Какви мнения съществуват за Геритамин.
Противопоказания и странични ефекти на Геритамин. При менопауза.

Мнения за Геритамин и Геритамин Хиалурон. Ползи и вреди. Странични ефекти и противопоказания

Какви мнения съществуват за Геритамин. Има ли вреди от Геритамин Хиалурон? Противопоказания и странични ефекти. При менопауза. Видове. Пълнее ли се? Предизвикване на цикъл. Колко време се пие?

Геритамин е търговско име, под което се продава комбинацията от витамини А и Е. Името се използва от няколко производители, като към момента трима от тях продават в България.

Продуктите са регистрирани като хр. добавки. Вложените в тях количества витамини са в дози, които надхвърлят обичайната дневна нужда. Те служат за попълване на дефицити.

Продукти с името Геритамин
Продукт, производителброй капсули, актуална цена
Геритамин А + Е на Тева Фарма20 капсули, 6.80 лв
Геритамин Хиалурон на IHS Великобритания30 капсули, 18.60 лв
Геритамин А + Е на Актавис20 капсули, 5.39 лв (4.79 лв)
Геритамин Нео на Актавис40 капсули, 6.15 лв

За какво се ползва Геритамин и видове

Продуктите Геритамин се продават като добавка за подобряване на вида на косата, кожата и ноктите, а Хиалурон – само за кожа. Макар че носи името Геритамин, което предполага наличието едновременно на витамините А и Е, в Геритамин Хиалурон няма витамин А, а само витамин Е, съчетан с хиалуронова к-на. С този си състав този продукт е адресиран само за кожа.

Класически Геритамин

Общите ползи от класическото съчетание от витамините А и Е надхвърлят сферата на козметиката. Дефицитни състояния възникват при боледуване, трайна преумора и продължително претоварване (физическо, психическо, умствено), излагане на стрес, некачествено хранене и диети.

Дневната доза витамин А е изчислена на 0.9 мг, за витамин Е т я е 15 мг.

  • Геритамин подава 1.5 мг вит. А, 67 мг витамин Е;
  • Геритамин Хиалурон предоставя 0 мг витамин А, 30 мг витамин Е, 100 мг хиалуронова к-на.

Препоръчителна от производителя доза: по 1 капсула дневно за всеки продукт.

geritamin-01
Различни опаковки на класическия Геритамин
За коса и против косопад, за растеж

Дефицитът на вит. А води до пърхот и падане на косата, до увреждане от ултравиолетовите лъчи. Дефицитът на вит. Е води до патологии на скалпа, основно изсушаване на покритието и себорея.

Приемането на двата витамина води до:

  • За косъма: синтезиране на допълнителен кератин, антиоксидантна защита, подхранване на фоликулите за усилен растеж, оздравяване на космената структура, удебеляване на космите, хидратиране;
  • За скалпа: активизиране на кръвния поток, отрегулиране на клетъчните процеси и възстановяване на покритието, омазняване на скалпа чрез влияние върху съответните жлези, дълбоко хидратиране, борба със сухота и излющване, лекуване на себорея.

При нормални състояния се взема по 1 капсула дневно. При сериозни дефицити дерматолозите изписват Геритамин по схемата: 1 месец 2 Х 1 капсула (2 броя дневно), 1 месец 1 Х 1 капсула (1 брой дневно).

Още по темата ТУК: Кои са най-добрите витамини за коса? Мнения. За кожа и нокти. Противопоказания. На Допелхерц и др.

За кожа и за лице
“Демир

Показание за приемането на витамин А е наличието на възпаления, пъпки, акне, бактериално заразяване, порязвания, излющване, разраняване и др. нарушения на кожното покритие. Добавянето му ускорява процесите на възстановяване и оздравяване на покритието.

geritamin-04
Доставяме си витамините от добавки (капсула) и от храната

Витаминът има и козметичен ефект – противодейства на появата на комедони и бръчки, последното – чрез подобрен кръвен поток през всяка точка от епидермиса. Изравнява тена. Полезно е периодичното вземане на Геритамин за по-добър тен, дълбока хидратация и подхранване.

Геритамин през зимата има допълнителна функция: защитава от външните увреждащи фактори, бори се с изсушаването и преждевременното остаряване на покритието.

