аргинин Л аргинин аминокиселини орнитин лидерин аакг

Всичко за аргинин: Ползи и вреди. Във фитнеса и навсякъде другаде!

Плюсове, минуси, прием и цена на различните добавки и аминокиселини. Странични ефекти. Може ли да навреди? Аргинин аспартат в сарженор, лидерин и другите. L arginine.

Съдържание на публикацията: Азотен оксид и аргинин;  Свойства; Употреба в бодибилдинга; Мнения и отзиви; Храни с аргинин; Аргинин аспартат; Странични ефекти; Аргинин алфа-кетоглутарат; При хронична умора; При дентинова свръхчувствителност; При диабет; Срещу подкожни мазнини; Аргинин, лизин, орнитин; За мозъчните функции; За мощна и продължителна ерекция; Шампоани за здрава коса; Балсами и кондиционери с аргинин; Маска за коса с аргинин; За оздравяване на кожата и ноктите; Аргининов пилинг; Излишният аргинин.

Аргинин е една от 20-те основни аминокиселини с широкоспектърно действие в процесите на човешкия организъм. Въпреки че е изключително важно вещество, за него се знае много малко. Понеже добавки с негово участие се използват най-много в спорта, преобладаваща част от хората мислят, че това е и единственото му приложение, а други дори не са чували за него.

Вижте още по общата тема ТУК: Всичко за ценните аминокиселини!

Истината е, че аминокиселината аргинин се ползва за лечение, за възстановяване на тялото, за снижаване на теглото, за положително изменение на паметта и умствените способности и дори в козметиката за подсилване на косата, за блестяща кожа и здрави нокти. Всъщност аргининът е аминокиселина, която генерира и пренася азотен оксид.

А азотният оксид взима най-активно участие в много жизненоважни механизми в човешкия организъм. Тъй като без аргинин неговият синтез и транспортиране са невъзможни, то и той се оказва с ключово значение за живота.

Азотен оксид и аргинин

Азотният оксид (NO) е сигнална молекула от нов тип, която се изучава едва от трийсетина години. Американският учен Робърт Фърчгот открива колко значим и ключов фактор е въглеродния моноксид в кръвоносната система. Заедно с колегите си Луис Игнаро и Ферид Мурад той е отличен с Нобелова награда за проучванията си върху действието му върху сърдечносъдовата и нервната система.

азотен оксид аргинин Л аргинин аминокиселини орнитин лидерин аакг
Азотен оксид

Макар и малка молекула, на азотния оксид се възлага основна роля във функционирането на човешкия организъм. Той лесно се разтваря в липиди и има висока дифузионна способност, заради което лесно прониква през биологичните мембрани, а това му позволява да участва в междуклетъчното взаимодействие.

По тази причина NO се оказва с доста широк спектър на работа и упражнява ефекти върху разнообразни функции, които и досега не са установени в пълна степен, въпреки множеството експериментални резултати, натрупани от началото на века. Със сигурност е установено, че той влияе на сърдечносъдовата, нервната и имунната системи, на различни процеси на възпаление, инфекции и заболявания, включително раковите, въздейства върху белите дробове, храносмилателната система и други.

Синтезираният в ендотелните клетки азотен оксид активизира ензима цикличен гуанозинмонофосфат, който – най-просто казано, в повишена концентрация предизвиква отпускане на гладкомускулната клетка и вазодилатация. И целият този процес би бил невъзможен без малко познатата и дори неизвестна за повечето хора аминокиселина L-аргинин, наричана за краткост просто аргинин.

Какво е аргинин?

странични ефекти противопоказания аргинин Л аргинин аминокиселини орнитин лидерин аакгУдивително е, че някога той се е смятал за вреден за човешкия организъм. Когато учените проникнали по-навътре в механизмите на обмяната на веществата, установили, че истината е точно обратната: той дори е незаменим и без него тялото не е възможно да работи правилно. След това откритие аминокиселината започва да се слага в множество биологично-активни добавки.

“Фигурин

Но защо?! Нали тя се синтезира в човешкия организъм? Да, но се синтезира в определени количества, които често не са достатъчни. А да се добави аргинин отвън, чрез хранителните вещества, е доста трудно, защото той се съдържа в продукти, които не се усвояват напълно. Защо недостигът на аргинин е неприемлив, показва прегледът на неговите свойства.

Свойства на аргинина

Ползата от аргинина е неоценима и уникална. И това е ясно, преди да са изучени всички процеси, в които той участва.

Сега ще направим преглед на най-основните системи, в които той има роля:

 1. Аминокиселината е полезна за сърдечно-съдовата система. Забелязано е – при това съвършено случайно, че тя прекратява спазмите на кръвоносните съдове, предизвиква отпускането им. В следствие пада кръвното налягане, подобрява се сърдечната функция, поради което сърцето е предпазено от редица заболявания като стенокардия например.
 2. Аргининът е важен компонент на белтъчините, които пък се явяват строителен материал за практически всички тъкани. Но особено необходими са те на мускулите. Затова спортуващите употребяват добавки на основата на аргинин, за да натрупват мускулна маса.
 3. Аргинин подпомага кислородът да бъде транспортиран до всички тъкани. Благодарение на азотния оксид значително се подобрява кръвообращението. Така се нормализира кръвоснабдяването на всички важни органи и системи. Така се създават условия да се активизират редица процеси в главния мозък и чувствително да се подобри мозъчната дейност.
 4. Но кръвта изпълва и други части, примерно половите органи, което повишава потенцията и усилва половото желание.
 5. Оказва се положително влияние на действието на нервната система, в частност – предаването на нервни импулси става възможно, което обезпечава нормалната работа на всички сетива.
 6. Ползата от тази аминокиселина се изразява също така в нейното участие в чернодробната работа. Тя има значение за детоксикиращата функция на този орган и обезпечава извеждането на вредните вещества от тялото.
 7. Аргининът участва в състава на колагена, от който зависи не само еластичността на кожата, но също така отговаря за състоянието на хрущялите и мускулите. От него зависи изграждането на мускулната маса. Освен това активно участва в белтъчния синтез, формирайки нови тъкани и мускулни влакна.
 8. Аминокиселината е нужна за правилното функциониране на имунната система.
 9. Това вещество участва в сперматогенезата (производството на сперма), а освен това оказва влияние и върху нейния състав. За да бъдем още по-точни, то спермата в някаква степен е съставена от аргинин. Затова той има неоценима полза за репродуктивната система. Включва се и в синтеза на хормони при мъжете.
 10. Аргинин намалява холестерина в кръвта и предотвратява стесняването и уплътняването на кръвоносните съдове, тоест появата на атеросклероза.

внос аргинин Л аргинин аминокиселини орнитин лидерин аакгТази аминокиселина е ефективен антиоксидант, който защитава здравите клетки от атаките на свободните радикали. По тази логика тя предпазва от редица заболявания, включително онкологични.

Благодарение на аргинин се ускорява метаболизмът и започва активното горене на мазнини. Това предопределя мястото му в схватките с наднорменото тегло и помощната роля при всички видове мерки за отслабване – диета, спорт, дихателни упражнения.

Подем в нивото на хормона на растежа при употреба.

Изброихме малка част от положителните действия на аргинин в живото тяло. Но в полза на истината незабавно трябва да подчертаем, че това вещество при определени условия може да причини и вреди.

Може ли аргинин да навреди на здравето?

Отговорът е еднозначен и категоричен: да! Разбира се, при злоупотребяване с дозата. Причината е, че в прекалено голямо количество аргинин има странични ефекти като деформация на ставите и хрущялите, болки в корема, нарушения в храносмилането, слабост, ниско кръвно налягане, диария и гадене. На второ място приемането му е противопоказано при редица фактори. Ето някои:

При сериозни нервни разстройства като всички форми на шизофрения.

При заболявания на панкреаса. Пациентите с такива диагнози да са внимателни, когато пристъпват към добавки с аргинин. При нарочни изследвания е засечено, че има потенциална опасност да се развие панкреатит.

 • При ниско кръвно налягане
 • При астма
 • При склонност към алергии
 • При проблеми с бъбреците
 • При приемане на лекарства
 • При херпес
 • Ясно изразени нарушения в черния дроб
 • През времето на бременност и лактация
 • При наличие на индивидуална непоносимост, хиперчувствителност
 • В детска възраст. На децата до 3-годишна възраст не се дават разтвори, а от 3 до 12-годишна възраст е нежелателно да взимат таблетки.

Ако разпознаете у вас някои от гореизброените фактори, то най-добре да прибегнете до консултация с лекар. Така категорично ще се опазите от нежелани реакции. Страничните ефекти ще бъдат описани подробно по-долу.

Как се употребява аргинин?

нау аргинин Л аргинин аминокиселини орнитин лидерин аакгТази аминокиселина е задължително да се пие по правилния начин, за да не нанесе вреда върху организма. Аргинин се внася в тялото чрез хранителните вещества и директно – чрез биоактивни добавки. Той се намира в някои храни. В списъка влизат ядки като кедровите, орехи и бадеми, тиквените семки, сусам, свинско, пилешко, сьомга, мляко, яйца, грах, царевично брашно, пшенично брашно, ориз, морски дарове.

Но ако намерението е натрупване на мускулната маса или определено лечение (естествено по лекарско предписание), то по-разумно е да се използва специално лекарствено средство или биологично-активна добавка на основата на аргинин. При всеки случай се съблюдава да не се превишават указаните дозировки. Смята се, че оптималната доза за 24 часа е 10-20 гр.

Продава се във вид на прахче, което се пуска във вода или сок, или на таблетки и капсули, които се пият с вода. При появата на неприятни или тревожни симптоми е нужно да се прекрати приемът. Категорично се препоръчва консултация с лекар преди началото на употребата, за да се съхрани здрав и съвършен външен вид.

Аргинин в бодибилдинга

Бодибилдинг произлиза от английските думи «body» и «build», като буквалното им съчетание е телостроителство.

Веднага става ясна главната цел – трансформация или изграждане на тяло, посредством увеличение на обема и масата на мускулите и съкращаване на подкожните мазнини. Първите резултати от такива занимания радват не само спортуващия, а веднага се забелязват и от околните. За много хора бодибилдингът съчетава в себе си сила, красота и съвършенство на тялото.

мнения, отзиви, коментари, форум

Навярно затова той е и така популярен. Но добрите резултати не идват веднага. Спортистите се подлагат на силови тренировки, определено хранене и използват специални добавки. И тук аргининът е изключително действащ. В бодибилдинга тази аминокиселина подпомага понасянето на тежки натоварвания.

Само невежите и начинаещите, които правят първи стъпки в бодибилдинга, се страхуват от спортните добавки, свързвайки ги с допинга. Но това е просто концентрирана храна, в която се намират същите компоненти, които приемаме обичайно и редовно на закуска, обед и вечеря.

Същността в използването на добавките се базира на това, че те се възприемат и разграждат в тялото по-бързо и по-пълно, като не се хаби енергия за преработката им. Тези добавки не заменят основните хранения през деня, но са помощник за по-пълноценното задоволяване на нуждите на спортистите. Те добавят сила и издръжливост, с тях натоварванията се понасят по-леко.

Именно аргинин в бодибилдинга помага да справяне с претоварванията. Той изцяло промени тактиката на силовата тренировка, ставайки основен помощник на бодибилдърите, които я считат за безвредна и допустима. Появата на добавките с арганин в спортната фармакология е признато за медицинска находка.

Прием и дозировка

известният алфа кетоглутарат аргининНикак не е незначителен въпросът за правилната употреба на аргинин в бодибилдинга. За да се покачи мускулната маса, стига да се употребяват 3-9 гр на ден. Надхвърлянето на тази доза до 10 гр на ден не си струва, защото само грам отгоре може да причини тревожни ефекти като неприятно гадене, позиви за повръщане, перманентно главоболие и доста често – виене на свят.

Всъщност тези симптоми са сигнал за спортиста, че е превишил допустимото количество от препарата и трябва значително да намали дозата.

Благодарение на свойството си да транспортира, аргинин прави самата тренировка доста по-ефективна. Помага за по-бързото регенериране на мускулите. Оптималният режим за прием е да се пие преди началото и след края на физическото натоварване. Приемът през нощта трябва да се съгласува със специалист. Нощем аргинин се приема главно в подкрепа на хормона на растежа.

Основното правило в приемането на аминокиселината е възходящо: започва се с минимални дози, които се увеличават до максимума в края на курса. За по-добър резултат е полезно препаратът да се съвместява с креатин, който подобрява доставката на полезни вещества за сметка на повишения кръвоток.

ВАЖНО: Ще намерите подробности по темата ТУК: Какво представлява нужният креатин и как да го ползваме?

В научните кръгове съществува мнението, че аргининът не дава значителен резултат в бодибилдинга. Но има и изследователи, които привеждат обратните примери. Така се оформят две напълно противоположни виждания.

По тази причина остава в ръцете на всеки конкретен човек да реши самостоятелно дали аргинин му действа или не, ръководейки се от собствения си опит. Днес препаратът има широка употреба и се произвежда под стотици наименования, в различни форми на активни добавки.

Отзиви за аргинин в бодибилдинга

Достатъчно голям брой атлети приемат аргинин, възлагайки му задачата да подпомогне делението на клетките в мускулите, възстановяването след тежки тренировки и получените травми, както и да стимулира имунната система. Отзиви за ползата и ефекта от аргинин може да бъдат открити в различни специализирани форуми. Мненията варират от пълно отрицание до пълно приемане.

Някои трениращи отбелязват, че не са забелязали силно изразено действие, но го използват, за да подкрепят сърцето и тонуса на кръвоносните си съдове. Почти всички споделят, че с аргинин тренировките преминават по-леко и сърцето се справя по-добре с натоварванията.

Други казват, че аргинин им влияе добре, а когато го спрат – веднага започват да се задъхват на тренировка.

Трети твърдят, че със или без аргинин, понасят натоварванията по един и същ начин. Отзивите на употребяващите съвпадат с противоположните мнения на учените и подкрепят тезата, че всеки спортуващ трябва да вземе свое собствено решение, проверявайки как му въздейства добавянето на допълнително количество.

Най-опитните обаче отбелязват, че добрите резултати идват при две условия: правилно дозиране, съчетано с грамотно физическо натоварване. В полза на истината трябва да припомним, че една част от свойствата на аргинин не са изучени добре, а пък друга част не са потвърдени в независими научни изследвания. Затова ефективността на аргинин в бодибилдинга си остава спорна.

Какво не знаят потребителите

АГГ аргинин на прах и кетоглутаратСмята се, че Гугъл дава отговор на всичко, но специално за аргинин няма изобилие от публикации. Хората, които решават да го използват, са поставени в положение да питат познати или в спортната зала. Често получават различни мнения и препоръки, които се различават, и човек остава несигурен кой е най-правилният начин да се употребяват добавките с тази аминокиселина. Затова във форумите срещаме въпроси като тези:

Иван, 18 години: „Купих си добавка, в чиято инструкция пише да се взимат 1-2 капсули сутрин и вечер. В една капсула обаче има 300 мг, а в интернет пише, че за бодибилдерът е необходима дозировка от три до пет грама. Кажете към какво да се придържам?“

Теодора, 21 години: „Казаха ми, че за да се приеме аргинина, най-добре е той да се смеси с пресен или дори и консервиран сок от нар, грозде или червена боровинка. Аз обаче открих, че по-добре се чувствам, когато го пия със зелен чай. Моля ви, кажете безопасно ли е това?“

Станислав, 17 години: „Аргинин ми вдига настроението, зарежда ме с енергия. Пия го 40 минути преди ядене, на гладно. Но не знам как е правилно. Разбрах, че се пие 30 дни, след което се спира за около 1-2 седмици, вярно ли е?“

П.Тодоров, 29 години: „Реших да видя дали аргинин е толкова неприятен на вкус, колкото го описват. Наистина е гадничък, но не чак да не се понася. Таблетките и капсулите се гълтат бързо. Прахчето е по-неприятно, но бива, като го разреждам с мляко. Пише, че се пие за отслабване и че е безвредно, но дали е така?! Има ли нежелателни последствия“

Странични ефекти от аргинин.

Това е най-спорният и слабо изучен момент от целия процес на прием и действие на аргинин. За широка употреба е възприета тезата, че страничните ефекти се появяват при приемането на повече от 15 гр на ден, но други автори фиксират горната граница на 9 гр. Досега са установени случаи на диария, гадене, повръщане, световъртеж, главоболие, падане на кръвното налягане.

Категорично се препоръчва при осъзнаването на някой от тези ефекти незабавно да се намали дозата и дори да се прекрати пиенето за кратко време. Спортистът е поставен в положение да се ръководи от усещанията си. Когато негативните ефекти отшумят, той отново може да премине към приемане на добавката, но вече при много по-ниска доза.

Има данни за много по-опасни последствия, обаче те са основани на информации от края на миналия век, когато аргинин още не е бил изучен добре и се е смятал по-скоро за опасен. Според едни мнения дори продължителният прием на аргинин не предизвиква негативни последствия, а според други той не предизвиква никакви последствия – нито положителни, нито отрицателни.

Определено хвалбите са повече от критиките, но все пак се появяват и мнения, че аргинин е отговорен и за други дискомфортни моменти като безсъние и дори нарушаване на баланса на аминокиселините в организма.

Откъде идват неблагоприятните последствия? Пренасянето и усвояването на аминокиселини в човешкия организъм има ограничен капацитет. Ако количеството е прекалено голямо, то трудно се усвоява. Образуването в червата на азотен оксид понякога предизвиква дискомфорт и дори болки. Все пак само от общото здраве на приемащия зависи доколко силно ще се появи някоя нежелана реакция.

Така например е ясно, че диабетиците има по-слаба осезаемост към неблагоприятни ефекти за разлика от здравите. Спортуващите с изменения и болести на стомашно-чревния тракт пък са с по-висока. При наличие на язва дори има опасност да се стигне до кръвоизлив.

Опасност от колебание на кръвното налягане

Аргинин действа съдоразширяващо, което е предпоставка за спад на кръвното. При приема на допълнителни количества е възможно да се получат колебания – пикове и спадове, дори при нормално кръвно налягане. При други, които поначало са с ниско кръвно, има опасност да се отрази по-драстично и да се появят всички последствия от падане на кръвното.

При дълготрайна употреба се наблюдава сравнително постоянно задържане на кръвното налягане на по-ниско ниво. Ако приемът на добавки съвпадне с взимането на медицински средства за контролиране на кръвното и за диабетици, ефектът на понижение на налягането е възможно да се подсили.

В обикновения случай опасността е просто колебание и главоболие, но в комбинация с лекарства е възможно да има много по-силна проява на странични ефекти. Същото се получава и в съчетание с високоалкохолни спиртни напитки. Комбинацията с прекалено високи дози кафе пък водят до тръпки, треперене и чувство на безпокойство.

По мнение на експертите от приема на аргинин е добре да се възпират хора, които страдат от някакво онкологично заболяване в която и да е фаза. При децата като страничен ефект, при това нежелан, може да се провокира прекален растеж или така нареченият гигантизъм. Това е обусловено от влиянието на аминокиселината върху хормона на растежа.

С внимание се приема от хора с нарушена толерантност към глюкозата. Приемът на допълнително количество от аминокиселината може да стане причина за хормонален подем, който на свой ред да се последва от рязко вдигане на съдържанието на глюкоза в кръвта.

Тук се налага да отбележим, че ежедневният прием в доза от 1 гр за срок от 14 до 20 дни у указаната група пациенти обикновено не предизвиква негативни реакции в организма, а веществото естествено се включва в протичащите метоболитни процеси.

В отделни случаи приемът на аргинина може да се съпровожда със следните странични ефекти:
 1. Алергични реакции;
 2. Повишен риск от обостряне на херпесвирусни инфекции;
 3. Нарушение във функционирането на имунната защита (при продължително приемане);
 4. Разстройство на съня;
 5. Повишена възбудимост.

При страдащи от артрит и инфекциозни заболявания аргинин може да провокира обостряне на възпалителния процес, затова се предписва допълнителна терапия с участието на лизин и други противовирусни компоненти. При активизирането на каквато и да е херпесвирусна инфекция приемането на добавка е нежелателно, защото вирусът използва аргинин за собствената си репликация.

Опасни са комбинациите на аргинин с други вещества, които стимулират отделянето на течности от организма.

Диуретиците и обезводняването има силата да повишат кръвното налягане. На тях се дължи концентрация на токсини в кръвта, аритмия, неконтролируеми контракции на мускулите.

Тъй като аргинин стимулира кръвонапълването на половите органи, не е добре той да се усвоява заедно със стимулатори на ерекция.

Противопоказано е и съчетанието му с имунодепресанти, тъй като добавката от аминокиселината може да разстрои имунната система и да снижи защитата на организма.

Забранено е приемането на аргинин при възпаления на белите дробове и астма. Съществува риск той да усили инфекцията и да влоши болния. Категорично е забранено приемането на добавката след сърдечен пристъп.

Бъдете внимателни с добавки, съдържащи аргинин, при болки в панкреаса. В голямо количество аминокиселината може да му повлияе негативно. Според едно научно изследване, превишението на дозата има вероятност да провокира възпаление на задстомашната жлеза. Панкреатитът е опасно заболяване, което застрашава живота.

Съдържание на аргинин в хранителните продукти

ценни храни аргинин Л аргинин аминокиселини орнитин лидерин аакгАргинин се среща в много на брой и разнообразни хранителни продукти от всякакъв произход: различни видове червено месо, черен дроб, пилешко и патешко, яйца, млечни продукти като изварата, разнообразни ядки, като първенец в това отношение са тиквените семки с повече от 5000 мг.

Източник са още сусамът и фъстъците. Богат източник са редица видове риба и морски продукти като херинга, шаран, писия, скариди, аншоа, бяла риба, треска. Те съдържат от 1000 до 1700 милиграма аргинина. Друга група са бобовите растения, зърнените храни (царевица, грах, ориз, пшеница) и брашното. Намира се още в стафидите и шоколада.

В таблицата сме посочили точни данни за съдържанието в 100 грама от някои избрани продукти.

 • Свинско месо, сурово – 1394 мг
 • Бяло месо от пиле, сурово – 1436 мг
 • Филе от сьомга, сурово – 1221 мг
 • Кокоше яйце – 820 мг
 • Краве мляко, масленост 3,6 % – 119 мг
 • Кедрови ядки – 2413 мг
 • Орехи – 2278 мг
 • Тиквени семки – 5353 мг
 • Пшенично брашно – 642 мг
 • Царевично брашно – 345 мг
 • Ориз – 602 мг
 • Елда – 982 мг
 • Грах, сушен – 2188 мг

Доказано е, че за да се приеме дневната доза аргинин, стига да се хапнат едва 35 тиквени семки, да се глътне чаша мляко или да се обядва със 100 гр месо. Определено е, че средноденонощната доза е 6100 мг.

Разчет на потребността от аргинин

Най-напред трябва да се прецизира средноденонощната нужда на конкретния организъм от аргинин. За спортистите тя е до 10 000 – 15 000 мг. Да припомним, че излизането извън границите не дава никакви преимущества, напротив – може да провокира странични ефекти. На втори етап се пресмятат източниците на аргинин.

Това става най-лесно с помощта на таблици със съдържанието като публикуваната от нас по-горе, както и други данни за съдържанието на аргинин в храните. Ако например през деня приемате 5 гр аргинин чрез храната, значи като добавка се взима не повече от 1 гр за нетрениращи и до 10 гр максимално за усилено трениращи хора.

Разпределение на приемането през деня

прием на аргининОптималното време е преди и след натоварването при следните дози: 30 минути преди тренировка 3000 мг аргинин, веднага след тренировка: 3000 мг аргинин, съчетан с 5000 мг креатин. Ако при дадено ниво на прием не се появят странични ефекти, то количеството може бавно и внимателно да се увеличава, като неотклонно и без пропуски се проверява дали няма да се появи някое от описаните състояния на дискомфорт.

Това че няма нежелани реакции, не значи, че максималната доза няма пречка да се надскочи. За абсолютен лимит е прието 15 гр (15 000 мг) на денонощие, като при пресмятането трябва да се има предвид и количеството, което идва от нормалното хранене с животински и растителни продукти, богати на тази аминокиселина.

Защо се препоръчва съчетанието на аргинин с креатин? Обяснението е, че аргининът в този случай способства за по-пълното и ефективно усвояване на креатина от мускулите, положително се отразява на интензивността на тренировките и на прираста на мускулна маса.

Аргинин аспартат

Аргинин аспартат е съвкупност от равни една на друга дози L-аргинин и L-аспартат. Той е от фармакологичната група на белтъчините и аминокиселините, които обезпечават много от процесите в организма. Представлява бял кристален прах без мирис, който е водноразтворим.

Неговото фармакологично действие се определя като антиастенично, тоест влияе положително при състояние на слабост, вялост, изтощение и всички останали симптоми на психическата и физическата астения. Също така запълва дефицита от аминокиселината. Повишава издръжливостта, активизира клетъчният метаболизъм и обмена на уреята.

Друга негова способност е обезвреждане и отстраняване на амоняк. Стимулира освобождаването на растежен хормон от хипофизата, регулира равнището на кръвната захар и намалява лактатната ацидоза, която се получава в резултат от натрупване на млечна киселина в тъканите при тежки натоварвания на мускулите.

Счита се, че има ноотропно действие, тоест способността да повлиява процесите, чрез които се извършва обучението и запаметяването при човека. Познавателните способности спадат при недостиг на кислород.

аргинин аспартатАргинин аспартат подобрява метаболизма на нервните клетки и ги предпазва от недостиг на кислород, с което се тълкува действието му за подобряването на познавателните способности и се противопоставя на проявите на амнезия. Възпрепятства стресовите изменения в обмена на аминокиселините, повишава фосфорилирането на белтъци в централната нервна система.

Компонентът аспартат нормализира процесите на нервна регулация. Аргинин и аспартат се абсорбират доста скоростно в стомашно-чревния тракт и се разпределят между всички тъкани. Частично се утилизират при метаболитните процеси, като останалата част преимуществено се извежда чрез бъбреците. Така описаното действие на комбинацията от двете аминокиселини ги прави ефективни за приложение при следните ситуации:

 • При физическа умора, пренапрежение, хронично претоварване и липса на сили.
 • При възстановяване след извънредни състояния като боледуване и тежки тренировки.
 • Астения в периода на бременността, при менопауза и в преклонна възраст.
 • При физически натоварвания в спорта.
 • Подобрява работоспособността и устойчивостта на човека.

Балансира нивото на гликоген, противодейства на дефицита на белтъци и недостатъчното количество аминокиселини при прилагането на режими за редуциране на телесните килограми.

Подпомага мъжката полова мощ, подкрепяйки ерекцията и активността и жизнеспособността на сперматозоидите. Стимулира производството на биоактивен азотен окис за поддържане на ерекцията. Вдига либидото, съответно и сексуалната активност. Има прекрасно и забележително действие и върху женската репродуктивна система, тъй като подкрепя работата на яйчниците. Хубав ефект е създаване на устойчивост на лигавицата на матката. Това помага за имплантиране на оплодена яйцеклетка при съответните процедури, както и протичането на една нормална и спокойна бременност.

При диабета от втори тип се повишава глюкозния толеранс и се профилактира срещу усложнения. В същото време веществото влияе върху някои жизненоважни процеси, които диабетът съществено засяга.

Действа имуноукрепващо. Умее да неутрализира свободните радикали и да подкрепя изхвърлянето на отрови от черния дроб.

Подобрява метаболизма в организма на човека. И това вещество се използва за отслабване, по познатият ни вече механизъм за заместване на мазнините по тялото с мускулна тъкан. Така се редуцира телесното тегло.

Подпомага разграждането на амоняк, с което защитава нервната система. Много важна фенкция е подкрепата за абсорбирането на магнезий, калций и калий, както и на други минерали.

Използва се при умора, отпадналост, депресия и тревожност като улеснява преодоляването на тези състояния и създаване на резистентност спрямо тях. Източник е на енергия в ранните сутрешни часове. Приливът се усеща още при събуждането.

 1. Ускорява заздравяването на разкъсани тъкани и счупени кости.
 2. Намалява опасността от проблеми със сърдечно-съдовата система.
 3. Помага на човек да почива през нощта, като прави съня по-здрав и дълбок.
 4. Подобрява оросяването на горните и долните крайници.
 5. Отразява се благоприятно върху ноктите и косата, като се отразява най-вече на растежа и твърдостта. Подобрява текстурата на кожата.

Противопоказания за приемането на аргинин аспартат има в случаите на хиперчувствителност, изразена в разстройство на службата на черния дроб и бъбреците. Препаратът не се дава във вид на разтвор на малчугани до 3-годишна възраст, а на таблетки – до 12-годишна възраст.

Странични действия на аргинин аспартат: алергични реакции.

аргинин и сарженор 02Аргинин аспартат е залегнал в основата на много фармацевтични продукти, които го комбинират и с други вещества като витамини и минерали. Едно от известните имена на пазара е Сарженор. Той се представя като тонизиращо средство.

Препоръчва се за повлияване на симптомите на умора, но само за краткотрайно прилагане. Активното вещество е аргинин аспартат, а избраната форма – перорален разтвор. В някои страни се продава на таблетки, които се размиват във вода до шипяща напитка с портокалов вкус със съдържанието на аргинин аспартат в доза 1 гр.

Друга лекарствена форма са ампули, които се дозират по 2-3 дневно при възрастни и ½ – 2 ампули дневно за малчугани над 3 години. Сарженор се пие с чаша вода, най-добре преди ядене. Според производителя най-полезно е той да се усвоява в границите на 2 седмици.

Във всяка ампула има 5 мл разтвор, като активната съставка е в количество 1 гр. Иначе казано – в 1 мл от готовия препарат има 200 мг активно вещество. Разтворът има вкус на кайсия. Той е дооформен с помощни вещества като захароза, метил и пропил парахидроксибензоати.

Според общите указания за всички лекарствени средства и добавки, съдържащи аргинин аспартат, приемането е заедно с храната, като в повечето случаи се препоръчва сутрин, обед и вечер по 5 мл (1 гр). Друга схема е на всяко хранене или по 2–3 гр (2–3 таблетки) в денонощие.

Максималната 24-часова доза е 3 гр. За малките над 3 години: 2,5–10 мл (0,5–2 гр) на ден, приети на два пъти или само един път преди сън. За над 12-годишна възраст — по 0,5–2 гр на ден. Дълготрайността на курса е 8–15 дни, като се повтаря при необходимост.

Случаи, при които аргинин аспартат се приема със специално внимание: при нарушение на електролитния баланс на тялото, при слабост на бъбреците или анурия. Ако по време на приемането на добавката симптомите на отпадналост, умора и липса на сили се засилят, вместо да намалеят, приемането на добавката се прекратява.

Пероралният разтвор на Сарженор – френско производство,

е разработен на базата на парахидроксибензоати.

аргинин и сарженор 01Разработчикът предупреждава, че е възможно да се проявят дори и доста по-късно алергични реакции. В Сарженор има и захароза. Ако употребяващият препарата знае, че не понася някои захари, тогава първо трябва да се допита до лекар и ако той няма възражения, да започне курса. Докато се прави тази терапия, се препоръчва балансиран режим на сън и почивка, временно спиране на алкохол, цигари и психостимулатори.

Като възможни нежелани реакции се посочват нарушения на кожата – мехуроподобни обриви, и на подкожната тъкан, както и вдигане на съдържаниетона глюкоза в кръвта. Специално се отбелязва, че приемът на Сарженор не означава, че няма да се съблюдава воденето на здравословен живот. Паралелно с препарата се поддържат балансиран хранителен режим, периодични физически натоварвания, редовен сън и почивка.

Аргининът има много полезни свойства, част от които вече са абсолютно безспорни. Той обаче има един много съществен недостатък, а той е, че аминокиселината има много ниско ниво на усвояване от организма. Механизмът е следният: аргинин от храната се абсорбира от тънките черва, навлиза в ентероцитите, където се усвоява само част. Неусвоената се прехвърля в черния дроб, в който се усвоява още една част, а останалото се прехвърля в кръвообращението. Съединението на аминокиселината с алфа-кетоглутарат, накратко изписвана AAKG, се оказва с много по-добри свойства.

Аргинин алфа-кетоглутарат

Л аргинин алфа кетоглутаратСмята се, че аргинин алфа-кетоглутарат е в пъти по-ефективен, отколкото свободната форма на аминокиселината, защото съединението се усвоява по по-подходящ начин. То създава условия за по-добро снабдяване на тъканите с кръвоносни съдове, така наречената васкуларизация.

По-мощният приток на кръв носи съответно повече хранителни вещества до тъканите, включително до мускулите. Така описаният процес предопределя употребата на съединението AAKG като стимулатор за трупане на мускулна маса и за създаване на плътна структура. Бодибилдърите твърдят, че добавката носи по-голяма сила и издръжливост и съответно – до по-добри резултати.

Съединението аргинин алфа-кетоглутарат се приема и през нощта за израстване на височина, за осигуряване на добър сън и за по-качествена почивка. Той влияе върху синтеза на хормона на растежа. Друг негов ефект е сваляне на кръвното налягане заради релакса на кръвоносните съдове. Използва се и при умора, защото намалява стреса и напрежението. Назначава се в доза от 5 гр. За трениращи това става от 30 до 60 минути преди натоварването.

Аргинин извън спорта:

Аргинин при хронична умора

Синдром на хроничната умора е заболяване, което е признато отскоро – едва от 40-тина години. С това понятие се обозначава такова състояние на изтощение, което не се преодолява с почивка и сън. Страдащите от синдрома се събуждат сутрин толкова уморени, колкото са си легнали вечерта. Има различни мнения защо и при какви условия се появява този синдрома – от имунна дисфункция до невроендокринни нарушения и генетична предразположеност.

Все повече се налага мнението, че хроничната умора се провокира от комбинацията на редица фактори, сред които задължително присъства стресът. Симптомите са още слабост в крайниците, неумение за концентрация, раздразнителност и апатия, различни болки, чувствителност и много други. Най-много страдат подложените на стрес високоинтелигентни хора.

Аргинин има място в лечението на синдрома. Причината е, че при здравословни проблеми, инфекции, травми, стрес и други подобни организмът започва да изисква по-мощни дози от този вид аминокиселина. В условията на натоварване тя съдейства за повишаване на регенерацията и цялостното възстановяване на организма.

Умората се лекува и с комбинацията от аргинин и аспартат, която е в основата на лекарствени средства като Сарженор. Те допринасят за набавяне и складиране на енергия, необходима за мускулна и мозъчна активност. А когато организмът разполага с повече енергия, то той има сили да се противопостави на физическата и психическата умора.

Съчетаването на двете аминокиселини дава оптимален паралелен ефект върху отслабения организъм. В същото време тялото се подкрепя във възстановителната фаза след боледуване, енергизират се мозъкът и сърцето, детоксицира се черният дроб. Имунната система се подобрява и неусетно умората преминава.

Лечение на дентинова свръхчувствителност

аргинин за зъбиДентиновата свръхчувствителност представлява внезапна болка в зоните на открит дентин, която се предизвиква от външни дразнители като ниска и висока температура, четка за зъби, сладки храни. Тази свръхчувствителност по-скоро се установява при възрастните хора и прогресира с годините, предизвиквайки перманентен дискомфорт.

Дентиновата свръхчувствителност може да направи поддържането на чистотата в устната кухина истинско предизвикателство, докато нараства рискът от кариес и по-сериозни възпаления. Аргининът има възможността да подобри оралното здраве. Тези му функции са изследвани сериозно в Канада.

Установено е, че комбинацията от аргинин бикарбонат и калциев карбонат има способността да се натрупва върху откритите повърхности на дентина като създава реална физическа бариера срещу външните влияния. Затова започна създаването на пасти за зъби с 8% аргинин, след като изследванията доказаха добър ефект в намаляване на зъбната чувствителност.

Аргинин при диабет и други заболявания

аргинин при диабетАргинин се използва срещу появата на декубитални и диабетни рани. Това се основава на съдоразширяващото му свойство. Той се използва още за овладяване на усложненията от диабет и стимулиране на синтеза на инсулин.

Действието на аргинин в тази посока е определено значително, като се има предвид, че усложненията при диабетиците засягат много органи и системи, включително бъбреците и крайниците.

Соли на ябълчената киселина, съдържащи аргинин, може да се ползват при лечението на алкохолен хепатит и цироза. Комбинацията с антиоксидантни витамини помага при аномално високи нива на кръвното налягане през бременността, което се счита за повишен риск. Вливането на аргинин у пациенти с хипертония е доказано най-ефективния метод за контрол над нивата на кръвното налягане.

Роля за редукция на телесното тегло: аргинин, лизин, орнитин

бодибилдинг аргинин Л аргинин аминокиселини орнитин лидерин аакгХормонът на растежа започва да спада на около 30-годишна възраст. Това се свързва с появата на различни изменения, включително увеличаване на мастната тъкан в тялото за сметка на чистата мускулна маса.

Аргинин често се съчетава с други две аминокиселини – орнитин и лизин, с цел да подкрепи синтезът на хормон на растежа. На пазара има редица добавки, изработени за комбинирано въздействие върху мускулите и тяхната маса, за редуциране на телесното тегло и за снижаване на нивата на изтощаване. На съчетанието от трите аминокиселини се приписват редица ползи, но някаква част от тях не са изследвани добре и не са подкрепени с клинично добити научни данни.

Комбинираните добавки с аргинин, орнитин и лизин се продават обикновено на капсули. Според повечето описания от производителя, препаратът има следните ефекти:

 • Увеличава синтезирането на растежен хормон
 • Нараства обемът на мускулите
 • Тялото бързо си възвръща силите след пренатоварване и преумора
 • Стимулира имунните сили
 • Увеличава енергията, с която се разполага
 • Задвижва по-активното изгаряне на мазнини
 • Сваля нивото на холестерола
 • Ускорява метаболизма
 • Отразява се върху половото желание и способности.

Аминокиселината активира деленето на клетките. Тя елеминира свободните радикали. По този начин тя въздейства върху качеството на имунната система. Смята се, че тя играе роля и за подобряване на самочувствието и настроение, за положително отношение към случващото се в ежедневието.

Лизинът регулира азотния баланс, допринася за оформяне на по-здрава скелетна мускулатура и подкрепя възстановителните процеси. Той помага за добиването на енергия от мастните киселини, спада съдържанието на лош холестерол. Орнитин на свой ред подкрепя метаболизма, заздравява черния дроб и също се отразява благотворно на имунната система.

Дайте мнение и Вие тук!

Орнитин се добавя, за да снижи риска от контузии и травми при хората, които тренират усилено и се подлагат на големи натоварвания.

При комбинираните препарати трите аминокиселини обикновено се съчетават в равни количества. Обикновено в една доза се предвиждат по около 700-740 мгр от трите съставки. Препоръчва се капсулите да се гълтат на един път, вечер преди лягане.

аргинин за отслабванеПредупреждението е да не се надскача максималната доза за деня. Винаги се подчертава, че хранителните добавки нямат силата да заместват рационалното хранене. На страдащите от някакво заболяване се препоръчва първо да поговорят с лекар, да му разкажат какви са намеренията им и как мислят да ги реализират.

Орнитин може да бъде наречен родственик на аргинина. Това е своеобразна аминокиселина, без която е невъзможно стимулирането на синтеза на инсулин и хормона на растежа. Той се счита за заменима аминокиселина, която не се намира в протеините. Все пак тя придоби популярност сред спортистите, благодарение на това, че стимулира секрецията на хормона на растежа в мускулите.

Ако сравним орнитин с аргинин, то и двете ефективно топят мазнините. Това се потвърждава от редица медицински лица, някои от които не одобряват спортното хранене. Съчетан с аргини, орнитин помага на атлетите да задържат добрата си форма, дори и в случай че тренират изключително много. Самият организъм отделят тази аминокиселина в отговор на съня, физическите упражнения и приема на храна.

Получава се така, че една доза орнитин въздейства на тялото да отслабва, докато той спи и почива. Звучи като парадокс, но това е така.

Ако орнитин подпомага намаляването на теглото по време на почивка, то аргинин действа при бодърстване. Така комбинацията им става най-известната сред тези, които помагат за отслабването. От една страна тя въздейства за увеличаване на масата на мускулите, а от друга страна благоприятства изгарянето на мазнините.

Както подчертахме по-горе, аргинин се намира в много обикновени хранителни продукти и се изработва и от самия човешки организъм, но количеството му рядко е достатъчно за обезпечаването на бърз процес на отслабване. Затова се налага аминокиселината да се пие като добавка, обикновено като капсули, за да подобри храненето.

Както орнитин, така и аргинин може да се употребяват отделно. Обаче, според опита на множество спортисти, тяхното съчетание дава многократно по-силен ефект.

Паралелно приемане на глутамин и аргинин

До неотдавна на аминокиселината глутамин не се отделяше особено внимание. Тя се считаше за заменима, тъй като се синтезира в самия организъм на човека. Затова тя привличаше доста по-малко внимание за разлика от незаменимите аминокиселини, единственият източник на които се явява протеиновата храна.

Обаче редица изследвания в болнични условия показаха, че глутаминът се явява абсолютно незаменим при възстановяването от стресови състояние като хирургически операции, травми, рани и даже интензивни физически натоварвания. В посочените случаи глутаминът, който се синтезира от организма, се оказва недостатъчен за възстановяване на щетите.

По-добре са изучени свойствата на глутамин при загубата на много белтъци например при изгаряния. Глутамин служи за пряк източник на гориво за белите кръвни клетки, включени в имунната система.

Влияние на подкожната мазнина

Проведен е следният експеримент: опитни мишки с генетично затлъстяване били хранени с много мазнини, към които се прибавял глутамин. И при това било установено подчертано положително влияние. В частност се наблюдавало намаляване на пиковете на кръвна захар и на подем на инсулина.

Този механизъм не е изучен добре, но учените предполагат, че е във връзка със силата на глутамина да снижава инсулиновата резистентност, която се провокира от храненето с прекалено мазни продукти. Други изследване доказва, че глутамин действа при нарушен глюкозен толеранс и инсулинова резистентност, които се появяват при консумацията на големи количества мазнини.

Така добавката на аминокиселината при нисковъглехидратно хранене се оказва много ефективна, за да не се допуска спад (който може да е до 25%), като едновременно помага да се попълнят запасите от глюкоза в кръвта. Освен това оказва антикатаболичен ефект, задържайки разпадането на мускулните влакна при отсъствието на адекватно количество въглехидрати.

Важността на глутамина по време на нисковъглехидратна диета е демонстрирана пред 1999 година при изследване на велосипедисти. Доказало се, че приемът на малко въглехидрати води до значително снижение на нивото на глутамин, като заедно с това предизвиква подем на кортизола.

В същото време физическите упражнения по време на високовъглехидратна диета по абсолютно никакъв начин не влияе на глутамина. Изглежда аминокиселината повишава чувствителността към инсулина и помага за загубата на мазнини.

храни аргинин Л аргинин аминокиселини орнитин лидерин аакгНякои изследвания показват, че тя способства липогенезата – тоест обратно, синтеза на мазнини. Обаче тези данни не се приемат за категорични по отношение на човека, защото са изведени на базата на опити върху плъхове.

Експерименти в болнични условия са доказали, че даже и големи дози глутамин са съвършено безопасни. Но ежедневната доза, която е способна да предизвика позитивна промяна на азотния баланс, се определя в границите на 0,2 до 0,6 гр на килограм телесно тегло.

Затова на 100-килограмов спортист са необходими примерно 20-60 г глутамин на ден. Нашият организъм всеки ден синтезира по 50-120 гр, но е известно, че има проблеми с адекватното усвояване на цялото количество. По тази причина са разработени и редица добавки за перорално приемане на глутамин.

Глутамин и аргинин са друго ефективно съчетание, при което свойствата на две аминокиселини се подпомагат взаимно и повишават ефекта при организми, които искат да създават по-голяма мускулна маса, докато се редуцират мастни тъкани. Приемът им в комбинация също засилва действието.

Много хора се питат, ако те биват съчетавани, задължително ли е да се преизчисли дневната доза. Инструктури казват в този случай категорично „не“, но подчертават, че отделните дозировки са задължителни.

За разлика от орнитина и лизина, глутаминът не се съчетава с аргинин в една и съща добавка. Те се приемат отделно, примерно сутрин и вечер, но въпреки това действат и при това много ефективно. Правилото е, че аргинин трябва да постъпи в тялото преди то да бъде подложено на натоварване – тоест преди тренировка, а глутамин се взима след натоварването, за да подсигури възстановяването на тялото.

Все пак пиенето на глутамин и преди натоварване е допустимо, в този случай аминокиселината подкрепя синтеза на растежния хормон. Същият е ефектът и когато двете аминокиселини се приемат заедно преди сън. При спортистите и бодибилдърите подкрепата на хормона на растежа носи по-стабилни и добри резултати от тренировките.

Аргинин пироглутамат/лизин в подкрепа на мозъчните функции

азотен оксид аргинин Л аргинин аминокиселини орнитин лидерин аакгАргинин пироглутамат е съчетание на аргинин с молекулата пироглутамат. То се използва от трениращите за активизиране на кръвообращението и в подкрепа на производството на редица хормони, сред които и хормона на растежа. Установено е и въздействието на съчетанието върху мозъчните функции.

Нееднократната, а продължаваща дълго време интензивна физическа активност има едно опасно последствие, за което малко се знае. То може да постави мозъка в липса на енергия, която му е необходима за неговите функции.

Аргинин пироглутамат/лизин се явява идеално съчетание на аминокиселини, които обезпечават правилното хранене на ума и тялото. Тъй като с лекота прониква през кръвно-мозъчната бариера, аргинин пироглутамат преминава в мозъка и стимулира енергийните процеси и поддържа когнитивните функции.

Пироглутамат е естествена аминокиселина, която се съдържа плодовете, зеленчуците, млечните продукти и месото. Тя обаче съвсем не е така достъпна, както аргинина. Не са открити нежелани реакции и може ежедневно да се употребява.

Разбира се, всички нежелателни ефекти зависят от количеството, което се приема. Ако се пият препоръчаните дози от 1.5 до 2 гр аргинин пироглутамат и до 1000 мг лизин, със сигурност няма да се проявят никакви неприятни последствия. Най-подходящото време за прием: вечер, преди сън.

Аргинин за мощна и продължителна ерекция

Аргинин се приема в съчетание с проантоцианидини или йохимбин при лечението на еректилна дисфункция. Използва се свойството му за по-добро кръвоснабвяване в мъжкия полов орган, което усилва ерекцията. Веществото има обаче и друга съществена стойност – то може да подобри състава на спермата. Оказва се, че умее да повишава и броя на сперматозоидите, и да повлияе тяхната жизненост. По този начин аргинин пряко повишава оплодителната способност на семенната течност.

По данни на специалисти по урология, хирургия и андрология от УМБАЛ Александровска в София, двама от всеки десет мъже в България са засегнати от еректилна дисфункция. Тези цифри не позволяват заболяването да се пренебрегва, напротив – оказва се доста разпространено, макар и държано в тайна от българския мъж.

Наричана по народному полова слабост, тази болест се провокира от стресовия начин на живот в днешно време, от множеството предизвикателства и неудачи, с които се борят всеки ден представителите на силния пол, и напрежението, което те понасят ежедневно.

Еректилната дисфункция преобръща живота на засегнатите. Тя успява да повлияе драстично върху мъжкото здраве, но и върху цялостната му психика и поведение, върху себеусещането, върху ролята му на баща и съпруг и въобще в цялостния му обществен живот. Смущенията в половия живот започват обикновено на средна възраст, но в последно време все по-често заболяването се установява при съвсем млади хора на около 25-годишна възраст.

Аминокиселината аргинин има способността да работи за лечение на еректилната дисфункция във всичките й аспекти. Затова тя е залегнала в основата на редица лекарствени препарати и добавки, разработени под различни търговски имена, сред които са Лидерин, Пермен, CaliPlus и други.

Как действа аргинин за полова мощ

противопоказания аргинин Л аргинин аминокиселини орнитин лидерин аакгАргинин подпомага поддържането на пълноценно снабдяване с кръв в малкия таз. Отпускайки съдовете, подобрява преноса на кръв към половите органи. По този механизъм предопределя по-пълноценна и продължителна ерекция. Той умее да релаксира гладкия мускул в пениса, което допълнително се отразява върху по-пълното и качествено изпълване на органа. По този начин аминокиселината се превръща и в средство за вдигане на сексуалната активност.

Ежедневния прием на аргинин подпомага и оплодителната способност на мъжете. Аминокиселината се включва в образуването на спермата и оказва съществено влияние върху нейния състав.

Сред продуктите, базирани на аргинин, доста известен е Лидерин. Той съдържа още кора на бор Pinuspinaster. Екстрактът е включен, за да активизира микроциркулацията. Това се постига по много прост начин – капилярите стават по-пропускливи, което води до добро кръвоснабдяване на мъжкия полов орган.

Третата съставка е жен-шен, един от най-известните афродизиаци, която също има своя роля в подобряване на ерекцията и общото тонизиране на организма. По този начин добавката се превръща в средство за повишаване на мъжките сексуални функции. Към това нека добавим и описаното по-горе въздействие на аргинина върху издръжливостта на човека по принцип.

В комбинация с противодействие на умората и балансиране на психиката, както и с подкрепата на хормоналния баланс, основният спектър на действие на аминокиселината се разширява максимално и обхваща всички аспекти, в които се очаква някаква причина за разстройване на мъжката полова функция.

Активни съставки са аргинин хидрохлорид, жен-шен, пикногенол. Предписват се по 3 хапчета на ден, които се пият 1 час преди половия акт. Приемащите го единствено трябва да внимават при чувствителност или неприемане на някоя от съставките. Производителят обявява, че Лидерин няма странични ефекти.

Шампоани с аргинин за здрава коса

балсам аргинин Л аргинин аминокиселини орнитин лидерин аакгВ хода на все по-задълбочените проучвания на положителните ефекти от аминокиселината аргинин все повече се разширява диапазона на нейното приложение. Освен в спорта, тя вече превзема и сферата на козметиката и красотата. Все още хората се питат дали шампоанът на L’Oréal с аргинин е обикновен маркетингов ход или невероятно откритие.

Да разсъждаваме над възможното действие на аргинин върху косата. Както знаем, аминокиселината има най-мощно въздействие върху кръвоносните съдове, разширявайки ги, и подобрява храненето на тъканите и клетките. Чрез кръвоносната система се пренасят повече хранителни вещества, което подобрява ефективността на процесите, подкрепя възстановяването на подмладяването на клетките.

Заради този прост механизъм аргинин влезе и в индустрията на красотата. Аминокиселината стана моден компонент на шампоани, балсами и кондиционери, на редица маски за коса. Някои производители на продукти с аргинин обещават възстановяване на вида на косата с 95%. Разбира се има условие: продуктите с аргинин да се използват постоянно в срок от няколко месеца.

В крайна сметка за широкия потребител наличието на думата аргинин върху етикетите все още не означава нищо.

Аминокиселината тепърва навлиза в този сектор и все още няма утвърдено мнение дали тя ще успее да превърне изтощената коса в здрава, жизнена и еластична.

Аргинин подобрява кръвоснабдяването на луковицата на косъма. Така той дава възможност да се транспортират максимално количество хранителни компоненти, които са нужни за нормално израстване, блясък и възстановяване на структурата. Но ефектът от употребата на аргинин най-явно се отбелязва по степента на израстване на косата.

Според редица автори смисълът на шампоана е единствено да измие косата и кожата на главата. Затова основният компонент са миещите вещества. А количеството на аргинин в състава е така незначително, че едва ли би имал силата действително да възстановява косата. В състава на шампоаните с аргинин, съставката аргинин всъщност е поставена най-малкото на 10-о място.

Балсами и кондиционери с аргинин

Кондиционерите поддържат косата в най-добро състояние, така че да блести, да се разресва с лекота и да не се слепва. Като правило, те се нанасят върху косъма, като се внимава да не попадне върху главата. Всъщност ако трябва да сме точни, косъмът е мъртва тъкан. В него няма кръвоносни съдове, които да го захранват. Затова добавката на аргинин в балсамите и кондиционерите не вършат никаква работа, а са чист маркетингов трик. Тези съставки биха имали действие, ако се нанасяха в корените на косата, но това както знаем, при балсамите и кондиционерите дори е забранено с предупреждението, че води до прекомерно омазняване и бързо замърсяване на косата. Основният компонент на кондиционерите е силикона и именно той върши цялата работа.

Маска за коса с аргинин

шампоан аргинин Л аргинин аминокиселини орнитин лидерин аакгЕто това е продукт, който наистина има предпоставките да пренесе аргинина на точното място, където той би бил усвоен, за да си свърши работата. Единствено маските за коса имат възможността да внесат активни вещества дълбоко в кожата на главата, където е разположена луковицата на косъма, заедно с кръвоносните съдове, които я хранят.

Точно по тази логика добавки като аргинин трябва да се слагат в маски за коса, а не в балсами и кондиционери, за да достигнат точно мястото, което е необходимо. Чрез маската аргинин се влива директно там, където той аминокиселината може да действа и съответно – да донесе очаквания ефект.

За да има максимално полезно действие, маската с аргинин се слага минимум един път седмично. Изисква се тя да се държи върху косата най-малко 20 минути. Истинският ефект на аргинина дава първите си признаци чрез ускоряване на израстването на косата. За жените, които се боядисват, това едва ли е положителен факт, но всъщност само това е негативния ефект. Аминокиселината действа по много съществени начини, а израстването на косъма е само белег затова, че тя наистина си върши работата.

Аргинин за здрава кожа и нокти

Аргинин може да допринесе не само за прекрасна коса, но и за по-здрави и твърди нокти и за придобиване на блестящ хубав вид на покривния слой по цялото тяло. За такъв ефект не е достатъчно просто да си набавяме аминокиселината чрез нормалното си хранене.

Съвременните козметични производители са се погрижили да включат аминокиселината в редица свои продукти, така че тя да се насочи директно на мястото, на което е необходима. Разработени са и редица добавки за перорална употреба, които са насочени към въздействие върху кожата, косата и ноктите.

В тях аргининът се подкрепя от редица други вещества с полезно действие като масла, минерали, природни екстракти, витамини. Примерно една от търговските марки, които се продават у нас, съдържа 20 мгр аргинин срещу 200 мгр масло от просо, подкрепени от по-малки количества сух екстракт от изключителната с действието си върху косата коприва и от бамбук, L-цистин, L-метионин, L-фенилаланин, L-тирозин и други.

Препоръчва се за противодействие на ефектите от стареенето на кожата и за премахване на дефекти. Така съставеният продукт елеминира свободните радикали, а заедно с тях повредите, които те нанасят. Заради комбинацията от биоактивни вещества, то хармонизира протеините и води до цялостно укрепване на тялото. Рекламират се защитните му функции от отровите във въздуха, цигарите и алкохола, които поглъщаме.

Допълването с микроелементи и вълшебни лечебни растения, както и винаги нужните ни витамини, препаратът в крайна сметка забавя стареенето. За това помагат и антиоксидантите. В крайна сметка всички механизми се задействат така, че кожата и косата влизат в максимално добро състояние и започват да блестят, а промените се забелязват и с просто око.

Аргининов пилинг

пилинг аргинин Л аргинин аминокиселини орнитин лидерин аакгЕдна от разновидностите на химическия пилинг е аргининовия, който овлажнява кожата с меко почистващо въздействие, предпазвайки я от възпалителни процеси. Повърхностният пилинг действа на ниво на роговия слой на кожното покритие.

Но като активен компонент аргинин се включва и в много програми за следпилингово поддържане, както и за обичайната грижа за кожата през деня. В състава на пилинга с аргинин често влизат още млечна, бадемова и гликолова киселини, които способстват за решаването на конкретни проблеми с кожата.

Показания и противопоказания на аргининовия пилинг.

Аргининовият пилинг има лифтинг ефект. Той спокойно обхваща и нежната област около очите, подхожда и за чувствителни кожи. Процедурата се отнася към повърхностното ексфолиране, затова не е способна да повлияе възрастовите изменения на кожното покритие при дамите над 40 години. За тях тя се препоръчва като като дълбоко почистваща процедура.

За пациенти на млада възраст – до 35 години, редовното прилагане на такъв пилинг обезпечава подобряване на тургора на кожата и на нейния тонус, като подобрява микроциркулацията и кръвообращението, намалявайки бръчките.

Приложения на аргининовия пилинг:
 1. За третиране на разширени и спукани капиляри на лицето
 2. При неравномерна пигментация
 3. Акне
 4. Свръхчувствителна кожа
 5. Старчески петна
 6. Лунички
 7. Уморена и отпусната кожа
 8. Статични бръчки в процеса на стареене
 9. Аргининов пилинг е абсолютно забранен в следните случаи:
 10. Чувствителност към един или повече от компонентите
 11. Активни вирусни и инфекциозни заболявания на кожата
 12. Нарушаване на кожното покритие
 13. Алергични дерматози
 14. Прекаляване със солариум и плаж
 15. Бременност
 16. Психически разстройства

Не се допуска провеждането на аргининов пилинг в срок от 6 месеца след дермаабразио и една седмица след епилация. Противопоказана е при прием на имуносупресори, ретиноиди, лекарствени средства с фотосенсибилизиращо действие. Противопоказано е при изгаряния и след лъчева терапия.

Аргининовият повърхностен пилинг се прилага, за да се създаде основата за много по-сериозно и дълбоко почистване. Той се комбинира в комплексни терапии срещу стареене, при акне и розацея и при други по-специфични заболявания.

Свойства на активния компонент

Аргининовият пилинг демонстрира интензивно, но нежно ексфолиране на роговия слой. Благодарение на активното вещество – аргинин, той активно стимулира клетъчното обновяване подобрява структурата и цвета на кожното покрити, активизира обменно-възстановителните процеси.

Тук се използва качеството на тази аминокиселина да оказва овлажняващо и противовъзпалително действие, неговата способност да стимулира образуването на колаген и за регулира обменните процеси. Действието на аргинин в повърхностният пилинг се заключава в много бавното преминаване на молекулите на веществата, които са с доста голям размер, през повърхностния слой на кожата.

Обикновено това предпазва от раздразване и обезпечава ефективното приемане на аргинина за дълбоко почистване на хиперчувствителни кожи. При съчетаването на аргинин с млечна киселина се подобрява резултатът, заради повишена стимулация на клетъчната регенерация и ускорено изравняване на микрорелефа на кожата. Това съчетание е изключително ефективно в борбата с неравномерната и хиперпигментацията.

още пилинг аргинин Л аргинин аминокиселини орнитин лидерин аакгНакрая ще предупредим, че когато се прави в преходните сезони, аргининовият пилинг изисква много пазене на лицето. Добре е постоянно да се ползват слънцезащитни кремове, дори и слънцето да не изглежда силно. Не се препоръчва посещение на солариум, защото има вероятност да се получат изгаряния.

Възможни усложнения след аргининов пилинг

Всеки химически пилинг води до някаква степен на изгаряне на кожата. Благодарение на съставки като аргинин опасността от усложнения е сведена до минимум, докато аминокиселината действа за бързо регенериране на тъканите по механизъм, който вече описахме по-горе. Затова днес се счита, че изгарянията и усложненията са основно в резултат от непрофесионални действия на козметолога или лекаря, която прилага процедурата. Повечето неприятни ефекти обаче отшумяват за 2-3 дни без лечение.

Излишният аргинин

Аргинин е необходим на възрастните хора, защото след 30-годишна възраст почти напълно се прекратява неговата секреция от хипофизата. Обаче има и случай, в който прекомерният прием на аминокиселината става абсолютно явен. Ако вие забележите, че вашата кожа загрубява или се удебелява, значи приемате ненужно големи дози аргинин.

Предозиране в продължение на седмици дава такъв страничен ефект, но това явление е обратимо. По отношение на аргинин е нужно да се разбере едно: дозата за прекрасен ефект е до голяма степен индивидуална и всеки човек трябва да намери най-добре въздействащото му количество, което става основно чрез личния опит.

За Лекар.БГ

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

пчелен прашец как да го приемаме, прием

Пчелен прашец. Прием за деца. Как се пие и приема? Дозировка

Пчелен прашец за деца и възрастни. Цена и рецепти с пчелен прашец. Пчелен прашец и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!