Как се ползва Бромхексин на сироп и таблетки.
Бромхексин При ковид? Заместители: Мукосолван, Колхицин при коронавирус,

Бромхексин на сироп, таблетки и за инхалации. Мнения, цена, заместители

Как се ползва Бромхексин на сироп и таблетки. Цена и откъде се взема? Мнения. Инхалации с бромхексинов хипохлорид. При ковид? Заместители: Мукосолван, Колхицин при коронавирус, Бронхолитин, Амброксол на сироп, Зинат

За премахването на кашлица при заболявания на дихателната с-ма се използват разни групи лекарства. Най-популярни сред тях са бромхексин и амброксол. От химическа гледна точка тези две вещества са еднакви. Бромхексин се усвоява в стомаха и се разпада на отделни метаболити, които влияят на дихателните пътища. Един от тези метаболити е амброксол.bromheksin-03

Медикаментите с бромхексин и амброксол имат разни търговски наименования, защото веществото е международно, непатентовано. Качествата и минусите даваме в таблица.

Плюсове и преимущества на бромхексин
КритерийХарактеристика
Висока ефективностВ 93% от случаите пациентите усещат подобряване на състоянието след 1-2 дни
Бързо достигане до резултатМедикаментът действа 30 – 60 минути след приемането му
Широк спектър от показанияизползва се за терапия на традиционните бронхити, пневмонии и болести на дихателния път, съпроводени с образуване на секрет
Лекарствени формина таблетки, ампули и сироп
Приложение при децаминималната възраст за използването е 2 години (за сиропа), 3 години (за таблетките), 18 години (за инжекционните ампули)
Безопасностсредството добре се понася от пациентите, практически не причинява усложнения и нежелани явления

Действие и прием на Бромхексин

Активното в-во в лекарството е бромхексин. Неговото съдържание в таблетките и сиропа варира от 4 до 8 мг. Използват се и спомагателни компоненти като лактоза, нишесте/ целулоза, магнезиев стеарат.

Бромхексин притежава ред терапевтични свойства – оказва муколитично, отхрачващо и противокашлечно действие.

Ефективен е при сухо кашляне в почти всички възрасти, от 2 години нагоре. Благодарение на състава си, той има способността да разрежда и извежда секретите от бронхо-белодробната с-ма. Лекарственото средство стимулира изработката на специално вещество, което се отлага върху повърхността на органите на дишане и способства за тяхната защита.

Бромхексин бързо се възприема от организма. След перорален прием фармакологичните му свойства се развива след 30 до 60 минути. Продуктите от разграждането му се извеждат средно за 12 – 15 часа.

За какво помага Бромхексин: бронхоектази (патологично разширение на бронхите), туберкулоза, остър и хроничен бронхит (преимуществено обструктивен), муковисцидоза, пневмония, белодробен емфизем, бронхиална астма, трахеобронхит, пневмокониози. Назначава се преди и след оперативно вмешателство в дихателната сфера и за провеждане на диагностични процедури.

При каква кашлица се приема бромхексин: изписва се при инфектирани и възпалени органи на дишането. Назначава се при продуктивно и при сухо кашляне, за да се превърне във влажно и секретите да се изведат навън. Бромхексин изчиства дихателната с-ма от секрети във всички етапи от развитието на болестта.

Кога започва да действа бромхексин: препаратът оказва слабо противокашлечно действие. Стимулира изработката на ендогенен сурфактант, осигуряващ стабилността на алвеолните клетки в процеса на дишане. Клиничен ефект се появява 2 – 5 дни от старта на приема.

Демир бозан за безсъние

Производители на Бромхексин

bromheksin-01
Трите форми, произвеждани от Софарма – таблетки, ампули и сироп
 • Софарма произвежда таблетки в две дози – по 4 и 8 мг, сироп 4 мг, инжекционен разтвор 2 мг/ мл;
 • Актавис произвежда обвити таблети по 4 мг и обикновени таблетки по 8 мг.
Бромхексин на таблетки

Бромхексин на таблетки по 4 мг и по 8 мг могат да се закупят и от двамата производители на Бромхексин у нас – Софарма и Актавис. Каква е разликата?

Таблетките по 4 мг при Актавис са обвити – тоест имат защитен слой, който улеснява преглъщането, защитава езика от вкуса на съдържимото в таблетката и самата таблетка – от влага и светлина. Същата дозировка при Софарма е под формата на обикновена таблетка.

При таблетките по 8 мг (която е стандартната дозировка за лечение с Бромхексин) няма избор – и двамата производители ги предлагат само като необвити, обикновени таблетки.

Как се пие бромхексин на таблетки?

Приема се вътрешно, независимо от храната. Таблетката се преглъща цяла с помощта на вода.

Лечебна доза

 • За пациенти на 14 г. еднократната доза е 8 – 16 мг (1 – 2 бр. по 8 мг), като за ден могат да се приемат три такива дози, значи 3 Х 1 таблетка 8 мг или 3 Х 2 таблетки от 8 мг;
 • За пациенти от 6 до 14 г. и с тегло под 50 кг еднократната доза е 8 мг (1 Х 8 мг или 2 Х 4 мг), отново трикратно, значи 3 Х 1 таблетка 8 мг или 3 Х 2 бр. от 4 мг (24 мг на денонощие).

Как се приема Бромхексин от възрастни

Дозировката и продължителността на курса зависят от диагнозата, общото самочувствие и възрастта на болния. Възрастните пациенти могат да използват всички форми на лекарството.

Бромхексин на сироп или на таблетки се пие по аналогична схема, като показаната дозировка е 3 – 4 Х 8 – 16 мг за денонощие.

Продължителност на курса на лечение – не по-малко от 4 дни, максимум 4 седмици. По време на приема е важно да се съблюдава водният баланс.

Как се пие Бромхексин от деца

bromheksin-02
Стара и нова опаковка на Актавис – само таблетки от тази компания

Лекарството се използва широко за лечение на малки пациенти, но не и под 2-годишна възраст. При най-малките дихателната с-ма не е достатъчно развита и употребата на бромхексин рискува задръстване на бронхите.

Сиропът се дава от 2-годишна възраст, обвитите таблетки на Актавис по 4 мг – от 3-годишна възраст (макар производителят да отбелязва, че във възрастта 3 – 6 г. за предпочитане е сироп), обикновените таблетки – от 6-годишна възраст.

Фармакологичният ефект настъпва след 4 дни. За по-бързо и лесно извеждане на секретите на детето се дават много течности и се прави масаж.

Бромхексин на сироп

Бромхексин сироп се произвежда от Софарма в бутилки от тъмно стъкло с вместимост 125 мл. Концентрацията на лечебно вещество е 4 мг на всеки 5 мл от сиропа. В опаковката е добавена и мерителна чашка.

 • Действие на сиропа: идентично с това на таблетките – втечнява секретите в бронхите, облекчава откашлянето им и подобрява дишането.
 • Приложение за деца: сиропът Бромхексин има възможно най-ранно приложение – той е подходящ за пациенти от 2-годишна възраст. За възрастта от 2 до 6 г. дозата е 3 Х 2.5 мл (2 мг бромхексин).

Приемът на бромхексин по схема според възрастта:

мнения, отзиви, коментари, форум
 • 2 – 6 години – 2.5 – 5.0 мл от сиропа на денонощие;
 • 6 – 10 години – 5.0 – 10.0 мл от сиропа;
 • Над 10 г. – 3 Х 10 мл;
 • От 6 до 14 г. – таблетки по 8 мг.
Бромхексин на ампули

Софарма произвежда и инжекционен разтвор на бромхексин с концентрация от 2 мг активно вещество на всеки 1 мл разтвор. Под тази форма лекарството е с най-бързо действие – максималната му концентрация в кръвта се отчита на първия час от поставяне на инжекцията.

На Актавис

Таблетките на Актавис по 8 мг се продават по 20 бройки в кутия. Стойността е 3.56 лв. За сравнение – същият продукт на Софарма струва 3.78 лв.

Таблетките на Актавис по 4 мг се продават по 40 бройки в кутия. Стойността е 4.12 лв. За сравнение – същият продукт на Софарма се продава в кутии по 20 бройки, но в момента не се предлага и няма актуална цена.

Bromhexine за инхалации

Съгласно официалните инструкции и листовките от производителите, Бромхексин НЕ се използва за инхалации. Той се приема единствено вътрешно или се инжектира. Обаче някои лекари го предписват за инхалации в домашни условия.

bromheksin-04
Спрейовете с амброксол се дават като алтернатива на инхалации с бромхексин

Преимущество на инхалациите

 • Пряка доставка на лекарството в зоната на възпаление;
 • Възможност да се въведе всякакво количество от лекарството;
 • Бързо, мигновено действие на препарата;
 • По-малко странични явление, тъй като препаратът не попада в кръвта;
 • Максимална ефективност при най-малко разходи.

Противопоказания

Инхалации не се препоръчват при висока Т°С, сърдечна недостатъчност, кръвотечение от носа, емфизем на бял дроб, онкопатологии.

Какъв бромхексин подхожда за инхалации?

За предпочитане е бромхексин на капки (течна форма), но този вид от известно време е спрян от продажба у нас. Затова сега се купуват с тази цел ампули за инжектиране – 0.2%, в които има 2 мг бромхексин на 1 мл. Съдържанието им се разрежда с дестилирана вода или физиол. р-р и се поставя в контейнера на инхалатора.

 • Максимално допустима доза за инхалиране – 8 мг за възрастен пациент, 4 мг за деца над 10 г. и 2 мг за деца над 6 г. Тук важи правилото да не се прилага бромхексин под 6 г.

Ако се вземе друг разтвор на бромхексин, в който дозата на препарата е 3 мг на 5 мл (сиропът), то общият обем за възрастен е 20 мл. камерата на инхалатора обикновено има максимална вместимост от 5 мл.

 • Инхалациите се провеждат 2 пъти дн., курс на терапия – 5 дни.

Как се приготвя разтвор

Дайте мнение и Вие тук!

Разрежда се с течност за инжекции 1:1 и се подгрява до 36 – 38°С, не повече и не по-малко. Високата и ниската температура на разтвора влияе отрицателно на възпалителния процес. При температура от 25 – 28°С бронхите се раздразват от фактора студ. Ако разтворът е с температура от 39 – 40°С, то високата температура разрушава компонентите на лекарствения препарат.

Какво е бромхексинов хидрохлорид

Бромхексин в таблетките, сиропа и инжекциите на Софарма и на Актавис е под формата на бромхексинов хидрохлорид. Това е лечебното вещество, което въздейства върху секретите, втечнява ги и ги извежда навън.

За какво се ползва и как?

Бромхексинов хидрохлорид се използва за освобождаване на дихателния път и осигуряване на свободно дишане. Това става чрез изчистване на застоялите жилави секрети.

Бромхексин и ковид?

Експериментални данни показват, че бромхексин блокира определен ензим и затруднява проникването на коронавируса в клетката. Такова действие на препарата е актуално в ранните стадии на коронавирусната инфекция. А благодарение на неговото отхрачващо действие бромхексин добре помага в комплексното лечение на болни с COVID-19.

bromheksin-05
Таблетките с амброксол са заместител на таблетките с бромхексин

Аналогично свойство притежава спиронолактон, който препятства дефицита на калий в тялото и намалява фиброзата в белия дроб. Според експериментални изследвания, съчетаването на бромхексин и спиронолактон е ефективен и безопасен начин за лечение на COVID-19 в ранни стадии. Те позволяват нормализиране на температурата и съкращаване на времето за боледуване наполовина, а също и да се намали вирусното натоварване върху тялото.

Учените са отхвърлили възможността за използване на бромхексин в качеството на профилактика срещу инфектиране с коронавирус. Причината е, че за тази цел трябва да се увеличи дозировката на бромхексин до 320 мг, а максималната допустима доза за човека е едва 64 мг.

Практикуващите лекари обаче масово отхвърлят идеята за лечение на ковид с бромхексин, ако няма клинични прояви, сочат отзиви и коментари в интернет. Повечето специалисти са категорични, че бромхексин се приема по показания – тоест при наличието на суха кашлица. В останалите случаи не е нужно да се пие. Те сочат, че много по-важно е при коронавирус да не се забравят истинските предпазващи средства – витамините С и Д, както и цинк.

Следователно: бромхексин не е приложим при коронавирус без данни за пневмония и преди да се развие кашлица. Достатъчно е да се направи профилактика на пневмонията с прием на витамин Д в доза от 5000 единици на ден за 1 месец.

Мнения за Бромхексин

„Неочаквано бързо ми помогна при суха кашлица“, „Отличен препарат“, „С него започнах да изкарвам жълти храчки“, „Получих облекчение при трахеобронхит“, „… при коронавирус“, „… при ангина“, „… при бронхит“ – това са малка частица от отзивите в интернет, написани след лечение с Бромхексин.

Лекарството се ползва над половин век, за него е натрупан много опит. Бромхексин се харесва (и самоизписва), защото освен ефективен, е и евтин. И сега цената на опаковка не надхвърля 4 лева.

Вижте още мнения и оставете своя отзив ТУК в нашия форум, за да бъдете полезни на хилядите ни читатели!

Заместители

Точен аналог на Бромхексин на лекарствата с амброксол под формата на хидрохлорид. Това са:

 • таблетките Амбро, Нео – Бронхол, Амбролитин и Флавамед,
 • разтворимите таблетки Амбрин,
 • капсулите Мукосолван Макс и Амбролекс Р (Р – удължено освобождаване),
 • сиропите Амбролитин, Амбрекс, Амбиксол, Мукосолван, БронхоМАКС, Амброксол, Солволан, Флавамекс, Муколизин и др.
 • спрей форма за впръскване – Гоголокс, Амброспрей.

Амброксол се прави и на спрей, използването на който се явява алтернатива на инхалациите с бромхексин, които се извършват извън официалните показания за употреба на препарата. Амброксол на спрей по-бързо отделя и транспортира мукозните секрети от бронхиалното дърво.

Както споменахме в началото, амброксол и бромхексин е едно и също лекарство, с еднакво действие. Учените са отделили най-активния метаболит на бромхексин и са създали от него независим медикамент – амброксол.

Всъщност амброксол се получава и в тялото, когато се приема бромхексин, но в случая при приемането директно на метаболита се спестява преобразуването, с което се съкращава времето на задействане. В този смисъл бромхексиновите и амброксоловите препарати вършат идентична работа, но амброксоловите – малко по-бързо.

bromheksin-06
Заместители на Бромхексин като сироп
Мукосолван

Мукосолван е известна линия продукти за гърлото и против кашляне. Една част от тях са на основата на амброксол – има на таблетки и сироп.

Друга част от линията е с натурален състав, с участието на мед, евкалипт, исландски лишей. Продуктите без амброксол са означени като Мукосолван Дуо – двойно действие и за болно гърло. Има избор между пастили за смучене с различни вкусове и сиропа Дуо.

Сиропът Натурал къмплийт за влажна кашлица също е с билков състав.

Погледнете и ТУК: Мнения за Мукосолван Натурал на таблетки и за деца. Как действа Мукосолван Дуо и Солволан? Флудитек.

Амброксол сироп

Амброксол сироп и таблетки на Софарма се базират на амброксолов хидрохлорид. Съдейки по последната им цена, те са дори по-евтини от Бромхексин. Но в момента тези препарати не са в продажба и не богат да бъдат закупени от аптечната мрежа.

Бронхолитин (при коронавирус?)

Бронхолитин сироп се произвежда от четири различни фармацевтични компании, но към момента в продажба е само продуктите на Софарма Бронхолитин с цена от 5.65 лв и Бронхолитин Нео с цена от 3.87 лв.

Основното вещество в тези сиропи е съвсем различно от разглежданите дотук – глауцинов хидробромид. В сиропа Бронхолитин той се допълва от ефедринов хидрохлорид, а в Бронхолитин Нео – с псевдоефедринов  хидрохлорид.

В тази си комбинация активните съставки разширяват бронхите и втечняват натрупания секрет в тях, за да бъде изкаран навън. Оказват и леко антисептично действие на място в бронхиалното дърво.

Препоръката е сиропът Бронхолитин да се прилага до 7 дни и при липса на подобрение да се преразгледа използването му.

Бронхолитин и Бромхексин имат аналогично действие. И двата препарата втечняват секретите и изчистват дробовете.

Напоследък Бронхолитин се споменава и във връзка с лечението на ковид инфекция. Това е в момент, когато Бромхексин изчезва за малко от аптечната мрежа и пациенти започва да купуват като заместител Брохолитин.

Нуждата от приемането на Бронхолитин се обяснява напълно с това, което написахме по-горе за Бромхексин при коронавирус. Специалистите са категорични, че лекарствата трябва да се пият само при суха кашлица, тоест при съответната клинична симптоматика.

Колхицин при ковид?

В свои медийни изяви акад. Ваньо Митев от МУ София се изказва за лечение на ковид-болни със съчетание от Бромхексин и Колхицин. Колхицин е лекарство против подагра, с него се овладява възпалението в засегната става. Акад. Митев твърди, че колхицин оказва добро противовъзпалително въздействие и върху дробовете.

В края на миналата година Ройтерс съобщи, че противовъзпалителният Колхицин ще се тества срещу covid-19 във Великобритания. Резултати от изпитанията все още не са оповестени.

Зинат

Зинат не е заместител на бромхексин. Това е антибиотик – цефуроксим, който приоритетно се изписва при инфектирания в гърлото и синусите.

Вижте и ТОВА: Колко дни се пие Зинат 500 при кашлица и пневмония? Мнения. Кога започва да действа? За деца.

Непременно погледнете и ТУК:

Ето го спасението от упорита кашлица с храчки! (домашни рецепти)

 

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

lekarstva-za-podagra-01

Добрите лекарства за подагра: Колхицин, Алопуринол, Фебуксостат и др.

Как да купираме остър пристъп на подагра? Действие на основните лекарства за подагра: Колхицин, Алопуринол …

3 Мнения

 1. Тодор Данаилов

  Бромхексин ме е спасявал милион пъти, с хроничен бронхит съм, а сега ме удари короната и търся информация дали да го пия или да изчакам. Чета разнопосочни неща…

 2. На мен ми изписаха таблетките по 8 мг, защото направих пневмония след коронавирус. Веднага се засили откашлянето, мисля, че помага.

 3. Катя Иванова

  Пила съм Бромхексин и Амброксол на сиропи и смятам, че Амброксолът е по-добре. Като пари са еднакви, но на мен лично амброксолът ми действа по-добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.