  • При акне. Ретинол палмитат се използва за лечението на различни кожни патологии. Особено ефикасно се противопоставя на възпаленията. При акне се изписват 2 капсули вътрешно. Подходящо е и външно прилагане на Геритамин – 4 капсули се пробиват и съдържанието им се смесва с бяла хума и сметана по 1 с.л. Този състав успокоява кожното покритие;
  • Маска за лице. Масленият разтвор в меките капсули Геритамин лесно се изкарва след пробиване с игла. Той е подходящ за добавяне към всякакви състави на възстановяващи и подхранващи маски. За хидратиране се съчетава с мед, жълтък, йогурт, за подхранване – с извара, зехтин, рициново масло, глицерин, сметана, за оздравяване – с билкови отварки (лайка, невен, лавандула, тетра, мента). Стандартна доза за една маска за лице е 4-5 капсули Геритамин;
  • При псориазис. Комбинацията от А + Е се изписва от дерматолозите при всякакви кожни патологии като псориазис, дерматити, екземи, дерматози. Показания за приема му са появата на възпалителни и гнойни огнища, напукване и излющване. За псориазис се взема 1 месец по 2 капсули, 1 месец по 1 капсула.
За нокти

Витамините А и Е повлияват всички придатъци в тялото, вкл. ноктите. При продължителното му приемане ноктите се хидратират, удебеляват и израстват. Повърхността им се изглажда, премахват се патологични процеси като разслояване и набраздяване (което е сигнал за липса на витамини).

За здрави и укрепнали нокти е полезно не само пиенето на Геритамин, но и полагането му на място с помощта на маски за нокти. Обичайната доза е 3-4 капсули, които отново пробиваме, за да изтече съдържанието. Съчетаваме с глицерин (задължителна съставка на всяка маска за укрепване на ноктите), масла като зехтин, рициново, краве масло, етерични. Добавят се лимон или йод против патогени. За сгъстяване – хума, нишесте, извара.

Отлична маска се получава от козметичен крем за ръце, в който се изсипва течният витамин.

Съставът на маската се намазва върху ноктите и се покрива с ръкавица, за да остане да действа няколко часа, допустимо е през цялото време на нощния сън.

За деца

18 години е минималната възраст за употреба на Геритамин, както са посочили производителите. Въпреки че децата също развиват дефицитни състояния спрямо витамините А и Е. Продуктите не се адресират и към другите уязвими групи.

Вероятна причина за такова указание е влагането на прекалено висока доза от двата витамина. Международно определената средна дн. доза за дете на 3 до 7-годишна възраст е 400 мкг (0.4 мг) витамин А и 7 мг витамин Е. В една капсула Геритамин има в пъти повече.

Става ли за забременяване? При бременност

Витамините А и Е са подходящи след зачеване, дори са необходими за правилното развитие на плода. Но Геритамин е недопускан за бременни, защото дозите не са съобразени с това специално състояние.

geritamin-03
3 до 6 месеца преди зачеване започва приемът на комплексни състави, затова пазарът е “наводнен” с адресирани към майчинството продукти

Лекар може да откоригира индивидуално дозата на бременната, за да може тя да се ползва от преимуществата на витаминната корекция. Вит. А трябва за развитието и храненето на плода, за здравето на мастните тъкани и млечните жлези, за процесите на лактация.

Витамин Е е нужен и на двата пола за благоприятстване на зачатието. Той се изписва при планиране на бременност.

  • При дамите той защитава съзряващите яйцеклетки и подпомага правилното им делене, влияе върху нарастването на прогестерона, регулира имплантирането на ембриона и оформянето на плацентата, подобрява кръвоснабдяването на матката. Под негово влияние затихват хронични възпаления. Регулира кръвното на бременната, предпазва я от тромби.
  • При мъжете той увеличава възможността за предаване на здрави гени и повишава вероятността от зачатие. Витамин Е подкрепя жизнеспособността на сперматозоидите и подобрява техните характеристики. Освен това усилва кръвообращението в половите органи. Прилага се в лечението на безплодие.

Витамин Е се приема 1 до 3 месеца преди планираното зачеване от двамата партньори. Средната норма е около 10 мг, при предишни проблеми и неизносване на бременност дозата може да се увеличи до 200 мг за всеки от партньорите.

За предизвикване на цикъл

Витамините повлияват нивата на хормоните в тялото и съдействат за отстраняване на дисбаланса между тях. Нерядко те са полезна добавка в лечението на хормонални патологии, които се отразяват върху редовността на цикъла. В такива случаи се приемат курсово за около 20 до 30 дни.

  • За кърмене. Кърменето е голямо натоварване, което изтощава женския организъм. Вътрешните ресурси се насочват към детето. Затова майчинството нерядко влошават коса, нокти, цялостно кожата на жената. Дефицитите повлияват нервите, очите, зъбите и др. След раждането трябва да се приемат по 2,7 мг ретинол и 15 мг токоферол като минимум. Другите нужди са от В-витамини (В2 2,1 мг, В6 2,1 мг, В12 2,7 мг), Д3 12,4 мг, вит. РР 26 мг, вит. С 100 мг;
  • При мастопатия. Тя се съпровожда с хормонално дебалансиране (преобладаване на естрогени, недостиг на прогестерон). В млечната жлеза се формират зърнести уплътнения и поради травми, стрес, климакс, хормонална терапия и др. Най-нужни в това състояние са витамините А, Е и С. Те ускоряват метаболизма, укрепват имунната и нервната с-ма, предпазват от атипични и онко клетки, органите повишават изработката на хормони. По въпроса погледнете ТУК: Как се ползва Геритамин при мастопатия? Чай и лекарства за лечение. Форум с мнения. Симптоми;
  • При менопауза. Това е състояние на хормонални изменения (дебалансиране), при което са нужни същите витамини – А, Е, С плюс комплексни В и Д. Те влияят върху обмяната и хормоналния синтез. Особено ценни са за кожата и лигавиците, които се влошават през климакса. Подобряват и психическата сфера – депресивност, променливи настроения;
  • При ковид. Стандартно при заболяването се изписват витамини С, Д и цинк. Но ако сте заболели от коронавирус, веднага започнете да приемате Геритамин. Установено е, че около 3 месеца след оздравяването настъпва масирано окапване на косата. Приемането на вит. А и Е противодействат на този процес и намаляват негативния ефект;
  • За отслабване. Вит. Е се включва в борбата с излишните кг и лошия холестерол. Той дава видим ефект, дори при наситено с мазнини меню и неспазването на някакви режими. Помага чрез функцията си на антиоксидант. А при бързо отслабване орг. се нуждае от над вит. А, за да съхрани доброто състояние на кожата и тя да не се увреди с увисване и стрии.

Приложение на Геритамин хиалурон

Британският продукт запазва името Геритамин, но в него не присъства витамин А. Той представлява съчетание от витамин Е и хиалуронова к-на. Поради съставът си, добавката се насочва само за оздравяване на кожното покритие. Целта е дълбоко хидратиране, изглаждане и подобряване на еластичността.

geritamin-02
В този продукт витамин А е заместен от хиалурон

За производството на Геритамин Хиалурон е приложена патентована технология, която подобрява усвояването в стомаха и червата. Принципно при пиене на витамините, голяма част от тях се загубват (разрушават, неусвояват) в стом.-чр. тракт. Този неприятен ефект е намален чрез намаляване на молекулното тегло на съставките.

Мнения за Геритамин и Геритамин хиалурон и Нео

Във форумите има доста теми, отделени на витаминното зареждане и конкретно на Геритамин. Продуктът се ползва с добро име. Дамите си го препоръчват помежду си, когато имат нужда от подобряване на вида на кожата или косата. Споделят се различни лечебни схеми. Много се хвали пулсовото приемане: 1 месец прием, 1 месец почивка, и сезонното приемане: всяка пролет по 1 месец. Някои го влагат в маски, други директно го намазват върху ноктите.

Относно ефективността има достатъчно положителни отзиви. Потребителки свидетелстват за спиране на косопада, а като негативен ефект – по-интензивно окосмяване по тялото.

Вижте още мнения за Геритамин и Геритамин хиалурон и оставете и вие своя отзив ТУК в нашия форум за коментари!

Геритамин Нео

Геритамин Нео на компанията Актавис е в процес на замяна на пазара с обновения продукт Геритамин А + Е. В повечето аптечни сайтове стои старото название и снимка на новата опаковка. Разлика в съдържанието на капсулите няма – и в двата случая вътре са вложени 1 500 мкг вит. А и 67 мг вит. Е.

Изменя се разфасовката. Нео се продаваше по 40 капсули в кутия, а А + Е се предлага на половина – по 20 капсули. Цената обаче не е така променена. Новият продукт в аптеки Subra е 4,58 лв, а във Фрамар все още се предлага Нео на 6.15 лв.

Има ли вреди и какви?

Производителите не посочват негативи на Геритамин. Единствено поставят стандартното предупреждение, че добавките не трябва да заместват разнообразното хранене. Затова ще видим какви са стандартните предупреждения спрямо приемането на витамини А и Е.

Противопоказания

Препаратите са добавки, безрецептурни продукти. Стандартно се ограничават за уязвимите групи потребители.

Дайте мнение и Вие тук!

Приемът на витамин А е противопоказан при хиперчувствителност, жлъчно-каменна болест, хроничен панкреатит и през втория триместър на бременността.

Приемът на витамин Е е противопоказан при хиперчувствителност, тежка атеросклероза на коронарните артерии, инфаркт, повишен риск от тромбоемболия, детска възраст, независимо от лекарствената форма;

Странични ефекти

Приемът на Геритамин не дава нежелателни явления.

Дългият ежедневен прием на вит. А може да причини интоксикация и хипервитаминоза (симптоми – главоболие, сънливост, вялост, замервяване, болки в костите на краката, нарушена походка).

Пиенето на витамин Е грози с алергичен отговор като сърбеж и зачервяване, както и от страна на храносмилането – диария, гадене, болка, диспепсия.

Пълнее ли се?

Витамините А и Е нормализират метаболизма, подобряват нормалното протичане на обменните процеси в здравословен порядък. В този смисъл приемането им съдейства за отрегулиране на теглото, а не обратното. Но във форумите понякога се изказва такова опасение – че добавянето на витамини подсилва организма и води до качване на теглото.

Колко време се пие? Прием

Производителите указват в листовките препоръчителен курс от 2 – 3 месеца.

geritamin-05
Геритамин е нужен при псориазис и екзема

При патологии като псориазис, екзема, дерматози Геритамин се изписва за 2 месеца, след което се заменя от друг витаминен препарат (например при псориазис – Неопсорал или билковото Псориазал Плюс). За профилактика подходящата продължителност на приемането е 1 месец. За подобряване на косаа, нокти – 1-2 месеца.

Стандартната доза, описана в настоящите листовки, е 1 капсула дневно. В старата листовка на Геритамин Нео се допускаше приемането на 2 капсули (двойна доза) дневно.

Вижте и ТОВА: Какви странични ефекти има Геритамин? Вреди и противопоказания. Колко дълго се пие?

Заместители и аналози

Гери“ в името на добавките показва комбинация от витамините А и Е. На българския пазар такива са само две имена – Геритамин и Герикапс. Те са идентични, представляват абсолютни аналози един на друг. Други препарати с витамини А и Е няма.

Герикапс или Геритамин?

Gericaps ® е Геритамин на друг производител – Адифарм България. Приликите между двата препарата са много: формата е меки капсули, съдържанието на витамини е същото – 1500 мкг вит. А и 67 мг вит. Е. Показанията и дозировките също са идентични.

Единствената разлика е, че Адифарм допуска употребата на Герикапс от 6-годишна възраст. Другата разлика е в цената. Тази на Адифарм е 6.60 лв за 20 капсули.

Мерц или Геритамин?

Дражетата Специал на Мерц са насочени за оздравяване на косата, кожа и нокти, точно както Геритамин. Но приликите свършват дотук. Мерц е мултикомпонентен състав, в който са вложени 11 витамина, желязо, цинк и соев протеин.

Дозата на вит. А е наполовина спрямо Геритамин – 800 мкг, на вит. Е е доста по-малко – едва 13.4 мг. Доколкото дневната доза Мерц е 2 дражета, то клиентът получава същото количество вит. А и 2.5 пъти по-малко витамин Е.

60 капсули Мерц, които са за 1 месец (2 броя на ден) струват 29.80 лв.

Витамин А и Е

ГериТамин и ГериКапс са двата продукта, които съчетават единствено витамините А и Е в една капсула. Частичен техен заместител е АЦЕД на компанията Фитофарма. В състава са добавени още витамините С и Д (АЦЕД идва от А+Ц+Е+Д). Това прави продукта достатъчно добър за коса и кожа и допълнително му дава качество спрямо имунитета.

Ако сравним само витамините А и Е, в АЦЕД те са приблизително такива, каквито са и в добавката на Мерц (1500 мкг/ 24 мг в дневната доза).

60 капсули АЦЕД, които са за 1 месец (2 броя на ден) струват 21.50 лв.

Геритамин или Невробекс?

Neurobex  е съчетание от В-витамини. В него има 15 мг вит. В1, 10 мг вит. В6 и 0.02 мг вит. В12. Показание за избора му са наличието на възпаления, дегенеративни процеси, неврологични дефицити – невралгии, парези и др. Помага за възстановяване след боледуване, умора, алкохолизъм. Взема се при кожни заболявания като дерматит, екзема, псориазис, акне и др.. Таблетките за един месец струват 5.74 лв.

Няма място за пряко сравнение между Невробекс и Геритамин. Те предоставят различни витамини. Геритамин има подчертано козметична роля, Невробекс влияе по-силно на вътрешните процеси. И двете добавки са нужни при кожни патологии.

Още нещо интересно ТУК: Геритамин или Невробекс? Колко време се пие? Мнения, странични ефекти. При високо кръвно.

Калмацин или Геритамин?

Калмацин е още един комплекс с подобна, но не идентична функция. Той е насочен към двигателния апарат. Представя за нуждите му цинк, калций и магнезий + витамин Д. Продуктът е насочен по-пряко към кости и зъби, нервна и имунна с-ма. Цинкът подобрява състоянието на кожата и косъма.

Още информация и източници на английски: Странични ефекти от Геритамин; * Как се ползва за коса.

Геритамин или рибено масло?

Рибеното масло на капсули се получава от съдържащи се в рибата мазнини, обикновено взети от черния дроб. В голямо количество такива мазнини се съдържат в морската риба, обитаваща студени води. В капсулите се влага очистено масло за перорален прием. Те представляват прозрачна обвивка с жълтеникава маслена течност в центъра.

Рибеното масло е богато на витамините А, Е и Д. То е друг начин да се попълват дефицитите от тези елементи. Капсулите се изписват при дефицитни състояния, хронични болести, респираторни инфекции, проблеми със зъбите и костите, при рани, травми, счупвания, очни заболявания. Рибеното масло е чудесно при суха кожа и лигавици, взема се при лошо състояние на косъм и нокти.

Следователно функционално рибеното масло съответства на Геритамин.

Разликата е, че количеството витамини в Геритамин е фиксирано, докато в рибеното масло то не подлежи на контрол.

Производителите на такива добавки посочват в листовката количество рибено масло, а не съдържащите се в него витамини. Някои обогатяват маслото с витамин, вложен допълнително. Например в капсулите на ФитоФарма има 6.7 мг витамин Е, в капсулите на Нейчърс ейд има 5 мг витамин Е, при Sanct Bernhard добавката е от 3.4 мг.

Видео: Витамини за дълга коса.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

4 Мнения

  1. Виктория

    Къде мога да си направя такова изследване (определяне на витаминен статус)?

  2. Магдалена

    От 1 година страдам от кожно заболяване, правих две биопсии, дават различни диагнози – или псориазис гладка форма, или екзема. Постоянно ми изписват витамини, през 2-3 месеца съм на Геритамин.

    • Албена Петкова

      На мен ми дадоха геритамин за атопичен дерматит, но аз не виждам промяна или подобрение. На вас за колко време ви подейства?

  3. Ваня Стоевска

    От добавките за коса най-уважавам на Абофарма с цинк и на Допелхерц. Ако ударя отнякъде печалба, веднага минавам на Дюкре Анакапс, но за момента не са ми по джоба!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *