar.bg). В тази си функция клонарекс е новият заместител на ривотрил – медикаментът, около който имаше доста скандали и който бе спрян от внос и употреба, без веднага на пациентите да е осигурен аналогичен продукт.

Клонарекс трябва да се приема строго под лекарски контрол, тъй като самодейното му прилагане крие рискове за здравето. Той е от продуктите, които развиват зависимост. Освен това е неподходящ за пациенти с белодробни страдания, заболявания на черния дроб, миастения гравис, за пациенти с алкохолна зависимост.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Главното в неговата листовка

Внимателният прочит на листовката за клонарекс съдържа предупреждението да се внимава с приема, ако пациентът е имал мисли или опити за самоубийство. Специално наблюдение от лекар е необходимо и в случаите, когато се касае за потребител на възраст над 65 години с отслабена имунна система и психически нестабилен.

Клонарекс се приема по специални индивидуално съставени схеми, като се започва от минимални ефективни дози. В рамките на 2-4 седмици се установява подходящата доза за конкретен пациент и се регистрира лечебният ефект от медикамента. Поддържащото лечение, както при всички медикаменти за дългосрочна терапия, трябва да е с точно определена постоянна доза. При промяна в здравословния статус лекуващият прави корекции.

Прекратяването на лечението също става по схема и под наблюдение, при плавно намаляване на приеманите дози (framar.bg).

клонарекс или ривотрил? мнения

Клонарекс е един от вариантите при епилепсия

Лечението с клонарекс изисква особено внимание в случаите, когато е необходимо да се приемат транквилизатори, сънотворни обезболяващи – лекуващият съставя персонална лечебна схема, като изключва или заменя някои медикаменти, или определя задължителни интервали между приема им.

При епилепсия

Първото предназначение на клонарекс е при терапиите срещу епилепсия: според фармакологичната характеристика – всички клинични форми на епилепсия и гърчове (infopharma-bg.eu). Благодарение на този медикамент се предотвратяват тежки припадъци или гърчове, или нежеланите епизоди протичат по-леко и без последици за пациента.

При безсъние

клонарекс

Медикаментът клонарекс се взема и при безсъние, но за кратко

Активната съставка на клонарекс – клоназепам, като представител на бензодиазепините освен антиконвулсивното си действие постига също и успокояващо/седативен ефект, както и хипнотичен (framar.bg). Последните характеристики позволяват да се прилага при продължителни разстройства на съня / безсъние. Все пак в подобни случаи приемът не бива да е продължителен. Прилага се само при необходимост, за кратко време.

При главоболие

Клонарекс може да се прилага при комплексна симптоматика с главоболие, чиято първопричина е психично или нервно разстройство. Главоболието като водещ симптом при други болестни състояния не налага прилагането на клонарекс.

Същевременно е известно, че главоболието е един от нежеланите странични ефекти в началния етап на дългосрочно лечение с клонарекс (framar.bg).

При косопад

Лекува ли се косопад с клонарекс? Ако някой го прави, вероятно това е някаква малко популярна методика. По-скоро е добре да се знае, че продължителното лечение с клонарекс може да провокира някои негативни промени в състоянието на кожата и косата – включително косопад (aptekadara.com).

При депресия

Медикаментът клонарекс е популярен преди всичко като лекарството, което замени спрения ривотрил; употребата му се свързва с терапиите при епилепсия, включително за деца (framar.bg). В същото време трябва да се отбележи, че с клонарекс се лекуват дългосрочно различен тип депресии. Прилагането му в тези случаи изисква точно диагностициране и изработване на индивидуален лечебен план. При грешки в лечението е възможно самото лекарство да провокира депресивни състояния.

Лечението на нервни и психични разстройства е една от характеристиките на клонарекс; в този случай е в сила предупреждението за отказ от самолечение, самоволно коригиране на дозировки и рязко спиране на приема заради опасност от провокиране на негативни ефекти за здравето.

При страхова невроза и паническо разстройство. За нерви

Счита се, че клонарекс/клоназепам е подходящ медикамент за профилактика на панически атаки и прояви на страхова невроза, ако те се случват редовно (lecheniedepressii.ru). Като представител на бензодиазепините това лекарство е подходящо и за краткосрочно лечение, тъй като сравнително бързо при добра терапевтична програма може да балансира нервната система и психиката, и да овладее пристъпи на паническа атака. Мнения на потребители сочат обаче, че клонарекс може да замени равностойно стария ривотрил при епилепсия, но при депресии и панически разстройства често е с негативен ефект.

Мнения, коментари и отзиви на хората

 • Този клонарекс е ужасен.Пия го от 3м.отначало беше добре,но постепенно нещата се влошиха.Дайте ми съвет,от опит на някой с паническо разстройство,с какво мога да го сменя – Дани (framar.bg)
 • Здравейте на всички тук! Ривотрил и Клонарекс са едни и същи, без никаква промяна. Моя приятелка пиеше Ривотрил от една година, а сега е вече на Клонарекс, мога да кажа, че лекарството няма никаква промяна, при нея също,или накратко казано тя се чувства перфектно! Успех на всички! – Eli (framar.bg)
 • От 2006 година си пих ривотрил за паническо разстроиство . Отлична поносимост и страхотен ефект !!! Докато го нямашв 4 месеца бях на диазепам . Не бях много добре но се живееше ! От тоя Клонарекс направо се скапах!!! Постоянно ми е лошо от него !!! Нещо не е наред с това лекарство !!! Повече вреди отколкото помага !!! Направо за 1 месец се влоших 20 пъти поне!!! Тези дни минах на диазепам и съм много по добре !!! До здравния министър – какво ни натресе бе ? Заради 2 куфарчета с пари се бъзикаш с здравето на около 100 000 Българи !!!!!!!! – Julian Lazarov (framar.bg)
 • Синът ми пие ривотрил от 0,5 мг. От няколко дена вече му давам клонарекс. Поведението му се промени, сякаш спирам ривотрила. Притеснена съм. Налага се да ходим при психиатъра… Някой друг забелязва ли разлика в действието на клонарекс? – E. (framar.bg)
 • След почти месечна употреба вече мога да споделя впечатления, въпреки че активната съставка е една и съща и при ривотрила и при клонарекса то страничните ефекти и действието на двете лекарства са меко казано различни! Аз приемах при необходимост 1/2 таблетка от 0.5 мг ривотрил, а сега дори след приема на клонарекс паник атаките стават по силни, защо ли???? Уж производителя беше индийска фирма, след това се появи произведен от някаква кипърска офшорка защо??? И не на последно място защо никъде по света не се продава такова лекарство???? Моля Ви framar питайте някой компетентен, какви са отговорите на моите въпроси! Мисля, че тук най- малкият въпрос е цената! – Деси (framar.bg)

Кога е опасен (противопоказания)

Медикаментът клонарекс е опасен при алергия към някоя от съставките му. Необходимо е особено внимание за свръхчувствителност и в случаите, когато се налага лечение и с друго лекарство от групата на диазепините (framar.bg).

Клонарекс е противопоказен също при заболявания на черния дроб и белите дробове/дихателната система, при миастения гравис, при епизоди на сънна апнея и алкохолна зависимост. Не е подходящ за пациенти в кома и нарко зависими.

С алкохол

клонарекс и алкохол

С Клонарекс + алкохол може да стане страшно!

Съчетаването на клонарекс и алкохол е недопустимо, тъй като алкохолът усилва клиничното въздействие на медикамента: възможно е да се получи силен седативен ефект с негативни последици за дихателната и сърдечно-съдовата система (затруднено функциониране, респираторна и сърдечна депресия) – framar.bg.

С други лекарства

Паралелният прием на клонарекс с други лекарства изисква специално внимание и изготвяне на индивидуална схема за терапия (inopharma-bg.eu). В някои случаи се налага отказ или замяна на продукти, или планиране на няколко часови паузи между приема им. Така се избягва взаимното въздействие, при което е възможно да се усили или отслаби ефектът от тях, или да се проявят негативни странични ефекти.

Специално внимание във фармакологичната характеристика се обръща на съчетаването с антиконвулсанти, обезболяващи, сънотворни, някои аналгетици и мускулни релаксанти. Практика е при подобни лечебни програми да се съчетават няколко медикамента; спецификата на клонарекс налага висока прецизност при определянето на дозировки и продължителност на приема.

Клонарекс или ксанакс?

Клонарекс е от групата на бензодиазепините, както всъщност и ксанакс. Дали да вземете едното или другото лекарство – зависи от характера на заболяването. Клонарекс по условие е предназначен за терапии при епилепсия. Използва се и при депресивни състояния, но според голяма част от потребителските мнения дава доста странични ефекти.

Основното предназначение на ксанакс е ориентирано към депресии, състояния на тревожност и панически разстройства (framar.bg).

Ксанакс. Мнения и действие. Странични ефекти. Може ли с алкохол?

Клонарекс като наркотик. Има ли зависимост?

Продължителният прием на клонарекс води до зависимост от типа на наркотичната. Точно по тази причина лечението с клонарекс трябва да бъде под лекарски контрол и само лекуващият да определя дози и продължителност на приема (framar.bg).

Как се спира?

Спирането на лечение с клонарекс трябва да бъде контролирано от лекар, а не самодейно. Рязкото прекратяване на терапията провокира ефект на отнемането; ето защо е необходимо това да става чрез постепенно намаляване по схема на приеманите количества (framar.bg).

Добър заместител на ривотрил ли е?

Тук отговорът едва ли може да е еднозначен. Редовните потребители на ривотрил коментират доста критично в различни форуми медикамента клонарекс, предложен като заместител на вече изведения от употреба у нас медикамент. Това, че клонарекс е доста по-скъп, е най-малката отрицателна разлика с ривотрил. За много пациенти с депресии и панически разстройства клонарекс не е решение, тъй като след приема му паническите атаки и депресивни епизоди зачестяват. Дали това е въпрос на преход и нещата ще се нормализират, времето трябва да покаже.

Макар специалистите да уверяват, че ривотрил и клонарекс е почти едно и също заради общата активна съставка, разликите са доста съществени. Ривотрил е продукт на престижна фирма, докато клонарекс е генерик и се произвежда според изявления в Индия, а може би в Кипър, знае ли се. Като генерик коментираният клонарекс няма претенциите за чистота на активния компонент, което означава, че трябва да очакваме по-честа проява на негативни странични ефекти. Историята с отказа на здравната система от лечението с ривотрил създаде много проблеми на десетки хиляди болни хора.

Ривотрил: Странични ефекти и заместител. Как ще се лекуваме сега?

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

17 коментара по “Клонарекс или Ривотрил? Мнения, спиране и употреба

 1. Има ли смисъл да говорим още от началото се знаеше какво става-карат ROSHE да свалят под 2,50 лекарство, за което плащат данъци, внос и т.н
  В Кипър никой лекар не преписва Клонарекс имат си къде по добри заместители.
  Това е като Тайландския и Индийският Ривотрил 2$ на блистери.Крадат рецептата, измислят си име, не влагат една стотинка за изследвания и накрая ти го набиват със Здравната каса.

  Единствено помага за епилипсия за друго забравете.Един ден нямах от къде да намеря Ривотрил, взех клонарекс едно по едно изпих 10 броя и седя и се чудя аспирин ли изпих или какво-никакъв ефект.Още от самото начало повечето хора бяха наясно какво се прави и то точно с такива лекарства.

  „Държава“ кво да правиш……

  • Pri men se slu4i su6oto neznam sega ot dva dena pia diazepam no ne e kato rivotrila.Kakvo da pi6a o6e tova e istinata.3 godini go pija.A kolko e skup.S polovinka izkarvah cjal den .Zatova li horata se 4udjat ot koja durjava da si vzemat ili na 4erno ot njakude.

 2. Никога не съм пила ривотрил, но пък за втори път включват КЛОНАРЕКС в лечението ми. Имам тревожно разтройство със симртоми на ОКР,на социална фобия и на генерализирано тревожно разтеойство. Постоянна тревожност и постоянен страх и куп ужасни представи. Клонарекс ми действо супер добре без да се оплаквам от странични ефекти. Леко ми ставаше лошо,когато пушех и пиех клонарекс и антидепресант, но пък спрях цигарите и не ми става въобще лошо. :)))))) и ми е добре от таблетка и половина на ден (от 0,5 клонарекс)

 3. Моля ви се от все сърце, да ми препоръчате невролог склонен да изписва ривотрил. Защото жена ми мисли за самоубийство. Клонарекса не и върши същата работа. На когото му е предписвано наскоро Клонарекс или Ривотрил нека ми пише на paketvictory@abv.bg и да ми даде координати на невролога. Ще направите добро на непознат. Благодаря ви!!!

  • Извинявам се, но от това което прочетох, но стигам до извода, че жена ви няма нужда от невролог, а от добър психиатър. Не е толкова страшно, психиатрите лекуват разстройства от този род. Успех!!

 4. Аз лично не виждам разлика между Ривотрил и клонарекс.От 6 г.го пия и така и не ми се промени състоянието.Лошото е,че се пристрастих.Пусти му лекари,като не знаят какво ти има иииии айде Ривотрил.искам да го спра,ама не могат да ми измислят заместител.Някой ако го е спрял,МОЛЯ да ми каже как го е направил.

 5. Пиех ривотрил, сега пия клонарекс не намирам никаква разлика.Доволна съм.

 6. Пиех повече от 10 години Ривотрил. Сутрин и вечер по 0,5 мг. Спрях го миналата година изцяло, но за период от година. Но няколко месеца след това почнах да вдигам кръвно на емоционална основа и сега пия само вечер по 0,5 мг. От клонарекса обаче. Аз не намирам разлика кое е по-дбро. Пак е клоназепам. Не забравяйте, че хората с панически атаки и болести на нервната система периодично могат да възвръщат симптомите си. Повече медитация и спокойствие. Успех на всички:)

 7. Изписаха ми Клонарекс Ципралекс.Но от изчетеното за тях и страничните ефекти ме е страх да ги пия.Не знам какво да правя.Много съм объркана

 8. Ривотрил и клонарекс действат еднакво.Защо обаче трябва да се плаща 4 -5 пъти повече.Някой добре печели от нещастието на дечицата!?!? Това може да се случи само в държава като нашата,където грижата за човека е всъщност грижа за ограбването му!!!

 9. Здравейте, аз го пия от трети март 2017 година, и искам да го спра. , бихте ли ми помогнали? Благодаря.

 10. Здравей те на 30 съм имах дълга връзка 11 години и се разделихме преживях го много тежко изписаха ми за 2 месеца клонарекс пих го наистина вкарва те в друг свят притапява чуства емоции не ти пука за нищо беше ми супер айляк но ме беше страх да не се престрастя и го спрях като намалих дозата на четварт само сутрен и в продалжение на още един месец го сипирах вече 20 дена от както съм го спрял но ми липсва тва малко хапченце но си мисля че така е по добре

 11. Аз като се опитам да спра тази четвартинка, и почвам да вдигам кръвно. , не знам как да се разделя с това пусто хапче! започнеш ли го веднъш, няма спиране… ;(

 12. имам депресия и сега когато ходя малко повечко се уморявам, все едно ме задушава нещо. не знам как да го опиша. А съм само на 27. може ли да ме посъветва някой какво да направя защото съм в чужбина
  Аз също пия клонарекс. лекаря ми го изписа, като ми казах, че чувствам страх и не мога д седя удома сама. изписа ми четвъртинка, и каза да го пия 3 месеца. аз пих два месеца и го спрях. не знам какво да направя за да ми мине. мен ме е страх да съм сама и постоянно мисля, че съм болна че ще умря такива неща.

 13. ot dalgo vreme piya klonareks.ot nacalo pieh rivotril. no ne se cuvstvam dobre po zle stava.iskam da go spra.mnogo molya da mi kajete kak da spra da go priemam

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *