Мукосолван на сироп и таблетки
Мукосолван на сироп Натурал на таблетки (хапчета) за деца макс

Мукосолван. Как се ползва на сироп, таблетки и за деца? Мнения, заместители

Как се ползва мукосолван при кашлица: На сироп, таблетки или пастили. За деца. Цена. Заместители и аналози: Суметролим, Еуреспал, Флудитек и много други

Названието мукосолван е познато, бързата асоциация е с простудно заболяване или грип: това е едно често прилагано средство за лечение на кашлица. Продуктът, който може да се приема под формата на сироп, таблетки и пастили, е полезен при болести на дихателната система с образуване на жилави храчки – остър и хроничен бронхит, пневмония, хронична обструктивна белодробна болест, бронхиална астма със затруднено отделяне на секрети, бронхиектазна болест. Медикаментът има приложение също при респираторен дистрес на недоносени и новородени деца.

Полезна информация за приложението на мукосолван и възможни комбинации с други лекарства вижте ТУК!

Какво е действието на медикамента мукосолван

Мукосолван на сироп Натурал на таблетки (хапчета)
Пастилите мукосолван са подходящи за възрастни и деца над 6 години

Мукосолван е от групата на т.н. муколитици – лекарствени продукти, чийто прием подпомага освобождаването на организма от храчки. Чрез мукосолван, приет в подходяща за пациента форма, се активират секретомоторните механизми в организма – стимулират се серозните клетки в жлезите на бронхиалните лигавици. Създава се оптимален баланс между серозна и слузеста съставка на секретите, променя се консистенцията им и става значително по-лесно те да бъдат отделени и изхвърлени чрез кашляне. Погрешно е очакването, че приемът на мукосолван ще спре бързо кашлицата: на практика може дори да се получи усилване, тъй като идеята е дихателната система да се освободи от опасните секрети и ролята на мукосолван е да подпомогне този процес. Усиленото отделяне на храчки в крайна сметка прочиства дихателните органи и процесите на оздравяване се ускоряват.

Мукосолван е медикамент, чието действие може да се почувства около половин час след приема. Ефективното действие на приетата доза може да продължи до 12 часа.

Има ли странични ефекти?

Резонен е въпросът за възможните странични ефекти на мукосолван, тъй като немалко медикаменти според потребителски максими на едно помагат, друго разболяват. Освен че изборът на медикамент следва да бъде съобразен с лекарски указания, важно е да се научи какви нежелани ефекти може да предизвика той. И отделно – кога те са опасни и кога да се търси лекарска помощ.

Възможно е мукосолван да даде алергични реакции – копривна треска, обриви, отоци, а в отделни случаи алергичен контактен дерматит. Съобщавано е също за случаи на анафилактичен шок. Ако приемът на медикамента предизвиква такива ефекти и те се повтарят и усилват, лечението с мукосолван се прекратява. При силно изразена симптоматика незабавно се търси медицинска помощ.

Значително по-рядко медикаментът провокира смущения във функциите на отделителната система, запек или диария, главоболие, пресъхване на устата, обща слабост.

Ако медикаментът се приема продължително и особено в по-високи дози, може да се появят смущения в стомашно-чревния тракт – гадене и повръщане. Такива симптоми в по-изразена форма се проявяват и при предозиране. Затова се препоръчват промивки на стомаха – по възможност в първите 1-2 часа след поглъщането на висока доза, както и прием на продукти с мазнини.

Форми на мукосолван – как да се лекуваме със сироп

На българския лекарствен пазар мукосолван се предлага под формата на сироп за възрастни и за деца, таблетки, капсули и пастили.

мукосолван на сироп
Сиропът мукосолван е в два варианта – за възрастни и за малки деца
“Фигурин

Сиропът мукосолван дължи действието си на активния компонент амброксол: той активира секрецията от тъканите на дихателните пътища и улеснява отделянето и изхвърлянето на секретите. По този начин се облекчава т.н. мокра кашлица и се насърчават оздравителните процеси.

Подходящ е при остър и хроничен бронхит, пневмония, хронична обструктивна белодробна болест, бронхиална астма със затруднено изхвърляне на секрети, респираторен дистрес-синдром при недоносени бебета и новородени.

Сиропът може да се дава продължително под лекарски контрол. При състояния като хроничната обструктивна белодробна болест приемът в продължение на два месеца и половина чувствително редуцира инцидентите на обостряне.

Освен това сиропът, приеман съвместно с антибактериални препарати, усилва тяхното действие.

Сиропът за възрастни мукосолван се приема два пъти дневно по 10 мл. Сиропът може да се приема със или без храна; без лекарски коментар се пие не повече от 5 дни. Ако до две седмици не се получи очакваният резултат, лечението с мукосолван сироп трябва да бъде преосмислено. Възрастни пациенти не могат да се лекуват с мукосолван, ако са алергични към амброксол или друг компонент на сиропа. Алергичните прояви – кожни дразнения и мехури, включително по устата и очите, могат да се проявят и в тежка форма и това налага незабавна медицинска помощ. Потребители с тежки бъбречни или чернодробни нарушения трябва да се консултират с лекар за безопасността на терапията с продукта.

Сиропът за деца мукосолван е с по-ниска концентрация на активния компонент и се приема в дози, съобразени с възрастта. Така децата на възраст 6-12 години приемат 2-3 пъти дневно по 5 мл; от 2 до 6 години – 3 пъти дневно по 2.5 мл; под две години – 2 пъти по 2.5 мл. . Сиропът се приема по време на хранене. Лечението на деца под двегодишна възраст с този сироп трябва да става само по лекарска препоръка (по framar.bg). Сиропчето има лек слабителен ефект, в някои случаи може да причини диария.

Много е важно при лечение на деца с Мукосолван сироп да се спазва правилото: не повече от 4-5 дни, ако лекуващият не е препоръчал по-дълъг срок. Понякога потребителите се притесняват от факта, че педиатърът препоръчва доза, различна от отразената в листовката. Трябва да вярвате на вашия лекар: той преценява конкретно колко точно трябва да бъде приеманото количество от медикамента, като е наясно с възрастта, килограмите и състоянието на детето.

Мукосолван не бива да се комбинира с медикаменти, които потискат кашлицата – така биха се усложнили болестните процеси, тъй като ще настъпи неконтролирано натрупване на отделените секрети в дихателния апарат.

Мукосолван на таблетки, капсули и пастили

Таблетките мукосолван са подходящи за възрастни и деца над 12 години. Препоръчваният прием е по схемата три пъти дневно по една таблетка, или два пъти по две. Хапчетата се поглъщат цели – след хранене, с достатъчно течност. И в този случай е валидно ограничението до 5 дни, а удължаването до 14 може да стане само по лекарско решение. Медикаментът не се препоръчва при бременни в първия триместър, както и при кърмачки.

мукосолван за кашлица
Задачата на мукосолван е да улесни отхрачването

Таблетките Мукосолван са от 30 мг. Характеристиките на продукта бихме могли да представим в следната таблица:

Дневна дозаПоказанияПротивопоказанияСтранични ефекти
3х1 таблетка дневно или 2х2Остри и хронични заболявания на белите дробове и бронхите с нарушена секреция на лигавиците и проблемно изхвърляне на секретиСвръхчувствителност към активната съставка амброксол или към някое от спомагателните вещества.

Не се препоръчва при бременност и кърмене

Диария, гадене и повръщане, стомашно-чревни разстройства, свръхчувствителност, киселини, диспепсия, обриви, уртикария, оток на Квинке, анафилактичен шок

Съществува и вариант мукосолван капсули с удължено освобождаване. За адекватното лечение обикновено е достатъчна една капсула дневно – поглъща се цяла, с достатъчно течност. Капсулите не са подходящи за деца. Лечението с тях може да предизвика стомашни проблеми – гадене, болки, диария. Не са изключени алергичните реакции, за които вече стана дума. Проявяват се чрез сърбеж по кожата, обриви и уртикарии, и/или затруднено дишане, задух, затруднено преглъщане, оток на гърлото и лицето.

  • Приемът на капсулата трябва да става сутрин или до обяд; никога вечер преди сън. Не забравяйте стандартното предупреждение: капсулата не се сдъвква или разтваря. Гълта се цяла – тя е изпълнена с гранули-носители, които понякога могат да бъдат забелязани в екскремента. Тези компоненти освобождават бавно активната съставки при преминаването си през стомашно-чревния тракт. Те наистина са само носители, механичен елемент без лечебен ефект. Това – за да не си мислите, че сте изхвърлили лекарството, без да го усвоите.
  • Възможно е в рамките на 4-5 дни пациентът да получи подобрение на състоянието. Дали да гълта още капсули? Въпрос, на който ще отговори лекуващият.

Има ли го на пастили?

Има го; пастилите мукосолван не са особено популярни – и напразно. При тях към ефекта от приема на амброксол се прибавят традиционните въздействия на две етерични масла – мента и евкалипт. Освен това начинът им на приемане – държат се в устата до разтваряне – позволява продължителен контакт на възпалените лигавици с лечебната композиция.

  • Възрастни и деца над 12 години могат да вземат по два пастила един след друг три пъти дневно; допуска се увеличение на дневната доза до 4 приема по две пастилки. За децата на 6 до 12 години обичайната доза е един пастил два-три пъти дневно. При по-тежки случаи и ако продуктът се понася добре, тази потребителска група може да увеличи приема до 6 пъти по 1.

И тук е валидно правилото да не се предозира и да не се приема лекарството по-дълго от 4-5 дни, ако лекуващият не е разпоредил друго. При лечение с пастили мукосолван е възможно – освен посочените до момента странични ефекти – да се появи пресъхване на устата, загуба на вкусова чувствителност, гадене. Специфичен симптом е появата на лезии по кожата. Ако тази симптоматика се усилва, консултацията с медицинско лице няма да е излишна.

Какво друго при кашлица

Мукосолван е добър вариант, но не и единствен – съществува доста голямо разнообразие на продукти с аналогично предназначение. Все пак безразборното купуване на сироп за кашлица не се препоръчва – добре е да се консултирате с лекар, особено когато става дума за деца. Най-малкото, което всеки е длъжен да знае, е че медикаментите за кашлица са различни според вида й – за суха или за влажна кашлица.

Ето няколко варианта на сиропи за кашлица, сред които с помощта на лекар или фармацевт да избираме: Суметролим. Еуреспал. Флудитек. Стодал. Хустагил.

Дайте мнение и Вие тук!

Суметролим действа противомикробно при инфекции на дихателните пътища, чревни инфекции, при диария на пътешественика, коремен тиф; подходящ е също при възпаления на отделителната и половата система, при инфекции на кожата и меки тъкани. Най-често все пак се дава при дихателни инфекции. Не се препоръчва при бременност и кърмене. Сиропът се приема с резерви от някои потребители зарази страничните му ефекти – сред които задух, прилошаване, температура, болки в ставите, въздействие върху черния дроб. Принципно подобни ефекти могат да се очакват при по-продължителна употреба или прием на високи дози.

Еуреспал е специфичен продукт за лечение на възпаление и кашлица при инфекции на бронхите и белия дроб. Не е подходящ за деца под двегодишна възраст. Не бива да се комбинира с медикаменти, които имат седативен ефект. Този продукт също не става за бременни и кърмачки. Сред нежеланите им ефекти са алергични реакции, замайване и сънливост, чревен дискомфорт, болки, диария.

Медикаментът се прилага под формата на сироп или таблетки.

мукосолван за суха кашлица
Непродуктивната кашлица отстъпва пред Мукосолван

Сироп: Дневната доза за възрастни и деца над 12 години е 45 до 90 мл или 3-6 супени лъжици в два или три приема. Деца на 2-12 години вземат назначена от педиатъра дневна доза – тя отчита възрастта и килограмите. Базов коефициент е 4 мг/кг. Обикновено на децата под 10 кг се препоръчват 2-4 чаени лъжички или 10-20 мл дневно; на групата над 10 кг – две до четири супени лъжици или 30-60 мл. Количеството за деня се приема на равни части, 2-3 пъти.

Таблетки: Формата е само за възрастни. Обикновено се назначава 2-3 пъти дневно по една таблетка; приемът е преди хранене.

Флудитек – сиропът е в два варианта с различна концентрация на активния компонент, съответно за деца и за възрастни. Класически муколитик, който се препоръчва при нарушена секреция от бронхите – подпомага отделянето и изхвърлянето на храчки. При флудитек е в сила предупреждението – да не се комбинира приема му с лекарства, които потискат кашлицата. Това може да причини задържане в дихателния апарат на голямо количество храчки и слуз и да провокира опасни състояния.

Стодал е популярно хомеопатично сиропче; ефективно е при кашлица от различен тип. За разлика от доста медикаменти с аналогично предназначение, не причинява драматични странични въздействия. Това не означава, че може да се приема безразборно – добре е да се следват лекарските указания по въпроса за дозиране и продължителност на приема, или поне да се чете внимателно пациентската листовка. Няма изрична забрана за прием при бременност и кърмене, но консултацията с лекаря никога не е излишна.

Хустагил: така достигаме до билковите продукти, в случая активен компонент е екстрактът от мащерка. Този сироп – за разлика от мукосолван – е добър при суха, дразнеща кашлица, помага при пресипнал глас и болно гърло. Билковите сиропи за кашлица могат да напълнят цяло море – изключително разнообразие, да не забравяме и приноса на народната медицина с различни домашно приготвени сиропи и запарки. Друга тема все пак.

Източници и още информация на английски: Как действа Мукосолван?; * Странични ефекти на Мукосолван, противопоказания; * Амброксол, действащото вещество в Мукосолван.

Много важно е в този момент да споменем и сиропа амброксол – на практика е аналог на мукосолван, със същия активен компонент и предназначение. Улеснява затруднения транспорт на секрети, т.е. отхрачването, при остри и хронични възпаления на бронхите и белия дроб. Дозите се определят в зависимост от възрастта на пациента; може да се дава на малки деца, но не и под едногодишна възраст. Прилагането му се ограничава до 5 дни – в рамките на този срок следва да настъпи подобрение. Ако това не се случи – се коментира продължаване на терапията с други средства. Пациенти с чернодробни и бъбречни увреждания могат с лекарска препоръка да приемат редуцирана доза.

Солволан и Мукосолван. Солван е „близнак“ на Мукосолван: лекарство със същата активна съставка – амброксол. Предназначението и формите му са идентични; предлага се под формата на таблетки по 30 мг или сироп. Таблетките не се дават на деца под 14 години, препоръчителната форма за тях е сиропът. Стандартната лечебна схема е три пъти дневно по една таблетка след хранене. Ако лечението продължи повече от 10 дни, дозата се редуцира до 2х1. Избягва се при бременност и кърмене. Пациенти с чернодробни и бъбречни заболявания могат да се лекуват с редуцирани дози под лекарски контрол.

Мукосолван и Солволан
Солволан може успешно да замени Мукосолван

Сиропът може да се дава на деца над едногодишна възраст. За всяка възрастова група са определени адекватни дози: 1 до 2 години – два пъти дневно по половин мерителна лъжичка; от 2 до 6 години – три пъти дневно по половин мерителна лъжичка; от 6 до 14 години – два или три пъти дневно по една лъжичка. Сиропът може да се взема и от по-големи деца и възрастни; дозата е дневно два или три пъти по две лъжички.

Мукосолван и антибиотици

При лечението на по-тежки инфекции на дихателните пътища – бронхити, пневмонии – е възможно да бъдат препоръчани антибиотици. Установено е, че при паралелен прием с лекарствени препарати от рода на амоксициклин, цефуроксим, еритромицин и доксициклин коментираният продукт мукосолван повишава концентрацията на антибиотика в бронхиалния секрет и слюнката.

Цена

Детският сироп мукосолван струва средно 7.50 лв за флаконче от 100 мл. Сиропът за възрастни – същото количество, е на същата цена.

Ако са ви препоръчани таблетки мукосолван, ще ги намерите по около 7 лв за опаковка от 20 таблетки по 30 мг. Капсулите с удължено действие са на цена от около 9 лв за опаковка от 10 капсули по 75 мг.

Нека да отбележим, че мукосолван пастили също е на цена около 7.50 лв –а опаковка от 20 пастили по 15 мг.

Мнения, отзиви

  • Farbe Geschichte от bg-mamma.com: “Възможно ли е Мукосолван да причини задух. Не го пише като страничен ефект. Но се усъмних в него. 2 дни дъщеря ми беше с влажна кашлица и на втория стана съвсем суха и дразнеща, чак й е трудно да си поеме въздух. Сутринта дадох противоалергични и се успокои, но дали е възможно причината да е в Мукосолвана? До колкото знам самият сироп не е никак безобиден.”
  • Gergandi от bg-mamma.com: “Всеки сироп за кашлица може да има такъв страничен ефект. Същото е и с всички болкоуспокояващи, освен тези, които са само парацетамол. Това не означава, че следващия път, като й дадеш Мукосолван или някое от съдържащите Амброксол лекарства, а те са доста, ще има същата реакция. Но е добре да го избягвате поне към момента. “
  • Cayenne от bg-mamma.com:” На мен също ми действа зле, дето съм голям човек, нищо чудно и на дъщеричката ти да не и понася. Два пъти съм опитвала, вместо да ми облекчи кашлицата, почвах да кашлям неистово и да се давя, да не мога да си поема въздух, чак се уплаших. Първия път реших, че може да не е от Мукосолвана, а да е случайно съвпаднало влошаване. След ден- два опитах пак, защото ми беше предписан, и моментално пак същия ефект. Изхвърлих го.”
  • Lianka от bg-mamma.com: “Това е отхрачващ препарат. Всички от този вид така действат. Целта е да се усили кашлицата, за да се изхвърлят секретите. Щом вече е суха, значи няма какво да се чисти. Добре си го спряла. И при моето дете се получава.”
  • medicine.bg: “Мукосолван сироп 30 mg/5 ml и Мукосолван сироп 15 mg/5 ml са с рецепта, тъй като са предвидени да се ползват от деца и подлежат на по строг контрол.
    Другите форми на Мукосолван се отпускат без рецепта.

Какво ако се лекуваме с Мукосолван и Демир бозан? Отзиви

Продължих с Демир бозан след Мукосолван

Дара Стоянова от Дупница: „Миналата зима имах простуда и доста бързо се оправих. Остана ми обаче една кашлица, която ме притесняваше десетина дни. Когато отидох на лекар, той ми се скара и каза, че имам бронхит. Упрекна ме, че макар да съм грамотен човек съм се подвела по бабешки терапии. Донякъде бях съгласна с него но продължавам да мисля, че не бива да отричаме лечението с билки. Назначиха ми Мукосолван за пет дни и аз най-дисциплинирано си пих хапчетата. Подобрих се, но кашлицата, макар и много по-слаба, остана. Ето защо продължих с Демир бозан. Вече всеки знае, че това е комбинация от 6 билки и – чудо! – всички те действат добре на дихателната система. Особено котешката стъпка. Билковият чай довърши работата на медикамента: така нещата тръгнаха бързо и за седмица забравих за кашлицата.“

Само с билковия чай и Мукосолван сироп се оправих!

Йовка Статулова от Шумен: „Наскоро се наложи да церя кашлица – от онези мъчителните, когато се мъчиш да „откъртиш“ нещо от гърлото, а то не помръдва. Имам проблем с гълтането на хапчета, затова помолих да ми изпишат Мукосолван на сироп. На третия ден започнах да пия и Демир бозан и след седмица бях топ!“

Как да избегна антибиотиците?

Пепа Ивайлова от Айтос: „Страдам от хроничен бронхит и периодично се налага да пия антибиотици. Отрових се! Надявам се да се справя по формула, която чух от познати: комбинират се Мукосолван и Демир бозан. Предстои ми консултация с лекар, за да разбера: мога ли да ги пия заедно или трябва да свърша курса с Мукосолван, след което да продължа с чая. Пила съм Демир бозан при безсъние и тогава много ми помогна. Силно се надявам това да се случи отново.“

Пишете и вие в нашия форум, ако имате опит с Мукосолван! Налагало ли се е да “долекувате” с Демир бозан? Каква е успешната комбинация на медикаменти и билки?

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хомеовокс или хомеожен при пресипнал глас?

Хомеовокс или Хомеожен за кашлица? При кашлица, пресипнал глас и др.

Характеристики на медикамента хомеовокс: какво съдържа и при какви заболявания върши работа. Противопоказания; има ли …

4 Мнения

  1. Нинка Михайлова

    Лекувах се с тези хапчета: добри са, помагат. Пих ги три дни, след което продължих с билков чай от бъз. Вече ще знам, че може да се прави комбинация с една харесвана от мен билкова смес – Демир бозан.

  2. Теодор Личев

    Дрън-дрън, Демир бозан за кашлица. Я си пийте хапчетата, ако трябва и антибиотик и то навреме. Не виждате ли какво става наоколо с тая пандемия!

  3. Теодор Личев

    Дрън-дрън, Демир бозан за кашлица. Я си пийте хапчетата, ако трябва и антибиотик и то навреме. Не виждате ли какво става наоколо с тая пандемия!

  4. Аз карам само с билки, затова препоръчвам Демир бозан. Въпреки това намирам статията за Мукосолван доста полезна; ще знам какво да търся, ако все пак се наложи да хия лекарства

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *