Мукосолван на сироп и таблетки
Мукосолван на сироп Натурал на таблетки (хапчета) за деца макс

Мукосолван. Как се ползва на сироп, таблетки и за деца? Мнения, заместители

Как се ползва мукосолван при кашлица: На сироп, таблетки или пастили. За деца. Цена. Заместители и аналози: Суметролим, Еуреспал, Флудитек и много други

Названието мукосолван е познато, бързата асоциация е с простудно заболяване или грип: това е едно често прилагано средство за лечение на кашлица. Продуктът, който може да се приема под формата на сироп, таблетки и пастили, е полезен при болести на дихателната система с образуване на жилави храчки – остър и хроничен бронхит, пневмония, хронична обструктивна белодробна болест, бронхиална астма със затруднено отделяне на секрети, бронхиектазна болест. Медикаментът има приложение също при респираторен дистрес на недоносени и новородени деца.

Полезна информация за приложението на мукосолван и възможни комбинации с други лекарства вижте ТУК!

Какво е действието на медикамента мукосолван

Мукосолван на сироп Натурал на таблетки (хапчета)
Пастилите мукосолван са подходящи за възрастни и деца над 6 години

Мукосолван е от групата на т.н. муколитици – лекарствени продукти, чийто прием подпомага освобождаването на организма от храчки. Чрез мукосолван, приет в подходяща за пациента форма, се активират секретомоторните механизми в организма – стимулират се серозните клетки в жлезите на бронхиалните лигавици. Създава се оптимален баланс между серозна и слузеста съставка на секретите, променя се консистенцията им и става значително по-лесно те да бъдат отделени и изхвърлени чрез кашляне. Погрешно е очакването, че приемът на мукосолван ще спре бързо кашлицата: на практика може дори да се получи усилване, тъй като идеята е дихателната система да се освободи от опасните секрети и ролята на мукосолван е да подпомогне този процес. Усиленото отделяне на храчки в крайна сметка прочиства дихателните органи и процесите на оздравяване се ускоряват.

Мукосолван е медикамент, чието действие може да се почувства около половин час след приема. Ефективното действие на приетата доза може да продължи до 12 часа.

Има ли странични ефекти?

Резонен е въпросът за възможните странични ефекти на мукосолван, тъй като немалко медикаменти според потребителски максими на едно помагат, друго разболяват. Освен че изборът на медикамент следва да бъде съобразен с лекарски указания, важно е да се научи какви нежелани ефекти може да предизвика той. И отделно – кога те са опасни и кога да се търси лекарска помощ.

Възможно е мукосолван да даде алергични реакции – копривна треска, обриви, отоци, а в отделни случаи алергичен контактен дерматит. Съобщавано е също за случаи на анафилактичен шок. Ако приемът на медикамента предизвиква такива ефекти и те се повтарят и усилват, лечението с мукосолван се прекратява. При силно изразена симптоматика незабавно се търси медицинска помощ.

Значително по-рядко медикаментът провокира смущения във функциите на отделителната система, запек или диария, главоболие, пресъхване на устата, обща слабост.

Ако медикаментът се приема продължително и особено в по-високи дози, може да се появят смущения в стомашно-чревния тракт – гадене и повръщане. Такива симптоми в по-изразена форма се проявяват и при предозиране. Затова се препоръчват промивки на стомаха – по възможност в първите 1-2 часа след поглъщането на висока доза, както и прием на продукти с мазнини.

Форми на мукосолван – как да се лекуваме със сироп

На българския лекарствен пазар мукосолван се предлага под формата на сироп за възрастни и за деца, таблетки, капсули и пастили.

мукосолван на сироп
Сиропът мукосолван е в два варианта – за възрастни и за малки деца
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Сиропът мукосолван дължи действието си на активния компонент амброксол: той активира секрецията от тъканите на дихателните пътища и улеснява отделянето и изхвърлянето на секретите. По този начин се облекчава т.н. мокра кашлица и се насърчават оздравителните процеси.

Подходящ е при остър и хроничен бронхит, пневмония, хронична обструктивна белодробна болест, бронхиална астма със затруднено изхвърляне на секрети, респираторен дистрес-синдром при недоносени бебета и новородени.

Сиропът може да се дава продължително под лекарски контрол. При състояния като хроничната обструктивна белодробна болест приемът в продължение на два месеца и половина чувствително редуцира инцидентите на обостряне.

Освен това сиропът, приеман съвместно с антибактериални препарати, усилва тяхното действие.

Сиропът за възрастни мукосолван се приема два пъти дневно по 10 мл. Сиропът може да се приема със или без храна; без лекарски коментар се пие не повече от 5 дни. Ако до две седмици не се получи очакваният резултат, лечението с мукосолван сироп трябва да бъде преосмислено. Възрастни пациенти не могат да се лекуват с мукосолван, ако са алергични към амброксол или друг компонент на сиропа. Алергичните прояви – кожни дразнения и мехури, включително по устата и очите, могат да се проявят и в тежка форма и това налага незабавна медицинска помощ. Потребители с тежки бъбречни или чернодробни нарушения трябва да се консултират с лекар за безопасността на терапията с продукта.

Сиропът за деца мукосолван е с по-ниска концентрация на активния компонент и се приема в дози, съобразени с възрастта. Така децата на възраст 6-12 години приемат 2-3 пъти дневно по 5 мл; от 2 до 6 години – 3 пъти дневно по 2.5 мл; под две години – 2 пъти по 2.5 мл. . Сиропът се приема по време на хранене. Лечението на деца под двегодишна възраст с този сироп трябва да става само по лекарска препоръка (по framar.bg). Сиропчето има лек слабителен ефект, в някои случаи може да причини диария.

Много е важно при лечение на деца с Мукосолван сироп да се спазва правилото: не повече от 4-5 дни, ако лекуващият не е препоръчал по-дълъг срок. Понякога потребителите се притесняват от факта, че педиатърът препоръчва доза, различна от отразената в листовката. Трябва да вярвате на вашия лекар: той преценява конкретно колко точно трябва да бъде приеманото количество от медикамента, като е наясно с възрастта, килограмите и състоянието на детето.

Мукосолван не бива да се комбинира с медикаменти, които потискат кашлицата – така биха се усложнили болестните процеси, тъй като ще настъпи неконтролирано натрупване на отделените секрети в дихателния апарат.

Мукосолван на таблетки, капсули и пастили

Таблетките мукосолван са подходящи за възрастни и деца над 12 години. Препоръчваният прием е по схемата три пъти дневно по една таблетка, или два пъти по две. Хапчетата се поглъщат цели – след хранене, с достатъчно течност. И в този случай е валидно ограничението до 5 дни, а удължаването до 14 може да стане само по лекарско решение. Медикаментът не се препоръчва при бременни в първия триместър, както и при кърмачки.

мукосолван за кашлица
Задачата на мукосолван е да улесни отхрачването

Таблетките Мукосолван са от 30 мг. Характеристиките на продукта бихме могли да представим в следната таблица:

Дневна дозаПоказанияПротивопоказанияСтранични ефекти
3х1 таблетка дневно или 2х2Остри и хронични заболявания на белите дробове и бронхите с нарушена секреция на лигавиците и проблемно изхвърляне на секретиСвръхчувствителност към активната съставка амброксол или към някое от спомагателните вещества.

Не се препоръчва при бременност и кърмене

Диария, гадене и повръщане, стомашно-чревни разстройства, свръхчувствителност, киселини, диспепсия, обриви, уртикария, оток на Квинке, анафилактичен шок

Съществува и вариант мукосолван капсули с удължено освобождаване. За адекватното лечение обикновено е достатъчна една капсула дневно – поглъща се цяла, с достатъчно течност. Капсулите не са подходящи за деца. Лечението с тях може да предизвика стомашни проблеми – гадене, болки, диария. Не са изключени алергичните реакции, за които вече стана дума. Проявяват се чрез сърбеж по кожата, обриви и уртикарии, и/или затруднено дишане, задух, затруднено преглъщане, оток на гърлото и лицето.

 • Приемът на капсулата трябва да става сутрин или до обяд; никога вечер преди сън. Не забравяйте стандартното предупреждение: капсулата не се сдъвква или разтваря. Гълта се цяла – тя е изпълнена с гранули-носители, които понякога могат да бъдат забелязани в екскремента. Тези компоненти освобождават бавно активната съставки при преминаването си през стомашно-чревния тракт. Те наистина са само носители, механичен елемент без лечебен ефект. Това – за да не си мислите, че сте изхвърлили лекарството, без да го усвоите.
 • Възможно е в рамките на 4-5 дни пациентът да получи подобрение на състоянието. Дали да гълта още капсули? Въпрос, на който ще отговори лекуващият.

Има ли го на пастили?

Има го; пастилите мукосолван не са особено популярни – и напразно. При тях към ефекта от приема на амброксол се прибавят традиционните въздействия на две етерични масла – мента и евкалипт. Освен това начинът им на приемане – държат се в устата до разтваряне – позволява продължителен контакт на възпалените лигавици с лечебната композиция.

 • Възрастни и деца над 12 години могат да вземат по два пастила един след друг три пъти дневно; допуска се увеличение на дневната доза до 4 приема по две пастилки. За децата на 6 до 12 години обичайната доза е един пастил два-три пъти дневно. При по-тежки случаи и ако продуктът се понася добре, тази потребителска група може да увеличи приема до 6 пъти по 1.

И тук е валидно правилото да не се предозира и да не се приема лекарството по-дълго от 4-5 дни, ако лекуващият не е разпоредил друго. При лечение с пастили мукосолван е възможно – освен посочените до момента странични ефекти – да се появи пресъхване на устата, загуба на вкусова чувствителност, гадене. Специфичен симптом е появата на лезии по кожата. Ако тази симптоматика се усилва, консултацията с медицинско лице няма да е излишна.

Какво друго при кашлица

Мукосолван е добър вариант, но не и единствен – съществува доста голямо разнообразие на продукти с аналогично предназначение. Все пак безразборното купуване на сироп за кашлица не се препоръчва – добре е да се консултирате с лекар, особено когато става дума за деца. Най-малкото, което всеки е длъжен да знае, е че медикаментите за кашлица са различни според вида й – за суха или за влажна кашлица.

мнения, отзиви, коментари, форум

Ето няколко варианта на сиропи за кашлица, сред които с помощта на лекар или фармацевт да избираме: Суметролим. Еуреспал. Флудитек. Стодал. Хустагил.

Дайте мнение и Вие тук!

Суметролим действа противомикробно при инфекции на дихателните пътища, чревни инфекции, при диария на пътешественика, коремен тиф; подходящ е също при възпаления на отделителната и половата система, при инфекции на кожата и меки тъкани. Най-често все пак се дава при дихателни инфекции. Не се препоръчва при бременност и кърмене. Сиропът се приема с резерви от някои потребители зарази страничните му ефекти – сред които задух, прилошаване, температура, болки в ставите, въздействие върху черния дроб. Принципно подобни ефекти могат да се очакват при по-продължителна употреба или прием на високи дози.

Еуреспал е специфичен продукт за лечение на възпаление и кашлица при инфекции на бронхите и белия дроб. Не е подходящ за деца под двегодишна възраст. Не бива да се комбинира с медикаменти, които имат седативен ефект. Този продукт също не става за бременни и кърмачки. Сред нежеланите им ефекти са алергични реакции, замайване и сънливост, чревен дискомфорт, болки, диария.

Медикаментът се прилага под формата на сироп или таблетки.

мукосолван за суха кашлица
Непродуктивната кашлица отстъпва пред Мукосолван

Сироп: Дневната доза за възрастни и деца над 12 години е 45 до 90 мл или 3-6 супени лъжици в два или три приема. Деца на 2-12 години вземат назначена от педиатъра дневна доза – тя отчита възрастта и килограмите. Базов коефициент е 4 мг/кг. Обикновено на децата под 10 кг се препоръчват 2-4 чаени лъжички или 10-20 мл дневно; на групата над 10 кг – две до четири супени лъжици или 30-60 мл. Количеството за деня се приема на равни части, 2-3 пъти.

Таблетки: Формата е само за възрастни. Обикновено се назначава 2-3 пъти дневно по една таблетка; приемът е преди хранене.

Флудитек – сиропът е в два варианта с различна концентрация на активния компонент, съответно за деца и за възрастни. Класически муколитик, който се препоръчва при нарушена секреция от бронхите – подпомага отделянето и изхвърлянето на храчки. При флудитек е в сила предупреждението – да не се комбинира приема му с лекарства, които потискат кашлицата. Това може да причини задържане в дихателния апарат на голямо количество храчки и слуз и да провокира опасни състояния.

Стодал е популярно хомеопатично сиропче; ефективно е при кашлица от различен тип. За разлика от доста медикаменти с аналогично предназначение, не причинява драматични странични въздействия. Това не означава, че може да се приема безразборно – добре е да се следват лекарските указания по въпроса за дозиране и продължителност на приема, или поне да се чете внимателно пациентската листовка. Няма изрична забрана за прием при бременност и кърмене, но консултацията с лекаря никога не е излишна.

Хустагил: така достигаме до билковите продукти, в случая активен компонент е екстрактът от мащерка. Този сироп – за разлика от мукосолван – е добър при суха, дразнеща кашлица, помага при пресипнал глас и болно гърло. Билковите сиропи за кашлица могат да напълнят цяло море – изключително разнообразие, да не забравяме и приноса на народната медицина с различни домашно приготвени сиропи и запарки. Друга тема все пак.

Източници и още информация на английски: Как действа Мукосолван?; * Странични ефекти на Мукосолван, противопоказания; * Амброксол, действащото вещество в Мукосолван.

Много важно е в този момент да споменем и сиропа амброксол – на практика е аналог на мукосолван, със същия активен компонент и предназначение. Улеснява затруднения транспорт на секрети, т.е. отхрачването, при остри и хронични възпаления на бронхите и белия дроб. Дозите се определят в зависимост от възрастта на пациента; може да се дава на малки деца, но не и под едногодишна възраст. Прилагането му се ограничава до 5 дни – в рамките на този срок следва да настъпи подобрение. Ако това не се случи – се коментира продължаване на терапията с други средства. Пациенти с чернодробни и бъбречни увреждания могат с лекарска препоръка да приемат редуцирана доза.

Солволан и Мукосолван. Солван е „близнак“ на Мукосолван: лекарство със същата активна съставка – амброксол. Предназначението и формите му са идентични; предлага се под формата на таблетки по 30 мг или сироп. Таблетките не се дават на деца под 14 години, препоръчителната форма за тях е сиропът. Стандартната лечебна схема е три пъти дневно по една таблетка след хранене. Ако лечението продължи повече от 10 дни, дозата се редуцира до 2х1. Избягва се при бременност и кърмене. Пациенти с чернодробни и бъбречни заболявания могат да се лекуват с редуцирани дози под лекарски контрол.

Мукосолван и Солволан
Солволан може успешно да замени Мукосолван

Сиропът може да се дава на деца над едногодишна възраст. За всяка възрастова група са определени адекватни дози: 1 до 2 години – два пъти дневно по половин мерителна лъжичка; от 2 до 6 години – три пъти дневно по половин мерителна лъжичка; от 6 до 14 години – два или три пъти дневно по една лъжичка. Сиропът може да се взема и от по-големи деца и възрастни; дозата е дневно два или три пъти по две лъжички.

Мукосолван и антибиотици

При лечението на по-тежки инфекции на дихателните пътища – бронхити, пневмонии – е възможно да бъдат препоръчани антибиотици. Установено е, че при паралелен прием с лекарствени препарати от рода на амоксициклин, цефуроксим, еритромицин и доксициклин коментираният продукт мукосолван повишава концентрацията на антибиотика в бронхиалния секрет и слюнката.

Цена

Детският сироп мукосолван струва средно 7.50 лв за флаконче от 100 мл. Сиропът за възрастни – същото количество, е на същата цена.

Ако са ви препоръчани таблетки мукосолван, ще ги намерите по около 7 лв за опаковка от 20 таблетки по 30 мг. Капсулите с удължено действие са на цена от около 9 лв за опаковка от 10 капсули по 75 мг.

Нека да отбележим, че мукосолван пастили също е на цена около 7.50 лв –а опаковка от 20 пастили по 15 мг.

Мнения, отзиви

 • Farbe Geschichte от bg-mamma.com: “Възможно ли е Мукосолван да причини задух. Не го пише като страничен ефект. Но се усъмних в него. 2 дни дъщеря ми беше с влажна кашлица и на втория стана съвсем суха и дразнеща, чак й е трудно да си поеме въздух. Сутринта дадох противоалергични и се успокои, но дали е възможно причината да е в Мукосолвана? До колкото знам самият сироп не е никак безобиден.”
 • Gergandi от bg-mamma.com: “Всеки сироп за кашлица може да има такъв страничен ефект. Същото е и с всички болкоуспокояващи, освен тези, които са само парацетамол. Това не означава, че следващия път, като й дадеш Мукосолван или някое от съдържащите Амброксол лекарства, а те са доста, ще има същата реакция. Но е добре да го избягвате поне към момента. “
 • Cayenne от bg-mamma.com:” На мен също ми действа зле, дето съм голям човек, нищо чудно и на дъщеричката ти да не и понася. Два пъти съм опитвала, вместо да ми облекчи кашлицата, почвах да кашлям неистово и да се давя, да не мога да си поема въздух, чак се уплаших. Първия път реших, че може да не е от Мукосолвана, а да е случайно съвпаднало влошаване. След ден- два опитах пак, защото ми беше предписан, и моментално пак същия ефект. Изхвърлих го.”
 • Lianka от bg-mamma.com: “Това е отхрачващ препарат. Всички от този вид така действат. Целта е да се усили кашлицата, за да се изхвърлят секретите. Щом вече е суха, значи няма какво да се чисти. Добре си го спряла. И при моето дете се получава.”
 • medicine.bg: „Мукосолван сироп 30 mg/5 ml и Мукосолван сироп 15 mg/5 ml са с рецепта, тъй като са предвидени да се ползват от деца и подлежат на по строг контрол.
  Другите форми на Мукосолван се отпускат без рецепта.

Какво ако се лекуваме с Мукосолван и Демир бозан? Отзиви

Продължих с Демир бозан след Мукосолван

Дара Стоянова от Дупница: „Миналата зима имах простуда и доста бързо се оправих. Остана ми обаче една кашлица, която ме притесняваше десетина дни. Когато отидох на лекар, той ми се скара и каза, че имам бронхит. Упрекна ме, че макар да съм грамотен човек съм се подвела по бабешки терапии. Донякъде бях съгласна с него но продължавам да мисля, че не бива да отричаме лечението с билки. Назначиха ми Мукосолван за пет дни и аз най-дисциплинирано си пих хапчетата. Подобрих се, но кашлицата, макар и много по-слаба, остана. Ето защо продължих с Демир бозан. Вече всеки знае, че това е комбинация от 6 билки и – чудо! – всички те действат добре на дихателната система. Особено котешката стъпка. Билковият чай довърши работата на медикамента: така нещата тръгнаха бързо и за седмица забравих за кашлицата.“

Само с билковия чай и Мукосолван сироп се оправих!

Йовка Статулова от Шумен: „Наскоро се наложи да церя кашлица – от онези мъчителните, когато се мъчиш да „откъртиш“ нещо от гърлото, а то не помръдва. Имам проблем с гълтането на хапчета, затова помолих да ми изпишат Мукосолван на сироп. На третия ден започнах да пия и Демир бозан и след седмица бях топ!“

Как да избегна антибиотиците?

Пепа Ивайлова от Айтос: „Страдам от хроничен бронхит и периодично се налага да пия антибиотици. Отрових се! Надявам се да се справя по формула, която чух от познати: комбинират се Мукосолван и Демир бозан. Предстои ми консултация с лекар, за да разбера: мога ли да ги пия заедно или трябва да свърша курса с Мукосолван, след което да продължа с чая. Пила съм Демир бозан при безсъние и тогава много ми помогна. Силно се надявам това да се случи отново.“

Пишете и вие в нашия форум, ако имате опит с Мукосолван! Налагало ли се е да „долекувате“ с Демир бозан? Каква е успешната комбинация на медикаменти и билки?

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Защо се изписва Пулмикорт?

Пулмикорт за инхалации или Вентолин? Защо се изписва? Инхалатор за деца. Цена, дозировка

Защо се изписва Пулмикорт? Как да изберем инхалатор за деца. Инхалации при ларингит. Пулмикорт турбухалер …

4 Мнения

 1. Нинка Михайлова

  Лекувах се с тези хапчета: добри са, помагат. Пих ги три дни, след което продължих с билков чай от бъз. Вече ще знам, че може да се прави комбинация с една харесвана от мен билкова смес – Демир бозан.

 2. Теодор Личев

  Дрън-дрън, Демир бозан за кашлица. Я си пийте хапчетата, ако трябва и антибиотик и то навреме. Не виждате ли какво става наоколо с тая пандемия!

 3. Теодор Личев

  Дрън-дрън, Демир бозан за кашлица. Я си пийте хапчетата, ако трябва и антибиотик и то навреме. Не виждате ли какво става наоколо с тая пандемия!

 4. Аз карам само с билки, затова препоръчвам Демир бозан. Въпреки това намирам статията за Мукосолван доста полезна; ще знам какво да търся, ако все пак се наложи да хия лекарства

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.